Mercedes-Benz 500K roadster blijft in Duitsland

Auteur: , 52 Reacties

Dikke domper voor Frans van Haren: de klassieke 500K, die hij in de VS kocht en vorig jaar tijdens de Techno Classica vol trots toonde, was vanwege een claim van de nabestaanden van de originele eigenaar al door de Duitse douane geparkeerd, maar nu heeft de Duitse rechter hem ook daadwerkelijk aan hen toegewezen.

Het verhaal rond de kwestie is bekend, en de rode Roadster die van Haren 2,8 miljoen euro kostte zal hem vrij zwaar op de maag liggen. Je zou kunnen zeggen dat het kopen van Duitse auto’s uit de nazi-tijd wat meer risico met zich meebrengt, en dat is ook zo (de 540K die dit jaar op Villa d’Este stond was ooit van de staalfabrikant Krupp, maar kennelijk waren daar geen problemen mee).

Dat laat niet onverlet dat het erg zuur is om je te goeder trouw gekochte auto als een soort van Tantaluskwelling vlakbij te hebben, maar er niet bij te kunnen. Maar dichterbij zal hij niet komen, want de rechter in Hamburg heeft volgens Bloomberg geoordeeld dat de peperdure Mercedes destijds inderdaad onrechtmatig door de Amerikanen als oorlogsbuit is meegenomen en dus aan de erfgenamen van de industrieel Hans Prym toebehoort.

Iemand gaat hier dus een flinke financiële aderlating tegemoet, maar van Haren (geschat vermogen: 160 miljoen) zal alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat hij dat niet is. Het laatste woord zal er in ieder geval nog niet over gesproken zijn.

Gelukkig heeft de Drutense sierbestrater nog wel wat andere auto’s in zijn collectie, zoals deze 1962 Maserati 5000 GT, maar we begrijpen het als hij er even flink de pe in heeft.52 reacties

Echt een plaatje!
Lijkt mij toch logisch dat de verkoper van dat ding het geld moet terug geven, immers heeft hij iets verkocht wat officieel niet van hem is..

(als ik het me goed herinner)
En dan? Moet die het weer bij die eigenaar daarvoor gaan halen? ENzovoort, enzodoor?
@sir_smokalot: Word lastig idd..

Maar natuurlijk ook te zot voor woorden dat deze meneer zomaar 2.8 miljoen word afgepakt..
@sir_smokalot: hier in belgie is het alsvolgt:

Om geen oneindige discussies te laten bestaan over wie nu precies de échte eigenaar is, bestaat er iets zoals de “verkrijgende verjaring”. Wanneer het gaat over roerende goederen, wat een auto is, dan geldt er voor de bezitter te goeder trouw het beginsel “bezit geldt als titel” dit houdt in dat wanneer de bezitter te goeder trouw is, maw wanneer die dacht dat hij het goed van de échte eigenaar heeft verkregen (ookal was dit niet zo) dan zal voormeld beginsel toepassing vinden en dan wordt hij geacht eigenaar te zijn. De enige manier voor de echte eigenaar om zijn goed terug te krijgen is om aan te tonen dat ofwel zijn bezit ondeugdelijk is (adhv bezitsgebreken) ofwel dat hij niet te goeder trouw is (dan kan hij het goed terugvorderen gedurende een periode van 30jaar) ofwel aantonen dat de bezitter helemaal geen bezitter is (dan geldt er geen verkrijgende verjaring)

stel nu dat de auto gestolen is of verloren is dan zal voormelde regeling pas toepassing vinden na 3 jaar, waarbinnen de rechtmatige eigenaar het goed kan terugvorderen.
Dit is en blijft een vreemd verhaal.

– De wagen is verkocht op een veiling van RM auctions, niet de eerste de beste.

– De dochter van de ‘rechtmatige’ eigenaar (Mijnheer Prym) woont in de VS, had zij haar mond niet open kunnen doen toen deze auto werd geveild?
Of is het misschien wel zo dat ze in de VS weinig tot geen kans hadden gehad om de wagen op te eisen c.q. te confisqueren ?
Dit riekt naar een opzetje.
– Me dunkt dat de Nederlandse eigenaar gewoon te goeder trouw is geweest want anders had hij dit voertuig never nooit gekocht op die veiling.
@desjonnies: Uiteraard weinig kans in Amerika, want Amerikanen geven iets niet gauw terug. Het is politiek gezien voor Duitsland beter/eenvoudiger om de auto ‘terug te pikken’ van een Nederlander dan een Amerikaan.
Duitsland is er nog steeds een ster in om diegene die in WO-II fout zijn geweest een hand boven het hoofd te houden en zelfs nabestaanden dus te belonen. Oud SS-ers krijgen nog steeds een pensioen voor bewezen ‘diensten’ en ook misdadigers als de onlangs overleden Klaas Carel Faber bieden zij nog steeds onderdak.
@mcdonald:

Waar staat dat deze familie nazi’s waren? De Amerikanen hebben de auto gewoonweg meegenomen, omdat ze dachten dat ze er recht op hadden. Deze auto was persoonlijk bezit en daar moet je met je handen van afblijven. Al heb je de oorlog gewonnen.
@Relief: Als je goed gelezen had, dan had je dus geweten dat ik het woord nazi niet gebruikt heb. Dus zeg jij het maar waar staat dat de familie nazi’s waren.
@mcdonald:

Slaat helemaal nergens op wat jij zegt. In Duitsland doen ze er alles aan om WOII te vergeten. Waarom denk je dat er geen dodenherdenking word gehouden? Ook het Duitse OM eist nog gevangenis straffen aan bejaarden die in de oorlog ‘fout’ waren geweest. En terecht dat ze oud SS-ers een pensioen geven. Die mensen hebben hun leven gewaagd voor de toenmalige regering en hebben gewoon gevochten voor hun land. Ook de Nederlanders hebben hun bijdrage geleverd. Deze mensen krijgen in Nederland ook gewoon een AOW. Liever oud SS-ers die voor hun land hebben gevochten een pensioen geven als een Koninklijke familie die gewoon kinderbijslag krijg(Maxima bijvoorbeeld) De hele Nederlandse politie zou geen pensioen moeten krijgen , vergeten dat de Nederlandse politie alle joden in Nederland met plezier oppakte en naar Duitsland bracht?
@SuperVeloce: praat geen poep
@SuperVeloce: Ga jij eens even snel je grote mond spoelen met petroleum, NSB’er!
@mcdonald:

Ey vriend pas op met wie je NSB-er noemt. Ik zal je opa maar is eve vragen wat hij in de WOII deed. Ook joden opgepakt bij de Nederlandse politie? Ook oud Nederlandse SS-ers krijgen hier een AOW. Dus waar praat je over mongool. Ook oud NSB-ers en mensen die bij de politie waren krijgen hier allemaal een AOW. Nederland heeft de meeste SS-ers geleverd. Jij komt hier dom praten over Duitsland hoe hun oud soldaten beschermt worden etc , logisch toch zou een normaal mens zeggen. Zijn gewoon Duitse mensen die voor hun land hebben gevochten. Wat had je volgens jouw daarmee moeten doen? Allemaal opsluiten? Ben je joods ofzo? Ga PVV stemmen ofzo man. Mongolen beetje Duitsland bashen terwijl Nederland de meeste SS-ers heeft geleverd en de hele Nederlandse politie voor de Duiters joden oppakte. Hypocriet heet dat. Zelf als de beste mee doen en dan jaren laten komen praten.
@SuperVeloce: He, mof! Nee, ik ben niet joods en ja ik stem PVV. Mijn opa kan ik niks meer vragen daar ie overleden is. Mijn opa heeft tot zijn dood gewerkt als binnenvaartschipper, dus die kan ik niks meer vragen.
@SuperVeloce:

well said ..

feit is dat we nu allemaal verzetshelden zijn ..

had Hitler gewonnen ..
dan hadden we allemaal nazi,s geweest ..

jij weet dat .. ik weet dat .. en Churchill wist dat ..
@mcdonald:

ach .. in NL importeren we oorlogmisdadigers bij de vleet ..

en geven ze onderdak en te eten ..
kaasboerin via iPhone app
Man man man, voortaan maar ook effe een prive-detective inschakelen voor toekomstige occasion aankopen dan.
@kaasboerin: Ik hoor dat Peter R weer wat vrije tijd heeft…. :)
Wat moet dat een verschrikkelijk gevoel zijn zeg. Buiten het geld wat je mogelijk kwijt bent, ben je ook nog is die auto kwijt. Je geeft dit soort bedragen niet uit als je geen liefhebber bent. Verder vind ik het punt wat @desjonnies: maakt niet eens zo gek. Waarschijnlijk moest de auto in Duitsland zijn om meer kans te maken op die auto. De VS zal waarschijnlijk anders hebben gereageerd waardoor een eventuele claim niet succesvol was geweest.
@E34M5Touring: ” Buiten het geld wat je mogelijk kwijt bent, ben je ook nog is die auto kwijt.”
Ik snap dit soort dramatiek verhogende statements niet. Dat geld was ie kwijt toen ie de auto kocht, hij heeft dat daarvoor geruild. Nu is ie de auto kwijt. Dus is hij geld en auto kwijt maar er is daarmee nog geen sprake van een dubbel drama. Natuurlijk is dit zuur, maar is het wel een drama? Er is niemand gewond, niemand dood, niemand berooid geraakt. De man heeft een gok genomen deze auto te kopen ondanks de historie, hij nog een keer gegokt door deze auto in Duitsland ten toon te stellen. En nu heeft hij verloren. Jammer, maar niet anders dan speculanten aan de beurs.
@mashell: Blijkbaar heb jij een verder ontwikkeld gevoel voor drama dan ik. Zo was het namelijk niet bedoeld, maar goed, bedankt voor deze terechtstelling. Mijn welgemeende excuses voor dit moment van emotionele zwakte. Hij is wel de auto en het geld kwijt maar geen dubbel drama….. Sure, drop jij ff 2,3 miljoen zonder er wat voor terug te krijgen? Dat zijn er maar een paar hoor (in de vorm van liefdadigheid).
Ongelooflijk dit. RMA auctions zal ongetwijfeld aansprakelijk worden gesteld. Ook voor toekomstige veilingen zullen de veilinghuizen zwart op wit garanties moeten geven.
@midasracer: Ja dit geval zal de Veilingwereld wel weer even op scherp zetten. Waarschijnlijk zullen de controles zeer streng worden en zullen ze wellicht minder snel high risk cars aannemen. Voor een veilinghuis ook geen topreclame natuurlijk dit.
@E34M5Touring: Ik heb Wayne Carini van chasing classic cars via Facebook om een reaktie gevraagd. Ben benieuwd.
@midasracer: Top programma!! Kijk zo vaak mogelijk. Volgende keer in de States wil ik proberen er heen te gaan.
Beetje raar verhaal maar dit is niet echt mijn soort type auto.
Dus dit betekent dat wij met zijn allen even fietsen kunnen gaan shoppen in Duitsland ?
@norge: :lol: een hele sterke…
Maar wat een prachtige bak blijft het toch.
wel slim ..
om em na de restauratie terug te eisen ..
Zonde!
Hoewel zijn fabriek hier dichtbij is en de vrachtwagens overlast veroorzaken, is het toch wel erg jammer.
Maar ach hij heeft een heel pakhuis vol met klasiekers
Echt ik zou daar zoo graag een kijkje in de keuken willen nemen.
Maar meer als door het kippengaas loeren word het waarschijnlijk niet
Wat een fenomenaal mooie auto !!!! Meestal gruw ik van oude auto’s, maar deze is van vóór die ‘ouwe meuk periode’. De details…160Pk…kleurstelling…prachtig !
@Megakix:

aai .. we hebben een opening gevonden ..
google voor de gein eens op “Horch” ..

ouwe klassiekerliefhebber in spee ..
@lincoln: indeed ! :) Ik zal die Horch n’s bezoeken…
Dus.. eerst gaat Duitsland Europa overnemen, daarna komen de Amerikanen ons redden, en dan miepen dat ze spullen van de Duitsers hebben meegenomen. Eigen schuld dikke bult toch?
@DMan: Ken je geschiedenis, zo zet je jezelf alleen maar voor schut.
@bassen:
Zit zeker wel een kern van waarheid in @Dman zijn betoog, al is het kort door de bocht.
Als je ziet wat voor kunstschatten er door de Nazi’s geroofd zijn tijdens WWII is deze Mercedes Benz echt nog geen speldeprikje.
Daarnaast is hier de hamvraag of deze wagen werkelijk gestolen is of niet is verkocht aan een Amerikaanse GI
Dit omdat de waarde van deze wagen na WWII niet echt super interessant was, het was eerder interessant op cash te hebben om dingen te kunnen kopen.
@desjonnies: Nou tenzij je Limburg als Nederland telt zijn wij niet door de Amerikanen gered maar door de Canadezen, Britse en Poolse.

En of de claim terecht is of niet, zou het niet weten. Wel is het vreemd dat het zolang heeft geduurd terwijl de “rechtmatige” eigenaar in Amerika woonde toen de auto daar ook nog stond, nu de auto op een beurs stond claimen ze de auto plots.
Prachtige wagen zeg :)
Maar wat zuur voor de koper, met 160 miljoen vermogen zou ik absoluut het veilinghuis aansprakelijk stellen.
Wie maakt er een grap over de fiets van z’n opa?
@bozewolf: Zie boven :mrgreen:
@norge: Shit je was me al voor :D
@bozewolf: Ik heb RM Auctions gebeld. 2,3 miljoen voor Opa’s Gazelle. Of ik hem wel even via Belgie in wilde voeren…..
Voor de tweede keer weer genoten van de gallery, wat een beauty! Al die details, de lijnen, de over-all look, allemaal prachtig.

Dan komt weer het zelfde punt als in het vorige topic over deze pracht wagen: Hou gewoon is op met mekkeren! Als deze auto onterecht meegenomen is (gestolen dus) is dat 67 jaar geleden gebeurd. Normaal gesproken is het dan allang verdaagt. De originele eigenaar is waarschijnlijk allang dood, dus gewoon familie die gewoon makkelijk geld wil krijgen. Volgens het vorige topic zou de auto zelfs verkocht zijn aan een amerikaan door dhr. Prym. Dit valt natuurlijk niet zo makkelijk te bewijzen, wat wel te bewijzen is, is dat er 2,8 miljoen voor betaald is op een veiling.
Ik word gewoon moe om al die oorlogszaken, vergeef elkaar gewoon is
Ik zou zoiezo alle “ooit vervangen” onderdelen eraf halen. Kijken wat er dan nog van de oorspronkelijke auto over is. Wat zijn die Duitsers toch een stelletje ……….
Wat een prachtige mercedes elk detail klopt WOUW!!
Trouwens ook triest dat deze zaak door een duitse rechter wordt gedaan.

Dan kun je de uitslag wel raden.
Na Nederland te hebben bevrijd, hebben de Canadezen hier ook flink geplunderd. Iets dat maar in weinig geschiedenisboeken wordt vermeld.
@topless:

LOL .. heeft geen hoofdstuk marshall-hulp in zijn geschiedenisboekie ..
dit moet toch wel een van de mooiste auto’s aller tijden zijn gemaakt
ding was na de oorlog toch geen roggel meer waard ..

Europeanen hadden er traktor van gemaakt of dan ding was omgesmolten ..

hij had iig noooooooit meer bestaan ..
Ben het eens met de 3e posting. ik bedoel dat hij niet de rechtmatige eigenaar is dan oke. maar dan vind ik wel dat die familie voor ddie auto moet betalen als ze hem terug willen of de amrerikaanse regering in eerste in statie die de auto onterecht als oorlogsbuit hebben mee genomen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).