Audi S5 (2016): rijtest en video

Auteur: , 61 Reacties

Met de komst van de nieuwe A5 is er ook een nieuwe S5. Met meer power en meer gadgets natuurlijk, we gingen ermee op pad.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Om maar even met de deur in huis te vallen: de criticasters roepen dat de nieuwe A5 / S5 teveel op de vorige lijkt, maar persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. Het in Misano Red uitgevoerde exemplaar dat ik zodadelijk mee ga nemen staat te glanzen in de Portugese zon en de auto oogt als één brok energie. Natuurlijk is de familielijn herkenbaar en is het goed te zien dat deze auto is geïnspireerd op het ontwerp van Walter da Silva, maar dat kan ik Audi op geen enkele manier kwalijk nemen. De eerste generatie A5 is namelijk één van mijn favoriete ontwerpen en de nieuwe is wat mij betreft een prima evolutie van het oorspronkelijke ontwerp. Iets vloeiender qua lijn, maar zeker als S5 gewoon een hele dikke auto.

Audi S5 2016 rijtest en video
Audi S5 2016 rijtest en video

De S5 heeft sportiever gelijnde bumpers en een diffuser waaruit vier chromen uitlaatpijpen steken. Ook zijn er een paar badges, 19 inch wielen en en subtiel kofferbakspoilertje toegevoegd om de S5 z’n road presence te geven. Prima gelukt, als je het mij vraagt. In het interieur is het ook vertrouwd Audi. De kwaliteit en materialen die we gewend zijn van Audi, zijn uiteraard overgenomen. Wel zijn er speciale sportstoelen en een vet sportstuur dat lekker in de hand ligt. De S5 is leverbaar met een handgeschakelde zesbak, maar deze auto is met de nieuwe automaat uitgerust.

Audi S5 2016 rijtest en video
Die automaat is een speciale vermelding waard, want de zeventraps S-Tronic met dubbele koppeling is niet meer leverbaar in de Audi S5. Dat heeft te maken met een andere setup van het motorblok, waardoor er voortaan 354 pk in plaats van 333 pk onder de motorkap te vinden zijn. Dat is te danken aan een heel andere setup van het motorblok. Audi geeft aan dat er 800 onderdelen van de motor anders zijn, wat te danken is aan de V6 met “hot V” techniek. De turbo ligt dus tussen de twee cilinderbanken, en het inlaatspruitstuk is één geheel geworden met de cilinderkoppen. Daardoor spoelt de turbo sneller en krachtiger op, wat dus resulteert in meer power. De S5 levert 500 Nm koppel en Audi heeft daarom de voorkeur gegeven aan de achttraps Tiptronic. Prima blok, al missen we nog altijd die lekkere V8.

Een automaat met dubbele koppeling is in principe sneller dan een conventionele automaat, maar je merkt daar in de praktijk niets van bij deze bak. De S5 is 0,2 seconden sneller geworden naar de 100 (4,7 seconden), en je hebt eigenlijk geen moment door dat je níet met een doppelkopplungsgetrieb onderweg bent. Misschien dat dat mede veroorzaakt wordt door de geëngineerde “DSG scheet” die we te horen krijgen bij het schakelen.

Audi S5 2016 rijtest en video
De versnellingsbak gooit het vermogen trouwens meer dan ooit naar de achterwielen. Deed de vorige S5 het nog met een 50/50 verdeling, tegenwoordig stuurt het Quattro Sport Differential zoveel mogelijk motorvermogen naar de achteras voor een sportievere rijervaring. Het maakt de S5 een stukje dynamischer, maar het is nog steeds geen achterwielaandrijver.

Audi S5 2016 rijtest en video
Ook dynamisch is het onderstel, maar dat is niet per definitie een fantastisch feit. De S5 is behoorlijk stevig geveerd en op het niet zo fraaie Portugese asfalt is dat ronduit onaangenaam in de Dynamic modus van het Drive Select systeem. De voor mij meest interessante oplossing zat hem in de “Individual” optie, waarbij ik alle variabelen op “Dynamic” heb ingesteld, maar de demping op “Comfort” heb gezet. Dat verbetert de situatie flink, maar nog altijd bleek de S5 vrij stug. Daarbij moet ik de kanttekening maken dat het asfalt in Portugal wel écht slecht was, dus wellicht dat je er bij gebruik in Nederland weinig last van ondervindt.

Audi S5 2016 rijtest en video
Feit is wel dat het onderstel lekker communicatief is, en de S5 een prettige auto is om hard mee te gaan. Zoek daarbij alleen wel iets ruimere wegen dan de bergweggetjes die Audi voor ons had uitgezocht, want daar was het vermogen van de S5 echt overkill. Op de zeldzame stukken weg die wat overzichtelijker en ruimer waren ontpopte de S5 zich echter als een soort tijdmachine, waarmee je jezelf van bocht naar bocht lijkt te kunnen teleporteren. Insturen voelt scherper en preciezer dan bij de vorige S5, maar qua sturen blijft een 3-serie coupé toch net de betere. Ga je te hard een bocht in dan krijg je onderstuur voor je kiezen, maar als je op het randje van grip instuurt voelt de auto solide en precies aan.

Audi S5 2016 rijtest en video
En dan vragen jullie je nu af of je deze auto moet kopen of een Mercedes C43 AMG of een BMW 435i met M-performance goodies. Het antwoord is niet eenduidig. Het is een heerlijke auto om over glooiende wegen te rammen, en bovendien erg makkelijk om mee te leven. De S5 een allemansvriend, die alles gewoon goed doet en bovendien de benchmark in zijn klasse is qua interieur. Als je het onderstel niet te hard vindt, dan is het een auto waar je enorm veel plezier aan zult beleven. Filmpje!

Prijzen zijn nog niet bekend, maar reken op ongeveer hetzelfde prijskaartje als de vorige S5.61 reacties

Dik! Misschien wat saai, maar als je een snelle auto voor dagelijks gebruik zoekt, heb je niet zoveel drama nodig.
@granlusso: totdat ie gestolen wordt om voor één of andere ramkraak te gebruiken….
@granlusso: Saai? Al eens in gereden dan?
@romeoalfa: ik hoef er niet mee te rijden om het uiterlijk als saai te bestempelen.
@granlusso: Deze is gewoon te duur, en ondanks quattro vol onderstuur.
Eééén wééér n Audi.
@aadnus: Nee het is een Dacia, nou goed?
@aadnus: het is Audi die de testmomenten van de S4 en S5 zo krap achter elkaar heeft ingepland, daar kun je AB niet op aankijken.
@knipperlichtje: Ze hadden ook nogmaals de S4 kunnen plaatsen… Dit is gewoon een S4 met 2 deuren minder
@Pordon: als je niet geinteresserd bent in de S5 hoef je natuurlijk niet te klikken he
@ko4n: ongeacht de auto is elk filmpje van Autoblog wel vermakelijk.
@pordon: daar ben ik het helemaal mee eens haha
Een vanzelfsprekende evolutie van de vorige generatie die zeer goed gelukt is.
Mijn hart zal echter blijven bij de eerste generatie. Ik kan gewoon niet echt wennen aan het nieuwe ontwerp.

De “oude” is voor mij nog altijd een droom die gelukkig steeds toegankelijker begint te worden.
En ook deze kan niet tippen aan de eerste generatie A5. Verreweg de mooiste A5 tot zo ver geproduceerd. Was een prachtig design dat kenmerkend Audi was maar toch verschillend van de overige modellen. Deze auto vind ik mooi, dat zeker. Maar mocht ik in deze klasse shoppen met dit budget werd het voor mij toch wat anders.
@viezefreddyw: Eens, dat is echt een cleane en tijdloze auto. Alhoewel deze nieuwe in het rood wel heel erg gaaf is!
@viezefreddyw: sorry maar de A5 is zeker niet kenmerkend Audi. Sterker nog het design voldeed helemaal niet aan Audi design regels. De C stijl was veel te dik, wat de achterkant zwaar maakte en de torpedolijn was zwierig terwijl die lijst strak hoort te zijn. Dat alles zorgt er ook voor dat de A5 zo tja, onsamenhangend oogt. En bij de nieuwe versie krijg je precies dat opnieuw want het verkocht goed.
@mashell: Hoef je geen sorry voor te zeggen hoor, ik snap je punt wel. Waar het mij eigenlijk om ging was dat ik de A5 een typisch Audi design vond. Ik heb niet het idee dat een ander merk hem zo had kunnen of zouden ontwerpen.
Ik weet niet of ik deze nou mooi moet vinden of niet, maar hij zal onderhuids vast heerlijk zijn!
Prachtige auto mijn inziens. Inderdaad geen revolutie, wel een hele goede evolutie.
Weer een turbo. Ik haat turbos!
Motorgeluid: dynamisch. Hoe nep wil je het hebben?
@john4545: net zo nep als mijn 328i
Fraaie en snelle auto. Lijkt me ook een heerlijke reiskandidaat.

Maar een coupe hoort voor mij sportief te zijn. Een coupe koop je omdat het een rijdersauto is. En dat is weer wat er toch een beetje mist bij deze Audi. Het rijdt allemaal goed, maar niet fantastisch. Het is leuk, maar niet geweldig.

En de Audi heeft op andere gebieden wellicht een voorsprong op de concurrentie (interieur, afwerking), maar dat is niet waarvoor je een sportieve coupe koopt.

Ik zou dus de 440i kiezen. En voor dit geld zou ik ook zeker eens een proefritje in een Ghibli gaan maken. En wellicht in de toekomst eens een mooie concurrent van Jaguar of Alfa. Een XE coupe of Giulia coupe zou ik niet verkeerd vinden.
@berlinetta: Ghibli lijkt me supergaaf maar dat is meer een 5-serie / A6-concurrent toch?
@frederik: Ja zo wordt hij wel in de markt gezet. Ik vind hem eigenlijk altijd wat kleiner ogen dan de 5-serie/A6/E-klasse. En voor de prijs van een S5 kun je ook een Ghibli krijgen, misschien nog even doorsparen.
@berlinetta: Maar een Maserati Ghibli ga je niet vinden voor dit geld tenzij je een instapper diesel wilt (niks mis mee overigens, die ouwe van me rijdt er in). De goedkoopste benzinevariant zit net onder de ton qua nieuwprijs. Pittig als je het mij vraagt..

Als ik eens bekijk wat de concurrentie doet van deze Audi kom ik op het volgende uit:
De nieuwprijs van de vorige S5 zat op zo’n € 83.000,-. Laten we voor het gemak deze prijs ook maar even voor de nieuwe S5 aanhouden.

Zijn concurrentie is natuurlijk de 4-Serie Coupé en de C-klasse Coupé.
De 440i heeft minder vermogen (326PK) maar is duidelijk goedkoper. Een vanafprijs van € 63.000,-. De 435i X-Drive zit op € 68.000 maar moet het doen met 20PK minder.

En met de C-klasse kun je kiezen tussen een C400 4Matic en de C43 AMG. De C400 moet het doen met 333PK en heeft een vanafprijs van net geen € 67.000,-. De C43 AMG is net geen € 80.000,- maar heeft wel het meeste vermogen van allemaal, namelijk 367PK.

Al met al is de Audi S5 eigenlijk de duurste en de 440i de goedkoopste. Qua prestaties staan ze aardig gelijk aan elkaar. De ene gaat in 4.7 seconden naar de 100 en de ander in net geen 5 seconden. Mierenneukerij om daarop je keuze te baseren als je het mij vraagt.

Wat ik zou doen? Ik denk toch de Mercedes als ik moest kiezen tussen deze drie en dan de C43 AMG. Doet niets onder voor de AMG C63 en ik vind het ook de mooiste van de drie.
@viezefreddyw: Ja een Ghibli is wel aan de dure kant, maar de instapbenzine met 330 pk is 10k duurder dan de S5 (er vanuitgaande dat dit 83k wordt). De S5 is kaler dan een pornopoes dus daar moeten nog wel wat opties op. Die Ghibli laat je ook niet kaal de showroom uitrollen, maar beiden zullen onder de ton blijven. Als je in die prijsklasse gaat shoppen, zou ik die keuze wel overwegen.

Het ligt er verder ook maar net aan wat je zoekt in zo’n auto. Zoals ik al zei, is een coupe voor mij een sportieve auto, een rijdersauto. De S5 is juist een comfortabele reisauto die erg snel is. Als je wil kan hij ook als een malle de bocht om, maar toch net niet zo lekker als zijn concurrenten dat kunnen. Daarom valt ie voor mij af.

Blijft over de 440i, C43 of de Ghibli (geen coupe, maar die auto is zo mooi dat we dat even vergeten). De C43 coupe valt voor mij af, simpelweg omdat ik het uiterlijk niet fantastisch vind. Ook die gespleten uitlaatjes vind ik niks.

De 440i vind ik zelf erg fraai. Wil je een chique coupe, kies dan het Luxury pakket. Mooi Tansanit Blau met veelspaakswielen en chrome line exterieur.
Wil je een sportievere auto? Kies dan het M-pakket en je hebt een hele andere auto vind ik. Erg gaaf in Estoril Blau met shadow line exterieur.
Daarbij stuurt deze auto waarschijnlijk het beste in dit segment.

Tot slot de Ghibli. Ik vind hem de mooiste van allemaal. Is het meest exclusief. Rijdt erg goed (zit samen met de BMW aan de top). Heeft een erg fraai geluid. En het is een Maserati. Maarja hij is inderdaad het duurst en zal ook zeker wat steekjes laten vallen.
Maar toch, die drietand…
@berlinetta: Nee, de instap Ghibli zit op €99.266 en zal dus niet onder de ton blijven en hij is ruim €16.000 duurder dan de S5. Dat is serieus veel geld en vind ik dus eigenlijk ook geen eerlijke vergelijking. De Ghibli is standaard ook niet aardig vol qua opties, dus met een beetje spelen op de optielijst zit je met gemak boven de €110.000. Als je wat leuke opties aanvinkt tijdens het samenstellen van een S5 zou je met gemak €10.000 tot €15.000 goedkoper uit kunnen zijn.

Maar als het puur op de auto zelf aankomt kies ik 150% voor de Ghibli. Ik vind het een schitterende auto, dat absoluut. Qua design komt er weinig in de buurt dat zo mooi is. Maar hij heeft ook zo zijn minpunten. De afwerking van het interieur is alles behalve super, het infotainmentsysteem kan zeker niet meekomen met de Duitsers en ook het materiaalgebruik is gewoon niet beter dan zijn concurrentie.
Maar ik vind dat je zo’n auto dan ook niet op deze punten moet afrekenen en ook niet de vergelijking moet maken met de concurrenten. Deze auto koop je niet omdat het de verstandigste keuze is. Nee, deze auto koop je omdat hij wat met je doet. Omdat je hem zo mooi vind. Omdat je er blij van word. Omdat hij zo’n mooi geluid kan produceren. Omdat hij je het gevoel geeft dat je met wat speciaals onderweg bent.

Mijn vader bezit er dus eentje, een diesel. Ik moet zeggen dat ik het beestje magistraal vind rijden. Hij valt bijzonder comfortabel te rijden maar ook sportief. Het geluid klinkt, al helemaal voor een diesel, erg goed. Met de sportknop ingedrukt, dan gaan er kleppen in de uitlaat open, klinkt het bijna als een V8. En dat is knap voor een diesel.

En volgens mij ben ik het nu voor het eerst sinds zeer lange tijd niet met je eens. Als ik in deze klasse mocht shoppen en moest kiezen tussen de drie Duitsers, koos ik voor de Benz. Vind ik gewoon mooier, ook qua interieur. De BMW vind ik geen fraaie achterlichten hebben en ik ben niet zo kapot van het interieur.

Maar als ik niet hoefde te kiezen zou ik gaan door sparen voor een Ghibli V6. Ik kan en zal hem van harte aanbevelen. Prachtige auto.
@viezefreddyw: Heb even gezocht naar prijzen, maar die zijn dan idd al verouderd:

http://www.autoblog.nl/nieuws/maserati-ghibli-prijzen-bekend-59608

Dan wordt het idd een duur grapje. Misschien een tweedehandsje?

En we zijn het in ieder geval met elkaar eens dat de S5 niks gaat worden en dat de Ghibli een pareltje is. Maar jij de Benz en ik de Bimmer, dan kunnen we ook een leuke dag beleven!
@berlinetta: Ik weet het ook niet helemaal zeker of de door mij genoemde prijzen kloppen hoor. Ik heb ze van concurrent Autoweek, geen idee of die up-to-date zijn.

Maar goed, jij de Bimmer en ik de Benz dus. Of beide een Ghibli?
@viezefreddyw: Mijn hart zegt een Ghibli. Mijn verstand de Bimmer. Vind het beide fantastische wagens.
@viezefreddyw: @berlinetta Dat zeggen jullie nu al enkele keren, wanneer komt er ook daadwerkelijk iets van?
@bogey: Dat houden @berlinetta en ik geheim. Voor jou een vraag, voor ons een weet.
@viezefreddyw: Ok, ok leuk. Laat ons hopen dat er iets leuks in de garage staat!
Ik vond het bij de Virtual Cockpit van de TT juist heel sterk dat het scherm in het midden helemaal was afgeschaft. Gek dat dat nu weer terug is want het lukt Audi toch niet om het scherm op een natuurlijke manier te integreren in het dashboard. Nu is het weer zo’n opgeplakte iPad (net als bij Mercedes trouwens).

Zelf zou ik trouwens altijd kiezen voor de 435i maar dat is persoonlijk.
Audi s3 achterkant lijkt het wel op vind ik
Blijf de A5/S5 de mooiste Audi vinden maar stiekem blijft de eerste A5 het mooiste. Eigenlijk de enige Audi die ik wel zou willen hebben.

Grappig dat dit interieur de benchmark in zijn klasse wordt genoemd terwijl mijn eerste gevoel toen ik in de nieuwe A4 stapte was dat het interieur toch niet kan tippen aan dat van de C-klasse. Kan ook komen doordat ik het gewoon minder mooi vindt. Ja het is goed afgewerkt en goede materialen maar het geeft je niet dat gevoel van luxe dat de C-klasse je wel geeft.
@Pordon: Ik kan er zelf niet echt over oordelen wie nou de beste interieurs heeft, maar in mijn ogen biedt Mercedes wel de mooiste interieurs. Het ziet er echt luxe uit. Kan de rest niet aan tippen.
@berlinetta: ‘de beste’ is ook lastig te zeggen op dit niveau. Allemaal mooie materialen en goed afgewerkt. Belangrijkste zal gewoon zijn welke je het meeste aanspreekt. Bij mij is dat, in dit segment, de C-klasse. Het interieur van de A4/A5 zit heel goed in elkaar maar heeft gewoon een minder luxe uitstraling in mijn ogen, het doet me niks. Vergelijkbaar met hoe een Audi rijdt, het doet het allemaal heel erg goed maar het doet me niks. Afstandelijk en gevoelloos.
Prachtige auto, als ik de keuze had zou dit hem worden.
Ik zou de S5 zo boven de C43 verkiezen, maar ik weet niet of ik dat ook bij de 440i zou doen. De S5 is specialer en oogt meer upmarket, maar zelfs met een M-pakket is de 440i meer dan tienduizend euro goedkoper. Dat verschil is moeilijk te rechtvaardigen.
voor mij de 3.0TDI met een kleine 300pk graag.
@TDI-goeroe: precies 272pk 600Nm die achttraps is trouwens toch gewoon een ZF 8HP?
Ben nog steeds niet weg van die nieuwe neus.. Kijk er een beetje raar tegen aan. Buitencdat, lijkt t mij een erg fijne daily
Aah een animatie die mijn vraag beantwoord die ik had bij de S4 video. Dus toch één turbo met 2 kanalen voor uitlaat gassen van links en rechts. Volgens mij hebben wij dat nog niet gezien in een productie auto? (Ik weet dat de Le Mans LMP1 ook al een monoturbo had.)

Het wat strakkere design laat hem er sportiever uitzien, wat mij betreft een vooruitgang. Verder ben ik het wel met @Pordon eens dat de video wat saai is als je de S4 review hebt gezien.
Je mag wel wat kritischer zijn Casper. En wat verder in de details. Nu is je onderbouwing niet overtuigend.
@Bo1972: Zouden er veel consequenties zijn voor journalisten/blogs als ze te kritisch zijn op bepaalde merken/modellen? Ik zou begrijpen dat een dealer iets terughoudender is als hij ziet dat het niet veel goeds doet om een auto aan die site uit te lenen. Jammer dat het zo meestal gaat, maar liever dan maar wat minder kritisch.
@tuutertuuter: Ik heb vandaag ook de review gezien op Autoweek. Ik ben niet altijd even kapot van hun reviews. Maar die van de A5S vond ik deze keer wel goed. Zijn opbouw was duidelijk beter. Je hebt vast al gekeken.
Mooie bak, maar de oude zag er beter uit.
Vind hem uitsluitend van de zijkant mooi. Achterkant vind ik saai, de voorkant van de nieuwe A5 ronduit lelijk. Hoe knap is het om ieder model zo te verzieken? En dan doel ik niet uitsluitend op Audi. Ook BMW en MB zijn er op achteruit gegaan. Mercedes Benz is nog geen schim met het vroeger was, namelijk voornaam en statig.

BMW met de huidige 3 is ook alles behalve mooi. Met name de voorkant. Mijn auto voor dagelijks gebruik (3 serie e91 lci) is zo onderhand wel aan vervanging toe vind ik, maar ik wacht op de nieuwe 3 serie, in de hoop dat die beter bevalt. Ik kan niet wennen aan die lelijke voorzijde.
Ik dacht dat mercedes die hot v techniek had gepatenteerd, vandaar dat ze t zo goed doen in de f1, maar ik had het mis
@janmetdelangeachternaam: Ferrari F1 had in ’81 al een Hot v. BMW kwam met een Hot V in 2008 (uit de M5, X5M etc). De Porsche 918 heeft het ook al heeft die geen turbo’s.

Het lijkt mij ook niet dat er een patent op is aan te vragen omdat het niet echt een technologie is.
@reistje: hmm oké vaag dat dan niemand anders het zo aanpakt in de f1
Echt weer een Audi .. Hoe vaker je hem ziet, hoe mooier hij wordt.
@dolledries: klopt zo ervaar ik dat ook
Wel vreemd dat alle andere auto reviewers zeggen dat het onderstel van deze S5 zuigt en weinig feedback geeft, en jullie aangeven dat hij goed “communicatief” is.

Verder wel een erg mooie auto, zou hem zeker willen hebben, maar dan als daily en niet als gooi en smijt auto voor in het weekend.
Het begint een beetje voorspelbaar te worden onderhand hier op Audiblog.nl. Morgen ws een filmpje met het ‘motorgeluid’ vanuit de auto en dan as vrijdag een filmpje met het eluid van buiten..
@werner.harsta: En volgende week de Q2…. Kom eens met leuke auto’s!!
Ik begin de laatste tijd ook informatie te missen in de video’s. Heel veel meningen en oordelen maar dat zou ik graag zelf doen op basis van wat er gepresenteerd wordt. aka vertel me niet dat het goed stuurd maar hoe het stuurd zodat ik kan bepalen of ik daar blij van zou worden.
Zijn we eindelijk van die opklapschermen verlost, beginnen die Duitsers met opplak i-pads, ziet er maar goedkoop uit…halfords was toch failliet….o ja heeft die de test zonder pech uitgereden?
@deboes; wat je zegt over zonder pech de test uitrijden! Ik geef je groot gelijk, na 33 jaar BMW gereden te hebben ben ik er nu mee gestopt. Werkelijk alles gaat kapot aan deze mooie premium bakken. Niet meer dan 7000 km tussen de storingen kunnen rijden. Directe injectie, turbo’s, inspuitcomputer, hogedruk brandstofpomp, elektronische waterpomp, injectors werkelijk alles van die mooie technieken gaat erg snel kapot. Ook vervuild de motor inwendig erg veel wat ook de nodige ellende en extra schoonmaakbeurten veroorzaakt. Dus om de 40000 km inlaatspruitstuk eraf en de boel laten schoonmaken, bij de dealer rond de € 1000,-. Bij Audi zijn deze zaken niet beter eerder nog slechter, want de ellende met de FSI motoren en DSG bakken blijft maar voortduren. Voor mij geen premium Duitsers meer wat tegenwoordig meer telefoons dan auto’s zijn. Alleen het scherm is belangrijk lijkt het wel, laten we weer eens gewoon autorijden met onze ogen op de weg en niet bezig met al die gadgets, wedden dat een stukje ouderwetse techniek het dan echt wint en zeker minder storingen heeft?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).