Maserati + diesel = motorgeluid via de speakers?

Auteur: , 56 Reacties

Turn it up to eleven!

Maserati aan de dieselmotor, een horrorscenario dat voorlopig toch niet gaat gebeuren? Mooi wel dus. Er staan drie nieuwe Maserati-modellen om de hoek, en sommigen van hen krijgen zelfontbranders onder de kap in de strijd om groeiende verkoopcijfers. Zeker voor een SUV als de Kubang is een diesel onmisbaar. En zo’n opgepompte JTD geef je dan toch gewoon wat passie & emotie mee in de vorm van een lekker motorgeluidje over de speakers?

Roberto Corradi, topman bij Maserati en chef productontwikkeling ziet daar wel heil in en overweegt dit toe te passen bij -in ieder geval- de SUV die voor 2014 staat gepland, aldus WhatCar:

“Maserati is looking at ways to use the Kubang’s stereo system to provide drivers with a sportier engine note.”

Via je stuurwielbediening het motorgeluid beïnvloeden. Tja, het is natuurlijk een groot gemis om een Maserati te rijden waar niet zo’n snerpende & overheerlijke V8 in ligt. BMW liep tegen hetzelfde probleem aan met de M5 (van V10 naar V8) en laat de krachtbron daarom ook over de speakers klinken. Digitale audiotuning, love it or hate it.

Het lijkt er dus op dat de productieversie van de Kubang, die mogelijk Cinqueporte zal gaan heten, de eerste Drietand wordt met een geënsceneerd motorroffeltje, alhoewel nog niets vast staat. We zijn benieuwd of het model dat onder de Quattroporte uitkomt (spyshots) en met de 5 Serie moet concurreren hetzelfde lot is beschoren qua dieselmotoren.

Autoblog Nazorg: de herrie van een Quattroporte Sport GTS om ons eraan te herinneren dat de benzineversies in ieder geval geen Bang & Olufsen-tuning nodig hebben.



56 reacties

ze zullen vast een goede reden hebben om hun klanten niet voor vol aan te zien ..
@lincoln: verkoopcijfers.
Staat ook in de tekst.
Het overgaan naar diesels wordt helaas ook steeds populairder, heel jammer.
@bonkers:

tja .. ik ben geen dieselfoob .. dus ik zie het als een verrijking ..
Maserati volgt de Duitsers op de voet. Eerst toch een SUV, dan een diesel en vervolgens geluid via de boxen. Om nog maart te zwijgen van de Fiat 500 die de Mini nadoet.

Tering, ze zijn het echt kwijt daar…
@gearhead: Wacht even, een terreinwagen in het hoog-exclusieve segment? LM002. Fiat 500? Die was er eerder dan de originele Mini. De huidige Fiat 500? Die speelt in een andere klasse (kleiner), wel met hetzelfde retroconcept.
@jzaero:

o.k. .. maar een vroem vroem vroem geluidje over de speakers moet je “de Duitsers” toch wel nageven ..
@lincoln: Mwah, weet niet waar deze gemaakt is, maar:

http://www.youtube.com/watch?v=KATBvGl4yC4
@jzaero:

in China natuurlijk ..
@jzaero: Haha hilarisch die v10 (geluid).
@gearhead: dude, ge kunt de bal echt ni harder mis slaan dan da hha ni normaal
Nou dan ben ik benieuwd welke motoren ze gaan gebruiken. Aangezien het Fiat concern bij mijn weten nog geen eigen 6 of 8 cilinder diesel heeft. Of er zou al iets bij Chrysler of Jeep vandaan moeten komen. Maar of dat nu zo een geweldige motoren zijn…
@Alpinaa:

Cummins .. VM motori .. Iveco ..
dat zijn toch echt hele grote namen hoor ..
@lincoln: En VM en Jeep hebben in het verleden al samengewerkt met diesels voor de Ram van Voyager en Grand Cherokee. Weet alleen niet zeker of de Echte Cherokee ook een VM diesel had.
@E34M5Touring:

hadden ze ook niet eens een keer een vrijage met MB ??
anyway .. Cummins is 1 van de oudste diesel boeren ..

en die zullen echt wel weten hoe zo,n blokkie er uit moet zien ..
@lincoln: Yup modeljaar 2003-2007 gebruikte de 270CDI van Mercedes. En zelfs de 220CDI voor de PT Cruiser.
@lincoln: Tja en Cummins, die hoef je geen uitleg te geven over Diesel inderdaad. 1300nm koppel lukt nog lang niet iedereen in een Personenauto
@lincoln: Ja dat klopt idd. Maar kunnen ze daarmee ook op tegen de diesels van bmw en audi, die vaak toch als beste in hun klasse gezien worden?
@Alpinaa:

ja .. dat kunnen ze ..

Fiat maakt (bijna) perfecte kleine diesels ..
Cummins de perfecte grote km-vreters ..

1+1=2 ..
@Alpinaa: Motorisch is Fiat toch ook wel top hoor!
@Alpinaa: Audi en BMW hadden geen goede diesels gehad zonder Fiat. Wat zeg ik, niemand, aangezien zij het eerste waren met CommonRail diesel. En geloof me Audi en BMW hebben in het verleden nou niet bepaald de beste diesels gehad. Zeker BMW had met de 2.4(D-TD) nou niet bepaald een topper in huis.
Dit is zoooooo sjonnie! Ik weet nog dat een scheur in mijn de broek, eh rok, heb gelachen toen bij Pimp my Ride een soccermomvan via boxen onder de auto een V8 nadeed. Dat was met een vette knipoog. Durft de Maserati-man straks ook aan zijn ‘vrinden’ te laten zien waarom zijn peperdure Maser zo’n mooi geluid maakt. Wat is dit nep. Wil je mooi geluid? AMG!
Nou dat is premium rijden hoor. Wanneer is het systeem te krijgen in een Prius?
Even off topic, wat is die quattroporte toch mooi <3
On topic, om te overleven zal maserati nou eenmaal diesels in moeten zetten het zij zo, maar dan nep geluid over de speakers... Is zo..ja nep. En niet nodig, diesels kunnen soms ook best lekker klinken nml.
Ik heb dat systeem allang in m’n auto..
http://www.youtube.com/watch?v=XV7Nc_euuFs
@kaasboerin:

LOL .. lijkt mijn Olds wel ..
word je na 30 minuten helemaal simpel van ..

rij dan ook hooguit 2 tankies per jaar leeg ..
@lincoln: Dat Camaro geluid?? Er gaat weinig boven ’t geluid van een ouwe Amerikaanse V8, jammer dat je er een oliebron in je achtertuin voor nodig heb wil je er elke dag in touren. Ben jaloers op je. Er rijden hier in ’t boerendorp overigens een paar met zo’n ouwe V8, die dingen hoor je al een straat verder aankomen, zo’n ding rijdt hier bijvoorbeeld regelmatig: http://www.rmauctions.com/images/cars/TF07/TF07_r341_1.jpg
@kaasboerin:

een ouwe Amerikaanse V8 klinkt ALTIJD beschaafd ..
zijn alleen die randdebielen die zonodig de boel moeten versteigerpijpen ..

en idd .. hartstikke vet/cool/gaaf ..

zoek alleen nog de aan/uit knop ..
@lincoln: Klopt, ze zijn ook goed in ’t laten blijken hoe ze over mij denken in m’n Duitse auto. Het zijn sowiezo boeren die last van hun ballen hebben, dus dingen zoals opzettelijk volgas langs m’n huis en auto is alledaags. Afsnijden, geen voorrang verlenen waar ’t moet, en een gore blik, dat soort zaken. Uitstappen doen ze echter nooit, wel snel doorrijden. Ach ja, dat heb je in kleine dorpen. In de stad zijn ’t de petjes.
Kan er wel in komen dat klanten diesels willen. Laatst een QP gereden, in 300km 40 liter benzine er doorheen jagen (steady 135km/u) is. En zie het als een voordeel: Maserati met diesels betekenen meer verkopen, dus wordt het vanzelf mooier op de weg.
Het lijkt me wel logisch dat het model onder de QP dan ook een dieselmotor krijgt toch? Ze zullen dat blok niet alleen voor de kubang maken
het zal geen 5 jaar meer duren en dan zijn benzinemotoren wel zo’n beetje verreweg ondergeschikt aan dieselmotoren. De dieselmotor heeft zoveel meer voordelen ten opzichte van zo’n hoogtoerigjankding.

1. laag in toeren = maximale koppel
2. zuiniger omgaan met de brandstof
3. door alle filters schonere uitstoot/minder uitstoot.
4. langere levensduur
5. minder onderhoudsafval, geen bougies ect….
@Soulmaster: Tegenwoordig zitten er daarom bijna op elke benzinemotor een turbo’tje, die voor bijna dezelfde voordelen zorgt. Ook het koppel/vermogen goed verspreid over het hele toerengebied.
@kaasboerin:
Hoor jij vaak mensen kiezen voor zo’n turbo-blokje kiezen vanwege de puntjes 4. en 5.?
@mout: Hoor jij daar mensen überhaupt over als ze hun keuze maken? Tis toch bijna allemaal leasemeuk.
@kaasboerin: Maserati is nou niet echt wat je zegt een lease-toppertje. Vandaar dat dieseltje, zullen we dan maar zeggen.
Mijn auto heb ik met betaalcentjes gekocht. Nieuwkopers hoor ik wel degelijk over die puntjes, ja.
@mout: Oh, Maserati specifiek? Nee, dat zou ik niet weten. Zou absoluut niet weten wat de reden zou zijn om een Maserati Diesel aan te schaffen. Ik dacht dat Diesel puur en alleen was voor financieel voordeel bij veel gebruik, lijkt me niet dat Maserati publiek zich druk maken om die paar ruggetjes per jaar.
@kaasboerin: Mijn ouders hebben ook nu een turbomotor en hebben totaal niet aan die punten gedacht. Denk dat Mout een uitzondering is.
@kaasboerin: Punt 2 gaat in elk geval niet op. De turbo blokken schijnen flink te zuipen. En duurzaam? Google maar eens op TSI of THP problems ;)
@RoT___: Aha, ik wist niet dat turboblokken júist zuipen..
@Soulmaster:
Diesel schoner? *kuch*
Diesel stoot minder CO2 uit, maar daar stopt het verhaaltje ook.
NOx, (ultra)fijn stof,… deze zijn allemaal gunstiger bij een benzinemotor

Wat betreft die filters, die heb je bij een benzinemotor allemaal niet nodig, enkel 1 of 2 goede catalysatoren.

Qua onderhoud is een diesel veel duurder dan een benzine, die 4 bougies maakt niks uit tegenover de ingewikkeldere constructie van een dieselmotor.

Daarnaast is een dieselmotor groter en zwaarder dan een benzinemotor.

de enige voordelen die nog overblijven is het gunstige gebruik en het koppel bij lage toeren.
Maar ook dat laatste geld bijna niet meer tegenwoordig door die turbo’s met variabele geometrie.
Daarbij komt nog dat een benzine-blok in de toeren jagen veel leuker is dan bij een diesel :)
Ja, jammer al die regels. Nu maar hopen dat ze de sound van een John Deere 8650 goed kunnen weergeven.
Kunnen ze niet de v12 tdi lenen?
@mrbones:

Van wie? Niemand binnen hun concern heeft er eentje.
En het zou ook geen nut hebben die diesel zou er komen om zuinig te zijn, niet om Le Mans te winnen.
@mrbones: Een V12 heeft Maserati niet eens als benzine, zou apart zijn als ze dat dan wel als diesel doen. Reken maar op een V6, V8 diesels raken uit de gratie.
Hou het maar gewoon bij benzine pls.
In een SUV is het heerlijk om een diesel te hebben. Denk maar aan VW hun 5.0 V10 TDI blok in de Touareg.
Op dat vlak ben ik pro diesel, maar als ze er een 2.0 4pitter in lepelen mag Maserati naar de hel lopen!

Een Maserati moet veel kracht hebben en een mooi geluid. TDI’s kunnen (met wat moeite) ook een mooi geluid maken.
Als ze het goed aanpakken kan het wel wat worden, maar een Quattroporte met een 4-pitter… NEE!
Niet zoals de Panamera diesel.. :(
Als Maserati-liefhebber vind ik dit idee best goed, denk dat ze er ook wel een nette diesel inlepelen.
Echt gaar! Masaratie is een prachtig merk, maar het mooiste blijft wel het motorgeluid……. :-(
Ik vind een mooie diesel in de Quattroporte een goed idee, zo lang het maar de 3.0 V6 van VM Motori is. Dat is wel een mooi blok.
Maar het geluid via de speakers vind ik nergens voor nodig.
Dat ze een diesel in een SUV leggen: logisch. Een diesel in een (nieuwe) quatroporte kan ik me ook prima voorstellen.

Maar geluid door de speakers? Daar snap ik echt niets van.
@ar156sw: let wel: motorgeluid door de speakers… ander geluid begrijp ik dan weer wel :)
Ik snap niet wat er zo erg is aan diesel buiten het geluid en daarvoor ga je een auto toch niet afbreken, tenzij je +300 pk hebt rijdt een diesel veel fijner en als je +100 pk hebt rijdt hij ook nog eens zuiniger tenzij je hybride meerekent
Zo hoort een Maserati te klinken. Uit de uitlaten!

http://www.costadelfzijl.com/maserati.html
Voor het geluid koop je nou juist Maserati. Maar klant is koning.
Hate it voor mij
Mmm. Vind niet dat bijv. Duitse 6-, 8-cilinder diesels slecht klinken !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).