Aston Martin vervangt Mercedes als derde merk in DTM [updated]

Auteur: , 26 Reacties

We beginnen de vrijdag met goed nieuws.

Aston Martin vervangt Mercedes als derde merk in DTM

Sinds Mercedes heeft aangekondigd dat het vanaf 2019 niet meer deel zal nemen aan de DTM, bestaat de angst dat het kampioenschap enigszins in verval zal raken. Immers, wanneer slechts twee fabrikanten minder dan tien auto’s de baan op gooien, is er minder spektakel. Gelukkig komt daar alsnog de reddende engel, in de vorm van Aston Martin.

Het idee komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar deze week is het dan eindelijk bevestigd dat de Britse sportwagenfabrikant vanaf volgend jaar inderdaad naast Audi en BMW in de DTM actief zal zijn. Samen met R-Motorsport, dat momenteel eveneneens met Aston Martin actief is in de Blancpain GT Series, zullen de Britten in het Duitse toerwagenkampioenschap stappen. R-Motorsport valt op zijn beurt weer onder de hoede van AF Racing AG. Dit bedrijf is recentelijk een joint venture aangegaan met HWA AG. Dit is een Duits raceteam (opgericht door Hans-Werner Aufrecht) dat momenteel met Mercedes actief is in de DTM en de Duitse autofabrikant tegelijkertijd helpt voet aan de grond te krijgen in de Formule E. Gezien de connectie die Aston Martin heeft met Mercedes – ze kopen er motoren voor hun straatauto’s – is het dus een logische stap.

Over straatauto’s gesproken, Aston Martin zal volgend jaar in de DTM stappen met de nieuwe Vantage. Dit nieuwe, nu al vrij populaire model is ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd en heeft in de tussentijd al de nodige ervaring op kunnen doen in verschillende GT-klassen en op Le Mans. Dat gezegd hebbende, veel succes heeft de nieuwe Vantage nog niet gekend, dus is het nog maar de vraag hoe competitief Aston Martin van meet af aan zal zijn in een van de meest competitieve toerwagenkampioenschappen op aarde.

De organisatie draagt de ontwikkeling vooralsnog een warm hart toe. Begrijpelijk, want zij mikt op steeds meer internationalisatie. Dit aspect hebben ze de afgelopen tijd flink uitgediept. Naast het feit dat er een samenwerking is gestart met de Japanse Super GT en er nu meer dan alleen Duitse fabrikanten in de sport aanwezig zullen zijn, strijden de coureurs volgend jaar de helft van het seizoen op circuits buiten Duitsland.

Daarover zal vandaag overigens meer bekend worden, want naar verluidt wordt het raceweekend op Zandvoort gedropt ten faveure van een weekend op het TT-circuit van Assen. Wordt er plaatsgemaakt voor een Formule 1-race?

UPDATE: ondertussen is bevestigd dat Assen volgend jaar inderdaad op de kalender komt. Daarnaast is het legendarische circuit van Zolder eveneens aan de kalender toegevoegd.

Met dank aan iedereen voor de tips!26 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Allemaal leuk en aardig, maar een Vantage heeft natuurlijk niks met een ‘tourwagen’ te maken. Daar kan je bij een 4-serie, A5 en C-coupé ook al over discussiëren, maar dit slaat natuurlijk nergens op.
@Breinstein: maakt het nog uit ook al pakken ze een echte tourwagen ze worden toch compleet verbouwd.
@savali35: Voor DTM maakt het niks uit, dat zijn generieke silhouet racers.
@Breinstein: Dat is toch altijd al zo geweest? Audi TT om maar een voorbeeld te noemen…etc…
@skinnybmw: nope, ooit reden ze met E30’s, W201’s en 155jes. Dat zijn voor mij toerwagens.
@breinstein: Klopt al heb je het dan over 25-30 jaar geleden…voor mij ook echte toerwagens btw. Maar is al zoooo lang niet meer zo…
@breinstein: zie je dit principe niet terug in het WTCC, of wat is het, waar Coronel in rijdt? (reed? – je ziet, ik ben op de hoogte…)
@breinstein: en die evolutie van de DTM is leuk om te zien. Van een straatwagen omgebouwd voor sport naar een auto die geen bal meer met de straatwagen van doen heeft..
@breinstein:
De 155? Die met vierwielaandrijving, massieve aero en een in de lengte geplaatste V6? Dat had al niks meer met toerwagens te maken.
@carmasterr: Wat een mega gaaf ding was dat…
@racerx:
Dat dan weer wel.
@Breinstein: gewoon lagonda pakken. Mooie sedan.
@Breinstein: Dat is het oude DTM. Toen DTM weer leven in werd geblazen waren het altijd al prototype racers en had niets meer met toerwagens te maken. Daarvoor moet je het WTCC volgens.
Tja, en dat doet AM dan weer met Mercedes techniek. Cirkeltje weer rond!
Volgens mij maakt het voor de DTM vrij weinig uit dat de Vantage nog niet zo succesvol is geweest. Het zal me namelijk niks verbazen als er een Vantage-achtige body op Mercedes-techniek wordt geschroefd.
Tof nieuws voor de DTM. Stiekem ben ik nog meer benieuwd naar 2020. Dan gaat het Class One reglement waar DTM volgend jaar mee gaat rijden ook in de SuperGT gelden, waardoor je kruisbestuiving kunt krijgen. Ik ben benieuwd of er dan fabrieksteams in beide klassen actief worden of dat er wellicht privateers zijn die uit hun comfort zone stappen en bijvoorbeeld een Super GT NSX of RC F in de DTM inzetten.
@edge:
Is het niet eigenlijk andersom? Super GT rijdt al onder de nieuwe regels sinds 2014. In de DTM werd ondanks de beloftes de boot steeds afgehouden door de fabrikanten, die constant meer tijd vroegen om de nieuwe motoren (2.0L viercilinder twin turbo) te ontwikkelen, tot grote frustratie van opperhoofd Hans Werner Aufrecht en Super GT. Ze gaan dus volgend jaar eindelijk de knoop doorhakken begrijp ik?
Waar zit hem het Deutsche nog in dan? Nou is dat in het verleden wel vaker het geval geweest natuurlijk o.a. met die geweldige 155’s maar toch.. Van de andere kant vind ik het erg jammer dat deze klasse in verval raakt. Vroeger menig keer op Zandvoort geweest in de Albers tijd, genoeg sensatie elke keer weer. Wellicht toch weer een beetje hoop voor deze klasse, maar meer variatie in het startveld is zeker welkom.
@densk: ga je er voor inzetten als je het zo belangrijk vind
@densk: niet lullig bedoelt overigens.
@densk:
Het “Deutsche” sloeg nooit op de fabrikanten, maar op het kampioenschap. Net zoals je in het Verenigd Koninkrijk de British Touring Car Championship hebt.
Wel een logische stap dat MB, AM in het zonnetje zet via DTM. MB heeft via de F1 genoeg shine.
Maakt Aston Martin auto’s voor de gewone man?
@baklava: die omgebouwde Toyota toch?
@rolov: dan zou ik wel kijken
@baklava: is dat een vereiste om aan DTM te mogen meedoen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).