Audi S8 Plus: rijtest en video

Auteur: , 81 Reacties

Meer dan 600 pk en een top van meer dan 300 km/u. Lekker.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De pk-race
Een tijdje geleden verplaatsten wij onszelf als redactie in alle comfort richting Parijs, waar we ons weer eens mochten vergapen aan alle mooie auto’s die voor ons waren uitgestald. Mijn vervoer voor de terugweg was de A8 4.2 TDI, ruimte zat, comfort genoeg en de V8 diesel voelde potent genoeg om me het “king of the road” gevoel te geven. Des te bizarder om te bedenken dat de S8 Plus bijna twee keer zo veel pk’s heeft. Meer dan een 911 Turbo S of McLaren 570S, praktisch net zo veel als een R8 (rijtest), Huracan of 488. Da’s overdaad en dat is waarschijnlijk exact de reden dat er zoiets is als de S8 Plus.

Audi S8 Plus

#nietomdathetmoetmaaromdathetkan. Niet de meest catchy hashtag, maar het omschrijft wel de state of mind van kopers van dit type auto. De pk-race lijkt ook weer terug te zijn, lange tijd was Mercedes-AMG heer en meester met de S63 met bijna 600 en de S65 met een royale 630 pk. BMW en Audi leken beiden niet heel erg geïnteresseerd om hun limousines naar het volgende niveau aan pk’s te tillen, de magische grens van 600 pk mocht bewaard blijven voor supercars en de S65 AMG. Inmiddels kondigde BMW de M760Li xDrive met 600 pk aan en staat Audi’s S8 Plus al in de showroom. Zoals Audi het verwoordt in hun persbericht: “The new top model is reinforcing the brand’s position in the segment of premium class sedans.”

De V8 TFSI
Heel moeilijk was het niet voor Audi om de S8 een vermogensupgrade te geven. De vier liter grote V8 heeft in de gewone S8 slechts 520 pk, maar in de RS6 en in de diverse Bentley V8 S modellen loopt de teller qua pk’s al verder op.

Audi S8 Plus

In samenwerking met quattro gmbh veranderde Audi niet alleen het motormanagement, maar werd onder andere ook de geometrie van de turbo’s aangepast. Het resultaat is een plus van 85 pk voor een totaalscore van zeshonderdenvijf ouderwetse paardenkrachten. Het koppel is bij overboost maximaal 750 Nm en onder gewone omstandigheden is het afzien met 700 Nm. Het resultaat is een tijdreismachine met vier ringen op de neus. Nul naar honderd doet de S8 Plus in 3,8 seconden en voor de Nederlandse markt is de begrenzer op 305 km/u ingesteld.

Audi S8 Plus

Het is geen RS8
De naamgeving bij Audi was altijd vrij eenvoudig. Een A met een lager nummer was een kleinere Audi, met een hoger nummer een grotere (en duurdere Audi). Een S is een snelle Audi, een RS een retesnelle Audi. Nu lijkt mij dat 605pk, 305 km/u en een sprintvermogen van kleine straaljagers het predikaat “retesnel” verdienen, maar toch heeft Audi in alle wijsheid besloten dat deze auto geen RS8 mocht heten. Er zijn twee redenen voor. De eerste is dat toen jullie nog massaal autotijdschriften met guldens afrekenden, er een S6 Plus was. De naam S8 Plus is dus een verwijzing naar de heritage, meestal en ook hier niet de meest briljante reden om voor een bepaalde naam te kiezen.

Audi S8 Plus

De tweede reden is dat quattro gmbh, die verantwoordelijk is voor alle RS modellen, dat label alleen maar wil plakken op auto’s waar je mee het circuit op zou kunnen gaan. Een A8 is er gezien het gewicht, formaat en de aanwezigheid van geventileerde massage-stoelen net wat minder thuis dan echte RS-en. De RS Q3 lijkt ook niet echt te voldoen aan deze eis, maar er is zelfs in Nederland een circuit te vinden waar die het prima zou doen: het Eurocircuit in Valkenswaard. Case closed dus.

Audi S8 Plus

Audi S8 Plus

Ook qua uiterlijk geen RS8
Het relatief bescheiden uiterlijk is wellicht nog vreemder, je zult echt je best moeten doen om te zien of de S8 rijder een slordige 30 mille extra heeft uitgegeven voor de Plus. De achterlichten zijn iets donkerder, de sierlijsten rond ramen zijn hoogglans zwart en bij de bumpers zijn wat meer zwarte en koolstofvezel accenten te vinden. Kortom: een gewone sterveling ziet het verschil al amper tussen A8 en S8, en zal een S8 Plus er al helemaal niet tussen uit halen.

Audi S8 Plus

Het interieur is geweldig, hoewel de combinatie bij de testauto met grijze buitenkant en zwarte leer niet heel sprankelend is. De gebruikte materialen zijn top, met mooi leer met rode stiksels, echt carbon en aluminium waar het toepasselijk is. Enige dissonant is het analoge klokje wat er een tikkie goedkoop uit ziet, meer dan een simpele wijzerplaat met Audi ringen is het niet. In deze vorm zullen alleen ontzettende diehard Audi fans het als horloge om de pols durven doen.

Afhankelijk van welk kamp je bent is de S8 Plus hiermee: een saaie Audi met een lelijk klokje op het dashboard. Of: het allerdikste wat Audi nu te bieden heeft. Kies maar. Filmpje!81 reacties

Beter dan dit wordt het niet.. Wat een machine!
@misterdrogba: BMW, Mercedes, Bentley, Rolls Royce zijn imo toch beter en mooier. Dit is een opgeblazen A6.
@rufctr01: tja zo kan je over alle merken wel iets zeggen. Dat een 7er een opgeblazen 5er is, dat een E klasse een opgeblazeb S klasse is etc…
@misterdrogba: Ik vind de S meer een opgeblazen E.
@mikkeloentje: ja inderdaad, dat bedoelde ik. Heb me gemist. Excuses!
@rufctr01: met het huidige gamma van Mercedes gaat dat argument niet meer op ;)
@knipperlichtje: precies: eergisteren dacht ik dat een nieuwe S-klasse mij achterop kwam op de snelweg, ging hij mij voorbij en bleek het een C-klasse te zijn. Wat voor Audi geldt, dat geldt nu ook voor Mercedes en trouwens ook voor BMW. Alle modellen lijken erg veel op elkaar.
@autoriteit: Toch vind ik dat BMW nog het meest herkenbaar is (de aparte modellen)
@hight96: ook de beste rijdersauto..
@rufctr01: Beter/mooier is puur subjectief.
@misterdrogba: Wat heb je met de hoofdsteun van de chauffeurs-stoel gedaan Wouter; die ziet er op de fotos’nogal afgeragd uit ? Verder erg frappant dat alle C- en D-segmenters overlopen van het chrome sierwerk en de S8 Plus dan black optics krijgt;chrome inwisselen voor zwarte lak straalt nu niet echt 30K meerwaarde uit …
@dawwg: Viel mij ook op, die hoofdsteun, misschien dat het ding wat harder accelereert dan de bestuurder verwacht…
@dawwg: Ja, dat is een eeuwig geschuif. Chroom erop voor de luxe, dan meer chroom, dan teveel chroom, dan blacked-out, en dan beginnen we opnieuw.
Ik rijd een Volvo 240 van 1980 en veel chroom. Op de GT zijn raamlijsten, deurhandels, stootstrips en bumpers dan al jaren zwart. En dat wordt na de facelift de standaard.
De laatste jaren ‘kon’ chroom weer, als symbool van luxe. Neem nou de Passat B5.5 en B6. En vervolgens betaal je weer bij om dat minder opzichtig te maken (De Passat R36 heeft die chroom-muil in mat-chroom. En dat heeft ie volgens mij dan weer van de S6 spiegelkappen). En nu is het cirkeltje weer rond. 4 cirkeltjes, bij deze fabrikant.
@dawwg: zijn waarschijnlijk vormbare hoofdsteunen. Die kun je een beetje vormen naar je hoofd. Heb zoiets vergelijkbaars gehad in een 5 serie e61 met optionele comfort stoelen.
@misterdrogba: ben ik met je eens, maar zouden mensen eht voor 4 ringen 214.000 duizend euro meenemen naar de dealer? Koop je toch zoveel leuker spul voor?
@vagtroep: mensen die dit kopen hebben hoogstwaarschijnlijk al een collectie van leuke wagens staan. En moet dit S8 dienen als een soort van daily zonder dat ze de PK’s van hun collectie moeten missen.
Doe maar een Alpina B7
@toyotafortuner: https://youtu.be/oT0r6xQJU_4 alleen voor de looks dan. Ik ben geen Audi fan, maar de uitkomst van deze test vond ik toch wel interessant.
@toyotafortuner: Aan die B7 is wel te zien dat er extra geld voor neergeteld is.
Daar komt bij op dat hij veel betere cijfers neer zet. Absurd, zoveel pk en dan deze cijfers
Alleen die eerste generatie a8 vond ik echt mooi, mooier zelfs dan de W220. En dan met name die 6.0 L W12 uitvoering, anno 2016 zou ik gewoon voor het beste gaan of niets: S65!
Grijs….
@kvgorp: dit was het meest kleurige van heel het gamma.
@kvgorp: hele scherpe analyse!
Het is met deze S8+ eigenlijk al net als met de RS7; om alle pk’s in toom te houden moeten er klaarblijkelijk allerlei spoiler-pakketten op en aan de carrosserie worden gehangen. Ze worden er m.i. zo niet fraaier op.
Klokje is mooier dan die achterkant.
@laatstealinea Zal wel saai zijn op elk kamp, dat is altijd nog het territorium van de Mercedes en BMW.
“Powaaaah” met klasse
De klanten van dit soort meuk bestaan al ..
Was dus gewoon een kwestie van maken ..

Bijzondere handel dus ..
Klinkt als een scheetkussen…
Van binnen ziet het er goed uit, van buiten echt veel te saai.
Donkerblauw metallic, 5-arm velgen, de zwarte details vervangen voor gewoon alu, donkerbruin interieur, pianolak hout. Mag zo voor de deur.
85pk is in ieder geval een waardige performance upgrade. Ik blijf een zwak hebben voor de A8/S8.

Het interieur is prachtig en ook over de buitenkant ben ik nog altijd te spreken. Ik vind de proporties erg goed waardoor hij wat minder log en groot lijkt dan de S klasse/7 serie. Vreemd genoeg vind ik de A6 wel weer erg lomp overkomen.
En waarom zijn alle hoofdsteunen strak en aan de bestuurderskant is het te ruim, rare vouwen en kreukels in hoofdsteun.
@rufctr01: Dat heet patina, leer is nu eenmaal een product dat leeft…

Een andere verklaring is dat de koe waarvan het gemaakt is ooit in het prikkeldraad is gesprongen of Audi zo zuinig is geweest om het nekvel ook maar te gebruiken.
@rufctr01: Denk dat het van die comforthoofdsteunen zijn waarvan je de zijkanten naar binnen kunt vouwen. Krijg je een beetje het idee van een nekkussentje!
@germancarsftw: ja dat is het enige juiste antwoord: je kunt de hoeken van dat kussentje naar elkaar toe drukken, zodat het meer je hoofd omsluit. Dat is met de linker hoofdsteun gedaan, met de rechter niet.
@germancarsftw: Verbaas me erover hoeveel mensen dit vragen, bestaat toch al heel lang.
@rufctr01:je kunt de A8 hoofdsteunen als echte steunen gebruiken… Zijkanten Naar voren vouwen. Heerlijk op de bijrijdersplek op weg naar Oostenrijk, overbodig voor een bestuurder.
Wauw. Gewoon wauw.
De moet haast wel de meest depressieve auto ooit zijn…
@Rob:
Kom eens in monaco langs, allemaal van die figuren die zich helemaal de pleuris vervelen maar wel alles kunnen kopen wat ze willen. Denk dat dat zon beetje de doelgroep is van deze audie.
@super:
Monaco is inderdaad een uiterst depressieve bedoeling…
Maar zelfs daar zitten toch niet te wachten op zoveel grijsheid..?

Ik vind dit meer iets voor Duitsers zelf. En dan van die uiterst serieuze hiërarchische mensen. Alleen zij kunnen zoveel grijsheid en absurd lelijke en tevens irrelevante carbonstrips in een auto van twee ton ‘mooi’ vinden.., toch?!
@Rob:
Eerlijk gezegd zou ik liever betonstrips hebben dan carbonstrips, nooit echt begrepen wat er zo mooi is aan carbon. Je hebt ms wel gelijk over kansen van deze bak in mc, alhoewel ik wel af en toe een rus of zwitser (ook tuig) in een rs6 of soortgelijk zie.
@super:
We kunnen elkaar de hand schudden… Carbon is gewoon lelijk. Daarbij is het zo inspiratieloos….

Ik verbaas me daar eigenlijk over. Bij de auto-industrie in het algemeen dan. Hele projectteams die werken aan een auto, maar ik zie nooit echt creatief materiaal gebruik in de interieurs. Ook niet bij die zogenaamde ‘bespoke’, ‘individual’, ‘exclusive’ of hoe ze het ook noemen. Altijd maar dat stukje hout, alu, carbon of pianolak….

En nu je het toch over beton begint (machtig mooi spul by the way), ik heb een zwak voor roestig betonstaal…. Kunnen ze dat niet een keer als inspiratie gebruiken voor hun sierlijstjes??
Ooit.. Ooit staat deze voor mijn deur geparkeerd. En that’s it.
Zal nooit zo’n auto kunnen kopen. Dus, zijn er rijke vrouwen aanwezig? Ik ben een eerlijke en lieve held.
Wat ziet de bestuurders hoofdsteun er al verfomfaaid uit zeg!
@ahs1979: verfomfaaid, heerlijk. Dank voor het gebruiken van dit inmiddels bijna uitgestoven weurd!

O.t. Alpina B7 met rwd please.
@ahs1979: nee is dus een comforthoofdsteun, waarvan je de hoeken van het kussentje naar elkaar toe kunt drukken zodat het je hoofd beter omsluit. Dat is bij de linker hoofdsteun gedaan, bij de rechter niet. Niks aan het handje dus
Wat een heerlijke auto
Zoals Audi het verwoordt in hun persbericht: “The new top model is reinforcing the brand’s position in the segment of premium class sedans.” Kortom je was nooit premiiiijum je wordt nooit premiiiiijum, je bent niet premiiiiiijum. Zo weer over tot de orde van de dag.
@ocda: Wie is dan wel premium volgens jou, niets anders dan gebakken lucht, zelfs voor een Rolls. Het is wel duidelijk dat u geen audi liefhebber bent, ik ook niet echt maar kan dit soort wagens wel waarderen, en een ding moet je Audi nageven, ontzettend hoog afwerkings niveau van het interieur, dus eigenlijk in zekere zin zijn ze wel degelijk premium.
@bofkont: niet eens in zekere zin, ze zijn gewoon premium :). Als je in het hogere segment zit (en dat zitten ze), dan zit je in het premium segment. Wat bepaalde mensen hier ook roepen. Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen, want jij bent het wel met me eens :).
De begrenzing staat in NL op 305. Hoe staat het nu met de begrenzing van dit ding in andere landen?
Derde foto in de tekst verpest het compleet wat mij betreft…Front. Over. Hangggggggggggg. Past gewoon niet bij een auto in deze klasse.
@jaapiyo:

Ik vind dat nogal meevallen, Jaap. Mooie wagen.
Ik vind alle moderne ‘ premium’ sportsedans juist niet ‘ saai’ genoeg.
Teveel lijntjes, teveel bling.. dus als ik er eentje moest kiezen dan werd het deze, de auto met het meeste understatement en het laagste ‘ ik wil opvallen’ gehalte.

Dat was vroeger anders, met de eerste generatie S8, tijdloos, oudere M5’s super stijlvol, of één van de eerste Brabussen , de 190E met een dikke V8, vol leer, maar op een afstand bijna niet te onderscheiden van een gewone.

Met andere woorden.. voor sommige mensen is het genoeg dat alleen echte liefhebbers zien dat ze iets bijzonders rijden.
@dracae: ik zie het echt wel, alleen moet Audi flink aan de bak. Premium roepen ze over zichzelf af, maar dat zijn ze niet meer. Echte premium merken lossen alle problemen netjes op en laten hun klanten niet in de kou staan.
Droomwagen!
@wouter: Ik reed een tijd geleden in een gewone A8 en kon daar inderdaad geen USB aansluiting vinden
@siebren: Die reply ging niet helemaal goed
@wouter: De USB aansluiting zou gewoon in het dashboardkastje te vinden moeten zijn.
Porno!
Mijn A3 heeft een USB aansluiting in de middenconsole dus het lijkt mij sterk als een A8 er geen heeft…
Geweldige auto, maar mij wat te overdadig. Ik zou liever een wat minder grote S4 Avant of de aankomende S5 sportback willen hebben. Scheelt ook nog eens een ton.
veel mooier/dikker/bruter dan een Amg equivalent!
usb zit of in het kastje onder middenarmsteun of achter zon gecamoufleerde paneel waar je op kan klikken/drukken wat opengaat. Misschien moet je ook niet naar een directe USB zoeken maar naar een interface aansluiting waarop usb aansluiting aan gekoppeld kan worden, zoals dit: http://www.audiworld.com/forums/attachments/audi-a3-s3-rs-3-mkii-209/40449d1405701454-usb-charging-port-img_20131121_125308.jpg
@arashrsf: meest belachelijke systeem ooit :’)
Ik vind dit toch wel weer een erg fraaie wagen hoor. Je kunt met de quattro vierwielaandrijving ook heel goed door plassen water heenrijden en dat is in Nederland toch wel erg handig en veilig.
De 7-serie is natuurlijk ook niet te versmaden.
Top of the bill, koning van de apenrots, neusje van de zalm, blijft toch wel de Mercedes-Benz S-klasse. Wat een soevereiniteit en uitstraling heeft die auto. Impressive.
Doe mij maar een quattroporte😌
Dit is een ‘comforthoofdsteun’. Die kan je links en rechts ombuigen
Ontzettend mooi , de ultieme reiswagen voor de autobahn.
Als een usb aansluiting de reden zou moeten zijn om zoiets geweldigs te laten staan, ben je niet goed snik. Ik vind hem bruut. Ieder zijn smaak, maar je hoeft hem voor mij niet in te pakken. Ik neem hem zo wel mee.
In die klasse zou ik liever iets wat mooi is kopen..
Die discussies altijd over of een ‘Ouwdie’ nu premium is of niet…
Ik heb hier in de VS redelijk veel kilometers gemaakt met een A8L 3.0 TFSI uit 2014. Die wordt dus niet in Europa geleverd. 333pk zo uit mijn hoofd, dus bijna evenveel als de pre-facelift 4.2 TDI. Ik kan je zeggen dat het een fantastische auto is om mee te rijden. Effortless power wanneer je wil. Ontzettend soepel en comfortabel. Een V8 heb je eigenlijk helemaal niet nodig, ook niet in de US. En een van de mooiste interieurs die je je kan wensen. En dan te bedenken dat die auto in de basis bijna 6 jaar oud is!
Oke, het infotainment systeem is niet het meest intuïtieve of makkelijke systeem dat er is. En je telefoon verbinden met bluetooth is een complete nachtmerrie, en dan werkt het ook maar de helft van de tijd… Voor de rest een topauto! 👍
@kapiteinaudi:

En dan te bedenken dat een Parrot van 100 euro in alle opzichten beter is en dat al minimaal 10 jaar doet.
Eigenlijk de ultieme rijdersauto voor iemand die niets met auto’s heeft..
Er zijn ook altijd gasten die helemaal kicken op zo’n tesla.. Snap ik ook niet..
Of mensen die opsporing verzocht boeiend vinden,
Of elk jaar naar precies dezelfde vakantiebestemming gaan..
Wat een saaie auto! Geef mij maar de meest krachtige nieuwe Alfa Romeo Guilia, ongeveer net zo snel, maar kost de helft en is zeer waarschijnlijk een miljoen keer opwindender.
Geweldige auto maar als je het dan toch kunt besteden lijkt het me leuker om een Alpina B7 te kopen. Hoeft niet sneller want eigenlijk heb je daar niets aan maar gewoon exclusief met een mooie Alpina kleur.
Het is wel duidelijk dat de A8 aan vervanging toe is. De huidige S-klasse is inmiddels ook al paar jaar op de markt maar dit ding lijkt hopeloos ouderwets, voornamelijk in het interieur als je het vergelijkt met de S-klasse.
Eigenlijk een beetje een xj R alleen dan van Audi
Wat een onzin. Ik ken een circuit waar een rs8 PRIMA zo volstaan. Ligt precies tussen mijn huis en m’n vakantiehuis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).