Mercedes-Benz SL500: Rijtest en video

Auteur: , 65 Reacties

Exact 60 jaar geleden introduceerde Mercedes-Benz de eerste generatie SL, de iconische 300SL “Gullwing”. Dat was een raszuivere sporter, maar over de jaren is het comfort gaan overheersen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het maakt de SL geen minder leuke auto, maar als het keiharde sportiviteit is wat je zoekt, dan is het beter om door te sparen voor de SLS (Roadster). Of te wachten op de AMG versies. Die komen er weer in twee smaken: over-the-top met de SL63 AMG of nog verder over-the-top in de biturbo V12 SL65 AMG.

Mercedes-Benz SL500
Mercedes-Benz SL500

Behelpen is het nooit, want zelfs de instapper; de SL350 met 306 pk sterke V6, komt goed van zijn plek. Die haalt een begrensde topsnelheid van 250 km/u en sprint naar de 100 in 5,9 seconden. Dat zijn waarden waar niemand over kan klagen. Toch hoort er in een SL eigenlijk minimaal een V8 en Mercedes-Benz zette dan ook louter SL500’s voor ons klaar. De V8 is heerlijk rustig en stil, tot dat je op het gas gaat. Dan gebeuren er twee dingen: de V8 schiet in toeren omhoog als een berggeit die door een jager achtervolgd wordt in de bergen. Mocht het ESP aanstaan, dan wordt het begeleid door een fanatiek knipperend waarschuwingslampje. Staat het ESP uit dan wordt de achterkant lichter en teken je moeiteloos twee vette zwarte strepen, zeker op het spekgladde Spaanse asfalt.

Mercedes-Benz SL500

Kwispelen, dat kan de SL500 zo goed als een labrador die na een lange eenzame periode de baas weer ziet. De V8 heeft plenty power, zo veel zelfs dat ik geen moment verlangde naar de AMG versies. De biturbo V8 heeft niet alleen een vermogen van 435 pk, maar ook een maximaal koppel van 700 Nm. Het accelererende vermogen is verbluffend. Zowel vanaf stilstand, maar ook op hogere snelheid (lees van die snelheden waar je de Guardia Civil niet bij tegen moet komen) stuift de SL er nog vandoor alsof de duivel hem op de hielen zit. Vanaf nul bereikt de SL500 in slechts 4,6 seconden de 100, de begrenzer maakt uiteraard weer een einde aan de lol bij 250 km/u.

Mercedes-Benz SL500

De letters SL van de oorspronkelijke 300SL stonden voor Sport en Leicht. Met een aluminium buizenframe was de 300SL inderdaad geen zwaargewicht. Gedurende de jaren heeft de SL, net als menige vrouw (M/V) er talloze pondjes aangesnoept. Alle extra veiligheids- en comfortvoorzieningen, plus dikke motoren, maakten dat de SL de letter L eigenlijk niet meer waar kon maken. Met de nieuwe generatie wordt dat weer (gedeeltelijk) gecorrigeerd. De gehele bodyshell is van aluminium gemaakt en dat scheelt zo’n 110 kg. Of in de woorden van Dr Thomas Rudalf van Mercedes-Benz: “The effect is rather as if a heavyweight-class passenger has got out of the car.” Dat is wellicht een tikkie overdreven, want de gemiddelde SL bezitter kan zich best een passagiere in de juiste gewichtsklasse veroorloven.

Mercedes-Benz SL500

De letter S van Sport maakt de SL ook slechts ten dele waar. Dat is een bewuste keuze van Mercedes-Benz, voor de echte diehards is er immers al de SLS. De SL komt het beste tot zijn recht als je niet tot het uiterste jaagt. Het snelheidspotentieel is enorm, daar ligt het in ieder geval niet aan. De remmen daarentegen bijten wat minder gretig dan je zou willen, vooral als je wèl in maximum-attack modus een bergweg op- of afjaagt. Mercedes-Benz biedt verschillende onderstel opties, waaronder het actieve onderstel ABC (Active Body Control) wat overhellen in bochten tegengaat en er een sport van maakt om de inzittenden niets meer van enige hobbels op de weg te laten merken. Alle SL’s hebben een semi-actief onderstel die keuze biedt uit een comfort of sport stand. Maar zelfs in sport is de SL buitengewoon comfortabel, de lichte neiging tot deinen is weg, eigenlijk zou de optie beter “comfort min” kunnen heten.

Mercedes-Benz SL500

Het bochtgedrag staat op een hoog niveau, ondanks dat relatief zachte onderstel. De SL is een speelkameraadje, niet alleen op vermogen kan de achterkant in beweging worden gebracht, maar ook door gas te liften of de bocht in te remmen. Epische powerslides zouden zondermeer tot het repertoire moeten behoren, ware het niet dat het ESP niet volledig uit kan. Net op het moment dat de powerslide spannend wordt, grijpt het ESP in en is de pret over. De elektronica schiet dan in de paniekmodus die Mercedes-Benz “PRE SAFE” noemt. Vlak voor een mogelijk ongeluk wordt de gordel alvast strakker getrokken en worden de ramen gesloten. Heel veilig als je de hairpin inderdaad verkeerd inschatte en de bocht eindigt in een vrije val het dal in, maar niet helemaal wat je zoekt als je op de lokale McDonalds parkeerplaats een driftje wil trekken. De filosofie van Mercedes-Benz is echter dat alleen in de AMG modellen het ESP volledig uit kan. Toch kun je genoeg lol trappen met de SL en voor de mindere goden onder ons is het een geruststelling dat het systeem je mogelijk nog redt.

Mercedes-Benz SL500

Geheel in lijn met de rest van de auto is ook de besturing aan de lichte kant. Heel veel feedback krijg je dan ook niet door het stuurwiel, maar gevoelloos is ook weer niet de juiste omschrijving. Met het dak open heb je bovendien ook nog “auditieve” feedback of je de grenzen van de grip van de banden al het naderen bent. Dat de SL meer op comfort is gericht dan op sportiviteit betekent niet dat ik er geen lol in heb gehad, want oh boy het tegenovergestelde is eerder waar. Het betekent wel dat de SL500 niet de auto uit je garage is die je meeneemt naar de Nordschleife of naar een trackday, daar koop je dan maar een C63 (Black Series) of een SLS voor.

Mercedes-Benz SL500

De SL is juist wel weer briljant om mee naar Zuid-Frankrijk te rijden of om permanent bij je tweede huis in dezelfde contreien te stallen. Het comfort is werkelijk subliem met bijna perfecte stoelen die zowel verwarmd als geventileerd kunnen worden. Met het dak dicht is de SL ook erg stil, mede dankzij de goede stroomlijn (CW waarde 0,27 voor de SL350). Het dak kan alleen stilstaand worden geopend, dat duurt echter maar 20 seconden. Het standaard stalen dak kan desgewenst (en na achterlating van wat extra euro’s) worden vervangen door één van de twee glazen varianten. Met MAGIC SKY CONTROL kan het transparante dak met één druk op de knop ook verduisterd worden. Het frame van alledrie de dakvarianten is van magnesium gemaakt en dat bespaart weer 6 kilogram voor dat belangrijke punt.. het zwaartepunt.

Mercedes-Benz SL500

Als je van gadgets houdt, dan heeft de SL nog veel meer in petto. Met Kick to open kan je met de sleutel op zak het kofferdeksel met een simpele schopbeweging onder de bumper openen of sluiten. Voor het audiosysteem introduceert Mercedes-Benz Frontbass. Dat systeem gebruikt de aluminium structuren in de voetenruimte als klankkast voor de bass speakers. Dat bespaart ruimte & gewicht en werkt erg goed, je kunt de bas zelfs voelen. Het COMAND navigatiesysteem heeft uiteraard (ik begin het al gewoon te vinden) de mogelijkheid tot een internet connectie. Als je een leuke route uitstippelt via Google Maps, dan kan die naar het navigatiesysteem worden geupload. Ook aardig is de mogelijkheid om apps te installeren, waaronder één om naar een vrije parkeerplaats te zoeken.

Mercedes-Benz SL500

Ik had nooit gedacht er ooit één woord aan te wijden, maar de SL heeft het meest briljante ruitenwis-/wassysteem ooit. MAGIC VISION CONTROL is een adaptief wis-was-systeem voor de voorruit en de ruitensproeieropeningen zijn daarbij in de wisserbladen opgenomen. In het rubber zijn een hele rij kleine gaatjes te zien en zo wordt het waswater onder hoge druk ‘afgeleverd’ waar het nodig is: vlak voor het wisserblad. MAGIC VISION CONTROL kent bovendien nog separate wasprogramma’s voor de zomer en de winter en voor het rijden met open dak. De waterhoeveelheid wordt automatisch afgestemd op de rij-omstandigheden en de mate van vervuiling van de ruit. De voordelen: geen plons water meer op de voorruit en bij open rijden gedeeltelijk in de kabine. Het systeem is ook nog eens heel efficiënt zodat het ruitensproeiervloeistof-reservoir kan volstaan met een inhoud van slechts 1,7 liter. Optioneel kan je kiezen voor verwarmbare wisserbladen.

Mercedes-Benz SL500

Het zijn al dit soort details wat de SL tot zo’n briljante auto maakt. Alles lijkt doordacht, zoals ook de grootte van de kofferruimte. Dat is toch de achilleshiel van cabrio’s met stalen klapdak, maar zelfs met dak open passen twee koffers die precies voldoen aan de handbagage eisen voor vliegtuigen exact naast elkaar, zelfs als het dak open is. Een briljante roadster voor alledag dus, en daarbij komt ook nog eens dat de SL voordeliger is geworden. Aangezien de CO2 uitstoot met to 29% is gedaald hoeft er minder belasting te worden betaald. Met een vanafprijs van 106.400 euro voor de SL350 en 143.660 is een SL nog steeds niet voor iedereen weggelegd. En dat is misschien wel het enige echte nadeel aan de SL. Filmpje!65 reacties

Toch een behoorlijk zalige auto blijkbaar maar geen spek voor mijn bek. Ik hou absoluut niet van de neus van die wagen.
@hacker:
+1 Lijk nog sterk op zijn voorganger, zonder dezelfde elegantie te bieden. Maar nog steeds geen verkeerde wagen hoor!
Fantastische auto. Was even wennen maar vind hem toch weer mooi. Zoals elke SL model wat ooit gebouwd is. Eigenlijk staat de SL al jaren op eenzame hoogte zonder dat het een echte concurrent heeft. Al kan misschien de huidige 6 serie daar toe berekend worden maar dit lijkt me toch een andere markt.
(Filmpje nog niet gezien) maar ziet er op de foto’s erg goed uit. Rood staat hem erg fraai.

Sommige Mercedes foto’s zijn ook erg fraai.
De discussie kan weer los barsten. In de SL500 ligt een 4663cc V8 en sommige hier snappen het dan niet meer :P
@Donstil: Ach ja beetje comments scoren van die personen denk ik.
@Donstil: Mercedes rondt toch altijd naar boven af? Zoiets heb ik begrepen in ieder geval.
OT: Wat een ontiegelijk heerlijke bak zeg, en dat pre-safe systeem is echt geniaal! Wat een heerlijke auto’s maakt Mercedes toch de afgelopen jaren.
@Donstil: AMG 6.3 ligt ook geen 6.3L V8… Aanduiding betekent niets veel meer in de meeste gevallen.
Ik ben er nu wel uit. Ik vind hem niet mooi. Hij lijkt vooral vanachter erg goedkoop met die lichten zo. Misschien met een andere kleur. Het zal fantastisch rijden en vind het interieur ook wel fraai maar verder…..
Mooie auto, jammer dat het in Nederland vaak zulk shitty weer is, maar gelukkig heeft Mercedes daar nekverwarming uitgevonden.. Briljant!
Lawl =p

Mooie vidio, mooie auto… (volgens mij was Casper jaloers op Wouter als hij deze vidio zag, en wou hij nog eens zijn vidio met z’n porsche 991 S cabrio op de site zetten ;))
Ik vind hem mooi de nieuwe SL, echt een zomerse cruiser. Zag in het filmpje van Chris Harris gister online is gekomen dat de journalisten ook in de klassiekers mochten rijden, komt daar nog een filmpje van?
@kraakensmaak: Wouter is natuurlijk een supertoffe peer, maar ik vrees dat Chris Harris toch wat voorrang zal krijgen bij het uitdelen van ritjes in de klassiekers.
@jolig: nope, wij hadden gewoon wat minder haast.
Dat interieur is absolute perfectie! Klaar, punt. Elke auto overal zou dit interieur moeten hebben. Perfectie.
Zeker met dak dicht vind ik hem erg mooi, jammer van die kleur, in het zwart of zilver vind ik hem prachtig.
Mooie auto alhoewel ik er nog wel aan moet wennen, lijkt weer steeds meer op de rest van Mercedes

P.S Iemand een idee hoe het begin lied heet?
@andreas: Mamavibe Raggae Vibration – Vivere

Staat in de aftiteling van de video ;)
wat heeft die wouter toch een bar en bar slecht leven he :)

Volgende test… de Dacia Sandero :)
Wat ik écht niet snap: de kap kan alleen geopend en gesloten worden onder het rijden! Volgens mij kan inmiddels iedere andere cabrio dat kunstje tot ~50 km/h. Ik zou ‘m er niet om laten staan, maar ik vind het een gemiste kans voor Mercedes. Grappig om te zien dat deze SL500 bijna hetzelfde vermogen heeft als de R230 SL55 AMG (die had 476 pk en 760 Nm). Dat is dus 10 jaar evolutie… Als ik geld zou hebben voor zo’n ding…
@DeeBee: donderdag-middag-dip…Kap kan alleen geopend/gesloten worden als het ding dus NIET rijd…
@DeeBee:
Bij Porsche kan de kap open en dicht tot 50km/u (softtop ofc) sinds 2002…
@DeeBee: Dat is bij de meeste hardtops zo. Komt omdat een derde remlicht tegenwoordig verplicht is tijdens het rijden, en tijdens het openen/sluiten van de kap is hij dat dus niet. Dat is de reden, niet dat Mercedes dat niet kan qua technologie of wat dan ook.
@DeeBee: Alle cabrio,s met softtop, zonder electrische hulpmiddelen kun je sluiten en openen op topsnelheid.
erg mooi. ben benieuwd of we dat vaker gaan zien, sproeiers in de (verwarmde) ruitenwissers.

Ik zou denk ik lekker voor de 350 gaan, mocht ik de keuze ooit eens mogen maken.
@Simpson: Sproeiers in ruitenwissers bestaat al lang joh is echt niks nieuws…
@ andreas: Memories van David Guetta ;)
@rune: die wist ik, maar bedoel de eerste 20 sec. :D
Prachtige auto, maar erg duur. Voor 146.000 kun je ook andere auto’s halen. Maar als je deze koopt, zit je altijd goed!
Ofnee, het lied helemaal in het begin van het filmpje heet: mamavibe reggae vibration-vivere. (Staat trouwens op het eind van het flimpje
@rune: oh thanks, niet goed opgelet
Die koplampen blijven wennen…
Mooie rijtest! Laat Sacha anders de SL 63 AMG weer testen, die heeft natuurlijk de vorige 2 generaties ook gereden :)
Touché aan Wouter dat hij deze auto zo die bochten doorgooit, heerlijke beelden met die achterwielen die echt duidelijk niet willen maar toch piepend opgeven! Leuke review, fantastische auto!
Wachten op de nieuwe AMG? Ik heb toch gister zeker weten een SL63 AMG gezien… En foto’s gemaakt…
@VWTouran75: lol, dat was dus de vorige generatie…
@VWTouran75: Haha lijkt me wel :P
prachtige wagen! gewoon weer beter en (in mijn ogen) mooier dan de vorige SL. Zeker het interieur was aan verniewing toe! 4,6 naar 100… OMG dat is wel verschikkelijk snel! en dat voor een SL500!
Ben ik de enige die zich enorm irriteerde aan de manier van praten – intonatie van Wouter? Het lijkt wel alsof er een slechte training tegenaan is gegooid. Daarnaast lijkt het wel alsof een stagiare dit stuk film in elkaar heeft geknipt. Beetje jammer!
@renoir: zagevent… ga het dan zelf doen…
“Met een vanafprijs van 106.400 euro voor de SL350 en 143.660 is een SL nog steeds niet voor iedereen weggelegd. En dat is misschien wel het enige echte nadeel aan de SL.”

Achter de cijfercombinatie 143.660 missen volgens mij de woorden: “voor de SL500”

Fijne rijtest, als deze auto al zo goed is vraag ik me af of de SL63 AMG nog wel bestaansrecht heeft, ook dat is in mijn ogen nl. geen echt sportwagen.
Wouter ik vind je in dit filmpje veel te serieus. Je kwam me soms over als Piet Paulusma..
Net als menige vrouw (m/v)?? I don’t get it..
dat knopje onder middensteun lijkt wel recht uit een audi ? (handrem denk ik ) :p
@saab95aero: Dat is voor het dak ;)
Erg leuke video, mooie locatie. Maar zo’n model bij je tweede huis zetten kan een risico zijn: in die contreien zijn bepaalde groepen actief die gericht kijken naar dergelijke dure auto’s. Hem binnen of buiten uit ’t zicht zetten is het minste wat je moet doen vrees ik..
Leuke rijtest! Zag gister ook al die van Chris Harris voorbij komen.
Prachtige wagen. Alleen die sproeiers in de ruitenwisser bestaan al heel lang! En wat zijn die dingen in de hoofdsteunen?
@drivingpleasure: dat is van de nekverwarming…
Waarom deed Sacha deze test niet? Komt die nietmeer buiten voor minder dan een AMG ofzo?

ontopic: prachtige wagen, er is gewoon geen concurrentie voor.
Voor een bi-turbo V8 klinkt hij wel heel erg lekker!
Mooie auto, wellicht eentje die ik na zou kijken in het dagelijks leven.
Maar toch, de r230 blijft toch echt wel mijn favo “stalen dak cabrio” aller tijden. Vooral in die blauw-groen-grijzige kleur (zie onderstaand, maar dan moet het geen Lorinser zijn).

http://www.carshine.com.au/Pictures/Mercedes/Mercedes%20-%20SL-Klasse%20R230%20Styling%20-%20Rear%20Left%20Wheels%20(R230-1).jpg
@jack_abarth: met die velgen (Mercedes “Alphard” velgen) vooral neem ik em zo!
Goed filmpje jongens!
moeah.
In bussen zitten de sproeiers ook in wissers. Alleen komt het er niet onder hoge druk uit, maar toch.
Voor geen goud, bij Mercedes weten ze het ook niet meer. Ach, ooit is de koek ook op met facelifte en kan je niet verder gaan.
de nieuwe sl, de mercedes onder de mercedessen
ik denk dat ik toch voor de 6 serie zou gaan, of een bentley continental v8
niet echt mooi meer helaas
Leipe bak ouwe! Goed filmpje ook, die V8 is een pré.
lekker hoor!
Blijft toch een van de beste Europese cruisers! Stiekem prefereer ik de BMW 650..
@Sciurida: Ja, heel fijn dat pre-safe; heb je in ieder geval meer kans op glas (van de zijruit) in je mik tijdens een ongeval…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).