Meer ongelukken met voetgangers door koptelefoons

Auteur: , 49 Reacties

Eerst waren de stille EV's het grote gevaar, toen kwamen de gadgets in het algemeen en nu is er nog iets waarvoor we op moeten passen: voetgangers met muziek op het hoofd.

Met de constatering dat we de laatste jaren in openbare ruimtes zo’n beetje allemaal onze persoonlijke levenssfeer creëeren door middel van een paar oordoppen gekoppeld aan iPod of smartphone vertel ik geen nieuws. Ga zelf maar eens in een hedendaagse tram of metro zitten en je weet wat ik bedoel. Maar door die afleiding let u ook wat minder op in het verkeer, met meer aanrijdingen tot gevolg.

Voetgangers die zonder op- of omkijken straten oversteken zijn van alle tijden. Maar vroeger bleef dat vooral beperkt tot druk kwebbelende vriendinnen en er vooral druk uitziende zakentypes met stofjas en lulijzer aan het oor. Dan wist je in ieder geval op wie je even extra op moest letten.

Tegenwoordig loopt/fietst iedereen met een koptelefoon op het hoofd, danwel een smartphone in de hand, en ook dit leidt dusdanig af dat er soms zonder er bij na te denken een straat wordt overgestoken, terwijl je van alles (fietsers, auto’s) achterop komt. Ikzelf kan er met mijn hoofd niet bij (als er met 50 een auto achterin komt zeilen is het snel einde oefening), maar ik heb vaak genoeg een uitwijkactie gezien omdat zo’n halve zool zonder pardon overstak.

Onderzoekers van de University of Maryland School of Medicine staven bovenstaande beweringen met cijfers. Uit hun onderzoek komt naar voren dat het aantal ongevallen onder voetgangers met een koptelefoon in/op de laatste zes jaar verdrievoudigd is.

Vooral tieners en jonge mannen zijn in deze groep vertegenwoordigd (surprise), en, omdat in de VS niemand op de fiets rijdt, had het ongeval in maar liefst driekwart van de gevallen een dodelijke afloop.

Ik heb mijn eigen ervaringen een beetje geschetst, maar hoe kijk je er zelf tegenaan? Vind je het zelf heerlijk om buiten te zijn met een koptelefoon op, opdat niemand een gesprek met je begint, of moet je zelf ook regelmatig met je fiets/auto plots overstekende mensen ontwijken en ben je hier wel een beetje klaar mee? Frogger spelen doe je maar op je Atari per slot van rekening.

Zo erg als in Rusland is het hier in ieder geval nog niet. Wat je daar zoal tegenkomt hou je niet voor mogelijk. Kijk maar:

Oversteken in Rusland49 reacties

Iedereen kijkt eerst naar die meid, en dan pas naar die koptelefoon. Let maar op
@rubenpriest: ook een gevaar, voetgangers die afgeleid worden door vrouwen :p
@rubenpriest: ik keek naar die lekkere vent erachter :oops:
@dennisr: haha rotjong :P
@dennisr: :lol: :D
@rubenpriest: Doet me een beetje hier aan denken
http://www.damnlol.com/i/c417192933eb18c97132b32d4bdadd4d.jpg
@xilver: lol! Ja idd
@rubenpriest: Het is overigens wel vrij schitterend om te constateren dat de topic niet zo veel boeit en dat vooral het meisje van belang is :mrgreen:
Ja, zit ik daar gvd mijn vingers blauw op te tikken…. :)
@sir_smokalot: Goed dat je nog een lekkere meid hebt toegevoegd ;-).
@rubenpriest: Ik ben blij dat ze die pijl erbij hebben gezet… Ik was al ff aan het zoeken :)
T ligt meer aan de mensen dan aan de koptelefoons/smartphones, heb er zelf ook een hekel aan als ik plotseling moet remmen voor mensen die denken dat ze over en nergens voorang krijgen om over te steken.
@casclip: ja dat is absoluut waar, gewoonweg irritant
Tsja en dan hebben wij ook nog de fijne regel dat de zwakkere in het verkeer door de wet in bescherming wordt genomen.
Een prachtige maatregel overigens, maar wel eentje die er voor zorgt dat de automobilist vogelvrij is verklaard.

Fietsers mogen zonder verlichting met oordopjes in ’s avonds tegen het verkeer in rijden.

Voetgangers hoeven met de onlangs verhoogde boetes, voor het niet stoppen voor een zebrapad absoluut niet meer op te letten, de automobilist is gewoon het lul.

Omdat deze groepen worden beschermd, lijkt het er sterk op dat zij hun eigen verantwoordelijkheid bij een ander neerleggen.

Er is echter 1 probleem : een auto, noch de bestuurder voelt de pijn van een geschepte voetganger.
Dat een-na-laatste is denk ik meer een probleem van een te ver doorgevoerde verzorgingsstaat.
@desjonnies: Klopt, dat en het feit dat mensen die niet of zelden rijden amper rekening houden met de automobilist, ze zien jou als degene met ‘overmacht’ dus gaan zij ervan uit dat jij zorgt dat je alles in de gaten heb, althans zo’n idee heb ik van fietsers/voetgangers.. Vóór mijn rijbewijs hield ik ook (lichtelijk) minder rekening met automobilisten op de fiets/lopend. Ik rijdt regelmatig landweggetjes en op donkere dijkjes.. Geloof me of niet, er zijn mensen die ’s ochtens hun hond uitlaten OP de weg.. ZONDER licht o.i.d. op hun jas geplakt of whatever. Ik heb me al meerdere keren een hoedje geschrokken en bijna een ongeluk veroorzaakt.. En dan nog mij aangapen als ik plots ga sturen en remmen van de schrik.. Zelfde met fietsers, smalle bochtige dijkjes met aan beide kanten rijen geparkeerde auto’s, en geen licht op de fiets.. Ik zie ze pas op ’t laatste moment, levensgevaarlijk..
@desjonnies: De voetgangers en fietsers hebben niet altijd gelijk hoor… mijn moeder heeft ooit ’s nachts een bromfietser omver gereden met haar wagen. De rechter heeft toen die bromfietsrijder in fout gesteld omdat hij geen lichten aanhad en omdat hij aan de verkeerde kant van de baan reed.
Ze zijn immers ook verplicht om de wet na te leven, maar het is idd wel zo dat de voorkeur vaak naar de zwakkere weggebruiker gaat tenzij dat de feiten overduidelijk zijn.
@xilver: In bepaalde situaties – ook al zit de voetganger duidelijk fout – is de automobilist alsnog de schuldige. Wettelijk gezien dan.. Simpel gezegd moet jij als automobilist alles moeten inzien en erop anticiperen. Toen ik begon met lessen leerde ik direct dat het niet zo simpel is als het eruit ziet.. Vooral binnen de bebouwde kom in drukke straten.. Er wordt amper naar je om gekeken en iedereen gaat ervan uit dat jij er wel voor zorgt dat er niks fout gaat.
@xilver:

Verkeerd of niet verkeerd, jouw moeder/haar verzekering moest hoogstwaarschijnlijk wel 50% van de schade aan de bromfietser betalen…
@jack_abarth: Helemaal niets, de bromfiets moest alle kosten via zijn verzekering regelen…
mooie vrouwen zijn ook een gevaar.
:p
Pfff, ik trap die bezem de schuur in en ik pak haar wel.. :twisted:
@kaasboerin: Ik stop m’n bezig er wel in… Hahahahaa. piemolhumorrrrrr! :lol:
@kliko: bezig? wtf?!? daar moet BEZEM staan.

Fail… :(
@kliko: Iets zegt mij dat dat mokkel enorm wild is in bed.. :P
@kaasboerin: Die neukt gewoon het wit uit je ogen…
Tegenwoordig loopt/fietst iedereen met een koptelefoon op het hoofd, danwel een smartphone in de hand, en ook dit leidt dusdanig af dat er soms zonder er bij na te denken een straat wordt overgestoken, terwijl je van alles (fietsers, auto’s) van achteren komt.

Jeuzus wat een klotezin is dit. En aan het einde klopt ie ook niet helemaal.

Verder, tja. Als je doppen in je kop hebt zitten moet je gewoon meer opletten.
Ik persoonlijk merk aan mezelf dat ik al meer kijk op het moment dat ik muziek luister.
Soms schrik je je nog wel de pleuris als er ineens een auto je snel/dichtbij inhaalt als je lekker zit te sukkelen op je fiets… :lol: Maar dan fiets ik wel netjes aan de kant! :)
@kliko: haha heb ik ook vaak, als ik gewoon op een rechte weg fiets en ik heb niet door dat er een auto oid aankomt :P
ziet er goed uit! die zou ik best wel willen doen

ohja ging niet over het meisje..
dit is nou precies waarom ik zorg dat ik altijd licht op mijn fiets heb, aan lopen heb ik echt een hekel dus dat doe ik sowieso niet zo vaak. er zijn in dat rusland wel zebrapaden of de vreemdste plaatsen
ik doe altijd een oortje uit als ik moet oversteken of als er een stuk verkeer is waar auto’s niet goed ziet aankomen

laatst stak ik over en toen stond er een rolls royce op een parkeerplaats voor een huis toen was er ook iemand die wilde doorrijden en dus ging toeteren omdat ik fietsend naar de rolls keek. zulke auto’s zijn voor mij ook afleidend, aangezien ik ze bijna nooi tegenkom
Respect voor deze oplettende jongen:

http://www.youtube.com/watch?v=PPxLp7YvT7U
@visconty: En rustig doorlopen..
@kaasboerin: niks te zien hier, doorlopen!
@kaasboerin: alleen moest ie z’n schoen nog even goed doen :p
Tsja, hier hoor je wel meer over.. Ik fiets/loop zelf ook regelmatig met muziek in mijn oren, doe dit al jarenlang. Inmiddels is het voor mij dan ook een gewoonte om twee keer zo goed te kijken, wetende dat ik mijn gehoor niet altijd kan vertrouwen. Op zich iets goeds, nu die EV’s in opmars zijn en je ze straks niet meer hoort aankomen :P

en die mensen die met doppen in hun oren zomaar een straat oversteken, tsja. Dat kan je moeilijk wijten aan de oordoppen, meer aan die personen zelf, die mijns inziens gewoon achterlijk/doof/blind/suicidaal zijn..
Iedereen moet gewoon op zichzelf passen.
Je kunt gewoon niet overal rekening mee houden.
vind het maar onzin dat fietsers en voetgangers zoveel bescherming krijgen.
Ik fiets altijd met oordoppen in, maar 2 jaar geleden had ik wel een ongelukje toen ik naar links ging toen er precies een scooter naast me reed..
Ik dacht dat dit probleem al opgelost zou zijn. Immers de jeugd van tegenwoordig stelt geen eis aan geluidkwaliteit meer en luisterd hun muzak graag in mono lekker blikkerig op de luidpreker van hun telefoontje.
@mashell: <= wat hij zegt…
En dan zijn er ook nog fietsdebielen bij die je tegemoet fietsen met het rode lampje VOOR en het witte lampje ACHTER!!!!
Als de mensheid zulke leeghoofdigheid weet te produceren,ben ik een beetje bang dat de Maja’s(Maya’s?) gelijk krijgen.
Misschien niet dit jaar maar we zijn lekker op weg.
Stel dat je zoiemand aanrijdt, wat dan?
Hetzelfde met mensen die volop muziek aan hebben in de auto en meezingen (vrouwen) dat is nog gevaarlijker
K zie ook wel is van die nono’s met witte doppen in de auto zitten :’), kunnen die geen radio betalen ofzo.
dankzij het peiltje op het foto ,weet ik nu wat en hoofdtelefoon is..
kaasboerin via iPhone app
@quattroporte: Mooi, als je d’r 1 gaat halen, neem die roze, die zijn ’t beste..
@w115
Dan kunt u uw ruitenwissers aanzetten en wachten tot het slachtoffer weg is.
hey daar zijn de hipsters weer!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).