Luca di Montezemolo wil president van Italië worden

Auteur: , 52 Reacties

Nadat hij onlangs vriendelijk doch dringend verzocht of Berlusconi even weggebonjourd kon worden, heeft Ferrari-CEO Luca di Montezemolo in een open brief aangegeven dat hij meedoet aan de Italiaanse presidentsverkiezing van 2013. Ferrari-baas wordt Italië-baas?

De 64-jarige di Montezemolo zit al zo’n honderd jaar bij Ferrari danwel Fiat en is goed voor een eigen vermogen van ongeveer €400 miljoen. De man heeft zijn strepen verdiend in de autowereld, racewereld en heeft zijn schaapjes ruimschoots op het droge (wat voor Ferrari zou hij privé eigenlijk rijden?). In een open brief aan Italia Futura, de door hem opgerichte liberale denktank, doe hij het nieuws uit de doeken.

Het moge dus duidelijk zijn dat Luca nog lang niet van plan is om met pensioen te gaan, maar nog even een kwakkelend land wil hervormen. Volgens Luca moeten Italiaanse stembusgangers in 2013 de kans krijgen om op iemand te stemmen met nieuwe ideeën, zodat ze hun rug kunnen keren naar een periode vol politieke fuckups.

Luca en Silvio

De geruchten dat Luca de politiek in wil gaan doen al langere tijd de ronde. Nu is het dus officieel en mogen we stellen dat er binnen afzienbare tijd wellicht een nieuw capo di tutti capi in Maranello wordt aangesteld. Zou Lapo Elkan er -naast zijn werkzaamheden voor Tailor Made– een gaatje voor kunnen vinden? Of wordt het toch iemand anders uit de Agnelli-clan?

NB. De titel “president van Italië” is heel wat anders dan premier van Italië, de titel die Silvio Berlusconi tot voor kort had. Een president wordt gekozen door de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat en nog wat politieke bobo’s. Het is vooral een functie voor oldtimers.52 reacties

400 honderd miljoen euro? Ze hebben hem laatst geïnterviewd en Meneer Di Montezemolo gaf aan de belasting aan dat hij maar 35k per jaar verdiende.. Italia…
@lorenzotjhee: vermogen dat je al bezig is uiteraard iets anders dan inkomen.

Steve Jobs had ook maar een inkomen van $1 per jaar bij Apple, maar zijn vermogen was iets groter.
@robbie: Ja idd, aandelen zijn bijvoorbeeld alleen inkomsten als er dividend wordt uitgekeerd. Maar het behoort wel tot je vermogen.
@robbie: klopt maarja, belasting betalen en italië kunnen niet heel goed samen haha
De Fiat-bobo’s zijn nu een feestje aan het vieren :D
Een automotive president, wie droomt daar nu niet van?
Laat maar zien wat je kan Luca, wie niet waagt, niet wint.
@vale46: het is een puur symbolische functie zonder echte macht. Stelt dus geen fuck voor, maar staat wel leuk op je CV.
@robbie: Ooit al van vriendjespolitiek gehoord??
Hij heeft dan officieel wel weinig of geen macht, maar voor een duur weekendje doen veel politiekers wel eens een zwarte boekhouding verdwijnen ;)
@vale46: klopt, maar ik denk dat hij die macht nu ook al wel heeft…
Aha ,de man die het beroemde sportwagen merk verbouwde tot een verwijfdeyuppenautomatischebak merk gaat nu ook zijn land verkwanselen?
@norge: Sorry hoor vriend maar Luca heeft Ferrari aan de ultieme top gebracht mbt sportwagens.
De laatste jaren is het merk uit Maranello de maatstaf geworden in se supercar-wereld.
In de Formule 1 is hij ook diegene die Todt, Branw, Schummi samenbracht.
Hetgeen jij hier uitkraamt is gewoonweg nonsens !
Ik zeg maak die man president van de wereld. Iedereen een mooie Ferrari, (dibs on the 250 california) knapt de boel goed van op.
@E34M5Touring: Denk je dat dat echt ideaal zou zijn? (communistische trekjes)
@bmwmaaktrijdengeweldig: Nou goed dat dan niet maar nog steeds graag die Ferrari.
@E34M5Touring: Hij president van de wereld? Ik weet niet of dat zo’n goed plan is.
@E34M5Touring: als we dan toch gaan dibsen dan dibs on the daytona!! Zo’n geile miami vice bak maar geen cabrio pleas!
Wouter-Klinge via iPhone app
@jackass266:

Die geile Miami vice bak was ook een cabrio en geen Ferrari.
Waar haal je dat hij opkomt voor het presidentschap en niet voor premier? In 2013 zijn er toch gewoon parlementsverkiezingen in Italië, en Monti blijft tot dan premier.

Engelstalig artikel van de gazettta dello sport: http://english.gazzetta.it/More_sports/21-12-2011/montezemolo-scende-campo-ora-nuova-stagione-politica-804095710735.shtml
@LPJ: Ai, ..budgetevenwicht door verkoop van de Italiaanse assets! Daar is idd al lang sprake van, omdat deze een enorme onderhoudskost inhouden… Maarrr, hou er dan wel rekening mee dat je die zaken maar 1 keer kan verkopen (zie ambassade BE in Tokyo), je naast de onderhoudskosten ook de inkomsten mist én de controle er over verliest. En vooral dat laatste ligt bij dergelijke historische zaken wel best gevoelig. Disney on Forum Romanum?

Eh, effe kappen. Nuja, even wat politiek op AB.nl.. moet kunnen ;-)
@LPJ: heb idd net even het artikel gelezen op italiafutura.it en wat ik er van kan maken is dat Montezemolo zegt dat er dingen moeten veranderen en dat 2012 een overgangsjaar is waarbij Italia Futura de boel zal ondersteunen en in 2013 willen ze dan de stap maken van “denktank” naar politieke partij en mee doen aan de parlementsverkiezingen.

Out of the blue president van Italie worden zit er volgens mij niet zomaar in. Vooral niet omdat je door bestaande partijen en politici gekozen moet worden.

De president wordt direct verkozen door een verenigde vergadering van de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat, aangevuld met 58 vertegenwoordigers van de 20 Italiaanse regio’s.
Lijkt me wel leuk, zo iemand als president.
Btw, word een president niet verkozen door het volk?
@4991: nee de Italiaanse president wordt niet gekozen door het volk.
Luca di Montezemolo’s favoriete daily drive is een Fiat Panda. ‘It’s the best car in the world.’ Verder rijdt hij in de VS in een Jeep Grand Cherokee, in Italië in een Fiat Croma, en bij officiële gelegenheden laat hij zich in een 4-porte rondrijden. Hij is dol op de 355, de Enzo en de FF.
Ik zeg.. doen!
Montezemolo leidt een denktank en het artikel betreft eerder een soort manifesto waarin hij zich
a) afzet tegen de huidige politieke leiding, specifiek Berlusconi.
b) Nergens wijst hij specifiek naar president en/of premierschap. Alhoewel hij beide kan doen. Berlusconi was ongeveer zijn leeftijd toen hij premier was. Dus die opmerking over “oldtimer” vindt ik nogal dom.

Last but not very least: deze man is uitermate geschikt. Niet alleen weet hij precies waar hij het over heeft qua economie, hij is totaal ongevoelig voor corruptie, geld zat immers. Hij zit in de politiek omdat hij dat wil. Hij streeft ook nog eens een economisch-rationeel midden na. Dus slim en sociaal ipv ieder-voor-zich-Berlusconi. Ik hoop van harte dat de man doorzet want Italie kan inderdaad wel groot onderhoud gebruiken.
@captainslow: de opmerking ‘oldtimer’ heeft betrekking op de functie van President. Dat is voornamelijk een erebaantje zonder inhoudelijke functie. De President van Italie is iemand die boven de partijen staat en verder zo goed als geen uitvoerende macht heeft.

Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Montezemolo daar op aanstuurt.

Hij wil met die manifest alleen maar “de geest” (oftewel het volk) rijp maken voor het idee dat Italia Futura in 2013 mee zal doen aan de parlementsverkiezingen.

De kans dat Montezemolo dan lijsttrekker zal zijn is groot.
@captainslow: ben het volledig met je eens. Bovendien iemand met uitstraling en stijl. Ik denk overigens dat heel veel Italianen die man in hun hart dragen.
Bovendien, als het succes van Fiat en Ferrari een maatstaf is van wat deze man voor Italie kan doen, dan moet hij doorzetten. Voor wie het vergeten was: Fiat was in de jaren 80 een drama. Sinds deze man de leiding heeft, is Fiat alleen sterker en sterker geworden.
Wat Luca nodig heeft is een wereldtitel voor Ferrari in de F1. Volgend seizoen zal alles op alles staan om dat te doen gebeuren, hij zal het Italiaanse volk zo achter zich willen krijgen.
Storm in een glas water…

Not surprisingly, after the outburst has fallen into the vacuum of political debate, at 16:34 comes the denial of the spokesperson: “The letter makes no reference or announcement of a political commitment in view of the involvement of di Montezemolo in the elections of 2013”

http://www.ilgiornale.it/interni/montezemolo_si_e_decisoimpegno_politicaper_elzioni_2013/italiafutura-candidatura-elezioni_politiche-luca_cordero_montezemolo/21-12-2011/articolo-id=563663-page=0-comments=1
Mensen uit de zakenwereld kunnen geen land leiden.
In her bedrijfsleven kun je onderdelen wegsnijden als ze niet winstgevend zijn.
Dat kun je niet doen met een land.
@Hubert:

Dat kan je wel.
@Hupke: Lolwut..
Onderwijs niet winstgevend? Joh, dan snijden we dat onderdeel toch gewoon weg! :lol:
@wimmm:

Dat noemt men privatiseren en dat werkt. Waarom moet iemand die niet geïnteresseerd is tot z’n 18e op de schoolbanken gaan zitten en het niveau omlaag halen? En waarom moet iemand die van z’n 16e op leercontract is en die lange dagen maakt belastingen betalen zodat ik voor een fractie van de reële kost universiteit kan volgen om naderhand handig genoeg te zijn om geen belastingen te hoeven betalen voor het pensioen dat hij (doodgewerkt) ook pas op z’n 65e krijgt?
@Hupke: Mwah, daar zijn de meningen dan over verdeeld :)

Ik kan niet zeggen dat ik heel positief ben over privatisatie. Eigenlijk kan ik niet één voorbeeld bedenken van een geslaagde privatisering?
@baasbas:

Spoorwegen in Japan, alles wat men in België of Nederland privatisatie noemt is eigenlijk vriendjespolitiek waarbij men een monopolist creeërt en die naderhand beschermt en sponsort vanuit de staat.
Overigens, ik deel de mening dat toppers uit de zakenwereld wel degelijk geschikte leiders voor een land kunnen zijn.
@Hupke: Dat noemt men privatiseren en dat werkt…..dat hebben we gezien aan het onderwijs waar je gewoon je diploma kunt kopen, aan de trein, aan de zorg, aan de telecom en aan de energie. Heerlijk dat privatiseren van de samenleving….leve de prijsafspraken.
@autoblogpisser:

En nu geef je allemaal voorbeelden van markten die niet geprivatiseerd zijn maar waar bedrijven gewoon een monopolie overgenomen hebben van een markt die over gereguleerd is.

Daarbij een diploma kopen, denk je echt dat als er zo scholen zijn dat iemand enige waarde aan dat diploma hecht?

Een diploma is maar een vodje papier, waarop staat dat je aan een bepaalde school iets geleerd hebt, als blijkt dat die school niets waard is is dat papiertje ook niets waart.
@Hubert: Je hebt zeker een punt hier. Als zakenmensen in de politiek gaan, loopt dat vaak af in een sisser van jewelste. In België zijn er zo veel voorbeelden geweest.
Een zakenman moet en kan direct beslissingen nemen. In de politiek moet men eindeloso palaveren en compromissen sluiten. De democratie zoals we die nu kennen, werkt niet meer (althans in België). Toch zou Luca als president goed zijn voor Italië.
@Hirondelle:


Representatieve democracyen werken alleen als er grote ideeën zijn waarbij enkele respresentatoren dat idee kunnen gaan verdedigen. In België is men gelukkig genoeg te individualistisch geworden voor zo’n onzin.
Misschien word het tijd voor directe democracy (wat ik al iets minder erg vind) of gewoon een koninkrijk met een fatsoenlijke en heel beperkte grondwet.
@norge: Dus italië word een verwijfd yuppen land..? :P
Ik woon er gelukkig niet, wat een kneiter is dat!
Mooi,
1. Lambo weg bij de Polizia en 458 in de plaats.
2. Alle taxi’s “made in Italië”
3. Geen snelheidsbeperking op de italiaanse autowegen
4. Maranello wordt een 2′ Vaticaan-stad
5. Alle ministers met een 4-porte
6. In de buurt van Monza een 2’Ferrari-World!
7. ….
@ericc:
-Het Ferrari-logo promoveren tot het nationale symbool van Italië
-Modena word de hoofdstad
-Alle autobouwers worden vrijgesteld van belastingen
-…
@vale46: en Ferrari is het enige italitaanse bedrijf dat nog op staatsteun kan rekenen in deze ‘barre’ tijden… ;)
Tsja, is ook 1 van de weinige die überhaupt wat uitvoert in dat land.. :lol:
@kaasboerin: ..ook niet..maar je ziet hem vaker voor de camera ? ;-)
@kaasboerin: yep alleen hier in NL werken de mensen hard, zo hard dat men 600 miljard hyposchuld heeft. Slaap lekker.
@autoblogpisser: Slapen? Volgens mij ben jij dat aan het doen.. Die stelling die jij brabbelt wordt totaal niet geinsinueert door kaasboerin noch door megakix.
hij is er maf genoeg voor, past goed in het rijtje van paus, berluscutti en nu hij. wordt vast gekozen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).