Alfa Romeo MiTo – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

Een compacte Alfa die stylingelementen deelt met de 8C. Nieuw had de MiTo zo zijn charme, maar ook zo zijn nadelen. Hoe zou dat zitten met tweedehands exemplaren?

Vanuit het oogpunt van betrouwbaarheid is het goede nieuws dat de MiTo veel van de onderhuids techniek deelt met zowel de Fiat Grande Punto als de Opel Corsa (aankoopadvies). Het onderstel is vrij hard, maar niet perse heel vermakelijk sportief. In 2013, 2014 en 2016 waren er facelifts, maar echt ingrijpend waren die niet.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats staan zo’n 450 tweedehands Alfa Romeo MiTo’s te koop. De verdeling diesel-benzine is fifty-fifty, maar een MiTo met automaat is heel zeldzaam. Prijzen beginnen bij plusminus 6000 euro, maar dan zijn de kilometerstanden vaak rond de twee ton.

Pluspunten

 • Styling
 • Het is een Alfa
 • Karakter

Aandachtspunten

 • Start-stop systeem wil wel eens van slag raken. In een uiterst geval moet de dealer de auto resetten.
 • Vooral rode MiTo’s hebben snel steenslagschade.
 • De Twin Air motoren hebben een klein oliereservoir, dus het is aan te raden regelmatig te peilen.
 • De schokdempers achter geven soms de geest, dus controleer of die er netjes schoon en droog uitzien.
 • Verbruik van tweecilinder Twinair kan tegen vallen, tenzij je rustig rijdt.
 • Bij de 1.3 MultiJet zijn de koppakkingen gevoelig voor lekkage. Controleer rond de cilinderkop op lekkages, of er geen mayonaise-achtige smurrie onder de oliedop te vinden is en het niveau van het koelvloeistofreservoir.
 • Een slecht lopende dieselmotor kan ook worden veroorzaakt door een vastzittende EGR-klep.
 • De MultiAir unit is gevoelig voor niet correct onderhoud, vooral door gebruik van verkeerde olie (voorgeschreven is 5W40), maar ook het op tijd vervangen van bougies is belangrijk. De MultiAir unit is vrij prijzig om te vervangen.

Zoek de MiTo of een andere auto op Marktplaats.nl61 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ze zeggen dat je geen echte autoliefhebber bent als je nog nooit een Alfa hebt gehad.

159.
@martinus: En dan zegt de volksmond dat Italianen slechte auto’s maken! Dit is het bewijs, het zijn gewoon goede auto’s zoals deze Alfa bewijst.
@sergio72: que? Moet je die lijst met aandachtspunten zien, zelfs VAG heeft niet zoveel terugroepacties gehad.
@blo3to3t: deze lijst bevat geen motoren en versnellingsbakken die stuk lopen zoals bij de VAG groep. Of het hoge olieverbruik om nog maar een voorbeeld te noemen. Dat zijn pas aandachtspunten en dure reparaties waar den ik niemand op zit te wachten.
@martinus: ach, ik rijd Fiat. Dat is hetzelfde, met iets minder emotie 😉
@roppp: Of juist meer, maar dan met minder temperament…
ik zit al een tijdje te kijken voor een Mito, omdat ik ‘moet’ gaan dieselen. ik wil de 1.6 jtd, want de 1.3 is niks. Maar moeilijk te vinden. thuis even het filmpje bekijken.
@sleepyj: waarom geen Lancia delta? Die is makkelijker te vinden met de gewenste 1.6 JTD en niet echt duurder, onbekend maakt onbemind. Sowieso zou ik je aanraden om niet in het B-segment naar diesels met dat soort vermogens te zoeken, ze zijn haast onvindbaar.
@knipperlichtje: Die zijn zwaarder en graf lelijk.
@reistje: dus dat inderdaad. de 1.6 heeft een leuke 120pk en dat icm het lage gewicht. Verder weet ik weinig alternatieven die er ook een beetje vlot uitzien.
@sleepyj: Ik heb een Pevo 1.3, en die is in de basis gelijk, moet zeggen, er zit genoeg gang in :)
@jaccovdzaag: de definitie van genoeg gang is subjectief. ik vind zo’n 1.3 niet vooruit te trappen.
Klein lijstje met aandachtspunten voor wat men in de volksmond een onbetrouwbare alfa durft te noemen. Toch een leuk karretje hoor, zeker in een versie met leer bijvoorbeeld. Ik moest er eerst heel erg aan wennen, maar na de jaren blijft het een leuk opvallend model.

Jammer dat er nooit een 5 deurs is gebouwd, dan had het voor ons een leuke 2e auto geweest. Maar we zijn ook prima tevreden met onze panda twin air 85.
@eelco74: Ik rij ook in een Panda Twin Air 85. Guitig autootje, rijdt best leuk en is ook nog best snel. Maar hij maakt wel een takkeherrie en het rijdt niet erg soepel vind ik. En 1 op 18 op de snelweg vind ik niet bijzonder zuinig voor die naaimachine.
@berlinetta: Ja, met die motor en de sportieve “vering” is het geen pretje om deze auto te rijden. Vind het jammer, ding ziet er geweldig leuk uit, maar maakt zijn uiterlijke belofte niet waar.
@pomoek: Nou, geen pretje vind ik ook wel weer overdreven. De auto rijdt zeker leuk, maar het is niet de fijnst rijdende auto die ik ooit heb gereden. En dat komt met name door die motor. Het onderstel is aan de harde kant, maar daar hou ik wel van.
@berlinetta: We mogen van mening verschillen. Ik vind dat AR hier wat beter zijn best op had mogen doen. Mij viel het in ieder geval vies tegen.
@berlinetta: Iedereen weet dat zeker in deze klasse de opgegeven waarden behoorlijk afwijken van de praktijk. Ik vind toch dat je met 1:18 in je handen mag knijpen. Fiat stond laatst in het ANWB onderzoek met 3 auto’s in de top-5, waarvan allemaal een twin-air. Zie: http://www.anwb.nl/auto/besparen/top-10-zuinige-autos/klein-benzine

Wij hebben voor mijn vrouw zowat alle auto’s in dit segment bekeken, bestudeerd en proefgereden van de Picanto, Spacestar, I10 en I20, Corsa tot aan de Fiesta en Panda.
Vergeleken met de Picanto rijdt Panda soepel, is behoorlijk stil en ook zuinig. Google maar eens op Picanto en verbruik, sommigen rijden er 1:12 mee.. Bovendien hebben ze bij de Picanto het zwakke motortje willen verbloemen door een hele korte 1e versnelling te kiezen. Nee, daarmee vergeleken is de Panda heel soepel.
@eelco74: De Picanto heb ik geen ervaring mee, dus daar kan ik niet over oordelen. Ik heb voor de Twin Air ook lang gereden in de vorige Panda met 1.2 viercilinder. Stuk trager, maar het reed wel lekkerder. Minder lawaai en het ding zoefde lekker over de weg.

En 1 op 18 is niet slecht. Maar dat haalt een viercilinder ook. Ik zie het nut van die tweecilinder daarom niet in. Nu weet ik niet hoeveel dat scheelt in uitstoot.
Blijft een leuk dingetje en oogt absoluut niet “oud” uit voor een auto die alweer ongeveer 8 jaar meedraait. Styling heeft Alfa al altijd keurig voor mekaar gehad.
Leuk klassiekertje ..
Grappigste in zijn klasse ..
Geen agressieve snoet ..
Geen achterstandswijk begeerte ..

Ding heeft een hoop mee ..
Ik vind ze nog steeds erg fraai. Jammer dat er geen opvolger komt :-(
@PunicaOase: Niet? ook niet op basis van de nieuwe tipo? zoals de grande punto en mito?
@Mika_Hakkinen: de Tipo vist in het C-segment, de Punto III en Mito zitten in het B-segment.
@knipperlichtje: Goed punt, maar komt er dan echt geen B-segment auto? Lijkt me nogal dom, of zetten ze in op een grotere 500 of panda? Die B-segment auto`s gaan toch als broodjes over de toonbank?
Vind het wel een geinig ding maar wel erg krap vanbinnen. En de basismotoren vind ik niet fijn rijden. Op een hele rare manier geknepen waardoor je bovenin het toerengebied nauwelijks vermogen hebt. Ding valt dood lijkt het wel. Die 170pk versie is wel erg fijn, maatje van me heeft er diverse gereden als demo. Nog best snel!
@E34M5Touring: nou ga ik t toch even vragen, toen jij de laatste keer naar de States vertrok zei je dat er waarschijnlijk een auto mee terug kwam, toch van afgezien?
@scottishcarspotter2000: Nee nog bezig met een greencard. Laatste dingen zijn afgelopen week ingeleverd dus even wachten tot ie er is. Duurt langer dan verwacht, maar staat zeker nog op de planning. Zal waarschijnlijk bij Subaru terecht kunnen.
Mercedes W211 W212 aankoopadvies? :D
Hij is wel fijn, maar het blijft wel een beetje een dames wagentje.
Hij is wel fijn, maar het blijft wel een beetje een dames wagentje.
@dutchdriftking: Dat zeggen ze hier van een Golf ook…
@norge: Is het ook.
Altijd jammer gevonden dat de Mito zo’n kleine auto is…

Al is het een mooi gelijnde auto, een maatje groter had hem nog mooier gestaan. Toch is het in zijn klasse één van de leukere auto’s, temeer omdat je ze dankzij de lage verkoopaantallen niet op iedere hoek van de straat ziet.

Uiteraard moet er wel een mooie set lichtmetaal eronder, maar aan keuze aan originele Alfa Romeo velgen geen gebrek. Dat is iets waarin Alfa Romeo zich positief onderscheidt. Weinig andere fabrikanten hebben zo’n ruim assortiment velgen, die bovendien erg karakteristiek zijn.
@moveyourmind: *kuch* Giulietta *kuch* ;)
Het enige nadeel aan de mito is dat er een flap onder de bumper zit die bij elke drempel weer een stukje afschraapt, tevens is dat ook geen fijn gehoor
Zullen we dan maar het lijstje met aandachtspunten aanvullen:

Benzine 4 cilinders: lekkende waterpompen zie je vaker dan een natte non.

Stabilisatorstangetjes hebben vaker speling dan de gemiddelde tbs-er op verlof.

Twinair: olielekkage langs de distributiedeksel.
Olielekkage aan de carterpan.

Algemeen: blue
@ivofga: @autoblog: de helft van mijn reactie staat er niet op?? Gereageerd via de app.
@ivofga: kan soms even duren, staat het er nu wel?
veel te duur voor een dacia interieur. overal plastic
@biggie:
En welke auto voor dit geld, in dit segment heeft niet overal plastic dan?

En dan nog, je hebt plastic en je hebt plastic, materialen en afwerkingen maken het verschil, en volgens mij heeft Alfa Romeo dat beter onder de knie dan Dacia..
@bakkerst: kan ik je geen ongelijk in geven, al vind ik een corsa of polo persoonlijk beter meevallen
@bakkerst: Sory maar ik ben het met biggie eens. Hier het interieur van de Alfa Romeo 145. http://www.parts-specs.nl/photos/0099641-Alfa-Romeo-145-1.4-Twin-Spark-16V-1997.jpg Uit 1997. Dat ziet er gewoon piekfijn uit. met een reepje stof op het dashboard reed je ” een klasse hoger”. Vergelijk dat eens met het interieur van een Polo uit 1997. http://media.autoweek.nl/m/m1by0l1bd9i8_800.jpg. Met het interieur van de Mito is, en sich, niets mis mee, maar ik vind die van de Corsa of de Polo er beter uitzien. Het idee van “een klasse hoger rijden” is verdwenen.
@biggie: Ik heb niet het idee dat je ooit in een MiTo gezeten hebt. Interieur is prima voor deze klasse.
@tkroon: ik heb bij de lancering van dit model al eens gaan kijken, had hier meer van verwacht.
De Miet-Oo.
1.5 jaar in een rode 1.4TB gereden. Dat verhaal over steenslag is helaas waar, de voorbumper van mijn mito zag er echt totaal niet meer uit. Als je de hogedrukspuit te dicht op je lak spoot nam je gewoon een stukje lak mee.
Verder wel een gaaf autootje, best vlot maar niet extreem zuinig (1 op 12 met vooral snelwegkm’s)
“maar ook het op tijd vervangen van bougies is belangrijk.”

Ik ben benieuwd hoe dit dan schade op kan leveren.
Iemand die mij dit uit kan leggen?
@escort77: ervan uitgaande dat ze niet beschadigd zijn natuurlijk. Dat onregelmatig lopen niet goed is, snap ik. En dat afgebroken keramische deeltjes niet fijn zijn, snap ik ook.
Mijn keus in dit segment is het niet, maar het is wel beter op het oog dan een Fiat 500. Al helemaal als MiTo QV. Heb 2x per week uitzicht op een MiTo QV en ik vind het nog altijd een lekker dikke wagen.
Ik ga het weer zeggen; een mito is een mieters karretje. 1.3jtd voldoet ruimschoots in Nederland. Haalt 198 op de teller als het moet. Doet geen slag verkeerd, en haalt met gemak 1:20. Ik heb het idee dat er veel mensen reageren die nog nooit ook maar een meter in een mito hebben gereden…
Als ik in dit segment zou shoppen zou het tussen een QV of abarth punto evo gaan!
Vind het aandachtspunt over steenslag wel op niet veel slaan. Op een zwart, donkergroen, blauw of bordeaux kleur valt het toch evenveel op als dat wordt bedoeld?
Leuke en fijne auto, heb zelf enige tijd een Mito 1.6 Jtdm gehad, reed top en zag er leuk uit. Wel wat klein van binnen.

Extra aandachtspunt:
– stuurhoeksensor defect, waardoor de elektronische stuurbekrachting plotseling uitvalt. Zelf ervaren, best vervelend met 120 in een bocht op de snelweg! Heeft een redelijk prijzige reparatie tot gevolg.
In dit segment zijn de citroen DS3, deze mito en de punto evo wel de leukste karretjes. Ook een lekker kort OnDuits lijstje met aandachtspunten.
Heb al ruim 2 jaar een rode QV(voor de vrouw). (rij zelf een GT3.2 en Audi A3 sedan)
Getuned door Squadra(zeker in Normal een verbetering)

Voorop gesteld heerlijk scheurijzertje en sneller dan menegeen verwacht, en qua onderhoud niks anders dan reguliere beurten.

Wat ik persoonlijk jammer vindt en ja het is nitpicking
– Stuur is relatief groot..maar dun.Op circuit en mooier op-/afritten een gemis.
– Door de vering, stoel, hoogte(ie windvanger) moet je echt werken, dus lange ritten vermoeiend.
– Gebruikte plastic….tja…GT en 147(die ik hiervoor had) was dit stukken beter.
@Buzz_NL: 147 is de fijnste auto die ik heb gehad, kan ik iedereen aanraden.
Ik rijd al een maandje in een Mito, bij Savalli laten tunen en Cadamuro pakket erop, lijkt sprekend op een GTA. Had hiervoor een Punto met hetzelfde 1.3 JTD blok, vind de Mito een stuk strakker rijden, maar verder nihil verschil.
ik rij voor de baas in een mito, maar ik vind het een fijn autotje oke de 1.3 vind ik niet vooruit te branden, maar savali heeft er even mee gespeeld en de tussensprints zijn dan een stuk beter te doen, aan vermogen op de nederlandse wegen geen gebrek hoor.
qua ruimte voorin: ik ben vrij groot (rond is ook een vorm!) maar heb genoeg ruimte, achterin wil je echter niet zitten, deze auto moet je alleen kopen als je met 2 personen bent, of een kind hebt wat niet te klein (maxicosi en kinderwagen) is en wat nog niet te groot is.
het lederen interieur begint nu na bijna 4 jaar wel wat slijtage te vertonen aan de zijkant, waar je langs glijdt bij het instappen.
verder weinig problemen met de auto gehad, het schuren over de grond is nog steeds een ergerlijk punt en ik heb nu ook wat Buzz NL hierboven aangeeft:

Extra aandachtspunt:
– stuurhoeksensor defect, waardoor de elektronische stuurbekrachting plotseling uitvalt. Zelf ervaren, best vervelend met 120 in een bocht op de snelweg! Heeft een redelijk prijzige reparatie tot gevolg.

verder heeft mijn alfa een elektronisch probleempje bij nat en koud weer, als ik de achterruit verwarming aanzet dan wil de achterruit wisser wel eens weigeren met wis wassen, en ook maakt de achterruitenwisser een hard geluid qua motortje als hij heen en weer gaat.
mocht ik de keuze krijgen om weer voor een mito te gaan, zou ik die zeker overwegen, maar dan wel eentje met een iets krachtigere motor.
Acht jaar oud alweer. Tijd gaat snel, al heeft de tijd weinig invloed gehad op de MiTo. Oogt nog best bij de tijd. Vind het niet perse een mooie wagen, maar het oogt wel vriendelijk en speels.

Ik weet eigenlijk niet meer wat ik zou doen in dit segment… Lancia Y, FIAT 500, Citroen DS3, MINI, Mazda 2, MiTo of toch gewoon de good old Punto…. Lastig hoor…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).