Amsterdamse scanwagen gaat iets GOEDS doen!

Auteur: , 24 Reacties

Neeneenee, ik maak geen grapje. Hij gaat zich inzetten voor de goede zaak. Het is heus!

scannert

In Amsterdam is parkeren ‘Big Business’, vooral voor de gemeente dan. Ieder jaar worden er tientallen miljoenen euro’s mee binnen gehengeld. En om te garanderen dat er geen sujetten tussenzitten die het gore lef hebben niet te betalen en daarmee de stad te benadelen (want die ambtswoning van ome Eberhardt aan de Herengracht moet toch ergens van worden betaald…) worden subiet in de kraag gevat door de helden mannen trotse werknemers bestuurders van de scanwagens. Betalen zul je..

Zoals je weet werkt het in Amsterdam tegenwoordig als volgt. Je voert je kenteken in bij de parkeermeter (of via een parkeer-app) en de anpr-camera’s die op het scanwagentje zitten kunnen zien of je hebt betaald. En dat doen ze vaak, afgelopen jaar hebben ze 39 miljoen kentekens gescand.

Maar die camera’s kunnen nog veel meer. Ze kunnen heel goed de snelheid meten van passerende auto’s, maar ze kunnen ook zien of er iets mis is met de auto’s waar de kentekens opzitten. Of ze gestolen zijn bijvoorbeeld. Tot nu toe mochten de fiere parkeersoldaten medewerkers van de parkeergestapo, of hoe ze zich tegenwoordig ook mogen noemen, niks met die informatie, maar dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari geeft de Amsterdamse scanwagen de info ook door aan de politie of de RDW, zodat die in actie kunnen komen als er ergens een auto staat die is gestolen.Of waarvan de bestuurder nog een paar euro aan omzetbelasting van zijn eenmanszaakje heeft openstaan natuurlijk. En de privacy is helemaal gewaarborgd hoor. Ze hebben er de wet voor aangepast, dus ze doen niemand kwaad, zegt de wethouder van Verkeer van de hoofdstad in de Telegraaf.

Serieus. Je weet dat je zó’n inbreuk maakt op de privacy van je burgers, dat je vooraf de wet aanpast om geen gezeik te krijgen. Only in Russia Amsterdam. Maar da’s een heel andere discussie, gaan we nu eens niet voeren. Althans, niet hier.

Volgens Amsterdam wordt dit gedaan om de wildgroei van particuliere bedrijfjes met scanauto’s te stoppen. Die verhuren zichzelf aan incassobureau’s om mensen met schulden op te kunnen sporen en hun auto in beslag te kunnen nemen. En dat doet Amsterdam liever zelf, want dat is goed voor de verkeersveiligheid enzo.

Oh ja. Als allerlaatste bijdrage van mij nog een tip; als je gratis wil parkeren, dan kun je dat in iedere willekeurige berm doen, weet je nog? Succes ermee!24 reacties

Ik maar zoeken naar die bermen in Amsterdam centrum.
@aadzor: Ze zijn er echt! Niet veel, maar ze zijn er! Zoekt en gij zult vinden!!
@nicolasr: De vrachtauto die je auto gaat wegslepen bestaat ook .
Weet iemand hoe het zit als je net komt aanrijden in je parkeerplek en er komt net zo’n scanauto voorbij rijden?
@audirijder: aanvulling: je hebt immers nog niet de tijd gehad om je Parkmobile app te activeren.
@audirijder: De auto scant alleen. De boetes worden vervolgens handmatig uitgedeeld door collega’s die meestal op scooters door hetzelfde gebied rijden. De tijd tussen scannen en beboeten is voldoende om een kaartje te kopen/je app te gebruiken.
@ruzzz: dat is al enige tijd niet meer zo, sinds Cition is overgenomen door Egis. Bij mij zijn al twee boetes geseponeerd het afgelopen jaar omdat ze niet konden aantonen dat er een tweede controle na 10min had plaatsgevonden. 90% van de bekeurden tekent toch geen beroep aan…
@peewee05: Ok dat wist ik niet. Dank voor uw correctie.
@audirijder: Als er vijf of tien minuten (exacte interval weet ik niet) na de scan nog geen parkeerbelasting geregistreerd is, krijg je een navordering.
@potver7: Er moet controle zijn geweest dat je tijdens het uitschrijven van de boete er nog stond.

Want je kan ook even zijn gestopt om wat te laden en lossen en weer zijn weg zijn gereden.
@audirijder: De scanauto constateert dat je niet betaald hebt je komt in het systeem met tijdstip de teller gaat lopen .

Ondertussen krijgt een medewerker op de brommer dat door en gaat er op af als je tijdslimiet is verlopen en je hebt nog steeds niet betaald en je staat er nog dan krijg je een aandenken van hun .
Kijk hier hebben we wat aan! Alleen kun je nu de boete niet goed praten als je de agent ziet bekeuren…. :-(
Maar wat is hier slecht aan?

Ok, niet tof als je bekeurd wordt, maar dan had je maar gewoon moeten betalen (ookal zijn het bizar kansloze uurtarieven daar, maar dat is echt een geheel andere discussie waarbij ik zeker aan de kant van mijn medeautomobilisten sta).

Maar het delen van die informatie met de politie is toch alleen maar goed? Als ze daarmee onze auto terug vinden die vorige maand van de oprit gejat is klap ik in mn handjes hoor, en met mij vele andere mensen die met deze ellende te maken krijgen.

Kan iemand mij het geklaag over ‘privacy schenden’ uitleggen als het alleen gaat om info die gedeeld wordt met politie, die er alleen iets mee gaan doen als er iets niet in de haak is met een auto?
@amphiby: omdat ons onderbewustzijn ons dusdanig beïnvloed dat wij mogelijkerwijs de werkelijkheid niet meer (willen) zien.
Het is te walgelijk voor woorden maar helaas niet tegen te houden. From russia with Love dan maar…
Kijk, komen die krengen toch positief in beeld!
Is een goede zaak denk ik zo..
Ik woon in Amsterdam en in elke buurt is er wel een mogelijkheid om gratis te parkeren maar is het de moeite waard ?

De echte reden dat het parkeren duur is : ontmoedigen om de auto de stad in te laten gaan want de wegen slibben dicht.

Ik kan jullie een vertellen dat ik vaak op zondag en feestdagen auto de parkeergarage heb zien inrijden terwijl voor de deur van de parkeergarage er gratis en lege parkeerplekken stonden.
Sinds wanneer rijden gestolen auto’s rond met de bijbehorende platen? Als ze er dan toch mee gaan rijden zullen ze ook wel voor juiste platen zorgen denk ik? Dat de belastingdienst mee zal kijken vind ik een stuk aannemelijker. Die zijn zo geil
op informatie, enige wat ze af en toe (even) in de weg staat is een gerechtelijke uitspraak. En dan niet eens de nuance maken tussen belastingontduikers en hardwerkende ondernemers die altijd betalen, zij het af en toe wat later.
Als er bepaald is dat je voor een parkeerplaats moet betalen, dan moet je dat gewoon. Dat moet dan ook gecontroleerd worden. Dus hoe efficienter het controleer systeem, hoe beter.
Als dat systeem toch door databases zoekt, mag ie van mij ook best door andere databases zoeken. Er is immer niks zo irritant als wanbetalers. Of dat nou prive is of ten opzichte van de overheid: als je iets moet dokken, moet je dat dokken.
Als het systeem ook gestolen auto’s en/of nummer borden kan herkennen: perfect.
Als het systeem nou ook nog model + kleur van de auto kan herkennen: nog beter.
Het enige wat evt beter zou kunnen is dat alleen de gemeente & overheid hier aan mag verdienen. Kleine en grote bedrijven die deze service uithuren, zouden daar niet buitensporig aan moeten kunnen verdienen. Ook omdat het geld kost om te controleren of deze bedrijven goed omspringen met de data.
Ik weet niet wat er zo goed is aan boetes uitdelen…..
Gewoon Ams vermijden niks aan de hand. Je mist niks. Alles is te duur, te druk, enz enz. En mocht je er onverhoopt toch moeten zijn dan pak je een P+R garage of een motor er naar toe.
Het is lang geleden dat ik iemand zo sneu heb horen janken als Nicolasr in dit artikel. Geen leuke kerst gehad jochie?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).