Nieuwe trend: dieven maken jacht op je katalysator?

Auteur: , 89 Reacties

Wel nondeju. Heeft het proletariaat het eerst voorzien op je autoradio, TomTom-device en airbagunits, begeven ze zich nu steeds vaker ónder je auto om daar de katalysator van je uitlaat te ontdoen.

In Almere, waar wij ons sowieso niet zonder extra hangslot om de kat durven te begeven, werd Farshid Seyed Mehdi zaterdag beroofd van zijn uitlaatgasreiniger. En dit is geen opzichzelfstaand incident, hoewel de Flevolandse politie niet eerder een kat-diefstal meemaakte. Eerder dit jaar, dinsdag 22 mei 2012, werden er twintig stuks onder busjes vandaan gesneden/gesloopt/geschroefd. In Bergschenhoek waren al eens veertien auto’s de Sjaak en ook bij autobedrijf De Goede in Stompetoren gingen er twaalf onder auto’s vandaan. Een echte katalysatorkraak werd in Ureterp gepleegd, waar het vermoedelijk Litouwse dievengilde 150 stuks buitmaakte. Ook bij onze zuiderburen werden er al eens driehonderd buitgemaakt.

De plotselinge interesse in katalysatoren is ergens logisch te verklaren. Deze metalen bollen (duidingsfoto) zitten vol met kostbare edelmetalen als platina of palladium, weggewerkt in een honingraat-achtige celstructuur. Wanneer deze in reactie komen met uitlaatgassen wordt de hoeveelheid NO, CO en koolwaterstoffen sterk verminderd. Zo veel zelfs, dat het al jaren verplicht is in de EU en de VS. En tweedehands blijven ze geld waard.

En nu komt een keerzijde van deze vemorgensverminderaars luchtverbeteraars aan het licht. Autoradio’s zijn steeds vaker geïntegreerd, externe navigatie-kastjes sterven uit (want smartphone) en airbags rippen geeft altijd zo’n gedoe met alarmen. Waarom dan niet even met een pijpensnijder onder een auto c.q. busje liggen om de katalysator weg te snijden? Bovendien kan een geoefende pijpensnijder met gemak een kat stelen zonder een alarm af te laten gaan. Ze schijnen per stuk al gauw 50 euro op te leveren. Een nachtje doorsnijden en de buit is binnen voor de gemiddelde MOE-landers. Niet dat we willen zeggen dat dit bijna altijd MOE-landers zijn, maar het zijn bijna altijd MOE-landers, als we onze bronnen in het autobedrijvencircuit mogen geloven.

Alle berichten in de media welbeschouwd lijken autobedrijven het vaakst de klos, en wordt de particuliere auto-eigenaar in mindere mate gepakt.89 reacties

Ach bekijk het zo, dat ding haal er er toch onder weg met een sportuitlaatsysteem, danwel vervang je hem met een rennkat.
@BMW330Ci:
Waarom een rennkat (die ook gejat kan worden) en niet gewoon een stukkie pijp op die plaats.
Die van mij ligt gewoon op de plank en gaat er voor de apk tussen en daarna weer op de plank.
@jrk68: Ding is erbij mij al onder uit… Wordt ook niet verwisseld met de APK, voordeel van een diesel ;)
@jrk68: hangen daar niet gigantische boetes aan vast?
Tuurlijk de pak kans is nihiel, maar als…
@TSAARno:
Ik ken niemand die daar ooit een probleem me heeft gehad.
Het is bij MR auto’s sowieso moeilijker te zien maar ik denk niet dat oom agent over de grond gaat dwijlen om te kijken of kat er nog onderhangt.
Als hij/zij al weet wat hij/zij zoekt.

Bij fwd is dit vaak lastiger daar de kat dan vaak een onderdeel is van het spruitstuk maar dat is dan weer moeilijker te stelen.
Farshid Seyed Mehdi heeft zijn broers al wel ondervraagd?
@dennisr: Ik ging stuk!
@dennisr: Hahahaha, geweldig.
@dennisr:
Dat wordt weer een top 10 dennis.
@dennisr:

Al die plusjes zeggen wel wat over het publiek hier in ieder geval
@dennisr: gvd dennisr :(, laat mij is een keertje een fipo en top 10 scoren..
Het kan dus nog zieliger dan Tomtoms jatten…
Als ze dr gelijk ff een katvervanger tussen lassen mogen ze mijne zo hebben. Wel luchtdicht graag.
@E34M5Touring: Lassen? gewoon de bestaande boutjes even weer gebruiken graag, misschien moet je even een briefje achter je ruit doen wanneer je voor de keuring gaat, kunnen ze hem een dag later meenemen :)
@dennisr: Goed plan! *doet even instructie schrijven*
@E34M5Touring: Let op, werk instructies in een slavische taal komen vaak beter over ;)
@griffendahl: Kak, op de Google Translate dan maar :)
@E34M5Touring: Wel Oost-slavisch he.. volgens een betrouwbare bron zijn het namelijk oost Marokkanen ofzo.. hij is ze al op het spoor..
@dennisr: Is daar een dialect app voor?
@E34M5Touring: Dat weet ik niet, wel voor Haags.
@jrk68: Zouden ze dat verstaan denk je?
@E34M5Touring: een dialect aap zegt u? zo kunt u ze noemen, word vaak wel als racistisch ervaren..
@dennisr: Als het maar goed vertaalt wordt,Google Translate kent geen Oost slavische variant…….
@dennisr: psst, hier worden ze makkaken genoemd ;)
onze “buurman” (ABC, VW bussen) in Schiedam/Rotterdam ook al last van gehad. K stond echt raar te kijken toen ik hoorde dat ze tegenwoordig de radio laten zitten maar de airbags,velgen danwel de katalyator veel liever meenemen…. wanneer gaan we daar wat aan doen aan de grens, is er uberhaupt wel wat aan te doen, als ze dezelfde nacht nog verdwijnen het land uit met het bewijs materiaal dan is het toch dweilen met de kraan open zeg maar…
Nederland kan dit prima oplossen. Elke wagen die binnenkomt uit een verdacht land gewoon aanhouden, vragen wat ze van plan zijn, waar ze verblijven en hoe lang. Als ze het land verlaten bij de grens allemaal weer aanhouden en de boel controleren.
Noem het discriminatie, ik noem het veiligheid. Kan me geen reet boeien of een bepaalde groep zich nu genomen voelt, dan moeten ze bij hun landgenoten zijn die de reputatie gecreëerd hebben.
Naast deze controle kan ook de auto direct een verplichte APK krijgen want veelal zijn de Bulgaarse busjes meer roest dan staal en branden er meer lampen niet dan wel…

Nee in plaats hiervan gaan we kijken of er Belgen en Duitsers de grens over komen voor wat wiet… Laat die mensen lekker smoken, focus je op de veiligheid en het welzijn van je eigen inwoners, Nederland.
@E320cdi: laten we dat maar niet doen. Niet alleen mag het niet van Schengen en kost het bakken met geld, ik heb ook geen zin in files aan de grens omdat alle busjes met Moelanders zinloos ondervraagd moeten worden. Want Moelanders zijn ook niet dom en huren dan gewoon een vrachtwagen en lachen dan heel de weg van Oldenzaal naar Warschau om de domheid van de Nederlandse douane.
@E320cdi: Ze controleren nog elke dag hoor. Schengen of geen Schengen.

Ik zie ze bijna altijd staan bij Zevenaar (A1/grens)
@autogedrocht: dat moet A12 zijn…
@E320cdi: Gewoon een Chinese muur met elke 100m een wachttoren met bijpassende schijnwerper en sluipschutters op de grens. Beetje Amerika-Mehico.
@E320cdi: Amen!
@dennisvvti:
Dat kan natuurlijk ook een reaguurder met een bloedhekel aan VAG geweest zijn.
Dat ze toch gewoon van andermans spullen afblijven. Ze verzinnen elke keer wel iets anders.
gebeurt al tijden volgens mij, ik zag het jaren terug op tv
@woutomaat: klopt, ook een hele tijd geleden gehoord. Was betaler vergeten..
lekker makkelijk dat ik geen kat onder die van mij heb hangen, kan hij ook niet gestolen worden
De mijne moge ze komen halen, ligt klaar voor het oud ijzer :D
@steff96: oud ijzer moet je niet doen natuurlijk, dan krijg je per kilo, een cat opzich levert je dacht ik zo’n 35 euro op.. afhankelijk van de grootte natuurlijk..
Nog een reden om met de duivelse brandstof te rijden?
testpipe <3
ze zijn inderdaad geld waard maar kom op zeg, blijf gewoon van andermans spullen af!!
Heb zin om een terrein vol met auto’s te zetten die stuk voor stuk een kat vervanger hebben..

Dat die Marokkanen dieven telkens op de rug gaan liggen om hem er onder weg te sleutelen, en 50 keer achter elkaar weer scheldend en vloekend omhoog komen, kun je de volgende dag de dader zo herkennen met rugklachten..

zo haal ik een beetje mijn voldoening :)

of hier een tip: vervang alle boutjes en moertjes door een maat groter, ze zullen wel alleen met sleuteltje 13 op pad gaan..
@dennisr: Of alles uitvoeren in linkse schroefdraad !
@SimonMc: Die onnozelen draaien meestal eerst de verkeerde kant op :P

ik kan me echt inbeelden dat die dwazen enkel 2 keer sleuteltje 13 meenemen, is meestal de maat bij uitlaten, ze nemen vast geen hele kist mee.. als je dan boutje van maat 15 doet en moertje van maat 14, ja mensen dat kan, dan ben je denk ik al een stuk veiliger..
@dennisr: het gaat om oost europeanen grote vriend
@W115: ja tuurlijk, we weten precies om wie het gaat, toch weten we ze nooit te pakken.. ze hebben geen flauw idee man..
@dennisr:
Nee hoor die gasten klagen al jaren over “pein an die Ruugh”.
@dennisr:

Je probeert te veel..
Is dat wat ze in het Engels een cat burglar noemen?
@SimonMc:
Leuke woordspeling
@jrk68: Waar blijft m’n plusje dan? :p
@SimonMc: Whahaha, dit verdiend er 1 (y)
@SimonMc: Hij staat erbij.
@jrk68: Danke ! ;)
Wie ziet er op die foto ook een gebruikte senseo pad?
@SimonMc: haha. Ik.
@mynameisjeroen: Ik kan hier maar één ding uit concluderen. We drinken teveel koffie.
Hier hebben ze niet genoeg aan 2xsleutel 13 :) zit met andere bouten/moeren vast en subtiele verlaging zodat je er niet zomaar eronder rolt…
Vandaar dat ik mn auto’s altijd verlaag, kom daar maar eens onder jatsmurf!
@rwdrocks: http://www.rustbuster.nl/Aanbiedingen/29024-PU%20omega%20krik.jpg
@towi1989: past niet, als ik hem op de brug of omhoog wil krikken mort ik eerst op 2 planken hout van 36mm rijden
Zelfstellende pijpensnijders met ratelfunctie zijn dus binnenkort weer verboden?
@norge: Dat wordt weer ouderwets met de verstekbak en de ijzerzaag.
@norge: *zelfpijpende stellensnijders.
@SimonMc: Bah ,nou krijg ik elke keer een fout beeld als ik zo’n pijpensnijder moet gebruiken……
@norge: :D
als men nu eens zou beginnen met de gevatte dieven hun handen/armen eraf te hakken dan zouden het aantal diefstallen dalen ipv stijgen.
Een katalysator bevat palladium, rhodium of platina, alle 3 peperdure metaalsoorten! Zelfs bijna zo duur als goud!!! Platina is zelfs duurder dan goud. Eenmaal een kilo gespaard? Hoppa ben je een goeie 30.000 tot 35.000 euro rijker!

Een sport kat bevat volgens mij NIET zulke dure metaalsoorten. Maarja als iemand het op je katalysator voorzien heeft zien ze echt niet zomaar of het een normale is of een sport kat denk ik..

Ben zelf metaalhandelaar en kom soms genoeg gekke dingen tegen
@gerritdriessen: voordat je een kilo platina hebt ben je nog wel effe bezig… :)
Oja en een gemiddeld losse katalysator brengt 40 per stuk op, tenzij BMW of benz ofzo, die kunnen wel 200 per stuk waard zijn
@gerritdriessen: Ow?
@SimonMc: volgens mij zijn die gewoon grtoer, en zit er meer platina in
@undifined1: wat bedoel je? Sportkat of normale?
Dan komt het goed uit dat die kat-plicht niet voor m’n Wankelaar van toepassing is. Rij zonder kat en ook bij de APK hoeft er niets veranderd te worden.
Wat ooit een leuke Autoblog was, is na de Ver-geenstijl-ing niets meer dan een walgelijke kopie van die site geworden…. Als Marokkaan kan ik alleen walgen van reacties van sommige snotneuzen hier. En reacties als ( Wij noemen ze hier Makkaken -schrijft het nog fout ook ) en dergelijke worden gewoon getolereerd alsof het de normaalste zaak is, wat ooit voor mij een leuke site was waar ik sinds 06/07 dagelijks het autonieuws bekeek, is het denk ik tijd voor een wat deftigere site.. adieu
@tierelier: Zo dat is één. Maar als al die oostblokkers zich nu eens niet thuis gaan voelen hier, daar hebben we veel meer aan.
@tierelier: Tsja, terug naar ’t land van herkomst (jullie noemen het het paradijs) dan maar.. :(
@kaasboerin: Hij heeft mijns inziens wel een punt, of kan heb jij goede argumenten om op deze site dit soort racistische uitspraken te doen. Begrijp me niet verkeerd, het staat je vrij te denken wat je wilt, en van mij mag je dat ook uitspreken. De vraag is alleen of dit het juiste platform is.
@geengeldvooreennieuwe: Het gaat toch over auto-onderdelen en jatten.. Nou, dan kom je al gauw op dat onderwerp. 1+1=2. Het wordt niet voor niets vaak met elkaar geassocieerd. Helaas pin-da-kaasssssss.
@kaasboerin: Complimenten voor je sterke beargumentatie. Het oorspronkelijke onderwerp is idd. autogerelateerd. Aan je wetenschappelijke onderbouwing, 1 1=2 valt niet te tornen. Ik ben erg onder de indruk!
@geengeldvooreennieuwe: Neem ’t niet zo serieus joh.
@tierelier: Helaas is niet iedereen het voorrecht gegeven intelligent door het leven te gaan dan wel gebruik te maken van het denkvermogen. Door alles en iedereen te categoriseren zijn velen toch in staat het overzicht te houden in hun eenvoudige bestaan.
@tierelier: Mee eens, het is gewoon te gemakkelijk om dit soort opmerkingen te plaatsen. Lekker annoniem, maakt toch niet uit. Ik vind dat de forumbeheerder hier zeker bij bepaalde reactie moet ingrijpen/ban om ‘geenstijl’-praktijken tegen te gaan. Heeft geen ruk met auto’s te maken.
Ach bij mij mogen ze het doen, de mijne is toch bijna verstopt ;-)
@kaasboerin
Laat ze lekker lullen ;-)
Geen gezeik, iedereen… oh wacht verkeerde, ik bedoel +1!
@tierelier
Als “Marokkaan” zijnde (je voelt je blijkbaar geen Nederlander?) weet je dat kaasboerin de spijker op de kop slaat, ik heb deze comments eens laten lezen aan een vriendin van Marokkaanse afkomst die heeft zitten schateren van het lachen om de verongelijkte reacties. Wij kaaskoppen moeten minder politiek correct zijn en dingen bij de naam noemen, Nederlanders van Marokkaanse afkomst moeten minder lange teentjes krijgen en MOE-landers moeten met hun klauwen van je auto afblijven was de strekking van het verhaal :P
@koelkast: Zo is het maar net. In de ”echte wereld” is het ook zo vaak ”wij marokkanen” of ”wij negers/negerinnen” worden gediscrimineerd. Je hoeft maar iets te zeggen en men beroept zich gelijk op zijn/haar of zijn/haar voorouders hun afkomst.
Hellingshoekmeter for the win! Of kunnen ze onder de auto liggen zonder deze op te krikken…?
Damn,Ze jatten tegenwoordig zoveel van je auto dat ze hem netzogoed weer gewoon helemáál mee kunnen nemen.
En die komen dan onder een omgekatte auto terecht?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).