Mercedes Citan: Kangoo met een Mercedes-snuit

Auteur: , 48 Reacties

Mercedes-Benz breidt zijn bestelwagengamma naar onderen uit met de Citan, een auto van het formaat Kangoo/Combo, maar dan met een A-klasse-neus. En hele dikke velgen, hoewel ik gok dat ze daar niet veel mee gezien gaan worden.

De introductie van het premium-bestelwagentje laat nog even op zich wachten, dat is pas in september op de Bedrijfswagen IAA in Hannover. Waarom Mercedes dan nu al wat schetsen naar buiten brengt is me een raadsel, want het ding opereert toch in een wat meer no-nonsense, en dus (gelukkig) teaservrij, segment.

Gaat deze auto de Vaneo vervangen? Wellicht, maar dan moet er ook een model met meer stoelen in plaats van een kale laadruimte achterin komen.

Mocht je het je afvragen: Citan is een samentrekking van ‘city’ en ‘titan’. Cool genoeg om je Caddy voor in te ruilen? Dat hangt er van af of Mercedes hem meteen elektrisch maakt. Daar zouden ze een goede slag mee kunnen slaan.

Gelukkig zijn ze bij Benz ook niet op hun achterhoofd gevallen, want: een elektrisch aangedreven versie staat ook op de planning. Maar voor wanneer? Volgens mij kan dat best vlot, want Daimler en Renault werken samen (dit is ook écht een Kangoo, dat was geen ironie) en laatstgenoemde heeft al een ZE-model van de bestelwagen op de markt.48 reacties

wow echt premium dit
Ziet er eigenlijk niet slecht uit zo. Maar gaan mensen/bedrijven meer betalen voor een Kangoo met een ster?
@Esprit_de_Flandre: exact mijn idee…
Bedrijven zoeken vaak naar goedkope alternatieven en aangezien de Renault Kangoo al een goeie bestelwagen is zie ik niet meteen een meerwaarde in deze….
@Dimglor: Nuja, hangt er natuurlijk van af hoeveel het prijsverschil is. Een Sprinter verkoopt ook goed, waarschijnlijk beter zelfs dan de Crafter. Zou die MB-motor dan zoveel beter zijn dan die van VW, of koopt men voor 2000 een badge?
@Esprit_de_Flandre: Mja maar Mercedes en Renault delen nu toch motoren? Dus zal hoogstwaarschijnlijk dezelde motor zijn… ;-)
@Dimglor: Ja, in dit geval waarschijnlijk wel. Ik had het over het motorverschil tussen Sprinter en Crafter. Op deze ‘Vangoo’ gaan we waarschijnlijk de werkelijke waarde van een ster op een camionetteke zien…
@Esprit_de_Flandre: Een paar jaar geleden waren wij aan het shoppen voor een bestelwagen. We waren langsgeweest bij VW (Crafter), Ford (Transit) en MB (Sprinter). Geloof het of niet, maar de MB kwam als goedkoopste uit de bus. Ook kregen lekker veel dingen gratis bijgeleverd, dus ook een uitstekende service!
@Esprit_de_Flandre: De auto wordt niet duurder, MB PKW en LKW is niet met elkaar te vergelijken. Deze auto wordt trouwens geen opvolger van de Vaneo. Deze komt alleen in grijs kenteken. Mooi ontwerp ben benieuwd naar het definitieve MB in- en exterieur, hopen maar dat deze net zo mooi en toonaangevend wordt als de nieuwe Vito.
@mbkevin: Niet te vergelijken? Ze hebben dezelfde badge. En wees gerust, die speelt een rol in de prijszetting, ook bij LKW. Die “2000 een badge?” is niet uit de lucht gegrepen, dat is het prijsverschil tussen een Sprinter en een Crafter. Nu moet ik wel toegeven dat ik niet de verschillen tussen de beide weet op het gebied van uitrusting, dus misschien is het prijsverschil minder groot dan het lijkt…

En het zou me niet verwonderen als er toch een personenversie komt, een soort nieuwe Vaneo. Het is een marktsegment dat heel populair is, dus MB zou er wel eens een graantje willen meepikken…
@Esprit_de_Flandre: Die 2000 is of uit de lucht, of uit je duim maar niet uit de prijzenboekjes van beide merken. Het is inderdaad erg afhankelijk van de uitrusting, en eigenlijk dus ook een zinloze discussie. Mensen die geintresseerd zijn (Sprinter 30% marktaandeel tov 10% van de Crafter in NL) kunnen hun dealer gewoon een prijs laten maken, alleen hebben ze bij MB de beste papieren in de hand qua aandrijflijn..
MB LKW: Zelfde badge, compleet andere bedrijfsvoering, Marges, positionering, andere mensen in het bestuur, andere fabrieken, ander product, andere verkopers, kortom niet te vergelijken met PKW MB.
@mbkevin: 2000 is wel degelijk het prijsverschil tussen de basisversie van de Crafter en Sprinter. Maar zoals gezegd, ik weet niet hoe het zit met verschil in uitrusting.
Kijk de samenwerking is nou te zien,en ik denk dat Mercedes een hele slimme zet heeft gemaakt,het ziet er leuk uit:)
Zelfde verhaal met de Sprinter vs Crafter.
Neeee! Nooit geen ster meer op mijn werkauto,oh wacht het is een Kangoo,eh nee toch maar niet, dan liever een Caddy .Wanneer komt Hyundai nou eens in deze klasse ?
@norge: na het H100 debacle met olieproblemen, waterpomp problemen enz. enz. weinig mensen op een Hyundai ‘grijs’ zitten te wachten ben ik bang
@norge: Ik hoop op Toyota eerlijk gezegd in deze klasse en dan zou ik graag willen zien dat ze ook in deze klasse domineren.
@agera @norge: De Aziatische merken lijken totaal niet geïnteresseerd in dit segment. Op hun thuismarkt vind je ze niet, dus maken ze hier ook geen zo’n kleintjes. Op Nissan na, maar dat is een… Kangoo.

Nu zou dat wel mogen natuurlijk. In de US maken ze toch ook grote Aziatische pick-ups? Waarschijnlijk wachten ze gewoon, net zoals Nissan deed, tot ze een samenwerking kunnen sluiten om een bestaand bakske te rebadgen.

Hyundai Caddy voor jou, norge? ;)
@Esprit_de_Flandre: Die NV200? Heeft niks meer met een Kangoo te maken.
@bobb: Nee, ik had het over de Kubistar…

http://auto-himmel-bett.de/vertrieb/wp-content/uploads/2011/05/kubistar.jpg

Maar die is idd ondertussen vervangen door de NV200.
@Esprit_de_Flandre: Hyundai Caddy?….Brand water? Maar dan heb je wel lekker lang garantie op zo’n Hyundai Caddy :P
De klant ziet toch niet dat het een kangoo is. Hetzelfde is als met de crafter en de sprinter. Die zijn precies hetzelfde met een andere neusje en lichtunits. Die sprinter verkoopt als een trein. Slimme zet dus van Mercedes. En waarschijnlijk zal die niet veel meer kosten dan een Caddy.
Citan 55 AMG, bwots!
the-budel-guy
@RickB: ik wacht wel op de 65 AMG een V12 is toch meer gepast in een bestel bussie.
Zet hem op stalen velgen en hij ziet er al minder hip uit. Gewoon een kudtkangoo dus.
Je wilt natuurlijk wel premium bumperkleven, hè? Voor deze ster in de achterruit kun je alleen niet Carglass bellen, vrees ik…
Raar dat Mercedes niet met VW samenwerkt in dit segment, aangezien ze ook al de Sprinter/Crafter samen maken… Aan de andere kant: VW speelt op Europees gebied niet zo heel veel klaar met lichte bedrijfswagens en is Renault daar weer heer en meester.
@LaLancia: Zou raar zijn als Mercedes met VW zou samenwerken, vanwege het feit dat VW deel uitmaakt van de VAG group samen met Audi. Verder is Audi een van de grootste concurrenten van Mercedes, dus lijkt mij dat niet het geval.
@agera: Maar ze doen het wel voor de Sprinter/Crafter??

Vergis je niet in de voordelen van samenwerking, ook al zijn ze concurrenten. Zelfs in hetzelfde segment loont het. BMW steekt PSA-motoren in de Mini, terwijl de DS3 de aanval inzet op het retro-bakske. BMW en MB werken ook op allerlei vlakken samen. Opel leent de Doblo van Fiat, en Fiat en PSA maken samen de bestellers in het formaat erboven en eronder. Terwijl Peugeot, Citroën, Fiat en Opel als merk op zich ook in dezelfde vijver vissen…

Ik zie dus niet in waarom Audi een probleem zou zijn om een MB Caddy te maken…
@Esprit_de_Flandre: Ja de Sprinter en de Crafter weet ik, maar eenmalig kan geen kwaad. Als Mercedes de samenwerking met VW gaat bevorderen kan ik begrijpen als Audi het op termijn vervelend gaat vinden. Wie weet zal Audi zich binnen afzienbare tijd ook gaan begeven in deze klasse.
@agera: Eenmalig? Ondertussen zitten we aan de tweede generatie Sprinter, met de LT en Crafter als tegenhanger. Mercedes voorziet Audi (!!!!!, die grootste concurrent!) en VW ook van motoren. En dan zijn er nog de talloze kleinere samenwerkingsverbanden waar je nooit iets over hoort omdat ze niet opvallend genoeg zijn…

De auto-industrie zit zo verweven dat geen enkele grote speler een andere grote speler ten onder wil zien gaan.
@agera: Oja, en Audi gaat zich nooit in de bedrijfswagens moeien. Er valt daar voor hen niets te rapen, net als voor BMW. Mercedes heeft de historische plicht in die markt te blijven…
@LaLancia: de Caddy en transporter doen het toch redelijk goed? Ook de Crafter doet het niet slecht…
en daar dan een AMG versie van ;-)
Wel graag in 32AMG CDI
Het “premium” gedeelte van deze wagen zal gewoon afhangen onder welk departement hij valt bij Mercedes: PKW (personenwagens) of NFZ (lichte vracht en vrachtwagen).
Heb onlangs nog met een aftersales verantwoordelijke van Mercedes België gesproken en die vertelde mij dat de grootste oorzaak van de Vaneo flop was dat mensen dachten dat ze een Mercedes monovolume kochten voor een “spotprijs” en deze verwachtten ook de luxe, comfort en insonorisatie van een Mercedes. Terwijl de Vaneo bij de lichte vracht hoort en de prijs ook daaraan aangepast is.
Grappig ding, maar premium??
Het is een BUSJE, en busjes zijn NIET PREMIUM!! Hij zal wel 3X zo duur worden dan de Kangoo
Een klein premium busje das klasse van de ster,alleen de allerbesten kunnen zich zoiets veroorloven.
Dit ziet er goed uit
@ Jipp
In NL zijn de Caddy en de Transporter onverslaanbaar, maar kijk naar een markt als Frankrijk en GB, de twee grootste markten voor lichte bedrijfswagens, en dan zie je dat VW er daar niet zo veel verkoopt. Ook in bijv. Spanje is VW niet heel groot in bedrijfswagens. In Europa was Renault in 2009 (meest recente wat ik kon vinden…) marktleider met 14,4 % en was VW pas 6e, en moet dus merken als Fiat en de andere Fransen voor laten.
Lekker premium, plastic intertieur!
Beste meneer Mercedes, kunt U hier niet gewoon beter een SMART label op plakken. Dit kan zelfs een Mercedes liefhebber niet recht praten!
Oja, meneer Mercedes, als U de Maybach gaat vervangen door een über S-klasse gaat dit wanstaltig product U niet helpen RR (=BMW) het leven zuur te maken. Bentley gebruikt ook een low budget merk voor z’n busjes immers (=Caddy.
Enfin: maak er snel een SMART van.
Ik vond juist de velgen het mooie van dit busje… Wat worden we toch altijd genept!
Ik hoop echt dat Mercedes alleen het basisconcept overneemt en voor de rest alles zelf doet. Renault staat niet bekend als kwalitatief in dit bedrijfsauto segment. Het is maar matig spul.

Als MB alleen de grille vervangt gooien ze de naam dat MB staat voor kwaliteit te grabbel. Nissan heeft niet voor niks de NV200 weer zelf ontwikkeld op basis van het Micra platform. Ze konden zich niet vinden in de kwaliteit van de op de Kangoo gebaseerde Kubistar.

Hoop dat MB dit ook snapt. Trouwens ze kunnen nog een hoop doen aan hun eigen kwaliteitscontrole.. hoor ook super vaak verhalen dat die Vito’s ook bagger zijn.
@Freewarefreak: ik heb al eerder gepost over deze auto toen de spyshots ervan uitkwamen (is blijkbaar niets mee gedaan door autoblog, ze hadden best bij het artikel gekunt). Dat was een verpakte Kangoo, dus als dat een voorbode is voor de techniek (wat niet per se hoeft natuurlijk), zou er meer gedeeld kunnen zijn dan wat kleine componentjes.
Dat lelijke gekrocht ook hier.
the-budel-guy
wel jammer voor de mensen die nu een SLS hebben eerst stoppen ze je ventilatie roosters in de nieuwe B klasse en nu zelfs in een betelauto.
Ja, zo op de tekening lijkt het nog wat, met 20 inch velgen en overdreven lijnen (ik weet het, dat doen designers altijd), maar wat ik op de onthulling heb gezien…
Wat een grafding!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).