12 pure sportwagens die het zonder voorruit doen

Auteur: , 44 Reacties

Of eigenlijk 11 pure sportwagens en een Renault Espace.

Renault Sport Spider

Tot in de jaren ’50 was het heel gewoon: straatlegale racewagens hadden geen dak en geen voorruit. Als je geluk had kreeg je nog een klein doorzichtig schermpje dat je gezicht tegen de ergste rijwind beschermde. Eigenlijk best vreemd dat de integraalhelm pas decennia later gemeengoed zou worden. Hoewel de meeste auto’s tegenwoordig een voorruit hebben, tot aan de pure rijdersauto’s aan toe, worden we heel af en toe nog getrakteerd op een snoepje zonder al deze overbodige opsmuk.

Lotus 2-Eleven
Lotus 2-Eleven
Nu is een Lotus Elise niet bepaald weldadig uitgerust, maar je kunt daadwerkelijk nog overbodige onderdelen van Lotus’ kleine sportwagentje slopen. De voorruit bijvoorbeeld. Een kenteken (zonder opgelegde letters, dat is lichter) mag er overigens wel op.

Caterham Seven Superlight R500
Caterham Superlight R500
Superlight, dan weet je het wel. Je kunt natuurlijk ook gewoon die Big Mac skippen, maar dat doet het niet zo goed in de folder. Deze 260 pk sterke sigaar doet 0-100 km/u in 3 seconden.

Porsche 911 Carrera Speedster Studie
Porsche 911 Speedster
Helaas, Porsche heeft het nooit aangedurfd om dit gave paneel van de concept uit 1987 als optie aan te bieden op de productieversie van de Speedster. Wellicht had het te maken met de lastige instap: om in je Speedster te komen moest je niet alleen het portier openen maar ook het paneel naar achteren omhoog klappen. Gelukkig zijn er wel enkele helden die zelf voor hun 911 een soortgelijke ombouw hebben gemaakt.

Mercedes-Benz SLR McLaren “Stirling Moss”
Mercedes SLR Stirling Moss
Mercedes-McLaren had al de SLR 722 waarmee ze Stirling Moss’ overwinning tijdens de Mille Miglia van 1955 eerden, maar dat was blijkbaar niet genoeg. Daarom kwam er nog een speciale uitvoering, in dit geval zelfs mét een heel nieuwe body, maar wel zonder voorruit. Vooruit dan maar.

Lamborghini Aventador J
Lamborghini Aventador J
Wat krijg je als je het dak en de voorruit van een Lamborghini Aventador knipt? Een prachtige conceptcar waarvan er helaas maar eentje bestaat.

Ariel Atom
Ariel Atom
De Ariel Atom mist niet alleen een voorruit, ze zijn de complete carrosserie vergeten. Vraag maar aan Jeremy Clarkson hoe dat voelt, rijden zonder voorruit.

De Tomaso Guara Barchetta
de Tomaso Guara Barchetta
Hoewel Porsche eerder was met haar concept van de 911 Speedster, is de De Tomaso Guara Barchetta een van de eerste moderne sportwagens die je zonder voorruit kon krijgen. Onder de kap lag eerst een BMW V8, later werd teruggegrepen naar ouderwetse achtcilinders van Ford.

KTM X-Bow R
KTM X-BOW
Het Oostenrijkse KTM bouwt al sinds 1954 motorfietsen en is vooral bekend om zijn endurance-motoren die al meerdere keren Dakar wisten te winnen. Vriend en vijand waren dan ook verbaasd toen KTM in 2008 opeens met de X-Bow op de proppen kwam. Deze X-Bow R is een rappere versie met 300 in plaats van 237 pk.

Donkervoort D10
Donkervoort D10
In 1988 konden Joop Donkervoort en de zijnen een feestje vieren, Donkervoort Automobielen bestond namelijk tien jaar, hence the name van deze D10. En dan ga je vast ook niet kunnen raden hoeveel exemplaren er van gebouwd zijn… Onder de kap een viercilinder van Ford, het Audi-tijdperk was destijds nog niet aangebroken bij Donkervoort.

Sbarro Renault Espider
Renault Espider
Vreemde auto’s ontwerpen en bouwen, laat dat maar aan Franco Sbarro over. In 1998 presenteerde hij de Renault Espider, die nog het beste te omschrijven is als een vijfmansbob op wielen. Uiteraard slechts een concept, maar te leuk om buiten beschouwing te laten.

BAC Mono
Bac Mono
Ariel ontketende met de Atom een ware stroom aan dit soort uitgeklede sportwagens. KTM deed het met de X-Bow, Zenos met de E10 en BAC kwam met de Mono. Niet bijster origineel dus, maar wie maalt daarom wanneer hij met z’n Mono de velen malen duurdere McLaren P1 aan het pesten is?

Renault Sport Spider
Renault Sport Spider
Eigenlijk had deze sportwagen van Renault maar één groot probleem: kort na de introductie kwam Lotus met de veel goedkopere Elise. Of misschien twee problemen, want de latere toevoeging van een voorruit doet vermoeden dat veel klanten alleen een deflector voorop niet voldoende vonden.44 reacties

Ik kan niet kiezen,
Een 2-11, of toch de D10…
Nee, de sportspider of toch de X-bow, ik raak in het warretje misschien dan toch de Atom…?
Nee dan toch de BAC mono, nooit meer gezeik aan je kop dat het wat zachter moet, ach wat lul ik nu, in de rest hoor je die muts naast je ook niet….

HELP, wie zet mij terug in de echte wereld….
@jrk68: pak die leuke espace! Of doe toch maar in bruute stijl de sterling moss
In het rijtje van sport supercars mis ik toch echt de smart crossblade.
@jpoers:
Alstublieft
http://q8gears.com/wp-content/uploads/2012/09/215157.jpg
Leuk speeltje maar Zoepercar is toch echt teveel eer.
@jrk68: dank je, je maakt me dag weer goed. En hoezo geen supercar? 600cc, 70pk, 0-100 in 17sec en een top van 135km/u. Dat zijn toch superspecificaties. :)
@jpoers:
Meer dan genoeg om je rijbewijs in de shredder te zien verdwijnen…,
op de boulevard van Scheveningen….
@jrk68: lukt ook wel op de snelweg rond Rotterdam. Je mag daar toch maar 80 dus moet net lukken :)
Ik mis de Aston Martin cc100
@ndrcars: Helaas was dat een concept, jammer dat er niet meer merken het aandurven…
@henkhupelschoten: De Adventador J dan niet?
@henkhupelschoten: Ja helaas wel, zijn er toch nog 2 van gemaakt en verkocht aan trouwe klanten. Ik vind het altijd wel gaaf zo’n supercar zonder voorruit. Maakt het wel nog meer onpraktisch dan dat het normaal al is.
@ndrcars: In de tekst staat dat het een concept car is en slechts één van is gemaakt
@remylahaye: er schijnen een of twee daadwerkelijk geleverd te zijn. Dus is het een ‘productiemodel’…
Radicals…
Ik mis de Morgan threewheeler
Gaaf artikel! Ik heb een jaar of vier geleden ook eens een voorruitloos racewagentje getekend, op de een of andere manier heeft het iets stoers, lekker vliegen happen!

http://s10.postimg.org/uz3zu98vt/Jochem_3_D_design.jpg
@Jochempie: waar maak je dat soort dingen op, lijkt mij ook wel gaaf namelijk
@autofanaat11: Een 3D modelleer programma (NURBS, Sub-D of polygon modeling), een render programma (Cinema 4D, Keyshot, ….), een fotobewerkingsprogramma (Photoshop) en een aantal jaar oefenen.
Die Sbarro is cool! Rinspeed maakt ook regelmatig zulke gave creaties.
Die renault spider heb ik altijd zo vet gevonden. Nu nogsteeds!
Die Sport Spider blijft wel erg leuk!
Ik had ooit een Opel Kadett GTE met zonder voorruit. Die kon helaas na de frontale aanrijding direct door naar de sloop….
@gash:

Met zonder voorruit, hoe werkt dat?
Dat al die mazda mx5 speedster concepten er niet instaan of die jaguar speedster concepten valt me tegen.
Ik zou ze allemaal wel willen. En dat heb ik niet vaak met deze lijstjes. Die Sport Spider blijft gruwelijk gaaf. Die en een originele Clio Williams, lijkt mij een leuk setje Renaults om te hebben.
@E34M5Touring: die Williams kost tegenwoordig ook bijna geen drol meer.
@e1000bmw523i: een in goede staat verkerende en originele Clio Williams die geen drie kost? Als je m vindt mag je me de link doorsturen. Succes
@bullzeyersn: jij vind 3k veel voor zo’n bommetje? Er zijn vergelijkbare bommetjes die voor meer van eigenaar wisselen…
Tip: zoek buiten de Nederlandse landsgrenzen… ;)
@E34M5Touring:

Zo’n Sport Spider is fantastisch, maar eigenlijk is de motor iets te licht, zelfs met sport uitlaat etc… -> +170pk is het nog niet in verhouding tot wat het chassis aan kan/wil.
Citroen Mehari net neerklapbare voorruit?
Pk mss geen pure “sport”auto voorzover die bestaan.
Waar is de veritas RS3 ? :p

Haha zonder geintjes, die vind k echt gaaf !
Geniaal die Renault.
Allen met voorruit leuker….Behalve de Ariel..
De less=more auto’s zoals de Ariel Atom, Caterham/Lotus7/Donkervoort, BAC Mono vind ik echt geweldig. Ik heb ooit in een Caterham gereden en het was echt een geweldige ervaring.

Die volledige “zware” auto’s waar ze het dak zijn vergeten zoals de Stirling Moss en Lamborghini J vind ik dan weer helemaal niks.
Mwah, ik rij toch liever zonder deuren…
Hahah die sbarro espace zonder voorruit, wat een ding joh.
Zou wel in mn (hopelijk) toekomstige auto collectie mogen!
Wat geweldig veel leuk speelgoed staat er in deze lijst. Bij de eerste dacht ik ik neem die, en zo bijna elke foto
Voor mij de arial please!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).