Alfa Romeo Spider 916 (1993 – 2004) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

De Alfa Romeo Spider type 916 rolde voor het eerst in 1995 van de band en werd tot 2004 gebouwd, om vervolgens uit de showrooms te verdwijnen.

Alfa Romeo Spider 916 (1993 – 2004) – occasion video & aankoopadvies

In 2007 kwam er een opvolger op basis van de Brera. Als je die echter vergelijkt met het type dat we in deze video behandelen, lijkt dat een bijzonder saai vormgegeven auto. Pininfarina tekende een scherp gelijnde Spider (916S) voor Alfa Romeo, die overigens ook een coupé-bloedverwant had in de vorm van de GTV (916C).De Spider werd in de 11 jaar dat hij gebouwd werd een aantal keren onder handen genomen. Door de jaren heen werden er een aantal facelifts doorgevoerd (in 1998 en in 2003) en in 2000 werden er flink wat wijzigingen doorgevoerd betreffende de motoren, die aan de Euro 3 norm moesten gaan voldoen. De productie eindigde in 2004, maar de laatste auto’s verlieten de showroom pas in 2006 dus het kan best zijn dat je een auto met recentere eerste toelating dan 2004 tegenkomt bij het zoeken.

De Alfa Romeo Spider is een auto die lekker apart is, erg goed en direct stuurt en bovendien redelijk betaalbaar te vinden is.

Aanbod op Autotrack.nl

Op Autotrack.nl zijn ongeveer 20 Spiders van de 916 generatie te vinden, die in prijs variëren van €2.000 tot €18.500.

Pluspunten

 • Het is een Alfa Romeo
 • Goed sturend
 • Betaalbaar

Aandachtspunten

Motorisch

 • De 2.0 TwinSparks zijn redelijk betrouwbaar gebleken, de oliepomp kan wel de geest geven bij auto’s met hoge kilometerstanden.
 • De distributieriem van de 2.0 TwinSpark kun je preventief beter rond de 60.000 kilometer vervangen dan rond de 120.000 kilometer die Alfa Romeo zelf adviseert.
 • De koppakkingen van de 2.0 TwinSpark gaan er soms aan, check dus of er geen vervuiling van de koelvloeistof / olie is opgetreden (‘mayonaise’ onder de dop).
 • De 3.0 Busso V6 en later de 3.2 zijn natuurlijk snoepjes van motoren. Maar ook hiervoor geldt dat je beter rond de 60.000 kilometer (of elke drie jaar) de distributie kan wisselen.
 • De V6 verbruikt olie. Geen issue, maar wel de peilstok regelmatig hanteren. En uiteraard moet het ook weer niet zo zijn dat je elke tankbeurt een liter bij moet vullen. Als de motor echt blauwe rook blaast bij het starten zijn er ernstiger problemen.
 • De luchtmassameter is een zwak punt. Als de vermogensafgifte niet lineair is (met name bij hoge toeren) dan is deze aan vervanging toe.
 • De leidingen van de oliekoelers van de V6 roesten, maar die kan je zien zitten als je onder de auto kijkt, dus even goed controleren.

Onderstel

 • De voorwielophanging is gebaseerd op de 156. Die lust wel wat draagarmen en draagarmrubbers. De onderdelen hiervoor zijn gelukkig niet bijzonder duur en een handige klusser vervangt ze zelf.
 • Aan de achterkant zijn de onderdelen voor de meesturende multilink achteras helaas een stuk prijziger.
 • Bonkende geluiden aan de achterkant betekent waarschijnlijk dat de wielophangingsbouten niet goed zijn aangetrokken. Dat veroorzaakt naast nare geluiden ook bovenmatige slijtage aan draagarmrubbers en bevestigingspunten.
 • Check even de bandenspanning. De velgen willen nog wel eens ‘lekken’ met name als er stoeprandschade is.
 • Met name bij de V6 hebben de voorremmen wat te lijden. Check goed of er geen gekke trillingen of geluiden merkbaar zijn bij het remmen.

Exterieur

 • De soft-top wil nog wel eens lekken, met name bij de aansluiting met de voorruit.

Interieur

 • Er is bijzonder weinig bagageruimte. De kofferbak is erg klein. Achter de voorstoelen is een soort bak waar bij de GTV een achterbankje zit. Daar kun je wat spullen kwijt.
 • Auto’s die last hebben gehad van lekkages en vocht hebben vaak een superverlept interieur.

Elektrisch

 • Test alles. De Spider is berucht om elektrische problemen. Met name de ruitenwissers, raambediening en interieurverlichting verdienen aandacht.

Bekijk hier het aanbod van de Alfa Romeo Spider op AutoTrack.61 reacties

Fraaie auto voor zijn tijd. Zou mooi zijn als je daar BI-Xenon in kan plaatsen.
@bmw2coupeeigenaar: aftermarket xenon is altijd een slecht idee.
@xiran: Ik bedoel niet die goedkope Halfords lampen.
@xiran: met een goede set ( geen allibaba van 20 euro) is er niks mis mee. Paar milimeter onder de wettelijk eis zetten en er niks aan de hand. Ell jaar even een keer laten controleren alleen. En altijd bij één defecte lamp beide lampen vervangen i.v.m. kleurverschil. En kleur 6000K of 4300 K nemen.
@dailydriver: teveel keuze’s voor de beunhaas. Het gaat regelmatig fout. Hoogte, type en vershillende lampen zijn teveel fouten. Het gevolg is verblinding van andere weggebruikers. Als het gemiddelde petje te stom is het goed te doen schaf je het voor iedereen af.
Pluspunt: het is een alfa romeo Minpunt: het is een alfa romeo
Ik had een leeg artikel verwacht met alleen de opmerking: Aankoopadvies: NIET DOEN
@roquez: Nee, die is dan weer niet leuk
De motoren zijn heerlijk, zeker de Busso’s natuurlijk. Maar vanaf de 916 is de Spider er op achteruit gegaan qua styling. Niet dat ik de 916 een lelijk ding vind, maar de types daarvoor zijn echte schoonheden. De Spider op basis van de Brera vind ik niet om aan te zien. De Brera is mooi maar de Spider ziet er nogal mislukt uit.

Nee, dit is een echte Alfa.
https://www.rallynews.eu/images/marktplaats/sv-spider/alfa-romeo-spider-type-4-1992-red-10.jpg
@viezefreddyw: grappig. Ik vind juist de Brera er maar gekunstelt uitzien en de spider op basis van die Brera nagenoeg perfect. Maar zo mooi als een echte Spider… wordt het natuurlijk niet.
@mashell: volledig mee eens, de brera is echt minder mooi dan de spider. Vooral open is de spider erg fraai en verdiend ook een mooie opvallende kleur met bij voorkeur een lederen interieur
@viezefreddyw: type 4 is lillik.
Naast m’n 916 V6 spider heb ik nog een 939 Spider met 2.4 jtdm, die vind ik toch écht veel mooier dan een type 4.

Als je een klassieker wil, neem dan een Duetto of Coda Tronca
@tweetyv6: Vooralsnog ben ik gelukkig met mijn 164 met 3.0 V6. Maar de type 4 vind ik wel een schoonheid. Tuurlijk, de Duetto is de mooiste maar die zijn al onbetaalbaar helaas.
Het is een oud gebakje, er is dus veel over bekend en mag je een lange lijst verwachten maar tjonge wat een lijst… Ik zou zeggen: doorsparen.
@mashell: Laten we jouw advies maar wijselijk in de wind slaan, fijnproever.
@mashell: lees de lijst nog eens door en filter er dingen als krappe bagageruimte, geen beenruimte achter en een lekkend dak (bij een 20 jaar oude cabrio) uit. Dan valt het best mee. 2 meldingen gaan over de distributieriem en ze hebben het over een koppakking. Die lekken meestal koelvloeistof in de hoek. Niet echt “doorgeslagen” waardoor je koelvloeistof bij olie hebt. Ook te herstellen zonder dat de cilinderkop gecontroleerd en gevlakt dient te worden.
Kortom: lijstje valt mee. Je moet het alleen maar weten.
@mashell: valt toch mee, het grootste probleem zit tussen de voorste en de achterste kenteken platen. De rest is prima
Je weet dat je een alfa hebt wanneer de aandachtspunten langer zijn dat het inhoudelijke artikel.
Ik moet een oud gebakje gaan rijden ivm andere baan en geen leaseslet meer. Dit leek mij een leuke optie maar na het zien van de lijst zoek ik wel even verder…
@2wheeler: Ik vind ze lelijk, maar technisch zijn ze niet slechter dan vrijwel alles uit die tijd.
Zeker de v6 is super. En olieverbuik??? Had ik totaal niet in mijn 75v6.
Mijn BMW’s verbruikten in ieder geval meer dan mn Alfa.
@cazzo046: mijn ervaring is dat de V6 van Alfa niet veel gebruikt (ik had ook een 75 V6, en nu een GT 3.2) de 4 cilinders gebruiken vaak meer olie. Heb ook een 147 2.0 ts gehad, die wel olie lustte
@rrk147: Ik heb ook jaren een GT 3.2V6 gehad. Heerlijk blok. Lustte een flink slok benzine, maar idd geen druppel olie. Heb ergens nog steeds spijt dat ik hem weg heb gedaan.
@2wheeler: ik schrik niet van die lijst. Volgens mij lijkt het erger dan het is. Ik koop met meer vertrouwen een Alfa 916 dan een jonge Volkswagen/Seat/Audi/Peugeot/Citroën/Mini met een TFSI of THP motor. Een aantal punten horen gewoon bij een 20 jaar oude auto en dien je gewoonweg een keer te vervangen. Daarna is het opgelost.
Koet samen gevat: niet kopen
@mart144: Kort*
Koet samengevat; jij hebt geen verstand van auto’s.
Voor de 2.0 v6 turbo koop alvast een aantal setjes nokkenassen in en laat de kleppen elke 10.000km stellen.
@sjeppie156: Het 2.0 V6 turbo model is een afrader, vaak zijn er motorische problemen zoals de versleten nokkenassen. Hooguit een vertroeteld exemplaar met lage kilometerstand zoeken, maar beter nog: niet doen.
Heb dit nooit zo’n mooi model gevonden, ben meer van de Coda Tronca’s. Bovendien jammer, dat een 916 een FWD is.
@amghans: Voor een voorwielaandrijver rijdt de spider (TS) fantastisch weet ik uit ervaring. De GTV moet nog beter zijn.
@karaya: dat geloof ik best, de 156 V6, die ik gehad heb, stuurde voor een FWD ook niet slecht (in ieder geval een stuk beter dan de Golf III VR6 die eraan vooraf ging). Maar ‘t is naar mijn smaak toch niet zo leuk als een RWD. Vandaar.
@karaya: ik rijdt een GTV 916 en dat is inderdaad de best sturende fwd auto die ik ooit heb gereden. De twin spark is een stuk lichter in de neus waarmee je lekker kan smijten. Busso V6 wel meer karakter.
De Spider V6 die ik reed 1e model had helemaal geen achterbank! Daar zat een soort bak met erin de cd wisselaar (sja kennen wij hem nog?) En de motor vh dak, die graag wat bekleding meenam en zo halfopen vast bleef staan! Was nieuw al een auto waar je mee moest leren leven zeg. Vrat Pirellis bij het schaatsen…..eh, optrekken. Dat ie fwd was bleef altijd wat mij betreft de doodsteek. Wel veel bekijks ermee, en hij was zelfs tot uitbreken te krijgen met een goede rechtervoet (te hard bocht in en gas los). Veel lol aan gehad, vooral toen ik bekend was met mankement dak openen en het zelf kon verhelpen. Maar ik heb wat gevloekt bij die dealer zeg!
Heb zelf nog een gele 916 Spider met Busso V6 (vandaar TweetyV6)
-edit: gefixt-

Koopadvies: de 3.0 V6 met 24 kleppen en 6-bak van nét voor de laatste facelift.
Hou wel rekening met een verbruik van 1:7 bij normaal rijden en 1:5 bij sportief rijden
@tweetyv6: 1:8 deed ik en ik trapte flink. was de eerste v6 192pk als ik t goed herinner het was geen raket of zo wel heerlijk geluid.
@tweetyv6: Ik reed met m’n 166 3.0 V6 1 op 8 gemiddeld. Lijkt me sterk dat een Spider meer verbruikt.

En met de 2.0 TS ben je niet gestraft, is een hele fijne motor.
@karaya: weet een beetje hoe dat ging met @tweetyv6 in de bergen en die 1:5 tot 1:7 haalde die wel ;-).
@spideriv: Een loden voet!

Het mooiste van die Busso is dat je als het moet een rotonde in z’n zes kan pakken. Trekt zonder te horten of te stoten van 50 naar 240 in z’n 6.
@karaya: gewoon leuk spelen, ook goed voor de “bandenboer”.
@spideriv: hehehe… ik woon dicht bij de Eifel & Ardennen. Dat lukt wel met dat verbruik.
En als je plankt en lange stukken >200km/h rijdt, sta je gewoon na 350 km te tanken
@tweetyv6: Helemaal mee eens. Wat rijdt dat heerlijk!
3 fouten zo al gevonden…….

Het model heet 916 en geen 916
Leverbaar geweest 1995 en niet vanaf 1993
Achterbank is helemaal niet aanwezig bij de spider, wel bij de GTV

Ik kan geen voldoende geven voor dit artikel ;)
@xs2richard: er zitten er wel meer in.

Onderstel aan de voorkant is niet van een 156 afgeleid. Deze was er nog niet eens toen de gtv/spider ontwikkeld werd. Deze is afkomstig van de 155, fiat tipo etc. Gaat niet veel mis mee over het algemeen.

Meesturende achteras komt uit dezelfde rubbers als degene die kunnen klapperen. Geen extra rubber.

V6 verbruikt geen olie. Hoort ook nauwelijks iets te verbruiken.

Eigenlijk is dit gewoon een goede auto. Roest is niet te vinden ondanks dat iedereen het denkt. Groot deel is van kunststof aan de voorkant.

Rij al jaren een gtv v6.
@xs2richard: De oude Spider ging in 1993 uit productie, de opvolger kwam inderdaad pas in 1995 op de markt. Maareh, ‘Het model heet 916 en geen 916’ snap ik niet helemaal? Die fabriekscode lijkt mij gewoon juist. Spider heeft idd geen achterbank, meer een soort ‘bak’ waar je met gemak spullen kwijt kunt.
@willeme: nou gewoon, het is 916 en geen 916. Denk dat je de klemtóón verkeerd typt…
Twee Busso’s gehad, nog nooit olie bij hoeven vullen.
De voorwielophanging is gebaseerd op de 155, 145, 146.
Die lust wel wat draagarmen en draagarmrubbers. De onderdelen hiervoor zijn gelukkig niet bijzonder duur en een handige klusser vervangt ze zelf.

En van de achteras zijn de diverse draagarmen niet meer nieuw leverbaar! Gebruikte ook nauwelijks meer te vinden bij de Alfaslopers.
@specht: Je kan toch gewoon een setje nylon bussen in die draagarmen persen?
@karaya: Klopt! En als je het mij vraagt rijdt het nog een stuk fijner ook. Zeker als je, zoals ik, wel eens trackdays doet/deed met een GTV.
Er is maar één reden waarom ik de 916 Spider zou laten staan, en dat is de GTV.

Die is gewoon nóg mooier dan de Spider met die enorm lekkere daklijn. Beide zou ik met een gerust hart durven kopen, je weet waar je bij aanschaf op moet letten, de goede exemplaren zijn makkelijk van de rommel te onderscheiden en als je denkt dat je een goede gevonden hebt zijn er genoeg goede specialisten waar je een aankoopkeuring kan laten doen zodat je minder snel voor verrassingen komt te staan.
@CasperH: Wat is dit? “toelating dan 2004 tegenkomt bij het zoeken.

”. Je hebt meerdere “L Sep” blokjes in je source staan: .


@joejojo2012: dank voor je melding. Na even zoeken snap ik wat je bedoelde (ik zag het zelf echter niet in de de browser), maar als het goed is zou het nu verholpen moeten zijn? Welke browser/os gebruikte je als ik vragen mag?
Zulke toffe auto’s!
Eeuwig zonde dat ze bij Alfa vergaten de auto standaard met stoelverwarming uit te rusten…
Sorry mensen, de Spider heeft inderdaad geen achterbank. Op de één of andere manier is de voorlaatste versie van de tekst bij de redactie terecht gekomen. Inmiddels staat één en ander gecorrigeerd in het artikel.

Wat betreft olieverbruik: daar wordt wel degelijk voor gewaarschuwd. De één zal er geen last van hebben en de ander misschien wel, maar we raadplegen altijd meerdere bronnen (internet / specialisten / etc.) en in dit geval kregen we zowel on- als offline de opmerking dat dit een issue kan zijn.
Liever een Honda S2000!
Ik had een grijze met rood leren bekleding. Stuurde als een malle, net een kart. Vier jaar gehad, enige probleem was de motor van de afdekkap. Zie nog het gezicht van de Italiaanse garagist toen ik mij herinnerde dat het niet sluitende dak te fixen was met een fikse tik op de elektromotor. 😂
Zelf paar jaar een zwarte 916 2.0TS gehad, reed heerlijk en amper problemen mee (zoals bij al mijn Alfa’s trouwens, nu bezig aan 7e op rij). Belangrijk bij het kiezen van een 916 Spider: kies een handbediend dak, de elektrische versie geeft gedonder. Serie 2 wat mij betreft de mooiste. En met de 1.8 liter versie was ook niks mis. Pittig genoeg, gretig toeren makend en betrouwbaar. Busso V6 is prachtig maar dorstig en zwaarder in de neus.
Hele leuke test/review! Ik heb zelf 7 jaar een GTV 2.0TS 155pk gereden, dat was een hele degelijke auto. Een maal per jaar een 20.000 beurt en dat was het en om de 3 jaar de distributieriem (Alfa voorschrift) en na 100.000 de bougies. Verder nooit een mankement. Auto ingeruild met originele uitlaat, accu, remschijven achter etc. Heerlijk mee gescheurd en wat een geluid.
“De voorwielophanging is gebaseerd op de 156.”
Vermoedelijk eerder op de 155? – de 156 is later op de markt gekomen.
Ik mis het allerbelangrijkste en meest voorkomende probleem van de Twinspark: krukaslagers die er rond de 2 ton geheid aan gaan met terminale motorschade tot gevolg.
@veloce: excuses…ik bedoel drijfstanglagers:-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).