Aston Martin DB9 (2004 – 2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 58 Reacties

Het stijlvolle Britse alternatief voor een Duitse of Italiaanse sportwagen. De DB9 is een tijdloze verschijning.

De DB9 kwam in 2004 op de markt en de basisingrediënten doen elke petrolhead watertanden: 450 pk en 570 Nm uit een natuurlijk ademende 5,9 liter V12 met naar keuze een handgeschakelde zesbak of een zestraps automaat. De lijnen zijn strak, sexy en tijdloos. En dat geldt niet alleen voor de coupé maar ook voor de cabrio, of liever gezegd “Volante”. In 2008 krijgt de DB9 een update, waarbij kleine uiterlijke wijzigingen worden doorgevoerd en bovendien 20 extra pk’s en 30 extra Nm’s uit de V12 gepeuterd worden. Ook was er een flinke upgrade van het onderstel bij deze facelift, waardoor auto’s van ná de facelift bij de fanatieke rijders wat populairder zijn.

In september 2012 werd de nieuwe generatie DB9 onthuld, wat in feite een doorontwikkeling is van deze DB9.

Aanbod op marktplaats
Op Marktplaats.nl staan 12 DB9’s te koop van de genoemde generatie. De handbak is zeldzaam. Sterker nog, op moment van schrijven bestaat het volledige aanbod uit automaten. Één op de drie auto’s is een Volante.

Prijzen beginnen net onder de €50.000 euro en lopen op tot net geen €90.000 euro. De meeste eigenaren zijn zuinig op hun auto geweest, want op twee na hebben ze niet meer dan 100.000 kilometer achter de rug.

Pluspunten

 • Prachtig ontwerp
 • Bloedsnel
 • V12

Aandachtspunten

 • De DB9 is ontwikkeld in de tijd dat Ford de baas was bij de Britse supercarbouwer. Dat betekent dat je onderdelen zoals de contactsleutels en dashboardschakelaars van Ford en Volvo tegenkomt in een auto die destijds een vanafprijs had van ruim boven de 200.000 euro.
 • Auto’s vanaf 2006 zijn standaard wat rijker uitgerust, met onder meer Bluetooth, navigatiesysteem en stoelverwarming.
 • Onderhoudshistorie. Dit is belangrijk bij alle auto’s, maar de Aston Martin DB9 heeft echt liefde nodig. Je wil geen auto die bij de Kwik-Fit om de hoek is verzorgd, zoek een exemplaar dat bij een dealer of specialist is onderhouden.
 • De V12 is zéér gevoelig voor te weinig olie. De motor moet super soepel lopen, met een duidelijk waarneembare vermogenstoename rond de 4000 toeren.
 • De Touchtronic automaat moet snel en soepel oppakken, met name ook vanuit stilstand.
 • Check goed of alle elektrisch aangestuurde zaken goed werken. De centrale vergrendeling, elektrische ramen, het navigatiescherm, de stoelverstelling, de airco en de stereo zijn allemaal bijzonder prijzig om te laten maken / vervangen.
 • De Aston Martin werd los van de facelift tussentijds ook continue verbeterd. Per definitie geldt dus: koop de nieuwste die je je kan veroorloven, want die is beter.
 • De panelen zijn moeilijk te herstellen / vervangen, dus check goed of er geen schades zijn.
 • Er is een recall geweest voor problemen met de ophanging van het subframe en de anti-rollbar aan de voorzijde. Niet alle auto’s zijn terug geweest, dus check goed of je geen ratelend geluid hoort tijdens de proefrit.
 • Het Sportpack is een must als je van pittig sturen houdt.
 • De handbak is zeldzaam, en dus duurder.
 • Auto’s met duotone interieur zijn ook populair (dus waardevast).

Zoek de DB9 of een andere auto op Marktplaats.nl58 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Best betaalbaar zo’n AM DB9!
En tijdsloos mooi design.
Dus een miskoop kun je er niet aan hebben.
Hah! Eindelijk. Op dit advies zat ik te wachten. Het puntje bloedmooi is al genoeg om me over de streep te trekken. 😁
@cadrez: *loterijmodus uit
Bizar weinig echte aandachtspunten. Het enige echte aandachtspunt is dus of desbetreffend exemplaar een recall heeft gehad ja of nee. Voor de rest dus helemaal niks schokkends.
Ik vind het serieus een schitterende auto, echt waar! Samen met de laatste Vanquish verreweg de mooiste Aston Martin van de laatste jaren geproduceerd. Prachtbak!
@viezefreddyw: Eens, maar als je een auto zo lang in productie houdt als de DB9, mag je ook wel verwachten dat alle kinderziektes eruit zijn. Vooral als je ook nog een grote fabrikant als Ford achter je hebt.
@berlinetta: Ja, dat is waar. Dan ben ik wel benieuwd wat de aandachtspunten zijn van de exemplaren uit de eerste productiejaren.
@viezefreddyw: bij dit soort auto’s met lage productieaantallen is het volgens mij altijd lastig om echte aandachtspunten te vinden.

Als er met een VW of Toyota wat mis is, hebben meteen veel mensen er last van en wordt er over gesproken op internet.

Als er met je AM wat mis is, wordt dit al dan niet onder garantie opgelost en kan je weer verder. Klanten die dit soort auto’s nieuw kopen, zullen ook wat minder snel schrikken van hogere reparatie of onderhoudsbedragen. Denk dat alleen in extreme gevallen de publiciteit gezocht wordt.
@escort77: Ik weet niet of ik het helemaal met je eens ben. Het klopt wel dat problemen bij normalere auto’s sneller bj het publiek bekend zijn en dat meerdere mensen er last van hebben, omdat er nou eenmaal meer van dat soort auto’s rond rijden.

Bij duurdere auto’s ligt de lat en de verwachting van de consument echter wel een stuk hoger. Bovendien worden exclusieve auto’s net zo goed als gewone auto’s uitgebreid getest. Mogelijke tekortkomingen komen dan ook aan het licht.
@berlinetta: Plus het feit dat óók voor vermogende mensen ruim 200.000 euro heel veel geld is. Als hun nieuw aangeschafte auto’s kuren begint te vertonen en diverse kwaaltjes krijgt bij lage kilometerstanden, kan ik me niet voorstellen dat dat niet bekend word gemaakt. Als je zo veel geld uitgeeft aan je nieuwe speeltje, mag je ook verwachten dat ‘ie voldoet. Maar dat is mijn gedachte, iemand zonder zo veel vermogen.
@viezefreddyw: +1

Dat gebrabbel altijd dat ‘rijke’ mensen geen reet geven..

Maar ja, de enige rijke mensen die ABers zien zijn voetballers dus snap het opzich wel
@lekkaah: ik ben zelf voornamelijk onder de indruk hoe snel je hier soms het stempel “rijk” op je voorhoofd krijgt, het is een nogal subjectief begrip.

2 ton blijft 2 ton of je nu een miljoen of een miljard hebt, ik neem aan dat je graag krijgt waar je voor betaald hebt.
@marc94: gedeeltelijk mee eens, alleen als ik een miljard op me rekening hebt mis ik 2 ton niet, en als er een miljoen op staat ben ik gelijk bijna een kwart van me vermogen kwijt. Zit wel een klein verschil.
@viezefreddyw: vergeet niet dat de productieaantallen bij dit soort auto’s aanzienlijk lager ligt dan bij bijvoorbeeld een E46 3-serie. Dit betekent per definitie dat de kans dat er aandachtspunten boven komen drijven lager ligt. Daarnaast wordt er met dit soort auto’s over het algemeen minder kilometers gemaakt. Verkijk je dus niet op de lengte van de lijst met aandachtspunten.

Maar hoe dan ook is dit absoluut een van de mooiste ontwerpen van de afgelopen jaren, dus wat dat betreft al geen miskoop!
Cabrio én V12, wat een heerlijke combinatie is dat. Spijtig van al die gemeenschappelijke onderdelen, als je zo’n bedrag neertelt en dan ziet dat er aan bespaard is tijdens de productie vind je dat uiteraard zeer spijtig.

Verder heeft de DB9 gewoon een heerlijk ontwerp en blijft er na 12 jaar nog steeds goed uitzien. Mits de onderhoudskosten meevallen moet het voor de liefhebber doenbaar zijn.
Wat is en blijft dit een schitterende bolide!
http://www.aston-martin.nl/aanbod/pre-owned/3600/aston-martin-db9-60-v12-volante/
Mooie uitvoering, eigenaar heeft er goed voor gezorgd;p
Doe mij die ferrari f430 op de achtergrond maar!
De centrale vergrendeling, elektrische ramen, het navigatiescherm, de stoelverstelling, de airco en de stereo zijn allemaal bijzonder prijzig om te laten maken / vervangen.

Waarom zijn dit soort standaard elementen bij dit soort auto’s altijd zo overdreven duur? Omdat de klant het geld wel heeft? Ik kan me geen andere reden bedenken.
@retsok: 2 redenen. Kleine series van gemaakt. Weinig vraag naar maar toch moet het op voorraad gehouden worden, daar betaal je voor. En natuurlijk net zoals je al zegt, als je klant vermogend is of vermogend wordt veronderstelt dan worden de dingen daar als vanzelf duurder van.
@retsok: helemaal omdat de Navi dat ruksysteem is uit elke willekeurige volvo…
@retsok:
Gewoon omdat het kan, verder niks.
Heerlijk!!! *boekt geld over naar de lopende rekening en gaat alvast speuren.
Het blijft een supergave tijdloze auto!
Ook wel erg nuttig zo’n aankoopadvies. Voor de 2,6 lezers die dit kunnen betalen.
@Think-Tank: inderdaad, volgende keer maar een aankoopadvies voor de Cygnet…
@Think-Tank: so what, elke week een afgetrapte volkswagen polo, toyota rammelbak of de speciale editie van de mondeo genaamd donderd uit elkaar van ellende met dit budget ben ik eigenlijk wel is klaar mee. zo nu en dan een lekkere supercar erdoor heen, heerlijk!
@Think-Tank: Ach, tussen alle aankoopadvies van normale auto’s is het ook leuk als er af en toe een droomauto tussen zit. Over het algemeen zijn de AB-aankoopadviezen toch erg nuttig voor de gewone consument.
Ben wel eens benieuwd naar de onderhoudskosten. Ik weet niet of het de beste beslissing is, maar ik overweeg toch wel een Aston DB9 of een Granturismo. Liefst van al een Virage, maar die prijzen zijn nog te hoog. Vind ze allebei zo tijdloos. Blijven echt mooi en de prijzen zijn te overwegen.
@adyton: mee eens, dat vind ik nou eens een interessant topic.
@adyton: super moeilijke keuze… Snap je dilemma. Ik zou ook niet kunnen kiezen, mocht ik ervoor staan. Maserati heeft Ferrari DNA en de niet te vermijden passie. Aston lijkt me waardevaster. En vind ik qua design meer houdbaar dan de Maser GT… Blij dat ik niet in je schoenen sta ;-)
@camber24: daar heb je volledig gelijk. Ik zou in de eerste plaats ook voor de Aston gaan, tenzij dat de running costs gewoon te veel verschillen van de Maserati. Dus ja die info zou ik wel eens willen. Zoals @fanageee12 zegt is dat wel een interessante topic om die gegevens van verschillende merken te verzamelen. Is soms moeilijk in te schatten.
@adyton: 100 % de Maserati. Maar dan wel de GT S, veel mooier en klinkt veel beter naar mijn mening.
@adyton: wij hebben een virage volante, ongeveer 350 stuks van gemaakt! Dit design is daarna de db9 2012 geworden, maar dan heeft de virage niet zo een spoiler. Verwachten dat de prijzen van de virage toch zullen gaan stijgen!

@carsandpleasure: bedankt vr de info. Wist niet dat die zo exclusief waren. Dat model spreekt me het meest aan, omdat, zoals het artikel aangeeft, het een faceliftmodel is met minder gebreken en deze tweedehands vaak in mooie kleurstellingen te vinden zijn.
Wel bizar hoe laag die hoofdsteunen zijn ten opzichte van je hoofd. Meer iets wat je verwacht in een Aziaat van 15+ jaar oud. Ok, het is misschien wel mooier zo vanaf de zijkant maar als de kap open is heb je dan niet nog meer last van een ‘floating head’?

Verder wel een bloedmooie auto met een mooi geluid, hier in de buurt staat regelmatig een zwarte coupé, erg fraai. Vind ‘m ook veel mooier dan de (nieuwe) V8 Vantage die in het echt een beetje te klein overkomt, IMO.
Grappig dat tussen de 89.000 en de 209.000 niks op Marktplaats staat. Zo zie je toch weer waar het verschil in zit.
Ze geven dus als tip om hem alleen te kopen bij een AM-specialist of een officiele dealer. Vreemd dat de kentekenplaathouder de text SAAB Apeldoorn heeft. Een ex saab dealer heeft mijns insziens niet het specialisme om een Aston goed te onderhouden c.q repareren. Tevens als het om auto’s kopen gaat , mijdt ik apeldoorn als de pest! Verder prachtige tijdloze auto!
@tmenges: klopt Apeldoorn is qua auto’s kopen in mijn ervaring de meest ongure plek van NL
@tmenges: Saab is de verkopende partij. Dat wil niet zeggen dat de auto er in onderhoud is geweest, dat maak je er zelf van.

Apeldoorn heeft een slechte naam. Categorie “alle Opels roesten” en “alle Engelse auto’s gaan stuk”: niet meer helemaal op de realiteit gebaseerd denk ik. Wat niet betekent dat er geen roestende Opels meer zijn, het zijn er alleen veel minder ;)
Prachtige auto! Maar deze auto staat toch wel bekend als minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld een porsche. Een DB9 moet je alleen rijden als je gewoon geld hebt. Daarbij vind ik de prijs ook wel aan de hoge kant voor een auto van 10 jaar oud..
Volgens mij had zo’n youtuber Doug DeMuro oid een vantage gekocht en had zijn extra garantie twv 5000 binnen 2 weken terug verdiend..dus ik pas wel goed op met dit soort auto’s
Lelijke kleur, lelik hout aan de deuren dashboard en net een Ford Mondeo van de binnenkant. Doe mij die Ferrari maar op de achtergrond.
Cd wisselaar was ook een dingetje. Niet originele cd’s kwamen nogal eens vast te zitten in de lader… De oplossing is vervolgens dat het hele dashboard eruit moet om bij de cd wisselaar te kunnen.
Wat een prachtige stijvolle en tijdloze auto blijft dit toch. Vind de kleur van het testexemplaar en de velgen niet zo geslaagd. Verder vind ik het erg jammer dat edr in het item niets verteld word over onderhoudskosten. Aanschafprijs vanaf 50k is leuk, maar dat is pas het begin. En als je in de markt bent om zo’n auto te kopen zou het juist interessant zijn meer te weten over onderhoudskosten, verzekeringen, totale kosten per maand / jaar. Gemiste kans.

Eigenlijk zou ik wel een uitgebreide dubbeltest willen zien tussen de Aston Martin DB9 en de Maserati Granturismo, op de 2e hands markt qua aanschafprijs gelijk en beide tijdloze schoonheden. Informatie over totale kosten / waardevastheid etc etc, dat zou pas interessant zijn!
@maarten020:

Zo .. Je eist nogal wat informatie waar jij geen reet mee gaat doen ..
@lincoln: Ga je mondspoelen met je tokkietaalgebruik. Bovendien eis ik niks dus behalve simpel van taal is begrijpend lezen ook een probleem voor jou.
@maarten020:

Superlatieven te over ..
En toch nix melden ..
Ambtenaartje ?? Vast wel ..
K heb een keer meegereden met zo’n ding. We tikten de 220 aan op de A7. Maar wat een fijn V12-gejammer!!
Altijd leuk als Casper weer eens door mijn straatje (Soerenseweg Apeldoorn/Hoog Soeren) rijdt.
On topic: Heerlijke auto en wat ziet dat cabriodak er van binnen fantastisch uit.
Als ik een Aston Martin wil en bovendien kan betalen, zoek ik hem niet op Marktplaats. Ondanks dat menig dealer en AM specialisten er toch op adverteren…gewoon nee!
Prachtige auto altijd zo verliefd op geweest, mijn auto heeft dezelfde Navi, cd-wisselaar en display in het dashboard (V50) ben bang dat ik voorlopig niet dichterbij kom.
Ja hoor, prachtige wagen plus nog wat andere superlatieven.

Maar toch he…..
http://img2.netcarshow.com/Jaguar-XKR_2010_800x600_wallpaper_07.jpg
Tijdlozer word het niet.
Beeldschone wagen. Wordt mooi oud.
Een van de mooiste auto’s ooit gemaakt! One day I will own one… Maar dan wel de coupé.

De DB9’s uit 2004 en 2005 hadden een oliepeilstok van een verkeerde lengte. Hierdoor zijn er auto’s geweest die met te weinig olie hebben gereden, met alle gevolgen van dien. Hier is een recall voor geweest. Sowieso schijnt de DB9 vanaf 2006 een stuk beter in elkaar te zitten.

Leuk filmpje, maar er had nog zoveel meer over die auto verteld kunnen worden. En jammer dat er niks over onderhoudskosten wordt verteld. Dacht een keer gelezen te hebben dat een standaard beurtje bij de dealer rond de 1500 euro kost. Maar er zijn ook mensen die wel eens 20K voor een beurt hebben afgetikt.
Dure auto = duur onderhoud. Ik weet niet of ik het eens ben met het vergelijk dat een dure auto ook per se weinig mankementen heeft of betrouwbaar moet zijn. Mijn buurman heeft ook een keer bijna 20k moeten afrekenen voor zijn R8 V10 onderhoud. Zelf bij een SL55 ondervonden dat je maar zo 4-6k kan kwijt zijn.. En dat terwijl de auto an sich betrouwbaar was. Allemaal prima zolang je jezelf hier voor aankoop op ingesteld hebt.
zuinig geweest zijn met je auto hoeft niet per definitie gekoppeld te worden aan lage kilometerstand. Je kan ook de auto finaal naar de klote gereden hebben dmv bijvoorbeeld gelijk aftrappen en hoog de toeren in meteen na opstarten, zonder dat ie goed warmgelopen is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).