5 redenen waarom Mercedes Aston Martin moet overnemen

Auteur: , 33 Reacties

Sinds de afscheiding van Ford in 2007 staat Aston Martin er alleen voor, zonder groot ondersteunend moederbedrijf dat geld, onderdelen en know-how kan schenken. De vraag is of Aston Martin nog lang zelfstandig doorgaat, of dat er op termijn een grote speler komt die het bedrijf opslokt. Hier 5 redenen waarom we Mercedes als grootste kanshebber achten om Aston Martin in te lijven.

1. Ze worden steeds grotere vrienden
Aston Martin heeft lang kunnen teren op de motorendeal met Ford, maar die loopt binnenkort ten einde. De Britten vonden in Mercedes-AMG een veelbelovende opvolger en sloten in juli vorig jaar een motorendeal voor de volgende generatie Aston Martins. Naast motoren koopt Aston Martin ook transmissies in bij de Duitsers, plus alle benodigde elektronica. Astons krijgen dus een hart dat zijn origine in Affalterbach vindt. Tel daarbij op dat Mercedes’ moederbedrijf Daimler haar aandeel in Aston Martin van 4 naar 5 procent uitbreidde, en de relatie wordt alsmaar inniger.

2. Investeerders doen wat investeerders doen: met winst verkopen
Over aandelen gesproken: Aston Martin is voor het grootste gedeelde in handen van het Italiaanse equity-fonds Investindustrial (37,5 procent) en het investeringsvehikel Investment Dar Company uit Koeweit (bijna 50%). De rest is onderverdeeld over kleinere partijen en particulieren. Dergelijke investeerdersmaatschappijen steken er geen geld in om er decennia lang eigenaar van te blijven. Nee, die willen return on investment zien. Soms na drie jaar, soms na 5 jaar, zelden veel langer dan dat. De Koeweiti hebben hun aandeel al sinds 2007, de tijd lijkt dus rijp.

3. Aston Martin heeft zuinige concerngenoten nodig
Als je niet tot een groot autoconcern toebehoort, wordt het als sportwagenfabrikant lastig om aan de CO2-normen van de EU te voldoen. De op een Toyota iQ gebaseerde Cygnet werd een flop, dus die compensatievlieger ging niet op. Als Aston Martin tot een concern zou toebehoren dat ook Smartjes bouwt, die louter bloemen en elfenstof uitstoten, is het uitstootprobleem in één keer getackeld.

4. Mercedes heeft het geld om Aston Martin weer modern te maken
Aston Martin krijgt straks moderne 4.0 V8’s en 6.0 V12’s van Mercedes-AMG, er is een nieuw platform in ontwikkeling. Toch is het maar de vraag of de investeerders achter Aston Martin genoeg geld op tafel kunnen krijgen om in technisch opzicht gelijk te lopen met concurrenten als Bentley en Ferrari, die beiden floreren en een sterk moederbedrijf achter zich hebben. Investment Dar en Investindustrial hebben desondanks 500 miljoen pond toegezegd voor de ontwikkeling van het merk en om de verkopen in 2018 naar 7.500 stuks te krijgen – vorig jaar wisten ze 4.200 auto’s weg te zetten. 500 miljoen lijkt veel, maar is een schijntje vergeleken met de bedragen die andere autofabrikanten investeren. En op alleen een strak uiterlijk kun je niet blijven teren. Mercedes heeft iets diepere zakken, zeker nu ze hun aandeel in Airbus en Rolls-Royce Power Systems hebben verkocht.

5. Daimler-bobo’s zien het wel zitten
Als we Car&Driver moeten geloven wordt er binnen Mercedes’ moederbedrijf Daimler door verschillende personen gepusht om de sportwagenbouwer uit Gaydon in te lijven. Nog niet iedereen is overtuigd, maar “there is a 50-50 likelihood that things will move forward.”

Kortom, er liggen kansen. Maar als Mercedes het niet wordt, welke grote speler zou zich dan over Aston Martin moeten ontfermen?33 reacties

Mercedes lijkt mij een ideale overname kandidaat, maar krijgen we dan ook een A45 AM zonder G?
Ik zou het alleen maar toejuichen, dan weetje in ieder geval een ding zeker en dat is dat Aston Martin blijft voortbestaan. Aan alle onzekerheid komt een einde of ze het financieel redden of niet.
Mercedes zal Aston naar een hoger niveau tillen en zodoende zullen Aston Martins betrouwbaarder worden.
Ten derde denk ik ook dat het een prestige project moet worden, BMW heeft Rolls Royce, VAG heeft Bentley.
Misschien neemt ferrari wel over
@hot12345: Lijkt me sterk. FCA zit niet bepaald in de slappe was en ik zie niet hoe Aston Martin in Marchionnes “Italië ftw”-politiek past.
Mee eens,alleen als punt 3 voor Aston Martin positief is, zal hetzelfde punt voor Daimler Benz dat,weliswaar op kleinere schaal juist negatiever uitpakken.De groep heeft inderdaad veel schone auto’s maar aan de andere kant van het spectrum ook een heleboel behoorlijk vervuilende modellen.Daar zal een hele tak bijkomen.Het gaat immers niet om aantallen maar de totale portefeuille.
Antwoord op de laatste vraag; Jaguar Land Rover
@camber24:
Dat had ik als overname kandidaat voor lotus in gedachte, maar AM past daar ook prima bij.
@camber24: Jaguar heeft geen V12 meer, die zou je dan moeten ontwikkelen. Kost veel geld, zeker aangezien hij alleen in Aston producten komt. Ik vind Merc wel een goeie optie. Die hebben div. V8 en V12 blokken die er zo in kunnen als het nieuwe platform klaar is.
@E34M5Touring: Ik ben het met je eens bij Jaguar komt dit merk niet tot hun recht, want dan heeft AM er nog steeds geen profijt van. Misschien kan AM wel op het platvorm van de nieuwe Mercedes-AMG GT een nieuwe Aston Martin Vantage maken. Hopelijk weer met een V12.
Victor Muller
@Jochempie: Die schijnt Bugatti al hebben overgenomen,maar brengt dit pas naar buiten zodra de overname van Airbus deze week beklonken is.Aldus de man in de regenjas.
@sydney: Meesterlijke reactie!
@Jochempie: haha, 10
Zou er niet nog een rijke indiër zijn die zin heeft om de kolonialen nog eens goed na te trappen?
‘Ferrari heeft een sterk moederbedrijf achter zich’… *proest*
@Svenska_Aeroplan_AB: Chrysler heeft volgens mij het afgelopen kwartaal de meeste auto’s aan de man gebracht in de USA.. Da’s toch geld.
AstonMartinGroup.
6. Ze mogen het van de enige echte: mij.
Als ik genoeg liquide middelen in zou bezitten om een sport/super car te kopen zou ik momenteel met pijn in m’n hart nee zeggen tegen Aston, maar dat ligt compleet anders als Merc zich gaat aanbemoeien met het merk. Ik zeg doen.
MB heeft AMG al in de stal. Door AM erbij te kopen hebben ze meer afzet voor hun techniek. En in mijn opinie bijten AM en AMG elkaar niet. Die trekken beide ander soort liefhebbers.
Ik zou het wel mooi vinden als AM geen MB ontwerpen overneemt. De AM vorm en lijn is uniek en moet blijven.
@c350cdi:

Veel klanten die een AMG kopen hebben wel een stuk meer dan 1 wagen en waarschijnlijk ook wel AM’s. Ze verkopen gewoon meer van hetzelfde aan hetzelfde volk.
Dan komt 007 toch nog ooit in een Mercedes te rijden haha! Ik juich het alleen maar toe, als er 1 merk de meeste prestige heeft vindt ik dat Mercedes wel. Maar aston is ook een schitterende merk vooral de sleutels zijn het beste van allemaal. Ik zeg kopen das haus.
@henkhupelschoten: Weetje wat ook het mooie is, Aston past het beste ook bij Mercedes vind ik. Goed dat Rolls Royce en Bentley niet zijn overgenomen door Mercedes. Dan zou je interne concurrentie krijgen binnen het moederbedrijf, want Mercedes brengt de Pullman weer terug. Die veel luxer en comfortabeler zal worden dan een Phantom of Mulsanne. Er is nu ook de schitterende S Coupe die met gemak kan concurreren en veel mooier is dan de grote Coupe van Bentley bijvoorbeeld.

Verder zit Aston Martin ook niet in het vaarwater van Mercedes, er zullen geen interne wrijvingen ontstaan. Ook de klandizie zijn verschillend.
@jmcclane:
Wat Rolls betreft ben ik het wel met je eens, alleen had Bentley beter af geweest onder de vleugels van BMW of Mercedes.
Het was trouwens door een slinkse constructie dat BMW Bentley aan VAG heeft moeten laten.
O.a. hier kan je lezen hoe dat destijds gegaan is.
ww.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2665309/1998/05/08/Volkswagen-passeert-BMW-in-race-om-Rolls-Royce.dhtml
@tupperware: Kun je mij misschien het linkje opnieuw sturen? Krijg een melding dat er geen resultaten zijn gevonden ben namelijk wel benieuwd.
Ik vind het ook wel iets voor BMW, hebben ze ook meteen mooie sportwagens!!!
En dikke v8 en v12 motoren bezitten ze ook!
@michiel1: er Is net een contract getekend met Mercedes dus dan Is de stap naar bmw wel heel.raar.
Niets aan toe te voegen. Waarom niet?
Lijkt me wel wat een Cygnet AMG ben benieuwd
@schellekens006:
De Cygnet maken ze al even niet meer, een AM For2 of For4 behoort dan weer wel tot de mogelijkheden.
Het lijkt mij dat Mercedes niet de beste koper is.
Doordat Mercedes zelf ook sportauto’s maakt, zou Aston Martin niet breed kunnen groeien om onderling concurrentie te vermijden.

Het zelfde gebeurde toen Aston Martin en Jaguar eigendom waren van Ford.
Toen mocht Jaguar niet concurreren Aston Martin.

terwijl is een Mercedes man ben vind ik BMW is Renault-Nissan een betere eigenaar voor Aston Martin
@mercedessel: waarom zou Aston Martin breed moeten groeien? Zou het niet mooi zijn als ze gewoon met 3 of 4 sportwagens kunnen blijven voortbestaan? Niet iedereen hoeft een model op markt te hebben om met de Golf te concurreren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).