MINI Roadster JCW vs Toyota GT86: Rijtest en video

Auteur: , 67 Reacties

In een tijd dat het alleen nog maar over bijtelling, CO2-uitstoot en zuinigheid lijkt te gaan, zou je het bijna vergeten. Maar onze missie is om je eraan te helpen herinneren: ook met relatief betaalbare auto's is er nog een hoop lol te beleven.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

FWD versus RWD
Nog opvallender dan het overduidelijke verschil waar de blokjes hun kracht heen sturen is het verschil tussen de onderstellen van de beide kemphanen. Het veercomfort van de gemiddelde winkelwagen is beduidend beter dan die van de MINI. Dat kan je nog weg wuiven als onbelangrijk, maar de stabiliteit op een slechter wegdek leidt er ook duidelijk onder. Als chauffeur in de MINI Roadster houd je op elk wegdek grotere marges aan, behalve op biljartlaken-strak asfalt. Om de kwalificatie “slecht” aan het onderstel te geven gaat ver, maar goed is het in ieder geval niet.

MINI Roadster versus GT86

Op een ander vlak steekt de GT86 ook de MINI voorbij. Hoewel dat ook een beetje smaak-afhankelijk is, de huidige generatie automobilisten heeft tenslotte veelal met voorwielaandrijvers leren autorijden en heeft daar mogelijk meer mee. Met een achterwielaandrijver wordt het palet aan mogelijkheden voor de sportieve bestuurder simpelweg groter en is de rijbeleving door het ontbreken van aandrijfreacties in het stuurwiel veel puurder. De GT86 heeft niet genoeg vermogen om iedere bocht dwars te gaan, maar in kortere bochten absoluut wel. In langere doordraaiers komt de kont pas om richting het einde van de bocht, als die al komt, maar ook dat geeft een extra dimensie aan het sturen.

MINI Roadster versus GT86

MINI Roadster versus GT86

Turbo versus atmosferisch
Na een ritje in de MINI is de verlanglijst als GT86 rijder kort en krachtig: “doe mij dat blok maar.” Echt slecht is de atmosferische twee liter grote boxer uit de Toyota GT86 niet. Verre van zelfs, want 200 pk peuteren uit twee liter is een prestatie van formaat. Met het maximum koppel van 205 Nm is ook weinig mis, maar het wordt helaas pas gehaald tussen 6400 en 6600 tpm. De MINI heeft zijn kracht eerder beschikbaar, maar scoort ook hogere absolute waardes (211 pk en 260 Nm). Het maakt een verschil als tussen dag en nacht: het 1.6 turbo blok is gretig en speels, laat de voorbanden van de MINI Roadster vaak naar tractie zoeken en voelt veel sterker aan. Het argument van Toyota is dat een atmosferisch blok meer lineair en verfijnder reageert, belangrijk als je op de limiet wil rijden. Dat argument gaat nog maar gedeeltelijk op, 10-15 jaar geleden waren turbo-gaten groter en klapten de turbo’s er harder in. Tegenwoordig is dat probleem op een haar na opgelost en heb je meer aan de extra kracht dan aan dat lineaire karakter. Het is misschien vloeken in de kerk, maar de warme herinneringen hielden we over aan het blok in de MINI, dus doe ons die maar.

MINI Roadster versus GT86

Ook in absolute zin veegt de MINI Roadster John Cooper Works de vloer aan met de Toyota GT86. De MINI haalt 237 km/u, de GT86 226 km/u. Op de sprint naar de 100 heeft de MINI 6,5 tel nodig, de GT86 ruim een seconde meer (7,6 seconden).

MINI Roadster versus GT86

Qua soundtrack heeft MINI het eveneens beter voor elkaar, hoewel dat wellicht ook persoonlijke smaak is. De 1.6 turbo gromt, grauwt en fluit naar je en klinkt ook echt als een MINI. De GT86 klinkt rauwer en nodigt akoestisch gezien niet uit om de redline op te zoeken. Sterker nog: soms klinkt het eerder alsof de boel in de soep loopt.

MINI Roadster versus GT86

Dak eraf of dak erop
Dat is ook een keuze. Ga je voor de puurdere stuurmansauto met standaard sper of besteed je liever geld om de wind door de haren te voelen wapperen. Het voegt absoluut iets toe om in de Ardennen met het dak eraf te kunnen genieten van de natuur om je heen. Er komt later een open variant van de GT86, dus daar hoeft de keuze niet meer van af te hangen.

MINI Roadster versus GT86

MINI Roadster versus GT86

Brits-Duits versus Japans
De MINI is meer van de spiegeltjes en de kraaltjes (en de bondage-plankjes). Of je dat leuker vindt, zal vooral van jouw persoonlijke smaak afhangen. Toch kunnen we het over één ding eens zijn: MINI heeft het personaliseren van auto’s zo’n beetje uit gevonden. Wielen, kleuren, strepen, dakvlaggen, stickers op binnen- of buitenspiegels. Bijna niets is te gek, perfect voor een auto die je als cadeau aanschaft (of gata leasen). De GT86 is wat meer zakelijk-sportief (lees saaier), maar ook minder Barbie dan de MINI. Er zijn inmiddels wel wat dingen voor de GT86 beschikbaar, maar heel wild is het allemaal nog niet.

MINI Roadster versus GT86

MINI Roadster versus GT86

Kiezen!
Qua prijs ontlopen de Toyota GT86 en de MINI Roadster John Cooper Works elkaar nauwelijks, ze kosten beiden rond de 43 mille op Nederlands kenteken. Bij de Brits-Duitse fabrikant moet je echt diehard MINI-fan zijn om de John Cooper Works te bestellen, want de meerprijs voor 27 extra paardekrachten is heel erg stevig, 9000 euro stevig om precies te zijn. Daar krijg je dan ook een extra inchje bij het lichtmetaal, mistlampen voor en aerodynamicapakket met een voorbumper, diffuser achter en sideskirts, maar dat verzacht het leed nauwelijks. Ik zou het er niet voor over hebben. Nu we het toch over mij hebben: welke ik zou kiezen? Ik denk de GT86, maar het lekkere blok, de mogelijkheid om open te rijden en geld in mijn zak houden klinkt ook niet verkeerd. Dan misschien toch maar de MINI. Of toch de achterwielaandrijver met sper. Of toch de MINI met het lekker klinkende blokje. Aarrgh keuze, keuzes. Filmpje!67 reacties

Graag de niet afgekapte versie van JCW en we hebben een deal. Want deze Roadster doet het merk MINI geen eer aan….
@willempieee: dus liever een voorwielaangedreven fashion-item dan de ultieme rijders wagen?
@lambo4all: ultieme rijders wagen? mwaaaah neeeuuh dan toch liever een subaru 22B :)
@qoekje: op onverhard moet ik je gelijk [email protected]! en ook kwa geluid is het een genot. maar op een bochtig landweggetje, doe mij maar de gt86. in ieder geval geen voorwiel aangedreven handtas.
@lambo4all: weleens in een Mini gereden? Dat is wel een klasse apart qua FWD vind ik. Kan in JCW versie ook prima een E46 M3 bijhouden op een goede bochtige weg..
Na de Top Gear aflevering van gister ben ik gewoon verliefd op de Toyota GT86, het idee dat zon auto ooit nog bereikbaar is maakt het zoveel leuker!
Tuurlijk, iedereen wil een dikke Lambo, Ferrari of Porsche ( of goed werkende VW ) op de oprijlaan hebben staan, maar dit is gewoon iets wat te realiseren is!

#zoektondertusseneenextrakrantenwijk
@gertjan2012: Geef mij na top gear van gisteren maar Amy MacDonald als men future ex-wife.
Heb toch liever de gt86,mooier en beter dan de jcw
Ik mis emotie in het ontwerp van de Toyota. Uitlaatgeluid ook niet mooi. Vind het een ‘net niet auto’. Dank van de Mini; is inderdaad erg knullig. Over het filmpje; zoals altijd heel erg mooi gedaan. Mooi einde ook.
@camber24: Dak ipv dank
@camber24: ben ik met je eens. Heb helaas nog nooit een GT86 gereden, maar ik heb het idee dat de auto een te hoge verwachting schept -vooral door het stoere uiterlijk en de Toyota coupe geschiedenis- dat de rest van de auto enorm gaat tegen vallen. Mini voor mij :-)
@camber24: het ontwerp is redelijk maar niet denderend, dat geef ik toe. maarja, deze wagen is met zoveel emotie ontworpen.. en is zo leuk om in te rijden. daar gaat het toch uiteindelijk om?
@lambo4all: Ik kan daar helaas niet over oordelen. Vind het ontwerp niet mijn smaak. Uitlaatgeluid valt ook tegen. Ben benieuwd naar de 4C…
doe mij dan maar de turbo met hard top :) wat een pracht wagen
Ik gok dat er op de JCW het sportonderstel zit (is een optie op het al harde onderstel van een standaard jcw). Ik rij zelf sinds twee weken in een roadster en ik vind het een heerlijke auto. Het open dak is misschien niet ieders ding maar het is wel wat anders dan alle standaard mini’s die er in Nederland rond rijden.
No brainer: GT86 voor mij. Heb het niet zo op blonde tuttenbakken als de MINI, al helemaal als een Roadster. Dan mag het wel een JCW zijn, voor mij wordt het er niet interessanter op.
wann mogen we eigenlijk HD kwaliteit filmpjes verwachten op AB HD? vind het maar matig..
Mini’s zijn sowieso straf geveerd en hebben ook nog een RFT-banden. Als je dan nog een JCW sportonderstel neemt trillen inderdaad de vullingen uit je mond.

Een 3 deurs mini is leuk, maar alle andere varianten vind ik kort gezegd klote.
De GT86 vond ik tegenvallen, dat ding heeft 100pk meer nodig om aan de verwachtingen te voldoen. Een japanse coupe met stoer uiterlijk, grote uitlaatpijpen en je wordt eruit gereden door een 520d.
@RudyV: Een 520d laat zich niet zo makkelijk driften.
@alcantara: Met de belachelijk goedkope banden die mijn baas er onder heeft zitten en met ESP/electronica uit zal het je nog verbazen hoe makkelijk dat wil :’)

De Toyota speelt ook een beetje vals natuurlijk met super smalle bandjes die ook onder een Prius zitten.
Ik heb weleens een ‘normale’ Mini Cooper S gereden. En dat onderstel vond ik al knetterhard. Dus ik vermoedt dat zo’n John Cooper Works waarschijnlijk gewoon zwerfkeien als veren heeft en stukjes Azobé als schokdempers. Als ik dan lees dat de GT86 minder hard afgesteld is, dan heb ik mijn keuze (die toch al wel in het voordeel van de Japanner zou zijn gevallen) snel gemaakt.
@Original_Arnoud: inderdaad, dat is niet fijn meer
MINI for me please! Ik vind dat geluid echt briljant!
Alweer een leuke test!

Maar wanneer komen jullie nu eens met een test van de Suzuki Swift Sport? Nog zo’n betaalbare, sportieve auto!
Mijn mini R55 JCW was standaard iets te soft voor mij, heb haar hier en daar wat getweakt (Bilstein schroefset) Heb al veel plezier met gehad maar,.. niet in de Ardennen. Blijf daar weg totdat alle wegen daar als een biljarttafel geasfalteerd zijn. Je kan daar alleen maar je wagen kapot rijden op die secundaire weg.
@toroloco: duitse kwaliteit noemen ze dat…
Eén zinsnede in dit artikel zegt alles: …minder Barbie dan de Mini
Doe mij maar de auto voor mensen met borsthaar!
@ronin1130: jonge gebruikte nissan 370z?
@RudyV: ook een leuke keuze. Helaas fiscaal wel flink afgestraft in België.
€1702,93 jaarlijks te betalen aan vadertje staat…
@ronin1130: Dat betaal je hier al voor een BMW 320d…
@RudyV: Zelf niet aan gedacht maar geweldig idee! Afschrijving van een 2e hands 370z zal ongeveer hetzelfde zijn als een nieuwe GT86. Ben alleen bang dat het verbruik wat meer is maar krijg je wel een hoop lol en een veel lekkerder geluid voor terug!
Dus Toyota: Kom op met die turbo’t !

Ik zou alleen nooit die roestige kleur kiezen. Bij voorkeur die mooie kleur blauw metallic waar de Subaru BRZ mee kan worden geleverd.
Mini = Wijvenauto
Ik vraag me af waarom die Toyo zo “langzaam” is. Als ik bijv zie dat de FN2 Type-R ongeveer hetzelfde blok heeft , en véél sneller is naar de 100km/u, terwijl hij volgens mij ook nog zwaarder is… 7,6 sec naar 100 is tegenwoordig niets speciaals en zeker niet in een sportwagen.

De voordelen van RWD zie ik wel (als E46 M3 bezitter) maar ik vind ook het interieur echt afbraak doen aan de auto, zelfs geen chromen logootje op het stuur, dat kom je tegenwoordig alleen tegen bij Dacia en Lada…
wat een vreselijke bak is die mini.. brandduur, knalhard, voorwielaangedreven, lelijk en nog een cabrio ook. gt86 in a heartbeat.
Doe mij maar een normale Cooper JCW!
Wat een lelijke draak toch die mini
@nasty: Kiezen tussen twee kwaden dan, die GT86 is ook niet bepaald een looker… Maar goed, daar hoeft hij het als je de reviews ziet/leest dan ook niet van te hebben.
Kijk! Eindelijk zijn ze er bij Autoblog ook achter dat Turbomotoren fijner zijn dan atmosferische.! Ben benieuwd hoe lang het nu duurt dat ze eindelijk FWD prefereren boven RWD… Duurt vast niet lang meer!
@Svenska_Aeroplan_AB: Ben jij nu volop aan het trollen?
@SimonMc: dat leert men zo in Trollhättan.
Zijn alle ‘helden’ die nu roepen “De GT86, want die heeft achterwielaandrijving!”, dezelfde die in oktober al winterbanden met stalen velgen op hun polo slowmotion zetten?
een GT-86 tuurlijk.
Is een betere wagen op alle vlakken in mijn ogen.
Die mini is gewoon een giftig bommetje dat zijn vermogen nog met moeite kwijt geraakt en eens er een put in zit, mag je 5 keer naar de kine voor je rug.
Die toyota heeft ook een veel beter chassis.
Dat geluid in het fimpje , tijdens de interieur stukjes (bedoel ik niet motor geluid), zeeeeer storend!!
@Jaapie: Dat is Wouter. Die presenteert het geloof ik :) (no offence Wouter, just kidding).
de GT86 is gewoon heerlijk.
Ik heb zo’n roadster een weekend meegehad en ik was echt negatief verrast hoeveel ruimte er wegviel. Waar ik in de normale Mini prima kan zitten, was deze aan alle kanten te krap. Vond het claustrofobisch. Maar ben ook niet echt overtuigd door de GT86. Vind hem niet echt mooi en hij klinkt ook niet echt lekker. Als je een Subaru langs hoort komen weet je het gelijk. Bij deze valt op de een of andere manier die roffel een beetje weg. Het klinkt een beetje alsof ie erg hard moet werken en hij eigenlijk maximaal belast wordt (moeite met de auto). Dat stukje waar Wouter terugschakelde naar 3 hoor je hem nog niet echt lekker fel door de toeren gaan. Ik zou toch naar wat anders gaan kijken denk ik.
Het duurde even maar dan eindelijk de bevestiging van een autojournalist dat de GT86 gewoon echt wel acceleratie mist en niet mooi klinkt.
Grappig dat @wouter aan het einde van de video gewoon een S2000 wil…
Misschien niet zo heel relevant bij dit topic, maar ziet die bestuurdersstoel van die Mini er afgetrapt uit. Auto is nog geen half jaar oud, maar zoals die stoel eruit ziet zou je denken dat er al twee ton op de teller staat.
Blijft een terugkerend thema…té weinig vermogen in de GT86 om echt sportief genoemd te mogen worden…idd @wouter…turboooootje erop, en dan issie helemaal goed.
De mini cabrio…tsja..
@Megakix:
Ik vind die Toyo eigenlijk wel best zo. Een groot probleem waar imo veel hedendaagse auto’s mee kampen is een surplus aan grip, waardoor je meteen je rosepasje op het spel zet als je lol wilt hebben. Daar heeft de GT86 geen last van zoals JC gisteren terecht opmerkte.
Je gaat toch niet in zo’n slome Yotota rijden. Wel willen maar niet kunnen auto. Spaar door voor een M135i zou ik zeggen. Heb je nog een 6 pitter ook.
@bartsmit:
Waarom zou ik doorsparen voor een hondslelijk leasehok…?
@jrk68:

Wil je zeggen dat de Yotota er goed uit ziet dan?
@bartsmit:
mooier dan een 1-serie, al is dat wel heel natuurlijk wel erg makkelijk.
@jrk68: doe toch maar de M135i. Bloedsnel en een lekkere sound. En zo lelijk vind ik ‘m ook weer niet.
Normale mini ziet er leuk uit, maar zou er nooit een kopen. Daar ben ik niet yup/metro man genoeg voor en ik ben ook geen lekker wijf. Alle andere mini varianten (op de Countryman na) vind ik echt om te braken.
Subaru BRZ graag
Als er nou eens een turbo op zat.
Niet te vergeten dat bij de GT86 het geluid uit de motor komt, en bij de Mini uit de uitlaat…
Lijken mij beide geweldige auto’s om een weekendje mee te spelen. Maar het zijn wel echt auto’s voor erbij (2e of wellicht 3e auto); voor dagelijks gebruik eigenlijk ongeschikt.
En voor een auto voor erbij vind ik 43k best veel geld. Dan zou ik persoonlijk toch voor iets anders gaan. Neemt niet weg dat (vooral de Japanner) ontzettend leuke auto’s zijn.
Ik vind mini de laatste jaren niks meer mini’s horen de auto’s te zijn die je met een klein bedrag al kan rijden en niet van die lelijke grote dingen als de paceman of zoiets (deze is wel iets mooier) ik wil gewoon weer die kleine mini’s terug die hun naam eer aan doen.
Liever de toyota dan die handtas.
Tja, de vergelijking tussen een leuk scheurijzer en een auto voor mannen met een uitgerekte sluitspier. Gezien de reacties hier vermoed ik dat sommige zich alleen achter het stuur van de Mini kunnen begeven door middel van een zitring donutkussen…
Nja, als ik zou moeten kiezen tussen die twee wordt het de Toyota. Maar eerlijk gezegt zou ik voor dat budget een andere fun auto kiezen zoals een MX5 oid. Houdt je ook nog geld over. Een leuke tweedehands sportwagen van een paar jaar oud kan ook.
@renezzzz:

Dacht eerder aan een S2000
@civicfk3: inderdaad een tweedehands S2000, Boxster, Z4 etc. zou ik ook zeker overwegen met dit budget in het achterhoofd. Kun je ook nog flink geld uitsparen voor de meerkosten in benzine en onderhoud. Vooral als het een auto voor erbij is. Als het dan toch nieuw moet zijn is een MX5 ook een mooie funauto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).