Moeten invaliden overal gratis kunnen parkeren?

Auteur: , 136 Reacties

De minder valide medemens heeft het hier goed voor elkaar qua parkeermogelijkheden. Tuurlijk, er staan met regelmaat douchebags op je premium parkeerplek vooraan bij het winkelcentrum, maar over het algemeen is de hoeveelheid plaatsen niet gering. En vooral: ze zijn gratis! Maar dit laatste schijnt steeds minder vaak voor te komen.

In de Telegraaf doet de algemene gehandicaptenorganisatie ANGO een oproepje. Het aantal gemeenten dat parkeergeld rekent voor invaliden zou namelijk toenemen. Flink toenemen. De door ANGO genoemde reden dat dit hinderlijk is omdat automobilisten er niet op voorbereid zijn, en daarom wellicht geen parkeergeld bij zich hebben klinkt enigszins belachelijk. Het argument dat rolstoelgebruikers simpelweg niet bij de parkeerautomaat kunnen snijdt dan meer hout.

Maar werd er vier jaar geleden niet een initiatiefwet ingediend met steun van de Kamermeerderheid waarin staat dat iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart overal in Nederland gratis mag parkeren? Klopt, met woedende reacties op Autoblog tot gevolg. Maar dit schijnt toch weer anders gelopen te zijn. ANGO-secretaris Johan Meijer laat weten dat gemeenten uiteindelijk toch zelf mochten bepalen of ze parkeergeld voor invaliden zouden rekenen. Met een “onoverzichtelijke chaos” tot gevolg. Sure.

Maar goed, invaliden parkeren nu nog voornamelijk gratis (hoewel ze natuurlijk kosten maken voor een gehandicaptenkaart + eventuele medische keuring, verschilt per gemeente). Moet dit zo blijven, of hebben gemeenten het recht om parkeergeld te eisen?136 reacties

Ach.. Laat ze lekker gratis parkeren. Zou me er niet teveel druk om maken.

Zie ’t al voor me dat ze straks overal moeten betalen, maar de parkeerautomaat is alsnog 100m verder dan de gehandicaptenplaats. Zou betekenen dat dit allemaal ook weer aangepast moet worden (+ de kosten hiervan uiteraard….)
@berkay: Ik zeg ook gratis laten, die parkeerkaart is al duur genoeg. Moest het zo zijn dat het toch betaald wordt dan zouden ze minimaal eens kunnen nadenken over die invalidenparkeerkaart. Mijn oma is d’r hele leven al gehandicapt en ’t zal ook nooit veranderen. Maar wel elke x jaar een nieuwe medische keuring en een nieuwe kaart moeten aanvragen (waar ook best serieuze kosten aan verbonden zijn). Zodra een arts bij de eerste medische constateert dat je blijvend gehandicapt bent is het toch belachelijk dat je dit elke keer opnieuw moet aantonen en elke keer opnieuw weer een x bedrag moet betalen voor een kaart. Met het risico dat je een keer met een verlopen parkeerkaart parkeert en daar dan ook nog eens een boete van 340 euro (ex 6 euro administratiekosten) voor opstrijkt…
@griffendahl: Inderdaad. Voor zover ik weet gaan de meeste handicaps niet over…
@berkay: Goed punt inderdaad, ergens dichtbij kunnen parkeren dmv een gehandicaptenparkeerplaats en dan weer terug moeten naar de betaalautomaat is vrijonlogisch..
@kp92: :Leuk en aardige, maar er bestaat ook nog altijd zoiets als yellowbrick enzo Je kunt dan een telefoon nummer bellen en een code doorgeven waarna je gewoon betaald parkeert.

Iets waar ik mij ook aan erger is het feit dat er mensen zijn die de auto parkeren op plekken waar het niet mag, maar omdat die kaart achter de ruit zit er niks word gedaan. Net als zones waar een uur geparkeerd mag worden, daar kun je wanneer je zo’n kaart hebt onbeperkt staan.
@bassen: dat betalen met een telefoontje bestaat ook al zo lang hè, pff. Een gehandicapte heeft het in Nederland al zwaar genoeg met de vooroordelen van te veel valide mensen.
Ze willen toch altijd als ‘gelijke’ behandeld/gezien worden.
Ook gewoon betalen net als de rest dus.
De gehandicaptenkaart gratis maken maar wel betalen net als de rest.
@kaasboerin: juist!
@MARS: doe alsjeblieft niet zo sneu… Wat win jij er aan of deze mensen parkeergeld betalen of niet? Dit is echt zo’n reactie waarbij je de ander het licht niet in de ogen gunt..
@darkpluisje: Nee, er wordt van jongs af aan al verteld dat iedereen ‘gelijk’ is.
Waarom niet in dit geval dan?
Weet zeker dat er zat invaliden zijn die er juist blij mee zullen zijn omdat zij daarin niet willen verschillen.
@kaasboerin: Je kan het ”iedereen is gelijk” ook te ver doortrekken he… Jij weet net zo goed als mij dat het in dit geval een stuk moeilijk ligt als ”iedereen is gelijk dus iedereen betaald”. Als mens gelijk zijn is wat anders als allemaal hetzelfde parkeergeld betalen. Daarbij, de invalide die willen betalen mogen dat nog gerust doen, er staat nergens dat ze verplicht zijn om niet te betalen, het is alleen optioneel of ze het doen.
@kaasboerin: …zat laatst de film Platoon weer n’s te kijken…miste hierin toch wat GI-Janes hoor…kortom, het gelijkheidsprincipe faalt direkt in zulke gevallen. Of, neem het Wereldkampioenschap wielrennen tijdrit…mannen 54 kilometer…vrouwen 34….tsja…
@Megakix: Kerel, er zijn VROUWEN in de politiek die WETTEN willen maken om vrouwen in de top te -> VERPLICHTEN!
What’s next?
Je MOET als werkgever minimaal 1 gehandicapte in dienst hebben?!
Het zou me niks verbazen hier…..
De hele markt wordt helemaal naar z’n tijfus geholpen door die mafketels..
@kaasboerin: ja positieve discriminatie is altijd discriminatie de andere kant op… Maar ik begrijp niet dat verplichten van vrouwen in de politieke top te maken heeft met invalide mensen moeten betalen als ze willen parkeren ?
@darkpluisje: Daar kan je aan zien dat het helemaal doorschiet met het “iedereen gelijk krijgen”.
Zoiets kan je niet dwangmatig ‘oplossen’.
Dat kan niet, is niet mogelijk.
Er is immers een reden waarom die wel in de top zit en de ander niet.
Maar ja, zal ooit wel weer is gesubsideert gaan worden o.i.d. (dat staat in mijn ogen niet ver van gedwongen af).
@kaasboerin: nee ben het helemaal eens met dat het teveel doorschiet in ”iedereen is gelijk” maar daarom snapte ik je reactie niet helemaal dat je het hier ook op van toepassing vind. Ik vind juist dit het soort probleem waarbij je een ”iedereen is gelijk” niet toe kan passen. Dit heeft namelijk niets te maken met persoonlijkheid of kunnen maar met een handicap. Je kan moeilijk iemand met 1 been laten hardlopen tegen Bolt door te zeggen dat ze maar gelijk zijn, niet? :P
@darkpluisje: True.
Maar, ik denk dat als dit topic “mogen invaliden 5% subsidie op huisprijzen krijgen” dat 9/10 hier ook hadden gezegd “jaa natuurlijk, zijn zielige mensen”..
Maar waarom moet je in godsnaam niet-noodzakelijke dingen gratis/goedkoper maken voor hun..
Ik snap dat ze bijdragen krijgen v.w.b. Zorg (want peperduur)..
Maar parkeren??…
Is een auto geen luxeproduct meer?
@kaasboerin: Voor een invalide is een auto zeker geen luxe, maar noodzakelijk om nog een beetje normaal ergens te kunnen komen!
@kaasboerin: Parkeren juist. Je moet de gehandicapten helpen en aanmoedigen om zich meer met het dagelijk leven te laten bemoeien.
Dus ja: gratis parkeren: daardoor gaan ze meer de deur uit.
Huursubidie: juist niet. Subsidie op aanpassingen in het huis, dat wel.
Subsidie op de zorg: voor normale ziektedingen: niet. Op aanvullende kosten geralateerd aan hun handicap; wel.
Het ergste is een gehandicapte die normaal mee wil doen, maar dat niet doet omdat het allemaal te moeilijk en te duur is!
@kaasboerin: Idd, tegen 2014 of 2015 moet 1/3 van de Raad van Bestuur van een bedrijf vrouw zijn… dit is absoluut absurd. Niet zo zeer dat een vrouw geen firma kan leiden, helemaal niet, want er zijn zeer competente vrouwen… alleen… ze zijn zeldzaam. 1/3 quota zorgt ervoor dat een hoop onbekwame vrouwen mee gaan beslissen over miljoenen, soms miljarden van een bedrijf en dit kan niet.
Zulke zaken moet je samenstellen op basis van competentie, niet op basis van geslacht. Als een vrouw bekwaam is om in de RvB te zetelen zal ze daar ook wel geraken…ongeacht of daar een wetgeving voor is of niet.
@kaasboerin: Omdat als ze het niet verplichten, mensen met een handicap sowieso niet aan de bak komen. Daar sta je dan met je “gelijke kansen voor iedereen”.
@Preske: Goh..
Maar om ze nou bij ondernemers neer te pleuren, of dat de juiste/beste oplossing is??
NEEN.
Wat voor werk gaan de ondernemerts hem/haar laten doen dan daar??
Anders had ‘ie ze wel eerder aangenomen, niet?
@kaasboerin: Als het om kantoorwerk gaat, zijn mensen met een handicap even capabel als een ander. De reden waarom zij niet worden aangenomen is dat werknemers vaak geen aangepaste faciliteiten hebben voor bepaalde handicaps (aangepaste wc, bredere deuren/gangen, liften, etc).
@Preske: Komt dus op hetzelfde neer..
@kaasboerin: Bovendien wordt “de markt” meer naar de tyfus geholpen door de matige middelen waar een invalide persoon het mee moet doen. Gratis parkeren voor invaliden: JA!
Anders blijven ze allemaal thuis zitten omdat het allemaal te moeilijk en te duur is. Dan krijg je allemaal van die tyfus-lijertjes die voornamelijk vanuit hun eigen thuissituatie praten omdat ze iets anders dan zichzelf gewoonweg niet begrijpen ;)
@Megakix: Maar die dansende gehandicapte kreeg ook geen invalidekaart hoor…. Die kreeg een M16 voor z’n kanis.
@E34M5Touring: grinnik….true…true… ^^
@RazorHead: Ik snap ‘m niet?
@RazorHead: goed filmpje…de chauffeur komt niets dan lof toe !
@darkpluisje: wie ben jij om mijn mening te bepalen, ik ben ’t eens met wat @kaasboerin zegt!
@MARS: ik bepaal jou mening niet, ik zeg alleen dat het in mijn ogen nogal sneu en egoistisch is. Met dit soort reacties laat je zien dat je duidelijk niet de mogelijkheid hebt om jezelf te verplaatsen in de problemen van andere mensen (hun handicap bijvoorbeeld)
@darkpluisje: nogmaals wie ben jij om zo te oordelen snotneus!
@MARS: snotneus? Hou jezelf een beetje in alsjeblieft… Als jij vind dat ik niet over jou mening mag praten, wie ben jij dan om je uit te laten over de mijne ?
@darkpluisje: omdat ik met mijn reaktie niemand persoonlijk aanval, terwijl jij mij veroordeeld om mijn reaktie!
@darkpluisje: Oh, en die paar euro in dat parkeerpaaltje gooien neemt hun handicap weg?..
@kaasboerin: Het zal maar weinig van de gehandicapte mensen om de paar euro gaan.. Maar het op en neer naar de parkeerautomaat, waar ze moeilijk bijkunnen. Die paar euro maakt ze ook niet meer ”gelijk” als de rest
@darkpluisje: Dat dat paaltje niet hoog genoeg is is kwestie 2..
@kaasboerin: Ga voor de gein eens een tijd in een rolstoel zitten en kijk eens wat voor ongemakken het allemaal met zich meebrengt! Dan ben je blij met elk gemakje de je erbij krijgt!

M’n vriendin zit afentoe en een rolstoel, dan merk je pas wat dat allemaal met zich meebrengt! En nee we hebben geen gehandicaptenkaart, die krijg je niet zomaar!
@notsobig: Hey, lekker makkelijk dit..
Ik heb nergens gezegd dat ze ’t voor elkaar hadden o.i.d..
Erg jammer dat dit (uit gemakzucht?) weer zo gauw wordt geconcludeerd en bestempeld wordt..
@kaasboerin: Ik vind het “‘gelijke’ behandeld/gezien willen worden, dus ook maar betalen netzoals de rest” ook wel erg makkelijk gedacht…
@notsobig: Lees anders m’n andere posts ook effe..
Bovendien, als je eens niet objectief las je ook dat ik zei “gehandicaptenkaart gratis maken”.
M.a.w. de gebruiker betaalt!
Als jij niet vaak parkeert kom je dus hoogstwaarschijnlijk makkelijk onder die €200,- uit, dat kan dus voordelig uitpakken.
Je betaalt nooit teveel dus.
@kaasboerin: Wat heeft een invallidekaart voor nut als je dichterbij kan parkeren en vervolgens 100m moet lopen voor een parkeerkaartje? Waar je vervolgens ook moeilijk bij kan om te betalen…
@kaasboerin: Het was ook niet alleen op jou gericht, eigenlijk zou iedereen het eens een dagje moeten doen. Als je dan ziet wat het met zich meebrengt en hoe weinig mensen er rekening met je willen houden, dat is gewoon triest! Vooral als het ergens druk is en je moet er met een rolstoel doorheen, kan gewoon een ramp zijn.
@kaasboerin: Ja maar daar zit ook het verschil.. iedereen wil wel gelijk ZIJN.. maar niet gelijk DOEN of gelijk behandeld worden..

Een homo en ik zijn op voorkeur na feitelijk gelijk.. ware het niet dat ik niet in een roze string op een boot ga staan dansen om daarin mijn gelijk te halen..

en zo zijn er talloze voorbeelden waaruit je uiteindelijk de conclusie kunt trekken dat Nederland er helemaal niet aan toe is om mensen gelijk te behandelen en als gelijken te benoemen..

Terugkomend op je stelling, ik klikte zonder twijfel op Nee.. maar eigenlijk weet ik het niet zo goed.. eigenlijk vind ik dat je gehandicapten ook wel een beetje tegemoet mag komen door ze na vele kosten de parkeerkosten te besparen..

Maar dan zet je er wel een stempel op van, ach.. tis zo zielig.. laat dat geld maar zitten joh! Doe dan maar de parkeerkaart gratis en gewoon parkeergeld betalen..
@dennisr: Volgens @pomoek ben jij dan dus een &^%&* die zich moest schamen.
En de rest van de NEE stemmers.
Want geld vragen – net zoals de rest – voor een P-plek aan invaliden heeft volgens @Pomoek alles te maken met het ruïneren van deze mensen.
@: Ik zou heel graag willen ruilen met een gezond iemand, moet diegene wel mijn handicap en AANVERWANTE KOSTEN overnemen. Hulpmiddelen, medicijnen, etc. wat maar deels vergoed wordt. En zonder auto gaat niet, wij hebben zeer beperkt OV.
Indien het al zo was dat gehandicapten gratis mochten parkeren, lekker zo laten. In ieder geval een eenduidige oplossing, dat voorkomt veel verwarring.

Wat mijn persoonlijke mening betreft, gratis parkeren moet kunnen voor deze mensen, die hebben het al slecht genoeg. Ik betaal liever mijn hele leven parkeergeld, dan dat ik in een rolstoel moet zitten.
gewoon gratis laten parkeren… veel invalide mensen zouden niet eens met het ov naar de stad kunnen vanwege hun handicap dus het is logisch dat ze dan met de auto moeten… en ja dan zouden ze ook gewoon gratis moeten kunnen parkeren
Maakt niks uit toch…
Alleen op de stoep. :)
Gun die mensen gewoon hun gratis parkeerplek, als zij altijd naar een automaat moeten lopen die te hoog hangt en als ze hem dan later nog eens willen bijvullen, geef je die mensen volgens mij meer nadeel dan dat de rest van de maatschappij er voordeel bij heeft,

dus lekker er voor zorgen dat die mensen met zon kaart gewoon in heel Nederland gratis kunnen parkeren
@undifined1: Park mobile en yellow brick zijn prima oplossingen hiervoor. Ik vind het prima als ze gratis staan. maar kom niet aan met kul-argumenten als te mete is te hoog. Anno 2012 hebben de meeste gehandicpten meer ICT in huis dan een gemiddeld huishouden. (logisch want alles wat het leven van deze mensen beter kan maken moet benut worden). Maar ik geloof dus niet dat ze niet even een parkeeractie aan kunnen maken. Hoeven ze niet eens voor uit hun auto te komen.
Nogmaals ik vind voor beide wat te zeggen gratis of niet. Maar wel met onderbouwde redenen en niet met onzin argumenten. Je kan me niet vertellen dat een gehandicapte wel kan tanken en geen parkeermeter kan vullen…
Laat lekker gratis! Je hebt als invalide al genoeg ongemakken, dat er ook wel enkele voordeeltjes aan mogen zitten toch?
Laat ze lekker gratis parkeren.. alsof wij er beter van worden als zij parkeergeld moeten betalen doe ff normaal joh..
Gewoon gratis houden, die mensen kunnen er ook niks aan doen
Ligt eraan wat hun handicap is… Zijn ze slecht ter been of hebben ze op een andere manier moeite om (ver) te lopen, dan gewoon gratis. Hebben ze andere lichamelijke klachten (darmziekte o.i.d.) dan acht ik het niet zo nodig. Wel vind ik dat die mensen in zo’n geval minder snel een boete ervoor moeten krijgen omdat mensen die een darmziekte o.i.d. hebben soms snel naar het toilet moeten.
@ej20g: voor een darmziekte krijg je volgens mij ook geen invalide kaart? Ik dacht dat dat alleen was bij lichamelijke klachten die je voortbewegen bemoeilijken?
@darkpluisje: mijn moeder heeft een chronische darmziekte. Ze moet in staat zijn snel naar een toilet te gaan. Als ze zou willen zou ze die kaart zo krijgen omdat ze is afgekeurd. Echter doet ze dit niet omdat ze vind dat die plaatsen voor mensen zijn die slechter te voet of minder mobiel zijn, ze ziet zichzelf niet als invalide. Hoe het met andere klachten van dezelfde aard zit weet ik niet, maar over deze darmziekte toevallig wel.
@ej20g: oke dacht dat het alleen voor mobiliteitshandicaps was… weer wat geleerd :)
@darkpluisje: dat dacht ik eerst ook, tot ik dat dus van mijn moeder hoorde. Alleen zie ik 9 van de 10 keer het nut niet als het niet met mobiliteit te maken heeft.
@ej20g: ja zo kun je t ook bekijken. Goeie!
@ej20g: Dat is dus een hele andere discussie: wanneer krijgt iemand een gehandicaptenparkeerkaart. En die krijg je echt niet bij die darmziekte van jou, je moet echt een behoorlijke bewegingshandicap hebben om voor zo’n kaart in aanmerking te komen.

Dit artikel gaat over mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben – mogen die overal gratis parkeren?
@ej20g: Je denkt zo’n kaart bij een pakje boter te krijgen? Die krijg je echt niet zomaar hoor en is ook niet gratis…

Je moet een medische beoordeling uitwijzen dat:

– u een aantoonbare beperking heeft van langdurige aard, dat wil zeggen van tenminste 6 maanden
– u niet in staat bent zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen
– u als passagier daarnaast ook voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van hulp van de bestuurder

Dus met een darmziekte alleen krijg je me niet! Of je moet er dusdanig last van hebben dat je onder bovenstaand voldoet, maar dat lijkt me sterk…
@notsobig: *Er moet uit een medische beoordeling……
@notsobig: nee dat snap ik. Maar mijn moeder zou hem dus zo kunnen krijgen omdat ze enteritis regionalis heeft, oftewel de ziekte van Crohn. Dat is zonder medicijnen dodelijk, en ook moet ze in staat zijn snel naar een toilet te gaan. De verdere regelgeving weet ik ook niet moet ik bekennen, maar ik weet zeker dat mijn moeder die kaart kon krijgen. Alleen wees ze dit af.
@ej20g: Apart dat ze de kaart zo kan krijgen, zoals je in je andere reactie zegt is ze geen invalide en kan ze (lijkt mij) wel gewoon zelfstandig 100m lopen…
@notsobig: lijkt mij ook. Maar misschien komt het doordat zij snel naar een toilet moet kunnen o.i.d. Anders zou ik het ook niet weten.
Om 9 uur gaat een invalide op zo’n plek staan en kan er dus een groot gedeelte van de dag staan. Niet leuk voor zijn collega invalide die ver weg moet parkeren of wachten.
@streetglide: in dat geval mogen invaliden ook op een gewone plek gaan staan met hun invalide kaart meen ik ? En in dat geval is het ook een probleem dat er blijkbaar te weinig invalide plaatsen zijn. Gelukkig zijn de meeste invalide minder ‘self-minded’ als veel reacties die je op dit blog voorbij ziet komen :P
@darkpluisje: juist, maar een handicap plaats is vaak breder (soms langer) dan een gewone plaats. En als hij/zij in een rolstoel zit, kan hij/zij er moeilijker uit.
Hou het maar gratis. Die mensen hebben het al moeilijk genoeg.
@Megakix maar die mannen zitten dan ook zwaar aan d’n dope!
Prima toch, vaak moeten gehandicapten ook al een aangepaste auto hebben. En die dingen zijn me duur. Heb een keer een Renault Express uit het jaar kruik in moeten ruilen. Ook omgebouwd voor gehandicaptenvervoer. Als je ziet wat daar nog voor gegeven wordt. Niet normaal. Een gewoon Expressje ruilde je in voor onder de 1000,- Die omgebouwde staan gewoon voor 6-7k op internet.
@E34M5Touring: Op zich waar… maar je denkt toch niet dat de gemiddelde gehandicapte zo’n ombouw helemaal uit eigen zak betaalt? Daar zijn allemaal potjes voor. Ze zullen vast ook iets zelf moeten betalen, afhankelijk van het inkomen, maar het grootste gedeelte betalen we met z’n allen.

Niet dat daar iets mis mee is, begrijp me niet verkeerd, maar het is zeker niet zo dat ze dat allemaal zelf moeten betalen.
@potver7: Dat weet ik niet. Zou kunnen. Maar vergis je niet, die krengen kosten serieus geld. Zelfs een 2ehands Kangoo gaat echt voor serieus geld. Je zult toch een bak geld in een auto moeten steken die je eigenlijk niet wilt.
@potver7: Er zijn inderdaad potjes voor maar net als bij alles met de overheid is ook dit erg minimaal. Mijn opa rijd in een oude deels omgebouwde peugeot automaat omdat het voor hem echt te duur is om deze te laten vervangen. Ook andere dingen als trapliften enzo worden vaak maar voor een deel vergoed…
Daarbij ben ik eigenlijk nooit in een jaar meer als 200 euro aan parkeerkosten kwijt, om daar is mee te beginnen :P
En dan ook nog in een neppe AMG rijden. Jammer zeg
@whoppie: nouja, een sl500 is ook niet verkeerd! maar inderdaad, neppe badges op je auto is zonde nummer 1
De gemeente moet ze ook laten betalen… gehandicapt of niet… er zitten daar ook aso’s tussen…
@xilver: Dus omdat er aso’s tussen zitten moeten ze ook maar betalen?
@notsobig: Nee, de verderliggende gedachte is dat het net dezelfde mensen zijn als Jan Modaal… een handicap is ellendig, maar geeft geen reden om niet te moeten betalen, dat is gewoon een verkeerd verband tussen de zaken zien… dan kan ik net zo goed zeggen dat ik kerngezond ben dus ik krijg 10% korting om mijn boetes t.o.v. een gehandicapte.
Als je een auto kan betalen/rijden – Dan gewoon parkeerkosten betalen.
Uiteraard moeten deze mensen dan wel gewoon dichterbij kunnen parkeren.
Je bent gehandicapt, niet verwendicapt.
@faalhaas: Dat dichterbij parkeren is medisch verantwoord… het niet betalen is een blijk van medelijden naar mensen met een handicap toe…
@faalhaas: Mensen met een handicap hebben vaak hogere kosten. Zij hebben zich vaak in de schulden moeten steken om überhaupt een auto te kunnen aankopen, die ze dan ook nog eens moeten laten aanpassen.

We kunnen natuurlijk de rollen omdraaien als je dat liever hebt? Als je werkende benen hebt, kun je even goed fietsen of wandelen ipv je auto te gebruiken om 200 meter verder je broodje kroket uit de muur te gaan halen.
@Preske: Dit valt volgens mij onder persoonsgebonden budgetten/awbz.

Het is dan wel een beetje stom om een broodje kroket uit de muur trekken als voorbeeld te nemen. Over het algemeen komen ze voor dezelfde middelen die een normaal mens ook nodig heeft.

De keuringen die erbij komen voor een kaart, etc. mogen van mij wel gratis.
Laten betalen vind ik geen probleem.
Maar zorg dan wel dat de parkeerautomaat bj de gehandicaptenplaats staat.
Ik schijt echt de balen van invalide parkeerplaatsen. Kom ik ’s morgns vroeg in de stad voor een klein boodschapje, staan alle invalide parkeerplaatsen leeg en de dichtsbijzijnde normale plek op 10 minuten lopen. Die plaatsen worden nauwelijks gebruikt, terwijl ze echt overal zijn neergezet. Godverderdegodver. En waag het niet je auto op zo’n plek neer te zetten, want dat kost 350 euro boete. Ik ga denk ik een invalidekaart namaken, dat kwartje parkeren kan er wat mij betreft nog wel van af.
@midasracer: Ben het helemaal met je eens! Irriteer mij daar ook vaak aan. Daarnaast vraag ik mij weleens af hoe moeilijk het is om zo’n kaart/plek te krijgen. Ken meerdere gevallen, waardoor ik toch zwaar aan het twijfelen ben gebracht. Mensen die je toch eenvoudig trap ziet lopen, of die wel een stuk kunnen wandelen. Die wel een plek voor de deur krijgen…
@Westleah: als die kaarten zo gemakkelijk te verkrijgen waren dan stonden al die plaatsen wel vol toch?
@midasracer: Jij mag van mij met alle plezier de invalide parkeerkaart over nemen als jij ook gelijk de ziekte over neemt.
@sjaakk: Dit soort plekken worden voor 99,9% van de tijd niet gebruikt en dat is mijn grootste ergernis. Ik zie zelfs straten waar er 2 posities voor gehandicapten zijn gereserveerd. Volkomen doorgedraafde regelgeving. Ik zeg, geef die plekken vrij voor gewoon parkeren en geef gehandicapten het recht hun auto ala politie willekeurig neer te knallen. Doet de politie ook voor hun patatje shoarma, dus die paar gehandicapteauto’s kunnen er dan ook nog wel bij op de stoep.
@midasracer: Ja en wanneer dat gebeurt ga je dan ook zeiken dat ze overal de auto mogen neer gooien? Jammer voor je maar ik vind dit een goede oplossing zoals het nu is. Zoals @darkpluisje zegt, ze willen graag die 10min lopen, als ze dat konden.
@midasracer: ik denk dat iedereen die een gehandicapte plek nodig heeft graag elke dag 10 minuten zou moeten lopen in ruil voor de handicap laat staan voor af en toe een boodschap… Doe alsjeblieft niet zo verwend dat je overal met de auto maar voor de deur moet kunnen staan zeg..
Vind het prima, dat de gehandicapte medemens een zekere voorkeur geniet qua wáár de parkeerplek is (dichter bij de ingang van het station, het winkelcentrum bijvoorbeeld) maar zie niet in waarom ze er – als niet-gehandicapten dat daar ook moeten – niet voor zouden moeten betalen. Sluit me aan bij hetgeen Kaasboerin @ 09:22 zegt.
Het is voordeliger om die mensen gratis te laten parkeren dan alle parkeerautomaten aanpassen naar de juiste hoogte.

Op zich vind ik ook dat deze mensen moeten betalen, ik denk dat ze dat zelf ook echt niet zo’n probleem vinden, maar in een rij staan is soms erg vervelend met een invalide karretje (zeker de elektrische) of denk je dat invalide het leuk vinden om tegen iemands schenen aan te rijden, want dat gebeurd gewoon af en toe.
De oplossing is toch simpel zeker.
Invaliden hoeven van mij niet te betalen, de eikels die zich met valse invalidenkaart of gewoon zonder kaart op zo een plaats zetten, mag hun auto in beslag genomen worden en verkocht. Op die manier wordt het verlies van ‘niet betalen’ door de invaliden, gecompenseerd :)
Ja, hou het gratis. Waar niemand hier rekening mee houdt is dat mensen met een handicap sowieso al een kwetsbare groep zijn. Vaak hebben zij geen inkomen en moeten zij het stellen met een uitkering. En ik spreek uit ondervinding, dat is weinig. Héél weinig. Ik heb het geluk dat ik nog thuis kan wonen, waardoor mijn kosten lager liggen. Maar als ik alleen ga wonen? Vergeet het dan maar. Kan ik even goed op water en brood beginnen leven.

Elektriciteit is duur, zelfs met de vermindering die ik zal krijgen. Het zelfde met water en/of gas. Ik heb een gratis busabo, maar voor iemand in een rolstoel is dit vaak geen optie. Ofwel zitten de bussen stampvol, ofwel zijn de bussen gewoonweg niet aangepast. Sociale huisvestiging specifiek voor invaliden is zo goed als onbestaande hier, en de sociale huisvestiging die er wel is, is ofwel niet aangepast, ofwel voorbehouden voor andere “kwetsbare” groepen.

Afhankelijk van de ziekte en graad van invaliditeit hebben we ook nog eens een sterk verhoogde kost van alles wat met onze ziekte te maken heeft. Hoge ziekenhuiskosten, apparatuur of medicijnen die niet altijd wordt terugbetaald. Of laten we het even hebben over auto’s die moeten aangepast worden?

Wij hebben er niet voor gekozen voor een handicap, voor een verminderde kwaliteit van leven. Alle beetjes helpen, en als jullie elitaire autosnobs het een te grote moeite vinden om ons gratis parking die dicht bij nuttige plaatsen zijn geplaatst te gunnen, zegt dat meer over jullie dan over ons.
@Preske: wees blij dat je in nederland woont, en niet in een land waar ze je gewoon in de goot laten liggen!
@MARS: Ik woon in belgie. En ja ik mag blij zijn dat ik hier woon. Daarom is het ook belangrijk dat minder en invaliden deze hulp krijgen want anders kan je ze toch in de goot gooien. Ik weet niet of er cijfers van zijn, maar ik wil best wel eens weten hoeveel mensen met een handicap tegen/onder de armoedegrens wonen, net omdat zij nergens aan de bak raken.
@MARS: Hij is zeker ook blij met de rede waarom hij die invalidekaart nodig heeft. Wat een bulltshit met dat hij daar blij mee moet wezen. Als je minder/in-valide bent heb je niet altijd mogelijkheid om te werken. Daardoor ben je aangewezen op een uitkering. Heb je heelveel extra kosten en laten we het niet of de ongemakken in het dagelijks leven. Iedereen zou met jou gezondheid willen ruilen zodat ze gewoon met de dagelijks gang van zaken kunnen bezighouden dan dat ze minder/in-valide zijn.
@MARS: wees blij dat je geen handicap hebt en ga hun dit niet ontnemen als je er zelf niets aan hebt… de parkeertarieven worden niet opeens gehalveerd als je alle gehandicapten laat betalen hoor, het is alleen voor hun nog een extra last
Tja wat zal ik er van zeggen.
Iemand die niet door eigen toedoen een handicap heeft zou voor mijn part zelfs de parkeerkaart gratis mogen hebben. Maar iemand die zijn of haar leven lang 60 peuken per dag weggestoomd heeft, en hierdoor in aanmerking komt voor zo’n kaart en dus ook de parkeerplekken, zou in mijn ogen dus gewoon moeten betalen. Zowel voor de kaart als ook voor de parkeerplek.
@jack_abarth: Bullshit, ooit gehoord van accijns??
Dat heeft een roker al 100x dubbel en dwars terugbetaalt.
Wat zeg ik, 10000x.
@kaasboerin:

Roken is als voorbeeld, maar iemand die zichzelf vet vreet waar de honden geen brood van lusten is ook een optie.
@jack_abarth: Mee eens snap je punt.
Ik denk dat ik de opmerking over rokers gewoon te vaak gehoord heb, hehe.
@kaasboerin:

Om trouwens maar gelijk door te gaan over je accijns onzin. Hoe hoog staat de accijns momenteel op een pakje, eurootje of 3?

Stel jij rookt 50 jaar lang elke dag een pakje weg, komt dat uit op totaal ca. € 55.000,- deel je dat door de ligkosten van bijvoorbeeld 2010 (4975 €/dag) wil dat zeggen dat jij voor je longproblemen max. 12 dagen in het ziekenhuis mag liggen in een looptijd van 50 jaar. En dan ben je nog niet eens geopereerd of wat dan ook. Geloof me, je ligt er naar 50 jaar langer dan 12 dagen.
@jack_abarth: Zo simpel is ’t niet, je hebt aanleg voor kanker of niet, roken verergert het alleen, volgens artikel #92485.
Jij zal weer een ander onzoekje gelezen hebben toevallig?..
Onzoekje #53291.
Weer een andere discussie en daar heb ik (en jij ook vermoed ik) geen zin in.
Misbruik van invalide kaart zwaar aanpakken! Mensen die invalide zijn mogen van mij best gratis parkeren.. die paar Euro! Pak die maar weer terug bij mensen die op het kamp wonen en bijna geen belasting betalen..
@solmatje: Ga jij het even innen dan op het kamp…..
@E34M5Touring: Nee.. daar heb je nu speciale units voor hoorde ik vanochtend
Echt een paar bizarre reacties op dit bericht: “Ze willen toch altijd als ‘gelijke’ behandeld/gezien worden”. Dat vind je echt? Dat durf je gewoon te zeggen? Ben je niet bang dat mensen je een lul vinden als je dat opschrijft? Hoe durf je een dergelijke vergelijking te maken? Leven met een handicap stelt mensen vaak voor opgaven waar mensen zonder handicap zoals ik niet eens bij stil staan. Normaal leven is een dagelijks gevecht voor mensen die niet of moeilijk kunnen lopen. Welke zak durft nu te zeggen dat gratis parkeren voor gehandicapte mensen een te groot offer is die wij als maatschappij moeten opbrengen? Ga je eens heel snel rot schamen!
@pomoek: Gelijk heb je!
@pomoek: Verdraaien is your middle name?
Spreek voor jezelf of ga de politiek in, meer heb ik niet te zeggen op deze poging tot ophitserij, schijnheiligerd.
@pomoek: Nee kijk, je hebt gehandicapten die er 100% voor gaan en de hindernissen niet zien.. die GEWOON door gaan met hun leven.. dis alles, hoe omslachtig dan ook, voor elkaar krijgen, en dat dan met overtuigende stem als NORMAAL omschrijven..

En dan heb je nog die Dr Phill kijkers.. says it all..

En geen geld over hebben voor een parkeerplaats.. dat is pas een handicap!
Heel slecht. Als valide persoon kan je vaak kiezen om gratis een stukje verderop te parkeren of te lopen. Voor gehandicapten is dat lastig. Alsof ze trouwens niet al genoeg verdienen met parkeren ? Maar ja de vastgoedbubbel is gebarsten en de afwaardering van de grond voor bedrijventerreinen moet ergens vandaan komen niet?
laat ze lekker gratis parkeren, die mensen hebben het al moeilijk genoeg!
Ik ben zelf mindervalide, en sinds afgelopen mei in bezit van een eigen auto, echter wist ik niet eens dat ik gratis zou mogen parkeren. De wet omtrent dit is vrij vaag (zoals ook in de tekst wordt omschreven). Ik vind ook dat er geen onderscheid gemaakt zou moeten worden, gewoon betalen dus. Wel is het inderdaad zo dat een betaalautomaat soms verder van de invalideparkeerplaats af is dan het gebouw waar ik wezen moet, erg onlogisch. Ik probeer altijd een vrij plekje te zoeken op een normale parkeerplaats omdat ik zo’n plaats minder hard nodig heb dan sommigen in dit land. En die hufters die onterecht op zo’n plek gaan staan mogen ze van mij zwaar bekeuren!
@kp92: Kijk dat is heel erg mooi. Maar dat is helaas niet voor iedereen mogelijk. Jij zou moeten weten dat je voor rare onkosten komt te staan waar niet iedereen last van heeft. En iedereen die onterrecht op zo’n plek gaat staan maakt niet uit of de rest bezet is en de invalideplekken nooit gebruitk worden. Auto inbeslag, grote geld boete en een half jaar voorwaardelijk wordt je dan weer gepakt een week of twee vast zitten of rijbewijs kwijt ofzoiets.
Ik heb minder moeite met die gratis, goed-gesitueerde parkeerplaatsen voor onze minder valide mede-mens dan die ‘best gesitueerde parkeer plaatsen’ voor de Electro mobielen ! Op een invalide plek zal ik -NOOIT- parkeren. Op zo’n oplaad-paal-punt-parking op de A-locatie voor de supermarkt pletter ik graag de Rood-G-Label-8-pitter neer.
Kost me nax geen moeite.
Ik ben zelf invalide en woon in Venlo. Hier moet je gewoon voor je invalideparkeerplaats betalen, Venlo is toch al niet zo’n verkeersvriendelijk stad. Wat dat betreft is het in het buitenland toch veel beter geregeld: afgelopen zomer in Frankrijk en Spanje geweest: overal gratis parkeren en in Duitsland war ik vaker kom idem. Typisch Nederland: geld ophalen waar maar mogelijk zonder rekening te houden met de omstandigheden.
Ja, invaliden moeten overal gratis kunnen parkeren. De handhaving moet zich in dit geval niet richten op het geld maar op het misbruik van die parkeerplaatsen door validen.
Gratis wel maar niet voor niets.

Daarbij mogen ze ook wel eens beter controlleren wie er allemaal zo’n kaart krijgt.
M’n grootvader heeft er eentje omdat hij achteraan in de 80 is maar die kan beter dan sommige mensen van 50.

Ook moet een mentaal gehandicapte er geen hebben als die mobiel is.
als je een auto kunt betalen kun je ook parkeergeld betalen…
Prima om het gratis te houden, maar wat mij betreft mag het aantal gehandicaptenplekken wel teruggebracht worden. Niet normaal hoeveel vakken er gereserveerd worden voor gehandicapten, op de aller beste plekken.

Kan me niet voorstellen dat er zoveel gehandicapten in NL zijn.
Gratis parkeren voor mindervaliden is een gunstmaatregel die juist de gelijkheid tussen validen en mindervaliden gaat bevorderen. Waar mijn gezonde medemens bij een uitstapje na een kwartier terug bij zijn wagen is, duurt het bij mijzelf een héél stuk langer om zoiets te verwezenlijken. En daarvoor wil ik niet extra betalen. Kunnen de desbetreffende gemeentebesturen mij eens de kosten-baten analyse voorleggen van zo’n besluit? Als ik persoonlijk moet gaan kiezen tussen winkelen in een gemeente of stad waar al dan wel of niet moet betaald worden voor zo’n mindervaliden parkeerplaats, dan wist ik het wel. Maar goed, hoe ontstaan er zo’n discussies? 20 jaar geleden kon iedereen die dit wenste, voor de stoep van een handelszaak gaan parkeren. Nu er zoveel jaren later overal besluiten worden genomen qua autoverkeer uit steden en gemeenten te weren, en er aldus er overal een nijpend tekort is aan parkeerplaatsen, mogen de mindervaliden weerom als eerste het gelag betalen. Over gelijkheid gesproken…(van een zuiderbuur die in zijn belgenland dergelijke ranzige politieke spelletjes en übergelijkheidsprincipes niet moet aanhoren)
De laatste gehandicapte die ik zag parkeren op een gehandicapten-plaats stapte net uit zijn nieuwe 750i…
De man zag er overigens goed uit en wandelde met stevige tred naar binnen. Zal wel mentaal zijn dan denk ik?
@Bartholomeo: Misschien was de kaart van z’n levenspartner/echtgenote. En ging hij die ophalen. Oordelen over een ander zonder achtergrond is het makkelijkste wat er is, snap je dat ?
Alleen wanneer uitsluitend mensen die echt aan de criteria voldoen zo’n kaart krijgen, vind ik het acceptabel.

@popoff:
Ik zie genoeg mensen die zo’n kaart hebben, maar niet aan de criteria voldoen. En dat kan ik beoordelen, omdat een van de criteria is: “……Ook moet je in redelijkheid niet in staat zijn een afstand van meer dan 100 meter in één stuk te overbruggen….”. Iemand die op een invalidenplaats parkeert en vervolgens een uur lang gaat winkelen, heeft hem dus onterecht. Wanneer de partner invalide is, staat dit op de kaart (passagierkaart) Bovendien mag je dan alleen op een invalideplek parkeren, wanneer die partner er bij is.
Enige irritatie komt er bij mij wel op als ik mijn Marokaanse buurman naar zijn 25 jaar oude (en dus wegenbelastingvrije) Mercedes 190 zie lopen. Maar goed: hoe zieliger je bent, hoe meer privileges je hebt in dit land.
Er zitten hier reacties bij waaruit een zeeer grote beperking blijkt..
Kneuters zonder enig moreel besef en niet gehinderd door enige vorm van kennis wauwelen maar een eind weg..
Tijd dat er een rode invalide kaart uitgegeven wordt voor bovenstaande figuren..
Zij betalen dubbel voor hun stomheid..
Mensen moeten hier eerst eens kennis op doen over zaken waarvan zij geen verstand hebben. Er zijn genoeg invaliden die niet zo ver kunnen lopen, vervolgens kunnen zij door hun beperking de betaalautomaat niet bereiken en bedienen. Dus doe eerst informatie op en oordeel daarnaar.
Tot nu toe zijn de gemeentes waarin je NIET hoeft te betalen in de minderheid, en het wordt hoog tijd dat ze er landelijk voor gaan zorgen dat dit verandert. Dat heeft echter niets te maken met onze vermeende zieligheid.

Ik kan niet bij de automaat. Natuurlijk zal iemand roepen dat dan bij invalidenparkeerplaatsen maar een automaat op rolstoelhoogte moet komen, maar deze is voor mij nog steeds te hoog omdat ik mijn armen bijna niet op kan tillen. Ga je dan een extra verlaagde automaat plaatsen, dan is die weer veel te laag voor mijn collega-gehandicapte die zo’n blauwe kaart heeft vanwege ernstige rugproblemen, en die daardoor niet kan bukken. Voor de ene gehandicapte zouden de knopjes vooral licht moeten zijn, voor een ander groter en ze onder een raster moeten liggen om zijn beperkte motoriek te helpen, etc. Er zijn gewoon teveel verschillende handicaps om automaten aan te passen voor elke gehandicapte. En wie zegt dat iedereen die auto kan rijden ook op die knopjes moet kunnen drukken, kent duidelijk niet de mogelijkheden van aangepast autorijden van tegenwoordig.

En stel dat ik wél bij die automaat kon komen? Dan moet ik nadat ik de bestuurdersstoel op z’n verlengde slede heb omgedraaid, ik m’n lijf van de bestuurderstoel naar m’n rolstoel heb kunnen overzetten, m’n stoel van de rem en uit de ontgrendeling heb gehaald, de deuren heb geopend, het rolstoelliftje heb uitgeklapt, erop ben gereden, het liftje heb laten zakken, ik van het liftje ben afgereden en netjes heb gewacht tot ik met afstandsbediening het liftje weer omhoog heb getakeld, ingeklapt en de deuren heb afgesloten, naar die parkeerautomaat gaan en daar een kaartje uithalen, en dan vervolgens terug naar m’n auto en de deuren weer open, liftje uitklappen, laten zakken, erop rijden met m’n rolstoel, de transfer maken van rolstoel naar autostoel, het kaartje achter de ruit leggen (ik geloof trouwens niet dat ik daar bij kan, maar goed..) weer terug zien te komen van de bestuurdersstoel naar mijn rolstoel, om vervolgens weer helemaal omgekeerd via het liftje m’n bus uit te gaan. En dan maar hopen dat ik niet tussendoor de automaat bij moet gaan vullen.

Nou, lekker. En nee, ik kan niet met het openbaar vervoer. Dat komt door de aard van mijn handicap. Kan ook niet zelf tanken trouwens, maar een bemande pomp uitzoeken of afspreken met een kennis is te plannen. Parkeren is dat niet. Tenzij je er vanuit gaat dat gehandicapten sowieso niet deelnemen aan de maatschappij, dán zouden we alle tijd hebben voor dat soort onzin. Maar als ik gewoon wil kunnen blijven werken en ondanks mijn beperkte energie deel wil kunnen nemen aan het maatschappelijk leven, moeten dit soort dingen gewoon goed geregeld worden. Het kunnen verlaten van je eigen huis en het kunnen parkeren en uitstappen op de plaats van bestemming is daar namelijk een vereiste voor. Laat ons dan gewoon een vast bedrag per jaar of maand afrekenen voor een soort prepaid parkeerabo (hoewel je de vaak hoge kosten van de keuring van de GPK al als zodanig op zou kunnen vatten) of verzin een slim technisch systeem dat OVERAL werkt. Liefst zonder dat daarvoor een smartphone nodig is. De reden dat ik auto kán rijden is juist omdat ik geen geld uitgeef aan dingen die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals dure telefoons.
het is toch allemaal zo simpel. ten eerste, iedereen moet betalen.
maar ik wist niet dat gehandicapten een keuring en een bedrag per jaar moesten betalen voor zo`n kaart. dus in feite heb je dan betaald voor een parkeervergunning. en als je een parkeervergunning hebt, hoef je geen geld meer in een meter te stoppen. opgelost.
Ben gehandicapt en in het bezit van een goed aangepaste auto. Helaas zal klein geld/pasjes hanteren niet lukken. Het is voor mij een praktisch probleem.
Om een zes jaar oud topic maar weer even te uppen :D. Toevallig onlangs nog een blog hierover geschreven. Geloof mij dat de kosten die je moet maken voor een gehandicaptenparkeerkaart in veel gevallen hoger zijn dan de kosten van parkeerkaartjes in zo’n zelfde periode. Dus wat nou gratis parkeren voor mindervaliden? We betaalden bij de aanvraag van de gehandicaptenparkeerkaart al een flink voorschot op de plaatselijke parkeerbelasting:
https://ragasto.nl/gehandicaptenexamen-voor-het-echie/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).