Moeten verkeershufters aan de publieke schandpaal?

Auteur: , 18 Reacties

Naming and shaming, in de VS zijn ze er dol op. Mensen die gearresteerd zijn staan met naam en toenaam (en foto) in de krant, daar doet niemand moeilijk over. Het is dan nog maar een kleine stap om verkeerstokkies aan iets soortgelijks te onderwerpen, een plannetje van de burgemeester van New York.

Vergeet je in Nederland per ongeluk een balkje voor de ogen te plaatsen van iemand die net je zaak heeft beroofd, je vrouw heeft verkracht en je hond heeft gemept, en je huis in de fik gestoken, dan komt Jacob Kohnstamm je hoogstpersoonlijk de oren wassen, maar in de VS gaan ze daar wat losser mee om. De vraag is alleen: waar trek je de grens?

Burgemeester Bloomberg van New York (de onorthodoxe miljardair van het autoluwe centrum, die er al een rook-totaalverbod doorheen heeft gejast, en nu o.a. zijn pijlen richt op grote bekers frisdrank) trekt deze vrij ver, want hij wil ‘verkeerscriminelen’ aanpaken door hun foto’s en persoonlijke informatie publiek te maken. Dit plan komt nadat een andere wens van hem, de plaatsing van 40 flitspalen, werd afgewezen.

Ik heb zelf niet zo heel veel tegen het publiekelijk aanpakken van hufters, maar dan moet de straf wel bij de misdaad passen. En als we het goed begrijpen zou dit zelfs al van toepassing zijn op roodlichtrijders. Da’s misschien een tikkie té. Bijkomend nadeel is dat de echte tokkies, de groep die je juist wilt isoleren dus, toch overal schijt aan heeft. Hun kan het weinig schelen of ze negatieve aandacht krijgen of niet.

Maar stel dat het op de ergste gevallen van toepassing was, zou jij dan iets zien in het uit de kast trekken van de goede oude Middeleeuwse schandpaal (naar de digitale tijd gemodelleerd)? Of vind je dat de wetgever wel voldoende afschrikwekkende mogeljkheden heeft? Wellicht vind je het CDAso-slot iets? (Capital NY, via autoblog.com)

PS Gelukkig is de Gumball-club al uit New York weg, anders had Perridon misschien wel op elke lantaarnpaal in Manthattan gestaan..

PPS U kent Michael Bloomberg misschien wel van zijn groene opvattingen. Hij heeft echter wel een vernuftige aftermarket airco in zijn SUV. Kijk maar.18 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Nee joh, gewoon langs de scanpaal op de Dam. Dat zal ze leren.
Jeej…die NewYorkers zijn echt de meest betuttelde mensen op deze aardkloot ! Wát een eenheidsworsttypjes zijn dat…brr..slaven van hun bestaan, en er nog vrede mee hebben ook; meh..
@Megakix: Dit zijn dezelfde signalen als die Audi rijders hebben.
@bsxc2: Lol
David Hasselhoff/starter v/d Gumball rally is toch al aan de publieke schandpaal gehangen met zijn cheeseburger filmpje?
En dan niet gewoon twee kleintjes bestellen. Ik heb al aandelen gekocht bij Bloombergs bedrijf. Binnenkort “No more than 1 cup per day” – centraal fingerprint registratiesysteem.
Soon in every store.
WTF? Die airco fix is “pretty retarded”!
Ligt er aan welke standaard je hanteerd, in het geval van de Koos Spee standaard hangen binnen de kortste keren alle palen vol.

Als men het zou doen zoals deze week met die sukkel in die Panamera dan ben ik volledig voor het naming en shaming principe.
Nieuw behangpapier zullen ze niet meer nodig hebben in NY na dit gegeven… Ze hebben al genoeg aan de foto’s van alle verkeersovertredingen… 10mil mensen geven heel veel overtredingen…
Het is anders wel de eerlijkste straf die er is.

Het verkeer is een sociaal gebeuren, als je er de tokkie uithangt heeft de staat er geen last van. Waarom moet jij ze dan een boete betalen?
Wie er echter wel last van heeft zijn de overige weggebruikers. Als jij tegen 200km/u over de weg razed of tegen 90 voorbij een schooltje is de sociale straf die je ervoor kan krijgen veel zwaarder dan een zoveelste boete.

Ik zie er wel wat in.
Alle Toyota GT86 drifters aan de schandpaal!
@faalhaas: Ok, maar waarom niet aan de schandpaal met behulp van de nieuwe Toyota GT86? Meld je aan!
Kan me er wel in vinden, foto van de overtreder + kenteken.
Gewoon inzetten als chrashtest dummy!
In een land waar men kat en muis speelt met de politie om live op tv te komen maakt dit niet zo veel uit denk ik, je kan er alleen nog ghettofabulous mee worden. En zeker niet in een stad met meer dan 8 mil inwoners. Na 10 min zijn ze je gezicht toch al vergeten, laat staan je nummerplaat.
Absurd idee, kansloos, gewoon afvoeren…
Er zijn al zoveel verkeersborden om op te letten. Eindeloze rijen schandpalen erbij zit niemand op te wachten.
Ik zie er echt helemaal niets in.
Stel dat Kareltje Plotseling uit A’dam Zuid-Oost met z’n opgedirkte Golf II door een rood stoplicht jakkert en gierend rechtsafslaand een oud vrouwtje achter haar rollator de vernieling inrijdt en ook nog doorrijdt. Stel daarbij, dat hij, omdat er camera’s hangen, opgepakt wordt en er vervolgens -als straf- grote plakkaten met zijn foto opgehangen worden. Wat zou er dan niet allemaal mogelijk worden?
Stel, dat ik de hufter tegenkom, hem herken en uit woede mijn middelvinger opsteek en roep: “Foei, Kareltje! Dat mag je nooit meer doen hoor!” Ik weet zeker, dat ik dan onmiddellijk in elkaar getrimd zou worden. Kareltje direct via zijn iphone of ipad zijn “fans” zou oproepen, die op hun beurt het ambulance-personeel, dat mij wil afvoeren, in elkaar zouden trimmen en de chaos compleet zou zijn.
En wat dan? Nog grotere en nog meer foto’s ophangen?
NEE!!! Omdat het gewoon een averechts effect heeft. Het lost niets op. Pak Nederlanders aan op de enige manier, die ze als straf ervaren: In hun portemonnee. Maar dan zwaar en inkomensafhankelijk. Dat is véél effectiever.
Foto’s van zware delinquenten kunnen, voor wat mij betreft, via bijvoorbeeld de TV of social media, zonder balkje voor opsporing gebruikt worden. Maar die Amerikaanse onzin? Laat dat maar daar.
Ik zie er wel iets in… maakt het allemaal net iets persoonlijker. In de auto is alles lekker anoniem. Zelfs de meest brave huisvader kan denken: “ik gooi ‘m mooi voor, flikker maar op… Ze kennen mij toch niet… volgas ben ik sneller op de plek”. Doe dat b.v. maar eens in de supermarkt: “ff een plekje opschuiven bij de kassa”. Geeft leuke reacties!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).