Audi A5 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 52 Reacties

Met een strakke styling, mooie materialen en dikke motoren kwam de A5 op menig verlanglijstje met stip in de hoogste regionen binnen. De A5 is al weer zeven jaar op de markt is en het occasion aanbod is ruim, maar er zijn helaas ook genoeg aandachtspunten.

Van de drie carrosserievarianten zijn de coupe en cabriolet hele logische, de Sportback is een vreemd eend in de bijt. De vierdeurs coupe schurkt wel heel erg tegen de A4 (Avant) aan, maar kopers wisten de Sportback meer dan goed te waarderen. De A5 Sportback werd namelijk de meest verkochte carrosserie.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ruim 500 exemplaren van de Audi A5 te vinden.
 • 23% is een cabriolet, 36% is een coupe en de rest zijn Sportbacks.
 • Ruim 26% heeft een dieselmotor.
 • Bijna 60% heeft een automatische versnellingsbak.
 • Meer dan 65% heeft lederen bekleding.
 • Veel A5’s hebben parkeersensoren, een navigatiesysteem en/of stoelverwarming.
 • Prijzen beginnen bij 15.000 euro.

Pluspunten

 • Styling
 • Prestaties
 • Uitrusting
 • Rijeigenschappen, vooral van de Quattro’s.

Aandachtspunten

 • Multitronic heet in de volksmond ook wel Multitrauma: het is niet de beste bak die Audi ooit gebruikte. Problemen kunnen zijn: schokkend schakelen, een erg abrupte acceleratie vanuit stilstand en moeizaam achteruit manoeuvreren bij koude temperaturen.
 • Bij de handgeschakelde versies: controleer of de koppeling schokvrij aangrijpt.
 • Controleer bij de S-tronic automaten met dubbele koppeling of ze soepel en schokvrij schakelen.
 • Olieverbruik 2.0 TFSI motoren: een aanpassing aan de carterventilatie kan dat verminderen, maar alleen nieuwe zuigerveren zou probleem helemaal verhelpen. Dat is zo duur dat het goedkoper is om er af en toe olie bij te gooien.
 • Kettingspanners distributieketting 1.8 en 2.0 TFSI kunnen defect raken en dat kan tot serieuze motorschade leiden. Er zijn coulance regelingen. De kettingspanner kan ook al vervangen zijn, dus controleer dat.
 • De afvoer van de wateropvangbak onder de voorruit kan verstopt raken. Daaronder zitten de computers en die houden niet van water.
 • Elektronica: infotainmentsystemen willen wel eens vastlopen, parkeersensoren geven soms de geest, dus controleer de werking.
 • De elektrische parkeerrem weigert soms los te komen, waardoor je niet kan wegrijden.
 • De wervelkleppen van de 2.7 en 3.0 TDI slijten en geven dan een foutmelding. Een specialist verwijdert ze, de dealer kan soms met coulance de reparatie uitvoeren.
 • Vanaf bouwjaar 2012 zijn er diverse klachten over de elektrische stuurbekrachtiging: zwaar of te licht sturen, niet centreren na uitsturen, een vaag stuurgevoel en een soort “knik” in het stuur.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!52 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Blijft toch een schitterende 4-zits Cabrio. Zowel mijn vader (diesel) als mijn moeder (benzine) heeft er een en ze zijn beide probleemloos. Beide handbakken, die prima aanpakken: Ja, de 2.0 TFSI verbruikt iets olie, maar niet excessief veel. De A4 V6 Cabrio hiervoor verbruikte het dubbele.

En die wateropvangbak (voor) moet je altijd even schoonmaken. Maar dat geldt voor elke auto, eigenlijk. Als je hem netjes houdt, heb je minder snel verstoppingen.

Het zijn hele fijne auto’s voor elke dag. Lekker comfortabel, mooi stabiel op de snelweg en lekker veel koppel onderin. Het zijn geen scheurmonsters, maar daar zijn ze ook niet voor gebouwd.

Ik zou de RS5 Cabriolet wél afraden. Omdat het een RS label heeft denk je dat ie heel snel is, terwijl in het dagelijks gebruik een S5 sneller aanvoelt. Want hoger koppel en lager gewicht.

@gtwillem:
Dat zal allemaal best, maar als ik zo’n waslijst met mogelijke drama’s lees breng ik mijn euro’s wel elders..
10 tegen 1 dat ik er nog een leukere auto voor terug krijg ook.

Daarnaast rijdt elke zichzelf respecterende drugsrunner hier in 010 met zo’n hok en dat is ook geen pluspunt..
@tupperware: inderdaad, mogelijke drama’s. Als je ze gewoon netjes bij de dealert brengt voor onderhoud is er niet zo veel aan de hand, weet ik dus uit ervaring ;-)

De A5 Cabrio is een auto die erg goed doet waar die voor ontworpen is, dus ja, er zullen leukere auto’s voor het geld te vinden zijn. Maar als Cabrio zijn het een fijne, ruime, vlotte en comfortabele kilometervreters. Dus in zijn klasse een heel goede aanbieding.

Dat de Drugsrunnert bij bezorgd met een A5 is inderdaad zonde. Vanaf 2005 ongeveer is Audi gaan appelleren aan een publiek dat voorheen voornamelijk BMW en Mercedes koos. Dat is inderdaad wel jammer.
@gtwillem:
Dat laatste vind ik helemaal niet jammer, nu kan ik weer met goed fatsoen in zo’n heerlijke BMW of Mercedes stappen..
@tupperware: die blijven onverminderd populair, ze hebben er gewoon een merk bij.
Als je de meeste problemen wil skippen, ga voor een ongeblazen variant.

Mijn eerste A5 was een 3.2FSI en daar heb ik (buiten standaard onderhoud) nooit iets meer gehad. Het enige vreemde was dat je het overgangspunt tussen FSI en non-FSI (2800 toeren ongeveer) best goed voelde bij dat blok.

Ga je voor een S5, pak dan de pre-facelift. Dit was een 4.2 V8 en die vind ik zelf fijner rijden dan de 3.0TFSI uit de nieuwere modellen.

Overigens vreet een A5 raam motoren (omdat het raam elke keer open en dicht gaat bij het openen van de deur). Die krengen gaan 3 jaar mee.
@OverSoft: de 4.2 S5 is een leuke auto, want V8, maar de handbak had veel kuren (automaat kwam veel later op de markt volgens mij), de V6 is sneller, zuiniger en stuurt beter. Je moet dus wel heel erg van een V8 houden om de nadelen te compenseren. Zoek dan een B5 RS4, magische auto ;-)
@gtwillem: Sterker nog, de bak en koppeling zijn exact hetzelfde als bij de 3.2 V6. Bij de 3.2 gaan die tussen de 80dkm en 100dkm mee, in de S5 40dkm.

Daarom ben ik ook voor de 3.2 gegaan. ;)
@OverSoft: wow, ik ben er gewoon even stil van…

Het is toch belachelijk dat meevallen betekent dat het pas na 100k kapot is? Wat een ontzettende problemen worden hier opgesomd. Ik hoor en zie overal om me heen dat vag grote kwaliteitsproblemen heeft maar dit slaat werkelijk alles. Het is tegenwoordig niet meer dan normaal dat een auto zonder grote problemen de 2,5 tot 3 ton haalt maar bij audi dus niet.

Ik ga ff kijken of ik mijn kaak weer omhoog krijg, wat een bak ellende zeg…
@lekbak: Ik weet niet hoelang een koppeling bij jou meegaat, maar bij de meeste auto’s is dat bij 80dkm wel gedaan… Zeker bij handbakken boven de 200pk…

De bak heeft verder helemaal geen problemen…

Ik heb de auto (die ik overigens nog steeds heb) al 40dkm zonder ook maar 1 probleem gereden (op haperende raam motoren na dan).
@OverSoft: ik heb geen idee hoe lang koppelingen mee gaan bij mij. Ik heb 3 auto’s met complete historie en allemaal hebben nog de eerste. Mijn vorige auto’s idem en er zit eentje bij die de 5 ton voorbij is, dat is een 150pk turbodiesel die nog geen enkele storing heeft gehad, enkel onderhoud. Maar dat is een w124 Mercedes, veel beter is er niet.

Overigens heb ik pas net mijn eerste niet Mercedes gekocht en tevens de eerste auto van na ’95. Het is tegenwoordig toch minder goed dus afwachten…
@lekbak: Handbak? Want ik heb al flink wat koppelingen versleten in mijn leven. En dat maakt niet zo heel veel uit bij welk merk.

Een handbak met 5 ton er op kan ECHT niet meer op de eerste koppeling rijden, dat is gewoon onmogelijk.
@OverSoft:
Misschien moet je toch die linker poot eens van dat pedaal afhalen als je de koppeling niet gebruikt..

Echt, die platen gaan dan echt significant langer mee..
@tupperware: Super grappig natuurlijk… Ooit een auto gehad met meer dan 250pk? Nee, moet je eens proberen…

Overigens zijn het ook niet alleen mijn woorden, volgens Audi zelf moet de koppeling om de 100k vervangen worden. (Zoals dat een BMW 530d, of een C320CDI of een GTI ook moet…)
@OverSoft:
Alsof dat er toe doet, vol over het circuit boenderen met een auto die iets minder vermogen heeft is ook geen zegen voor het frictie materiaal. Per slot van rekening zorgt een zichzelf respecterend merk dat de koppeling past bij het geleverde vermogen.

Dus, er zijn 2 opties: 1 ze gebruiken daar inferieure onderdelen, 2 jij kan gewoon niet rijden..

Ik twijfel in dit geval aan beide..
@tupperware: Je bent gewoon een totale lul, je kent me zo goed… En ja, natuurlijk maakt vermogen uit… Volgens mij mis jij ergens een natuurkundige knobbel.
Daarnaast heb ik mijn A5 toendertijd gekocht met 90dkm op de teller en de koppeling vervangen bij 100dkm… 90dkm waren dus niet mijn rij kilometers…

En dat je moeder haar voet op de koppeling houdt tijdens het rijden, betekend niet dat de rest van Nederland dit ook doet…
@OverSoft: 80.000km en de koppeling is op…of je kan niet rijden/schakelen/koppelen of het is troep uit een “degelijke” fabriek.
@OverSoft: allemaal handbak ja. Ik zal het je nog sterker vertellen, de rijinstructeur waar ik mijn rijbewijs heb gehaald gaat volgend jaar met pensioen. Deze heeft in zijn gehele carrière nog maar één keer de koppelingsplaten vervangen bij een auto terwijl hij de auto’s de laatste 20 jaar pas bij 4 ton weg doet.

Voornamelijk binnen de bebouwde kom gereden en uiteraard beginnende bestuurders…

Owja, de 6 cilinders van Mercedes hebben geen handbak maar alleen automaat.
@OverSoft: rij nu zo’n 103k met de originele koppeling van een 260nm koppel bij 1750 toeren turbo diesel en rij vooral vlot door (ondanks het vermogen van maar 110pk). Dus er wordt heel wat geschakeld. Maar het zou me zeer verbazen als deze koppeling er binnen 20k uit moet…

Met de Peugeot 307/op benzin/lpg, een Leon 1.6 op benzine/lpg en een 206 diesel waren de koppelingen wel voor de 120k versleten. Maar toen was ik ook nog jong zullen we maar zeggen.
@gtwillem: ehh, B7 bedoelde ik. De B5 is wel sneller, mocht dat je ding zijn.
@gtwillem: mwa, super charger op de B7 schroeven, kom je al een heel eind
@OverSoft: even een vraagje; porsche heeft ook hetzelfde met de raampjes (althans de 997) gaan die ook maar – 3 jaar mee?
@888natan: Geen idee, ik heb geen 997. :P
Vervangen bij een A5 kost rond de 100 euro, ik gok dat je bij een 997 iets meer kwijt bent.

Bij de 3 serie van een collega gaan ze er ook hard doorheen, dus ik gok dat het niet persé een VAG kwaaltje is. (Waar overigens Porsche ook deel van uitmaakt)
@OverSoft: Oke bedankt! Toch een duur grapje voor zoiets kleins zeg.

Hopen dat jij een uitzonderlijke A5 hebt! :)
@OverSoft: nou het kan ook anders: ik heb een e46 coupe uit 2004 met inmiddels een mooie 320k km op de teller en gewoon de originele raammotoren en mechanismen, ondanks dat het het een vergelijkbare raamconstructie is.
@erwh: Mijn collega had eerst een E92 coupe (335d) waarbij hij beide kanten al een keer vervangen had. Inmiddels heeft hij een 328d touring, waar het uiteraard niet speelt.

Laten we het er maar op houden dat ze vroeger wat stevigere spullen installeerden. ;)
Hé, eindelijk weer eens een normaal artikel.
@gop1:
Mwah, over het artikel over de 4C spider heen gelezen zeker..?
Stuurbekrachtiging is inderdaad een vaag verhaal, zijn al updates voor geweest, maar de klachten blijven. Voor de rest een heerlijke auto, de sportback vind ik een van de mooiste auto’s die je vandaag de dag kunt kopen. En haal er niet een met een multitronic, een CVT is ook als ie niet stuk gaat al waardeloos. Bouwkwaliteit is zeer goed, autobild heeft ooit na 100.000 km een A4 (technisch bijna identiek) uit elkaar gesloopt, Een hitteschild bij de uitlaat zat niet helemaal goed vast en het dopje voor het sleepoog was verkleurd, de rest zag er nog uit alsof het gister de fabriek uit kwam.
Het is wel een hele waslijst met aandachtspunten echt een VAG product lekker Premium.
Kom op zeg. Op de multitronic en S-tronic bak na, en bij de handbak de koppeling, zijn de bakken best degelijk.
En op olieverbruik en distributie na zijn de benzine-motoren ook niet echt een probleem.
En bij de diesels hoef je alleen bij de 6-cilinders je zorgen te maken om de wervelkleppen.
En wat besturing betreft hoeft je auto alleen maar niet te nieuw te zijn.
Nou, vooruit. Allerlei elektronische treurnis zou ook jammer zijn. Maar zoiets komt zelfs wel eens bij andere merken voor.

Kortom: de verf glimt, het interieur is fraai, en de motoren zijn best snel als ze het doen.
Waar hebben we het helemaal over?
@mout: veel aandachtspunten vallen onder normaal regulier onderhoud tenzij je iedere auto wilt vergelijken met een toyota hilux of een andere auto die zonder liefde overleeft. Maar ik heb de indruk dat mensen hier het liefst beginnen te bashen op vag zonder het te lezen of er iets verder over na te denken. Wat zich vaak uit in comments zonder onderbouwing met als enige inhoud vag=kut.
@marc94: Klinkt logisch. Maar toch: Vergelijk de aandachtspunten van een paar andere video’s eens. Bijvoorbeeld 9-3, C70, of Dacia. Of, in minder ‘degelijke’ hoek elke Jag, Dacia, Lancia, Fiat, Citroën of Renault.
Het probleem met het lijstje bij deze A5 is dat op het afstellen van de ramen en het voorkomen van lekkage via de lekbak na, alles meteen ontzettend ingrijpend is. Dat is fundamenteel anders bij al die andere lijstjes.
@marc94: wel goed samengevat: VAG=kut, met een citroen XM of lancia gamma, om waar wat te noemen,heb je minder problemen en dat soort auto’s wordt alleen maar afgefakkeld op basis van vooroordelen.
@mout: Olieverbruik? Google maar eens op problemen olie verbruik TFSI. Is niet alleen de 2.0 maar ook de 1.8. Er staat hier een 1.8TFSI uit 2010 en die lust ook best een liter op 7500km.
Verder ook problemen met een motorsensor en voorwielophanging… Audi, niet echt premium anders dan het prijskaartje.
@disco3hse: ach ja, leer je mee leven, de oplossing is er, vervangen van zuigerveren en de cilinderwand honen maar das zoals gezegd duurder als af en toe olie bijvullen
Klinkt als een groot probleemhok.
Olieverbruik komt bij de 2.0 echt heel vaak voor. Coulance pas bij meer dan 1 liter olie op 2000km, minder dan 5 jaar oud en minder dan 100.000 km. PRO TIP: zoek een Audi dealer net over de grens in Duitsland. Die vraagt de coulance rechtstreeks bij de fabriek aan en zo passeer je Pon. Meer en langer coulance en sowieso goedkopere onderdelen en lager uurloon. Is wel een ritje waard. Opgerekte kettingen en kettingspanners vliegen er ook door heen. DSG koppeling problemen en mechatronic problemen… Neem een diesel met een handbak en je kan redelijk probleem vrij rijden
Ah het is dus normaal dat mijn Passat zo vaak stuk is.
Voor mijn week handel ik technische schades af voor alle merken en types auto’s. Elke merk en model komt wel eens voorbij. Audi’s en Volkswagens? Elke dag, vaak meerdere. Olieverbruik, kettingen en versnellingsbak problemen. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat deze auto’s nog zo populair zijn…
Pfff… Ik zie de Audi dealer rekeningen al weer voor me. Laat maar staan deze premium Volkswagen.
@schellekens006: daarom staan de dikste audi’s ook altijd bij de voedselbank.
Alleen de RS5 vind ik interessant, die heeft imo de minste klachten.
Kommer en kwel dus…
Tja als je nou nog niet weet dat de inruilprijzen van die leuke dikke Au(heb ik)die niet voor niets zo laag zijn…. Alles met turbo van Vag is oppassen, Audi’s zitten stampvol elektronica (als de vorige eigenaar de optie lijst juist heeft gebruikt) en het is en blijft zoveel mogelijk geld binnen harken voor een massa product dat bestaat uit dood ordinaire onderdelen. Die zijn meestal door de krentenkakkers bij VAG gespecificeerd en moeten door leveranciers tegen extreem scherpe tarieven worden geleverd… Als je dan nog gek op kijkt dat de rekening vaak hoog is voor de klanten dan laat je je wel makkelijk beetnemen. De prijs van veel onderdelen wordt bepaald om ook op een Skoda nog winst te kunnen maken. Maar die onderdelen zitten wel in jouw Audi van 2x de verkoopprijs…
Overigens hebben de meeste merken met leuke elektronisch aangestuurde features last van dit fenomeen… Een paar uitzonderingen… En dat zijn helaas vaak de merken met slechte winstcijfers… You do the math.
Ik vind het eigenlijk wel mee vallen allemaal.Kettingproblemen bij de TSI`s en de CVT is ruk, niets nieuws toch?
Wat is zo een rs5 toch moeilijk dik met zo een V8
oh ja een bmw is echt probleemloos (e90) (e60) , ketting , turbo’s , elektronica
Olieverbruik als dit is niet normaal meer…mijn lexus gs krijgt om de 15duizend netjes zijn beurt en als je naar de peilstok kijkt dan zie je Olieverbruik nihil…

En ach ja audi heeft bij 4% van zijn auto’s motorstoringen en een honda bijvoorbeeld slechts 0,29% en maar roepen dat er geen verschil in kwaliteit is ?!
Ik heb de coupe altijd heel erg mooi gevonden. Ja, alle Audis zijn het zelfde laken een pak, maar als je dat even vergeet is het gewoon een prachtige coupe.

Gewoon eentje met die atmosferische 3.2 V6 en handbak nemen en je omzeild in ieder geval een heleboel probleemmotoren. Kek kleurtje erop (dus niet zwart, grijs of zilver…), niet te grote wielen eronder en je hebt wat mij betreft een winnaar.
>De afvoer van de wateropvangbak onder de voorruit kan verstopt raken.
>Daaronder zitten de computers en die houden niet van water.

Dit doen Vag auto’s al sinds het begin des tijden, waarom gebeurt dit nog steeds?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).