Nieuw: de discocrash [video]

Auteur: , 53 Reacties

Een discocrash: het klinkt heel funky en leuk, maar dat is het geenszins. Het is een nieuwe crashtest die inzichtelijk moet maken hoe de stapjeugd (na een avondje uit) bij een crash uit de auto komt.

Wanneer je er van uit gaat dat de gesimuleerde crash in een kleine auto met vier (dure) inzittenden en een vaartje van 70 km/u tegen een boom is, dan ben je geneigd om te zeggen: horizontaal.

Jammer, maar helaas, het gebeurt nog wel eens dat er na een avondje uit een eenzijdige crash met aanzienlijke schade te betreuren is, vooral in landen waar je niet zo 1-2-3 met de fiets bij de lokale disco komt, tenzij je zin hebt in 3 uur fietsen over donkere wegen. Bij onze oosterburen nam de ADAC de proef op de som en liet zien wat de schade is als je met zeventig per uur een boom kopt. Een obstakel vol in je kap, toch wat heftiger dan bijvoorbeeld de small overlap.

Waarom? Je kunt op je klompen aanvoelen dat de nasleep van een dergelijke klapper weinig florissant is, voorbeelden genoeg. Maar op deze manier kunnen de voorlichters mooi met ‘harde gegevens’ de jongeren informeren. In 2011 overleden in Duitsland 522 mensen tussen de 18 en 24 bij auto-ongevallen.

Het resultaat van de crash? Bekijk het op autojunk! Als damage control heeft de automobielclub nog een lijstje (PDF) opgesteld met de veiligste betaalbare auto’s voor jongeren53 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
dansen-naar-de-pijpen-van-1-of-andere-kut-organisatie-of-stichting-anders-ga-je-heel-snel-dood-video,s zijn zooooooo 2003 ..

optieften dus ..
@lincoln:
Ik probeer nog een beeld te krijgen van deze test.
Hoe maak je kompleet doorgesnoven crashtest dummies….
@jrk68: de wezenloosheid en het reaktievermogen lijken me overeenkomend
@jrk68:

volgend jaar hetzelfde filmpje onder de noemer “senioren-crash” ..
@lincoln:
Nee joh, een brommobiel met 70 tegen een boom smijten is niet echt realistisch….
@lincoln: Inderdaad…altijd \”lustig\” om te zien dat ADAC voor crashes met beoogd schokeffect nooit de Duitse ueberauto\’s pakt. Altijd arme Fransoosjes of zielige Italiaantjes…Let er maar eens op ;-)
Ze zouden verboden moeten worden, die jongeren.
@faalhaas: Of allemaal een Dartz krijgen.
@sir_smokalot: Dan vallen er nog veel meer doden ben ik bang.
R.I.P. inzittenden panda..
ik blijf toch van mening dat ik liever met een auto met de grootte van een 5 serie of een s klasse een ongeluk maak, misschien dat ik het dan wel na kan vertellen zonder ernstige verwondingen
kijk in de c-klasse blijft iedereen nog zitten waar die zitten moet, just saying..
http://www.youtube.com/watch?v=pG9h4XMJv6Y
@bigcar: Dat is een ‘small overlap’-test, dat is niet een-op-een te vergelijken met de botsing uit het bericht.
@bigcar: zie ik dat nou goed, die bestuurder komt met z’n hoofd NAAST de airbag… Ik koop wel een Panda de volgende keer!
@bigcar:
Yep, vraag maar aan de kinderen van Lady Di hoe goed een S-klasse je beveiligd bij een crash in een tunneltje….
@jrk68: had wel handig geweest als ze haar gordel had omgedaan.. Maarja wie weet hoe ze dan eruit had moeten kruipen. En of ze miss in een rolstoel terecht had gekomen of niet..
Met’t geld van een nieuwe Fiat Panda koop je dus beter een tweedehandse grotere wagen…
@fep739:
DIE HALF DOORGEROEST IS…………….
@fep739:

wel 1tje met veel peekaas hoor .. en achterwiel aandrijving ..
@fep739: zo’n lekker grooote volvoooo
Gelukkig ben ik geen 24 meer, nu lijkt het gevaar geweken :)
Of gewoon niet naar de disco gaan.
@ferrari94tr: jawel maar niet met zijn vieren…
Dat doet een Laguna uit 2001 toch beter. Fifth gear heeft die auto met 80 km/h tegen een boom aan geplant en daarbij stonden de stoelen na de crash op een iets gezondere plek dan bij deze Panda het geval is. Zo zie je maar dat de grootte van een auto wel degelijk invloed heeft op de veiligheid.
@RRenault: Tijden die test zaten er geen crashtest dummy’s achterin zonder gordel, die de voorstoelen naar voren drukken tijdens de aanrijding.

Dus dat is zo’n vergelijking:
http://www.obesitascentrum-zna.be/obesitas/images/Afbeelding1.jpg
@notsobig: die dummy’s achterin hadden toch wel een gordel om? En bovendien zie je in de slo-mo dat de stoel al naar voren gaat *voordat* de achterpassagier er tegenaan kwam.
@potver7: Waar zie jij een gordel dan? En kijk eens naar het filmpje van de laguna, daar zie je ook de stoelen naar voren komen. Het enige verschil is dat ze bij de Laguna niet terug veren en er niet een persoon van de achterbank tegenaan gelanseerd wordt en zo nog verder naar voren geduwd wordt…

http://www.youtube.com/watch?v=2fLg8eQaPyE
@notsobig: o, houd ik daarom zo van perensap
@RRenault: Een Laguna uit 2001 crasht niet. Als je daarmee bij de discotheek komt kun je sowieso lopend terug.
Hoe was het ook alweer? Daarom gordel om?
De overlevingskans van de inzittenden van deze Panda heeft weinig met t feit te maken dat ze in een panda zitten…. en alles met t feit dat sommigen het idee hebben dat een gordel niet nodig is.

Groter is niet perse veiliger, dat bleek al bij de small overlap tests. Er zijn fabrikanten genoeg die alleen voor de score gaan en het op vlakken laten liggen als de crash net anders plaatsvindt dan bij n EURO-NCAP simulatie.

Maar goed…
Je zult het maar meemaken :(
obstakels en bomen ontwijken tijdens het autorijden is mijn hobby ..

maar omdat er zoveel tijd in mijn hobby ging zitten heb ik er maar een gewoonte van gemaakt ..
Dat zijn toch geen prijzen voor auto’s voor jongeren!?
@dotternetta: Waarom niet? Als simpele student met bijbaantje is het goed te betalen, je moet alleen een beetje bezuinigen op vrije tijd, sociaal leven, drank en uitgaan.

Ohja, dan heb je ook geen veilige auto nodig om naar de discotheek te gaan. Stom…
@motoragent:
“kuch” Paps en Mams met veel centjes die nog wel eens wat uitzoeken voor hun ooh zo lieve zoon of dochter..

(laatst nog iemand gesproken die een polo GTI had gekregen, op één of andere manier willen een hoop mensen zo iemand niet tegen komen op een zondagochtend.. gek hé?)
@lamborgfan: makkelijk hea, voor oordelen…. weer is een reactie die nergens op slaat dat jongeren alleen goede autos kunnen rijden als ze die van paps en mams krijgen… jij wilt zeggen dat jongeren zelf nix goeds kunnen betalen?

volgens mij ligt dat puur aan waar ze hun geld uitgeven, als je niet uitgaat, niet elke keer dat je salaris krijgt gaat shoppen etc kan je prima een dikke auto rijden (ik doe het die manier en rijd een 325i en een M3…)
@spykerboy: Beetje jammer dat je zo denkt, want als je mijn reactie leest dan zeg ik helemaal niks over je bewering die ik beweerd zou hebben.. Beetje jammer dat je vooroordeelt dat ik vooroordelen hbt over jongeren die auto\’s van hun ouders krijgen.

M.v.g.
@spykerboy:

Als je niet meer studeert is dat misschien mogelijk inderdaad..
Of je studeert wel maar in dat geval betalen papa en mama verder alles.
Anders rij je als jongere niet 2 bmw’s.
@lexusisf: ik woon inderdaad nog in mijn ouders huis ja, dat scheelt een boel inderdaad, maar aangezien ik er alleen woon, is het indirect ook weer op mezelf… hoef alleen geen huur te betalen…
@motoragent: ik weet niet of je weet wat studeren tegenwoordig kost?
@Jipp: conclusie: domme jongeren rijden duurdere auto\’s! ;)
@Jipp: Jazeker, ben laatstejaars HBO Automotive Engineer, allemaal uit eigen portemonnee ;)
@Jipp: Niet onwijs veel meer dan 5 jaar geleden. Maakt niet uit ook, er moet altijd wat te zeuren zijn toch, totdat de subsidie helemaal verdwijnt op scholen en onderwijs.. @lamborgfan: Ja hoor, jaloezie? Sommige mensen stellen hun prioriteiten anders en werken er gewoon voor. Ok, ik heb ook een auto die niet zo normaal is voor studenten, maar als ik veel rijd, dan ga ik minder uit. Ga ik meer uit, dan rijd ik minder. Het is duur en als student kan je niet allebei hebben. Dan maar beetje verdelen he..
@jzaero: amen!
Allemaal bangmakerij.
Morgen gewoon lekker doorplanken.
@glashelder: to zo ver je laatste bericht op Autoblog dus , RIP ;-) #sarcasmmodus off#
niks geen bangmakerij, het komt vaak voor.
Jonge bestuurders lopen statistisch gezien een grotere kans op een ongeluk. Jonge bestuurders rijden relatief vaker in een goedkopere/oudere/onveiligere auto. Uitgaan doe je ’s nachts, wat ook gevaarlijker is dan overdag.
Natuurlijk ga je met je auto naar de “disco” als je die hebt, uiteraard neem je je vrienden mee en een biertje meer of minder maakt ook niet uit.
Verder maakt het uit waar je woont. 80km wegen met bomen erlangs zijn levensgevaarlijk. In België zijn de uitgaansgelegenheden in dorpen juist in dat soort gebieden
gevestigd. En daar vallen doden bij. In België zijn 20(!) verkeersdoden in één weekeinde niet ongewoon…
Het is ook wel moeilijk, om je als verkeersdeelnemers een beetje verstandig te gedragen en je aan sommige regels te houden.

Wel is het aardig om te weten, of je vervoersmiddel een beetje tegen een stootje kan.
Maar het zegt niets over, hoe je uit een ongeval kunt komen. Ieder ongeval is uniek, met even zo veel unieke omstandigheden, waar je afhankelijk van blijft.
En het hoeft niet altijd aan jezelf te liggen, zo’n ongeval, een ander kan je ook iets aan doen, soms ook niet met opzet, door onkunde, of vanuit nalatigheid. Soms is een ongeval dikke vette pech.

Na deze test weet je wel een beetje wat je kunt verwachten.
@Orichy: Als je, voordat je auto mocht rijden, eerst twee jaar lang op een opgevoerde scooter hebt gescheurd, en dat nog overleeft hebt ook… dan kan het inderdaad best zo zijn dat je denkt alles te kunnen. ;)
Verantwoordelijkheidsgevoel.
Kan geen kreukelzone, NCAP test of airbag tegenop.
@desjonnies:
Onder dat motto had Toyota ooit een reclame, ken je die nog?
Die Corolla die een crashtest lijkt te ondergaan maar net voor de muur stopt….
De tekst was een mooie sneer naar VW, voordat we de veiligheids systemen testen, testen WIJ eerst de remmen.

Een Golfje had destijds nog 52m nodig om van 100 naar 0 te gaan.
Rond de 42m was toen heel gewoon….
Deze 2 alinea’s sluiten wat bijzonder op elkaar aan “dan ben je geneigd om te zeggen: horizontaal. Jammer, maar helaas” dat heeft Smoke vast niet zo bedoeld.
Wat een stel Duitsers zijn het ook hè? Doe hetzelfde met een Golf V en de ellende ziet er niet anders uit… maar nee we publiseren natürlich nur das video von ein Fiat, fresse das ihr Pizza-fressers!
In een Panda lach je iedereen uit..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).