Mercedes van 2,8 mln in beslag genomen tijdens beurs

Auteur: , 84 Reacties

Het volgende verhaal heeft nog het meeste weg van een horror. Een Nederlandse verzamelaar stond vorige week met zijn recent aangeschafte peperdure Mercedes-Benz 500 K Roadster te pronken op Techno Classica in Essen toen de Duitse justitie zijn auto in beslag kwam nemen. Het nageslacht van de oorspronkelijke eigenaar meende namelijk dat de auto ooit van hun 'gestolen' was, en dus wilden ze de auto terug hebben. Bye, bye investering van 2,8 miljoen euro.

Laten we even enkele maanden terug gaan om te begrijpen waar dit over gaat. Vorig jaar augustus kocht de Nederlander Frans van Haren tijdens een veiling van RM Auction in Monterey een prachtige klassieke Mercedes voor het bedrag van $3.767.500 (2,8 miljoen euro).

Trots als een pauw nam de nieuwe eigenaar deze auto vorige week mee naar de Techno Classica beurs in Essen. Hij wilde zijn recent aangeschafte Mercedes-Benz 500 K Roadster by Sindelfingen (1935) namelijk graag aan de wereld laten zien. Alleen wist hij niet dat familie van de oorspronkelijke eigenaar (Hans Friedrich Prym) er beslag op zou laten leggen.

Het verhaal was altijd dat Prym zijn Mercedes in 1945 verkocht zou hebben aan een Amerikaanse soldaat en dat zijn auto daarom in de VS terecht zou zijn gekomen. De familie van Prym stelt echter dat de auto destijds ‘gestolen’ is en daarom willen ze hem terug hebben. Als je leest hoe RM Auctions de geschiedenis van de auto vorig jaar omschreef, dan valt het al op dat er een ‘gat’ in zit:

Following the Motor Show it remained in Berlin until March 22 when it was shipped to the Mercedes-Benz agency in Aachen, Germany. The Kommission paper identifies it as sold a month later, on April 25, 1935, to Hans Friedrich Prym of Stolberg. Prym’s family company had developed the press fastener, i.e. “snap,” for clothing and apparel in 1903, establishing a leading position in that field that continues to the present day.

Its interim history is unknown at this time, but when it turned up in the collection of pioneer collector Russell Strauch in the 1970s, it was still in excellent original condition.

Daarna zou de auto nog diverse eigenaren in de VS hebben gehad, en daarna heel lang deel uitgemaakt heeft van de Lyon Family Collection, om uiteindelijk in Nederland terecht te komen. Waarom die Duitse familie niet eerder aan de bel heeft getrokken is ons onbekend, maar het is wel een raar verhaal. Zijn ze op geld uit? Of is het een terechte claim?

Sowieso is het complete verhaal op de site van RM Auctions over deze auto leuk om te lezen. Zo kom je te weten dat er van de Mercedes 500 K slechts 342 exemplaren gebouwd zijn, waarvan er 29 een Roadster of Spezial Roadster body hadden. (bron: prewarcar.com, via: automobielmanagement.nl)

PS Een geluk bij een ongeluk is dat het geen illegale replica is, want die gooit Mercedes zo de schredder in.84 reacties

Hele gave wagen, ook leuk dat hij in Nederlandse handen was, de familie die de claim legt is echt zwak, ook al snap ik het wel in de crisis.
@syliaca: als je als familie een “WTF dat was de gestolen Mercedes waar overgrootvader het altijd over had momentje” hebt dan snap ik de familie ook wel. Dat heeft niks met crisis te maken.
Dat dit nog kan nadat er zoveel tijd overheen gegaan is en de auto al vaker is doorverkocht waar de autoriteiten gewoon van af wisten. Hoop dat deze meneer in ieder geval zijn geld terug krijgt.
Best bizar dat dit nog kan… Moet toch zeker een aangifte terug te vinden zijn uit 1945 om zoiets hard te maken? Dan, heel misschien, is het terecht de huidige eigenaar z’n auto af te pakken.
@Alwood: Keeping records was wel iets waar de Duitser mee bezig waren in die tijd helaas.Toch blijft het kul dat dit zolang nog kan. Tuurlijk als ie echt gejat is hebben ze er recht op (al vind ik dat nog ver gaan) maar anders is het gewoon een gevalletje 2,8mjln cashen.
@Alwood: zaak is allang verjaard
Ben benieuwd of deze fraaie wagen ooit in handen van de fam Prym zal komen. Auto is aangeschaft middels een gerenommeerde veiling, dus veilig zou je zeggen. Wanneer auto daadwerkelijk gestolen zou zijn destijds moeten ze daar nu sterke bewijzen voor hebben. Daarbij spreekt het zeer tegen hen dat ze nu pas claimen. Veel blablablabla voor weinig verhaal en bewijs naar mijn mening. Uiteraard ken ik niet de hele case inhoudelijk.
@zeevink: Hoe een bedrijf aangeschreven staat betekent niks voor wat voor rechten iemand heeft. De auto zal wel naar z’n rechtmatige eigenaar gaan, zij het de nieuwe koper of de fam. Prym. De aankoop is waarschijnlijk wel veilig, want hij zal wel verhaal kunnen halen bij RM Auctions. En misschien kunnen die zelfs de koop nog wel ongedaan maken. Die hebben vast wat kleine lettertjes in hun papierwerk over via hen gestolen waar aanbieden.
Wat een idioot mooie wagen, zelden zo een mooie mercedes gezien. Voor de rest; ach ja, er is inderdaad veel na WII uit Duitsland richting USA gegaan. Maar de ware verhaal zul je niet snel meer achterhalen.
tuurlijk werkt de Duitse polizei mee ..

staat voor 2 miljoen aan te innen erfrecht belasting ..
Verjaart een misdaad niet? Beetje bizar om na zo’n tijd een auto terug te claimen terwijl beide partijen eigenlijk niets met de toenmalige diefstal te maken hebben. Als het wel mag is dit niets anders dan legale geldroof.
@xyberborg: En als het de auto van jouw opa was? Hoe reageer je dan? Die dingen waren in die tijd ook al een fortuin waard, dus het wachten-argument gaat niet helemaal op. Ik denk dat ook een half miljoen mensen wel wakker maakt.
@xyberborg:
Ze zijn nu ook nog steeds bezig met het teruggeven van geroofde kunst tijdens de 2e wereldoorlog.
Dit is hetzelfde.
Verjaringstermijn anyone?
@AutomotiveDesigner:
Artikel 3.99 http://maxius.nl/burgerlijk-wetboek-boek-3/artikel99

Aangezien het hier wel over registergoederen gaat. Zou het dus wettelijk 10 jaar zijn.

Als u een horloge op straat vind en dit word niet opgevraagd, word u naar 3 jaar de eigenaar. (als u aangifte doet)
@reistje: Foutje het is 20 jaar, aangezien het “niet te goeder trouw is verkregen” in het Nederlands diefstal…
@AutomotiveDesigner: is er wel een verjaringstermijn op oorlogsmisdaden?
Hmmm, beetje vreemd verhaal. In Nederland zou zoiets toch wat lastiger liggen omdat Van Haren de auto te goeder trouw heeft gekocht. Ik weet niet hoe dat in Duitsland is, maar de link met de Tweede Wereldoorlog maakt het er niet simpeler op.
Tja wanneer vervalt eigendomsrecht?
In principe kan je volgens mij een gestolen goed altijd terug claimen maar hier kan je misschien nooit meer aantonen dat het gestolen is geweest. In 1945 ging er nogal van alles mis op het gebied van administratie kan ik me inbeelden.
Moest er nu een aangifte van diefstal gevonden worden uit die tijd dan is dit wel een terechte inbeslag name.
@Hupke:

en wat als het van je overleden opa “gestolen” is ??
@lincoln:

dan heb je naar mijn mening recht op de waarde van de auto op het moment van diefstal, vermeerderd met wettelijke rente.

Of krijgen de erfgenamen de kosten van onderhoud, conservering, restauratie in de afgelopen 60 jaar er gratis bij?
@escort77:

Wettelijke rente? Wat is dat moet je me eens uitleggen.

Misschien heb ik wel een voorwerp omdat ik niet akkoord ga met de voorwaarden van papiergeld.
Misschien houd ik helemaal niet van een paar frankfurtse idioten die wat met drukpersen goochelen.
Wettelijke rente kan negatief zijn, is negatief op dit moment met inflatie zoals we die vandaag de dag kennen.

Als ik een wagen bezit bezit ik die wagen en niet een fictief bedrag dat jij daarop zou plakken.
@Hupke:

mijn formulering was wat vaag, ik doelde op inflatiecorrectie.

Ik doelde op het feit dat die auto toen niet zo heel bijzonder was, de waarde die het ding vandaag de dag heeft is voor een groot deel tot stand gekomen door inspanningen van de eigenaren die ‘m tussen 1945 en 2012 gehad hebben. Als hier eigenaren tussen zitten die te goeder trouw geweest zijn en de auto hebben gerestaureerd vind ik niet dat die gestraft moeten worden.
@lincoln:

Eigendomsrecht vervalt toch niet met de dood?
Anders zouden we het hele erfrecht gaan moeten herbekijken.
@Hupke: eigendom heeft niks met het erfrecht te maken, valt onder goederenrecht
@akrapovic:

Kruip in je advocaten hol, ik spreek hier niet over wettelijke rechten (dan zouden we erover niet op AB moeten discuteren maar in een rechtbank). Ik spreek hier over eigendomsrecht als natuurrecht en dat vervalt volgens mij niet. Dat gaat over op diegenen op wie je dat doorgeeft en da’s tenzij anders vermeld voor mij de offspring van de eigenaar.
@Hupke:

yep .. totaal ..
dat noemen we plechtig “the last will” ..

maw .. dooie lui hebben nix te willen ..
met de overheid voorop als goorste lijkenrover ..
@lincoln: is jammer, maar volgens de wet is de huidige bezitter de rechtmatige eigenaar geworden
@akrapovic: Echt niet.
Kijk maar eens naar de Goudstikkercollectie.
Als je niet oppast wordt je nog vervolgt voor heling… ;-)
@Hubert:

yep .. joden kunnen goed doorzeuren ..

hoe zat het ook al weer met de Schlumph collectie ??
om toch maar een beetje automotief te blijven ..
Ik geloof de Duitsers wel. In het algemeen zeggen ze soms dat de Amerikanen oorlog voeren voor de soevenirs!

In de tweede wereldoorlog is dat bv een Mercedes 500K.

Het feit dat de Mercedes terug op Duits grondgebied is zal er ook nog iets mee te maken hebben ivm de terugvordering.
@MACH3:

tussen 1940 t/m 1945 waren de “Duitsers” idd heel goed te vertrouwen ..
was een beetje de beste periode om dat te doen ..
@lincoln: Lol ahhaha.
@lincoln: z’n ouders hebben waarschijnlijk ook bij de NSB gezeten
@lincoln: Ik doel op het feit dat op het einde van de oorlog waarbij de Amerikanen alles meenamen dat ze konden meenemen. En als ik zeg dat ik de Duitsers geloof dan heb ik over de huidige generatie die zegt dat die gestolen is en nie ’40-’45.
@MACH3:

de huidige generatie was er niet bij .. suffe ..
met dat lekkere weer wil ineens iedereen een cabrio ..

zelfs al is de (zoals in dit geval) fag-factor wel heel erg hoog ..
Ik neem aan dat de Nederlander de auto ter goede trouw heeft?!
@RickB:

omkatten gebeurt meestal alleen bij de W124 hoor ..
@lincoln: Hoe weet jij dat goed? Proleet!
@RickB:

ik weet alles ..
Das niet normaal zonde! Echt heel lullig
tijd voor meneer van Haren, om eventjes met een paar “kenissen” op bezoek te gaan bij familie Prym. Om vervolgens even zachtjes in het oor fluisteren dat dit niet zo slim is.
@desoper:

zachtjes fluisteren kan tegenwoordig ook met een telefoon ..
@desoper: je moet niet zoveel films kijken
Heel erg bizar verhaal dit, zo ken ik er nog wel een paar, zal ik anders bij die Britse verzamelaar van die Ferrari’s aankloppen dat zijn 250 California toch echt 40 jaar geleden gestolen is uit handen van mijn opa? Waanzinnig verhaal dit, ik hoop dan ook dat als die ratten van die familie hem in handen krijgen, dat uit principe niemand hem koopt. Ik bedoel ze willen dat ding echt niet terug uit sentiments-waarde of omdat ze het zo’n mooie auto vinden, gaat gewoon puur om de knaken. Ratten zijn het. Wordt nog leuk als die familie gelijk krijgt hoor, met al die klassiekers die rond ’45 ‘gestolen’ zijn… Misschien kan Duitsland ook nog even in fort Knox aankloppen dat er nog wat Duits goud ligt?
@Sciurida: Jij zou 3 miljoen laten liggen?
Wiedergutmachungs-gutmachung?

Anyway, benieuwd hoe het af loopt. Wil het vervolg wel weet graag hier lezen…
In Nederland vervalt het eigendomsrecht volgens mij als de transactie ten goede trouw is gedaan en er 3 jaar overheen is gegaan. Het lijkt mij dat er een dergelijk verjaringstermijn ook in het internationaal of duits recht te vinden is..
Laat die Duitsers eens teruggeven wat ze in 40-45 allemaal gegapt hebben. Dan hebben ze recht van spreken.
Wat een beauty!!
Als je een beetje verstand van rechten hebt dan weet je dat die duitse familie zwak staat, vind het nogal apart dat de justitie dit nog doet ook.

Deze man heeft het via een officiele veiling gekocht plus het is al zo oud. Ze kunnen hooguit verhaal halen bij de verkoper.

Zelfde als iemand je fiets jat en je vind deze later na lange tijd terug en de koper wist er niks van dan kan je schadevergoeding van de dief krijgen.
UPDATE – Mega gallery met foto’s van de betreffende auto geplaatst.
Wat een geschift verhaal dit. Waarom hebben ze dan niet meteen na de oorlog verhaal gehaald? En hoe denken ze te bewijzen dat de auto gestolen is ipv verkocht? Is er indertijd aangifte gedaan? Ik ben benieuwd of RM auctions hier een reaktie op gaat geven. Anders zou er een schokgolf door de klassieker wereld kunnen gaan. Want wie of wat kun je dan nog vertrouwen.
Maar nou hebben de duitsers mijn opa’s fiets gestolen , mag ik die ook terugclaimen??
Kijk, als de man de wagen voor 10 duizend Euries had gekocht, kun je op je klompen aanvoelen dat het fout zit.

Echter de wagen is bij een gerenommeerd veilinghuis verkocht voor een prijs conform de marktwaarde.
De Nederlander kan dus te goeder trouw makkelijk aantonen

Daarnaast is het zeer vreemd dat deze Duitse famillie tot 2012 wacht om Grossvati’s Benz terug te vorderen.

En anders mag Mijnheer RM auctions eventjes het bedrag ophoesten.
Hij moest eerst even letterlijk vol in de spotlights staan zodat de familie zich de auto weer kon herrineren? Overduidelijk een kwestie van wie niet waagt wie niet wint. Maar goed, de auctioneer had beter haar huiswerk moeten doen, mocht dit uiteindelijk allemaal waar zijn. Dus die mag hier van mij part voor opdraaien en meneer van Haren netjes terugbetalen.
Ze hebben gewoon gewacht tot de auto een prijs opleverde die hen tot tevredenheid stemde. 2,8 miljoen is een prima prijs. We zullen het weten zodra deze auto weer te koop aangeboden word.
@charlylutser:

gewoon wachten tot na de (typisch Amerikaanse ultra perfectionistische) restauratie ..
RM Auctions aanklagen. ;) Zij hebben die auto verkocht met de onjuiste historie.
Dus 67 jaar na dato nog eens terug eisen? Degene van wie die destijds was is inmiddels al overleden denk ik, wat een bullshit. En btw, dit moet toch wel één van de mooiste auto’s ooit zijn.
Famillie heeft wel een punt, mochten zij hard kunnen maken dat hij echt gestolen is dan heeft de nederlandse eigenaar een fors probleem. Dan is het hopen op de opeisers van deze auto hoe coulant en rijk ze zijn.
Hoeveel fietsen zou deze auto waard zijn ?
@norge: Lol, jij bent me net voor
Jaja, en wij maar zeuren over de fiets van oma. :-)
Beetje triest hoor… Maar wel een prachtige auto!
welke valuta had in Europa 1945 waarde ??
@lincoln: Gazelle fietsen……
@E34M5Touring:

zo,n Mercedes kan idd een reep chocolade waard zijn geweest ..
@lincoln:

Brood, ham, boter.
Edelmetalen (ff na de oorlog begon iedereen die wel terug te verkopen zodat die minder waard waren)
@Hupke:

o.k. .. maar een Amerikaanse soldaat kan zoiets ONMOGELIJK meenemen/smokkelen zonder dat zijn superieuren er vragen over stellen ..
zo groot zijn plunje-balen gewoon niet ..

souvenirs meenemen is soldaten eigen .. no doubt ..

maar regelrecht stelen kan alleen als de Generaal mag meedelen ..
Kut duitsers! Volgens mij is dit gewoon verjaard… Fcking 70 jaar geleden ofzo!!
Eerst onze fietsen en nu ook auto’s??
@maiik0ll: nee diefstal ten tijden van een oorlog verjaard niet
Wat een prachtige auto! werkelijk waar fantastische om te zien, zo mooi. En al die details zijn ook fantastisch.
Ik hoop dat Frans hem snel weer terug krijgt en er verder van kan genieten, je betaald die 2,8 miljoen niet voor niks. En Met oorlogs goederen heb ik altijd gemengde gevoelens. Tuurlijk is het kut als er 72 jaar geleden dingen onterecht mee genomen zijn. Maar het is 72 jaar geleden, get over it! Je hebt echt tijd zat gehad om dit soort dingen terug te kunnen claimen of pogingen tot. En voor iedereen die het heeft over die mooie auto waar opa het over had, opa is allang vergeten dat die verkocht was en licht al jaren onder de grond… De huidige generatie heeft deze auto tot voor kort nooit in het echt gezien
@mrB: 72 jaar. Lekker dag lang studie beunen. is natuurlijk al weer 77…
@mrB: haal maar weg, hoofd rekenen zit er niet meer in…
dat ding had in Europa moeten blijven ..

hadden ze em tenminste omgesmolten tot landbouwgereedschappies ..
En dan zul je zien dat de familie zelf de auto na een paar maanden veilt…
Juridisch is dit onmogelijk, een misdaad verjaart toch?
Lekkere Duitsers! Moeten jullie dit artikel eens lezen over Hans Prym!Denk dat het wel genoeg zegt over hoe meneer Prym was!! http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/1109371
Zo te lezen was het geen fijne!
@fangio1: vreemd verhaal of ze het voor het geld doen geen idee denk dat familie het niet voor de duiten hoeft de doen aangezien ze een mooi familiebedrijfje hebben zal wel een principe kwestie zijn dat de heer Hans Friedrich Prym geen frisse was blijkt idd uit dat kranten artiekeltje .staat ook dat hij werd opgepakt voor het omkopen van amerikaanse soldaten mesch speelt die auto hierin wel een rol(je weet immers maar nooit )
Ik kan mijn nog een soort gelijk geval herrinderen. dat was met Andre rieu over een stradivarius viool die in de oorlog gestolen bleek te zijn. deze ging wel naar de rechtmatige eigenaar terug, van wie hij dus gestolen was. ze kwamen er toen voor de verkoop achter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).