Lexus GS450h 2012: Rijtest en video

Auteur: , 60 Reacties

Twinting procent bijtelling en 345 pk, een gemiddeld verbruik van 1 op 17 en een begrensde topsnelheid van 250 km/u. De GS450h is een auto van contrasten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

We halen de Lexus GS450h Hybrid op in het hol van de leeuw: Munchen Airport. De stad van BMW natuurlijk, maar ook een uitvalsbasis van Audi. Waar Lexus op mikt, is duidelijk.

Draai bij Schiphol een snelweg op en je wordt begroet door trajectcontroles: welkom in Nederland. Bij Munchen zijn er echter hele stukken autobahn onbegrensd, daar voel je als petrolhead goed bij. Binnen een half uur na vertrek stond de snelheidsteller dan ook straf tegen de 260 en dat maakt het leven een stuk fijner.

Lexus GS450h

Verantwoordelijk voor de indrukwekkende voortwaarste drang is een trio (kinky!) van motoren: het vermogen van twee elektromotoren en een V6 van 290 pk tellen op tot een totaal van 345 pk. Daar is niets muesli aan. De acceleratie is dan ook dik voor elkaar, de GS450h doet het zonder drama. Vanaf stilstand staat in 5,9 seconden de teller op 100. Ook in de tussenacceleraties is de GS450h behoorlijk rap, met dank aan de CVT bak. Tijdens acceleratie schiet het toerental subiet naar het meest optimale gebied en blijft daar tot de bestuurder het welletjes vindt. Het blijft vreemd om een constant toerental te ervaren terwijl de snelheid duidelijk toeneemt. Anders dan bij de Prius en de CT200h stoort het geluid van de jankende motor niet. Het geluidsniveau is lager en het is een V6 roffel die te horen is. Van buiten klinkt de GS450h zelfs ronduit interessant, het is geen standaard V6 geluid wat de verborgen uitlaten uitbraken.

Het slechte nieuws over de CVT is er ook. De bak heeft een sport- annex manuele stand en zelfs flippers achter het stuur waarmee op- of teruggeschakeld kan worden. De respons van de bak daarop lijkt enigszins op de besturing van een olietanker: de aanwijzingen van de bestuurder lijken enige invloed op de gekozen versnelling te hebben, maar verder volstrekt onbekende factoren bepalen ook welk virtueel verzet de bak kiest en welk toerental de motor draait. Op de autobahn en licht kronkelende buitenwegen is de bak prima, zodra de bochten krapper worden valt de GS450h door de mand. Lexus claimt dat de bak in sportstand zes vaste verzetten heeft, maar die boodschap lijkt niet bij de software te zijn aangekomen. Regelmatig viel het toerental terug in een hairpin, waarna de aandrijflijn te lang nodig heeft om weer genoeg vermogen richting achterwielen te sturen om het tot een waar genot te maken op bergwegen.

Lexus GS450h

Om maar even verder te gaan met klagen: 345 pk op de achterwielen zou een recept moeten zijn om op zon- en feestdagen een driftje te kunnen neerleggen als de omstandigheden zich daar toe lenen. Helaas hadden de Japanners die zich bezighielden met de elektronica duidelijk een ander idee. Alleen als de auto stilstaat laat het ESP zich uitschakelen; althans het display toont dan de melding dat TRC off is en het welbekende oranje icoontje met een slippende auto komt tot leven tussen de tellers. En toen was er die ideale driftbocht: een hele ruime hairpin, heuvelop, met nat asfalt en finish op een heel breed recht stuk. Toen mocht het nog steeds niet van de elektronica; de GS450h laat niet meer dan een heel klein beetje wielspin toe en de achterkant kan slechts een baby-stapje van vijf centimeter doen.

Lexus GS450h

Het is extra zonde dat aandrijflijn en ESP roet in het eten gooien, want met het chassis is niet zo heel veel mis. Als de aandrijflijn wel bij de les is (onder andere afhankelijk van de stand van de maan en of het een oneven week is), merk je dat de GS450h ook met het gas te sturen is, ten minste tot het overijverige ESP weer ingrijpt. In wijdere bochten is dat probleem er minder en daar excelleert de GS450h. Het onderstel is bij de F-Sport versie instelbaar. Normaal biedt het wat meer comfort met een lichte neiging tot deinen, in Sport S+ wordt het iets steviger, maar niet plankhard.

Lexus GS450h

Andere modi die ik had kunnen kiezen zijn de ECO modus en EV-modus. In de ECO modus wordt de GS450h nog zuiniger en wordt de tellerverlichting blauw, verder heb ik geen zin om daarover verder uit te wijden. In de EV-modus had ik volledig elektrisch kunnen rijden, maar dat is net zo irrelevant en minder leuk dan de begrensde topsnelheid van 250 km/u. Je kunt er maar een heel klein stukje met lage snelheid en zonder snel te accelereren in rijden, anders slaat de V6 weer aan. Leuk om één keer te proberen, maar verder kan je de elektronica beter zijn werk laten doen. Die schakelt bij stadssnelheden ook vaak genoeg de benzinemotor uit zonder dat je daarvoor eerst de knop op de middentunnel hoeft in te drukken.

Lexus GS450h

De GS450h heeft twee primeurs: het is de eerste hybride met vierwielbesturing (DRS, Dynamic Rear Steering). Het zit alleen op de F-Sport variant en je merkt er verder niets van, behalve dat de GS450h lekker strak stuurt. Beter zichtbaar (letterlijk) is het 12,3 inch LCD scherm van het audio- en navigatiesysteem. Dat is het grootste wat tot nu toe in een productiemodel is toegepast. Het geeft je lekker veel schermruimte en ziet er strak uit. De cassettespeler die in de vorige GS nog in het dashboard prijkte heeft het veld moeten ruimen, dus ook voor de Lexus rijders is nu het moment aangebroken om afstand te doen van de TDK SA tapejes. Het is niet anders.

Lexus GS450h

Het interieur is sowieso wel lekker opgestrakt, er valt weinig over te klagen. Het enige waar we (ik in ieder geval, jij misschien niet) aan moeten wennen is de “muis” (of joystick) waarmee je het navigatie-systeem kan bedienen. De goede knop aanwijzen op het scherm tijdens het rijden, daar was ik in eerste instantie niet zo goed in, maar het zal ongetwijfeld wennen.

Zuinig, ja dat is de GS450h natuurlijk ook. Zelfs bij enorm trappen blijft het verbruik aan de goede kant van de 1 op 10. Dat is best een prestatie voor een 343 pk sterke, vrij grote sedan. Lexus trok de complete trukendoos open om het verbruik vriendelijk te houden. Zo heeft de V6 benzinemotor zowel directe én indirecte brandstofinspuiting. Al naar gelang het gewenste vermogen, vindt de inspuiting zowel in het inlaattraject als direct in de cilinder plaats. Het gemiddelde verbruik volgens fabrieksopgave is 5,9 liter per 100km en de CO2-uitstoot slechts 137 gram per km.

Lexus GS450h

Opvallend is ook dat Lexus er niet voor kiest om lithium-ion accu’s te monteren, maar vasthoudt aan nikkel-metaalhydride-accu’s. Dankzij hun ervaring met die technologie hebben ze de packaging sterk kunnen verbeteren. Bij de vorige generatie GS450h bleef er vrij weinig bagageruimte over, maar met de nieuwe generatie is dat dik in orde.

Lexus GS450h

Dankzij de 137 gram CO2-uitstoot heeft de GS450h (in basisuitvoering) nog 20% bijtelling, mits 1 juli 2012 gekentekend. Daarna hebben alle versies 25% bijtelling. Aangezien de auto-belasting in Nederland grotendeels op CO2 zijn gebaseerd, haalt de importeur de GS250 niet eens naar Nederland omdat het prijsverschil te klein zou zijn. Dat betekent dat de instapper de GS450h Business Line is, die na 1 juli 62.75 0 euro kost (en daarvoor 1000 euro minder). De geteste uitvoering was een F-Sport waarvoor Lexus een stevige meerprijs van 18 mille vraagt. De GS450h wordt dan lekker volgehangen met sportieve goodies zoals 19” lichtmetaal, leren bekleding, vierwielbesturing, sportiever onderstel etc etc, maar sommige zaken zoals navigatie moeten dan alsnog als optie worden besteld.

De GS450h is geen BMW-killer als je er veel genoegen in schept om op bergweggetjes te driften, dat doet een 535i of een E350 beter. Hell, zelfs een A6 Quattro doet dat beter. Gelukkig zal die wens bij de gemiddelde Lexus koper (of uberhaupt bij de gemiddelde auto-koper) niet hoog op het lijstje staan, dus in zekere zin is het irrelevant. Belangrijker is dat de GS450h in dagelijks (sportief) gebruik een best beentje voor zet. Lexus neemt zelf de term “sportsedan” in de mond, wat maar gedeeltelijk waar is, maar een muesli-mobiel is het in ieder geval niet. Filmpje!60 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ik wist het!
@Joost1990_2: klopt! Werd al verklapt door Wouter op de nationale autosnelweg! ;)
*autoshow*
@bigcar: Dat heb ik dan weer net niet meegekregen.
Hoopte op de 6 Gran Coupe, maar dit is ook een top auto, Goed filmpje weer :)
Ik vind het wel jammer van de uitlaten, ze mogen wat mij betreft gewoon net zulke lellen van uitlaten (als bijvoorbeeld op de ls600) achterop monteren, de “rechthoekig” ogende, die zijn awesome!
Heerlijke auto! Zeker met dit sport pakketje erop.
Vaste versnellingen op een CVT zijn ook je reinste onzin. Een ‘low-ratio hold’ c.q. berg- of sportstand okee, maar gesimuleerde vaste overbrengingen…

Ik zou er zeker geen nee tegen zeggen. Geen fan van die gemangelde single-frame grille maar voor de rest vind ik het niet verkeerd!
@nielsvanderweiden: Die accu-techniek uit de middeleeuwen en die voorgeprogrammeerde versnellingen snap ik ook niet. In de sportstand wil je toch zo snel mogelijk zijn?
Tja, echt een premium uitstraling heeft ie niet aan de buitenkant. Daarnaast dus typische CVT ellende en ‘ouderwetse’ batterijen … Zal met 25% bijtelling na 07-2012 ondanks de verbruikscijfers geen verkooptopper worden vrees ik; het lijkt me meer iets voor de Amerikaanse markt.
Waarom is de ideale driftbocht bergop? Kan iemand me dat uitleggen?
@berlinetta: veel gewicht op de achterwielen denk ik?
@berlinetta:
Als het fout gaat sta je sneller stil? En dat zijn meestal korte bochtjes dus dan moet je geen al te grote snelheid hebben om een drift in te zetten, komt de veiligheid ook weer ten goede.
@berlinetta: Denk dat dat eerder bedoeld was als stijlvormpje dan als letterlijke toekenning van “de ideale driftbocht”. Omhoog kan net zo goed een nadeel zijn…
@berlinetta: omhoog krijg je de achterwielen eerder aan het spinnen dus kan je de drift bij wat lagere snelheid uitvoeren. een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je ook weer sneller stil staat als het mis gaat :)
@lambo4all: ik zou juist het tegenovergestelde beweren: naar beneden krijg je de kont eerder dwars… Naar goed, beide zou ik niet willen. Geen hoogteverschil is beter voorspelbaar gedrag lijkt me..
De auto boeit mij niet zo heel veel maar het filmpje is wel gewoon weer goed gemaakt zoals we van Wouter gewend zijn! Best knap om over zo’n hybride toch nog interessante dingen te vertellen in de kroeg
Ultra Gaaaayyyyyyy hahaha, best leuke auto, alleen tja.. toch zou ik hem niet bestellen als ik het geld ervoor zou hebben.
Is de Porsche panamera hybrid geen hybride met 4 wiel aandrijving ?
@Jhaast:
Nee, enkel achterwiel aandrijving.
Hij is weer lekkur! Alleen erg jammer dat ‘ie alleen tot 01-07 een 20%’er is… Zal wel lastig worden qua verkopen, maar dat verdient ‘ie niet!
Ehm, in het filmpje heb je het over nikkel-accu’s.
Het zijn gelukkig wel nikkel-metaalhydride-accu’s, zoals terecht in de tekst staat.
@mout: wat is daar zo gelukkig aan dan?

Het zijn helaas geen Lithium-ion-accu’s kun je beter zeggen.
@desoper: Wat daar gelukkig aan is? Til jij maar eens een pakket NiCD batterijen met die capaciteit. Of ga eens op bezoek bij de Afrikaanse professionals die oude NiCDs mogen recyclen…
Lexus ging in mijn ogen een hele goede design lijn aan! Waarom komen ze met dit lelijk hok op de proppen dan? ):
Jammer dat ie niet kan driften,maar goed dat kan de gs350 beter,jammer dat die niet naar nederland komt door die Klöte regels.
Vet bakkie!
Hahahahahahaha, ULTRA GAAAAAY! Mooi einde, hou wel van een beetje zelfspot. Tis een vette wagen, kan die grijze kleur wel waarderen hoe saai het ook mag zijn. Leuke review!
En dat zijn dan autokenners?!?(over autoblog bezig)

Je kan de TC en ESP volledig uitschakelen door de 30 sec het knopje in te houden, als je maar eenmaal drukt zetten die systemen zich terug in gang boven de 50km/uur.

Amateurs!!!
Op zich best een stijlvolle wagen. Echter het F-Sport pakket staat hem niet. Lijkt wel van een goedkope Duitse tuner te komen…
Hoe zwaar weegt deze wagen eigenlijk? Hij ziet er nogal log uit en met al die accu’s….
@Rob: Bijna 2100kg …
@dawwg:
Zoveel?? Wtf, dat is nog zwaarder als een S-klasse Hybrid (lwb!)
Er is nog werk aan de winkel bij Lexus….
via iPhone app
@dawwg: na-ah, hij weegt iets meer dan 1800 kg. Kijk maar na op de Lexus-site
@Joost1990_2:
Oke, ik schrok al….
@dawwg: klopt niet wat je zegt hij weegt bijna 1800 kilo en dat is nog best wel zwaar.
Heeft Wouter alweer een Aprilia vest aan, zou hij toch stiekem motor rijden?
Machtige auto :D Heerlijk.
hele video is gvd overbelicht
Kunnen ze daar in Japan niet eens wat Italianen aannemen voor het ontwerp of zo? Ik weet dat die toyota’s en Lexussen (lastig meervoud van Lexis) goede auto’s zijn,maar het ontwerp is zoooooo saai
Heb met de vorige gs450h gereden, echt een heerlijke auto! Echt verrassend snel. Enige minpuntjes voor mij waren de heel kleine kofferbak en het iets goedkoop aandoende interieur. Die twee punten zijn goed aangepakt zo te zien! Lekkere bak!
Deze auto heb ik echt heel hoog staan, zou deze in ieder geval liever willen dan een A6 of E-Klasse. Over de 5-serie twijfel ik, maar met een lichte voorkeur voor de Lexus GS.
Een mooi design, lekker geluid, comfort en snelheid.
Voor mij als volgt:

1.Lexus GS
2.BMW 5-serie
3.Audi A6
4.Mercedes E-Klasse
@agera: Die Lexus GS is anders wel minimaal 400kg zwaarder dan de concurrentie en heeft een CVT; ik zou dus echt nooit deze Lexus op 1 zetten ;)
@agera: als je dan toch graag een aziatische auto wil rijden.

Kies dan maar voor de infiniti M35h.
Is een stuk lichter, ook hybride, lithium-ion accu’s, geen CVT-bak. En net als bij lexus(toyota) een waardeloos onderhouds-intval van 15000 km
@desoper:

Dus je gaat liever voor zo’n verlengde onderhoudsinterval van vw…met gratis oprekkende distributieketting :)
Blijft toch apart, een homofiele presentator/autoliefhebber ;)
@16v: Woutert heeft al jaren een vriendin hoor. Als je t niet bevalt rot dan op naar autoweek mr knipoog ;) ;) ;) ;)
Doet me denken aan de nieuwe bmw 5 serie ..
ik dacht dat mercedes een s400 hybride had staan die ook 250 ging. kan het natuurlijk mis hebben
@rogierrs: klopt
via iPhone app
@rogierrs: maar die had geen 20% bijtelling
Wat een zwaar ding zeg.

Een A6 V6 TDI biturbo heeft dan toch de voorkeur…
Lijkt me wel een leuke test trouwens.

A6 V6 TDI biturbo versus deze lexus.
die oude lexussen leken op mercedes, maar dit is een combi van de e60, e90, f10 en f30
Als je even met je ogen knippert lijkt het net een BMW..
gewoon dikke auto dit….zou wel eens de opvolger kunnen worden van mijn bmw. Ook gelijk weer wat meer kwaliteit want echt Premium kan je dat Duits ook niet noemen met hier en daar echte constructiefoutjes.

zag toch goed, dat die teller op 10,3 liter stond bij 250km/h…dat is wel netjes ;-)
Wat een lekkere smoel heeft hij gekregen!
@desoper

Jij bent volleerd accu expert en inkoper namens een autofabrikant? Ja, Li-ion is lichter/kleiner met meer capaciteit, enig idee hoeveel duurder dan Ni-mh accu’s, enig idee hoeveel langer deze meegaan dan Li-ion, Li-polymer? Men kiest voor beproefde techniek, er rijden veel Toyota/Lexus hybriden rond met 300.000 km of meer op de klok waar nog nooit een accupack van vervangen is.

De Infinti M35h, Audi A6 hybrid en BMW 535hybrid gebruiken Li-Ion en komen aan max. 375 liter (had de oude GS450h ook) kofferbak inhoud, de Lexus GS450h nieuw, 482 liter. Ik schat dat de accupacks bij de concurrent het dubbele kost en eerder aan vervanging toe, het is veelzeggend dat Renault bij de elektrische auto’s de Li-ion accu’s niet mee verkoopt maar naast de auto per maand verhuurd.

@dawwg, het gewicht is 1800 kg. voor dit model.
Wel grappig om te zien dat die auto met 250 dus gewoon ongeveer 1 op 10 rijdt!
Wel een mooie lexus.. Zou een mooie test zijn met M35h en 535hybrid.
En wat heeft wouter met aprilia?? Hij heeft weer zo’n kampvest aan (mijn mening dan).
Prachtige auto,

Zojuist een proefritje gemaakt in de GS450h President edition. Lekker vlot, automaat op manual en in zijn 1 doortrekken naar de 90. Hoe hard je in een bocht ook op het gas gaat staan, uit balans krijg je hem inderdaad echt niet. Nu nog wachten op de IS250h die in 2013 gaat uitkomen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).