Lancia New Stratos definitief de nek omgedraaid

Auteur: , 80 Reacties

Het zat er al wel een beetje aan te komen. Wanneer je zelf een auto maakt met (veel) Ferrari-onderdelen, dan begeef je je op glad ijs. Ferrari hecht namelijk erg veel waarde aan het behouden van zijn exclusiviteit, dus wanneer een andere partij met een stukje Ferrari aan de haal gaat, kan je er donder op zeggen dat Maranello dwars gaat liggen. En dus is de New Stratos in de knop geknakt.

Het was ook al eventjes stil rond het projectje van Michael Stoschek, dat we nog wel even in Frankfurt hebben kunnen bewonderen. Maar ook al leg je vier euroton neer, je krijgt er nooit één.

Gelukkig hebben we de video’s nog. Het nieuws komt van de heren van Jalopnik, die zeggen te beschikken over een mail van de mannen achter de New Stratos, waarin het afbreken van het project wordt bevestigd.

Maar niet getreurd: ook al krijg je de 540 pk en 500 Nm sterke Stratos niet, ze schijnen wel voorbereidingen te treffen voor een projectje op basis van de Renault Alpine A110, waar ze kennelijk wél toestemming voor gekregen hebben. De tijd zal uitwijzen wat hier waar van is.
80 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Eeuwig zonde! hopen dat ze het met die Alpine basis wel rond krijgen
Idd jammer! Vind alleen de voorkant wat minder, maar die kont is heerlijk.
@nitroman: Hoe komen ze idd bij om zulke lelijke Japanse look a likes koplampen op de plakken. Vind het dan ook niet jammer dat ze deze lelijke kopie links laten liggen. Verzin voor de oude legende maar een betere opvolger.
Rare lui die Italianen!

Je koopt een auto, en zij bepalen wat jij er mee mag doen! Helder!
@RickB: je mag ermee doen wat je wil, maar Pininfarina mag er niet aan mee werken. En Pininfarina heeft de New Stratos ontworpen en gebouwd.

Zonder de medewerking van Pininfarina komt er dus géén New Stratos. En reken er maar op dat Pininfarina luistert naar Ferrari.
@robbie: kunnen ze dan niet gewoon zijn tekeneningen ouderwets met een potlood en een lichttafeltje overtrekken?
@nicktexel: kromme lui daar in de auto industrie
@nicktexel: Auteursrecht. :)
Kunnen ze geen deal sluiten met Ferrari? Of uithuilen bij de baas van Fiat, zodat hij Ferrari verplicht met Lancia een nieuwe Stratos te maken?
@meneersander: Kan mij volgens mij wel herinneren dat ze dit ding in Maranello over het circuit hebben gejaagd. De hoogste stropdas van die paardenstal was er laaiend enthousiast over!
@meneersander: zoals het bericht al zegt; Ferrari is heel zuinig op hun merk. Aangezien Ferrari meer geld verdient met merchandise dan met de verkoop van auto’s hebben ze geen enkele reden om ‘rare’ dingen uit te halen.
Hoe leuk iedereen de Stratos ook vind, vanuit het merk Ferrari gezien zou het een slechte zaak zijn om dit toe te staan.
Wees blij dat Ferrari geen Panamera’s en Cayenne’s maakt of dat ze geen Lambo R8 toestaan.
@tinnemans: Op zich is er niks mis met modellen zoals de Cayenne etc. ze zijn alleen erg lelijk, dat zou Ferrari anders op moeten lossen:P
@meneersander: baas Fiat zal vragen of je gek bent. Lancia is niet langer het sportieve merk van vroeger, nu is het een merk van overstylde wagens en Amerikaanse sloepen.
@mashell: Toyota is nu toch ook voor bomenknuffelaars, en die komen toch ook met een GT 86?
Een van de weinige mooie Franse auto’s die A110, Zou leuk zijn als dat wel rond komt.
Wat is het nut van al die auto’s om ze opnieuw uit te brengen.. geschiedenis hoort bij de oude wagen en niet bij de nieuwe..
Alpine klinkt lekker,Wel jammer van die Stratos .
Dit bewijst maar weer eens de eindeloze arrogantie van het merk uit Maranello. Het is de hele verafgoding die over de gehele wereld beoefend wordt absoluut niet waard. Ze kunnen nooit eens enthousiast zijn als iemand hun ideeën nog net iets verder uitwerkt, laat staan dat ze meehelpen… Was met de Bizzarrini Breadvan ook zo.
@Original_Arnoud: je haalt arrogantie en bestaansrecht door elkaar. Het _merk_ Ferrari is meer waard dan de auto’s die ze maken. Ferrari heeft enkel bestaansrecht doordat ze heel exclusief zijn. Porsche gaat al onderuit door de Q7 of Q5 en Lambo balanceert op het randje door de R8.

Wees blij dat Ferrari tenminste weet wat ze willen.
@tinnemans:
Slaat nergens op. Porsche is nog nooit te beroerd geweest een ander merk te helpen met de ontwikkeling van motoren, onderstellen of andere componenten. Al zou het ze sneller maken dan hun eigen auto’s. Het enige wat ze dan zouden doen is hun ontwikkelingsafdeling een trap onder hun reet geven en met het volgende model keihard terugslaan. Dat soort dingen kan je Ferrari niet toeschrijven. Dat heet geen exclusiviteit of bestaansrecht maar gewoon arrogantie.
@Original_Arnoud: Waar je deze “wijsheid” nou weer vandaan haalt…
@Original_Arnoud: Laten we het omdraaien, wat wordt Ferrari, als merk, niet als fabrikant van een handjevol dure auto’s er beter van als ze dit project zouden steunen ?
De verkoop ? Auto’s verkopen is niet hun main income en sowieso gaan ze geen kapitalen verdienen aan Stratos.
De merchandising ? Het hebben geen rechten op het merk Stratos.

Groei op, denk niet in arrogantie maar denk aan aandeelhoudersbelangen. Die zitten echt niet te wachten op een vaag ander merkje met Ferrari onderdelen.

Voor Ferrari zit er geen voordeel aan het project. End of Story.

En wat Porsche etreft, dat is geen exclusief merk meer maar een labeltje van VAG wat af en toe een hompje Audi toegeworpen krijgt.
@tinnemans:
Dat is ook precies mijn hele probleem met dat merk uit Maranello. Hun core business ligt niet eens bij de auto’s en nog doen ze moeilijk als een ander een auto van hun koopt en hem net ietsje beter maakt. Het zou juist bijdragen aan hun imago als ze een beetje meewerkender zouden zijn!
@tinnemans:
Laat ik het nog een beetje scherper zeggen: Ferrari is tegenwoordig vooral voor Ferrari-liefhebbers. Auto-liefhebbers kopen wat anders.
Op basis van een A110? Moet ik dat zien als een remake ván de A110, of als een opoffering van die prachtige auto’s voor een lelijke Stratos-hoesje?
@Citrofiel: optie 2.
@robbie: Ik dacht dat ze misschien de Stratos lieten liggen en voor een makkelijker realiseerbaar project gingen. Helaas. Die nieuwerwetse Ferrari’s konden me niet veel boeien, maar Alpine-erfgoed verprutsen?! :x Grr… Ik snap ook niet echt hoe zo’n oude A110 aansluit bij een Stratos, of was de A110 zijn tijd ver vooruit en qua basis veel capabeler dan hij ooit is uitgebracht?
@Citrofiel: bedoelde remake van de A110. Het lijkt me sterk dat ze A110’s gaan opofferen.
@Citrofiel: ik neem aan dat ze nu een moderne A110 gaan maken toch? En niet de Alpine gaan gebruiken voor een Stratos… Ze hebben in ieder geval smaak de heren! Beiden epische rallymonsters.
Lijkt een beetje op een aangepakte/verneukte lotus….
Maar die achterkant klopt weer wel.
Eigenlijk zouden ze ipv de a110 de a310 moeten doen das een mooie wagen.
Gelukkig maar. Ferrari, Maserati en Lancia hebben zich niet laten verleiden tot het maken van retro modellen. Is ook helemaal geen plaats voor. Heeft niets te maken met toestemming van Ferrari, dat is Autoblog Boulevard talking.

Als het aan ‘het volk’ had gelegen hadden we al lang een 250 GTO retro, een Miura retro, Stratos retro en een 3500gt retro gehad. Ik vind het goed dat men de verleiding weerstaat. Is men nou werkelijk zo inspiratieloos dat men niets nieuws kan verzinnen.

Retro is marketing, niets meer niets minder.
@raphael: P4/5 vergeten? Gebouwd met toestemming van Ferrari, net als de Stratos door Pininfarina…
@Esprit_de_Flandre: Dat is geen echt retro model dat in productie gaat. Zoals een Mini, 500, SLS, etc.
@raphael: De Stratos ook niet. Volgens mij zijn ze zeer vergelijkbaar. En doet Ferrari dus wel aan retro…
Alweer zielig en paranoide gedrag van Ferrari. Is het niet het manipuleren van journalisten en autotesten, dan is het wel het blokkeren van een mooi project wat absoluut geen concurrent zou zijn voor welk Ferrari model dan ook. Waarschijnlijk waren ze bang dat er iemand een auto zou bouwen op basis van Ferrari onderdelen die niet in de fik zou vliegen. Of een auto die gewoon beter zou zijn. Want Duitse grundlichkeit gemixed met Italiaanse flair is de allerbeste combinatie, kijk maar naar Lamborghini of de BMW M1. Ik ben verliefd op de 458 Spider, maar wacht op het bericht dat de eerste is afgebrand.
@midasracer: Allereerst: Denk je nou echt dat een of andere Duitser de merknaam Lancia Stratos mag gebruiken en lekker vrijuit mag shoppen bij Ferrari? Hoe naief.
Ten tweede: Waar staat dat Ferrari dit tegenhoudt? Dat is enkel roddel om reacties uit te lokken. Missie geslaagd dus.
@raphael: Op de New Stratos is geen Lancia badge te vinden, enkel Stratos logo’s. (Al dan niet verwerkt in een Lancia-achtig schildje.)

Lancia is vroeger namelijk zo dom geweest om de rechten op de naam Stratos (en nog wat zaken die erbij horen) te laten verjaren. Een grote Stratos fan met behoorlijk wat centen (Die man lag trouwens mee aan de bron van de New Stratos) heeft uiteindelijk de rechten opgekocht.
@raphael: De Duitser is eigenaar van de naam Stratos en zo heet de auto. Niet Lancia. In principe kun je een 430 Scud kopen en die laten verbouwen tot de nieuwe Stratos. Daar kan Ferrari nooit tussen komen. Maar de Stratos zou worden gebouwd door Pininfarina en ik vermoed dat Ferrari Pinin het mes op de keel heeft gezet om dat te blokkeren. Ik neem aan dat Pinin ook de juridisch eigenaar is van het ontwerp zodat de Duitser hem niet bij iemand anders kan laten bouwen.
@midasracer: Als Pinin idd juridisch eigenaar is van het ontwerp, dan wordt het wel heel moeilijk om de wagen alsnog te gaan bouwen.
@midasracer: hoe zielig en gefrustreerd moet je wel niet zijn om steeds weer die belachelijke stereotype clichés boven te halen, zielig man
@maseratiferrarilover: Ja sorry, ik heb nog steeds geen vertrouwen in de bouwkwaliteit van Ferrari. Ik bedoel, hoe verklaar jij de bouwblunders van de 458? Ik vind het belachelijk dat deze auto’s zo gemakkelijk konden afbranden. Ze hebben gewoon niet goed getest. En dat kun je in de 21e eeuw niet meer maken.
@maseratiferrarilover:
Hoe kortzichtig en onzakelijk moet je niet zijn om een niche product als aandachtstrekker voor het publiek en als boegbeeld voor de historie en het heden van de Italiaanse auto industrie niet in de kiem te smoren?

Dit voertuig was enis absoluut geen bedreiging voor Ferrari of derivaten van.
Mensen die dit kopen hebben waarschijnlijk al een vloot Italiaanse meuk in de garage staan en verzamelen Burago’s maar dan 1:1.

Fransen, Renault, die zijn gewoon slimmer.
Die denken : Laat die Duitser maar de kastanjes uit het vuur halen, dan liften wij wel mee als het een succes wordt.
@midasracer:

Ik vraag me af hoe ferrari dit kan verbieden?
Ik bedoel de auto is verkocht eenmaal iets verkocht is is het van de koper en kan die ermee doen en laten wat die wil (tenzij er vreemde contracten getekend zijn wat wel niet het geval zal zijn bij de aankoop van een auto).

Ook heeft @raphael wel een goed punt, vergeet het medium waarop je het leest niet en vergeet niet wie de schrijver is.
@Hupke: heel simpel. Ferrari zegt Pininfarina: Jullie mogen niet meer meewerken aan dit project.

En aangezien Pininfarina de New Stratos heeft ontworpen, ontwikkeld en gebouwd kan Michael Stoschek geen kant op.

Zonder de medewerking van Pininfarina kan Michael Stoschek niks. En reken er maar op dat Pininfarina precies doet wat Ferrari wil.
@robbie: Haha what a load of bull. Vermeld even je bron bij Ferrari alsjeblieft. Of dacht je ik zuig eens even flink aan m’n duim?
@robbie:

Goed punt, zo had ik het eigenlijk nog niet bekeken, voor pininfarina is ferrari natuurlijk ‘nogal’ belangrijk.
@Hupke: daarnaast verbied Ferrari alleen maar dat er meer gebouwd worden. Dit ene exemplaar vinden ze niet erg.
@midasracer:
Inderdaad, krijg ook steeds meer een hekel aan Ferrari als bedrijf en dat is jammer, want met de autos is op zich niks mis op de bouwkwaliteit na. Maar hoe ze ook met de media omgaan is echt belachelijk inderdaad, voor de mensen die dat artikel van Chris Harris nog niet gelezen hebben hierover:
http://jalopnik.com/5760248/how-ferrari-spins
Weer een leuke auto weg . Vroeger deden ze niet zo moeilijk maar nu wel . Snap ik nietWat ik vooral vreemd vind is dat Ferrari schijnbaar nu ineens problemen heeft.
Het originele artikel beschrijft echter dit:
De reden dat hij betrapt is op het testcircuit van Fiat is dat Fiat de nodige technische ondersteuning geeft aan het project.
Waarom dan alsnog moeilijk doen als je zelf hebt meegeholpen het te lanceren?
De Stratos kan me ook niet echt bekoren… dus echt zonde vind ik het niet.
Oeh. zown Alpine spreekt me wel wat meer aan dan een Stratos
Dit was al een tijdje bekend en het is erg zonde. Bij Ferrari waren ze naar het schijnt jaloers op de wegligging van deze Stratos, die beter was dan de Ferrari’s.

En mogelijk willen ze later op een andere manier er nog geld uit kloppen, zodat het niet naar die Duitser gaat.
Behalve de koplampen vind ik t een geweldige reïncarnatie. Als ze meer hadden mogen bouwen, was er waarschijnlijk een aparte race/rally klasse voor opgericht.

Maar waarom Ferrari dan zo moeilijk doet? Laat ze dan zelf iets aan de ontwikkeling van de wegligging doen. Het zou voor PIninfarina een leuk inkomen zijn. Ik snap wel dat Ferrari er nu niets meer aan verdient, maar ga dan samenwerken en leg er bv een 458 Italia blok in rechtstreeks van Ferrari’s productielijn.

Jammer.. R.I.P. New Stratos.
@Sportiva-Italia: hoezo verdient Ferrari er niets aan als een hele hoop onderdelen bij Ferrari vandaan komen en het ontwerp van Pinifarini is.
En de hamvraag, wat gebeurt er met de auto die al gebouwd is en de centen die Stoschek er in gestoken heeft? Jammer maar helaas, en nu opzouten?? :?
@Jesper: die blijft natuurlijk gewoon bestaan. Ferrari wil alleen voorkomen dat Pininfarina meer auto’s gaat bouwen.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Zuur..
bmw1m via Android app
Erg jammer! Het was een geweldig klein scheurautotje!
Over de hele wereld staan genoeg F430 Scud’s te koop waarop de auto gebaseerd is. Ze kunnen deze opkopen en een klein aantal maken!
Moest iemand de Miura nabouwen op basis van de Gallardo, wed ik dat Lamborghini wel toestemming zou geven! De bazen zijn dan ook Duitsers!
via Android app
Heel erg jammer, en eeuwig zonde.
Zooooo jammer,ik vond de New Stratos een heel mooie auto.Ik denk dat ze hem ook niet in productie nemen omdat Lancia er niet zoveel aan verdient als er weinig Lancia onderdelen op zitten.Ik hoop dat ze hem toch in productie krijgen,want stiekem droom ik wel van deze auto.
Ooooooh wat jammer! Vooral omdat ze iedereen eerst lekker hebben gemaakt met foto’s, want wat is dat ding mooi zeg. Maarja, kan de auto toch nooit betalen, dus veel verder dan foto’s/filmpjes kijken was het bij mij toch niet gegaan…
Benieuwd naar de plannen met de Alpine….
Wat zullen ze in gedachten hebben en wanneer zijn er foto’s beschikbaar….
Geen nieuws is dit keer werkelijk goed nieuws ! Wát een wrakbak is dat toch…brr…
Kan me er wel wat bij voorstellen, maar een tijdje geleden speelde ik CM Dirt 1 weer en daar scheen ie als concept in te zitten waar ik destijds niks over gehoord had, met de V8 al aanboord.
dit ging toch niet echt succes hebben..
@KaCh1ng:
’t is ook geen VAG meuk.
’t is een ding voor 3 tot 500 idioten met poen
En die zijn er.
Dat wist de oude Enzo al !
Vroegâh !
Jammer, die New Stratos was hartstikke lekker. Vond het wel een goed idee om namens Lancia weer eens wat vets op de markt te zetten.
Ik zag vandaag voor het eerst dat er een helm in de deur paste. Jammer dat de productie niet door gaat. Prachtig ding.
Jammer :(
@nicktexel: Het is natuurlijk geen chinees he!
@aartjan111: nee maar als je de koplampen een kwartslag draait welXd
Zonde! Ik vond het best een grappig autootje.
De New Stratos zag er vooral goed uit omdat het ORIGINEEL zo goed is. Kom dan met een origineel ontwerp. Dat dat kan laat de Alfa 8C zien.

Ik begrijp Ferrari/Fiat wel, retro is achteruitgang.
@tomleeuw: Daarom is de Nuova 500 natuurlijk zoon flop,…..
gewoon een motor + chassis van ander merk zoeken en hups hij kan in productie , aan lancia: ER een aan mij schenken voor deze diegaande doordachte oplossing is voldoende hoor ;) meer bedanking hoef ik niet
Humanspectrum
@sirsmokalot: Je hebt zo gelijk, maar het is zo jammer en pijnlijk dat het klopt wat je zegt. Zo jammer dat die Stratos er niet komt… Ik hoor graag meer over die Alpine, maar moet nog even bekomen van deze klap.
echt jammer
ik zou liever op een ferrari willen lijken dan een chrysler
maar ja

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).