Alfa Romeo Spider (2006-2010) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 51 Reacties

Een Alfa 159, maar dan als tweezits cabriolet. Als we daarmee niet kunnen scoren op Autoblog dan weet ik het niet meer.

Alfa Romeo Spider

Nieuw was de Spider (en zijn dichte broer de Brera) geen overweldigend succes. Een echt slechte auto was het niet, maar het hoge gewicht en iets minder giftige motoren maakten de Spider en Brera minder begeerlijk. Het helpt wellicht ook niet dat de 2,2 en 3.2 JTS van origine Opel motoren zijn, die door Alfa overigens fiks werden aangepakt.

De Spider bleef in andere opzichten wel aan zijn roots trouw: een stalen klapdak kwam er niet, maar wel een fraai stoffen exemplaar. Wel nieuw was de toepassing van vierwielaandrijving voor de 3.2 JTS, dat hielp echter het gewicht weer niet.
In 2009 volgde een variant met weer een echte Italiaanse motor. De 1750 TBi met 200 pk zorgt samen met een kleine afslankkuur voor wat meer leven in de brouwerij, wat dit wellicht de fijnste Spider (en Brera) variant maakt.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan iets meer dan twintig Alfa Spiders van deze generatie te koop, heel hard liepen de verkopen destijds niet. Vanaf zo’n 11 mille staan de eerste exemplaren te koop, voor een jonge 1750 Turbo betaal je ruim 20 mille en 3.2’s met een lage kilometerstand kosten zelfs meer dan 30 mille.

Pluspunten

 • Het is een Alfa!
 • Zie hierboven. :)

Aandachtspunten

 • De 3.2 V6 is erg dorstig, zonder te overtuigen qua prestaties.
 • Bij de 2.2 JTS en 3.2 JTS kan de distributieketting oprekken, gelukkig breekt die niet. Het motormanagement lampje en diverse andere lampjes gaan aan op het dashboard.
 • Potentiele Issues met de diesels:
  • Alleen kracht boven de 2000 tpm: EGR klep probleem. Bij auto’s waren veel korte ritjes mee zijn gedaan, treedt dit eerder op.
  • Waterpomp diesels is zwak, kan vastlopen en daarmee distributieriem laten knallen. Dat is duur, maar minder rampzalig als bij vorige generatie Alfa’s. Iedere 90.000 km of 4 jaar vervangen.
 • • Wegvallen motorvermogen: swirl flaps in inlaatspruitstuk defect. Breken gelukkig niet af.

 • De draagarmen voor kunnen een bonkend geluid maken, want vanuit het midden van de auto lijkt te komen.
 • Dashboard raakt relatief snel beschadigd door sleutels, zelfde geldt voor deurpanelen door de veiligheidsgordels.
 • Als het raam van de Alfa Spider zijn eigen leven gaat leiden, dan is een reset nodig. Doe het raam helemaal beneden en houdt de schakelaar 10 seconden vast, doe het zelf met het raam naar boven en de reset is compleet.
 • Het spuitwerk is bij sommige lakken minder duurzaam, waardoor er veel steenslag kan ontstaan.

Zoek de Spider of een andere auto op Marktplaats.nl.51 reacties

Die voorkant is en blijft geniaal.
Ik heb de Spider en de Breda altijd mooie Alfa’s gevonden. En de lijst met aandachtspunten valt me alleszins mee (voor een Alfa :-)
De prijzen voor een leuk exemplaar vallen wel tegen, auto is toch niet de jongste meer.
@henk_he:
Voor menig Duitser zou zo een kort lijstje met aandachtspunten een absolute topprestatie zijn.
Vooroordelen, ik doe er al jaren mijn voordeel mee. Rijdt heerlijk, betrouwbaar en mooi rond.
@henk_he: aandachtspunten idd weinig. Kan ik beamen met mn “gewone” 159 jtdm 8v (met Squadra Massimo tuning, dat dan weer wel).
Wel verzuimd bij 120.000 bij d-riem wissel ook de waterpomp te vervangen. Stom en ik weet niet meer waarom (deed het zelf). Rond de 185.000 ging de waterpomp hemelen. Kompleet geblokeerd en dat uitte zich in een erg hete d-riem die een looprol deed smelten. Kwart slag voor afbreken heb ik de motor stilgezet. Fiat dealer verderop (ik was op dat moment in Tsjechie) heeft het keurig netjes verholpen. Sommige tanden van de d-riem waren al driekwart door, hadden ze nog nooit gezien. Het verschil tussen 550 en 5500 euro kosten… Reken maar dat ik de pomp de volgende keer vervang! Hij ligt al klaar.
Blijft een mooie auto. Jammer dat de 1750 alleen handgeschakeld is geleverd. Als m’n pa in 2018 met pensioen gaat zou hij graag een Spider willen, maar dan wel met automaat. Dan zit je dus vast aan de 2.2/3.2…
Ruim 100.000 afgelegd met een 2007 2.2JTS. Zeer betrouwbare auto. Dat 2.2 blok heeft vrij veel kritiek en is natuurlijk niet het mooiste blok maar zeker met een kuurtje door Squadra of R.Vermeulen is er heel goed mee te leven, zeker omdat een Spider niet als “race-auto” gebruikt wordt. Lekker spelen in de bergen kan overigens heel goed al kost dat vrij veel rubber ;-).
Het 1750T blok is absoluut de lekkerste en het interieur van de 2e serie is ook te prefereren door betere stoelen (zit steviger vast) en een minder spiegelend dashboard.
Afstelling ramen en kap is inderdaad een puntje maar makkelijk te verhelpen.
Gewoon een mooie auto die ook nog eens betrouwbaar is.
(NB steenslag schade komt dat door matige lak of bumperklevende Alfa-rijders? )
@spideriv:

In mijn Abarth had ik standaard dezelfde stoelen als de 2e serie Brera, zijn inderdaad ontzettend fijn maar kan mij wel indenken dat als je langer bent dan 180cm dat het fijne eraf gaat. Je hebt namelijk die flappen nabij de hoofdsteun en die sluiten bij 180cm exact aan op je schouder bladen, dus vandaar.
@spideriv: Ik heb een half jaar of wat geleden op het punt gestaan een Brera 2.2 JTS te kopen. Ik was er echter van geschrokken hoe traag die was en heb het daardoor uiteindelijk ook niet gedaan.
Zeer begeerlijke auto, zowel de Spider als de Brera!
Nog steeds een van de fraaiste designs! Ik vind persoonlijk de Brera nog het mooist.
Oke, de 1.75 is de ‘beste’ keuze, maar klinkt die 3.2 niet veeeeel beter?
@punicaoase: idd, daar kan geen 4 cilinder tegen op!
@jagftype: absoluut fout, deze Gm 3.2 V6 is ronduit bagger in zowel presteren als geluid.
De oude V6 Busso moet je hebben.
@punicaoase: een van de grootste tegenvallers ooit waar ik in heb gereden. Keek er naar uit om in de Brera 3.2 te rijden maar man man man wat een supertraag hok. Echt geen reet aan en het geluid stelt ook niks voor. Was verbaasd hoe slecht het me beviel!!!
@audir8v10: Niet overdrijven. Nog steeds een mooier geluid en een stuk sneller dan 80% van het verkeer. 6,5 sec is niet bepaald traag, toen al helemaal niet.
@racemees1: op papier lijkt het snel maar zo voelt het absoluut niet aan, ook niet als je in de toeren klimt. Was er snel klaar mee. Echte Alfisten zullen de Brera 3.2 ook zeker niet prijzen, vertelde mijn teleurstelling tegen maatje die Alfa GTV rijdt en die begon te lachen en zei: dat is geen echte Alfa.
@audir8v10:

Je maatje rijdt in een Alfa van 1200euro ..
Tis dus wel een echte Alfascist ..
@lincoln: GTV6 rijdt ie.. die van James Bond.
@audir8v10:

Dat is idd een echte ..
@audir8v10: hij is wat zwaar inderdaad.
@audir8v10: Klopt is idd een waardeloos blok die gm 3.2 v6.
@racemees1: die 6.5 sec in werkelijkheid haalt hij never nooit niet, onlangs nog een 159 3.2 v6 proefgereden, mijn hemel wat een slecht blok is dat, echt traag gewoon, ook haalt dit blok in de praktijk zijn 260 niet.
http://www.squadra-tuning.nl/autos/categorie/152/auto/112.html

De Busso V6 is in alle opzichten zoveel beter, jammer dat die er ooit is uitgegaan.
@racemees1: op papier lijkt het snel maar zo voelt het absoluut niet aan, ook niet als je in de toeren klimt. Was er snel klaar mee. Echte Alfisten zullen de Brera 3.2 ook zeker niet prijzen, vertelde mijn teleurstelling tegen maatje die Alfa GTV rijdt en die begon te lachen en zei: dat is geen echte Alfa.
@audir8v10: Zet hem toch maar voor de deur neer hier. Snel genoeg en het blijft een mooi model.
@punicaoase: is niet de 3.2 Busso blok uit 147/156 GTA /GT / 166… is GM en klinkt totaal niet Alfa. 1.75 TBi wel ☺
@punicaoase: was het de busso V6 geweest dan niet, de Gm V6 klinkt echt beroerd slecht in deze wagen.
Heb zelf een 2.4jtdm als daily drive. 260k km op de klok en nog geen vreemde issues gehad. In tegenstelling tot menige vrienden/kennissen met TT’s en Z3/Z4’s
@tweetyv6: heb jij echt vrienden met TT’s en Z3/Z4’s??? ;-)
@SpiderIV: sterker nog, ik heb een vriend met zowel een TT als ook een Z3.
Overigens, die vrienden parkeren op straat, niet op de oprit
@tweetyv6: Ach wat noem jij geen vreemde issues ?? ;)
159 kent ook zijn problemen hoor, stuurhuis onder andere.
Whahahahaaaaaaaa! Bedankt voor dit zinnetje @wouter “Het helpt wellicht ook niet dat de 2,2 en 3.2 JTS van origine Opel motoren zijn”

Twee jaar terug met een zakenrelatie naar een afspraak in mijn Opel Astra. Zij reed privé Alfa Spider en zat tegen de klant (Toyota dealer) de hele ochtend te klagen over dat ze met een “opeltje” was gekomen. Blijkt dat ze er zelf al jaren 1 reed :-)

Maakt m’n dag alsnog goed ;-)
@technofreak: Dat er onderhuids opel techniek in een auto zit, is stiekem een beetje jammer (zowel bij Alfa’s als Saabs).

Maar voorkomen rijden met zo’n embleen op je neus is toch een andere zaak. Dat is voor sommige mensen die wel een beetje dichtgetikte opvoeding of een opleiding hebben gehad hetzelfde als zeggen dat je een stropdas om hebt of jezelf alleen introduceren met je voornamen.
Design icoon!
Spuitwerk slecht bij sommige lakken? Maar bij welke kleuren dan? Niet dat ik er eentje ga kopen want geen BMW, maar beetje gemiste kans in een Buyers Guide.
Liever de Brera. Die vind ik toch net wat beter in balans qua design.
Heb last van Arachnofobie dus sla deze even over.
Probleem met deze is dat het meer een cabrio is dan een echte Spider, daar is’ie simpelweg te hoog voor en zit je kont pakweg 40 centimeter te hoog ten opzichte van de oude Giulia Spider.
Ik zie dit meer als een 504 cabrio opvolger,
Van Peugeot was die.
Maar ook beiden Pininfarina (geldt niet voor de neus van de Spider)
Wat is dat toch dat mensen bij Alfa altijd moeten referen aan OPEL terwijl niemand het lef heeft om een Audi als een opgeleukte Volkswagen weg te zetten?
Ik overigens wel, eigenlijk is ieder automerk producent van bastaardkinderen, tot en met Rolls Royce an toe. Ieder merk gebruikt componenten van een ander, behalve DAF dan en Scania!
@desjonnies: ik wel hoor, de A4 is niet meer dan een Volkswagen met extra chroom en een beter interieur. Bij deze dan..,,
Btw jaren geleden nog bijna een blauwe spider met beige interieur gekocht bij Milano. Zo’n mooie combinatie. Is er niet van gekomen, wel de huidige 159 daar dezelfde dag gekocht.
@desjonnies: Omdat het bij de 159 ook voor het grootste gedeelte opgaat, het echte Alfa gevoel ontbreekt.
Sorry, maar had het maar bij de GT gehouden. Veel mooiere wagen!
Paar jaar geleden reed ik over de Brenner richting Alta-Badia en wat stond er bij de maut controle. Een Alfa-Romeo 3.2 Q4 als carabiniere. Zwaailichten aan en 2 strakke politie agenten erin. Fantastisch! Een echte mini Ferrari!
Wil em graag begeren ..
Maar helaas ..
het totaal plaatje klopt op 1 of andere manier niet ..

Kan me vinger er niet opleggen ..
Dus ook niet verklaren ..
Lelijke foto voor bij het artikel gekozen. IRL bevallt het design me nog steeds uitermate goed!
Het extreem lelijke broertje van de Brera. Nee danku.
ik snap wel waarom het geen verkoop succes is geworden..
Heb destijds zowel de 2.2 als de 3.2 Q4 en de 1750Tbi kunnen proberen. Ik vond die laatste veruit de beste. De 3.2 is erg zwaar en drinkt als een tempelier. Geluid is ook minder fraai dan van de Busso motor destijds. Plakt met die vierwielaandrijving wel aan de weg, maar ook de voorwielaandrijvers sturen prima. Het lichtvoetige gevoel van de vroegere 105-serie Spidertjes is natuurlijk ver weg, maar de 939 Spider is nog altijd mooi om te zien en prima om mee te rijden.
Misschien een beetje piezemieten maar de 939 is volgens mij toch de sedan/station.
De Spider en de Brera zijn beide (progetto) 946. :) Maar ondanks dat weer een leuke video !
Misschien puntje kritisch; Maar hoe kan het zijn dat een berijdersstoel zo is afgekloven (vooral die zijwang bij instappen) met zo’n lage kilometerstand?! ik heb/krijg dan altijd het gevoel dat de stand niet klopt.
@napo: Ruige 1e eigenaar die veelvuldig met zijn spijkerbroek het interieur heeft mishandeld, Mercedes en vooral Bmw is er ook erg gevoelig voor, overigens vrij simpel te herstellen, goed schoonmaken.schuren en weer in kleur verven. Setje van colourlock kost je 100 euro en kun je een heel interieur mee doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).