Audi A3 (2012 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

Één van de meest gezochte auto's als occasion is de Audi A3. Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat shoppen voor een jong gebruikt exemplaar?

Audi A3

Vijf jaar geleden, op de autosalon van Genève, maakten we kennis met de huidige generatie Audi A3. Het was de eerste A3 die op het MQB-platform van de Volkswagen Group gebouwd werd. Vorig jaar kreeg de auto een subtiele opfrisbeurt, maar de komende paar jaar kan deze nog wel mee. Het is één van de meest gezochte auto’s op Marktplaats.nl en dus hebben we ons eens verdiept in wát je precies in de gaten moet houden als je een jong gebruikt exemplaar wil scoren.

Om te beginnen is er de keuze voor een carrosserievariant. Ga je voor een driedeurs hatchback, de sportback, de sedan of de cabriolet? Het kan tegenwoordig allemaal. En dan zijn er nog de sportievere S3 en RS3 (rijtest), maar dat en de cabriolet zijn auto’s met hun eigen specifieke aandachtspunten dus die laten we in dit verhaal buiten beschouwing.

Motorische gezien is er keuze uit benzinemotoren variërend van 105 tot 223 pk, diesels zijn er van 105 tot 184 pk. En dan zijn er nog de hybride (e-tron) en groengas (g-tron) motoriseringen. Er waren een aantal auto’s die in aanmerking kwamen voor een gereduceerd bijtellingstarief, voordelen waar je vijf jaar vanaf de eerste registratie nog van kan genieten als ondernemer.

Aanbod op Marktplaats
Er zijn ongeveer 750 A3’s van deze generatie te vinden op Marktplaats.nl, waarvan ongeveer 20 auto’s een leaseprijs hebben. Er zijn ruim 50 hybrides te vinden, ongeveer vier op de zeven van de overige auto’s heeft een benzinemotor. Die verdeling geldt ook voor handbak versus automaat. De driedeurs is schaars, daar zijn er ongeveer zestig van te vinden. De prijzen van auto’s zonder leaseprijs variëren van €14.000 tot €50.000 euro. Het kan bij een duurdere occasion als deze lonen om een auto bij een dealer te kopen met het occasion-label “Audi Selectie plus”, waarmee je onder andere 12 maanden garantie krijgt en mobiliteitsgarantie.

Pluspunten

 • Premium badge.
 • De vorige eigenaar heeft de afschrijving voor je op zich genomen…
 • …en wellicht nog wat bijtellingsvoordeel voor je overgelaten.

Aandachtspunten
Aandrijflijn

 • De zeventraps S-tronic van vroege modellen is onderdeel van discussie op het web. Hij zorgt voor problemen en in Australië is er een recall voor geweest. In Rusland en Azië is de garantie verlengd. Hoewel deze S-Tronic ook in Europa geleverd is, zijn er geen officiële terugroepacties geweest. Wel ontvangen we de laatste tijd signalen dat Audi probeert onder coulance problemen op te lossen met deze bakken.
 • De 2.0 TDI is betrokken bij het dieselgateschandaal. Check dus of de modificaties zijn doorgevoerd of dat dit nog moet gebeuren.
 • De lettercombinaties “TSI” en “TFSI” worden veel gekoppeld aan olieverbruik. Of dat nog relevant is voor de nieuwere generaties motoren is de vraag, maar met name bij de 1.8 en 2.0 kan het geen kwaad om de oliepeilstok af en toe eens te gebruiken waarvoor men hem bedoeld heeft.
 • De TFSI motoren hebben bij tanken van goedkope brandstoffen last van koolstof afzetting. Premium brandstof tanken lost het op/ voorkomt het. Een specialist kan het reinigen met walnoot schillen.
 • Ratelend of snerpend geluid bij acceleratie 1.4 TSI 122 pk. Het is te verhelpen door een eenvoudig slangklemmetje.
 • Vroege e-trons waren nogal storingsgevoelig in de hybride techniek. Dit is in de loop van de tijd flink verbeterd, maar wees voorbereid op een gekke foutmelding nu en dan. Elk bijtellingsvoordeel heb z’n nadeel, zullen we maar zeggen.

Exterieur

 • De motorkap komt omhoog bij een aanrijding met een voetganger, maar soms schiet deze uit zichzelf omhoog. In principe kun je de kap gewoon terugduwen in de juiste positie.
 • Een krakend of niet goed sluitend panoramadak lijkt vaak erger dan het is. Eens per twee jaar dient deze ingevet te worden en dat lost bijgeluiden meestal op. Als de bijgeluiden niet verdwijnen, kan het met een speciale viltset worden opgelost.
 • De blanke raamlijsten hebben relatief snel last van corrosie (een witte uitslag of waas).
 • De wielnaven roesten snel. Het kan niet direct kwaad, maar fraai (of premium) is anders.
 • Vervorming van de voorruit kan een vertekend beeld voor de bestuurder opleveren. Nieuwe ruiten hebben dit probleem ook nog, maar niet iedereen stoort zich eraan.

Elektronica

 • Het lichtbeeld van de optionele xenon plus lampen valt tegen, ze schijnen niet ver genoeg. Het kan worden opgelost door ze hoger af te stellen dan Audi voorschrijft.
 • De radio-ontvangst is niet erg goed.
 • Bij de e-tron zorgt de stekker soms voor problemen. Deze blijft vastzitten, maar in het instructieboekje kun je de juiste handelingen vinden om de kabel alsnog los te krijgen.
 • Krakende geluiden bij de voorwielen worden meestal veroorzaakt door draagarmrubbers. Soms helpt smeren, maar meestal moet ze vervangen worden.

Zoek de A3 of een andere auto op Marktplaats.nl.61 reacties

Haha, mooi lijstje met pluspunten.

En dat van die afschrijving zal wel meevallen als dit een van de meest gezochte auto’s op marktplaats is, en Audi sowieso vaak relatief waardevast is. (of dit terecht of onterecht is, dat is een andere discussie)
@escort77: haha, als dat de punten zijn om zo’n auto te kopen….
Je zal er maar eentje treffen die olie zuipt als een Audi, problemen met de versnellingsbak heeft en ook nog eens een sjoemelgebakje is…
Dit zijn geen misselijke aandachtspunten, allemaal premium reparatieprijzen voor een luxe Golf.
@rufctr01: Kom op, dit is echt geen schokkende lijst. Je kan ook overdrijven.
@E34M5Touring: qua prijs wel, ik heb in 2015 een aflevering van Radar gezien over het olieverbruik en de bedragen zijn niet misselijk als je blok aan stront loopt omdat Pon niet toe wil geven dat het een productiefout is.
@E34M5Touring: als iemand al noten moet gebruiken om je blokken schoon te krijgen, dan hoor je imho geen motoren te bouwen.
@rufctr01: volgens mij neem jij bij iedere VAG slok aan olie zelf een slok azijn. Proost!
@camber24: Be real and face the facts
@redbeams: vertaling voor zij die het nodig hebben: wees echt en gezicht de feiten.
@hollandsemarokkaan: Ewa saghbi lan…kan jij ook “let’s face it” vertalen
@redbeams: Turks, Marokkaans, Nederlands en Engels. Dat allemaal heb je in één zin gekregen. Das toch wel vrij bijzonder.
Eén van de meest gezochte auto’s als occasion is de Audi A3.

Ook één van de meest gezochte auto’s als onderdelenleverancier… maar die shoppers komen altijd als het donker is en vergeten om af te rekenen ;)
Elektronica is toch een heikelpunt bij de A3’s. Twee vrienden hebben elks een A3 gehad van deze reeks en de elektronica nam een grote hap uit het reparatiebudget.
Geen idee hoe je die tuningnaam uitspreekt, maar A.B.T. klinkt iets beter toch?
Ik ga weer azijn drinken, fijne dag.

Ps. die mokka kleur is wel cool
@dell: Ik denk dat Johan Abt het daar niet mee eens is.
Reinigen met walnootschillen?! Hoe doen ze dat? Misschien een mooie voor een tech artikel :)
@freeze: https://www.youtube.com/watch?v=vRrli4074z8

Ze doen het ook bij classics die al zo roestig zijn dat sandblasten te grof is. Deze techniek is ook eens langsgekomen bij Wheeler Dealers, weet alleen niet meer welke aflevering.
@e34m5touring:

Idd .. speciaal voor ouwe verrotte wrakken en hagelnieuwe Audi’s ..
@freeze: dit is een Audi, die motor reinig je met walnootschillen, smeer je met olijfolie (maar geen Bertolli of huismerk, alleen het premium spul) tank je met bronwater (ze lopen het snelste op Spa) en dan komt er uit de uitlaat een beetje wierook.
Behalve bij de sjoemeldiesels, de rijden alleen op een mengsel van diesel en azijn.
Ik rijd nu 2 jaar/140.000 KM met een 2.0 TDI 150pk limousine.
Ondanks dat ik de automaat niet meer de modernste vind, vind ik het wel een errug fijne machine.
Wel al 2x buiten de beurten in de garage gestaan. Een maal voor een kapotte GPS zender, en een keer voor een sensor bij de turbo. Wel altijd netjes en correct geholpen.
Overigens bijna geen olieverbruik :)
Wat een onzin weer van autobloq! Hahaha als jullie niks te schrijven hebben doe dat dan niet .
Sinds een paar maanden mijn nieuwe zakelijke vervoersmiddel..tot op heden een heerlijke auto om in te zitten. De mijne is een demo model uit België .dus helemaal volgepropt met onzinnige opties en een brandblusser gletsjer wit e-tron sline pakket volleder panoramadak…prima auto en nog erg prettig in de bijtelling (7%)
Wat is dat toch met de Sportback, in die zandkleur komt hij best goed tot zijn recht, maar dan vervolgens in het zwart lijkt hij plots te hoog, te lang, gewoon mislukt.

De 2.0 T(F)SI is trouwens toch niet geleverd in de A3?
@reistje: TFSI wel naar mijn weten. TSI is voorlopig nog niet in Audi’s verschenen, in ieder geval tot 2012 niet.
Mooie wagen! En de aandachtspunten vallen goed mee, we hebben al erger zien voorbijkomen van Audi.
Tijd geleden de 1.6(of 1.8) mee gehad voor werk. Dat ding was echt verrassend vlot. Wel jammer dat ie voorwiel is aangedreven, traction control schoot vaak aan.
@janmetdelangeachternaam: als bij een 1.6 of 1.8 je de tractiecontrole aanschiet dan ligt dat niet aan de voorwiel aandrijving maar aan de bestuurder, die is dan niet precies genoeg met z’n gasvoet of gewoon niet aan het koppel van een moderne turbo motor gewend.
Ik probeer de hele tijd op de playknop te drukken, bij de headerfoto om een video te verwachten. Maar t lukt niet! Halp!
Whut? Zit er werkelijk verschil tussen de Euro 95 die je bij de BP/Shell tankt en de Euro 95 bij Tango bijv?
@driver38: Wat dat betreft zijn de meningen enorm verdeeld. Wel zit er cruciaal verschil in euro95 en euro98. In Duitsland verkoopt Shell ook 100. Die getallen staan voor het octaangehalte, dat betekend hoe snel het mengsel ontbrandt. Bij Golfjes GTI (TSI en TFSI) is het enorm merkbaar. Anders schokt de auto nogal.
@driver38: Nee. Hebben ze laatst in België een onderzoek naar gedaan, en het boeide helemaal niets waar je tankte.
Wat een onzin weer. Koolafzetting heb je sws last van dankzij de directe inspuiting (benzine stroomt niet langs de kleppen) dus waarom zou premium brandstof dan helpen? Brandstof stroomt toch niet langs de kleppen. Ze lopen wel mooier op 98/102 octaan, maar voor de koolafzetting hoef je het niet te doen. Elke 80.000 km even walnutblasten en er is niks aan de hand.
@oemplus:

Idd .. heel normaal voor een auto uit 1932 ..
@oemplus: hogere verbrandingstemperatuur schijnt te helpen en die kan je zelf opwekken door het blok als ie op bedrijfstemperatuur af en toe eens hoe op zn flikker te geven.
Kortom premium rommel.
Ik heb de A3 nooit wat gevonden.. ik kan me niet voorstellen dat een leuk persoon zo’n auto rijdt..
Wat een saaie interieur heeft A3! Dan kijk ik eerder naar interieur van A Klasse of 1 serie.
@laraki: saaaii en dan noem je een 1 serie op hahahaha wat een grap
Gaaf ding met abt goodies!
Ik heb wel eens in een forum topic over Audi’s gekeken. Daar hadden ze het over motorreinigingsprogramma’s e.d. Gewoon preventief, er was niks aan de hand. Bij kilometerstanden van rond de 100.000km om ellende te voorkomen. Als fanboy van Japanse auto’s kan ik daar alleen maar om lachen.

Wordt eens wakker mensen, heel veel rekeningen zijn totaal niet acceptabel als je al zoveel voor een auto hebt betaald.

Volgens mij is het wel zo dat met deze serie er wel olieschraapveren in zijn gezet, m.a.w. het olieverbruik is niet meer zo erg als de vorige TFSI’s.
Krijg nou niks…staat ineens je auto op Autoblog! Sinds vorige week eigenaar van deze etron. Echt een fijne auto, maar ik vond een standaard ook een beetje kaal. Deze heeft supersport stoelen, dat maakt het binnenin ook wat leuker.
@etronabt: mijn etron komt ook van Autohaas, heb toen nog in jouw nieuwe etron proefgereden haha. Toen ook gekozen voor verlaging en 19″. Mooie auto, fijne kilometers!
@hokeej: helemaal afgeragt tijdens de proefrit? :)
Geintjuh..
@hokeej: jij ook veel plezier. Hoop dat de minpunten uit de test weg blijven…? fijne dealer trouwens, heeft veel mooi spul staan.
@etronabt: ik rijd hier nu sinds december 2015 mee en daarvoor een A3 1.6tdi ultra e edition uit 2013 gehad. Heb gelukkig nog geen van de aandachtspunten ervaren. Ben alleen een keer de laadpas kwijt geraakt, dat was lastig loskoppelen;)
De A3 8V is niet betrokken bij de diesel terugroepactie, is namelijk alleen van toepassing op de EA189 motoren.
Ik had de 150pk 2.0 TDI van dit type en die was NIET betrokken bij het sjoemelschandaal… Hele fijne, degelijke en goede auto. Kan ik van mijn huidige VW nog niet zeggen.
De 2.0 tdi voldoet in dit model aan de euro 6 norm, waarmee het dus geen sjoemel motor is, de 2.0 tfsi wordt alleen in de facelift of de s3 geleverd en is compleet nieuw en er zijn tot dusver geen berichten over overmatig olieverbruik. De 1.8 tfsi is gebaseerd op de huidige 1.8 tfsi uit bijvoorbeeld de Audi A6 met 190pk, ook compleet vernieuwd waarbij er dus geen problemen meer zijn met olieverbruik en de schraapveren.
Ik snap niet waarom het sjoemel gedeelte een aandachtspunt is. Het zorgt niet voor waardevermindering en het is niet schadelijk dat het niet is gedaan. If else: het is beter van niet! De ervaringen met de update zijn bij lange na niet altijd positief. Vind het eerder een downgrade. Heb zelf wel een ‘getroffen’ 2.0TDI en mij ga je de update niet zien doen. Daarnaast is het ook niet verplicht. Het is echter een plicht voor VAG om de update kosteloos aan te bieden.

Voor de structurele VAG bashers: het is je recht om een mening te hebben. Maar niet zo naïef zijn dat alleen VAG heeft lopen kloten. Niet bepaald een USP voor de verschillende ‘argumenten’.

Betreft de A3: blijf het een prachtige en strakke hatchback vinden. De aandachtspunten vallen mij heel erg mee! Overigens wel een eventuele toevoeging: de Bosch CP4.1 brandstofpompen in de TDI’s zijn zeer gevoelig en kunnen bij een defect enorme schade aanrichten. Er gaan verhalen rond dat dit is verbeterd maar niet is opgelost met de 2014 > modellen.
@gtr: De CP4.2 overigens ook!
@gtr: Zo dan.. dus dat je onnodig veel puur gif de lucht in blaast terwijl je langs speeltuintjes en scholen rijdt dat geeft niets?
@defl8: Als je het niet ziet bestaat het niet!

Dat lijkt een beetje het motto te zijn.
@defl8: ach puur gif my ass. Ik vind het inderdaad zwaar overdreven. Een auto met een verbrandingsmotor is eenmaal niet ideaal voor de omgeving. Maakt geen flikker uit of het benzine of diesel is. Daarnaast is het relatief: als de uitstoot regels extreem strak zijn en de auto stoot in realiteit meer uit, is er altijd paniek. Maar om nou te doen alsof ik jou en kindjes aan het uitmoorden ben? Hou op joh hahaha
Wat een knei-hok ..
Laten staan dus ..
Saaie auto waar alleen vertegenwoordigertjes geil van worden, net als hun pak waardoor ze zich de grote businessman voelen.
@artje: +1
150.000km in een A3 Sedan S-line 1.6tdi S-Tronic gereden. Werkelijk niks qua problemen met de auto gehad. Snel genoeg, net verbruik en prima wegligging.
Meest gezocht, meest doorsnee. Boring. Fijne kilometervreter maar verder…gaaap..
Vandaag weer eens een Audi A6 3.2 v6 quattro zien staan in de garage met een uitgerekte distributieketting, dan ben je wel even genezen om een gebruikte Audi aan te schaffen.
Ik was er mt mijn Trafic om mijn zomerbanden er weer om te leggen, ben blij dat zulke reparaties mij tot op heden nog bespaard zijn.

Monteur had het over 2 rooitjes , het hele motorblok lag er naast. Wel handig van Audi dat je het hele voorste subframe kan laten zakken, dat bespaarde een hoop tijd volgens de monteur.
Die vier ringen van Audi – dat zijn toch de olieschraapveren van de 2.0 die ze vergaten in te bouwen?
Voor mij hoeft dit niet, tenzij je een S3 of RS3 bestelt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).