Nederlandse parkeertarieven stijgen nog steeds hard

Auteur: , 35 Reacties

Joh...

Vandaag is het weer zo ver: de publicatie van de uitkomsten van de jaarlijkse Nationale Parkeertest door Detailhandel Nederland. En zoals elk jaar vormt dit weer de opmaat voor veel geklaag en boosmaakverhalen. Waarna we natuurlijk allemaal onze Heilige Koe in dezelfde, duurdere parkeergarage planten om ons volgend jaar opnieuw enorm druk te maken over de gestegen tarieven.

In totaal werden 75 parkeergarages en -plaatsen in 24 Nederlandse steden getest. In 13 hiervan werd parkeren in 2011 duurder, en zelfs 19 steden verhoogden dit jaar nog de tarieven.

Het slechtst ben je uit in de parkeergarage aan de Torenlaan in Assen, met een tariefsverhoging van meer dan 50 procent in de periode 2009-2012. De beste parkeergarage is die bij het Stadhuis-Muziektheater in Amsterdam. Hij is schoon, netjes onderhouden en veilig. En: “Bovenal heeft de gemeente Amsterdam in deze parkeergarage het tarief en de tijdseenheid aangepast. In plaats van € 4,00 per uur, geldt er nu een tarief van € 0,50 per 8 minuten. Omgerekend komt het uurtarief daarmee op € 3,75 en daarmee is deze garage de enige in de test waarvan het uurtarief is gedaald.

In het voorwoord spreekt Detailhandel Nederland bovendien de zorg uit dat hoge parkeertarieven het winkelend publiek afschrikken:

Maar parkeertarieven kunnen niet eindeloos verhoogd worden; het aantal bezoekers loopt in sommige steden al terug. Dat is zowel voor winkeliers als voor de gemeente geen wenselijke situatie.

Enfin, lees het zelf maar.

Wat is je grootste parkeerergernis? Zijn het de krappe plekken, de steile stukken, brandende Ferrari’s, de hoge tarieven, of toch het feit dat je in veel gevallen nog steeds per uur betaalt?35 reacties

Precies de reden dat ik de stad mijd met de auto. Leuk dat je in Rotterdam overal met je chipper moet betalen (buiten pakeergarages) maar oplaadpunten plaatsen ho maar. Gevolg => nooit genoeg saldo
In Dordrecht worden de parkeerautomaten geleegd door Brinks. Betekend dat de overheid Brinks ook weer moet betalen dus dat kost ook weer extra geld.. Waarom verzint de overheid op zulke dingen geen goedkopere oplossingen..
Sja, ik parkeer misschien 1-2x per week op een plaats waar ik moet betalen (in de stad).. Dus van de bedragen heb ik niet zoveel last.. Maar ze zijn die dingen nu aan het vervangen waarbij je alleen maar je.. Hoe heet dat nou.. Tsjip Knip?? Kan gebruiken.. Daar doe ik niet aan, gewoon munten graag.
the-budel-guy via iPhone app
@kaasboerin: op elke plaats waar staat dat je de chips knip alleen kan gebruiken. Betaald m’n vader gewoon niet. Hetzelfde als het betalen via je mobiel. Ook onzin.
@the-budel-guy: Prima, maar dan is het gewoon een kwestie van tijd voor je een bekeuring krijgt. Wat ook een overweging kan zijn natuurlijk; structureel niet betalen en af en toe een boete incasseren. Probleem is alleen dat met name in steden als A’dam de gemeente het tot een kunst is verheven om parkeerboetes uit te schrijven, dus ik denk dat deze strategie daar niet werkt…
@BJ: dat van kwestie van tijd is trouwens ook een grappige voor buitenlanders.. Ik kan als belg niet betalen aan deze betaalautomaten ( geen idee waarom, want we hebben ook gewoon een betaalkaart..)

Je kan je dan ook de vraag stellen of hier geen sprake is van de onmogelijkheid om te betalen of de ongefundeerde eis van de eigenaar van de parkeerplaats aan zijn gebruikers om een werkende betaalkaart te hebben.

Vraag me erg af hoe een rechtzaak zou zijn als je gewoon aangeeft: maar ik heb geen betaalkaart… Ik wil gerust betalen hoor, maar dan wel op een wijze die voor me werkt.
@tborre: Dat win je. Er zijn in het verleden al rechtzaken geweest over b.v. parkeerplaatsen waar je uitsluitend met PIN/Chip kunt betalen en/of de enige cash-automaat in de buurt stuk was.

Die zijn structureel gewonnen door de eiser/klager en de boete dus kwijtgescholden. Je moet als burger met elk wettelijk betaalmiddel kunnen betalen; het afdwingen van uitsluitend PIN mag niet; er zal altijd (naast de vele PIN automaten) een cash-automaat in de buurt moeten zijn.

Maar de tarieven zijn inderdaad schandalig; moet voor m’n werk vaak in het Centrum van grote steden zijn. Kost je soms gewoon 48 euro voor 8 uurtjes parkeren; oplichterij !
@kaasboerin: dat chip knip is toch veel handiger dan geld joh! heb laatst ook een poging gedaan, druk dat pasje er in.. WEG :| nergens op dat apparaat een nummer te bekennen.. heb (helaas) de politie moeten bellen uiteindelijk, die mij dan het nummer konden geven.. nee, super joh chip knip..
@dennisr: De politie??..
http://www.kpn.com/v2/upload/e6d38884-5589-4fdc-846b-0c4f2b26141c_558x222_1888_80ct.png
@kaasboerin: jaa is diefstal toch? xD automaat jat pasje! nee ik wist even niet wie anders.. 1888 nooit aan gedacht..
@dennisr: Haha, scherp..
hmmm wat een verschil met het buitenland.
net terug van wintersport in Zwitserland, betaalde 0,10 frank voor een uur parkeren in een parkeergarage in Brig.

Werd wel gelijk gewezen op een (volgens hun verkeerde) gewoonte van mij, namelijk het achteruit inparkeren.
Ik had de borden geheel over het hoofd gezien, maar het was daar verboden om achteruit in te parkeren i.v.m. vervuiling van de muren.

Dus, zwitsers zijn en goedkoop en ook nog eens schoon, de muren zagen er daar inderdaad behoorlijk mooi wit uit.
ik zou wel een parkeerplaats willen kopen, volgens mij levert dat meer op dan de huidige spaarrente. Weinig onderhoud, chipknipautomaatje er bij, klaar!

alleen spijtig dat @kaasboerin dan niet bij me komt parkeren.. :mrgreen:
Krappe plekken! Ik heb nu regelmatig het idee dat ik veel moet betalen voor het risico op beschadigingen. Dat geldt zowel voor parkeergarages als gewone “buiten plekken”. Maarja… de overheid weet dondersgoed dat wij allemaal gehecht zijn aan onze auto en of het nou via accijns, belasting, of parkeren gaat, het blijft een dankbare melk koe. En met het oog op bezuinigingen (wat over het algemeen niet betekent dat de overheid minder uit geeft, maar vooral dat wij meer moeten betalen), is dit vast niet het laatste berichtje dat jullie hier aan kunnen wijden…
@BJ: Scheef parkeren FTW !
Het maakt mij op zich niet uit, de combinatie van krappe plekken en de hoge tarieven is toch wel erg vervelend. Ik parkeer soms 8 uur op een dag, dan is een tarief van 4 per uur echt veel te veel. Als je dan een privégarage krijgt zonder andere parkeerders dan is dat te overzien, maar helaas is dat niet zo..
16 miljoen moet ergens vandaan komen en we zijn toch niet verbaast dat een groot gedeelte bij de werkende automobilist moet komen.
@rubenpriest. omdat er zo schandalig veel poen in die automaten zit is het vast niet vertrouwd als zo’n parkeerwacht met een hongerloontje dat gaat doen.
Ik heb laatst een boete gekregen. Ik had mijn parkeertijd voor 1 uur betaald en uit voorzorg met nog een half uur extra. Ik moest naar de tandarts.
De tandarts vertelde me dat het niet langer dan 1 uur zou duren, maar helaas liep deze erg uit.
Mede omdat ik in de stoel zat kon ik op geen enkel moment bijvullen ? Het gevolg een boete.
Na het indienen van een bezwaar werd dit alsnog afgewezen onder het mom van: Een parkeerwachter mag zelf bepalen wat voldoende is om een boete uit te schrijven ?
Ik betaal trouw en vind het niet erg dat de prijzen stijgen, maar waar ik wel tegen ben is het onrechtvaardig uitschrijven van boetes, waarbij je na bezwaar met een gegronde reden alsnog moet betalen.
Puur geldklopperij en afzetterij.
Ik heb me daarom ook maar voorgenomen dat als ik zo’n boete weer krijg.
Dat ik ga posten bij een parkeer plaats en die parkeerwachters ff een kopje kleiner gaat maken. En de gemeente waar ik de boete kreeg was Amsterdam.
@bempi: Onrechtvaardig? Als je te weinig hebt betaald is een boete logisch, ookal kon je het op het moment niet vervangen.
@Nv:

Dus als jij ergens parkeert en vervolgens wordt je door een ambulance naar het ziekenhuis gereden. Mogen zijn na het bezwaar met uitleg de boete handhaven ?
Lekker kortzichtig denkgedrag zonder enige coulante houding t.o.v. de onberekende situatie.
Wat kan zo’n persoon er dan nog aan doen ? Zeker ff een belletje geven; zeg buurman me auto staat daar, kan je ff een paar euro’s erin doen zodat ik geen boete krijg terwijl je misschien in de O.K ligt te creperen.
@bempi: wat ik nooit begrepen heb is dat “dagtarief” gedoe.
Al zo vaak krijg ik een ticketje onder mijn ruit waarop ik mooi kan lezen dat ik blijkbaar voor het dag/halve dag tarief heb gekozen en dus X euro mag overschrijven.
Vooral als je al een bedrag betaald had is dit in mijn ogen een beetje ten onrechte. Want in 1 geval had ik al voor 8 euro betaald, was 5 minuten te laat en kreeg dan de vriendelijke boodschap dat ik voor het dagtarief had gekozen. dus nogeens 18 euro… dus ik betaal 2 keer…
Helemaal grappig is het dan als je dat tarief krijgt om 17:45 en dat je maar hoeft te betalen tot 19:00 …. waanzin en eenvoudigweg afzetterij…
@tborre:

Met hun beleid wek je gewoon agressie en stimuleer je mensen juist om niet te betalen.
Daarbij mag je meestal nog 10 minuten na je afloop tijd blijven staan ivm noodsituaties, maar tegenwoordig lappen ze dat aan hun laarzen.
Ze moeten die parkeer automaten aanpassen, want dit systeem werkt niet. Als je voor een bepaalde tijd wilt blijven ipv het dagtarief dan blijf je als een gek drukken op de knopjes en vaak zijn het afgeronde tijden. Dus als je 1 uur en 25 minuten wilt blijven, dan betaal je gewoon ook voor die extra 5 minuten.
Er zijn zelf plaatsen in Frankrijk waar het parkeerbeleid is: € 0,60 voor een heel jaar :-)
Ik pak lekker de motor :D Voor de deur parkeren en het kost me geen cent. Ben ook nog eens tien keer sneller de stad in en uit.
Heb ooit eens een directeur handhaving op AT5 horen zeggen, dat hij veel liever had dat de mensen betaalden, dan dat er getakeld, of geklemd moet worden. (liegen is ook een kunst). Veel mensen die aan de grachten gordel werkten, waren met een parkeer bon met klem goedkoper uit dan voor een hele dag te betalen. (is dat nog zo?) Positief: er is nu plenty parkeerplaats in de binnenstad van 020. Er wordt nauwelijks meer geklemd/getakeld. Je kan nu voor 5 euro een hele dag parkeren bij div. P+R parkeer plaatsen met een uur gratis OV erbij.
Ik heb een zelfstandige winkel en ga dit jaar ook met een webwinkel beginnen. Mocht die uiteindelijk meer geld opleveren dan de winkel, dan ga ik wel mooi het centrum uit. Op dit moment zijn de omzetten al bedroevend. En dat is niet alleen door de crisis of internet, maar omdat mensen de stad uit gepest worden. Je kunt mij over een paar jaar ook in een pand ergens op een industrieterrein vinden. Zo staan er steeds meer winkelpanden te huur in de binnenstad en de gemeentelijke ambtenaren zijn daarvan de hoofdschuldige. Maar dat volk heeft toch een bord voor hun kop, die laten ze de boel liever kapot gaan dan dat ze toegeven dat hun beleid fout is geweest.
@midasracer:

wat voor een handel ??

btw .. internetverkoop lijkt me verschrikkelijk om te doen ..
vooral als je een winkeltje hebt ..

pandje zoeken ..
huurprijs maken ..
contract tekenen ..
etalage maken ..
reclame verzinnen ..
luitjes over de vloer ..
inkopen doen ..
advies geven ..
trots zijn ..
toegevoegde waarde hebben ..

en dan naar morsdode gortdroge internethandel ..
walgelijk als je er over nadenkt ..
@lincoln: Daar komt bij dat je er zo’n 99.999 van hebt, die elkaar allemaal met centjes op de prijs lopen te nakken.. Voor de (vele) vergelijkingssites, dan staat de goedkoopste bovenaan, en die heeft dan geluk.
@lincoln: Ja, zorgen dat je goed inkopen doet, goede site hebt en een beetje geluk en dan heb je meer piek per uur inspanning. Daarbij gaat meneer niet met zijn winkel stoppen, maar stoppen in het centrum;)
@lincoln: Ik doe koffie en thee. 80% van de omzet is koffie en thee, de rest kadootjes, koekjes, chocola, wat serviesspul en af en toe een espresso machine. Maar ik heb niets tegen internethandel. Dat gaat zo:
’s morgens computer checken, voorraad bestellen, bestellingen inpakken.
Dan kopje koffie, dozen aan vervoer meegeven, dan een paar uurtjes in de garage sleutelen, ’s middag stukje fietsen of gaan surfen. Lekker moe thuiskomen, koken voor het gezin. ’s Avond nog even op de bank de bestellingen en bankrekening bekijken, kopje thee en dan het bed in. Effectief gewerkt 2 uur tegen 10 uur in een winkel. Lijkt me prima. En geen gezeik meer met diefstal, vernielingen en gemeentelijke flauwekul zoals zeuren over reclameborden, dingen die op de stoepstaan en zoals het onderwerp hierboven irritatie over parkeren. En ik krijg elke dag gestresste klanten over het parkeren!
@midasracer: Klinkt als goed voor elkaar! En winkels die net uit het centrum liggen en fatsoenlijk bereikbaar zijn en met parkeer gelegenheid kunnen op mij rekenen… :-)
@midasracer:

klinkt “romantisch” ..

begrijp je frustratie omtrent precario “rechten” en werkelijk 10-tallen andere soorten van vergunningen en leges die maar op 1 ding neerkomen ..
pay the fucking bill and you get nothing in return ..

de Hema en Blokker betalen dat gewoon ..
ander kan je als winkeliersvereniging nog zeggen “daar gaan we niet aan beginnen” ..

tis alleen dood en dood zonde dat historische binnensteden veranderen in 1 grote pauperzooi ..
1 jaarlijkse huurcontract troep met mega-schoenen-sale Turkse pizza + een mediamarkt ..
zodat elke etalage-ruit beplakt is met grote 50% posters ..

triestig dat een industrie-terrein een betere optie is ..
krappe plekke en de prijs is mij echt een ergernis
Ook een mooie; Westin hotel Milaan. Prijs voor de kamers van dit hotel is goed gezien de luxe, maar voor de rest betaal je,
“wat zijn de tarieven per dag voor parkeren bij juliie?”. -26 – 61€: afhankelijk van grootte en merk!….. 46€ per dag voor mijn Audi. Wat een grapjassen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).