Audi Q8 50 TDI: rijtest en video

Auteur: , 80 Reacties

Het nieuwe smakelijke hapje van Audi met een lekker ouderwets tokkelende TDI in het vooronder.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het
Audi’s antwoord op de rare bastaard kruisingen tussen een SUV en een coupé, ooit gestart door Ssang Yong, daarna opgepakt door BMW (X6 en X4) en ook door Mercedes-Benz met diverse coupé varianten van de softroaders.

Zoals Audi het zelf omschrijft biedt de Audi Q8 de ruimte van een SUV, gecombineerd met de sportieve carrosserielijn van een vierdeurs coupé. De designers van Audi zijn er drukker mee geweest dan bij BMW en Mercedes-Benz, want de Q8 is veel ingrijpender verandert dan bijvoorbeeld de X6 en GLE Coupé. Bij de concurrentie werd alleen het dak iets ingekort en de achterklep schuiner gedrukt, lekker makkelijk. Aan de Q8 hebben de designers (en engineers) van Audi duidelijk meer werk gehad.

Audi Q8 50 TDI

De Q8 deelt de technische basis uiteraard met de Q7, maar qua uiterlijk zijn de veranderingen ingrijpend. De Q8 heeft shooting brake (of Sportback) achtige lijnen. Het is uiteraard afhankelijk van smaak, maar persoonlijk vind ik het een elegantere auto dan de concurrentie.

Hoe rijdt het
Iets scherper dan de Q7, maar de verschillen zijn uiteraard erg beperkt. Voor zo’n grote (en hoge) auto helt de Q8 maar weinig over en er zijn bakken vol met grip. Dat alles met dank aan quattro vierwielaandrijving en de moddervette 285/40 banden rondom. Dat is serieus veel rubber, wat zich terugvertaalt in een Q8 die lekker blijft plakken. Veel spannender wordt het verder niet, want de besturing en onderstel zijn niet heel communicatief.

Audi Q8 50 TDI

Voor de voortstuwing kiest Audi in eerste instantie voor de 50 TDI. Gezien de nieuwe naamgeving van Audi is dat helaas geen vijf liter grote diesel, het cijfer van 50 geeft aan hoeveel vermogen de Q8 heeft. Onder de motorkap is de bekende 3.0 TDI te vinden. In deze trim produceert de V6 286 pk en 600 Nm aan koppels. Dat zit altijd wel snor bij de dikkere TDI’s van Audi. Voor de topsnelheid hoeft de begrenzer niet in actie te komen, want bij 245 km/u wint de luchtweerstand het van de diesel-pk’s. De sprint naar de 100 doet de Q8 in 6,3 seconden. De Q8 50 TDI is dus zeker geen langzame jongen, maar spannend snel is de Q8 ook weer niet. Het is een beetje de makke van alle grote SUV’s die (te) veel gewicht mee torsen en een (te) groot frontaal oppervlak (en daarmee luchtweerstand) hebben: met meer dan 400 pk worden ze pas een beetje leuk en het liefst hebben we er meer dan 500. We kunnen altijd nog bescheiden blijven…

Audi Q8 50 TDI

Wat fraai is, is dat iedere Q8 een beetje hybride is. Onder de kap zit een zogenaamd mild hybrid systeem, maar je zou het wat ons betreft ook start-stop-plus kunnen noemen. De startgenerator (BAS) werkt met het 48-volt elektrische systeem en dat kan er voor zorgen dat de brandstofmotor uitgeschakeld wordt op het moment dat de bestuurder zijn gas loslaat. De motor blijft uit totdat de bestuurder het gaspedaal weer intrapt. Gezamenlijk leveren deze maatregelen een brandstofbesparing op die kan oplopen tot 0,7 liter per honderd kilometer.

Audi Q8 50 TDI

Dat er (ook) over het milieu is nagedacht, blijkt helaas wel uit de afstemming van de automatische versnellingsbak met acht verzetten. Dat zijn er best veel en de Q8 schakelt (ook in de sportstand) graag naar een zo hoog mogelijke versnelling. Fijn voor het verbruik, maar de bak neemt bij het accelereren (de bochten uit) zijn tijd om de goede versnelling op te zoeken. Beetje lethargisch is het wel, dus of zelf flipperen of wachten tot Audi een volledige elektrische aandrijflijn in de Q8 lepelt.

Zijn er nog minpunten
Hallo TDI. Alsof dieselgate nooit is geweest komt de Q8 er in eerste instantie alleen als “krachtige en zuinige 50 TDI met 210 kW/286 pk.” En de versnellingsbak is ook echt te traag. Volgend jaar komt Audi met de Q8 45 TDI (170 kW/231 pk) en Q8 55 TFSI (250 kW/340 pk). Qua motoren is de spoeling wat dat betreft wat dun, maar daar zullen ze hard mee aan het werk zijn in Ingolstadt. Hoop ik.

Audi Q8 50 TDI

Killer features
We komen weer uit bij het interieur, het is voor nu nog even onovertroffen. Knoppen zijn er bijna niet en analoge meters zijn er ook niet meer. In plaats daarvan is het dashboard uitgerust met drie mooie, grote schermen. De meeste zaken worden bedient door middel van touchscreens (met haptische feedback) en gelukkig is Audi er in geslaagd dat lekker te laten werken. De afwerking en materiaalkeuze zijn verder subliem, hoewel ook een tikje saai in zwart en grijstinten.

Achter het stuurwiel prijkt de Audi virtual cockpit met een 12,3 inch groot scherm die via het multifunctionele stuurwiel op verschillende manieren te configureren is. Het lijkt misschien onnodig, maar de Q8 krijgt óók nog een head-up display die informatie op de voorruit projecteert.

Aan goodies geen gebrek, want de Q8 is (afhankelijk van de uitvoering) voorzien van vijf radarsensoren, zes camera’s, twaalf ultrasone sensoren en een laserscanner. Om de hele lijst uit te diepen gaat wat ver, maar de volgende systemen maken gebruik van al die sensoren: Adaptive Cruise Control, Crossing Assist, Lane Change Warning, Curb Warning en de 360 graden-camera. Zelf in en uit een garage rijden kan de Q8 in principe ook, maar de wetgever moet er in 2019 nog even OK op geven.

Audi Q8 50 TDI

Alternatieven
Een Q7, X6, GLE Coupé of een Cayenne. Keuze zat, maar de Q8 is wel één van de fraaiste uit dit lijstje. Wat ook helpt is het feit dat deze auto de nieuwste is. Dat blijkt voor veel kopers in deze categorie een belangrijke reden van aankoop te zijn.

Conclusie
Een fraai uiterlijk en een interieur wat weer een benchmark is, dat zijn twee goede redenen om de Q8 op het lijstje te zetten. Helaas is het aanbod aan motoren erg beperkt en zou de 50 TDI wat scherper kunnen aanvoelen. De vanafprijs is ook stevig, maar ook weer niet wereldschokkend voor een auto deze klasse: een kale Q8 begint bij 109.000 euro en daar komen zoals vanouds weer een zwikje aan opties bij. Filmpje!80 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Het is toch echt wel een dikke bak. Normaal ben ik niet zo van de Audi’s, maar hier word ik toch wel een beetje blij van.
Mooie wagen met top interieur. Je kan van alles zeggen van Audi, maar ze hebben erg goed nagedacht over de bediening van de touchscreens. Andere merken vergeten dat nog wel eens.

Want zijn de gedrochten van Mercedes en BMW (GLE Coupe en X6) toch lelijk vergeleken met deze wagen.
@kroon: touchscreens… vreselijk! Staat continue vol vettige vingers…:-) Maar het is wel knap. Ik zou toch passen persoonlijk
@unknown32:
Als ik een laptopje van 5 jaar oud openklap ziet het beeldscherm er vaak best wel gedateerd uit.
Zou dat met die touchscreen schermen in auto’s ook zo zijn?
Met analoog is dat wel een stuk minder. De klokken winkel van bv een BMW uit de jaren 90 vind ik nog steeds prettig om naar te kijken.
@dirkv: Als ze nu goede schermen pakken is die 5 jaar makkelijker overbrugbaar dan de afgelopen 5 jaar.
Mijn huidige auto is nu net geen 5 jaar oud en dat verschil zie je wel wat scherm betreft.
De schermen zijn nu vaak een stuk groter en scherper en in sommige gevallen ook beter geïntegreerd in het dashboard.
Als ze nu al bijv. OLED displays gebruiken met hoge pixeldichtheid hoeft er optisch niet zoveel meer te veranderen.
@torsen:
Een goed scherm van nu is over 5 a 10 jaar ook weer zwaar gedateerd.
Jammer hoor!
@torsen: en wellicht dat ze de layout, functies ed met updates bij de tijd kunnen houden.
Op de foto’s gemaakt op 3/4 van achteren heeft het wel wat weg van een Urus, misschien was dat de bedoeling. Ik blijf deze opgehoogde “coupé’s” toch maar een rare niche vinden.
@snuif: een stationwagen flink ophogen, grote wielen geven en dat dan SUVs noemen is eigenlijk minstens zo vreemd.
@mashell: Je hebt helemaal gelijk. De UV snap ik dan nog enigszins, maar die S ervoor slaat helemaal nergens op.
Ik denk dat Audi hiermee toch wel de schoonheidstroef in handen heeft in dit segment! Jammer dat het niet zo stuurt als een X6(m), maar wellicht dat de SQ8 daar verandering in gaat brengen.
@rynnus: als het om sturen gaat koop je toch niet zo een ding.
@fabian159: Als een X6 je persoonlijke benchmark is wat betreft stuurgedrag, dan weet ik al genoeg..
@rynnus: Deze automaat verpest het al zo dat het sturen niet het grootste nadeel is.
@bugboy: Ja, is het echt zo erg?
Prachtige auto, jammer dat die remschijven zo klein lijken in die grote wielen.
@terazino: Het grappige is dat grote wielen niet als een esthetisch iets is begonnen ( zoals zoveel dingen), maar als een noodzaak om de grote schijven te kunnen herbergen. Wat mij betreft; ik verkies normale wielen met wat rubber rond, zoals in de goeie, oude tijd.
Audi:teveel geld voor slechte kwaliteit!
@jupke: Goed verhaal. Lekker kort.
@daihatsucuore: En de waarheid al willen veel mensen dat niet zien!
@jupke: Nou. Gelukkig maar dat je onder elk VAG gerelateerd bericht exact dezelfde duidelijke boodschap neerzet dan.
Dan zullen mensen het op een gegeven moment vast snappen en niet denken ‘daar heb je die rare trol weer die niets beters te melden heeft’. Goed bezig.
@torsen: daar draait het hele internet toch om of niet?😜
@jupke: Als je er geen verstand van hebt, is het beter om jezelf niet voor gek te zetten.
@terazino: weet jij of ik er verstand van heb?
@jupke: Nee, wel dat je er gezien je opmerking geen verstand van hebt.
@terazino: knap dat je na één opmerking weet of iemand er verstand van heeft!
@terazino: je herhaalt jezelf!
@jupke: ik hap even: ik heb drie Duitse auto’s; mijn RS2 is nog nooit kapot geweest. Huidige Audi’s zullen wel minder zijn (geen ervaring mee) maar het spul uit de jaren ’80 en ’90 is echt wel degelijk. De 330Ci (E46) heeft mij in het begin flink wat ellende bezorgd. Die was niet zo degelijk als ik had gedacht van BMW, maar alles is wel zeer goed afgehandeld door BMW. En alles wat vervangen is, is ook nooit weer stuk gegaan. De SL320 houd zich ook zeer goed, geen problemen na bijna een jaar rijden.

On-topic: ziet er van binnen wel leuk uit, voor de rest kunnen mij die hoge lompe wagens gestolen -zal ook wel gebeuren- worden. Helaas een trend die zich nog steeds doorzet. De tijden van een mooie sedan, station en coupe’s ligt achter ons. Hoogzitters zijn de norm tegenwoordig.
@maxidyne: klopt, de Audi’s van vroeger zijn erg goed! Tegenwoordig gaat het goed vaak kapot!
@rufctr01: en daar is de volgende trol :-)
@willeme: leuk al die reacties van al die mensen die hun merk moeten verdedigen!
@jupke:
Ah, ja ..

Leuk is dat ..

Dan is het ‘een grap’ ..

Het CONSTANT verdedigen óf het bashen van een specifiek merk is altijd erg vermoeiend ..

Maar goed om te zien dat er nog een hartslag is ..
@willeme: VAG is gewoon echt slecht! De echte fanboys willen het niet zien! Meestal gaat het tot de 100.000 km redelijk goed maar daarna?😬 Het is ook niet belangrijk voor VAG. De leaserijder is belangrijk! De particuliere klant die de auto daarna koopt is niet belangrijk! De dealer draait op lease. Bij andere merken is de particulier toch wat belangrijker.
@jupke: En dit is op basis van? Welk onderzoek?
@willeme: ervaringen van mij in mijn eigen autobedrijf en vrienden met een eigen bedrijf die ook automonteur zijn. Ik heb een groot technisch netwerk van allemaal praktijkmensen.
@jupke: Mwah, dan zou ik dat netwerk even uitbreiden. Het is namelijk redelijke kolder die er wordt uitgekraamd. Niet dat er niets mis is met Audi’s, als dat het geval is zullen wij daar zeker melding van maken (denk aan remmengate, TSI-gate en DSG-gate ;-)). Modellen kennen hun specifieke punten (die we doornemen in de aankoopadviezen), dat is waar je het beste rekening mee kunt houden.

Audi’s worden wereldwijd gebouwd in zeer uiteenlopende klasse. Dat dat lease is is evident, maar dat geldt voor alle auto’s in die prijsklasse. Je bewering is suggestief en ongegrond. Het is gewoon maar wat roepen (wat je geregeld doet bij VAG-onderwerpen, net als @rufctr01).

Nogmaals, er onderbouwende kritiek en verwijten zijn absoluut welkom! Dieselgate en olie-gate waren genieten. Maar om nu vage en suggestieve beweringen te doen bij elk artikel is meer iets wat bij internet-trollen past ;-).

(voor de goede orde, ben geen VAG-fan, heb liever een Subaru of Peugeot voor de deur staan ;-))
@willeme: een vriend van mij werkt bij VAG. Die bevestigd het. Ik had laatst een tfsi met 125000 en de ketting naar de klote. Ik zou VAG ook goed praten als ik allemaal persreisjes naar het buitenland kreeg. Ga eens hartog tuning kijken of bij klein gunnewiek. Die vertellen hoe goed VAG is! Zet de roze bril eens af!
@willeme: Lincoln .. Is that you?
@willeme: niks trol aan, ik weet dat de waarheid hard is.
Zeker als je er eentje van 109.000 euro kaal op je oprit hebt staan!
@rufctr01: Ah! Ik begrijp dat jij de betrouwbaarheid statistieken van de Audi Q8 al járen in de binnenzak hebt :-D
@maxidyne: inhakend op je laatste alinea, daar ben ik het roerend mee eens. Als (met nadruk op ‘als’) ik het geld zou hebben voor een Q8 of Q7, dan zou ik kiezen voor een A8 of een A7. Of een A6 Avant desgewenst. En dat geldt dan eveneens voor de X-modellen van BMW, G-modellen van Mercedes en alle andere uitzichtverpestende SUV’s.
@jupke: Teveel? Oké. Hoeveel is dan wel precies genoeg voor slechte kwaliteit?
Zat een grappige shot tussen: “Let op Trein” 😂
Het is niet mijn segment en dat zal het ook nooit worden. Qua materiaalgebruik en afwerking is het natuurlijk van een hoog niveau (absolute top) maar qua ontwerp vind ik het helemaal niks.
Als zo’n wanstaltige creatie der geodriehoeken wordt beschreven als een “smakelijk hapje” dan weet je in ieder geval al wie de review geschreven heeft zonder naar de naam bij het artikel te kijken. Het interieur straalt dan wel weer kwaliteit uit, maar is daarbij net zo gezellig als de gemiddelde begrafenis. In mijn ogen is dit het type auto dat interessant probeert te doen zonder dat ook echt te zijn.
@troefdoeter: helemaal mee eens. Kan het zelf nauwelijks beter verwoorden.
Ik vind er persoonlijk niet zoveel aan, maar dat geldt ook voor z’n concurrenten. Dan zou ik eerder kiezen voor de praktische Q7 of gewoon een echte SUV kopen: een Range Rover.
Je kunt duidelijk zien dat bij de Q7 de opdracht was “lomp groot, vinden de Amerikanen mooi”. En dat hier de opdracht was “Net zo groot als de Q7 maar niet zo lomp”. Echt een ontzettend geslaagde wagen, groot en indrukwekkend maar niet associaal.
Mooie bak! En een fantastisch mooie kleur dat petrol-achtige dat naar het zwart neigt.

Audi is de laatste tijd weer goed bezig naar mijn mening. Hou wel van de combinatie van scherpe en lichtgebogen lijnen. Enige wat ik jammer vind is de hoogglans zwarte gril, maar ik zou de auto daarvoor niet laten staan.
@moveyourmind: nou ja goed bezig… De A7, A6 en A6 avant zijn zeer geslaagd, ook de Q8 en Q3 komen zeer goed uit de verf. Maar ze hebben ook de nieuwe A1 en die vind ik echt totaal mislukt, voorkant, zijkant, achterkant, interieur en prijskaartje allemaal helemaal mislukt.
Aan de locatie van de foto’s zie je dat de Q8 wel degelijk zijn mannetje staat off-road!
Een Urus voor de lieden die zich heel stoer vinden maar noch een Lamborghini, noch een Bentley kunnen betalen maar wel willen laten zien genoeg geld te hebben voor erectiepillen en zeven dagen in de week een zonnebank. Gaaf!

Jammer dat dit soort modellen zo enorm afstralen op de mensen die graag de luxe van een A6/8 willen. Zelfde bij Mercedes. Zelfde bij BMW. Jammer dat er zoveel mensen zijn met geld maar zonder een greintje smaak.
@vonklausenburg: ik had dit alles gewoon kunnen samenvatten met het volgende: o tempora, o mores…
@vonklausenburg: of voor mensen de dit kopen omdat ze het zelf mooi vinden en het niet zo veel kan schelen wat anderen van hen denken. Het zou je sieren om eens wat minder hooghartig te doen, na je hele caravan fiasco deze zomer is het best storend om te zien dat jij jezelf zo als graadmeter ziet. Dat ben je niet, namelijk. Niet iedereen ontleent zijn of haar status aan een auto.
Echt een segment wat me niets doet . Wordt blijer van een mooie Audi S8 plus.
Ik kan niet helpen te denken aan de Velar… De voorsprong door techniek is weer ver te zoeken. De schermen in het interieur dus eigenlijk, maar dat doet Range Rover dus eerder, mooier en meer uitgebreid
@svenska_aeroplan_ab: hoezo meer uitgebreid? De Audi schermen hebben haptische feedback, die van Range Rover niet. Audi was er ietsjes later mee maar loopt eigenlijk een volle generatie voor.
Als je de maten niet kent, ziet het eruit als een hatchback in grijs-kenteken-uitvoering (dichte achterramen) met veel te veel wheel gap.
Heb em in Lausanne al een aantal keer zien rijden. Ik vind het net zo lelijk als een X6 of een GLE. Onzinauto’s.
Als ik een Q8 in deze kleur achter mij zie zou ik ervanuit gaan dat het de DSI is haha
Leuk. Maar niet voor 150k.
@wouter worden bedienD. OT: qua ontwerp smoelt het absoluut beter dan de X6 of GLE coupé, maar de coupélijn is wel erg ver te zoeken.
Die grille lijkt op een frietsnijder.
Foto 32 is het al Halloween?
Damn! Een kale kost 109.000 euro. Omdat het maar een Audi is mag je verwachten dat deze auto afgeladen met opties is!
Niets voor mij, een lekkere chunky SUV kan ik echt wel waarderen maar die “sportieve” lijnen voegen imo niets toe.
Prachtige wagen
@hollandbest: veel beter dan zo’n Q7 met een te grote zilveren grill
Best snel voor een 50cc.. zullen ze wel heel wat bij elkaar gesjoemeld hebben
Vanaf 109.000,- en dan nog steeds de uitstraling van een Gaastra windjack.
Wat een lauwe nikserigheid produceert Audi tegenwoordig toch.
Mooiste exterieur in zijn klasse. Mooiste interieur in zijn klasse. Top dashboard. Meest teleurstellende aandrijflijn in zijn klasse.

De Q8 lijkt een briljant antwoord te zijn op een vraag die werkelijk niemand gesteld heeft. Ik zou voor een A6 Avant of A7 Sportback gaan. Met benzinemotor, graag. Die V6 turbo is prima. Donkerpaars. Non S-Line. Setje goede wielen. Maar nog liever en E400 4-Matic Estate.
@willeme: er staat een Aston Martin DB 9 zonder motor te koop op autoscout24 voor 18500 euro, wat voor motor zou jij daar in lepelen?
Pfff samengevat een saaie nietszeggende auto die veel te duur is, te weinig pk voor z’n kilo’s en lelijk. Joh ik zou een Tiguan 4 motion kopen kun je ook de duinen in
Prachtige wagen, vooral het interieur is top. Zoals bij alle Audi’s de afgelopen tijd. Zou m toch wel eens willen zien met black on black spec.
Qua interieur erg goed en strak met mooie materialen in elkaar geschroeft. De aandrijflijn is echt naadje. Een dikke diesel met een werkelijk schandalig slechte semi-automatische versnellingsbak voor wat deze SUV moet kosten. Voor een ongenaakbare Audi bakbeest, ziet het er wel heel dik uit behalve die ieniemini remschijven.
Audi Urus of Lamborghini Q8 zo je wilt…
Audi en automatische transmissies gaan nog steeds niet lekker samen .
Apart, volgens mij heeft deze dezelfde ZF-bak als veel andere merken en die slagen er wel in om softwarematig er een lekker schakelende bak van te maken.

Die dus niet de motor van die superlage toerentallen laat draaien en wel bij de les is, als ik de testen mag geloven.
Mooie bak is dat toch. Die Urus
Zou voor hetzelfde geld toch naar porsche toe gaan en een cayenne e-hybrid kopen.
Ik vind het knap dat ze telkens weer iets NOG mooiers weten te maken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).