71-jarige vrouw uit Nederland moet rijbewijs inleveren

Auteur: , 62 Reacties

...en dat alles na deze ietwat optimistische inhaalmanoeuvre.

Bijna-crash

Ze worden echt een gevaar op de weg, die oldtimers. Dan hebben we het niet over het soort van staal en rubber, maar van vlees en bloed. Vroeger waren schadestatistieken altijd voorspelbaar: jonge bestuurders (m/v) met weinig ervaring waarbij de hormonen nog door het lijf gieren waren pertinent de grootste brokkenpiloten. Tegenwoordig ondervindt deze groep echter sterke competitie van de massale hoeveelheid ouder wordende babyboomers in het land.

Wat er kan gebeuren als je deze kudde oudjes loslaat op de openbare weg zie je in onderstaande video, opgenomen door Be Nieboer uit het (niet echt) pittoreske Oude Pekela. Be was in zijn truck op weg en luisterde net naar een lidje van Maroon 5 op de radio toen hij geconfronteerd werd met een inhalende Mercedes C Klasse van de generatie W203. In de woorden van Be:

Goddomme!

Net als zijn voorganger in een Peugeot 208 (?) kon Be de zwarte Mercedes maar net ontwijken. Onderzoek wees uit dat er een 71-jarige vrouw uit Midden-Drenthe achter het stuur zat. Inmiddels is zij gehoord door het OM en is haar rijbewijs ingevorderd. Wat precies de omstandigheden zijn van de Max-eske manoeuvre is niet duidelijk, waarschijnlijk is de vrouw zelf ook erg geschrokken door de near-miss.

Maar zoals mijn rijinstructeur al zei toen ik een dikke tien jaar geleden opging voor het felbegeerde papiertje: pas op voor die grijze wolkjes boven de hoofdsteun als je de weg opgaat. Filmpje!

Kablam

@tiems1978 bedankt voor de tip!62 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik had ‘m gezien op RTV Oost. Ik wist dat de bestuurder een vrouw was, maar één van over de 70 is nieuw voor me. Dit soort gedrag is zo levensgevaarlijk, onvergeeflijk.
@jeroenwz: hier staat dat filmpje: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=265840
@jeroenwz: zelfde filmpje denk ik, komt van het Facebook account van Be.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
“Vroeger waren schadestatistieken altijd voorspelbaar: jonge bestuurders (m/v) met weinig ervaring waarbij de hormonen nog door het lijf gieren waren pertinent de grootste brokkenpiloten. Tegenwoordig ondervindt deze groep echter sterke competitie van de massale hoeveelheid ouder wordende babyboomers in het land.”

Conclusie babyboomers kunnen gewoon niet rijden, ze waren vroeger al de grootste groep brokkenpiloten en nu weer.
@jack_abarth: hahaha! Feilloze theorie
@jack_abarth: hahaha zeg dat!
Haha, wauw wauw wauw.. Ook geen rem-actie, ook niet iets dichter richting de vrachtwagen sturen, niks, alsof het tegemoet komende verkeer er gewoon niet is. Als je al zo ver heen bent dan denk ik niet dat rijbewijs innemen ’t gaat doen, wellicht is dan sleuteltjes afpakken of een afgesloten afdeling een optie die veiliger is voor de samenleving, my god…
@g84268: ik sluit me er wel bij aan als je al zo roekeloos rijdt met gevaar voor eigen en vooropstaand ander leven dan hoor je wellicht niet in de samenleving thuis.
En terecht dat haar rijbewijs is ingenomen. Voortaan gaat ze maar lekker met Truus en Tiny met het seniorenbusje.
De streep zei dat het groen was…
Het argument, dat “ze er zelf ook erg van geschrokken is” zal vast door haar zwakzinnige advocaat worden ingefluisterd om strafvermindering te krijgen. Komen ze nogal eens mee weg ook. Terwijl EMG + rijbewijs ongrldug verklaren/opnieuw halen wel zo ongeveer de lichtste straf is, die opgelegd mag worden. Enfin, we gaan ’t zien.

• Argus-ogen standby houdt •
@amghans: als haar rbw ongeldig wordt verklaard door deze actie, is dat mooi, maar kan ze die 1000,- voor de EMG in da pocket houden.
Op deze landelijke wegen zijn zulke inhaalmanoeuvres schering en inslag. Ik zou eigenlijk zeggen dat deze vrouw een jeugdige aanpak vertoont, heel anders dan haar doorgaans rustige leeftijdgenoten. Desondanks: rijbewijs weg, en dat voor een flinke tijd.
@oxymoron: rijbewijs voor altijd weg is wel het minste.
@jannemaneke:
Behalve als jij zoiets doet, uiteraard.
@desjonnies: nee afpakken dat rijbewijs
@desjonnies: op jou soort opmerkingen heb ik altijd een heel goed antwoord:

Ik doe dat niet dus ik kan met een gerust hart dit soort dingen roepen. Doe ik het wel dan ben ik de klootzak waar ik juist een hekel aan heb. Geef me dan ook maar extra straf.

Iedereen maakt fouten, maar dit is meer dan een fout.
Als het geschreven verhaal hierboven klopt, dan rijdt de truck volgens het filmpje 99km/u, wat ver boven het maximum toegelaten is voor een truck (snelheidsbegrenzer!) en dit soort weg. Ook de 208 rijdt aan ongeveer dezelfde snelheid. Dit kan mede aan de oorzaak liggen dat mevrouw zich misrekend heeft. Maar waarom mevrouw zelfs geen moeite doet om uit te wijken blijft een vraagteken.
@johnwaters: voor zover ik het kan zien lijkt het op een autoweg (gezien de groene lijn) en daar is 100km/h de maximale snelheid. De ‘vrachtwagen’ lijkt meer op een bestelbus vanuit het camera punt gezien de spitste motorkap, de bussen mogen even hard als een normale auto dus de enige wie hier gevaarlijk gedrag vertoont lijkt mij de vrouw in de Mercedes
@timruesen: klopt helemaal. De N48 is een rijksweg met een maximum snelheid van 100 km/uur.
@timruesen: lieve jongen waar zie jij een bus?
@bmwfreak038: in de zin ervoor noemde ik de bestel bus, dus met bus refereerde ik naar de bestelbus:)
@timruesen: het is geen bus, en als je die vrachtwagen voor een bus aanziet raad ik echt aan om lenzen of een bril aan te schaffen. Ps. Dit bedoel ik algemeen.
@bmwfreak038: hoe kan jij zo zeker ervan zijn dat het voertuig waaruit gefilmd wordt geen bestelbus is?
@timruesen: sorry, ik ben in de war door een andere reactie jij reageerd op iemand die suggereert dat de filmende een “truck” is ik haal 2 dingen door elkaar.😅
@bmwfreak038: Hahaha maakt niet uit, kan gebeuren ;)
Voor degenen die graag afgeven op ouderen, deze was 20 jaar, aan het SMS’en met 13 doden tot gevolg.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3120228/2017/04/01/Automobilist-20-die-ongeval-met-13-doden-veroorzaakte-zat-te-sms-en-achter-het-stuur.dhtml
@timruesen: daarom dat ik schreef “als het geschreven verhaal hierboven klopt”, dat is je wellicht ontgaan.
@johnwaters: daar mag het
@johnwaters: Wat heeft dat met dit nieuws bericht te maken als ik vragen mag?
De twee situaties zijn totaal niet te vergelijken.
@robert110: je hebt de ondertoon van dit topic duidelijk niet begrepen.
@johnwaters: dat neemt niet weg dat de controle verscherpt moet worden op ouderen om dit soort taferelen te voorkomen, ik weet zelf hoe mn opa op gegeven moment reed daar wordt je niet vrolijk van geloof me.
@robert110:
– beiden brengen anderen totaal onnodig in gevaar
– beiden schatten een verkeerssituatie geheel verkeerd in
– beiden overschatten zichzelf
– beiden leiden aan een vorm van geestelijke debiliteit omdat ze niet weten waar ze mee bezig zijn
– beiden begrijpen niet wat voor catastrofale gevolgen zelfoverschatting in het verkeer kunnen teweeg brengen.
Mercedes, das gefåhrlichste, oder nichts.
Mij valt op dat vaak die zgn primijumrijders zichzelf vaker overschatten en overmoediger zijn dan anderen.
Ik wacht wel.
Verleden week op de Fernpas veel familie van deze dame ‘aan het werk gezien’
Ik wacht wel…..
@desjonnies: ik vind deze generatie niet bepaald premium meer, maar smaken verschillen.
@desjonnies: jij zegt dat als mevrouw in een panda gereden had dit niet gebeurt was?
@dampu020:
Er is uit onderzoek gebleken dat mensen die in de zgn veilige merken rijden neer risico’s nemen, waardoor het voordeel van een veilig merk vaak teniet wordt fedaan.
Dus ja, mensen met een Panda zullen dit minder snel doen.
@desjonnies: Lekker algemeen onderzoek natuurlijk weer (zonder bron), gebaseerd op alle ongelukken of alle niet ongelukken? Of als eenzijdige enquete onder verzekeringsmaatschappijen?
Hoe dan ook, ik rijd geen Volvo om als een idioot me te gedragen in het verkeer. Idem dito als ik een Fiat Panda zou rijden…
Blijkt dat het begrip ‘veilig’ ook weer echt totaal relatief is.

Met zo’n actie, en Be reed in een 40-tonner 18 meter als frontaaltje, was het geen dashcam actie geweest, maar een begrafenis in 18mm betonplex planken, omdat mevrouw zelf fout bleek… ik noem het voor nu maar geluk.

@desjonnies: haha vriend, even serieus ieder fatsoenlijk denkend mens in wat voor auto ook rijdt niet zo, mits levensmoe.
Dik terecht!
Terecht dat in dit geval het rijbwijs is ingenomen en dat haar rijvaardigheid onderzocht wordt.

Maar het gebitch op ouderen is niet helemaal eerlijk. Dit soort dingen gebeuren vaker door overmoedige jonge mannelijke bestuurders in BMW’s met M-logootjes en Civicjes met rioolpijpen als uitlaat. De meeste ouderen die ik tegen kom zijn eerder te voorzichtig en te onzeker. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, maar meestal is het eerder irritant en niet meer dan dat.
@escort77: Wat een quatsch. Half blinde, doofstomme 60-plussers die zonder blikken of blozen 10 meter voor je een N-weg optrekken of met 60 km/h op de snelweg invoegen is meer dan alleen “irritant”. En dat wordt dan verbloemd en bedekt met de mantel der liefde door van die zwetsende, zogenaamd politiek correcte, zacht gekookte eieren. Het wordt tijd dat er eens minder “gebitched” wordt op beginnend bestuurders die een godsvermogen kwijt zijn aan een uitgebreide rijopleiding en wat kritischer gekeken wordt naar de generatie die z’n rijbewijs bij een pakje boter kreeg.
@silverarrow: Wat een quatsch. Leeftijd heeft er niks mee te maken. Overmoedige, brutale en luidruchtige twintigers die zonder blikken of blozen 10 meter voor je een N-weg optrekken of met 60 km/h op de snelweg invoegen is ook meer dan alleen “irritant”. En dat wordt dan verbloemd en bedekt met de mantel der liefde door van die zwetsende, zogenaamd politiek correcte leeftijdsgenoten, in de trant van jeugdige onbezonnenheid. Het wordt tijd dat er eens minder “gebitched” wordt op ervaren bestuurders die een godsvermogen kwijt zijn aan een leven lang autobezit en wat kritischer gekeken wordt naar de generatie die z’n rijbewijs warempel nog maar net heeft. En dus beter zou moeten weten.
@hartman: Kom dan op z’n minst met voorbeelden die hout snijden voor de leeftijdsgroep die jij probeert aan te duiden (en waarvan je geheel onterecht aan neemt dat ik daartoe behoor).
Als je mijn reactie bovendien goed had gelezen, zou je je gerealiseerd hebben dat ik het zwakke rijgedrag van ouderen niet alleen aan leeftijd wijd. Je reactie is een schoolvoorbeeld van de op z’n *** getrapte baby boomer. Ga lekker fietsen, dat houdt de wegen een stuk veiliger voor volgende generatie.
@silverarrow: “en waarvan je geheel onterecht aan neemt dat ik daartoe behoor”.

Waar suggereer ik dat?

Ik ben gewoon van mening dat gedrag niet leeftijd gebonden is.
@escort77: te voorzichtig kun je in het verkeer eigenlijk niet zijn. Meestal is de inschatting “te voorzichtig” een gevolg van iets dat heel veel voorkomt in het verkeer en nog veel gevaarlijker is “te ongeduldig”.
niet dat ik de actie wil rechtmatigen, maar heeft een laag hangende zon een rol kunnen spelen? ik zie iig geen bewolking en veel buitenlicht
@arashrsf: In welk opzicht? “Oh de zon hangt laag, dan kan ik vast wel inhalen?”
@arashrsf: Als een laaghangende zon scheen, dan moet je als automobilist gewoon niet inhalen op dit soort wegen. Je komt elkaar toch allebei met 100 tegemoet. Zeker vanachter een vrachtwagen, zou ik er maar gewoon even achter blijven.
@phaeton: @edge: zoals ik zei: ik rechtvaardig of matig (wat het is :p) het niet! en natuurlijkergewijs dat je bij een laaghangende zon niet het risico gaat nemen! ik formuleerde het verkeerd
Is het überhaupt toegelaten om daar in te halen? Doorlopende groene lijnen met dubbele onderbroken lijn… Volgens mij is dat geen Europees conforme markering :-)
@xjs678qr:
Ik hoop dat jij geen rijbewijs hebt, dit is keurige aangebrachte markering conform het ‘duurzaam veilig’ principe, in deze verschijningsvorm betekent markering dat je 100km/h mag (groene baan) en dat je in mag halen (onderbroken streep). Buiten de bebouwde kom is markering om rijrichtingen te scheiden altijd dubbel uitgevoerd, dus dat zegt niks. Ten slotte wordt markering niet door Europa bepaald maar nationaal geregeld, in Nederland door het CROW.
@stationcar: bedankt voor de uitleg! Groene markeringen zitten België niet in het rij examen, dus ik dacht altijd dat dat een goedkope versie van de middenberm moest voorstellen
@xjs678qr:
Ah, je bent Belg, dan snap ik je reactie beter! :-)
Op oudjes afgeven is leeftijdsdiscriminatie. Dat mag niet. Op haar capaciteiten als bestuurder afgeven daarentegen wel. Innemen van het rijbewijs vind ik dan ook een juiste beslissing.
Wat lekker denigrerend weer tegenover ouderen. En dat terwijl Nederlanders van alle leeftijden, helemaal niet zo trots hoeven te zijn op hun belabberede rijvaardigheid. En vrees niet: zelf is de kans dat je oud wordt reëel aanwezig.
Dit soort mensen zijn altijd al kneuzen geweest in het verkeer, ook toen ze nog jong waren. Daarvan zei mijn rijinstructeur altijd, pas op voor dit soort bestuurders!
Ja kan al niet rijden en dan word je nog ouder ook. Dat helpt niet.
Alle verkeersborden en verkeersregels in NL geven maximale snelheden aan dan wel geboden of verboden. Dat zijn de basisregels en de ankers waaraan het verkeer moet voldoen.

Het grootste goed is participeren bij alle omstandigheden en situaties, ook al betekent dit dat als er iemand 70 km/u rijdt waar 100 km/u is toegestaan. Het heeft altijd een reden waarom iemand dat doet! Het staat deze persoon namelijk vrij om dat te doen.
Praat uiteraard de inhaalactie niet goed, maar ook dat zal een diepere achterliggende reden hebben waarover het OM zich zal buigen.
En toch mis ik een gele pijl, @jaapiyo.
Ehaha en jullie trappen allemaal.in. Ik.zie nergens 70 jarige dame inhaal doet. Ik denk dat lief zoon heeft gedaan. Moeder maar de schuld heeft gegeven mem trend mam je rijdt toch niet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).