Maserati GranTurismo Sport: Rijtest en video

Auteur: , 69 Reacties

Briljant en toch ook weer niet. Dat zijn zes woorden die de allernieuwste GranTurismo het best karakteriseren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De “Sport” is niet nog een variant dat aan het immer uitdijende gamma van de GranTurismo wordt toegevoegd, maar de opvolger van de GranTurismo S. Dat is de middenmoter in het gamma, tussen de standaard 4,2 V8 versie en de hardcore MC Stradale in. De Sport heeft dezelfde 4,7 liter grote V8 als de MC Stradale (die wellicht later dit jaar nog een pepkuurtje krijgt). Het vermogen steeg zodoende met 10 pk tot een gezonde 460 stuks. Tot zover alleen nog maar goed nieuws.

Maserati GranTurismo Sport

Bella Machina
Dat grijs niet per definitie saai is, dat bewijst de GranTurismo Sport in deze trim. Wat een ding, vooral in levende lijve maken de subtiele aanpassingen dat de GranTurismo er weer fris uit ziet. Het front is ietsje richting de MC Stradale getrokken met onder andere een nieuwe voorbumper. De koplampunits zijn ook nieuw en hebben tegenwoordig geïntegreerde LEDs. Typisch Italiaans is ook het oog voor details qua styling. De Maserati Trident heeft voor deze krachtigere versie rode streepjes, maar die zullen je alleen opvallen als je na een gezellige avond languit voor het front van de GranTurismo Sport gaat liggen. Opvallender zijn de (optionele) geanodiseerde matblauwe remklauwen. Hoe cool is dat? Mocht je het toch niets vinden, kies dan voor zwart, regulier blauw, rood, titanium, geel, matrood of gepolijst aluminium.

Maserati GranTurismo Sport

Kies je versnellingsbak!
En nee, zelf koppelen mag bij Maserati niet. Rara hoe kan dat? Beide transmissies zijn automaten, hoewel de MC Sportshift ook gekarakteriseerd kan worden als een gerobotiseerde handbak. Daarmee is de GranTurismo fors (bijna 23 mille) duurder, maar ook marginaal sneller. Het is een bak met enkele koppeling, in dat opzicht niet de meest moderne, noch de meest verfijnde. Voor de hardcore sportauto-fanaat is het wellicht een goede keuze, maar de rest van de wereld kan beter kiezen voor de reguliere automaat die niet bij ieder schakelmoment je nek probeert te breken. Ook die kan in een handmatige modus met de flippers achter het stuur worden bediend. In de QuattroPorte werd de gerobotiseerde handbak behoorlijk verguisd. En je kunt je afvragen of de bak in een auto met vier zitplaatsen en de naam GranTurismo wel op zijn plaats is. In mijn mening niet, maar voor de cijferfetishisten biedt de MC Sportshift bak het voordeel dat de magische grens van 300 km/u gehaald wordt.

Maserati GranTurismo Sport

De GranTurismo Sport met traditionele “slushbox” blijft steken bij 298 km/u en ook de sprint naar de 100 is 0,1 seconden langzamer voor een score van 4,8 seconden. Met een vermogen van 460 pk uit een 4,7 liter grote atmosferische V8 is het karakter makkelijk te raden: hoogtoerig. Pas als de naald van de toerenteller de hogere regionen bereikt toont de V8 zijn echte kracht, zonder dat het onderin echt behelpen is.

Maserati GranTurismo Sport

Maserati GranTurismo Sport

Na het zoet komt het zuur
Dat had ik tenslotte al aangekondigd in de intro. Maserati rept in het persbericht over 20mm extra beenruimte achterin door anders vormgegeven stoelen. Inderdaad blijft er ruimte over voor de pootjes van de achterpassagiers, zelfs als de voorstoelen helemaal naar achteren staan. Alleen zit je voorin dan nog niet echt lekker, het is de “klassieke” Italiaanse zithouding die ruimte laat voor korte benen maar waarin je langere armen nodig hebt. Zelfs de voorpassagier zit enigszins opgevouwen, dus voor beide voorstoelen geldt dat ze verder naar achteren zouden moeten kunnen.

Maserati GranTurismo Sport

Het materiaalgebruik in het interieur is prachtig met mooi Poltrona Frau leer, alcantara en in het geval van de testauto aluminium sier-elementen. De Maserati-specifieke knoppen zijn fraai omcirkeld met een randje chroom, maar de overige bedieningselementen… Het airco-paneel was schitterend voor een Fiat van een decennium terug, maar oogt nu wat minder fris. Voor het navigatie-systeem geldt hetzelfde, geen 3D graphics of Google maps satellietbeelden zoals bij de concurrentie. Het zijn geen punten waarop je de GranTurismo zou moeten laten staan, maar daar houdt het dan ook wel op.

Maserati GranTurismo Sport

Vreemd genoeg heeft de GranTurismo op tempo het minder naar zijn zin, net als de bestuurder en passagier. Vanaf 170 km/u wordt de GranTurismo licht in de neus, daarmee is de Italiaan niet de ideale kandidaat voor highspeed runs op de autobahn. Op echt kleine wegen werken omvang, gewicht en besturing (iets te indirect) niet mee. Echt tot zijn recht komt de Maserati op bredere, meer glooiende buitenwegen, geheel in lijn met de naam GranTurismo dus. Snaarstrak remmen doet de Italiaan ook niet, het pedaal wordt al snel een beetje sponsig. De vertraging blijft gelukkig wel op peil, zodat je je als bestuurder er niet heel erg zorgen over hoeft te maken.

Italiaanse bladblazer

Soundtrack: saving the best for last
Briljant. Absoluut briljant. MotherPIEP brilliant. Alle negatieve punten worden ruimschoots goed gemaakt door de fabuleuze soundtrack. Vanaf het diepe gerommel onderin tot de huil bovenin, altijd klinkt de V8 briljant. En hard, dat ook, maar de V8 is tammer te krijgen door de sportstand uit te schakelen. Niet dat je dat ooit moet doen, maar het kan wel.

Maserati GranTurismo Sport

De prijs van de GranTurismo Sport begint net boven de 2 ton. Dat is een bedrag waarvoor er heel veel uit de automobiele snoepwinkel is te halen en rationeel gezien ook veel betere sportauto’s. Alleen koop je die nou niet met je hoofd; en het hart verleiden, juist daar is Maserati zo goed in. De snelheid per euro is zeker niet de beste wat je kunt krijgen, maar het wordt ruimschoots gecompenseerd door de verwennerij voor oog en oor & de magie van het merk Maserati. Filmpje!69 reacties

Mooie bak met een mooi kleur. Spijtig geen mc stradale ;(
Fraaie video heren. Had alleen wel iets vaker dat terugschakelen bij snelheid minderen willen horen, zoals in de laatste 4 seconden :) Die plofjes in de uitlaat en dat gerommel, dat is naar mijn mening nog beter dan het accelereren!
@valluik: Puur alleen daarvoor zou je al deze auto willen kopen. 120 cruisen, twee klikjes terug, gas erop. Weer afremmen, terugschakelen, weer gas erop. En dan ja die benzinerekening, wat maakt dat dan nog uit! Ik zou deze SOWIESO boven een 911 verkiezen, boven een Aston? Ja dat ook denk ik. Bij zo’n auto gaat het er toch niet om of je 2 tiende sneller bent op de N’Ring, gewoon puur op emotie afgaan en dan kom ik in ieder geval uit bij dit speeltje. Wauw.
@jzaero: Exact. En als je snel de ‘Ring over wilt, koop je geen auto met een langere wielbasis dan een Range Rover, met een enorm gewicht en een motor die nog geen 100 pk/liter ophoest.

En ondanks al die ‘enorme’ tekortkomingen blijft dit een van de meest begeerlijke auto’s van dit moment.
Er gaat niks boven het gejank van een Maserati!
Wat een fantastische wagen is dit toch!
Spijtig dat de middenconsole nog altijd gedateerd aandoet maarja… dat is nu eenmaal maserati :)
@voytekbe: De bedieningselementen zien er echt super gedateerd uit! Toch wel spijtig voor een wagen van deze prijsklasse, zeker als je het vergelijkt met zijn concurrenten. Hadden ze niet een paar zaken bij Ferrari kunnen lenen?
Grijs met zwarte velgen..
Zuigen nog steeds in marketing die gasten..
@kaasboerin: in blauw, met normale kleurvelgen = beter idd
Puike kar, de enige woorden die me te binnen schieten.
Schitterend geluid en de nieuwe styling vind ik ook erg fraai. Die nieuwe voorbumper staat hem goed. Mooie beelden ook weer. Jammer van het navi systeem. De module ziet eruit als de module die Citroen ook toepaste in de eerste serie C6 en de nwe C5. RET3/4 heette dat geloof ik. Ach, het is geen Porsche of Ferrari qua afwerking maar wat een bak, heerlijk spul zo’n Maserati.
@E34M5Touring: Inderdaad, je moet geen aars om geld en interieur geven.
Verbaasd me overigens dat ‘ie niet zo heel top stuurt.
Maar voor de rest supertoll natuurlijk.
Ze moeten wel voortaan even een fatsoenlijk ferrari-rode of jouw camaro’s mooie kleur doen, en fatsoenlijke lichtmetalen velgen plaatsen.
Dit lijkt wel een gecamoufleerde, superzonde want zo komen de nou juist prachtige lijnen niet echt tot leven.
@kaasboerin: Ik vind hem in het wit met zwarte wielen echt heel mooi. Dat is misschien wel een beetje gedaan maar die auto kan het gewoon goed hebben. Geluid is wel echt epic.
Geluid is gelijk aan de Quattroporte Sport GT S. Zelfde motor, zelfde uitlaat.

Tip: op de snelweg in zijn 6 aan komen rijden, dan gas eraf, terugflipperen naar 5 (woom!), nog een keer terugflipperen naar 4 (WOOOOM!!!).

Je grijns is dan breder dan de muil van deze auto :)
@zdev: Je kan ook naar Frankrijk gaan, en dan zo veel mogelijk tolpoortjes opzoeken, want daar moet je ook weer uitrijden… :)
@mdemooistelettervanhetalfabet: Blijft leuk om te doen. Afgelopen zomer keer op keer een grijns van oor tot oor bij het verlaten van die dingen. TC die tevergeefs probeert de wielen grip te laten krijgen (asfalt bij tolhuisjes is niet zo stroef) en het weerkaatsen van het geluid. Ook op de linker strook weerkaatst het uitlaat geluid goed op de betonnen middengeleider ;)
@zdev: Love
@zdev: er is nog een leuk trucje en dat is hard van een afrit afgaan en dan pas op het einde hard remmen. Het is even moeilijk doseren, en het lukt niet altijd, maar als je het trucje eenmaal doorhebt dan geeft de Maserati bij het snel terugschakelen van 2 naar 1 nog een enorme dot tussengas terwijl je dan al vrijwel stil staat. WHABLAM!
@zdev: En dan WOOOOOOOOOOOOHMMMMMMMMMbrrrrr WHOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO (hier komt de downshift omdat er een trage auto voor je is) vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr WOAHHHMMMMMMMMMMMMMMMMmm vrrrrrrrrrrrrr WOAHMMMMMMMMAAHAHAHAAHHAHMMMM (en dan ben je weer weg é)
Eindelijk geen VAG-betoog !!! Hoeraaaaaa !!!

Man man man, wát een geweldig mooie auto, wát een supergaaf geluid, wát een prijs ! ;) Zou deze nemen bóven die Aston, simpelweg omdat het ietsje schreeuweriger, maar nog steeds ingetogen is.
En over de middenconsole…altijd ruk bij Maser. We motten er maar aan wennen.
Twee ton voor een net niet auto. Natuurlijk het ziet er fraai uit, natuurlijk klinkt het leuk maar voor de rest is het allemaal net niet. Ik begrijp precies wat je bedoelt als je stelt dat hij zoekerig is op hogere snelheid. Heb ook in verschillende Maserati’s gereden maar echt zeker zit je niet achter het stuur.

Ik zou hooguit 123 a 130.000 euro aan zo’n auto uitgeven. Twee ton is teveel en is er veel beter aanbod voor dat bedrag op de markt.
@Rick-dos:
dat kost hij ook..in belgië ;)
@Rick-dos: Ben dus niet de enige met die ervaring. Schitterende auto’s om te zien en om te horen, maar echt top rijden doen ze niet. Althans, dat is mijn ervaring met een Quattroporte (met robotbak).
Ik heb er ook maar 1 woord voor: HEBBEN!
hoezo bieden ze 2 verschillende automaten aan>???
@rrickk: 1 voor sneller opschakelen maar die geeft minder comfort, de andere (gewone automaat) voor het dagelijkse gebruik en cruisen.
1van mijn favo GT’s
in de herfst moet je een bladblazer kopen zodat die blaadjes niet voor je intercooler gaan hangen
@arashrsf: hadden ze best wel ff in het artikel mogen vermelden deze primeur, eerste atmosferische motor met intercooler!
Superauto! Simple as that… Schitterende uitvoering ook zo! En géén concurrentie: dit is echt de enige in de klasse waar je met 4 personen in kan. Toch handig voor mensen met vrienden…
@Svenska_Aeroplan_AB: Friends with benefits..
Bellisima, heerlijk ding zeg hè.
Wie is nog meer na het zien van deze video naar Masers gaan zoeken op Marktplaats?
200.000 euro? oh that’s cute :) in belgie begin die bij dik 125.000 euro ;)
@RazorHead: bitch :)
Heerlijke wagen, tevens te gebruiken als bladzuiger.
Juist, bij sommige auto’s is er gewoon geen achtergrondmuziek nodig. Dit is er 1 van. Toch vind ik de V8 Vantage S ietsjes leuker.
Hmmm Maserati… Het zal wel, ik begrijp denk ik die italiaanse flair niet bij auto’s. Of is het juist leuk als het gedateerd is, het eigenlijk net niet het beste is en de auto je zo nu en dan in de steek laat? Het geluid hebben ze dan wel goed voor elkaar maar verder vind ik deze GT 3x niks.
Wat ik absoluut niet begrijp is dat Maserati nog steeds de bak met enkele koppeling aan biedt, als ze er ook een normale automaat naast hebben. De naam Granturismo geeft al aan waar de auto voor bedoeld is, daar past die verschikkelijke robotbak niet bij. Enkel bij het hard doorrijden is zo’n bak leuk, voor de rest werkt het voor geen ene meter.
dat geluid van dat ding echt super
als je met zn ding over de snelweg aan het janken bent
maak je je echt niet druk dat er een mooier navigatie systeem is
rij beleving daar draait het om en dat zit zo te zien echt wel goed bij deze auto
Oooooooooooooh op dat kenteken staat een stout woord. ;)
Wat een foute bak is dit toch. Hard schreeuwen weinig presteren. Gek dat dan Italiaanse flair heet…
Ik zie gewoon een gefacelifte auto die bovenal gedateerd oogt (en in mijn smaak ook echt niet mooi is maar dat is betrekkelijk dat weet ik) met lelijke styling details zoals de plastic kappen voorop. Het feit dat je 2 ton kosten auto feitelijk een bladzuiger is is ook niet echt positief te noemen. Interieur moet echt beter, vooral de midden console is echt van het niveau Japanse middenklasser uit 1994… Curver anyone?
Ow en idd de 911 is geen concurrent dus jongens niet meteen daarover beginnen adhv mijn nick aub.
@911GT2:
Hard schreeuwen? Ja.
Weinig presteren? Nee.
Flair? Ja.
Gedateerd? Nee.
Mooi? Ja.
Interieur? Nee.
1994? Nee.

Foute auto? Misschien, maar wel heel gaaf. Maakt niet uit hoor, als jij hem niet koopt blijven er meer over voor mij in de toekomst :)
@jzaero: Bijna 5 seconden naar de 100 dat haal ik met een audi TTRS nog sneller voor nog niet de helft van het geld… Dat noem ik weinig presteren voor een V8. Gedateerd, hallo er zit een nummeriek toetsenbord in (van plastic) voor je telefoon… Ik weet niet, maar niets schreeuwt meer gedateerd als dat (dat zat al in een volvo s80…)
@911GT2: Dat haal je met een Ariel Atom in de helft van de tijd voor de helft van het geld van een TT-RS…… Zo ken ik er nog wel wat.
@E34M5Touring: Mee eens maar ik wilde maar aantonen dat 5 seconden naar de 100 niet echt onder presteren valt imho…
@911GT2: Snap je punt wel hoor. Het is iets wat me ook opvalt bij Aston Martin. Het is met de beste wil van de wereld niet traag te noemen, maar echt classleading is het ook niet. Gelukkig maakt het geluid een hoop goed.
@911GT2: Het zijn niet de snelste auto’s nee, maar nog steeds sneller dan 99% van het wagenpark en klinkt ook beter dan 99% van het wagenpark. Ik weet niet hoor, maar zo’n auto koop je niet puur voor snelheid. Dan koop je maar een Porsche 911 (ik haal hem wel aan als concurrent), maar die keuze is wel erg klinisch. Ik zelf heb liever gewoon iets dat mij blij maakt en ik ben ervan overtuigd dat de meerprijs van dit ding ten opzichte van een TT-RS hem ook niet in snelheid zit. Zo kan je voor 1/9de van de prijs in 2.5s naar de 100. Rijd je wel op twee wielen.
@jzaero: ik koop hem niet voor de snelheid, ik vind die nummer knopjes om te bellen wel chique..
@solmatje: Nokia 3310 style toch. Onverwoestbaar
In de nieuwe Quatroporte zit een prachtig up to date interieur dus dat zal spoedig ook in deze komen (of zijn eventuele opvolger). Het geluid blijft echter een van de mooiste, zo niet de mooiste, van de huidige te koop zijnde auto’s. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe SUV van Maserati gaat klinken.
Heerlijk ding, alleen spijtig van de oersaaie kleurencombo.
Volgens mij past ‘Power, Beauty, Soul’ het beste bij deze auto.
Een audi ttrs is een dameskappersauto, daar wil je als echte vent toch niet in zitten. Een porsche 911 maakt een geluid dat op een natte dweil lijkt vergeleken met deze Maserati en staat al zowat in elke straat. Echte klasse hangt niet af van een paar tienden van seconden sneller, heb je echter geen smaak en niet veel geld dan kun je beter die lelijke datsun GTR kopen met dat vreselijke jaren 70 interieur.
@grandmasterb: Ow dus Maserati is klasse en zie je niet vaak… http://www.autoblog.nl/londen-heeft-echt-een-bizar-wagenpark-combospot#post-54897
Ja man echte klasse daar…
Geweldig spul! als je een Maserati koopt, dan weerhoudt een navigatiesysteem je er niet van om hem te kopen.
Gaaf om te zien; de reacties zijn veelal positief over deze Maser. Volgens mij hebben we eindelijk een auto gevonden die bij iedereen in de smaak valt. Uiteraard een enkele azijnpisser daargelaten :-)
Voor die twee ton kun je ook de nieuwe Bentley Conti GT met V8 kopen. Lijkt mij een stuk moderner en kwalitatief superieur.
@fit4fun: en dan heb je zeker ook een mooi klinkende v8?
Zeer off-topic maar iets wat ik graag wil weten. Het liedje wat bij de video van de Mitsubishi Outlander speelt probeerde ik vandaag te vinden maar het zoeken heeft geen resultaat opgeleverd. Iemand die mij hierbij kan helpen?
@993turbo: Aftiteling helpt niet trouwens.
@993turbo: kan je het niet shazammen?
@koenh: Nee, komt niks uit.
“Music: Maserati M139S” I see what you did there…
jemig wat een pracht auto, en dan is er ook nog voor me werk gefilmd ook.
Bloedmooie kar zonder meer, maar ik zou toch voor een AM gaan. Die middenconsole en andere imperfecties vind ik toch niet helemaal kunnen bij een stuk blik van 2 ton.
Ik zou hiermee wel de snelste van de straat zijn…
De microfoon had het er hoorbaar moeilijk mee.. ( of er zit teveel compressie op de audio .. )
Zonde want deze schone klinkt inderdaad heerlijk.
Al moet gezegd worden dat de MC stradale vele malen bruter ( kan ) klinken maar dat zijn details.

Ik kwam enkele weken terug in Tokyo nog een Granturismo tegen ( toevallig een MC .. ;) ) en ik blijf me verbazen hoe fraai deze auto wel niet is.
De quattroporte is misschien wel “oud” maar blijft zeer smaakvol ( zeker als je ‘m naast een panamera zet ) ; de granturismo is fris en strak maar blijft dat stijlvolle houden.

Mede daarom vind ik de MC gewoon de beste keuze ; nog steeds die schitterde sierlijke looks met een snoeiharde soundtrack.
Al met al ; smullen !!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).