“Aantal stekkerauto’s in Nederland groeit dóór”

Auteur: , 45 Reacties

De rekenwonders van het CBS geloven nog steeds in de vergroening van het Nederlandse wagenpark.

En da’s natuurlijk hartstikke mooi, want de doelstelling van 200.000 (semi-)elektrische auto’s in 2020 staat nog steeds overeind. Om dat aantal te halen zal er echter nog wel het nodige moeten gebeuren, want volgens het CBS stond de teller aan het begin van dit jaar op 109 duizend stekkerauto’s. Daarbij gaat het dus om zuivere EV’s en om plug-in hybrides.

Het totaal van 109 duizend stuks ligt 27 procent hoger dan dat in 2016. Desalniettemin nam de groei na 2015 sterk af, wat natuurlijk logisch is gezien de wijzigingen in bijtellingsland. Zo gingen in 2015 nog 45.000 nieuwe stekkerauto’s de deur uit, waar dat er in 2016 nog 22,5 duizend waren.

Wel vragen we ons af hoe het zit met de export van stekkerauto’s. We schreven eerder al over het feit dat veel van deze wagens reeds na enkele jaren de grens over gaan en die trend beïnvloedt het aantal PHEV’s en EV’s natuurlijk ook. Helaas staat er niks over in de CBS Jaarmonitor Wegvoertuigen.

De populairste stekkerauto in Nederland was vorig jaar trouwens de Passat GTE. Daarna volgt de Volvo XC90 T8 en op P3 staat, uiteraard, de Tesla Model S. De Outlander PHEV was in 2015 nog de populairste stekkerauto met 8.300 nieuw verkochte exemplaren. In 2016 waren dat er nog maar 700.

Foto: dikke laadcombo door @zodiacnl, via Autojunk



45 reacties

Vraag me toch af wanneer iedereen door gaat hebben dat PHEV niet de toekomst is… ik vind zelf elektriciteit ook niet de toekomst, maar iedereen wordt verleid door 0 uitstoot natuurlijk.
@720s: Helemaal met je eens!! De Volvo 850R is de toekomst!👌
@720s: wat is dan wel de toekomst vlgs u? en bovenal waarom?
@him: ik zie veel overtuigende argumenten in waterstof, maar ik heb mij daar nog nooit in verdiept dus ik kan mij geen realistische voorstelling maken van hoe we dat in de infrastructuur gaan integreren. Mijn mening daarom is dat een realistische toekomstbrandstof nog niet 100% is doorontwikkeld.
Helaas moet die wel komen, zo graag als ik Internal Combustion blijf steunen, dat houdt een keer op.
@720s: Ik weet het niet zo met dat waterstof: het kost heel veel energie om het te maken, om het op te slaan en dan wordt het weer omgezet in elektriciteit. Lijkt me tamelijk omslachtig. Het is ook mogelijk om een verbrandingsmotor op waterstof te laten draaien, maar daar hoor je eigenlijk niets meer over. Dat lijkt me namelijk wel wat: dikke V8 op waterstof met alleen water uit de uitlaat.
@720s: waterstof is ook elektra maar met opslag in de “brandstof” ipv in batterijen.
Dat wordt ‘m waarschijnlijk niet, vanwege de hierna gemelde nadelen maar huidige lithium ion accu’s zijn ook lastig vol te houden. Vieze opwekking van elektra voor zogenaamd schone auto’s is ook misleiding. Windenergie heeft eenvoudigweg niet genoeg capaciteit.
Eigenlijk zou er een oplossing moeten komen voor het afval van kernenergie. Dan is het probleem opgelost. Of superefficiente zonnepanelen natuurlijk..
@lippie: Die oplossing is in volle ontwikkeling. Bijvoorbeeld kernreactoren die worden aangedreven door kernafval van oudere reactoren. Het restproduct is nog steeds kernafval maar dan veel en veel minder schadelijk dan het huidige kernafval dat we kennen. Het belangrijkste is dat de halveringstijd (Half Life) van een hoop materialen sterk wordt ingekort waardoor het sneller minder schadelijk wordt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_transmutation#Artificial_transmutation_of_nuclear_waste
@lippie: windenergie is er op zee echt wel genoeg hoor. Is echter nog niet de goedkoopste oplossing en alle landen zouden moeten samen werken om een periode met weinig wind te overbruggen (er is altijd ergens wel wind). Dit in combo met vb gascentrale die flexiebel is en kan ingezet worden als het bewolkt (zonne energie) en windstil is.
@720s: Kerel…. ogen open! Infrastructuur voor electrische auto’s ligt er al…. moeten alleen de grid verdeling nog wat optimaliseren. Bovendien kun je met wat moeite en inzet je eigen stroom genereren… Hoef je niet eens belasting over te betalen…. voorlopig althans, komt wel ;)

En ja zodra er op grotere schaal auto’s betaalbaar zijn (ook tweedehands) is 400km reikwijdte al dik overkill.
denk erom je hoeft niet meer te tanken, zodra hij thuis staat kan die laden… mooi vol als je ‘sochtends weg rijd.
En ja tuurlijk zijn er nog niet overal laad stekkers… maar ook daar is een oplossing voor. Die is veel simpeler dan al het gedoe met de logistiek rondom brandstoffen die eerst naar centrale punten moeten worden gebracht door grote vrachtwagens, om er vervolgens weer naar toe te moeten rijden om de auto vol te gooien!
@720s:
Nul uitstoot?
http://www.steamenginerevolution.com/wp-content/uploads/2015/05/Coal-Fired-Power-Plant_in-USA_Kentucky.jpg
@desjonnies: klopt. Wat je hier ziet is de energie die wordt gebruikt om een twizzie te laten rijden. Schande!
@desjonnies: niet mijn woorden, maar die van degene die heeft bedacht dat we elektrisch rijden moeten subsidiëren vanwege “0 uitstoot”. Dat is onzin. Maar toch doen we dat in NL.
mrb via Android app
@desjonnies: maar ja, dat wordt gaande weg ook steeds minder. Gisteren nog een bericht dat de productie van zonnepanelen in Nederland weer start vanwege de enorm groeiende vraag.
@mrb: in datzelfde bericht stond dat in Nederland nog geen 2% van de energie uit zonnepanelen komt. Voordat alles zo groen is mogen we de halve noordzee wel vol leggen met die dingen…
@desjonnies: Mooi plaatje, beetje suggestief: is bijna allemaal waterdamp.
@henkp1: klopt, is waterdamp van de koeltorens en waterdamp wat uit de ROI (rookgasontzwavelingsinstallatie) komt.
@desjonnies: Jaja lekker suggestief weer.

Feit: een elektrische auto op stroom uit een oudere kolencentrale is nog steeds schoner dan een diesel, zowel in CO2 maar ook in emissie van NOx e.d.
@fanboy:
Blijf kritisch
Blijf argwanend
Stel vragen
Bekijk voorstanders
Luister naar tegenstanders
En laat de waan de waan.
Hoe weet jij dat een elektrische auto minder vervuild?
Smpel: omdat ze het je vertellen.
@desjonnies: Nee, ik heb het zelf uitgerekend.

CO2 en NOx cijfers per KWh van een kolencentrale zijn gewoon algemeen beschikbaar. Ik had cijfers genomen van een kolencentrale uit 2004, dus niet eens de nieuwste.
Omgerekend naar kilometer, en dan vergeleken met de diesel normen (die ze toch nooit in de praktijk halen, maar alleen op de testbank)

Daarbij komt dat gascentrales al veel schoner zijn en we bezig zijn met een transitie, in ieder geval een beweging weg van kolencentrales. Maar zelfs met kolencentrales zijn elektrische auto’s dus schoner dan diesel auto’s.

Maar nee, jij post gewoon een plaatje van een rokende schoorsteen. Is dat jouw idee van “kritisch blijven” of “vragen stellen” ?
@fanboy: je vergeet volgens mij in je berekening mee te nemen dat de accu’s ook nog gemaakt dienen te worden en het delven van Lithium zo beetje het meest smerige/lastigste delven van een grondstof is. Nog even afgezien van de schade die hierbij ontstaat aan het milieu én het vervoer van deze (weinig aanwezige) grondstof dat naar de andere zijde van de wereld vervoerd moet worden om het te verwerken naar de uiteindelijke accu’s?!
Correct me if i am wrong.
@spylegion: Over transport van Lithium beginnen lijkt me een beetje zinloos, want iedere dag varen er olietankers om auto’s aan de gang te houden. Bij Lithium is dit eenmalig voor een auto.

Wel is de delving inderdaad niet fantastisch, gelukkig wordt het wel veelal gerecycled.
En werkt men aan alternatieve accu’s.
@720s: Of het de toekomst is weet ik niet, maar wij rijden met erg veel plezier 25k per jaar met de outlander phev. Het gebruik is voornamelijk woon-werk (35 km enkele reis) en laden overal op. Boodschappen en sporten voor de kinderen lukt ok met de 45km elektrisch. Alleen voor langere afstanden moet er dus benzine getankt worden. Soms rijden we 2.500 km op één benzine tank (en verder dus alles elektrisch). Dit is dus ook voordeliger dan op benzine rijden. Ondanks de hogere bijtelling hoop ik dat de volgende ook weer een phev zal worden. Ik zie alleen een aanbod van betaalbare phev’s met binnenruimte nog niet toenemen, helaas. Ik hoop bijv op een F-Pace phev of Kodiaq phev.
@720s: volgens mij heeft de regering dit al gedaan door de bijtelling aan te passen.
Zolang het aantal swekkerauto’s maar daalt
CBS wil zichzelf uitsluitend in stand houden en zal om die reden de geëxporteerde stekker-auto’s “vergeten”.
om zodoende het braafste jongetje van de klas te blijven.
@desjonnies: dat klopt. Het CBS wordt gefinancierd door Tesla. Weet niemand behalve wij.
@desjonnies: Nee joh, cbs is een overheidsinstantie, werkt dus voor jou en mij. Door middel van cijfertjes proberen zij wat helderheid in de brei van het dagelijkse leven te scheppen. Daarbij zal best weleens iets niet helemaal goed gaan, maar dat komt overal wel voor.
@desjonnies: ik ben benieuwd wat ze met die lijst doen zodra 2017 bekend is, want daarop zijn alleen nog stekkerautos te vinden die door de allergroenste zijn gekocht….
Zonder de nodige subsidies was die natuurlijk nooit gelukt. Weer een fijne sigaar uit eigen doos..
@str8six: 😂😂😂
@str8six: het gaat toch om het doel?
Het eerste woord wat in mij opkwam was; jammer en bij jullie?
@bmwfreak038: neuh, van mij mogen er zoveel mogelijk stekkerauto’s bij komen, geeft ons weer wat marge om meer te gassen :)

Overigens zou ik het voor woon-werk verkeer helemaal niet zo’n punt vinden om PHEV te rijden, als het maar wel een fijne auto is en geen aartslelijk of onhandelbaar hok, maar goed voor de portomonnee ‘want PHEV’
@Gulli: dan is er maar 1 optie… de 330e
@bmwfreak038: Ja super kut dat motoren met 100 pk en 3 cilinders ooit gaan verdwijnen voor veel fijnere rijdende aandrijflijnen met betere prestaties en minder onderhoud. VERSCHRIKKELIJK!
@stfu: minder onderhoud maar meer kosten…
@bmwfreak038: ???
@stfu: net of je gek bent..
via Android app
@bmwfreak038: kom eens met een onderbouwing.
@stfu: wat valt er te onderbouwen je weet toch zelf ook dat het hartstikke duur is zo’n elektrische wagen, of wou je zeggen dat het niet zo is.
@stfu: vind een EV super comfortabel en prettig rijden, maar zou het nooit als hobby auto kiezen. Hoop dat het naast elkaar kan bestaan: EV voor al het functionele verkeer en ICE voor de lol en de niches waar een EV niet praktisch is.
@r3fl3x: dat hoop ik ook. Ik overweeg nog steeds een GT86 voor erbij. Krijg mijn Tesla niet in een drift ;)
via iPhone app
Dacht dat de Passat extreem slecht verkocht, gezien ze zelfs de productie hadden stil gelegd voor een paar dagen. Blijkbaar geldt het niet voor de gte.
@toeter11: Het aantal gte’s dat hier verkocht wordt, zet geen zoden aan de dijk. Zijn er maar een paar duizend per jaar terwijl er honderden duizenden van verkocht zouden moeten worden (in totaal dan hè).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).