Alfa Romeo Brera (2005 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 38 Reacties

Een prachtige coupé gebaseerd op de oplossing aller Autoblogs vraagstukken, de Alfa Romeo 159. Dit moet automobiele perfectie zijn! We zochten speciaal voor jullie uit of dat ook echt het geval is.Alfa Romeo Brera (2005 – 2011) - occasion video & aankoopadvies

Toen Alfa Romeo in 2005 aankondigde de Brera op de markt te brengen was de pers lovend. Zo’n mooie auto was in lange tijd niet ontworpen, leek de gedeelde mening. Doordat de auto echter op basis van de 159 was gebouwd, werd het een relatief zware en daardoor ook niet altijd even briljant sturende coupé. Ben je naar een stuurmansauto op zoek, dan sla je de Brera over. Voor mensen die een fraaie auto met GT-eigenschappen zoeken is de Brera echter een prima optie. Helaas was het geen succes voor Alfa Romeo: in 2008 werd er nog een subtiele facelift doorgevoerd maar al in 2010 werd de productie gestaakt. Een restant auto’s kwam in 2011 nog op de markt. In totaal werden er een kleine 22.000 stuks gebouwd. Op basis van de Brera werd ook nog de Alfa Romeo Spider geproduceerd. Die zullen we niet specifiek in dit aankoopadvies behandelen, maar het spreekt voor zich dat veel aandachtspunten overeen zullen komen.

De Brera was leverbaar met benzine en dieselmotoren, variërend van 170 tot 260 pk. Q4 was standaard op de V6 tot de facelift werd doorgevoerd. Daarna was er ook nog een voorwielaandrijver, die een stuk lichter was.Aanbod op AutoTrack

Er staan momenteel 20 Brera’s te koop, variërend in prijs van een kleine 8000 tot 24.000 euro. De diesel is zeldzaam, er staan er op dit moment slechts drie te koop, variërend in prijs van iets meer dan 10.000 tot ongeveer 15.000 euro.


Pluspunten

 • Alfa Romeo
 • Prachtig design

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • De waterpomp van de diesels gaat nog wel eens stuk. Vervang deze elke 100.000 kilometer samen met de distributieriem, niet elke 150.000 kilometer zoals Alfa Romeo het voorschrijft.
 • De 2.2 en 3.2 benzinemotoren hebben distributiekettingen die soms wat oprekken en die je dus beter preventief kunt laten vervangen, tenzij dit net gedaan is natuurlijk.
 • Een klep in het inlaattraject van de 2.4 dieselmotoren gaat soms vastzitten, waardoor de motor minder power levert. Dit is vrij makkelijk op te lossen.

Onderstel

 • Draagarmen slijten harder dan gemiddeld, wat voor bonkende / rammelende geluiden kan zorgen. Het geluid lijkt soms midden onder de auto vandaan te komen, wat misleidend kan zijn bij het zoeken naar de oorzaak van het geluid.
 • Met name de voorbanden zijn erg gevoelig voor slijtage bij slechte uitlijning.
 • Door versleten ophangingsrubbers aan de achterzijde kunnen je banden ongelijk gaan slijten.
 • Remmen piepen soms. Op zich kan het weinig kwaad, maar sommige mensen vinden het hinderlijk.
 • Bij auto’s met hoge kilometerstanden raakt soms het stuurhuis versleten.

Interieur

 • Als je een flinke sleutelbos hebt, laat deze dan niet aan je autosleutel zitten. Op termijn zullen er krassen op het dashboard ontstaan.
 • Zorg ervoor dat je gordel goed opgerold is voor je de deur dichtgooit, anders is de kans op beschadiging van je deurpaneel groot.

Exterieur

 • Het subframe voor is gevoelig voor roest.

Elektronica

 • De elektrische ramen gaan soms een eigen leven leiden. Je kan ze vrij eenvoudig zelf resetten: doe de raampjes helemaal open, houd vervolgens de knop voor openen vast gedurende tien seconden. Vervolgens sluit je de ramen en doe je hetzelfde met de knop voor sluiten

Bekijk hier het aanbod van de Alfa Romeo Brera op AutoTrack.38 reacties

Nog steeds een prachtige auto als je het mij vraagt. De Spider vind ik dan weer totaal vernaggelt, die kapconstructie verknald het hele design. Gewoon een knappe Brera 1750TBi zoeken, minder gewicht in de neus en met een chippie zo op 240pk te zetten. Meer dan genoeg.
@e34m5touring: Mooie wielen zo, staat ook mooi onder m’n 159 denk ik.
@e34m5touring: Nee! Ik vind die je nu hebt, of deze erg mooi onder de touring:

https://vehiclecdn.com/carimages/ajt/ajtradecars/441/4413744/alfaromeo-159-diesel-2009.047680.jpg
@lekkaah: Ja die Ti wielen. Maar die zie je best veel. Ik vind dit velgdesign erg mooi. Maar ik zou ze dan wel in 19inch willen. Maar als ik me niet vergis kan je die alleen als imitatie krijgen. Ik dacht dat Alfa ze zelf tot max 18inch deed. Mijn huidige staan wel goed maar hadden wel een maatje groter gemogen. Vult de boel toch net even mooier af.
@E34M5Touring: als het een beetje een gerenommeerde velgensmeder is zeg ik doen, persoonlijk vind ik ze enorm mooi onder de 159, laat staan de touring. Vooral met rood = porneaux
@e34m5touring: zoek op onderdeelnummer 46003037. Zijn van de Brera S (UK only Prodrive versie).
@jimmie: @baserati: Bedankt! Ga ik daar eens op zoeken!
@E34M5Touring: in 19” zijn ze wel origineel verkrijgbaar (wel zeldzaam) ik heb deze namelijk onder Mn 159sw zitten. Zoek maar op Prodrive Brera S. Dan zie je ze
@e34m5touring: grappig. Ik vind de Spider juist een heel stuk beter ogen dan de Brera.
@mashell: Maar goed, wanneer zijn wij het nou eens met elkaar. Ik vind die rare kapconstructie de hele lijn van de auto om zeep helpen. Lijkt wel een tent die er op wordt gezet. Geen man overboord. Neem jij de Spider!
Het prototype van de Brera was 1000x mooier, altijd een gemiste kans gevonden.
@cazzo046: eens!
Dat valt reuze mee, eigenlijk. Ik kan wel begrijpen dat deze auto zo vaak in de AB-adviezen wordt aangeraden.
@willeme: Vind dit typisch zo’n net-niet-model.
@cazzo046: Ik niet. Ik vind het een gaaf ding. Dit ding komt uit 2005 en ziet er nog steeds vers uit. Interieur is ook nog altijd erg fraai. Ook was de nieuwprijs heel erg redelijk. Niet de meest sportieve auto ooit, maar dat was de bedoeling ook niet. Een soort luxe lounge-mobiel. Ik vind het nog altijd een bijzonder coole auto.
@willeme: Kwestie van smaak, ik vind het design van de 159 veel beter in balans.
@cazzo046: Hier volg ik je wel in. Ik ben fan van de Brera, maar toen ik er eentje in de showroom zag staan naast een 159 Ti Sportwagon… Ik zou de 159 gekozen hebben!
Die pluspunten, subjectiever kan je ze niet hebben…
@winkeb: Zo’n auto koop je ook niet objectief. Objectief is een 350Z of iets dergelijks een betere auto. Maar die mensen kopen sowieso geen Alfa. Zo’n ding koop je omdat je gewoon perse die auto moet hebben. Omdat je wat met Alfa hebt of het model gewoon heel mooi vind. Ik kon ook een puike E90 BMW oid kopen voor de centen die m’n 159 gekost heeft. Gewoon de betere auto. Maar voor mij niet mooier of begeerlijker. En ik heb er nog nooit spijt van gehad. Rationeel gezien geen slimme keuze, maar rationele mensen nemen doorgaans geen Alfa.
@E34M5Touring: grotendeels eens en rijd zelf al heel lang Alfa (va de 146 afgezien v ouder speelgoed) als dagelijkse auto. Maar ook rationeel qua kosten doe ik t niet slecht tegenover de gebruikelijke “verstandige” en “rationele” VW, oooo, Bmw of dergelijke auto’s.
@E34M5Touring: hahaha! Heb een 350z en vele Alfa’s gehad!
@cloverleaf: ’t was ook heen harde stelregel maar doorgaans zijn liefhebbers van Japanners geen Alfa mensen. Is mijn ervaring dan, laat ik het zo zeggen.
ja mooi ding, is nog steeds een redelijk modern ding om te zien
Mooie auto maar o wat een traag zwaar hok om te rijden!!! Ik keek er echt naar uit om de V6 te rijden maar was enorm teleurgesteld!! De Brera rijdt net zo Dynamisch als een baksteen.
Op welke manier is een subframe onderdeel van het exterieur ?
@poekoek: Nouja, het zit ook niet in het interieur..
Voordelen:
– Alfa Romeo
– Prachtig design

Het eerste zie ik niet echt als voordeel, het tweede is subjectief. Ergo deze auto heeft geen voordelen.
Na een kwart miljoen kilometers onder de wielen van een 159 jtdm heb ik dat zware nooit begrepen, het ding stuurde vlijmscherp en om onderstuur aan de 159 te ontlokken moest je wel heel, heel erg gek doen. Volgens mij zijn het copy paste verslagen geweest van heg auto journaille wat deze Alfa’s altijd als te zwaar heeft bestempeld.
Het was slechts aan een select groepje andere stuurmachines besteedt om me and my Alfa in een doordraaier bij te kunen houden.
@desjonnies: zwaar tov de hele lichte 156. Niet tov de vergelijkbare concurrentie va 2007.
@spideriv: precies! Om dezelfde reden wordt het prima! interieur van de Giulia steeds weer bekritiseerd; want dat was immers altijd al normaal bij Alfa’s.
@ desjonnies:
Helemaal eens, ik reed een 2.4jtdm automaat en die was niet licht. Het stuurgedrag, comfort, precisie en rijgevoel zijn echter ongelooflijk goed en door het enorme koppel van de motor vond ik het gewicht niet hinderlijk.
Maar goed, 1 iemand roept blijkbaar wat en de rest van de Nederlanders die de auto nog nooit gereden heeft, heeft zn mening klaar.
Ben ik de enige of zijn er meer mensen, die het design van een Alfa Romeo 159 / Brera / GT veel mooier vinden dan een nieuwe Giulia?
@lacker: vast niet, de 159 als RWD zou de perfekte opvolger van de zeer succesvolle 156 zijn geweest. Giulia is mooier dan de concurrentie maar als Alfa een beetje te universeel. Maar dat was precies de bedoeling van FCA lijkt mij, overal ter wereld Alfa’s verkopen.
Vorige week de Spider zien rijden vlakbij Purmerend en vanochtend nog een rode Brera in Rotterdam Zuid. Prachtige auto!!
Als distributie boer moet je van deze auto houden
Ik heb er een bijna nieuw gekocht en na 7 jaar nog steeds niet de behoefte om hem weg te doen.. fungeert nu als auto voor erbij maar jaren mee geforenst tussen Parijs en amsterdam 350000 nu op de teller. De 2,4 jtd is gechipt (500+ Nm met wat andere tweaks) verrassend snel. De auto weegt volgens rdw 1545 kg, dat is echt een pak lichter dan een vergelijkbare Mercedes, Audi A5 of Renault coupe, verbruikt ook geen noemenswaardige olie zoals Audi’s doen.. had wel de voorwielaandrijving zoals de meesten ook hebben in zijn klasse in NL. Kortom best ondergewaardeerd.
Minpunten zijn de gebruikte materialen in het interieur, injectors moest bij mij 2 maal gereviseerd worden vanwege de afdichting, lak is niet erg sterk en steenslag schade moet wel bijgehouden worden op carrosseriedelen zoals voor op de dorpel. Ik heb echt nooit de draagarmen hoeven vervangen, daar stond de gt/156 om bekend maar niet de 159/brera serie.
Windgeruis is ook een probleempje op hoge snelheid. (raamstijlloos)
De juiste bandenmaat zorgt voor een beter rijgedrag en minder slijtage aan de ophanging. Waren duurdere banden, 235/40/19 98 pzero . Maar gebruik een andere bandmerk en bandenmaat en je vernaggelt de balans.

Leuke auto, heb er erg veel plezier van, nog steeds.
M’n pa roept al jaren dat er een Brera komt als hij met pensioen gaat. Nu gaat hij over drie maanden met pensioen, dus moet hij wel daad bij woord gaan voegen binnenkort. Deze rode is een mooie kanshebber wat mij betreft!
In deze uitvoering toch wel een erg lekkere auto. Als eens gekeken naar een 2.2, met wat kleinere velgen, dat vind ik toch net niks. Maar als ik er een ooit een koop, dan en 1750, met deze of TI velgen, als opvolger van de Alfa GT.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).