Minister Opstelten: ‘politiechef moet zijn muil houden’

Auteur: , 80 Reacties

[Brombeer-accent] Zeg, politiemeneer, wilt u wel eventjes heel gauw uw mening over boetes voor zich houden? Dat is mijn gebied, ik ben hier de regent minister en ik duld geen tegenspraak. Duidelijk? [/Brombeer-accent]

Gisteren lanceerde Hans Vissers, een regionale politiechef, kritiek op de hoogte van de verkeersboetes. We vroegen ons nog af of dit Den Haag zou bereiken. Nou, reken maar. Vissers krijgt nog geen dag later een tik op de vingers van zijn minister, Ivo Opstelten.

Opstelten maakte vandaag in de Tweede Kamer duidelijk dat de politie niet over de hoogte van de boetes gaat, en het door de minister gemaakte beleid dient uit te voeren. In essentie heeft hij gelijk, maar hij heeft zelf niet dagelijks met burgers te maken die honderden euro’s voor een licht vergrijp moeten aftikken, en de ondergeschikten van Visser wel.

De minister blijft van mening dat hoge boetes een positief effect hebben op de naleving van de regels, maar de vraag is hoe het gesteld is met je gevoel voor proportionaliteit wanneer je zelf bijna twee ton per jaar opstrijkt. Aan de andere kant: de man is jarenlang burgemeester geweest van opeenvolgend Utrecht en Rotterdam, dus hij zal wel enig idee hebben wat er onder het gewone volk leeft.

Toch vond Opstelten het nodig om in deze kwestie op zijn strepen te gaan staan, en dat is zijn goed recht. Of het ook sympathiek is, is een tweede. Terug in je hok, Hans.

Foto credit: Gonzo media

Update – lolplaatje:80 reacties

Opstelten moet zelf z´n muil houden. Blijkt maar weer dat ze daar in Den Haag nog steeds in een ivoren toren zitten.
@pier: Inderdaad. Opstelten mag zelf z’n muil houden. Maar daarover niet het enigste; hoe hij af en toe over ict praat. Hij lult maar wat, maar weet geen idee wat het is. Hij is zo’n persoon dat de muis tegen het beeldscherm houdt.
@blackie: ´Hij lult maar wat, maar weet geen idee wat het is.´

perfecte omschrijving van een gemiddelde politicus :)
@pier: Als ie zich zelf ook zou gedragen als normale burger heeft ie wat mij betreft het recht, maar met zo’n salaris is het gewoon weer zo’n druifje zonder inlevingsvermogen.
@pier: Nee meneer de agent moet zijn mond tegen hem dicht houden! Hoge boetes krijgt men wanneer je iets verkeerd doet.. Hoe hoger hoe verkeerder.. Iedereen weet ervan en als je er voor kiest om de regels te overtreden, wees dan ook een held en incasseer de boete! Wanneer meneer de agent op de straat een hoge boete in sommige echt belachelijk vindt, dan heeft hij altijd nog een keuze om hem niet te geven.. In de vorm van ‘matsen’. Hij is de baas, hij beslist!
@solmatje: Een boete incasseren als een held. juist
@solmatje: dus onnodig toeteren is verkeerder dan winkeldiefstal? (340 vs 175eur).
@thundernet: Wedden dat jij nog nooit een boete voor onnodig toeteren hebt gehad? Een normale agent geeft die niet..
@solmatje: Ooit al een normale agent tegengekomen? :)

Neenee, je hebt gelijk. Je moet een beetje ‘sjans’ hebben dat je een redelijke flik tegenkomt, en niet een verbitterd klootzakje, of nog erger, een bleu’tje…

Maar ik vind wel dat de agenten ook hun mening mogen geven over de (hoogte van de) boetes. Zoals @Thundernet zegt met toeterend vs. winkeldiefstal, sommige straffen (ook in andere juridische dossiers) zijn onevenredig, en de eerste personen die daarop kritiek krijgen van gefrustreerde burgers, zijn flikken. Misschien moeten ze het hele boetesysteem maar eens herbekijken…
@Esprit_de_Flandre: Maar die verbitterde klootzakjes zijn niet de verantwoordelijkheid van Ivo. Die agenten kunnen zelf kiezen of ze bepaalde belachelijke boetes (zoals onnodig toeteren) uitdelen. In dit verhaal zeikt juist een chef (die bijvoorbeeld onnodig toeteren kan negeren) tegenover Ivo.
Maar die onevenredigheid kunnen ze idd aanpakken! Daar heb je wel een punt..
@solmatje: De Chef vertolkt volgens mij de mening van heel wat van z’n mensen op straat…
Meneer weet amper hoe hard er waar gereden mag worden op de A2
@bazzelijn: dan is ie niet de enige nederlander want ik heb er af en toe ook moeite mee.
@xiran: maar jij gaat er dan ook niet over!

*cliche* blijkt maar weer dat ministers ook maar mensen zijn *cliche*
Minister Opstelten: ‘politiechef moet zijn muil houden’ @sir smokalot, hij heeft deze woorden dus echt gebruikt? Muil houden?
Nee, anders stonden er wel dubbele aanhalingstekens.
@sir_smokalot: Oh oké, ik verbaasde me er al over… Maar voor een politiechef geldt dus geen vrijheid van meningsuiting? Beetje raar, in de politiek is er altijd sprake van mensen die voor en tegen bepaalde dingen zijn, als iemand van de SP de VVD compleet afzeikt dan is dat gewoon want ‘oppositie’, maar als een politiechef zijn mening uit over de hoogte van boetes dan is dat onacceptabel? Misschien een beetje een scheve vergelijking, maar het gaat om het idee.
@jipino: zou jouw werkgever het leuk vinden als je even de vuile was ging uithangen bij de concurrent? Zo moet je dit ook zien. Net als iedere werknemer hebben ook politiemensen bevoegdheden, en het afkraken van boetebedrage (hoe terecht ook) horen daar niet bij.
@jipino: wet vd zwaartekracht geldt hier. Probeer maar ’s omhoog te zeiken… ;)
@jipino: Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken. De hoogte van boetes wordt in Den Haag vastgesteld. Als een politieman het daar niet mee ens is heeft hij een keus: wel of niet verbaliseren. Als hij niet verbaliseert en b.v. een waarschuwing geeft, doet hij zichzelf geen geweld aan. Maar als hij willens en wetens wel verbaliseert moet hij niet gaan roepen: “sorry dat het zoveel is hoor”. Dat bedrag staat er voor, en als de man besluit een overtreding af te straffen moet hij gewoon de regels toepassen. Hij kan tenslotte ook denken “er is niets ergs gebeurt, laat maar zitten”.
Ik snap best dat we mensen met ervaring willen op een ministerpost maar het zou ook fijn zijn dat het iemand betreft die tenminste nog met één been in de samenleving staat.
Als je ruim 2 ton opstrijkt merk je er weinig van, ja.. Zucht
De €5 miljard financiering van dictatuur in Egypte moet toch ergens van worden betaald…
@zdev: jeej…gevoelig onderwerp…gaf mij gisteren een GRAFHEKEL aan Brussel (extra)….
‘Brombeer’ (ideale bijnaam voor Ivo) moet z`n muil houden, het is puur staatskas spekkerij. Regels naleven… laat me niet lachen man.
@CL65: Brombeer is nog positiefjes…hij praat in elk geval als een zwaar beschonken bouwvakker…en hij ziet er ook zó uit !
Waarom boetes blijven uitdelen, ten einde mensen onder controle te houden, als we de techniek en de kennis hebben, die het mogelijk maakt om ongelukken bijna onmogelijk te maken.
Waarom mensen dwingen hun verlichting constant na te checken, als we gewoon een heel simpel waarschuwings-systeem kunnen installeren, welke je van een kapotte lamp op de hoogte stelt ( waardoor je hem sneller zult vervangen ).
We hebben al auto’s die in nood-situaties kunnen remmen of accelereren.
We hebben al auto’s die zichzelf kunnen sturen en dus ook gevaarlijke inhaalmanoeuvres kan tegen houden.
Stop die auto’s gewoon verplicht vol met sensors en maak het systeem zo dat een menselijke fout niet meer een probleem vormt.
@hectorae86: in het display van een fiat punto staat al dat er een lamp stuk is. De nieuwe generatie vag modellen gaan al verder door een taken van een kapotte lamp over te nemen met een werkende.
als hij nou eens een boete zou betalen voor iedere “eeeuh”
@Simpson: Dan zou er geen begrotingstekort meer zijn…

Nee wacht, dan zouden we Griekenland e.d. in kunnen lijven als provincie/kolonie…
@Emile_Benz: eerste zin = top….2e zin = mét tegenzin :)
Ik word doodmoe van die Opstelten met zijn eeuwige ‘onacceptabel’. Echt een schaap in schaapskleren, die het mannetje probeert te zijn. Geen woorden, maar daden (en dat heeft niets met feyen. te maken verder).
@willemseles: Die is nieuw een schaap in schaapskleren
@tunefuldjmike: een goudvis in schaapskleren? Een schaap kan nog een flinke trap geven, een goudvis gaat hoogstens dood als hij teveel eet.:)
Politiebaasje deed een klassieke carreer limiting move. Net als Lance Armstrong, Tiger Woods, Mel Gibson. Eigenlijk in goed gezelschap!? http://careerlimitingmove.com
“De minister blijft van mening dat hoge boetes een positief effect hebben op de naleving van de regels..”

Dan ben ik eerder van mening dat kleine boetes met veel controleren veel meer zin heeft..
@roberto: hahaha ja ik ook, en Ivo waarschijnlijk ook. Maar dat kost meer. En aangezien die boetes vooral dienen om het gat in de begroting te dichten maakt-ie zich er meet een kutsmoes vanaf.
Vissers!; Jij Linkmiegel!, Vlegel!, Doerak!, Branieschopper!, Donderstraal!, Belhamel!
@faalhaas: Kortom: Mensch, Nederlander
@faalhaas: schlemiel..
beter houdt Opstelten gewoon stil inderdaad, die vent leeft echt in zijn eigen wereldje van een jaar of 20 geleden…
enigste waarmee hij té vooruitstrevend is, is met de hoogte van boetes.
Waarom zou een politiechef zijn mening niet mogen geven? vrijheid van meningsuiting staat toch atijd zo hoog in het vaandel in Nederland?
@racertje:
Nee, hij probeert de puinhopen die zo’n 20 jaar geleden gecreeërd zijn weer een beetje recht te zetten.
Wie niet horen wil die moet maar voelen….
Het is heel simpel Ivo.
Als de politie die boetes niet geeft, doet niemand het :)
Ik stel voor dat Ivo voortaan zelf weer achter het stuur gaat zitten, in plaats van zich door een chauffeur door het land laat rijden en eventuele boetes door zijn ministerie laat aftikken.
RestecP fow tah pooliece!
Voor Opstelten is zo’n boete van 300 euro natuurlijk wel te betalen, maar hij vergeet dat het voor iemand met een uitkering wel een derde van een maandsalaris is. Het slaat toch gewoon helemaal door!
@nielsje188: Iemand met een uitkering krijgt géén maandsalaris! (of vind jij ook dat iemand met een uitkering een 13e maand verdient ?)
@nielsje188: Iemand met een uitkering hoort sowieso geen auto te hebben.
@sir_smokalot: hangt er vanaf waarom die persoon een uitkering heeft. Iemand die een uitkering krijgt omdat hij of zij te lui is om te werken? Die hoort inderdaad geen auto te hebben of te rijden. Maar iemand die een uitkering krijgt omdat hij of zij chronisch ziek is en niet kan werken? Prima dat iemand in die situatie een auto heeft, die hebben ze vaak ook nodig in verband met het niet in staat zijn om (lange afstanden) te fietsen. Ook vind ik dat die mensen gewoon een 13de maand verdienen. Echter vind ik dat die luie bankzitters hun volledige uitkering kwijt mogen raken.
@nielsje188: En die met die uitkering vergeet de verkeersregels.. wie o wie doet iets fout..

Ben het met je eens verder hoor, die boete bedragen slaan nergens meer op en het heeft totaal niks met veiligheid te maken, enkel het spekken van de staatskas..

Maar ik ga geen medelijden hebben met figuren die een uitkering hebben.. ga je maar werken of je aan de regels houden verder..
@dennisr: Het gaat me puur om het feit dat de boete bedragen gewoon compleet idioot geworden zijn, als er 4 mensen door rood rijden kunnen ze weer een maand AOW aan iemand betalen.
@nielsje188: Nee, ik rij nooit (bewust) door rood, maar als je het zo stelt: dan die ik mensen met een AOW’tje dus eigenlijk een plezier als ik bijv een verdrijvingsvlakje toucheer in de file? :-)
”wanneer je zelf bijna twee ton per jaar opstrijkt.”

overdrijven moet natuurlijk ook binnen proporties blijven.

Ministers verdienen 1.5 ton.
Met extra’s hoogstens niet meer dan 1.7

Ik snap niet waarom een politiechef niks mag zeggen over de hoogte van de boetes. als ik politiechef geweest was had ik al 1000 keer uit protest naar den Haag gebeld.
OK, de prenten zijn hoog, maar men vergeet hier voor het gemak even dat je regels moet overtreden voor het zover is. Ergo, eigen verantwoordelijkheid… Ben geen moraalridder hoor, maar je scoort geen 300€ boete ‘per ongeluk’. Gewoon niet té te hard rijden, witte strepen volgen en met je fikken van de gsm blijven…
@davelepeef: Je hebt gelijk, maar dat is natuurlijk niet stoer om te zeggen op een autoblog.

Hier doen zinnen het beter als: de bonnen zijn nodig om de begrotingstekort op te lossen…

Yep, een stelletje economen hier op AB
@autogedrocht: of mensen die stiekem de regels willen overtreden die daarmee extra betalen of iedereen meer betalen. Extra asfalt moet ook ergens vandaan komen ;)
@davelepeef: Bij een boete van €300 noem je het eigen verantwoordelijkheid, ik neem aan dat dat nog steeds geld als we die zelfde boete een €350 maakten? Of €400, of nee, €700, nog steeds eigen verantwoordelijkheid, niet zeuren? Dan maar €1000 voor een verdrijvingsvlakje toucheren? Weet je wat, lever je hele vermogen maar in, het is toch je eigen keuze om de regels te overtreden.

Niemand hier noemt het onzinnig om een boete te krijgen voor het overtreden van de verkeersregels. En 10km/h te hard rijden moet natuurlijk ontmoedigd worden door een evenredig boetebedrag. Maar is 10km/h te hard rijden echt erger als een winkeldiefstal? Wat daar lijkt het zo wel op.
@FelixF: voorbeeldje: even onschuldig een klein drukje op de claxon bij het verlaten van een verjaardag? Graag even €350 aftikken alstublieft. Straks krijg je die boete nog als je ergens staat te toeteren om mensen te waarschuwen voor een ongeluk of iets dergelijks…
@ej20g: Ja, meteen aftikken s.v.p.

Waar slaat dat toeteren nou op, je hebt net iedereen gedag gezegd en dat moet je nog even toeteren. Onder het motto: kijk mamma! ik heb ook een claxon!

Dat is gewoon een dom aanwensel.
@autogedrocht: hangt er vanaf. Als het 5 keer per week voorkomt oké, dan vind ik het een totaal ander verhaal. Maar als het één keer in de zoveel tijd voorkomt vind ik het gewoon onzin.
@ej20g: True, ik snap je wel.

Maar ik hoop/denk dat het meer een kapstokwetgeving is. Voor bekende bruiloften, het toeteren tegen politie e.d.

De kans is natuurlijk klein dat oom agent in de tuin bij de buren ligt te wachten totdat mensen van een verjaardag weggaan.
@autogedrocht: nee ik snap ook wel dat het verboden is en dat uitzonderingen maken gewoon lastig of niet te doen is. Maar soms denk ik dat ze niet zo moeten klagen.
@FelixF: tuurlijk, je hebt natuurlijk gelijk. Overigens ben ik wat hoogte vd prent ergens ook vóór inkomensafhankelijke boetes, met n minimum, speciaal voor steuntrekkers :) De impact van n boete scheelt per persoon. Aan de andere kant discrimineer je weer…
oh wacht: http://www.autoblog.nl/archive/2011/01/11/korpsbeheerder-wil-bonnenquota-maar-niet-loslaten

Bovenstaande plaatje komt van een leuk topic: Bonnenquota dan maar weer invoeren? Zelfde Opstelten, ander daglicht.

Wat een verschil he? Net voor en na de verkiezingen
Ik zal even iemand aan het woord laten die het de politie wel even verteld:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9flfqtzZha4
Niemand moet zijn muil houden, we leven in een samenleving van vrije meningsuiting. Zolang de politiechef zijn taak uitvoert mag hij zijn mening daarover uiten. De minister denkt inderdaad dat hij keizer is ipv “democratisch” verkozen.
Opstelten moet zijn muil houden ..
en die korpschef ook ..

ze doen beiden toch niet wat ze beloven ..

al die ambtenaren hebben alleen maar een grote bek .. meer niet ..
Opstelten is een domme pad. Als ie meer verstand had zou hij luisteren naar de mensen die praktijkervaring hebben met zijn domme paddenbeleid.

Met z’n wietpas. Ook zo’n groot succes, hé Ivo? Typisch zo’n droplul die alles vanachter z’n bureau bedenkt met 0,0 idee hoe het in de praktijk uitpakt.
@bozewolf: en toch presteert ie beter dan jij en de meesten hier(denk ik…). Wat zegt dat dan over ons?? Die man is er echt niet via zegeltjes sparen gekomen hoor…
@davelepeef: ik kan heel moeilijk liegen. Ook kan ik niet tegen mensen die alleen maar slap lullen. Als je die 2 dingen wél heel goed kunt ben je volgens mij binnen no-time politicus…
eensch! Hoge boeten helpen.. Logisch.. Ze mogen van mij voor bellen achter het stuur 10.000 euro boete geven…
@replicant: en hetzelfde geldt voor: dronken achter het stuur (of überhaupt met één slok op), parkeren op een invalidenparkeerplaats en te hard rijden in een woonwijk.
Even een beeld scheppen hoe krom het boetebeleid is op verkeersovertredingen:

Er zijn volgens de wet twee soorten vergrijpen, een overtreding en een misdrijf. Een overtreding is een licht soort vergrijp waar de kantonrechter een sanctie mag bepalen. Een misdrijf is een zwaarder soort vergrijp waarvoor de strafrechter een sanctie moet verzinnen.

Kleine verkeersovertredingen, zoals foutparkeren en te hard rijden tot 30km/h boven de toegestane snelheid bijvoorbeeld, staan in de wet omschreven als overtreding. Echter, de op te leggen boete voor het parkeren op een parkeerplaats voor invaliden is €180. Tot 30km/h te snel was in 2012 al max. €267.

Het vergrijp winkeldiefstal staat in de wet omschreven als een misdrijf. De standaard boete voor winkeldiefstal is €151… En zo zijn er wel meer te verzinnen.

Sinds wanneer moeten overtredingen zwaarder bestraft worden dan misdrijven?
@Original_Arnoud: sinds die vaker plaatsvinden. Wat het meeste geld in het laatje brengt wordt toegepast.
@Original_Arnoud: sorry, weer ff advocaat vd duivel :) Winkeldiefstal, hoe sneu ook, levert meestal weinig gevaar op voor andere mensen. Door rood rijden wel, niet opletten ( bellen überhaupt maar ook n banaan pellen wat mij betreft) in de auto wel. Dus daar zie ik nog wat in. Ik heb zelf ooit 300e boete gehad na voorkomen voor snelheid. Zelfde week groepje jongeren weekje taakstraf voor verkrachting van een meisje met n bevroren frikandel. In een week verdiende ik toen geen 300e, dus kromme zaken zijn er best…
@Original_Arnoud: @Original_Arnoud: sorry, weer ff advocaat vd duivel :) Winkeldiefstal, hoe sneu ook, levert meestal weinig gevaar op voor andere mensen. Door rood rijden wel, niet opletten ( bellen überhaupt maar ook n banaan pellen wat mij betreft) in de auto wel. Dus daar zie ik nog wat in. Ik heb zelf ooit 300e boete gehad na voorkomen voor snelheid. Zelfde week groepje jongeren weekje taakstraf voor verkrachting van een meisje met n bevroren frikandel. In een week verdiende ik toen geen 300e, dus kromme zaken zijn er best…
Iemand die ervaring heeft op de werkvloer mag niet zeggen waar de knelpunten zijn.

Rare gang van zaken in Nederland.

Volgende keer niet meer VVD en PvdA stemmen he.
Lullo
Als je boetes te hoog vindt, moet je je aan de wetgeving houden. Dan heb je daar geen last van! ;-P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).