Audi A8L 50 TDI: rijtest en video

Auteur: , 42 Reacties

Weer helemaal fris en nieuw.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER]

Wat is het
Formeel is het de vierde generatie A8, maar het is wel het vijfde topmodel van Audi. De allereerste ging namelijk door het leven als Audi V8, om maar meteen duidelijk te maken dat ze in Ingolstadt meer kunnen dan alleen maar vier- en vijfcilinders bouwen.

Audi A8L 50 TDI

Hoe rijdt het
Comfortabel. Het standje “Dynamic” bij Audi Drive Select doet nog een poging om van een meer dan vijf meter lange TDI iets sportiefs te maken, maar overtuigend is dat niet. Een lange A8 met een zijdezacht snorrende V6 TDI koop je vooral om heel ontspannen kilometers te kunnen maken. Dat is waarin het nieuwe vlaggenschip van Audi dan ook excelleert. Met voor mijn doen nette, maar door de KLPD minder gewaardeerde snelheden op onze A-wegen en wat stadsverkeer bleef het gemiddelde verbruik op minder dan 7 liter per 100 kilometer steken. Niet slecht voor een 286 pk sterke, grote limousine met vierwielaandrijving en automatische versnellingsbak.

Audi A8L 50 TDI

Motoren
Wie gewend is dat er bij Duitse premium auto’s hele ritsen aan motoren beschikbaar zijn, komt toch een beetje bedrogen uit. Bij lancering is er de keuze uit twee drie liter grote turbo geblazen V6 blokken. Eén ervan drinkt diesel en de andere lust graag een slokje benzine. Om met die laatste te beginnen: we kennen dat blok onder andere uit de S4, voor de A8 krijgt deze de typeaanduiding 55 TFSI mee en het blok pompt er 340 pk uit. Later volgen ook nog twee achtcilinders: de 4.0 TDI met 320 kW/435 pk en de 4.0 TFSI met 338 kW/460 pk. Welke typeaanduiding die gaan krijgen is nog niet bekend, daar zijn ze nog even over in vergadering in Ingolstadt. En ondanks dat we bij iedere generatie weer horen dat dit toch echt misschien de allerlaatste, ja nu echt he, want het kan niet meer, komt er toch gewoon een W12 met zes liter inhoud.

Voor de milieu hippies komt er ook nog een A8 e-tron quattro plug-in hybride met een 3.0 TFSI en elektromotor. Gezamenlijk leveren die een vermogen van 330 kW/449 pk en 700 Nm koppel. De lithium-ion batterij levert voldoende energie voor zo’n vijftig theoretische emissievrije kilometers, maar dat zal in de praktijk een stuk minder zijn. Wat mooi is, is dat de batterij kan worden opgeladen met Audi Wireless Charging, dat werkt middels inductie. Inpluggen is dan verleden tijd.

Alle motoren die geen plugin hybride in de typeaanduiding hebben, zijn stiekem toch een beetje hybride. Onder de kap zit een zogenaamd mild hybrid systeem, maar je zou het ook start-stop-plus mogen noemen wat ons betreft. Een slimme startgenerator (BAS) werkt met het 48-volt elektrische systeem en dat kan er voor zorgen dat de brandstofmotor uitgeschakeld wordt op het moment dat de bestuurder zijn gas loslaat. De motor blijft uit totdat de bestuurder het gaspedaal weer intrapt. Gezamenlijk leveren deze maatregelen een brandstofbesparing op die kan oplopen tot 0,7 liter per honderd kilometer.

Audi A8L 50 TDI

Zijn er nog minpunten
*Mompelt iets over de prijs*. Laten we het eenvoudig houden: een auto als deze is niet voor iedereen weggelegd. De aanschafprijs komt voor de meeste mensen dichterbij de prijs voor hun eerste huis, dan bij het bedrag dat ze in heel hun leven aan auto’s uitgeven. Een A8 is er vanaf € 105.185, maar in deze klasse plegen mensen nogal rijkelijk te kiezen uit de optielijst. Op de testauto zat voor dik 70 mille (!) aan opties en nee, dat is nog niet eens full-options, maar wel bijna.

Qua sturen is deze A8 niet heel erg spannend, maar daar is ie dan ook niet voor bedoeld. Een S-line pakket zorgt straks voor iets meer rijplezier en er komt ongetwijfeld een S8 waarmee het beter hoeken is.

Audi A8L 50 TDI

Killer features
Het interieur. Daar is Audi uberhaupt wel goed in, maar met de nieuwe generatie binnenkanten overtreft Audi zichzelf weer eens. Zoveel mogelijk knoppen hebben het veld geruimd, analoge meters zijn er ook niet meer en in plaats daarvan zijn er drie mooie, grote schermen. De meeste zaken worden bedient door middel van touchscreens (met haptische feedback) en gelukkig is Audi er in geslaagd dat lekker te laten werken. De afwerking en materiaalkeuze zijn verder subliem, heel veel beter wordt het zelfs niet als je bij Bentley of Rolls-Royce winkelt.

Qua onzinnige, maar wel lekkere features weet Audi ook weer een nieuwe stap te zetten. Niet alleen hebben alle passagiers de mogelijkheid tot verwarmde, gekoelde of met massagestand uitgeruste stoelen, ook aan de voeten van de man rechts achterin is gedacht. Die voetsteun rechts achterin is optioneel met verwarming én massage uit te rusten.

Audi A8L 50 TDI

Mocht je toch zelf achter het stuur moeten kruipen, weet dan dat A8 weer met meer assistentie- en veiligheidssystemen is uitgerust. Het zijn er inmiddels 40 stuks en de Audi AI traffic jam pilot gaat functies van de bestuurder volledig overnemen bij fileverkeer tot 60 km/u op provinciale wegen en snelwegen waarvan de rijbanen door vangrails zijn gescheiden. Zelf sturen hoeft niet meer en de A8 waarschuwt je zodra je wel actie moet ondernemen. Ook cool zijn de Audi AI remote parking pilot en Audi AI remote garage pilot die de A8 zelfstandig in of uit een parkeerplek of garage sturen terwijl de bestuurder niet in de auto hoeft plaats te nemen. Het zal nog wel even duren voordat het overal is te doen, maar technisch gezien kan het nu al.

Audi A8L 50 TDI

Alternatieven
Casper was best te spreken over de Lexus LS, maar ook de BMW 7-serie en de Mercedes S-klasse horen in dit rijtje thuis. Qua technologie troeft Audi ze allemaal af, vooral qua bedieningsconcept in het interieur. Vorsprung durch technik is voor deze generatie Audi A8 geen holle frase. De andere Duitsers verslaan de A8 nog wel op het aanbod aan motoren, maar er komt vast nog van alles aan uit Ingolstadt.

Conclusie
De A8L 50 TDI is geen auto waar je superlatieven op los qua prestaties, maar het is dan ook “maar” de instap-TDI van de range. Maar qua technologie, comfort en de WOW-factor van het interieur laat Audi iedereen nu achter zich. Het interieur is dé benchmark en niet alleen voor deze klasse, maar ook voor auto’s die nog duurder zijn. Filmpje!42 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik vind het een fraaie bak! Deze kleurstelling is wel heel ‘veilig’, zeker als je dan leest dat er voor 70k(!!) aan opties op zit (dat zie ik aan het interieur persoonlijk niet terug bijv.) maar verder echt een net ding. Mooi ook dat ie er gewoon komt met dikke V8 diesel. Hoort gewoon in zo’n bak vind ik.
Sjieke auto misschien wel de perfecte auto om in gereden te worden. De A8 heeft clean en tijdloos design. De huidige 7-serie heb ik niks mee, de XJ is mooi maar is toe aan vernieuwing. De LS is best wel druk en zal om die reden sneller gedateerd overkomen.

De S-Klasse is net als de A8 de juiste mix van sterke eigenschappen.
Ik heb laatst bij de dealer een filmpje mogen zien van de luchtvering, hoe deze inspeelt op verkeersdrempels en een eventuele impact in de flank. Dat is echt next level! Ik vind de neus van deze A8 wat minder geslaagd met al dat chroom, maar het totale plaatje is top.
@ihrte: lol, next level. Heeft de Lexus LS al even hoor… Die gaat zelfs omhoog als je komt aanlopen, zodat de instap makkelijker is. Nog nét even meer… Maarja, nadeel bij Lexus in Europa : niemand die het weet
@svenska_aeroplan_ab: Nee inderdaad, hebben die uberhaupt nog een dealer in NL?
@ihrte: Louwman
@svenska_aeroplan_ab:

De A8 komt ook omhoog met deze optionele luchtvering
@prop: ook bij het instappen of alleen tussen de rijmodi? Niet dat het veel uitmaakt, lexus was inderdaad eerder…
@ihrte:

LOL .. kijk effe ouwe dealer filmpjes op YouTube ..
Allemaal van die next level shit ..

Toen vonden ze ook elk jaar opnieuw het wiel uit ..
@ihrte:

Smaakt naar gravel, the next level!

https://youtu.be/8loQIfMf5xE
Bedankt voor de review mannen! Wel een erg goedkoop aandoend interieur, doet Mercedes, BMW en Lexus toch vele malen beter. Zelfde niveau zullen ze ook nooit bereiken als ze onder de vleugels van VAG blijven. En het blijft in de basis een voorwielaandrijver… Toch wel een no-go in deze klasse.
@maxidyne: Haha, BMW maakt betere interieurs dan Audi. Het jaar is nog maar 3 maanden bezig en de beste grap van het jaar is al gemaakt. Proficiat!
@maxidyne: wat een negativisme. Het artikel zegt dat het interieur op Bentley en Rolls niveau is, tikkie hoger dan BMW en Mercedes dus. En tja, deze wagen is in de basis natuurlijk een vierwielaandrijver.
@mashell: in de basis is de lay-out niet ideaal.

Maar Audi schijnt te zweren bij de rechtuitstabiliteit die een DKW 2.0 lay-out met zich meebrengt.

Liever een BMW of Mercedes, dat interieur mogen ze houden.
@maxidyne:

Gewoon hetero worden ..
Dan stoort het allemaal niet meer zo ..
@lincoln: Daar kan je wel een punt hebben, ik kan mij ook zo druk maken om niks.
@lincoln: Die hoop heb ik jaren geleden al opgegeven. Ik kijk dus nog maar eens tevreden naar m’n Audi interieur.
@maxidyne: Geef mij maar een hard plastic interieur. Als ik er dan een kopstoot tegen geef blijft mijn hoofdafdruk er permanent instaan. Al die zachte en dure rommel is voor watjes.
@maxidyne: Ik heb nu een BMW, maar om eerlijk te zijn kan deze echt niet am het interieur van een Audi tippen. Mijn inziens heeft Audi al jaren het beste interieur en entertainment systeem. Nu heb ik de BMW voor het rijden, maar ben stiekem toch wel jaloers op deze bak.
Als het je om dat gave interieur te doen is krijg je dan niet hetzelfde interieur in de A6 en A7 met daaromheen een leukere wagen voor een lagere prijs?
@mashell: basis prijs van a6 en a7 is toch lager?
Mooie kleurstelling! Van binnen ziet het er goed uit, maar dat mag ook wel voor een auto van 175.000 euro.
Konden ze geen kleinere grill verzinnen voor deze auto? Ik vind het niet echt bij deze auto staan.
@rufctr01: Dat van die grille snap ik ook nog steeds niet inderdaad.
Waarom staat er Meiden van H… in dat dashboard?
@alcantara: haha ik zag em ook. Smeerpijp die Wouterrrr
De bimmer! Zowieso geen Audi op de A7 na.
@jaso013: Hoe is het ook weer ” de korste weg tussen München en Stuttgart is de A8″ .
Het staat er echt!
@wimof: dan rijdt ik wel een stukje om. Geen probleem.
@wimof: Alleen met een Audi wil je de kortste weg.
@frederik: Vergeet het, tijdens de vergelijkende testritten mochten we uitvlooien waarom we nou die of diegene verkiezen, onderschat Audi niet, en met de dag nog minder.
De tijd zal leten welke van de 4 (Lexus, BMW, MB of Audi) het beste is. Maar het hangt natuurlijk van de criteria af. De een houdt van chinese styling en staat graag drie keer per maand met een storing bij de de dealer en de ander rijdt wat anders.
Ik zag hem laatst in het wild rijden. Een zwarte. Wel met net te kleine wieltjes. Het enige wat ik dacht: wat is het ding lelijk! totaal geen verhoudingen. En dan die grille. Wat een muil. Wanneer je vouw er zo één heeft, dan loop je vanzelf weg.
En een fetisjist van “subjectieve kwaliteitsbeleving” ben ik nog nooit geweest. Dus ook hier trekken ze mij niet mee over de streep.
Ik hoor echter ook niet tot de doelgroep. Dus wie geeft een ruk wat ik denk.
Dat hoeft de tijd niet te leren, deze 4 zijn al diverse malen naast elkaar gezet in reviews. Met telkens dezelfde conclusie: de S en LS zijn de benchmark in deze klasse, de A8 en 7 beduidend minder…
@svenska_aeroplan_ab: grappig. De laatste test die ik las van de nieuwe Lexus LS was, leuk maar helaas nog steeds een “net niet auto”. Vooral de electronica was nog steeds niet bij de tijd. Dat was uiteraard in de Duitse autopers.
Volgens mij maakt het in deze klasse allemaal niet zo veel uit, comfortabel rijden ze allemaal, stil zijn ze allemaal, ruim zit je in allemaal. De verschillen in het Golf segment zijn veel groter dan in dit S-klasse segment.
Ik ben toch behoorlijk kritisch op dat interieur. Gereden met de A7 en ja het ziet er fantastisch uit maar het werkt, in mijn beleving, minder prettig dan combinatie draaiknop en touchscreen. Bovendien vind ik het 2e scherm slecht gepositioneerd. Ja je kan de navi ook voor je neus zetten maar de oplossing van Mercedes met de 2 schermen op dezelfde hoogte voor het oog werkt toch aanzienlijk prettiger. Qua materiaalgebruik en afwerking is het wel ontzettend goed.
Licht dat nou aan mij?

Wat wordt een hondslelijke grill wordt dat… De allereerste single-frame grill was briljant, maar nu lijkt het wel of ze met vleeshaken en alle geweld proberen de grill verder over de neus heen te trekken. Elke vorm van elegantie die ze hadden(verborgen onder oerdegelijke derrick-saaiheid), verdwijnt en worden ze karikakturale gedrochten van zichzelf… Het zal voor de rest ongetwijfeld hoogstaande techniek hebben en buitenaards luxe en afgewerkt zijn…
In dat filmpje waar die luchtvering omhoog komt zie je een W12 badge. Het is dus wel zeker dat die er komt.
Qua design slaat deze A8 de plank zowel op exterieur- als interieurgebied volledig mis. Het met chinees chroom gespekte en fantasieloze, met een liniaal getekende design is een gedrocht en het zwarte glimmend plastic in het interieur is gewoon een smoezelige bende van vingerafdrukken – prut.
@intimrasiert: dat laatste ben ik zo erg met je eens; schoon ziet het er wellicht gelikt uit maar na een paar keer gebruiken is het een bende
Ja het interieur met 2 schermen in wel mooi, maar zoals in het andere filmpje te zien is, zit het wel snel vol met vette vingers. Das wel echt een nadeel van touchscreen ten opzichte van een controller zoals Mercedes die gebruikt. Ik heb de keuze niet, maar zou met een grote boog om de A8 heen lopen, en voor een S gaan. Vind ik toch iets chiquer, zeker van binnen wat knusse en minder klinisch.
Wat een saaie wagen, 0 uitstraling. Echt m.i. de minste Audi van het moment. Niets bijzonders, wagen maakt niet hebberig. Totaal achterhaald ontwerp. Dan toch maar een S klasse of originelen Lexus LS.
Deze Audi, snel vergeten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).