Land Rover Defender, youngtimer in beeld

Auteur: , 60 Reacties

Zo oud als het wiel en hij zal nog heel lang blijven. Land Rover 'Defenders' reden al rond toen melk nog met paard en wagen werd bezorgd. Ja en nee. De Defender is een zeer succesvolle doorontwikkeling van de eerste auto die het merk in 1948 maakte maar werd pas in 1983 geïntroduceerd. De twee hadden grote overeenkomsten maar ook zeer grote verschillen.

Officieel werd de naam Defender (90 en 110) pas in 1990 geïntroduceerd, tussen 1983 en 1990 waren het de “Ninety” en “One Ten”. Technisch grotendeels gelijke auto’s met slechts een andere naam.

Een kleine voorgeschiedenis is een vereiste bij de geschiedenis van de Land Rover Defender. Het begint allemaal net na de Tweede Wereldoorlog, in de resten van wat ooit de Rover-fabriek was. Platgebombardeerd tijdens de 5 voorgaande jaren. Tijdens de wederopbouw blijkt er heel weinig vraag naar traditionele luxe auto’s die het merk ooit maakte. Eén auto valt in zeer positieve zin op in die tijd: de Willys Jeep. Het voorbeeld dat Rover zal gebruiken voor een volgend model, een werkpaard. Vierwielaandrijving en een vrij lichte bouw zijn een must. Het eindproduct: de Land Rover Series 1. Een vriendelijke 4×4, goed bruikbaar in normaal verkeer maar ook als ‘tractor’. Go anywhere, do anything. Voor het serieuze werk zit er zelfs een aftakas op.

Onderstel en chassis van de ‘Series’ verandert nauwelijks na 1948. Met de jaren groeit de wielbasis, sluit de opbouw steeds beter, worden de motoren sterker en uiteindelijk krijgen de 4x4xFar’s schijfremmen. That’s it. Als kers op de taart krijgt de Land Rover Defender schroef- in plaats van bladveren.

Vroege politie Defender

De oude hobbelkar is opeens snelweg-waardig. Geen snelheids-monster maar wel een auto die je zonder al te veel morren voor de vrachtwagens uit jaagt. Sterkere motoren en betere vering maar ook verdere finetuning door Land Rover. Iets meer spoorbreedte. Permanente vierwielaandrijving met een middendifferentieel in plaats van een inschakelbaar systeem met vaste verbinding tussen voor- en achterwielen. Standaard hadden bijna alle Defenders 5 in plaats van 4 versnellingen. Alleen de V8 had een 4-bak.

Naast de Range Rover 3.5 liter V8 (en 4-bak) liggen voorin de Defender viercilinders. De auto is nog steeds een werkpaard wat juist oersterke goedkopere motoren erg belangrijk maakt. Gedurende de jaren ’80 komen een aantal benzine- en dieselmotoren voorbij. Vierpitters, 2.3 of 2.5 liter groot. De diesels met turbo, benzine zonder, vermogens van 65-85 pk. Vanaf 1986 is er zelfs een 86pk turbodiesel verkrijgbaar. Niet veel meer vermogen, wel een veel soepeler motor.

Land Rover Defender in de jungle

Vanaf 1990 doopt Land Rover de Ninety en One Ten officieel: Defender. Sindsdien alleen nog turbodiesels en één 3,9 liter V8. Op de V8 na de Defender zoals we hem nu nog steeds kennen. Met de jaren zijn natuurlijk de motoren sterker en vooral veel soepeler geworden. Met dank aan Ford is zelfs de Euro 5 norm gehaald.

De sterk verbeterde bruikbaarheid neemt niet weg dat de Land Rover Defender steeds meer een auto is voor alleen liefhebbers. Op de oudere modellen kan de aluminium carrosserie hevig gaan rotten, ook het chassis heeft zijn gevoelige punten. Ford heeft dit deels verholpen door stalen deuren te monteren. Sinds eind jaren ’90 is de Defender al niet meer leverbaar in de VS omdat er simpelweg geen airbags in kunnen. Met het ladderchassis is weinig sprake van kreukelzone en ga je er als een malloot in rijden dan val je op een gegeven moment om. Daarentegen zijn er weinig auto’s te vinden die door zulke diepe modder kruipen mits correct bestuurd werkelijk ieder terrein kunnen bedwingen.

Besluit je eenmaal Defender te gaan rijden en niet enkel even te ‘hebben’ dan is dat voor het leven. Het rijden werkt onthaastend. Er is veel (frustrerend!) onderhoud nodig maar hiervoor bestaan juist buiten de dealers om erg goede mogelijkheden. Het liefhebbers-circuit is zeer groot. Sinds jaar en dag bestaan er (Britse) bedrijven gespecialiseerd in het maken van de juiste onderdelen tegen nette prijzen. Alles past, oud op nieuw en omgekeerd, soms is er een hamer bij nodig.

Opzoek naar een goede Defender telt de staat van onderhoud sterk mee. Koop je een vrij jonge ‘standaard’ auto of een uniek liefhebbers-exemplaar? Een klassieker met klassieke looks of nieuw uiterlijk? Juist een heel stil en recent model Defender kan ook. Prijzen voor auto’s die je niet direct opnieuw op hoeft te bouwen stijgen snel boven de €10.000,-. Voor €3000,- zijn ook prima klassiekers te vinden maar die hebben vaak heel veel liefde en aandacht nodig. Een tijdrovend, kostbaar, maar absoluut belonend proces.

Een Land Rover Defender is niet voor snelle chauffeurs maar kan zelfs de snelste onthaasten. Twee rechterhanden of een grote portemonnee zijn vereist. Je koopt hem nooit voor comfort of snelheid, wel voor avontuur en zijn doorzettingsvermogen. Daarbij kan rijden ook fysiek een goede oefening zijn. Niet iedereen kan overweg met de rechte zit, het grote stuur en een zwaar koppelingspedaal.60 reacties

dan vind ik dit leuker

het kan wel snel met n defender

http://www.youtube.com/watch?v=UT6LYvwDTwQ&feature=player_detailpage
@bobodotcom: wow, uit die zwarte komt wel erg veel rook
@hahahi20: dat zie je wel vaker bij koude diesels
Geniale bak, leuk om te hebben, voor in het weekend …
Een waar icoon off the road!
Wat een wagen, gewoon een instituut! overigens snorkel verplicht…
Afgelopen weekend nog veel lol gehad met onze twee defenders, als je er eenmaal een hebt gehad wil je niet meer anders!!
Geweldige auto. Ik zie ze geregeld als boodschappenauto bij de lokale super. Een enorme verbetering van het verkeersbeeld. Helaas vind ik ze niet betrouwbaar genoeg als dagelijkse auto. Dus ik kijk er naar en meer niet.
@midasracer: Niet betrouwbaar als dagelijkse auto? Je hebt het dan over de oudere exemplaren, toch?
@BaRa: Defenders zijn nu niet bepaald betrouwbaar te noemen, net zoals iedere andere land/range rover
@lennertg: Beetje een loze kreet, onbetrouwbaar waarom? Een Defender heeft nou eenmaal iets meer aandacht nodig dan de gemiddelde personenauto. Feitelijk gezien is een Defender gewoon een oude auto, en oude auto’s hebben vaak zwakke punten. Geef je een Defender/Land Rover voldoende aandacht en onderhoud, dan zijn het prima en betrouwbare auto’s.

Ben het wel met je eens dat Land Rovers/Engelse auto’s niet de beste reputatie hebben als het gaat om betrouwbaarheid. Onder de tijd van BMW/Ford is er echter wel een hele hoop verbeterd. Totaal niet te vergelijken met de Land Rovers van ‘vroeger’.
@Wapwap:
met genoeg onderhoud kun je elke auto “betrouwbaar” maken. voor een auto die verkocht wordt als een auto die je veilig door de bush/jungle/woestijn brengt is een behoefte aan veel onderhoud en zorg niet echt een pluspunt vind je wel?
@super: +1, ik wilde net zeggen :P
@Wapwap: Simpel uit te leggen, heel afrika en azie zit vol met toyota en niet met Land rovers. En tis nou niet omdat die goedkoper zijn
@BaRa: Ik heb geregeld gesproken met eigenaren van dit soort auto’s. De laatste keer was met iemand die met een Discovery boven op een berg in Noorwegen met pech bleef staan. Vaak iets doms, ergens een slechte electrische verbinding of zo. En dit soort verhalen hoor ik te vaak.
Dat is waarom ik er één heb..
Best 4×4 in the world
@Rsimon:

Na de LandCruiser uiteraard ;)
Toyota LandCruiser, ja ja. Welke dan? Oude of nieuwe model? Je hebt geen enkel idee wat Rsimon insinueert (lees: welk model) en toch moet je zo nodig zijn voertuig onder laten lijken. En neen, de defender is mooier dan landcruiser… Ik dacht dat je die golf opmerking op mij bedoelde. Nu snap ik het! Het is gewoon een autistische gedachtengang / karaktertrek van je.
Mooi he, dat iedereen er weer intrapt.
De echte waren de 88″ (de korte) en de lange was de 109″
Heb ik in Diesel gehad zo’n 109 met tropendak.
Eerste klas rotwagen, liep de weg een beetje bollig, dan zat je heel de tijd tegen te sturen, de Perkins Diesel was een onglooflijke rammelkast, ik had altijd reserve brandstofleidingen bij me omdat ze gewoon afscheurden door de Diesel resonantie.
Maaaaaaarrrrrrr tot aan je deuren in de bagger vastzitten in de Ardennen, de drek liep naar binnen toe terwijl de rest je uitlachte, (Landcruiser G-mobiel) en dan zachtjes heen en weer rocken, hem met een rotgang in zijn drie smijten zodat je moment had en geen vermogen en er uitkruipen, dat deed’íe geweldig.

Na de 88 en de 109 is het eigenlijk heel stiekem van onderen een Range Rover geworden (heb ik ook gehad)
Omdat al snel na de introductie van de Range met 3500 V8 motor bleek dat de Range (die wel een chassis heeft dat gebaseerd is op de Landy) veel en veel meer zijn mannetje stond in het terrein door de schroefveren en die heerlijk lurkende V8.
En het is absoluut niet de beste 4 x 4 by far.
Het fijne was en is dat je een Landy gewoon ter plaatse uit elkaar kon slopen (vloerplaten zaten geschroefd) om zo de nodige reparaties uit te voeren. Want kapot gaan ze.
En dat de techniek eenvoudig was.

Maar een ex vriendin, opgegroeid in Afrika had het liefste een Peugeot 404, die konden ook bijna alles (3 keer Safari winner) en ze namen daar thuis alleen de Land Rover tijdens het regen seizoen.
@desjonnies: sjonniepedia in de bocht! Leuk artikel, en jou subjectieve kijk maakt het helemaal af! Ehhhm +1 zeggen ze dan tegenwoordig toch?
@desjonnies:
je bent een lieghebber og je bent het niet. een liefhebber stoort zich niet aan dat soort dingen. dat heb je toch bij engelse auto’s, er is altijd wat mee maar de liefhebber heeft het er voor over. want uiteindelijk als alles weer werkt heeft het toch echt wel wat zo’n defender.

je kunt over al goed bij , versnellings bak olie wisselen? even de oude olie er uit laten lopen. een paar schroefjes los, en je giet het er gewoon van boven af in, moet je bij een bmw niet proberen.

en alles is altijd goedkoop te repareren. veel dingen kun je zelf maken en andere dingen koop je gewoon imitatie in engeland, kost ook niks.

uiteindelijk wil je toch een 110
@undifined1:
tussen de regels door :
Ja, ik ben een liefhebber en heb enorm veel tegendraadse Engelse meuk gehad en gereden (soms he)
Maar dat wil niet zeggen dat de Landy gewoon in de zeventiger jaren eigenlijk aan zijn einde is gekomen.
Technisch achterhaald.
In every way.
De Range Rover Series I, is tot op de dag van vandaag 1 van mijn lievelings auto’s, met dit weer na 2.5 uur rijden voel je dat je dif olie pas op temperatuur is en de het legendarische benzine verbuik, daarnaast maakt de hele ambiance de Range tot een icoon.
In mijn wereld (let wel mijn wereld) meer tot icoon dan een Land Rover.
Want in een Range voel je je Lord of the Manor.
En in een Landy een sloeber die blij is dat hij het weer heeft gehaald.
Dat wel.
@desjonnies: doe iets aan je zinsbouw en spelling man
@maseratiferrarilover:
Weet je, dan zou ik wel boeken gaan schrijven man ;)
@desjonnies:
ik heb als kind een aantal jaar in afrika gewoond en mijn ouders hebben een aantal 109’s en 110’s gehad. Ik kan me herinneren dat ze altijd enorm rammelden, niet erg hard gingen, kapot gingen (motor, onderstel, bijvoorbeeld bladveer dwars doormidden gebroken, versnellingsbak altijd kapot) en we hebben er vaak genoeg mee vastgezeten in de bush. Met de landcruisers die we daarvoor/daarna hadden nooit dergelijke problemen gehad. Het is niet voor niets dat ze in australie, waar ze geen autos kopen om vage redenen als, “gevoel”, “passie” en meer van dat soort bs. massaal op toyotas over zijn gestapt.
@super: Jij doet me aan iemand denken…

Toevallig ooit een tijdje in Hooglede gewoond?
@desjonnies: +1 inderdaad, leuk stukje!
@desjonnies: Daarna was de verhoogde 504 break ook redelijk populair. Je had die namelijk ook in 4×4. Ik heb overigens ook goeie herinneringen aan de ouwe patrols.
@BaRa:
De Dangel 504 Break, nu werkelijk een vermogen waard.
Mar met een gewone 504 Break kewam je ook goed uit de voeten op het Afrikaanse continent.

Ik had ooit een 504 Break -vandezaak- 140000 gelopen en een heel best werkpaard.
Kwam ‘ s avonds op een Egyptische boot.
Papieren laten tekenen bij de Kapitein.
Dat was een hele toer, want deze mannen moesten ‘gesmeerd’ worden.
Ging toen zo.
Enfin, hij tekende de papieren en ik weer de wal op.
Hing er eenlaadboom van het schip boven mijn 504 en waren er een man of vijf serieus bezig om mijn wagen aan boord te hijsen.
Ik weer terug naar die Ouwe toe.
Stralend vertelde hij me dat hij mijn 504 absoluut wilde hebben.
Hoeveel wilde ik eigenlijk voor die oude 504?
$ 7500 kon zo de pocket in
Cash wel te verstaan.
Die wagen was 3-4000 gulden waard. En $7500 was pak-em-beet 12 mille Guldens !
Ik heb als brugman moetenpraten om mijn 504 terug te krijgen.
Thuis gekomen kwam ik erachter dat ik eigenlijk veel te eerlijk en oerdom was geweest.
Want het was een lease-504.
En mijn Baas vertelde me, dat hij dit bedrag graag fifty-fifty met me had willen delen en dat die Kapitein hierdoor voor eeuwig en altijd klant zou zijn gebleven.
@desjonnies:

wat zijn de zwakke punten van een 504 ??

ik heb nml afgelopen zaterdag mijn Town Car verkocht aan een Fransoos ..
en handelaar dus meteen handgeld gehad ..
maar nu wil hij de rest betalen met een 77er 504 coupe V6 automatic ..

ik sta natuurlijk al te stuiteren van de adrenaline ..
en ben bij voorbaat al stekeblind ..

waar moet ik specifiek op letten ??
@lincoln:
Carrosserie: vooral de C stijl naar de achterschermen toe. Bij de achterste zijruiten in de C stijle willen ze graag gaan ! de dorpels (appeltje eitje) en de onderkant van de achterschermen naar de achterbumper toe.
Voor; achter de voorbumper en de bekende plaats waar de A stijl het voorscherm inloopt.

Motor:
Radiateur en koelvloestof Is de V6 gevoelig voor.
Elektrische relais onder de motorkap lostrekken voor corrosie.
Zit je zelfdenkende elektriasche koelfan aan gekoppeld.

En kijk even op deze site van Kurt Orbie :
DE 504 Coupe en cabrio man. Zit tenoosten van Bruxelles en zijn goeie deals mee te maken.
Echt een Belg, hij moet je leren kennen, gouwe gozer !
Heeft wel voor weinig de mooie Jaeger “sport” teller klokken te koop en een hoop gebruikte meuk voor de 504 :

http://www.peugeot-504-cc.com/
@desjonnies: http://www.peugeot-504-cc.com/
De roestkaart van de 504 coupe Succes Linc !
@lincoln:
Oh Linc, welke kleuren combo is’ie en waar eindigt de nummerplaat op, als het een Fransoos is. Voorbeeld :

8312 PL 75 = 75 staat voor Parijs.

2214 VX 83 = 83 staat voor Vaucuse (zuid Frankrijk)

3214 LI 59 = 59 Staat voor Nord (Duinkerken) zelfde klimaat als wij.

Wees niet bang voor een Parijzenaar, mijn 67’er 404 stond op de Champs Elysee geregistreerd (75 dus), en was van een schat hemeltje rijke man, die hem in “het buitenhuis” had staan, iets wat wij een kasteel noemen.
@desjonnies:

whahahahaha .. de roestkaart .. gewoon overal dus ..
wel een super goeie link .. zo,n 504 coupe is in 1 keer een stuk minder uniek ..

exterieur is licht grijs/groen metallic ..
interieur is poepie/kakkie bruin ..

staat nu bij de handelaar en kreeg 3 foto,s met afgeplakt nummerplaatje ..
en de mededeling dat 113.000 op de klok zat en in goed rijdbare conditie is ..
hij heeft ook nog een 1986 Citoen CX GTI staan met 87.000 voor relatief weinig ..

anyway .. het zal er weer van komen dat als ik een auto verkoop er geen geld in mijn zak aan overhoud en er meer auto-meuk voor in de plaats terug heb ..

Caddy moet trouwens ook de deur uit .. ding begint me te irriteren ..
@lincoln:
CX GTI Serie II, met de plastic Tupperware bumpers lijkt mij een betere keuze, zeker gezien zijn kilometerstand.
’t is natuurlijk wel de vraag voor hoeveel je hem aan je broek hebt hangen. En is couranter zo´n Cx
en kleuren combo is belangrijk voor een Cx en de staat van het interieur.
De hydrauliek is eigenlijk tegenwoordig basis-techniek-igg.
Als je een vertaleur nodig hebt, moet je het maar zeggen.
@desjonnies:

de handelaar is zich gaan specialiseren in USA-meuk en heeft best wel wat handel staan (wat ie allemaal uit NL haalt) ..
de beste kerel spreekt geen engels ..
wat dan zich dan weer een leuk soort 1+1 dingetje kan gaan ontwikkelen ..

fact is .. dat ik razendsnel mijn Franse klassiekers moet gaan leren ..
dat de eventuele klanten voor die meuk lastig zijn neem ik op de koop toe ..
@desjonnies:

o.ja .. en die 504 wil ik uiteraard voor mezelf hebben .. een CX staat mij niet ..
@lincoln: Zoals gezegd, alles valt of staat met corrosie bij een 504 V6.
Wat is interessant tegendraads Frans betaalbaar wat ze zelf nog niet of nauwelijks weten?
CX, GS, en de R4
Een R16 indien kei en keihard en goedkoop maar dan wel in TS of TX, Eerste R5 in Alpine of TS ook keihard en voor de rest zijn er de platgetreden DS en 2CV paden, de Hy bestellerts en de Tractions waarvan ze zelf de waarde wel weten.
504 Coupes werden in Italie gebouwd met de hand bij Pininfarina.
Ik heb wel een amerikaan die een harde R4 zoekt.

Oh als je toch Frans wilt vragen :

Dhoe vient la Peugeot d’orizjine, kel departement.
Le midi ?
(waar komt die peus vandaan, welk departement, het zuiden?
@desjonnies:

nou .. ik geloof dat ik em gekocht heb van een wazig fotootje ..
3 januarie wordt ie gebracht ..
ik zie wel wat ik in mijn mik geduwt krijg ..

vanmorgen eveneens van een fotootje een Taunus tc2 automaat gekocht ..

gewoon een zwikkie werk gekocht dus ..
heb er zin an .. veeeeeeeeeeel leuker dan die 56 er Cadillac iig ..
@desjonnies:

504 blijkt ineens een 4 ipv een 6 pitter ..
blijft gelukkig wel een automaat ..
beter .. dan liggen de kaarten weer effe anders ..
want komen doet ie toch wel ..

Cadillac gisteren verkocht aan een Zweed (!!) ..
wilde perse dit modeljaar zonder electrische ramen en voorbank ..
heeft em voor een gezonde iedereen blij prijs afgenomen ..
Dit is de meest mannelijke auto die er is … Wordt slal jaren gemaakt blijft een tijdloos model! Werk zelf bij het Korps Mariniers en daar rijden we er ook mee! Menig Mercedes G klasse (militair) rij je helemaal zoek. Al moet ik zeggen dat de nieuwe G klasse de g280 wel erg goed rijdt ! Maar voor mij is en blijft de Defender DE offroader !
@markietwo: Je wordt ongeloofwaardig, je riep in het artikel over de g-klasse hetzelfde over de discovery…….. Ga maar fijn terug naar je Dinky Toys.
Leuk geschreven stuk!
Onderhoud is inderdaad een deel van het plezier wat je eraan beleeft. Ik ben van mening dat je je niet kunt hechten aan een auto als je er zelf niet aan kunt werken (lees; de meeste moderne auto’s)
Er is ook een LR Defender 130, dubbele cabine met laadbak.
Zelf zou ik best een 90 (hardtop) willen, de Lara Croft uitvoering is leuk.
@Kyanite: ik zou toch liever geen 90 willen, dat zijn echt enorme stuiterbakken. een 110 rijdt veel beter.
@undifined1:
Ongetwijfeld dat de 110 beter rijdt, maar offroad lijkt mij een 90 prettiger.
Helaas nooit een LR defender gereden (90/110/130), wel een Suzuki Samurai (alleen onroad) en Suzuki Jimny (semi offroad). De Samurai vond ik niets, veel te langzaam, de Jimny kan goed meekomen in het verkeer.
@Alwood .. wederom een lekker smeuig stukje schrijfwerk ..
@desjonnies .. wederom the icing on the cake ..

hoop in 2012 nog veel van dit soort topics te mogen lezen ..

Land Rover heb ik helaas/gelukkig totaal geen ervaring mee of mening over ..

heerlijk om over te lezen iig ..
Heel leuk artikel over een icoon in het terreinrijden.
Mooi artikel over een mooie wagen. De Defender is toch wel een icoon. Ik zou er graag een willen hebben voor erbij.
Ik sluit mij bij Lincoln en Midasracer aan. Ik heb 0 ervaring met deze auto. Ken ze alleen van zien. Maar geniet er wel van, van wat de eye-candy biedt. Vooral de Lara Croft Defender vind ik een droom. Verder bemoei ik mij nergens mee. Of ze goed/slecht of wat dan ook zijn.. geen idee. Willen bezitten zou ik hem nooit. Ik ben niet van de hoge wielen auto’s. Maar mooi…

http://3.bp.blogspot.com/_A2HVx0aLC-I/SXfmw_fOtRI/AAAAAAAABFo/uEZP1gRVMAw/s400/86eftgo-gallery.jpg
@Freewarefreak:

ik zou dan toch voor de Iveco Massif gaan ..
die prefereer ik zelfs boven de G-klasse of Land-Cruiser ..

en omdat ik nix van die meuk weet zou dat dus louter een logo kwestie zijn ..
Echt zo’n auto waar je als je in een woonwijk in NL woont geen zak aan hebt, maar die op de een of andere manier een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uitoefent. Zelfde als de Unimog. Heb je ook geen reet aan, maar is wel gaaf.
Zal er waarschijnlijk van genezen zijn als ik er ooit in gereden heb… Snel maar eens doen dan?
@Klassiekerrally: Je moet me wel beloven dat je gaat terreinrijden.
@nissangtr: Dat heb ik al eens in een CJ-5 gedaan… Het heeft me niet gepakt, dat spelen in de blubber. Doe mij maar mooi asfalt en een fijne stuurmansauto als een Elise. Tovert elke keer een grijns van oor tot oor op m’n gezicht.
En toch… ;)
@Klassiekerrally:

Hetzelfde heb ik met de G-klasse, het erge is ik heb erin gereden en ik ben er alleen maar nog zotter van geworden.
De defender, beste 4×4,… op de suzuki samurai en de daihatsu rocky na dan… :D Toch twee belangrijke namen die hier bijna nooit vernoemd worden.
@declaessens: Omdat de meesten hier niet durven toegeven dat Japan al lang de beste auto’s maakt…
Geniale bak nog steeds.
Volgens mijn garagist een klotebak… Maar toch, ik zou er wel een willen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).