Morgan heeft last van boomschimmel

Auteur: , 28 Reacties

Het klinkt misschien wat vreemd maar voor een auto met een houten basis kan dit een flink probleem worden.

Het zal je maar gebeuren: je komt ’s morgens bij je auto en het ding ligt doorgerot in twee stukken op de straat. Klinkt als een verhaaltje uit een stripboek maar het zou maar zo eens realiteit kunnen worden. Het management van het Engelse Morgan heeft enkele spoedvergaderingen gehouden over het essenhout dat gebruikt wordt in het frame van haar retro-sportwagens. Een boomziekte genaamd “Ash dieback” bedreigt de boomsoort die in Engeland groeit en waar Morgan haar voertuigbasis uit vervaardigt. Naar aanleiding van deze ziekte is Morgan nu aan het kijken of ze een andere houtsoort moeten gaan gebruiken voor hun wagens, iets waar de liefhebbers om zullen treuren omdat het essenhout (Ash tree) al ongeveer 100 jaar door Morgan wordt gebruikt voor haar auto’s.

Morgan houdt nauw contact met de leverancier van het hout om te voorkomen dat er ziek, verzwakt hout in één van de 1300 auto’s die Morgan jaarlijks bouwt terecht komt. Men heeft nog een voorraad van het essenhout liggen en hoopt dat de uitbraak van de ziekte ingedamd kan worden zodat men verder kan met de traditionele manier van bouwen. Volgens de operationeel directeur Steve Morris is het gebruik van essenhout essentieel voor hun modellen omdat het een sterke doch flexibele, makkelijk te vormen houtsoort is die in veiligheidstests ook nog eens heel goed uit de bus komt. Laten we voor Morgan hopen dat de boomschimmel zich niet te ver uitbreidt en we nog gewoon van hun excentrieke auto’s kunnen blijven genieten.

En over de stevigheid van Morgans gesproken: voor de 3Wheeler zijn nieuwe draagarmen ontwikkeld nadat deze tijdens een test van het Engelse Autocar verbogen en er een wiel werd verloren. De nieuwe draagarmen zijn 20% sterker en worden naar wens gratis gemonteerd op reeds uitgeleverde 3Wheelers in ongeveer een uurtje tijd.28 reacties

Vroeger roest, tegenwoordig schimmel…
@darkpluisje: Tegenwoordig… Laten we zeggen dat Morgan’s keuze voor hout al wat langer ‘tegenwoordig’ is.
@mout: ja uiteraard worden ze al zolang gebouwd maar ze hebben pas sinds kort last van de schimmeluitbraak onder de bomen niet ;)

@Pieter: ja het kan ook alleen bij levende bomen, het al gebruikte hout is zo afgelakt dat het niet kan schimmelen dus je heoft je geen zorgen te maken dat je op een bochtig weggetje opeens een 2 wieler overhoud vanwege de schimmel
@darkpluisje: voor de duidelijkheid – de levende bomen hebben er last van – niet de wagens wiens hout uiteraard behandeld werd. Zo lees ik het artikel tenminste.

Mijn antwoord: hennep hennep hennep – je kan het zelf op het dak van je fabriek kweken, je haalt CO2 uit de lucht, het past bij Morgans klassieke/artisanale imago, je hebt meteen miljoenen stoners erbij als fans en het is ik denk zelfs superieur aan glasvezel waarmee Morgan in het verleden ook al heeft gewerkt. In de toekomst misschien zelfs gelijk aan CF.

Lotus zal wel uitleggen hoe het moet.
@Pieter-Jan Catteeuw:

Ze hebben tegenwoordig zelf een nieuwe behandeling voor cellulose (lees: hout) die een polymeer maakt dat sterker is dan de meeste cfrp aangezien het als ik het goed voorheb (is niet zo mijn domein) zowel de matrix als de vezel functie vervult en het is ook nog eens transparant.
toch mooi dat een directeur van een Engelse autoproducent Morris heet
@Jansen: Nog mooier: Z’n baas heet Morgan. Charles Morgan om precies te zijn. Hoe toevallig is dat!? ;-)
Ik hoop voor Morgan dat ze er niet al te veel last van gaan hebben. Zo’n gevoel voor traditie en historie moet je koesteren, het zou jammer zijn als een boomziekte dit verpest!
VOor de Nederlanders onder ons, het gaat over essenhout.
@jolig: lomp overnemen is geen kunst, echt vertalen is een brug te ver
@jolig: check, het is hier en daar wat aangepast. Thanks!
Toch maar over op aluminium?
@smoked: neeje
Wat ik altijd begrepen heb,is dat er Belgisch essenhout werd gebruikt omdat dit van een betere kwaliteit zou zijn.

Dus vive la Belgique !
“Furthermore ash is available in France, Belgium, Germany and the USA, which are countries so far not affected by the disease.” Aldus Morgan op hun website.
Tsja, hoort er allemaal bij..
Mooi om te zien dat ze hun best doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen/verhelpen.
Zou zo’n toko als deze niet om willen zien vallen.
Volgens mij zit in de 3-wieler geen hout. Tenminste als ze het ontwerp uit Seattle hebben overgenomen. Dat was een buizenframe met een GRP body.
@midasracer: Oh ik zeg niks meer:

Dus wel een houten frame voor de Morgan 3 wieler
Het is maar goed dat er geen Ferrari motoren in die Morgan’s liggen.. Maar die grap is vast al vaak gemaakt
@72bug: Ik snap dat je grappig probeert te zijn, maar dit is wel heel ver gezocht…
Blijft een fantastisch merk, dat morgan. Lekker eigenwijs, gewoon hun eigen gang gaan en dat al ruim honderd jaar vol houden. Ook al wordt hout steeds minder gebruikt in de ‘nieuwe’ modellen van morgan, het blijft gewoon iets dat bij Morgan hoort, en zolang morgan hout blijft gebruiken zal het altijd zijn trouwe fans behouden.

Zucht, ooit… *kijkend naar de 3-wieler boven aan de pagina*
Wat zal mij het ook allemaal verrotten ;)
@freezzr: oke, dit is dus echt een trieste grap. Zelfs als liefhebber van groen7, zou je dit moeten kunnen waarderen.
@gerbie: trieste auto’s trieste grappen!
Niks aan de hand: The company therefore has nothing to fear from the current crisis, though we of course are deeply upset by the affect the disease may have on the wonderful British landscape.
Dit is echt een van de meest bijzondere automerken. Trekken zich nergens wat van aan en gaan hun eigen weg. Ik heb daar wel bewondering voor. Met het probleem van dat hout zal het wel meevallen, ze kunnen het altijd nog importeren.
Je zult maar last krijgen van houtworm… :mrgreen:

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).