Mitsubishi Outlander PHEV (facelift): rijtest en video

Auteur: , 76 Reacties

De leaselieveling heeft een make-over gekregen en belooft op alle vlakken beter te zijn. Reden genoeg om met deze megahit op pad te gaan dus.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het was nogal wat voor Mitsubishi. Waar het merk in Nederland eerder gewend was om de auto’s weg te geven bij een gezinsverpakking Douwe Egberts koffie was er ineens een enorme run op een auto. Want hoewel de Outlander niet de eerste plug-in hybride auto op de Nederlandse markt was, was het wel de eerste value-for-money SUV. En aangezien het de gemiddelde zakenman op dat moment niet direct voor de wind ging, was het een gewilde auto. Er ontstond een enorme run op de Outlander PHEV, Mitsubishi dealers konden de druk niet aan, moesten extra bedrijfsruimte huren om de opleveringen te kunnen doen, waarbij soms groepsgewijs gewerkt moest worden. In tien weken tijd schreef Mitsubishi Nederland 10.000 orders voor een Outlander PHEV, terwijl het normaal gesproken zo’n 3500 auto’s per jaar verkocht. En dan heb ik het dus over het hele gamma, niet alleen over de Outlander.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
Sinds de introductie zagen we de Outlander dan ook werkelijk overal verschijnen. In suburbia is het geen uitzondering dat meerdere huishoudens op rij dezelfde Outlander PHEV met dezelfde kleur en wielen op de oprit hebben staan. De reden is simpel: bijtelling. Als zakelijke rijder was er zeker bij de introductie van de Outlander PHEV bijna geen alternatief dat goedkoper te rijden was: meerdere subsidies en een bijtelling van 0% zorgden destijds voor een stormloop bij de dealer.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
En ook nu is het nog lachen, met 7% bijtelling. Een Outlander PHEV kost je met een paar opties ongeveer €45.000 euro. Daarvan moet je 7% bij je belastbaar inkomen optellen. Als je in de hoogste belastingschaal zit komt dat neer op nog niet eens 150 euro per maand bijtelling. Voor dat geld mag je privé met de auto rijden. Probeer jij maar eens goedkoper uit te zijn met een tweedehands auto voor dat geld inclusief je wegenbelasting, verzekering en afschrijving. Natuurlijk wordt er wel meer voor de auto betaald, maar dat merkt de loonslaaf over het algemeen niet omdat de baas het leasebedrag aftikt.

Het uiterlijk is niet enorm ingrijpend veranderd. Het meest in het oog springend is de nieuwe neus, die het zogenaamde “Dynamic Shield Design” heeft gekregen, het nieuwe gezicht dat Mitsubishi op steeds meer modellen zal gaan uitrollen. Het doet me persoonlijk erg denken aan de “Spindle Grille” van Lexus, maar Mitsubishi beweert dat het geïnspireerd is door de ontwerpen van vroegere offroadmodellen. Wij zien de gelijkenissen niet, maar in ieder geval is het ontwerp iets smeuïger dan de vorige generatie. Enorme opknapper zijn de rode achterlichten in plaats van de transparant witte Lexus IS200-look units die op de vorige Outlander te vinden waren.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
Iets wat me erg is bijgebleven van de vorige Outlander is het materiaalgebruik in het interieur. Dat was namelijk niet van het állerhoogste niveau, maar Mitsubishi belooft in haar persbericht “kwalitatief hoogwaardige materialen” die voor een luxe uitstraling moeten zorgen. De afwerking is in hoogglans zwart en mat chroom zeker niet onaardig om te zien. Er zijn nieuwe stoffen en interieurkleuren, alsmede een navigatiesysteem dat beter en vlotter te bedienen is. Het is niet het meest hoogwaardige interieur wat ik ooit gezien heb, maar we kunnen het ook niet slecht noemen. Ik had wel enorm ruzie met de Bluetooth-connectie met mijn iPhone, ik blijf me erover verbazen dat autofabrikanten het niet voor elkaar lijken te kunnen krijgen om een goed werkend systeem op de markt te brengen. Uiteindelijk lijkt het te liggen aan de combinatie opladen via USB en de Bluetooth-connectie, als ik de kabel loshaal connect de telefoon wel.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
De aandrijflijn van de Outlander PHEV is flink onder handen genomen. Om te beginnen is het CO2-getal teruggebracht van 44 gr/km naar 42 gr/km. Het theoretisch brandstofverbruik (op die term theoretisch komen we dadelijk nog even terug) is ook met een tiende liter gedaald tot 1,8 liter per 100 kilometer in de NEDC cyclus. Het gemiddelde verbruik in hybride modus is 5,5 liter per 100 kilometer. De samenwerking tussen elektromotoren en verbrandingsmotor is naadloos, maar als de verbrandingsmotor bij moet springen onder hogere belastingen is het monotone brullen van het blok ondanks de extra isolatie nog steeds erg aanwezig. Minder dan in de vorige Outlander PHEV, maar het is niet heel aangenaam.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
Het weggedrag zou verbeterd moeten zijn door wijzigingen aan de schokbrekers en stabilisatorstang achter. Ook is er een nieuw subframe voor de voorwielophanging ontwikkeld dat voor strakker stuurgedrag moet zorgen, in samenwerking met de per stuk 1,4 kilo zwaardere velgen. Ja, je leest het goed, om het weggedrag beter te maken zijn de velgen zwaarder gemaakt. Wij snappen het ook niet, maar ze zullen er ongetwijfeld over nagedacht hebben. Het resultaat: je moet niet willen gummen in een D-segment SUV, verwacht vooral onderstuur als je iets geïnspireerder bochten gaat nemen. De PHEV weegt dan ook meer dan 1800 kilo, sterker nog: deze generatie is 35 kilogram zwaarder dan de vorige. Dat komt mede door extra isolatiemateriaal dat is aangebracht om de cabine nog stiller te krijgen.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
Ook is de stuurinrichting herzien voor een strakkere stuurrespons, en zijn er enkele innovaties verkrijgbaar die het rijden veiliger moeten maken zoals Lane Departure Warning en Adaptive Cruise Control. Die Lane Departure Warning is trouwens vrij fanatiek, en het piepje zo schel dat ik het na twee keer baan wisselen op de snelweg maar heb uitgeschakeld. Ook nieuw is het Ultrasonic Misacceleration Mitigation System, een systeem dat moet helpen te voorkomen dat ik gas kan geven als er iets vlak voor de auto wordt waargenomen door de sensoren in de neus van de auto.

Mitsubishi Outlander PHEV 2016 review
Aangezien het bijtellingsbeleid flink op de schop gaat met ingang van 1 januari zal Mitsubishi Nederland er niet rouwig om zijn dat we nog net voor die tijd een nieuwe versie van hun bestseller in de showroom gaan zien. De Outlander PHEV zal volgend jaar geen 7% maar 15% bijtelling krijgen. Nog steeds niet enorm veel, maar veel mensen zullen in de laatste maanden van dit jaar nog een PHEV willen kopen om de komende jaren (maximaal vijf jaar) van 7% bijtelling te genieten. We kunnen dus nog een laatste verkoopstuip van de Outlander PHEV verwachten.

Aan de prijs zal het niet leggen. Tenminste, ik zou niet weten welke andere SUV met 7% bijtelling je voor €41.990 euro zou kunnen aanschaffen. Overigens kun je al een Outlander rijden/leasen vanaf €31.490 euro. Er is keuze uit verschillende pakketten, Mitsubishi’s laatste veiligheidsgadgets zoals Lane Departure Warning en Ultrasonic Misacceleration Mitigation System zijn standaard vanaf de Instyle+ uitvoering van €53.990 euro. En als je dan kiest voor die vijf jaar 7% bijtelling, wees dan wel zo netjes om ook echt te stekkeren. Want op benzine jankt een Outlander PHEV natuurlijk gewoon 1:6. Filmpje!76 reacties

Hij is overduidelijker mooier geworden. Gelukkig maar want dat was toch wel echt nodig.
@viezefreddyw: mooier maar nog steeds lelijk
@viezefreddyw: ik vind de neus juist niets. Ook het interieur.. not my cup of tea denk ik… te veel hard en goedkoop plastic in rommelige compositie.
@martinus: wat hem vooral zo sullig maakt is de te korte wielbasis. De grote overhang van de neus en de kont: geen gezicht. Alsof er een obese tiener van 100 kilo op een skateboard zit..
@martinus: klopt. Het interieur is wat rommelig en niet alles voelt hoogwaardig aan. Als je de meest luxe uitvoering kiest (Instyle Plus) is het al wat beter. Maar het is een Outlander, een Mitsubishi. Dus qua concurrentie moet je denken aan een Tigiuan, RAV4, CX-5, CR-V of Forester. En dan is het interieur van de Outlander acceptabel, zeker niet beter. Maar wel een stuk ruimer. Ook wat waard.
@martinus: met dat gezeur over goedkoop plastic moet het ook maar eens afgelopen zijn want er word helemaal niks anders gebruikt als in ander merk in hetzelfde prijssegment. Ik rijd zelf mini en als je ziet wat daar voor een plastic gebruikt word word je helemaal niet vrolijk en ditzelfde plastic word in alle duitse auto s gebruikt
@cthijs: Moet je een fatsoenlijke Duitse auto kopen … en nooit het instapmodel of basisuitvoering … Tussen de 42-54K kun je echt hele knappe auto’s kopen zonder hard plastic (maar goed, inderdaad geen alternatieve D-segment SUV hybride, maar stations zat).
@dawwg: Wat is er nou mis met hard plastic? Ik heb dat echt nooit begrepen..
@flutterby: Niets, maar zachte materialen zijn net ff lekkerder :)
Goeie verbetering!
Ik kijk alweer uit naar de rookwolken van dit hok, als deze voor mij gaat invoegen op de snelweg. De koude benzine motor wordt volgas in de toeren gejaagd omdat de stroom op is.
@chills: Dat heb ik ook met al die plug in hybrids. De verbrandinsmotor is niet vaak actief en komt daardoor ook niet vaak op bedrijfstempratuur lijkt mij. Ze zullen daarom denk ik een stuk sneller slijten dan een auto met een conventionele aandrijflijn.
@autofanaat: als de elektromotor leeg dreigt te geraken, wordt de benzinemotor al voorverwarmd. Zeker als de auto wat harder rijd gebeurt dat vrij vlotjes. Verder is het net als met een gewone auto: niet meteen op standje Verstappen, maar eerst even warm rijden. Er word heel gekscherend over de Outlander gedaan, maar technisch zit het apparaat best goed in elkaar.
@gtwillem: Daarom. De twee reacties boven jou Willem lijken een beetje gebaseerd op onwetendheid. Die motor draait niet alleen om warm te lopen, maar ook om naast de aandrijving ook de accu’s bij te laden. Gevolg: voor een snelle tussen-acceleratie is vrijwel altijd het gecombineerde vermogen van >PK aanwezig.

Wat dat betreft rijd ik liever achter deze phev, dan achter een grote zware 14% greenlinestation met een driecilinder motor aan de beademing.
@martinus: de Outlander PHEV heeft toch helemaal geen versnellingsbak? Enkel een “5de” versnelling direct op de wielen.
@autofanaat: onzin
@cthijs: Kijk, dat is nou nog eens een reactie met inhoud.
Ik blijf het raar vinden dat sommige mensen zo zuur en jaloers reageren op dit soort auto’s. De belastingen op vrijwel alles zijn torenhoog in Nederland en als mensen daar dan op legale wijze wat vermindering in kunnen aanbrengen kan ik ze dat echt niet kwalijk nemen.

Of zouden die klagers zelf geen korting willen als die ze wordt aangeboden? Denk bonuskaart, airmiles, 2e gratis acties…..
En het is een meer dan acceptabele auto. Zou hem graag willen rijden, goede all rounder.
@fit4fun: Zo’n auto kan wel kleiner. Heb een hekel aan dit soort auto’s, omdat ik een tik voor auto’s van voor 2000 heb.

Snap het wel, maar bouw het dan in een auto zoals een Lancer. Wie heeft in vredesnaam een ‘SUV’ nodig? Zie er 9/10 keer maar 1 persoon inzitten namelijk.

Bouw een Lancer met dit erin, of een nieuwe Colt. Lichter, mooier, en politiek meer te verantwoorden.
@jaccovdzaag: Je lijkt wel een oude communist. Kop eraf van alles wat boven het maaiveld uitsteekt.
@moveyourmind: Valt mee hoor. Zo hoeft ’t nou ook weer niet. Maar een mooie sedan kan me meer bekoren dan een SUV.
@jaccovdzaag: Gelukkig maar. Voor mijzelf heeft een SUV ook niet de voorkeur, ik heb dan liever een echte terreinwagen, maar ik begrijp wel waarom mensen ervoor kiezen. Doordeweeks heb je een prettige auto als je veel voor je werk op de weg zit, en in je vrije tijd heb je een ruime auto waar je met je gezin veilig mee op weg kan.
@jaccovdzaag: ik begrijpende standpunt, maar er zit logica achter.

Een Colt of Lancer is van zichzelf al redelijk zuinig. En de extra accu’s en elektromotoren maken de auto flink zwaarder. Ook neemt het veel ruimte in. Dus je eindigt met veel nadelen. En grote voordelen biedt het niet.

Bij een SUV als een Outlander heb je voldoende ruimte om de elektromotoren en accu’s in te bouwen. En in relatieve zin is de extra massa kleiner dan op een Colt of Lancer. En bij een SUV als een Outlander is er meer te winnen qua verbruik, waar het allemaal om te doen is.

@fit4fun: 4 regels en zoveel onzin!
@fit4fun: het blijft iets achterlijks. Die mensen kopen een ‘hybride’ auto, rijden er (bewezen) veel meer mee rond op benzine dan op stroom en krijgen toch die korting? Dan kun je mij een ‘hater’ noemen. Maar het is gewoln fraude, klaar. Als je ‘korting’ krijgt omdat je op stroom rijdt, moet je niet de hele tijd op benzine gaan rijden. Is hetzelfde als wanneer je een cosmeticabedrijf hebt en voor alles 6% belasting aangeeft. Slaat nergens op, het klopt niet.

Dat is dan ook de enige reden waarom ik tegen iedereen in het verkeer een heer ben, behalve tegen een (f)outlander. Wil die er tussen bij een file? Jammer dan. Zelfde met Priusjes. Je koopt toch een batterij op wielen, gebruik het dan ook. Het kost de rest van Nederland geld. Oprotten dan.

@fit4fun: en: je hebt gelijk. Als er een heel volkorenbrood in de aanbieding is en ik heb maar de helft nodig, neem ik alleen een halve. Simpel. Ben niet zo’n domme profiteur over de rug van andere.
Subtiele wijzigingen, maar wel doeltreffend. Stukken mooier geworden. Zeker het interieur is weer helemaal up to date. En weer met een prima Rockford Fosgate installatie. Best een goede aanbieding zo’n Outlander.
Oprotten met die auto voor leugenaars en belastingvoordeeltrekkers.
@jaccovdzaag: zeer intelligent
@hplh: Ik uit graag m’n mening. Autoblog is als een uitlaatklep voor me.
@jaccovdzaag: dat is AutoBlog voor ons allemaal. Ik kan hier oneindig over auto’s kletsen: een van mijn favoriete bezigheden die mijn familie en vriendenkring niet altijd met mij delen 😉

Dat gezegd hebbende, is de term ‘belastingvoordeeltrekkers’ niet geheel correct. Ja, er zijn vele voordelen in fiscaal opzicht aan deze auto. Dat is de reden waarom ie zo populair is. Maar dat is deels omdat de auto, onder de juiste omstandigheden, in staat is zeer zuinig te rijden. En als men toch zonder laden volgas met de caravan erachter gaat rijden: dan betalen ze het in benzine accijns. Bovendien: wat is er mis met af en toe een belastingvoordeel? De meeste mensen die ik ken met een Outlander betalen zich al het schompes aan andere belastingen.

De keuze om de term ‘leugenaars’ te bezigen is wel een dubieuze. Dat slaat werkelijk nergens op. Geen enkele Outlander rijder zal zeggen dat ie een Ferrari diesel rijdt. Ofzo.

En dat ze moeten ‘oprotten’ is al helemaal onsympathiek. Hebben al die Outlander rijders jouw persoonlijk wat aangedaan? Neen.

Ik kan de keuze voor de Outlander prima begrijpen. Het zou niet mijn eerste keuze zijn, maar je krijgt veel auto voor relatief weinig geld. Dus gewoon een goede deal.
@gtwillem: jammer dat ik je voor deze nette genuanceerde reactie maar 1 plusje kan geven, ik ben het heel hard met je eens.

And for the record : ik rij geen plug in
@jaccovdzaag: oprotten met de regering die wegens gebrek aan gezond verstand op een volslagen scheve manier “groen rijden” (schijn) probeert te implementeren.

Maar ik geef je wel gelijk, degenen die er vervolgens van profiteren zijn wel typerend. Vergeet niet: we zijn geen anonieme poppetjes in de massa. We zijn een samenleving, en dat betekent dat ondanks een incompetente regering, we nog steeds verantwoordelijk zijn voor wat we zelf aan financiële steun trekken, je trekt namelijk de centen weg bij je buurman en je familie, bij wijzen van spreken.
@Jochempie: Bijtelling is niet een bedrag wat je van de overheid krijgt en als aanvulling bij je inkomen mag bijtellen. Iemand die zo’n auto van de zaak rijdt draagt alleen al daarvoor iedere maand 150 euro bij aan de Staatskas. Naast de belasting die over het gewone inkomen al betaald wordt. Dus om deze mensen nu als profiteurs af te schilderen…
@moveyourmind: wat mensen lijken te vergeten, is dat voor dit type auto’s ook nog gewoon mrb, accijns en/of energiebelasting wordt afgedragen door de werkgever. De bijtelling is dus een extra belasting, een leaseauto brengt de staat hierdoor meer op dat dezelfde auto die particulier wordt gereden.
@dondeboer: behalve dat een zakelijk rijder geen btw betaald en de particulier wel.
@flutterby: goed punt, die heb ik inderdaad overgeslagen,best een flink verschil ook. Je betaalt als leaserijder overigens wel bijtelling over die niet betaalde btw.
@moveyourmind: ik had je reactie niet helemaal goed gelezen geloof ik, we zeggen hetzelfde, sorry.
@dondeboer: Excuses niet nodig, want de door jou genoemde belastingen maken het plaatje nog iets duidelijker. Overigens rijd ik zelf geen lease-auto, maar ik vind het niet fair om leaserijders als profiteur van de Staat af te schilderen.
@moveyourmind: Waarom is dat niet fair?
@Jochempie: Simpelweg omdat het niet klopt. Heb je de voorgaande berichten wel gelezen? Er wordt aan de staat MEER betaald voor een leaseauto dan voor een particuliere auto.
@moveyourmind: Bijtelling is simpelweg het antwoord op een leaseauto als loon in natura dat niet belast werd.

Persoonlijk vond ik het vroeger erg gemakkelijk om te zeggen dat als de regering iets toelaat, je het ook gerust moet aanpakken. Maar aangezien het gebrek aan intelligentie in de regering mij steeds duidelijker wordt, vind ik het onverantwoord om als slimmere burger op die manier je gram te halen.
Ik hoop niet dat met deze sufkutten autotest ons morgen een test van een stoere 8/12-cilinder van Gina Classics wordt ontnomen. Dat is dit gedrocht het gewoon niet waard :-(
Grappig, ik vind de “Dynamic Shielding” strepen juist lelijk aan de voorkant. Maar goed ik heb een hekel aan chroom (look). Maar goed de achterkant en de hele auto in het algemeen vind ik er beter uit zien.

Verder blijft het technisch ook een vrij boeiende auto. Het gemiddelde verbruik van 1 op 15 (volgens autoblog.nl) vind ik ook nog vrij netjes voor een auto van dit formaat op benzine.

Ik kan niemand het kwalijk nemen dat mensen hem kopen of Mitsubishi hem verkoopt. Maar goed ik ga hier verder niet op in.
Prachtige foto’s, waar zijn die gemaakt?
En doooor….
Wordt tijd dat er weer een Evo komt
Op het laatst word precies de spijker op de kop geslagen met dit kuthok. Ze gebruiken die stekker niet en rijden gewoon 1 op 6 linkerbaan.
1 op 6 Casper, had je er een sleurhut achter gehangen?
Mij lukt dat niet, bij 140 kmh altijd nog 1 op 9 met lege accu.
@kobus1967: hoogste verbruik wat ik er mee heb gehaald is 1 op 6,2. Maar dan zit je bijna non-stop op 170 in de begrenzer. Dan moet je dus echt kneiterhard je best doen omdat te halen.

Als je een langere tijd op hoge snelheid wilt rijden: zorg dat je accu helemaal vol is, en dan wanneer je de snelweg opgaat de motor als aggregaat bij laten laden, dan kun je vrij lang relatief zuinig rijden. Dan zit je met 130-140 op gemiddeld 1 op 11-12. Wat best netjes voor zo’n grote auto.
@gtwillem: ik kom slechts incidenteel op de snelweg gelukkig, jaargemiddelde 1 op 30😊
@gtwillem: toch bizar dat een 325i zescilinder dat beter doet. Net zo praktisch, veel meer vermogen, rijdt veel beter. Tenzij je veel over onverharde wegen rijdt zijn dit soort SUV’s echt geen slimme keus.
@frederik: ik bedoel: 1 op 11-12 rijden bij 140
@frederik: uiteraard ben ik het met je eens, want er gaat niets boven zes-in-lijn. Maar helemaal kloppen doet het niet. Qua verbruik op lange afstanden doet de BMW het beter. Maar in de stad en op korte stukjes is het verbruik van de 325 aanzienlijk hoger en van de Outlander extreem laag.

Daarbij is de Outlander wel een stuk ruimer: daar kun je echt prima met 5 man in zitten, in de BMW niet echt aan te raden. En zoals je aangeeft is de Mitsubishi comfortabeler. Maar het scheelt niet veel, ik heb de Michelin runflats vervangen door gewone Dunlops en dat maakte een wereld van verschil qua comfort. En de zitpositie is lekker hoog. Zelf houd ik daar niet zo van, maar voor velen is het wel een voordeel.
@kobus1967: Schaam je, met je ‘hybride’
@jaccovdzaag: schaam je dat je andere mensen het licht in de ogen niet gunt. Doe je ook zo zuur tegen mensen die boodschappen doen bij Lidl ipv bij Albert Hein?
@dondeboer: Krijgt de Lidl ook overheidssubsidie onder valse voorwendselen ? Nee, dus je vergelijking gaat niet op …
@dawwg: welke valse voorwendselen? Omdat die plugins gunstig uit de nedc cyclus komen? Daar is niets aan gelogen, zo werkt het systeem. Net als CV ketels, die gunstig geprijsd zijn omdat ze gunstig scoren in de meetcyclus. Die dingen halen echt geen rendement boven de 100%,maar dat wordt beloon me geadverteerd. Maar daar hoor je gek genoeg niemand over klagen.

Er is trouwens ook geen sprake van een subsidie, het is een belastingmaatregel. Net als de BTW teruggave bij zonnepanelen, waar je gek genoeg ook al niemand over hoort klagen. Over het lage btw tarief voor onderhoud aan je woning hoor je ook niemand, terwijl het juist de rijken zijn die van dit soort maatregelen profiteren, want die kunnen dit soort uitgaven doen.
@dondeboer: 1) Valse voorwendselen gaat over het zogenaamde – totaal misplaatste – ‘positieve milieu effect’; honderden kilo’s lithium en kgs steenkool (want = 70% van energie opwekking) zijn veel slechter voor het milieu dan een beetje CO2. 2) Beeldspraak over een supermarkt; ging niet over de belasting voordelen. Begrijpend lezen is ook een vak he :)
De achterlichten zien er niet meer uit alsof ze uit de Sjonniescollectie van de Halfords komen, maar verder blijft het een lelijk hok, die Foutlander. Maar het wordt ongetwijfeld nog weer even hollen naar de Metsubsidie-dealers. Ach, soms halen ze het niet altijd tot Nederlandse bodem: http://www.nrcq.nl/2015/09/05/zo-ziet-een-autotransportschip-na-tweeenhalf-jaar-op-de-zeebodem-eruit
Hij is wat minder lelijk, maar het blijft een raar ding.
Prachtige foto’s!
Qua uiterlijk flink verbeterd. Dat was weliswaar niet heel erg moeilijk, maar de achterkant is er enorm op vooruitgegaan. Aan de voorkant dat chromen ‘shield’ in carrosseriekleur spuiten. Zal vast helpen.

Ook bij het interieur lijkt het een flinke stap vooruit te zijn. Het is geen Audi, maar daar is de prijs ook naar. En de geluidsisolatie kon ook beter: dus hebben ze helemaal goed gedaan bij Mitsubishi.

Voor de mensen die moord en brand roepen vanwege de fiscale voordelen: jammer dan. Je betaalt je overal krom op belastingen, dus als er een voordeeltje te halen is, moet je daar gewoon gebruik van maken. De Outlander PHEV is een prima auto, niet superbijzonder, maar wel een degelijke keuze. Vijf man plus bagage past er met gemak in en als je een beetje slim gebruikt van de accu’s kun je zuinig rijden. Daarbij zijn het storingsvrije auto’s. In de twee jaar dat mijn moeder er een had heeft ze nul storingen gehad. Voor de liefhebbers hier op AB is het misschien satan op wielen, maar het is een prima auto. Niets meer en niets minder.
@gtwillem: Je kunt hier schrijven wat je wil, maar ik hoef NOOIT een hybride met jankende CVT-bak.

Helaas heb ik twee keer een huurauto moeten rijden met een CVT-bak (civic en outlander) en toen ben ik er achter gekomen hoe goed mijn eigen diesel eigenlijk rijdt.
@melkkoe: een Outlander heeft geen CVT bak (of versnellingsbak in het geheel).

Het is ook mijn ding niet, alhoewel de elektromotor flink wat koppel heeft. Bij normaal gebruik hoef je hem niet in de toeren te jagen.

Maar er gaat niets boven een dikke zescilinder diesel met zo’n achttraps ZF bak ;-)
@gtwillem: dat van die outlander wist ik niet. De brandstof motor is dus puur een aggregaat.

Ik heb trouwens ook een chrysler 200 gereden met 8-traps automaat, dit was ook een drama. Schakeltijden veel te lang bij kickdown en gewoon niet geschikt voor sportief rijgedrag.

Maar misschien ben ik gewoon een zuurpruim
Ik vind het net een te smalle Grand Cherokee. Niet mijn ding. En als je kilo’s aan geluidsisolatie extra aanbrengt en nog steeds een lawaaiige auto hebt doe je in mijn ogen toch echt wat verkeerd. Maar goed.
@e34m5touring: het is allemaal relatief. Daarbij is de Outlander PHEV typisch zo’n auto die je moet ‘leren’ rijden om het optimale eruit te halen. Zowel qua comfort als qua verbruik.

Als je de benzinemotor als aggregaat gebruikt en niet harder dan 125 rijd, hoor je heel in de verte een benzinemotor spinnen. Als je al het vermogen aan gaat spreken, dan hoor je de motor wat meer geluid maken, maar ik heb het zelf nooit als storend ervaren. Vergeleken met een Passat 2.0 TDI is het een bizar stille auto. Alleen is de Outlander volelektrisch dermate stil dat elk extra motorgeluid te veel is. Je hoort de 2.0 zeker wel, maar heel erg dreunerig of aanwezig word het nooit (in vergelijking met andere medium SUV’s met een benzinemotor).
De huidige doet inderdaad 1:6 op benzine. Wie hem netjes thuis en op de zaak aan de stekker heeft hangen kan 1:8 bereiken in hybride stand.
@dennisdd: mijn vrouw d’r totale gemiddelde verbruik is 1op 70…
Alleen al bij driessen Eindhoven zijn er 270 stuks verkocht, ik laat deze foutlander graag staan, ik had overigens wel graag een review van jullie hebben gezien over de Mercedes-Benz C350e. Iemand ervaring al mee?
Problemen met telefoon moet je niet op de fabrikant van de auto afschuiven maar bij de producent van de telefoons neerleggen want die maken om de zoveel een systeem wat niet meer bij de betreffende auto past
De 1:6 is inderdaad heel erg overdreven.. Eigen ervaring met deze auto is 1:12 wanneer de accu leeg is.
Verder gewoon netjes een laadpaal bij het werk en thuis..

Dan rijdt je over je tankbeurt genomen meestal rond de 1:25 afhankelijk van de verre ritten die je doet.

Ondernemers zorgen meestal wel gewoon dat de auto netjes wordt opgeladen, die rijden immers niet op kosten van hun baas..
Wát een gezeik over belasting, bijtelling, voordeel whatever. Ik rij al zeker 15 jaar in een leaseauto, en ben blij dat auto’s zoals deze bestaan. Ik nodig u uit om het eens van een andere kant te bekijken.

Mijn leaseauto’s zijn al 15 jaar mijn kantoor. Ik heb dus niet het voordeel van een nette espressomachine, schone toiletten en gezellige collega’s binnen handbereik. Laat staan een (relatief) veilige en ruime werkplek. Ik zit minimaal 3 uur per dag in mijn auto waarvan vaak in de file, het is dus fijn als ik mag beschikken over een automatische transmissie, airco, een goed geluidssysteem en fijn werkend navigatie. Carkit is onontbeerlijk, evenals cruise control. Met drie kleine kinderen investeer ik graag, en zonder na te denken, in lederen bekleding. Doordat ik redelijk veel in mijn kantoor zit, kies ik er bij voorkeur voor om in het weekend thuis bij mijn gezin te zijn, samen iets te ondernemen, het liefst ver weg van kantoor (lees: auto). Tot zover niets bijzonders of afwijkends voor werkend en autorijdend Nederland, nietwaar? Mocht u mogen kiezen voor een fijne en comfortabele werkplek, dan ga ik er maar vanuit dat u ook kiest voor een fijne bureaustoel en dito bureau (beter voor uw rug), een plekje bij het raam (voor een schoon uitzicht) ver bij de kopieermachine weg (wegens geluids- en geuroverlast), een 30” PC monitor (beter voor uw ogen) en liefst niet naast die onsympathieke collega.

Welnu, ik geef er niet zoveel om wat mijn buurman voor auto rijdt, welke kleur hip, hot of chill is en of mijn velgen de omvang van een gemiddelde trampoline hebben. De zaken die wel voor mij belangrijk zijn, zoals eerder genoemd, voer ik in diverse (lease-)zoekmachines in waarna ik een aantal opties krijg voorgeschoteld; nét als met het uitzoeken van een andere keuken, TV, computer, GSM of internet abonnement. Een aantal vallen buiten mijn leasebudget, anderen passen er in (gaat dus net als het uitzoeken van een nieuwe keuken). Na het maken van een shortlist ga ik eens bij de dealers kijken en voelen of de auto mij past, of die lekker zit (net als een rondje Ikea voor wat inspiratie). Er blijven dan twee of drie werkplekken over. Allemaal voldoen ze aan mijn ‘eisen’ echter biedt de ene wat extra opties, de andere wat meer PK’s. Voor mij af en toe een moeilijke keus, immers, de aankomende 3, 4 of 5 jaar moet ik er dagelijks in werken, is het mijn rug en mijn veiligheid.

Ja, de nieuwe Outlander PHEV stond tussen de mogelijke opties, past binnen mijn budget, heeft een ‘automaat’ (Althans, ik hoef niet in de tandwielen te roeren), is standaard voorzien van lederen bekleding, heeft Cruise Control, Airco, een radio en carkit. Mocht ik in het weekend besluiten tóch nog ‘op kantoor’ te zitten, dan kunnen mijn vrouw en drie kinderen gewoon veilig mee. De alternatieven waren een VW Passat/Audi A4/ Benz C-klasse/BMW 3/Volvo V60 (Allen zeer mooie wagens maar klein, absoluut onvoldoende voor een gezin met 3 kinderen). Allen lang zo stil niet als de Outlander (weet u nog? Het kopieerapparaat?)). Dat ik minimaal 200,- netto per maand minder belasting betaal t.o.v. de andere lease auto’s is mooi meegenomen maar ook niet meer dan een fijne bijkomstigheid. Voor mij niets anders dan het aanvragen van een toeslag voor de Peuterspeelzaal, aanvraag subsidie voor de zonnepanelen of het verdelen van de inkomstenbelasting aan het einde van uw belasting aangifte. (of kiest u er dan wél voor om het zo ongunstig mogelijk te verdelen???) Ik heb maar een Outlander besteld.

Nog over het verbruik van de PHEV.
Lies-rijdend Nederland in een PHEV die structureel ‘vergeten’ te stekkeren en altijd maar links rijden en daarmee een verbruik van 1:10 scoren begrijpen er mijns inziens maar weinig van. Zullen zij ooit gehoord hebben van Bedrijfskosten, Winst, ratio’s etc.? Zijn dat degenen die lopen te janken als ze ‘maar’ x% salarisverhoging krijgen (‘want de winst is lager dan verwacht, bedrijfskosten gestegen’). Dat zijn de loyale werknemers waar we binnen Nederland BV op kunnen bouwen. Twijfelachtig!

Of zijn dat de collega’s die added value voor hun organisatie bezitten en bieden? Misschien zijn het de jongens/meiden die 5, 50, 500 of 5000 collega’s aan het werk houden? Collega’s aan het werk houden die elke maand zo rond de 20ste hun vaste inkomen ontvangen en daarmee elke avond van vreten en dik stuk vlees op tafel voorzien?

Hoe je het ook bekijkt, zoek voor jezelf de beste keus als je op zoek gaat naar een keuken, TV, Computer ,GSM of internet abonnement. Kies een voor jou zo fijn mogelijke verdeling bij uw inkomstenaangifte, vergeet vooral niet de toeslag voor peuterspeelzaal en subsidie voor de panelen op uw dak. Als u wél gevoelig bent voor wat uw buren op de oprit hebben staan of wat ze van u als buur vinden, kies dan een duurdere uitvoering met méér chrome en grotere pannenkoeken van wielen dan die van uw buren en wijkgenoten. Tip: meerdere uitlaten doen het bij jaloerse gluurders ook buitengewoon goed! Omgekeerd: Ga vooral niet shoppen tijdens de sale, kies de duurste energieprovider, gooi juist geopende verpakkingen terstond in de prullenmand, koop iedere drie maand een nieuwe iPhone geef de oude gewoon weg, vecht vooral de véél te lage WOZ waarde van uw woning aan, geef als alleenstaande door dat u getrouwd bent en 5 kinderen hebt, da’s beter voor de gemeentelijke milieubelastingen, en betaal het volle pond voor de peuterspeelzaal. Kies áltijd voor een all-in vakantie tijdens de schoolvakanties en eet exclusief biologische producten.
Vind je het allemaal te duur of betaal je in jouw ogen teveel bijtelling? Kies dan voor een Ka, Corsa, Polo etc., parkeer je een paar straten verder en pak je de fiets naar huis. Is ook goed voor de bilspier, Bikkel! Fiets je er direct dat extra vreten en dik stuk vlees vanaf.

zo moeilijk is t toch niet?
Zoals zo vaak kiezen mensen voor deze auto vanwege de lage bijtelling. Zo wordt hij ook bij de dealer aangeprezen.

De auto ziet er dan wel iets beter uit dan het vorige model, maar vandaag in de showroom hoorde ik nog steeds al die piepjes die je niet kunt uitzetten.
En dan blijft de importeur maar zeggen dat dit voor de veiligheid is.

Als je echt een rijdersauto wilt, dan moet je niet deze Outlander gaan rijden. Voor mij geen volgende meer!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).