Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio: rijtest en video

Auteur: , 99 Reacties

Achterwielaandrijving, 50-50 gewichtsverdeling, lichtgewicht materialen, een V6 die door Ferrari is ontwikkeld. Alfa Romeo is weer terug en hoe.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Op zich is het guitig dat Alfa Romeo er zelf ook zo over communiceert, je zou bijna vergeten dat ze modellen zoals de Giulietta, MiTo en 4C nog in de showroom hebben staan. Ik zou hier een wat zurige verhandeling over de zwalkende strategie van Alfa Romeo (en het Fiat concern) kunnen houden, maar dat zegt verder niets over de Giulia als auto. Het enige wat ik erover kwijt wil is één ding: de Giulia Q overklast concerngenoot Ghibli (qua vermogen), maar komt in de showroom naast de MiTo Twinair te staan. Erg consistent lijkt het niet en alleen de tijd zal ons leren of het Fiat concern daar de juiste koers in vaart.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

30 jaar later
Zo lang is het inmiddels geleden dat de vorige Alfa Romeo met achterwielaandrijving op de markt kwam. Exoten zoals RZ, SZ, 8C (rijtest) en 4C (rijtest) daargelaten, dat zijn namelijk geen Alfa’s die in grote getalen de weg opkwamen. De Alfa 75 deed dat wel, die achterwielaandrijver werd onthuld in 1985 en kwam op de markt in 1986. Het was de laatste Alfa Romeo die het bedrijf zelfstandig ontwikkelde, latere modellen zijn allemaal onder regie van Fiat uitgedacht.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Voor veel Alfisti is achterwielaandrijving helemaal niet vanzelfsprekend, velen (zoals ik zelf) hebben louter in voorwielaangedreven Alfa’s rond gecrosst. Toch is het mooi dat de Italianen terugkeren naar dit oude recept en al helemaal op de manier zoals ze het nu doen. De gewichtsverdeling is zoals het hoort, 50:50 en Alfa heeft veel aandacht besteed aan de handling, maar daarover later meer.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

3 kg/pk
Één van de kritiekpunten op de 159 is dat de weegschaal net naar de verkeerde kant uitsloeg. Specifiek voor de Giulia Q wilde Alfa Romeo koste wat kost voorkomen dat die te looiig zou worden en dus is er volop gebruik gemaakt van lichtgewicht materialen. Van koolstofvezel zijn de cardanas, de motorkap en het dak, terwijl er van aluminium gebruik is gemaakt voor de motor, de remmen, ophanging en vele andere carrosserieonderdelen zoals portieren en bumpers. Een mooi (en functioneel) detail zijn de stoelen die een zichtbaar frame hebben van koolstofvezel. Al met al zorgt het er voor dat ieder van de vijfhonderdentien paardekrachten slechts drie kilogram hoeft voor te bewegen.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Een “Ferrari” V6
Wie in het huidige gamma bij Ferrari kijkt, ziet daar geen V6 in de modellen, maar de meesters uit Maranello hebben wel de V6 uit de Giulia Q ontwikkeld. Techno-nerds onder jullie zullen de gelijkenis in boring, slag en blokhoek met de V8 uit 488 en California T zien. Net als de echte Ferrari V8 heeft de Alfa V6 een blokhoek van 90 graden. Het zorgt ervoor dat de V6 niet zo klinkt als de beroemde Busso V6 die Alfa tot en met de 156 gebruikte, onderin is het geluid een toefje meer Aygo driecilinder dan je zou willen. Gelukkig zijn er 510 redenen die je dat snel weer doen vergeten, vooral omdat bovenin de V6 wel heel heldhaftig klinkt.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

De prestaties zijn waanzinnig, maar dat hadden jullie niet anders verwacht met 510 pk. De topsnelheid van 293 km/u is nog niet eens zo indrukwekkend voor 500+ pk’s, hoewel je de begrensde Duitse brigade er makkelijk mee in het stof laat bijten (update: schijnbaar houdt Alfa Romeo het nu op 307 km/u). Dat deden ze ook op hun thuiscircuit, de Giulia versloeg met een tijd van 7:32 op de Nürburgring zelfs de twee keer zo dure Porsche Panamera Turbo. Het sprintje naar de 100 klaart de Giulia in slechts 3,9 seconde, er is wel een bestuurder nodig die goed in de bak kan roeren.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Een klein nadeel heeft het blok ook, wat wellicht werd uitvergroot door het feit dat we een handgeschakelde Giulia reden. Een automaat weet het nog wel eens te verbloemen door terug te schakelen, met een handbak “helpt” de versnellingsbak niet mee. Wat wil het feit: de V6 heeft een fiks turbogat, het duurt minimaal een halve tel voordat de turbo’s zijn opgespoeld en de Giulia grote stappen zet.

Voor de echte stuurman
Tijdens serieus bochtenwerk is het genieten in de Giulia Q. De Alfa dartelt van bocht tot bocht, snelheid afschudden is dankzij de optionele keramische remmen geen enkel probleem. De besturing is prettig licht en wordt ook in standjes Dynamic en Race niet echt zwaar, maar wel supersnel net zoals de Alfa 156 destijds. De balans is prachtig en feedback geeft de Giulia ook in bakken terug.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Versnellen is ook geen issue, met dank aan de 510 paarden en de achteras met sperdifferentieel die door middel van twee koppelingen aan torque vectoring kan doen. Vreemd genoeg laat het elektronisch aangestuurde differentieel toe dat er (te) veel kracht naar het binnenste wiel gaat, in plaats van voorwaartse kracht produceert dat wiel dan rook en zwarte strepen. In echt langzame bochten hindert het soms ook bij het inzetten van een drift, de binnenste achterband verdwijnt in een orgie van rook en ondertussen schuift de Giulia over de voorwielen weg.

Het interieur
Het is wel aardig, maar zeker geen gamechanger. Laat ik een klein voorbeeld noemen. Destijds zaten de knoppen op het stuur van mijn Alfa 147 in een aluminiumkleurige inzet. Voor die tijd was dat fraai en als ik daar de fantasieloze klomp plastic van de Giulia tegenover zet, dan kan ik niets anders dan teleurgesteld zijn. Gelukkig leukt Alfa het stuur wel op met een felrode startknop en voor de Quadrafoglio is dat inclusief carbon inzetstukken.

De achterkanten van de stoelen zijn ook van carbon, maar als bestuurder zie je die nooit en opvallen in een zwart interieur doen ze verder ook niet. De rest van het interieur is netjes, maar er is niets wat verrast. Leer-suede combinaties, rode stiksels en carbon sierfrutsels zien we bij meer merken, dus heel specifiek Italiaans of specifiek Alfa kan dat niet genoemd worden.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Het infotainment systeem verzet ook al niet de bakens, hoewel het scherm als de auto uitstaat vrij groot lijkt, doordat het verborgen zit achter een grotere zwarte glazen plaat. Pluspunten scoort de navigatiesoftware van TomTom die echt goede verkeersinformatie gebruikt. Minpunten voor de soms omslachtige bediening, zoals bij in- en uitzoomen dat alleen via een apart menu-item kan.

Conclusie
De Giulia is een echte Alfa, want er valt genoeg over te klagen. Maar het is ook een auto die met al zijn fouten toch weer begeerte oproept. Ik heb het nog niet eens gehad over het uiterlijk, waarbij de echte verliefdheid bij mij in ieder geval ontbreekt. Toch ben ik al bijna aan het hoofdrekenen of een Giulia diesel met mijn kilometers financieel handiger is dan een dorstige gele S4. Een nieuwe Giulia Q is met een vanafprijs van 108K dit jaar een paar bruggen te ver, de prijs is overigens in lijn met de M3, C63 en consorten.

Irritant merk is Alfa Romeo eigenlijk. Jarenlang aan lopen rommelen met MiTo tweecilinders en spaardiesels en dan nu komen met een Giulia die verre van perfect is. Maar wel leuk genoeg om toch weer op het virtuele lijstje te komen. Filmpje!99 reacties

De technische specificaties die ik gelezen heb voor een Giulia Quadrifoglio met handbak geeft een topsnelheid 307 km/h. Kan die lagere top voor een automatische versnellingsbak zijn?
Man wat een prachtbak is het toch. Helemaal perfect zo in deze uitvoering, maar ik wil hem wel met automaat. Schijnt de betere keus te zijn en kan volgens mij ook meet vermogen aan, wat het tunings potentieel te goede komt natuurlijk ;)
Hopelijk worden er flink wat verkocht, kan ik mooi nog 6 jaar sparen. Of eventueel nog iets langer, en dan tussendoor een Giulia Véloce benzine. Eerst nog maar een jaar of 3 m’n 147 richting de 3ton rijden…
@trustmeiamanengineer: automaat is al 10 jaar de betere keuze op een wagen met dit soort vermogens, tenzij je shumacher heet dan
@lekkaah: Of Schumacher .
NSFW
Goed artikel, en zeer vermakelijke film! Goed om je weer te zien Wouter!
@juulbe: wel grappig dat iedereen het er over eens was dat het een slechte chaffeur was, die echt niet kan driften en schakelen. Blijkt het Wouter te zijn;-)
Snap niet waarom alfa-Romeo het demomodel uitrust met xenon verlichting anno 2016.
Wat is er op min. 9:09 met de motorkap aan de hand?
@flos: Dat was ik ook al aan het denken, volgens mij zit ie niet helemaal goed dicht… Zo ziet het er toch uit haha
@flos: “Emotie”
@flos: de V6 liet een boertje
Gewoon een schit-ter-ende auto. Klaar.
Heel vreemd, hoe langer ik naar kijk, hoe minder mooi ik hem vind..
En ik wil hem wel mooi vinden…. maar het lukt me niet.
Vanaf de achterdeuren naar de kont vond ik hem te Amerikaans.. te dik, te Lexus, te dom.
Kutzooi..
@thearchitect: Het scheelt dat ie zo snel is dat je er niet lang naar kunt kijken ;)
@thearchitect: Same here! Wil het graag mooi vinden, want Alfa. Moer eerlijk zeggen dat ik handsdown voor een C63 of een M4 ga, spijtig genoeg.
Ben je autojournalist en dan kan je niet eens fatsoenlijk wegrijden/ schakelen. Sneu hoor
@sjaterantekomen: Niet zo zeuren. Het is nagenoeg onmogelijk om een auto die je maar een paar uur kent (ja, journalisten hebben vaan niet langer dan dat) al op het limiet te kunnen rijden en alle fijne kneepjes in de vingers te hebben. Daarboven op is die auto in bruikleen en moet aan het eind van de dag gewoon netjes ingeleverd worden. Dit is gewoon voorzichtig zijn met andermans spul.

OT: Wanneer komt die NSFW tag? Is wel nodig met deze auto.
En welkom terug Wouter!
@gijsso: rijden? Heeft niks met onkunde te maken!
@sjaterantekomen: Waarschijnlijk heb je het niet zo bedoeld, maar je reactie komt ietwat onsympathiek over. Zeker de laatste twee woorden dragen mijn inziens nergens aan bij.
@willeme: eindelijk iemand die verder denkt dankzij een stuk intelligentie, tuurlijk blaf ik Wouter niet af, slechts een observatie van wat ik zie.
@sjaterantekomen: Dat ben ik inhoudelijk niet met je eens. Ik ben van mijn mening dat als je een opmerking als ‘sneu hoor’ maakt je dan juist wel af blaft.
De mazzel gehad dat ik dit weekend een minuut of 20 heb mogen rijden in de Giulia Q (ook handbak). Erg erg begeerlijke auto. Een auto waar je aan moet wennen (zoals vaker bij Alfa) maar die je erg hebberig maakt. Nu hopen dat die “gewone” benzine versies snel komen en ook goed gaan verkopen.
@SpiderIV: Bij het Autohuis in Koog aan de Zaan toevallig?
Heerlijke auto van Alfa. Hij mag dan wel hier en daar een steekje laten vallen, maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn prestaties. Dat is toch waar je zo’n auto voor koopt. Het enige wat ik jammer vind, zijn die scheve uitlaten. Beetje sjonnie wat mij betreft. Gelukkig is het nog niet zo erg als bij Lexus.

Ik zou deze Alfa sowieso verkiezen boven een M3. Ben wel een BMW-liefhebber, maar de huidige M3 doet me niet zoveel. Ik zou echter wel een ritje gaan maken in een C63. Toch even vergelijken. Maar als ik zou moeten kiezen met mijn hart, dan zou ik toch naar de Alfa-dealer gaan.
Het liefst eentje in het donkerblauw met licht metalen velgen. Een handbak vind ik leuk, maar ik heb ook al in meerdere rijtesten gelezen/gezien dat de automaat de betere keus is.
@berlinetta: Een automaat is 9 van de 10 keer beter. En eigenlijk is dat altijd beter. Maar de grote vraag bij auto’s als deze is als zo vaak; is dat ook leuker? Heel erg vaak niet. Ik zou hem sowieso met handbak nemen, slechter of niet. Ik vind het dan ook een erg goede zaak van Alfa Romeo dat ze zowel een handbak als automaat aanbieden wat de concurrentie al jaren niet meer doet.

En voor de rest. Tja, prachtige auto maar dat is al lang duidelijk. Ziet er goed uit, rijdt nog eens goed, heeft een goed interieur. Zowel een diesel als de Quadrifoglio heeft het in zich om een topper en een cashcow voor Alfa Romeo. Maar gaat dat ook gebeuren? Gaat moeilijk worden voor Alfa Romeo om tegen te gevestigde orde op te boksen. Ik gun het ze van harte en ik hoop het ook echt en vanaf volgend jaar hoop ik daarbij een steentje bij te dragen, maar het gaat erg lastig voor ze worden.
@viezefreddyw: Klopt, ik ben ook van mening dat een handbak niet beter is, maar wel veel leuker. Maar de journalisten zijn niet echt bepaald positief over deze handbak. Ik vraag me dan ook af of hij dan wel zoveel leuker is dan de automaat. Ik zou sowieso eens een proefritje maken met beide versies.
@berlinetta: Ik snap niet waarom je zoiets zegt; heb jij in dergelijke wagens gereden? (M3, C63 Guilia etc)
Handbak is zo overrated hier, zelfs bolides met 800 peekaas moeten handbakken hebben hier, hoe de fuck ga jij opschakelen tegen dat vermogen dan?

Hoe goed jij ook bent en hoe goed de transmissie ook is, ik was er zelf in bijv een E92 M3 na 10 minuten klaar mee, laat staan met die turboblokken met bergen koppel tegenwoordig, voel gewoon dat je totaal niet efficient met het vermogen om kan gaan met een handbak, iig niet ten opzichte van de razendsnelle DCT’s tegenwoordig

Heb dan ook het idee dat menigeen hier gewoon ‘puristisch’ vanuit den onderbuik brabbelt, daar iedereen hier uiteraard minimaal 500 peekaas onder de ballen heeft

Dus als je graag 3 minuten lol en 57 minuten ergernis en een halve RSI pols wilt hebben tijdens het rijden, koop een handbak..

Met een 200 peekaa GTI’tje of ander dergelijke hothatch zou ik overigens wel voor een kekke handbak gaan, dat kan ik nog net handelen.

@viezefreddyw: jawel, de M3/M4 bijvoorbeeld is gewoon te krijgen met een handbak
@lekkaah: een power sedan wordt veelal gewoon voor woon- werkverkeer gebruikt. Dat puristische file rijden met handbak gaat snel vervelen hor :p
@lekkaah: Oh ja, was ik alweer vergeten.

Maar ik wil wel even wat zeggen over je betoog tegenover @berlinetta. Ik moet zeggen dat je deels gelijk hebt maar ook niet helemaal. Ja, automaten zijn vandaag de dag veel beter dan handgeschakelde transmissies. Ja, het merendeel hier is ‘purist vanuit de onderbuik’. Ja, een handbak geeft je een zere pols.

Maar bij een hoop auto’s vind ik het veel prettiger om een handbak te hebben. En nee, bij menigeen Ferrari niet. En nee, ook bij al die Lamborghini’s niet. Ik merk het zelf al met een F1-transmissie in de F430 dat ik daar gewoon niet aan moet denken. Maar een Alfa Giulia zou ik veel liever met handbak willen. En dat komt puur vanwege het feit dat deze auto zijn vermogen heel anders neerzet dan de echte supercars. En dat komt ook puur vanwege het feit dat ik met een Ferrari of welke andere supercar dan ook, heel anders rij dan in een auto als in de Giulia. Een Giulia zou voor mij persoonlijk eerder een ‘funauto’ zijn dan een echte supercar. En dat heb ik ook met een M3, M4 of C AMG.

Een paar terug hebben er twee Z4’tjes hier op de oprit gestaan. Eerst een 3.0i Roadster en daarna een Z4M Roadster. Geweldige auto’s met een handbak. Ik zou echt niet anders willen dan een handbak. Heb meerdere kilometers gereden in een Cayman S met handbak. Ook met zo’n auto zou ik niet anders willen dan een handbak. Maar een Ferrari met handbak met zo veel vermogen? No way, daar kan ik gewoon niet tegenop zo snel gaat dat.
@viezefreddyw: Nu ja, jouw main is dan ook een Ferrari (!). Baas boven baas hé :)
Wat ik bedoel te zeggen is, degene die zo’n auto als hierboven als main koopt, zal het gros de DCT nemen.
Main is ook een E92 M3 met DCT, waar ik daarvoor ook een handbak had (weliswaar icm een 6 in lijn, genieten), veel plezier aan beleefd, maar de DCT icm het vermogen en rij-eigenschappen doet mij de handbak niet eens meer willen. Rijd ook wel is de M4 maar deze komt m.i. al helemaal niet in aanmerking voor een handbak. Mocht ik nog is het geluk hebben een funauto voor erbij te kopen, zal ik ongetwijfeld altijd een handbak overwegen.

Ach ja, de meer keuze de beter, het is goed dat fabrikanten de optie open laten, des te langer de optielijst des te beter imho.
@lekkaah: Ik vind een handbak juist leuk omdat je bij een handbak niet die rechtlijnige versnelling hebt, niet die perfectie. Ok, de snelste tijden zal je al jaren niet meer zetten, maar so what. Die duw in de rug telkens je naar de volgende versnelling gaat, of als je op de autostrade hem plots in terug in zijn 3 gooit om er wat meer uit te halen. Heerlijk. Voor mij gaat het niet vervelen en ik heb nooit pijnlijke polsen.
En dat terugpeddelen, … is toch niet hetzelfde. Volgens mij heb je niet diezelfde punch. Het is allemaal zo computer gestuurd. (Ok, die ESP die ik voorlopig nog niet af zet ook, maar ben mijn auto nog niet beu). Ik ga er nog niet zo snel vanaf stappen, ook al is het voor velen een ‘slechtere’ keuze.
@bogey:
Precies dat! Wanneer ik mijn snelste ronde verbeter wil ik kunnen zeggen dat ík dat heb gedaan i.p.v. de computer van de transmissie.
@berlinetta: Lichtmetalen velgen, toe maar! Ik zou voor de wieldoppen gaan.
@berlinetta: Met lichtmetalen velgen? Toe maar!
@ikbenmnzus: Oh Kak. Stefanos was me voor..
Doe mij maar de Focus RS
Heerlijk heerlijk heerlijk! Interieur ook super mooi. Kan niet wachten om proef te rijden in de veloce
Mja… Ik ga er nog maar een paar nachtjes op kauwen want overtuigd ben ik niet. Alfa wil te graag…
Tweeëneenhalve minuut ouwehoeren voordat er eens gas gegeven wordt. Het lijkt goddomme The Clutch wel.
Is natuurlijk een gave verschijning. Maar met een prijs ongeveer gelijk aan een M3 of C63 dan is, mocht je in de markt zijn voor een van deze race monsters, de keuze voor een van die twee Duitsers toch wel de betere.
En dat is nu net het probleem dat Alfa Romeo heeft, ze zijn gaaf maar er zijn gewoon in alle klassen waarin ze opereren betere alternatieven. En ondertussen weet bijna iedereen dat.
Willen ze zichzelf echt terug op de kaart zetten, zullen ze echt beneden BMW of Mercedes prijsniveau moeten gaan zitten, anders zie ik het somber voor ze in.
@mercedesbenze350cdi: tja ……….. wat is beter?? Als je in deze prijsklasse een auto zoekt dan is het voor de meeste mensen niet specificaties afvinken. Het gevoel bij het product, het jezelf gunnen e.d. speelt erg mee. Denk dat er erg weinig mensen echt zullen twijfelen tussen de M3 C63 of Q. Die Q wil je of wil je niet, dat ga je niet rationaliseren.
@mercedesbenze350cdi: Ligt er wel aan wat je als de betere bestempelt. Bij dit soort auto’s gaat het toch voor een groot deel om de prestaties. Alfa levert de beste prestaties.
Als je gaat kijken naar materiaalgebruik en afwerking en technologische snufjes, dan zullen de Duitsers hoger scoren.
Ik wil ‘m heel graag mooi vinden, maar (zeker in deze uitvoering)… nee. Dit is een opgeleukte Ghibli. En da’s dan ook het enige dat ik leuk vind, want da’s niet logisch en dus -een beetje- des Alfa’s. Hoop ik. Toch?
Turbogat, slecht differentieel, traag navi pfff.. doe mij maar een M3 die blijft ook heel.
@thomasthomas: als je de tekst lees zie je dat het turbogat aan de handbak ligt. en nergens word een trage navigatie genoemd. en knap dat de diff slecht is en een m3 kleineert op de Ring. en ja ja alle alfas gaan kapot gaaappppp jaren 60 willen hun grap terug.
Hoe vet zou t zijn zijn als ze over een aantal jaar met een Black series/gts achtig model komen met het blok van de 488 erin
Zelfde geluid als een aigo… auw
Staan die windmolens er nog, zo de ballen!
@rickb: Haha dat vroeg ik mij dus ook af. Op 5:26 staat er 1 flink te spinnen, zal die al opgestegen zijn?
Benieuwd of dat een video-fuck is of echt…
Het ultieme geneuzel en quatch spat van dit stukje af.
Hoeveel procent van BMW rijders hebben geen idee of de wagen voor- of achterwiel aandrijving heeft.
Alfa heeft zich hartstikke gek laten maken door een groepje te dikke dreinerige zeik-journalisten die zich graag laten fêteren door gelijk welke auto fabrikant, als het maar op een exotisch stukje van deze planeet is.
Achterwielaandrijving, ow wat zijn we toch blij met achterwielaandrijving, NEEN het zijn louter en alleen de elektronische hulpmiddelen die de door ‘puristen’ zo gewilde achterwielaandrijving mogelijk maakt.
Geen mens kan tegenwoordig nog met achterwielaandrijving overweg zonder alle elektronische rompslomp, maar ja, we hebben achterwielaandrijving. En uiteraard 560 pk, want omdat.
Over twee jaar verwacht ik een renaissance van de aloude bladveer in combinatie met de starre achteras.
Omdat, achterwielaandrijving.
Er is een hele lange tijd geweest dat menig fabrikant zich niet durfde of zelfs technisch kon wagen aan voorwielaandrijving omdat dit technisch zo gecompliceerd was, het auto-journaille zwijmelde van een merk als Autobianchi (een FIAT merk derivaat dat bedoeld was om met voorwiel aandrijving te experimenteren omdat dit zulke geavanceerde systemen waren)
En de ironie wil dat juist Alfa Romeo DE voorwielaandrijver heeft neergezet in de AlfaSud, een 4 cilinder 1300 boxertje dat reed als een kart en terecht de blauwdruk is van de moderne hot hatch. FWD !

En nu, nu moeten we aan de achterwielaandrijving en dat terwijl de gemiddelde boerenlul geen notie heeft wat deze Alfa allemaal zal kunnen.
En Alfa met de 159 (die volgens één journalist te zwaar was en dit stuk schrijven door de rest klakkeloos is overgenomen want Alfa feestje vreten zuipen en wilde wijven) en Jan Publiek nam het allemaal klakkeloos over. Journalisten die niet door Alfa waren uitgenodigd waren overigens bijzonder blij verrast over de neutrale handling van de wagen en het uitstekend weggedrag.
Maar goed, achterwielaandrijving, volgens mij zal de lease prijs de doorslag gaan geven voor deze Alfa.
Ik hoop het voor ze.
Dat die gunstig moge zijn.
@desjonnies: Weet je wat ik wil?
Alfa takes on Germans with new Giulia @ DTM 2017
@desjonnies: Sorry maar na een voorwielaangedreven XC60 was ik dolblij dat ik weer in een 3-serie kon stappen. Eindelijk van die domme slippende voorwielen af. Achterwielaandrijving is gewoon beter bij een grotere wagen met 200pk+.
@frederik: Jep het onderscheidt de mannen de jongens.
@martinus:
Goed, je mag de komende drie maanden in een 1982 Ford Taunus 2 liter rijden, RWD all the way!
@desjonnies: Verder heb je wel gelijk over het gros van het leasepubliek. :-)
@desjonnies: ” het” onderzoek waar BMW zo graag op terugggrijpt is het resultaaat van de uitgekiende marketing van BMW die het publiek moest voorbereiden op de BMW2 met FWD.

En als iedereen het dan herhaalt, is het ook waar geworden en de beleving en is het doel gehaald.

Er is geen onderzoek gedaan ;-)
@desjonnies: Wat geweldig geschreven! Nu wil ik EN een Alfasud EN een 159. DANK!!
@desjonnies: Je slaat hier best wel spijkers met koppen. Hulde. Mij lijkt het dat men Alfa Romeo een duidelijke, eigen identiteit wou geven. Niet het image van een opgeleukte Fiat ofzo, maar een merk met een duidelijke identiteit, zijnde sportiviteit. En achterwielaandrijving wordt nu eenmaal geassocieerd met sportiviteit…of omgekeerd.

Helemaal akkoord dat de meeste toch niet weten, of het hen niet uitmaakt, welke wielen er aangedreven worden. Zolang het maar goed rijdt. En goed rijden deed die 159 zeker. Men zei wel eens dat die 159 een betere rijdersauto was dan de toenmalige 3 serie van BMW, zowat de benchmark in zijn klasse. Dus hoe slecht was die voorwielaandrijving dan eigenlijk…

Probleem is dat iedereen naar de cijfertjes kijkt. Je kan in zo’n wagen niet met 400 pk aankomen, terwijl de concurrenten er al dik boven zitten, en helemaal al niet als je met deze wagen het merk zowat herlanceert.

510 pk op de voorwielen is sowieso een onmogelijke taak, en 4-wiel aandrijving is eigenlijk ook niet des Alfa’s, dus achterwielaandrijving wordt het. Deze Giulia is erop of eronder, een andere kans zullen ze Alfa niet meer geven vrees ik.
@desjonnies: Zoals zovelen hier zeggen heb jij een groot punt gemaakt en heel erg helemaal gelijk Sjon. Maar het enige wat ik me na jouw betoog nog afvraag is het volgende; wat vind je van de auto zelf? Vind je hem mooi? Of misschien lelijk? Of misschien wel een betere vraag; zou een knappe Giulia ooit je 159 kunnen aflossen?
@viezefreddyw:
Ik kan er nog geen soep van maken, ik vind het beslist geen lelijke wagen, hij heeft door de RWD niet die zware overhang voor zoals de 159, alleen vind ik het smoeltje minder karakteristiek dan dat van de 159.
6 koplampen, ik zag de eerste 159 destijds en zag de 6 kopkampen, ik moest en zou er ooit eentje hebben.
En dat is het verschil denk ik, ik was weg van de 159 en de Giulia vind ik wel leuk, meer niet.
@desjonnies: Dat is het hem vaak he. In welke prijsklasse dan ook, een auto moet je raken alvorens je er aan denkt er ooit eentje aan te schaffen. Ik vind de 159 ook zeker een mooiere auto en dat komt inderdaad door die zes koplampen. Waar zag je dat toen nog? Alleen bij Alfa.. Maakt hem zeker heel erg karakteristiek. Het interieur ervan vind ik nog steeds erg mooi, zeker met de ronde klokjes op het dashboard. Vond ik altijd erg mooi, de ronde klokjes. Ook typisch Italiaans. Ondanks het feit dat ik het interieur van de Giulia een mooi interieur vind, vind ik het wel jammer dat er van de ronde klokjes niks van is overgebleven.

Maar toch. De Giulia doet mij wel wat. De naam alleen al vind ik prettig klinken en uitspreken. En als ik kijk naar de concurrentie, vind ik dit een mooiere auto. Niet beter maar wel mooier en dat is ook wat waard. Zakelijk gezien hoop ik dat het een beetje een interessante optie is maar moet daar nog even naar kijken. Helaas is een jonge 159 zakelijk gezien niet interessant, anders had ik het wel geweten:
http://images.car.bauercdn.com/upload/7520/images/1040×585/159ti_1.jpg?mode=pad
Afgelopen weekend in Maranello geweest. Museum bezoekje, bezoek aan fabriek (waar idd een paar van deze Alfa’s, in exact dezelfde kleur stonden) en natuurlijk met (2 verschillende) Ferrari’s gereden. Als ik dan lees dat deze auto 110k kost en er over wordt geschreven alsof dit moeilijk rijdt dan denk ik; das vreemd. Na 100 meter gereden te hebben met de California T vloerde ik het gaspedaal al tot de bodem… Zo vertrouwd voelt zo een auto aan. Met de Stradale een zelfde verhaal.. Mijn god wat rijden Ferrari’s makkelijk tegenwoordig. Ik kan me dus niet voorstellen dat dit (met 4wd enz) niet nog makkelijker rijdt!
Moet wel zeggen dat de Stradale veel meer plezier geeft als je echt een “fun” auto zoekt.
Ja ik heb veel (snelle) auto’s gereden. Vroeger stuurde alles veel zwaarder en ook remmen en koppeling waren een gigantisch verschil… Mijn inziens gaat deze Alfa (helaas) het verschil niet maken. De koper van dit soort auto’s zal (helaas) blijven kiezen voor een Duitser vrees ik. Simpel en alleen om dat je voor iets meer geld een (exclusievere) Maserati kan kopen en waar ik van vermoed deze binnenkort met ge-update motoren gaat verschijnen… (iets wat ik vernam in Maranello). De enkeling die deze auto zal kopen zal er misschien veel plezier van hebben maar ik vrees ook een hoge afschrijving… Hoe leuk en mooi de auto ook is .. hij is geen 110k waardig. Ik denk dat Alfa nog veel werk zal moeten verzetten om (hopelijk)niet te verdwijnen…
Heerlijk om te zien. Helaas ver buiten mijn budget maar een waardig alternatief voor een duitser. En Wouter, top dat je weer terug bent!
Doe mij zo’n ‘roffeltje als een driecilinder’. Mooie bak, maar de beste deal voor de Wouters van deze wereld is inmiddels natuurlijk de 280 pk Giulia Veloce. Helft van het geld en toch veel fun. Go Alfa, go!
@spiderman: en van die 280pk maakt RV of Squadra waarschijnlijk makkelijk 330pk…………
@spiderman: helemaal gelijk, de Veloce met 280 pk en Q4-systeem, is watervlug naar 100 in 4,9 seconde.
Loopt zeker 265 km/u en zou na tuning wel eens 280/290 km/u kunnen halen. Meer heb je gewoon niet nodig.
Wat is dit, enige artikelen terug berichten dat de levering niet lekker loopt. Daarna direct weer allemaal berichten over deze snelle uitvoering die nauwelijks iemand kan/wil betalen. Tikje op de vingers gehad van sponsor Alfa?

@freezzr: Ik zou het artikel nog eens “lezen”.
Auto scheelt me geen zak. Eindelijk weer eens een video van Wouter! Goed je terug te zien! <3
Ben ik de enige die de kenteken reeks met kk echt heel raar vind staan. Doet mij aan kanker denken. Niet iets wat ik op mijn auto zou willen
@fransananas: Op deze aardbol zul je vast wel niet de enige zijn… Maar dat jij er kanker in ziet ligt aan jezelf.
Als ie ook nog zou klinken naar 510pk
Ik vind het een erg mooie en indrukwekkende auto met een lekker interieur! Zeker het front kan me bekoren. Hoop dat ik er zelf over een paar jaar een kan rijden (de Veloce dan, QV is wat te hoog gegrepen).
Vind het een prachtige wagen, maar geen Italiaans design. Lijkt eerder op een Aziatisch product, geen Alfa Romeo. Zelfde geldt voor de huidige Maserati’s, totaal niet meer Italiaans in mijn opinie.

Fijne review en video heren, van genoten!
De soepspetters zitten nu over mijn scherm. HOEVEEL ZEGT U? Bij Alfa zijn ze gek geworden. De spotjes dat Alfa rijden zoveel ”emotie” is maakt me al boos. Welke emotie in de file? En een turbogat in 2016? Eerst een heel verhaal hoe de ”meesters” uit Marannello de motor ontwikeld hebben, en nu blijkt dat ze geowon net als Saab in de jaren 80 heel ordinair een te grote turbo op de het blok geschroeft hebben.

En dan het interieur. Ik heb in kermisattracties gezeten met betere afwerking. Die carbon afwerking is gewoon te goedkoop. En so what dat ie de Duitse concurrenten te snel af is. Mijn buurjongen in zn uitgeklede en opgetunde Golf uit eind 90 doet dat ook, maar zit lachend en wel met 270+ nog steeds in een golf uit eind 90.
Ik heb niet veel met hedendaagse Audis of BMWs maar je ziet gewoon de kwaliteit in alle opzichten terug. Dit is geen Alfa die met plezier en liefde is gemaakt, dit is gewoon een conceptauto dat de image van romantiek en ”emotie” probeert uit te melken. Geef mijn portie maar aan Fikkie of in dit geval 666 Sergio Marchionne.
Bij 9.09 / 9.10 minuten zie je de motorkap behoorlijk moeite hebben met de hogere snelheden! Jammer van dat dif, dat had m’n e36 m3 vroeger al top voor elkaar en hier zie je aan de beelden al dat ie niet doet wat de liefhebber zou willen. Dat de nog geen goede pdk of vergelijkbaar in het aanbod hebben gaat ze klanten kosten denk ik. Verder echt een goed model, zeker in deze kleur. had in de review graag concreter willen horen hoe Wouter deze wagen positioneert ten opzichte van de m3 bijvoorbeeld.
Dit gaat m commercieel niet worden, ben ik bang. Want de Duits Drie, want afschrijving want Italiaans.

Hoop dat de Veloce de cashcow wordt. Maar ook dat is een spannende…

Waarom is de Veloce AWD en heeft de Q achterwielaandrijving?
@ijoost: de prijs en mogelijke uitrusting van de normale modellen ligt veel te dicht bij de 3-serie. Hadden ze hem standaard rijker en meer hightech uitgerust dan had ik weer een overstap naar Alfa overwogen. Nu heb ik persoonlijk niet veel met het uiterlijk en doet de rest ook helemaal niks…
Heerlijke test Wouter en goed geschreven!
Ik ontdek net de 159, en vind deze veel mooier. Iemand tips welke types/motoren wel en niet aan te bevelen zijn? Helaas moet ik een automaat. Welke van de 2 keuzes?
@john4545: benzine , diesel? de automaat komt van aisin( Toyota) en is zeer degelijk. heb zelf een 1.8 mpi geen racemonster maar heerlijke reisauto en super betrouwbaar (bijna 2ton)
Leuke test… ik vind de voorkant niet zo mooi. En volg ook wel gedeeltelijk desjonnies zijn standpunt over RWD en hulpmiddeltjes…
Ik vind hem wel mooi klinken (het 3 cilinder roffeltje van de eco-up op cng vind ik ook leuk klinken) maar voor mij blijft de hamvraag: zitten er speakers in de uitlaatlijn of niet…
@tjorque: er zitten nooit speakers in de uitlaat. hoogste geluid dat afgespeeld via de speakers. dit zijn Duitse praktijken denk niet dat Alfa hier aan mee doet..
Giulia Q overklast concerngenoot Ghibli (qua vermogen), klopt heus maar de Ghibli straalt klasse uit in tegenstelling tot dit ordinaire Duitse kopie product, wat een lompe horken(hoeren)bak om te zien. (mijn mening)
de V6 heeft een fiks turbogat: Dat is voor burgers die niet kunnen omgaan met dit geweld. Kan natuurlijk ook niet op de gewone openbare weg.
Ehm.. Ik wil ‘m!!
Volgens mij is de topsnelheid 307 ipv 293. Verder leuk stukkie alleen zou wel eens willen weten of de qv nu ook meer kopers aantrekt.
Als mijn B klasse over 2 jaar se 160k bereikt staat de alfa weer in voorkeurslijstje!
Waarom wordt er niks gezegd over het automatisch rev-matchen bij terugschakelen. En het feit dat je bij volgas de koppeling kunt intrappen en opschakelen, terwijl je het gas gewoon vol inhoud. Zoals shmee dat van 12.35 wel uitlegt:
https://m.youtube.com/watch?v=9r2krO2mREU
Wat een bak. Blijft mooi een Alfa. Het is denk ik alleen wachten tot we een filmpje zien waar hij naast de weg staat met een open geslagen motorkap ( zie het filmpje op 9:09 ) Of is dat actieve aerodynamica.
Goed je weer in een rijtest te zien Wouter!

OT: het is een erg begeerlijke wagen die ik makkelijk boven de Duitsers zou verkiezen. Ondanks zijn issues.

Maar toch: een turbogat van Amsterdam tot Maranello is ook zeker niet fijn. Vooral als de wagen hier en daar wat nerveus overkomt.

Overigens: kudos aan de editor voor dat stukje over t interieur. Moest wel lachen.
Grappig….Alfa mannetjes moeten altijd BMW erbij halen……BMW rijders hoor je NOOIT over alfa
Behalve jij dan… @zesinline:
Looking good! Welcome back Wouter!!
Bijzondere review. Paar vragen/opmerkingen:
1. De differentieel is eigenlijk heel goed en leent zich perfect voor echt hard rijden. De kritiek is dat je er niet lomp genoeg mee kunt doen? Dus kritiek op iets heel goeds omdat het niet lomp is? (Lees het beperkt overstuur efficiënt en is dus niet gemaakt om te driften)

2. Er is een turbogat. Mijn daily heeft een ongeblazen 2.5 liter. Dat geeft ook pas echt response boven de 3000 en gaat knallen boven de 4500 toeren maar iedereen juicht dat blok de hemel in als, zo goed, zo puur… Praktisch verschil? 0. Toeren houden en goed schakelen hoorde altijd bij Alfa (heb er 2 gehad)

3. Uiterlijk: weleens naast een 156 gehouden? Zet de voorkant eens naast een 156 GTA. Zijn superduidelijk familie, maar dit is geen alfa?????

4. Interieur is zoals Alfa dat heeft gedaan sinds begin jaren 70. Niet overdreven praktisch, luxe of perfect. Wacht maar tot je wat anders rijd. Je zult het missen.

Algemeen: De 159 was ook niks volgens iedereen toen ik er in reed. Te zwaar en “Alfa dus onbetrouwbaar”. Na 175000 totaal probleemloze zeer plezierige kilometers ingeleverd.
Nu heeft iedereen het over die fantastische begeerlijke 159…

Zal wel aan mij liggen maar dit is gewoon kleinburgerlijke afzeikerij. Kies maar een Audi of BMW, of niet eens, we zien wel aan je lompe asociale weggedrag dat je een Alfa niet verdient.
Ligt het aan mij of ziet de Gulia er nu al enigszins gedateerd uit? Ik heb hem nog niet eens op de weg gezien.
Pas een Giulia in het wild op de weg tegengekomen, ziet er gewoon erg goed uit. Mooie auto, maar de vormgeving buitenkant is zeker niet het sterkste punt. Erg veel BMW3. Ik denk nog steeds graag terug aan die mooie, onderscheidende 156 van destijds. En inmiddels is ook vriend en vijand het er wel over eens dat de 159 (ondanks GM-techniek en te veel gewicht) gewoon een bloedmooie auto is om te zien. Dat gevoel heb ik met de Giulia niet, maar het interieur en het rijden maken veel goed.
wat draaien die windmolens hard op 5:23
Ik zal het wel helemaal mis hebben als leek maar hier gaat Alfa er toch nooit genoeg van verkopen? Hoe kan dit nu een verkoophit worden? Volgens mij moet Alfa aantallen verkopen, geen leuke speeltjes maken voor de happy few. Deze Alpha is in lijn met de 4 en 8C en volgens mij kun je als grote fabrikant niet leven van zulke lage productieaantallen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).