Nedcar-update: een stapje dichterbij de redding? [updated]

Auteur: , 16 Reacties

Positief nieuws omtrent het aan de rand van de afgrond staande Nedcar. De kans is groter geworden dat BMW als producent wordt binnengehaald, en er MINI's in Born geproduceerd gaan worden. Dit zou per november 2014 het geval moeten zijn.

Ten eerste: er is nog geen handtekening, dus niets is zeker, maar de zogeheten ‘commissie van wijzen’, die door het ministerie van Economische Zaken (van minister Verhagen) in het leven is geroepen, heeft een positief advies afgegeven over ‘XXX’, wat volgens bronnen ‘BMW’ is. Dit meldt BNR op basis van interne documenten die het in handen heeft.

In de periode november 2014 tot 2020 zouden er jaarlijks minimaal 60.000, maar mogelijk 90.000 MINI’s van de band moeten rollen. Het huidige personeel gaat in dit scenario 2 jaar in de WW (70% salaris), en wordt in de tussentijd omgeschoold. Hierbij zouden de huidige banen behouden worden, en nog eens 100-200 extra banen worden gecreëerd.

Nedcar zou in de toekomst zich overigens niet commiteren aan BMW an sich. Het is de bedoeling dat de fabriek voor meerdere opdrachtgevers kan bouwen. BMW eiste een solide aandeelhouder en toekomstplan, en deze twee lijken er nu te zijn.

Graag willen we de feestvreugde nog wel een beetje temperen: Nedcar moet er nog uitkomen met zowel VDL als de BMW-groep, dus er kan nog een hoop spaak lopen. Het verleden heeft regelmatig uitgewezen dat ook bijna-deals nog stuk kunnen gaan, maar voor de Nedcar-werknemers is dit een extra strohalm. Voor ons de redding pas een feit als er een persbericht van MINI ligt, maar misschien zijn we wat cynisch.

UPDATE 8 juli 2012: Nedcar is door BMW genoemd als mogelijk partner in een persbericht.

“Our preferred option is to establish a contract manufacturer as a satellite production as close to our UK operations as possible, at the Nedcar plant in The Netherlands, with whom BMW is in discussions.”

Er is dus nog steeds niets bevestigd, maar het feit dat BMW Nedcar noemt in een officiële uiting geeft wel aan dat het de goede kant op gaat. Zodra er een bevestiging is staat dat uiteraard op onze frontpage.16 reacties

Ookal moet je er als regering geld op toeleggen moet je het doen. Je hebt een mooie fabriek dus waarom zou je die kans niet pakken. Dat is altijd beter dan voor langer als 2 jaar in de WW > uitkering.. minder koopkracht enz enz. Deze regering denkt alleen op de korte termijn hoeveel het ze uitspaart..
@The360box: Korte termijn win je kiezers mee, lange termijn niet. Dus waarom zou je daaraan gaan denken, totaaal overbodig joh!
@GaIIardo: Zo gaat het al jaren, true maar hier heb je er niks aan. Alleen aan grote projecten als de HRA of Europa.
@The360box: neh.. Ik weet zeker dat die stink vakbonden het op het laatste moment wel weer weten te vergallen..
Goed nieuws! Nog ff die handtekening.

A new Mini is Born, and Nedcarrrr is born to be alive!
http://i2.ytimg.com/vi/9UaJAnnipkY/default.jpg
@joejojo2012: Dom gedoe ook altijd met die joetoeb…
@joejojo2012: je post een link naar een plaatje… Niet naar een YT video. Denk dus eerder dat de fout bij jou zit ipv bij YouTube ;)
Een Mini vrachtwagen en Mini pickup euh Mini motor ohja en een Mini sedan hebben we nog niet dus die kunnen daar mooi gebouwd worden.
@norge: Of een Mini onderzeeër. Het zal wel moeten als ze aan de weet ik veel hoeveel modellen willen komen.
Ik durf te wedden dat die kortzichtige nederlandse vakbonden dit nog weten te torpederen. Iets met afvloeingregelingencompensatieheffingstoeslagforfaitbonus die een half procentje te laag blijkt of zo.
@Neptukker: gelukkig zijn de vakbonden op sterven na dood.
Die halsstarrige hesjes/petjes-dragers zagen zelf ook in dat ze vastgeroest waren.

Het zal mij benieuwen hoe de nieuwe vakbond er uit komt te zien.
Ik denk niet veel beter….
wedden dat het personeel van Nedcar desalniettemin gewoon toch maar gaat staken naar aanleiding van dit nieuws? Gewoon…omdat het kan.
@dnadave: precies, het verbond van verworven rechten weet precies hoe ze de werkgelegenheid kunnen reduceren.
Dus nu hebben we het over Mini’s.
Nog niet zo lang geleden zou het gaan om X5’en en X6’en, toch?
masterstig via Android app
@ramshoek: Ik dacht X1 en X5.
Ik hoop wel dat deze deal gaat lukken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).