Lotus + GoPro + Alpen = onweerstaanbaar [video]

Auteur: , 81 Reacties

Al een vakantie gepland deze zomer? De Alpen schijnen er in het najaar mooi bij te liggen.

Een auto van plastic met een Japans motorblokje. Wegen waar je hooguit 80 km/u mag rijden. Snelheidsovertredingen worden daar nog veel zwaarder bestraft dan hier en zelfs de kans op regen is aanzienlijk. Dan vertel ik er niet bij dat je Sebastien Loeb of Walter Röhrl moet heten om echt over die 80 km/u grens heen te schieten. Dat het Toyota motorblokje bijna 200 160 pk heeft en slechts 800 kg de berg op hoeft te slepen. Het kan flink regenen in de Alpen maar ’s zomers droogt het verschrikkelijk snel op en heb je ook iedere dag zon.

Terwijl we hier hard ons best doen alle sneeuw van de weg te poetsen en ze daar druk zijn met skiën komen de zomerkriebels weer opzetten. Veel Alpenpassen blijven nog maanden lang gesloten maar als ze straks weer open zijn… Op het moment dat de sneeuw is gesmolten dan opent zich weer het mooiste wegennet voor de fanatieke chauffeurs van deze wereld.

Kies een auto, liefst licht en snel sturend en duik de Alpen in. Jasper Dekker deed het met een Lotus Elise S2 111S en plakte er ook nog een GoPro op. Dat levert onweerstaanbaar mooie beelden op waar wij nu, terwijl de sneeuwjacht buiten tekeer gaat, van kunnen genieten. Klik: VIMEO.81 reacties

Echte rijders auto voor mensen met smaak. Maar zo kan je in Noorwegen ook rijden hoor.
@norge: Laat je gaan zou ik zeggen: http://gopro.com/cameras/hd-hero3-white-edition
;)

Kosten een huurauto en brandstof eigenlijk veel ginder? Lijkt me leuk om Scandinavië in m’n achterhoofd te houden voor zomer 2014 ofzo.
@Revvji: Huurauto is duur en brandstof is net zo duur als in NL.
@norge: volgens mij in Noorwegen nog duurder in brandstofz..
@norge: Ok, dan lijkt 1.000 km rijden (vanuit België) en dan in Denemarken de veerboot nemen wel de betere optie. Thx voor de info ;)
@Revvji: Die boten zijn ook niet goedkoop hoor. Je kan ook volledig via land en de tolbrug naar Zweden. Voor m’n werk pak ik altijd de boot Puttgarden Rodby en Helsingor – Helsingborg. Wel een aanrader, Noorwegen!
@lohran: Mwah, deze morgen ff gekeken en het is €40 voor wagen en bestuurder en per passagier €5, dat vind ik persoonlijk wel meevallen als je per se naar Noorwegen wil. Want langs Zweden is het nog een redelijk ommetje naar ik zie..

Als vakantie zou het toch een roadtrip zijn, dus even door Zweden passeren zou natuurlijk wel leuker zijn dan bijna 4 uur op de boot zitten niksen :P Thx, voor de tip ;)
@Revvji: Oh dat valt me echt mee! Maar via Zweden is ook saai hoor :P Die snelweg langs de kust is niet denderend. Binnendoor is al leuker, maar daar is het allemaal nog vrij vlak :( In Noorwegen wordt het al een stuk leuker en hoger in Zweden ook.
@norge:
Dank u….
Mooi filmpje! Zeker op dit soort wegen bewijst het maar weer dt je zeker niet veel vermogen nodig hebt om lol te hebben met je auto..
@lamborgfan: Ik vind alleen wel dat een Elise achterlijk duur is voor wat je krijgt. Zowel nieuw als gebruikt.
@lamborgfan:
Als je dat al achterlijk duur vindt dan zou ik maar blijven fietsen als ik jouw was….
@jrk68: in Nederland heb je voor 20 mile één van de oudste modellen l elise.. 20! Daar heb je veel ander speelgoed voor. Als je goed zoekt ben je inclusief import.kosten ook zo’n 20 mile kwijt aan een z4m roadster!
@lamborgfan: Je hoeft niet goed te zoeken om (ruim) onder de 20k een Elise te kopen. Waarschijnlijk kan je nog goedkoper uit zijn door te zoeken en te importeren…

In Engeland staan een Elise S2 voor rond de £10k , dat is zo’n €12k… Begint zelfs al met £8500. Durf alleen niet te zeggen hoeveel bpm erbij zal komen, maar zal zeker minder zijn als een z4m roadster. Dus die z4m is toch echt wel een stuk duurder!

Bovendien zou ik veel leveren een Elise hebben als een z4m roadster!


Al met al vind ik het echt niet duur voor een dergelijke sport auto!
@notsobig: De goedkopere zijn allemaal rechtsgestuurd. En hoewel mensen met Skyline’s en andere Japanse import altijd zeggen dat het wel meevalt, kan je mij niet wijsmaken dat het niet ontzettend gaat irriteren, elke keer uitstappen bij parkeerpoortjes etc. Ik zou er niet aan beginnen in ieder geval. Dan maar ff doorsparen voor een normale. Daarom zou ik nooit een Supra uit Japan halen maar uit de US.
@E34M5Touring: Precies, jij snapt hem.
@E34M5Touring: Dat is persoonlijk en het was maar een voorbeeld…

Er staat ook een links gestuurde op marktplaats voor €16k
@notsobig: Bovendien denk ik dat de meeste mensen die een Elise kopen de auto “voor erbij” kopen. Van dat slagboom gebeuren heb je dan ook minder last van, aangezien je dan de “dagelijkse/praktische” auto wel pakt…
@notsobig: Ja goed, moet ik hem uitleggen? Zou jij 18k stukslaan op Marktplaats, op zo’n auto? Zonder garantie? Een auto die gebruikt wordt voor stampen. Ik niet hoor. En, zelfs als je hem af en toe gebruikt, inhalen met een rechtsgestuurde auto op een linksrijdend wegennet is echt niet chill hoor.
@E34M5Touring: Nogmaals het is een voorbeeld, het ging me meer om de vergelijking die @lamborgfan: maakt, dat een z4m roadster na wat zoeken en importeren even duur is. Die vergelijking gaat dus niet op. En bovendien koop je die dan ook zonder garantie (zeer waarschijnlijk).

Het gaat niet om wat ik zou doen, maar om wat mogelijk is.

Verder, inhalen met een rechtsgestuurde is gewoon een kwestie van meer afstandhouden, zodat je overzicht houd. Iets wat met een linksgestuurd ook “best” handig is, alleen met een rechtsgestuurd dus nog belangrijker…
@E34M5Touring:
Het verschil is dat een MK I Elise heel simpel om te bouwen is naar LHD. Best een lucratieve bezigheid, als je de ombouw laat doen kost dat 5k, tel daar 10 bij op voor een nette engelse auto en je hebt 15k betaald voor een auto die je hier simpel voor 20k kan verkopen.
Ik ken niet zoveel auto’s waar je 5k winst op kan maken….
@jrk68: Kijk wat je er allemaal voor moet doen. Spaar gewoon door en koop een normale. Al dat gekap en geslijp in zo’n ding. Ik zou het nooit willen. Maar goed daar ben ik blijkbaar dan een rare in.
@E34M5Touring:
Het mooie is dat er niks te kappen en slijpen valt, gewoon alles wat rechts zit naar links ombouwen. Alle gaten en bevestigingspunten zitten er al.
Wat je wel nodig hebt zijn stoelframes en een stuurhuis voor LHD, en wat dashpaneeltjes.
Jij zou het zelf in je garage kunnen.
Het blijft immers gewoon een prebuilt kitcar.
@jrk68: Niks voor mij. Heel eerlijk, ik vind het altijd een beetje cheap ogen, een RHD. Ik snap dat je er in sommige gevallen niet om heen kunt. Zoals bijv. met import Japanners die nooit linksgestuurd zijn geleverd. Als de auto gewoon linksgestuurd geleverd is zou dat altijd mijn voorkeur hebben. En in het geval van de Lotus vind ik het een beetje cheap. Zoals jullie voorbeelden al aangaven scheelt het niet eens zo heel veel. Dan zou ik gewoon ff doorsparen. Je hebt dan ook gelijk Europese tellers etc. Niet dat dat nou zoveel scheelt maar zijn toch kleine dingen.
@E34M5Touring:
Ik gaf deze uitleg ook alleen maar omdat het lambokneusje een import BMW met een origineel Nederlandse Lotus moest vergelijken.
2 totaal verschillende concepten voor verschillende doelgroepen.
De huidige Z4 kwam er trouwens maar bekaait vanaf volgens 5th Gear. Je schijnt beter af te zijn met een 370Z.
@jrk68: Was ook geen aanval, gewoon my 2 cents. Ik zie je incl. import voor 20k ook nog geen Z4M naar NL halen, maar goed. Ja 370Z en Z4, ik zou toch voor de Z4 gaan. Vind ik mooier zowel van binnen als buiten. Bang for buck zal de 370Z een stuk beter zijn. Al vind ik hem als roadster niet om aan te zien. Die softtop ziet er niet uit.
@E34M5Touring:
Ik zie jouw reply’s nooit als een aanval, dat is meer iets voor blinde fanboys dan voor een petrolhead.
@lamborgfan:
Als je een Elise uit de UK haalt ben je voor 10 mille klaar. En een Elise vergelijken met een Z4…, ja dan heb je het echt begrepen….not.
Op elke bergpas/circuit maak je met een Elise gehakt van een Z4.
Als je wil patsen of indruk wil maken in de kroeg doen die BMW sleutels het wel beter. Het is maar waar je je prioriteiten legt….
@jrk68: Ik hoor hier alleen maar stoer gelul over dat ding van jou..
En in het echt hoor ik ook vaak genoeg slap gelul over ‘emotie’ ‘passie’..
Toevallig hebben alleen auto’s die minstens 3x per maand naar de garage moeten passie.. Ofzo..
En een dagwaarde van een meter wc papier..
Zijn allemaal veel te goed voor de grotere merken..
@kaasboerin: Wees er blij om, als niemand die auto’s “met passie” zou willen, dan was de rest nóg duurder ;)
@Revvji: Wordt gewoon moe van dat slappe anti gelul steeds..
Een grapje kan altijd, maar dit…….
Laatst op een verjaardag weer hetzelfde gebrabbel als ik hier continu hoor..
9/10x ongefundeerde onderbuik gebrabbel.
Komt er gewoon op neer dat ze aan self-pity lijden.

En laat ik het er maar al helemaal niet over hebben als ze het over andere dingen dan auto’s gaan hebben…….
@kaasboerin:
Dit heeft niks met anti te maken, gewoon twee auto’s die je totaal niet met elkaar kan vergelijken. Op de autobahn ben je met een Elise geeneens partij voor een GTi tje.
Gewoon ff iets verder denken dan je neusje lang is scheelt je een berg frustraties knul.
@jrk68: Oke, ga maar lekker “driften” buiten..
Net als elk geestelijk beperkt petje..
Je praat er niet als 1, je gedraagt je er ook naar.
M.a.w. petjes zitten óók in Lotusjes..
@kaasboerin: Ja, ik snap je wel.. Maar ik snap de rest ook.. Ik word gewoon moe van al die discussies die uiteindelijk op dezelfde non-argumenten eindigen.

Ik vraag me vaak af waarom mensen altijd de keuze van een ander moeten afbreken. Wees gewoon blij met wat je zelf leuk vindt en spreek erover met mensen die iets anders leuk vinden. Smaken verschillen, en dat maakt het allemaal zo interessant. Praat eens positief over je eigen voorkeur ipv negatief over die van een ander.. (dan heb ik het trouwens niet speciaal tegen jou, dit zeg ik maar algemeen)

Klein clichématig voorbeeldje: ik vind Audi’s ook allemaal op mekaar lijken, en dat vind ik jammer voor het merk. Maar ga ik een ander afbreken omdat ie dat wél leuk/mooi vindt, no way! Behalve als ie beweert dat het absoluut geen waar is, want dan heeft ie gewoon oogkleppen op..
@Revvji: Idd, hier ook, en vergelijk zijn posts nu is met de mijne, of met wie dan ook.
Dan snap je me wel.
@kaasboerin: Laat me toe om daar niet verder op in te gaan ;) Ik zie in deze conversatie gewoon een paar kerels die wat argumenten aanbrengen en op een bepaald moment gaat het fout.

Naast m’n mening in m’n vorige post zeg ik gewoon nog dit: lees eens de posts van @E34M5Touring , meestal degelijk beargumenteerd, genuanceerd, en op het scherp van de snee waar nodig. Ik ga mss niet altijd akkoord met hem, maar je kan er tenminste mee discussiëren, iets wat ik bij een heleboel heerschappen hier wel mis.. (ik noem bewust anders geen namen omdat het bij iedereen wel eens uit de bocht gaat, terecht of niet, incl. mezelf)
@kaasboerin:
Dagwaarde van een Elise MK I zakt al jaren niet meer, of dat met de Roadster ook zo zal gaan zal de toekomst moeten leren, al geef ik geen zak om waardevastheid en al helemaal niet om wat een ander er van vindt….
@jrk68: 10k in euros? Ja een halfgare S1 die 5k aan onderhoud nodig heeft, 5k aan ombouwkosten en een hoop ander gezeik (rdw, wachten op onderdelen, ophalen, etc)
@fernie: Dat klopt ja, ik zou zelf een Elise uit Engeland over laten komen voor 10 k (euro). Er vervolgens een nieuwe motor in laten doen(niets geks, maar wel iets lichts), even de boel na laten kijken en het stuur laten omzetten. Zal ong 7,5 k extra kosten dan ben je voor ruim onder de 20 k klaar. Heb je wel een heerlijke auto voor met een nieuwe motor die klaar is voor vele kilometers rijplezier.

De vergelijking tussen een Elise en een Z4 gaat totaal mank, hier maak ik geen woorden aan vuil :)
@abnerd: Kun je toch echt beter wat nieuwers kopen voor dat geld… autos worden nu toch wel oud! Je hebt S1’s van 16 jaar oud nu.
De 111S heeft geen 192pk. De 111R heeft 192pk
GoPro doet het laatste tijd goed, zeer goed zelfs!
@alcantara: lidwoord vergeten, sorry…
@alcantara: nu vraag ik me af.. Gopro hero hd2 of een goprp hero hd3 white of silver..? Black vind ik het sws niet waard, zou hem alleen op supercar events/wintersport/zeil events gebruiken.
@zender: Ik weet echt niets af van de types, zie alleen de naam tegenwoordig overal voorbij komen dus verwacht dat ze daar dikke winsten draaien. Heb er zelf geen nodig.
@zender: heb zelf een gopro2 werkt super! Plak ‘m zowat overal op auto, motor,kart… Zolang er voldoende licht is, gewoon prima beeld… Maar probeer trillingen zoveel mogelijk te beperken. De sensor bouwt het beeld op in aparte lijntjes dus zodra er veel trilling ontstaat zie je dit terug in je beeld. Of de 3 dezelfde sensor gebruikt weet ik zo ook niet.

Ot: leuk filmpje maar wel redelijk eentonig…
@C220AMG: eens met je OT commentaar. Had beter meer geluid van die moter kunnen laten horen i.p.v. dat halfbakken semi-erotische porno achtergrondmuziekje.
@bozewolf: heb ik alle woorden goed?
@kwakmare: Motor ipv moter :)
@alcantara: Die dingen vreten batterijen en het geluid is prut. Ik heb zo’n cameraatje en hij is flink overgewaardeerd. Een geinige gadget maar een fatsoenlijke video met zo’n ding maken kost veel tijd omdat hij geregeld uitschakelt (wat je te laat doorhebt). En geluid is voornamelijk de vibratie van het perspex kastje eromheen.
@midasracer: ik heb er vrijwel heel mn roadtrip door Amerika mee gefilmd (go pro 2) en heeft fantastische beelden opgeleverd van zowel binnen als buiten de auto. Meestal gebruik ik hem tijdens het skiën en daar is die echt super.
gaaf filmpje en heerlijke Lotus!
had wel graag wat meer van dat lekkere geluid gehoord.
Mooi toyota blokje…bmw heeft er een 2.5/2.8 6-cilinder voor nodig om hetzelfde vermogen te halen terwijl dit maar een 1.8 4-cilinder betreft.
Voor zover ik weet komt een 111S niet eens in de buurt van 200pk. Is met 140/150pk maximaal wel voorbij dacht ik.

Niet dat dat armieterig is met zo’n pindagewicht, maar kom op autoblog ;) Dit behoor je te weten of op te zoeken.


Tenzij deze 111S wat gekieteld is. In dat geval eisen wij meer informatie over wat voor leuke dingen ze hebben gedaan!Voor de rest is Elise + bergpas altijd succes natuurlijk.
@bozewolf: De 111S voert weldegelijk 190+pk. De standaard Elise is al uitgerust met 150pk…
@lemans96: Klets niet zoveel onzin, je hebt er namelijk heel duidelijk geen verstand van. 143pk kom er uit het vvc (111s) blok, met een ander luchtfilter, uitlaat, gasklep en uitlaatspruitstuk komt er zo’n 160 uit.

111r is 192pk, SC 220pk. Leuker wordt het met een audi, honda (sc) of duratec blok.
Heb de auto even ‘teruggetuned’. Dank (ook voor de rest van de reaguurders)!
@sir_smokalot:

De 111s heeft een rover motor (k-serie)…de 192pk is wel afkomstig van toyota (111r)
@redbeams:
Dat licht er aan, MK I heeft altijd een K series, MK II heeft Toyota motoren gekregen toen de K-series op dreigden te raken na het fallisement van Rover.
Er is toen voor Toyota gekozen mede vanwege de emissie eisen in de VS.
@sir_smokalot: Is ook niet makkelijk met die honderden types die ze uitbrengen. Een 111S heeft een 1.8K-Series van Rover erin liggen met standaard 143/145 pk, de meesten zullen echter 160 hebben omdat ze er wat andere spullen opschroeven. Een Toyota voor de S2 heeft 192pk, de S3 heeft weer 2 andere opties, Toyotae met 134pk of met compressor 220pk. Volg je het nog ?? :)
@fernie: Ah sjuust. I stand corrected. D’r zijn inderdaad erg veel variaties.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
“Wegen waar je hooguit 80 km/u mag rijden. Snelheidsovertredingen worden daar nog veel zwaarder bestraft dan hier en zelfs de kans op regen is aanzienlijk.”
Alleen in Zwitserland. Dat land moet je sowieso zo veel mogelijk mijden.
Tweede week in september is er altijd een Lotus feestje op de Stelvio. Vaak zo’n 100 elise’s uit heel Europa die de hele dag dit soort gekkigheid uithalen. Staan veel filmpjes van op yuptub.
Ik neem wel een bmw m3 gts mee
@bmwe46csl: Als je maar ff opzij gaat als ik met m’n Elise er langs wil. ;-)
@n1co: Ik zou ook liever met mijn 328i cabrio daar rijden als met een Elise. Ik hoop dan ook dat je er snel voorbij bent, kan ik daarna weer lekker van die 6 in-lijn sound genieten ;)
@griffendahl: 328i E46 hier met schuifdak, dus dat mooie 6-cylinder geluid is ook bekend hier.
Maar de bochtjes nemen met de Elise is toch echt geweldig:
http://www.youtube.com/watch?v=YXtNgj6FDBE
@bmwe46csl: Zorg eerst maar eens dat je oud genoeg bent om je rijbewijs te halen.. ;)
@motoragent: jaa mn AUTO rijbewijs nog geen MOTOR (agent) rijbewijs
Leuk filmpje, maar ook niet meer dan dat… Zelf doen is natuurlijk leuker. Die fun heb je echter niet alleen met een Elise. Iedere cabrio doet dat ook. Helaas is het vaak zo dat je niet alleen op zo’n bergpas zit en is inhalen vaak bedriegelijk link. In de zomer is het beste om op de zondagmorgens zeer vroeg te rijden. Groot kans dat je de weg voor jezelf hebt….
het leuke aan zo weinig vermogen is dat je de auto echt kan trappen. Je hoeft niet altijd rekening te houden met spinnende ahterwielen, of een uitbrekende achterkant. Je kan de motor op korte, relatief trage (-150km/h) stukjes een goed laten huilen. Waar je bij een AMG, of een M al heel snel wielspin hebt. Voor niet zo ervaren chauffeurs (99% dus, ja ook jullie autobloggers) is een Lotus dan het beste :)
De pratige alpen en een Lotus Elise om erin te spelen, wat een heerlijke combi!!!
@notsobig: *prachtige
@notsobig:
Dat kan ik uit ervaring beamen, probeer alleen niet om de engelsen bij te houden op de Stelvio. Redelijke kans dat je dan met samengeknepen billetjes zit. Die lui zijn echt maf.
@jrk68: Wou dat ik het ook uit ervaring kon beamen… Kan ik je lotus niet een zomertje lenen? :P
@notsobig:
Je kan ze bij vd Kooy in Adam ook gewoon huren.
Jan zit op de Amsteldijk, zoon van de importeur.
Ik heb daar ooit proefgereden, het eigen risico is wel iets om rekening mee te houden, dat was 5k destijds.
Een gewone 120pk MK I is gek genoeg om mee te beginnen.
@jrk68: Haha oke goed om te weten…
@jrk68: Is die Stelvio trouwens eigenlijk écht zo’n prachtroute? Want alles wat ik ervan zie zijn altijd maar die haarspeldbochten. Ok, een mooi uitzicht en op z’n minst uitdagende bochten, maar gaan die 180° op de duur ook niet wat vervelen? Ik denk dat ik toch liever een wat gevarieerder parcours zou rijden..

Of is dat omdat ik enkel nog maar beelden van die hairpins gezien heb en is de Stelvio nog veel meer dan dat?
@Revvji: Het is wel wat meer, kijk zelf anders op google maps:

http://goo.gl/maps/S89lG
Wauw, prachtige wegen!
Die gast moet een boekje stuurtechnieken halen. Fucking hell, weinig zo slecht gezien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).