Aston Martin maakt zich op voor verkoop

Auteur: , 15 Reacties

Wat is daar allemaal gaande?

Aston Martin maakt zich op voor verkoop

Eerder dit jaar rapporteerden we al over een mogelijke beursgang van Aston Martin. Persbureau Reuters meldt vanochtend echter dat de huidige eigenaren van het merk zakenbank Lazard in de arm hebben genomen om advies te geven over een mogelijke verkoop of beursgang van het Britse sportwagenmerk. Dit baseren ze op tips van verschillende anonieme bronnen.

Aston Martin valt momenteel onder het zeggenschap van Investindustrial (private equity fonds) en een groep investeerders uit Kuwait, die samen meer dan 90 procent van het bedrijf in hun bezit hebben. De eigenaren hebben nog niet besloten welke weg ze precies in willen slaan, maar zouden uit zijn op een stevige payday door het beoogde succes van het merk, dat recentelijk de nieuwe Vantage introduceerde.

Volgens een van de bronnen zou het merk momenteel tussen de 2 en 3 miljard Britse ponden waard zijn. De waardestijging van het bedrijf is gebaseerd op de toenemende verkopen waarmee Aston Martin de afgelopen jaren te maken kreeg. Door Lazard in de arm te nemen, wil de sportwagenfabrikant onderzoeken hoe ze het beste te werk kunnen gaan en de meest lucratieve deal voor het merk kunnen opzetten.

De meest haalbare optie voor het bedrijf lijkt vooralsnog een beursgang, die dan hoogstwaarschijnlijk in de tweede helft van 2018 doorgezet zal worden. Mocht dit daadwerkelijk doorgaan, dan volgen de Britten in de voetsporen van Ferrari, die eerder al naar de beurs gingen en daar behoorlijk van profiteerden.15 reacties

Zo had meneer Martin het allemaal nooit gewild..
Uhum *Daimler AG* Uhum….
@henkhupelschoten: die hebben dus maximaal 10% in bezit…
@gwnbmw: maar zijn de meedt logische kandidaat door een overname. Voegen ze AMG en Aston Martin samen, synergie voordelen te over. Noem de C63 AMG dan C63 AM en al het ordinaire is in één klap vervangen door Britse gentleman stijl.
@mashell: Mercedes heeft ooit Chrysler overgenomen en 20 miljard dollar en meer verbrand. Nadat Mercedes nagenoeg voor niets de tent overliet aan de Amerikanen ging de handel failliet. FIAT heeft de zaak inmiddels weer op de rails staan en de marktwaarde is weer richting 20 miljard. Mercedes heeft ook ooit Fokker overgenomen. Een directeur van de vrachtwagen divisie van Mercedes werd benoemd tot de nieuwe baas van Fokker. Binnen één jaar was de zaak de fles op. Een klein gedeelte kon gelukkig (zonder Mercedes) een doorstart maken. Helaas was Nederlands erfgoed van maken van vliegtuigen verkwanseld. Daarna heeft Mercedes nog samengewerkt met F1 renstal McLaren (na Ferrari het meest succesvol). Ook hebben ze samen sportwagens gebouwd. Het F1 van McLaren speelt sinds het breken van de relatie met Mercedes een zeer kleine rol. Gelukkig gaat het met het bouwen van het sportwagenmerk van McLaren beter (ondanks dat Mercedes géén motoren wilde leveren). Mercedes heeft toen BMW Rolls-Royce kocht en uitbouwde tot marktleider in het segment boven 200K, het merk Maybach afgestoft. De Machbach gaat de geschiedenis boekjes in als de auto met de grootste verliezen per auto. Ik heb het exacte bedrag even niet paraat maar het zou mij niet verbazen als dat 300.000 € per verkochte auto was. Mercedes heeft ook nog een eigen merk SMART ontwikkeld. Hier is nog nooit een € verdiend en voor de toekomst van SMART ziet het er niet goed uit. Samenvattend laten we hopen dat Mercedes afblijft van Aston Martin.
Het ene merk verkoopt auto’s.
Een ander merk verdient aan zijn logo’s op merchandise.
En Aston Martin verkoopt al zolang het bestaat vooral zichzelf.
Als ik het goed heb, kwam het in andere handen in 1918 (Louis Zborowski), 1924 (Renwick en Bertelli), 1931 (Lance Predeaux-Brune), 1947 (David Brown), 1972 (company developments), 1975 (George Minden), ’82, ’83, ’84 (Victor Gauntlett), ’87 / ’93 (Ford), 2007 (Prodrive), 2012/13 (Investindustrial).
In elk geval sinds 2010 is er geen winst gemaakt (2016 rond de €190 miljoen verlies) – maar daarvoor waren er ook niet veel jaren met zwarte cijfers.
Iemand zin om de volgende eigenaar te worden van dit origineel Brits – Amerikaans – Italiaans – Duits – Kuwaiti stukje stiff-upperlip heritage?
@mout: en toch maken ze nog steeds peurno auto’s, ik zou toch graag eigenaar willen zijn!
@henkhupelschoten: ze zijn wel vrij buiten proportioneel duur in Nederland! Echt absurde bedragen. Ik snap dat je een beetje exclusiviteit koopt, maar het moet niet zo zijn dat je jezelf uit de markt prijst. Dat kan zelfs een Pagani of Koenigsegg niet.
Ik houd me oren open voornde IPO datum dan maar 😏
Dit lijkt mij een mooi moment voor Daimler/Mercedes om hun aandeel van 5% uit te breiden. Of voor een partij als Geely/Tata om de boel over te nemen.
@edge: Ik verwacht dat TATA de boel zal proberen over te nemen. Is immers een mooie aanvulling op hun huidige portefeuille van JLR. Veel ontwikkelkosten kunnen dan worden gedeeld met Jaguar Land Rover. JLR heeft van de zomer ook officieel aangekondigd opzoek te zijn naar uitbreiding van hun merkportfolio. In de pers werd toen al gesproken over Aston Martin en Maserati. Maserati is echter niet te koop.
@ibssr: het ontwikkelingcentrum staat ook al op het zelfde terrein als JLR, kunnen ze het weer samenleggen, net als in de Ford tijd.
@ibssr: Als Tata AM bij JLR voegt, krijgen ze dan geen problemen met teveel overlap? Dat dreigt nu al een probleem te worden tussen Jag en LR, en zelfs binnen LR op zich. Ik denk dat we dan binnen de kortste keren twee AM-SUV’s gaan krijgen, en een vervanger voor de Lagonda, plus een kleinere sedan…
Euh..

“Door Lazard in de arm te nemen, wil Investindustrial onderzoeken hoe ze het beste te werk kunnen gaan en de meest lucratieve deal voor Investindustrial</b kunnen opzetten."

Het beste voor het merk valt nog te bezien. Over het algemeen is het doel van een investeringsclubje om z.s.m. rendement ergens uit te trekken. Deze knakkers ruiken geld, de volgende koopt het op, met als doel om er weer meer geld uit te trekken. Dat kan door AM succesvolle nieuwe modellen te laten ontwikkelen (SUV op diesel + elektrische Cygnet) en daarna weer te verkopen. Als autoliefhebber moet je nog maar zien wat hier uit komt…
Ik zou Nina Brink inhuren , ’s werelds beste verkopert van gebakken lucht.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).