Audi TT Roadster Ultra: rijtest en video

Auteur: , 71 Reacties

Het wordt bijna lente, dus Audi gooit haar open versie van de TT op de markt. Eigenlijk is er maar één belangrijke vraag die we ons voorafgaand aan het opnemen van deze video stelden: kunnen we deze review maken zonder grappen over kappers?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De oorspronkelijke TT (mogen we van een Ur-TT spreken?) is een pareltje. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar ik vind het een topkar. Een fantastisch eigenzinnig ontwerp en een auto met prima prestaties, maar ook met een bepaalde tijdloosheid over zich die ervoor gaat zorgen dat gebruikte exemplaren flink in waarde zullen gaan stijgen de komende jaren. Bold statement? We zullen zien. Maar alles wat ik hiervoor tikte heeft wat mij betreft betrekking op de coupé, niet op de roadster. Natuurlijk, ik begrijp de drang van Audi om die auto te bouwen, maar juist de daklijn is zó bepalend voor de TT en in roadstervorm gaat het karakter van de oorspronkelijke TT wat mij betreft een beetje verloren.

De tweede versie van de TT was wat mij betreft iets minder. Moderner, gelikter, maar helaas ook onderhevig aan de drang van de Audi-ontwerpers om alles op elkaar te laten lijken. Veel minder een statement, veel meer een auto die moet voldoen aan een soort corporate identity. De TT werd een stuk minder apart maar tegelijkertijd probeerden de ontwerpers wel een beetje de ronde vormen te behouden. Een beetje een vreemde mix was het eigenlijk. Jammer, maar helaas. De roadster kon ik wel iets meer waarderen. Niet meer die hondslelijke chromen rollbars (al waren de nieuwe exemplaren ook niet heel subtiel) en verder gewoon een goed ogende roadster. Niet mijn eerste keus als ik voor een auto ging kijken, maar ook niet echt iets mis mee.

Audi TT Roadster Ultra
Audi TT Roadster Ultra

En nu is daar de nieuwste TT. Op de één of andere manier lijkt deze meer voor mij meer op de Ur-TT dan de versie die tot kort geleden in de showroom stond. Zeker en profil is het weer meer een “echte” TT wat mij betreft, met de voor- en achterkant die elkaar bijna lijken te spiegelen. Een fraaie auto, en nu ik hem zo voor mij zie is de roadster ook een stuk knapper om te zien. Het is jammer dat Audi nog steeds geen manier heeft gevonden om die ellendige rollbars uit het silhouet te slopen, dat zou de open lijn ten goede komen. Het is ook de meest agressief gelijnde TT tot nu toe, met koplampen die je aankijken alsof je net z’n biertje hebt omgestoten. De voor de TT zo kenmerkende uitgeklopte wielkasten geven de auto een lekkere stance, zeker als je er een paar fikse wielen in propt zoals bij de TTS.
Audi TT Roadster Ultra

Lichtgewicht dakconstructie
De roadsterversie van de TT heeft wederom een softtop dakje gekregen. Deze is tot een snelheid van 50 kilometer per uur te openen en sluiten. De dakconstructie is 3 kilo lichter dan die van zijn voorganger, het totale gewicht van het dakje is 39 kilogram. Het dak sluit en opent in 10 seconden en neemt geen ruimte in in de kofferbak. Die kofferbak is 280 liter groot, meer dan genoeg voor twee ruimbagagekoffers en een drietal lunchpakketten van Audi. En dan is er ook nog zoveel ruimte over dat alles kan schuiven zodat die koffers bij wat vlotte bochten de lunchpakketten kunnen reduceren tot broodkruimels en uitgesmeerd beleg. Sorry Audi, sorry.
Audi TT Roadster Ultra

De cijfertjes
Voordat we instappen eerst even de cijfers: de Audi TT die wij meekrijgen is een TDI, ook wel Ultra genoemd. Wouter heeft immers al met de andere motoren gereden bij de introductie van de TT Coupé. Ok, dat is een smoesje. We hadden gehoopt met de TTS op stap te kunnen, maar de Duitse collega’s waren eerder aanwezig en hadden die al weggekaapt. En voor Nederland is de TT TDI niet héél relevant, want waar zijn coupébroertje nog het voordeel heeft dat hij met 20% bijtelling op je oprit kan staan, heeft de TT Roadster TDI 4 gram uitstoot méér achter zijn naam staan. Helaas duwt dat kleine verschil hem nét over de grens naar een bijtelling van 25%.

Audi TT Roadster Ultra
Audi TT Roadster Ultra
De 2.0 liter grote TDI heeft 184 pk onder de kap, maar het gaat ons vooral om het koppel: 380 Nm. Inderdaad, dat is precies evenveel als de TTS Roadster. Natuurlijk is de TDI een stukkie langzamer dan de TTS, maar dankzij het koppel is het alsnog een vlotte auto, iets wat mede te danken is aan het niet heel erg hoge gewicht van de TT: de Roadster weegt vanaf 1320 kilogram. De TT roadster laat zich dan ook bijzonder lekker over de weg mikken, met een lekkere neutrale balans en veel grip. Daar waar andere auto’s uit Ingolstadt nog wel eens zwaar en groot willen aanvoelen, is de TT Roadster een verfrissend speelse auto. Insturen gaat met veel precisie, wat mede te danken is aan het Torque Vectoring systeem. Bovendien is de diesel lekker vlot: 7,3 seconden naar de 100 is misschien geen supercar-territory, maar zeker niet traag te noemen. Tel daarbij op dat de TDI dankzij allerlei sound engineering eigenlijk best lekker klinkt en je hebt een leuke auto die meer beleving in zich heeft dan zijn afkomst doet vermoeden.

De Virtual cockpit in het zonnetje
Voor mijn neus vind ik de Virtual cockpit van Audi: het grote infotainmentsysteem op de plek waar we vroeger gewoon analoge klokken vonden. Het geheel ziet er gelikt uit, alle info die je verwacht is te vinden op het 12,3 inch TFT scherm. De menustructuur is ook aangepast om eenvoudiger en sneller bediend te kunnen worden. Een ander fraai detail zijn de regelaars van de climat control in de verntilatieroosters. Van tevoren was ik bang dat het scherm misschien niet lekker leesbaar zou zijn in de roadster, maar reflecties zijn minimaal en de lichtopbrengst van de cockpit is ruim voldoende.
Audi TT Roadster Ultra

Kekke interieuropties
Wat ook een ruime voldoende (of eigenlijk meer dan dat) verdient, is de rest van het interieur. Ja, we weten dat Audi mooie interieurs maakt. We weten dat ze mooie materialen met uitstekend design en prima ergonomie combineren. Audi introduceert echter met de TT Roadster een nieuw programma dat door een speciaal team is uitgewerkt. Daardoor zijn er nu een aantal lekker aparte kleurencombinaties te selecteren, waaronder het petrolkleurige leer in de testauto waarmee wij onderweg zijn. De kleuren komen terug in het leer, de deurpanelen, de gewoven vloermatten en de middenconsole. Er zijn een aantal thema’s verkrijgbaar en die fleuren de normaal wat duistere cabines van Audi lekker op.
Audi TT Roadster Ultra
Audi TT Roadster Ultra

Koffie verkeerd
Toen ik de sleutels van de TT Ultra in ontvangst nam had ik even de balen. Een TDI in een roadster is voor mij als koffie verkeerd: het is een warme drank, maar je kan het geen koffie noemen. De Ultra heeft me echter aangenaam verrast. Het blijft voor mij een vreemd concept, zo’n oliestoker in iets wat als sportauto bedoeld is, maar de TT Ultra is echt een auto die je veel plezier te bieden heeft. Eerlijk is eerlijk: geef me de keus tussen een TTS en een TT TDI en ik kies nog steeds voor de TTS. Maar als jij kilometers vreet en van je baas een cabrio mag uitkiezen zou ik je een TT Ultra zeker niet afraden. De Ultra bewijst dat diesel best leuk kan zijn, zelfs in een roadster.

Wat zou je kunnen kopen in plaats van een TT? Een Porsche Boxster, BMW Z4 of Mercedes SLK zijn de meest voor de hand liggende alternatieven. Met voor- of vierwielaandrijving zijn die niet te krijgen (behalve de SLK met 4MATIC) maar ze hebben wel stuk voor stuk achterwielaandrijving wat voor sommige lezers juist weer een groot pluspunt zal zijn. Een TT Roadster kost vanaf € 49.690 voor de 2.0 TFSI, dieselen in de door ons gereden 2.0 TDI kan vanaf € 50.410 euro, beide zijn leverbaar vanaf april. De TTS Roadster is later dit jaar leverbaar vanaf €68.950. Filmpje!71 reacties

Dat blauwe interieur… Lelijk!
@philipf:
Niet alleen dat blauwe interieur, van de rest word ik ook niet warm….
50k voor een kale Skoda cabrio is eigenlijk wel erg veel geld, zeker als je bedenkt dat je voor dat geld een echte cabrio kan kopen waar je permanent je beide oren inslikt….
@jrk68: vooral dat blauwe interieur… Lelijk!
@jrk68: jep.
Rijd ook nog verschrikkelijk verschijnlijk.
Ik kan toch ook niet ontkennen dat mijn audi liefde uit mijn puberale periode zonder rijbewijs komt.
Na wat echte auto’s te rijden kwam ik er toch wel achter dat papa’s audi erg saai is.
@philipf: super gaaf juist!
@philipf: je moet er even doorheen kijken: die stoelen zijn juist erg vet. Kleur, ach ja.
Prachtig motief. Stel t voor op een mooie luxe bruide lederkleur of evt zwart met gekleurde stiksels. Ik vind t iig prachtg.
@gregorius: het motief is inderdaad mooi. Maar dat blauw staat echt niet.. Zwart was echt heel mooi geweest
@philipf: een keer wat anders is ook leuk ;)
Ik zie het alweer…rokende voorbandjes.
@jaapiyo: wow meid! Welke opticien ga jij?
@jag00: sorry, was een vriend..
@jag00: Is hij al goedgekeurd door je ouders?
@jag00: Gewoon naar Ghanz Anders. Voordelige daglensjes je weet toch…
@jag00: eentje die beter zijn werk doet dan die van jou zo te zien
Coupe naar mening vele malen mooier, ik vind het interieur anders heel erg mooi.
Best wel een mooie auto. Alleen vind ik hem een beetje saai, niet echt een auto waar ik warm voor loop als autoliefhebber.
Maar, op zich is het natuurlijk wel een kek aangeklede Golf cabrio voor mensen met een diep uitgesneden V-hals.

Wat ik zelf wel mooi vind is het interieur, Audi krijgt er altijd credits voor doch in veel modellen van de laatste jaren vind ik hun dashboards helemaal niet zo bijzonder ten opzichte van de concurrentie (A4 en A5 bijvoorbeeld…en de A6,7 en 8 hebben prima interieurs maar IMO niet per se mooier dan de concurrenten), maar dit is wel echt weer een stap vooruit. Strak en minimalistisch, hulde.

Voor 50K zou ik echter hoe dan ook bij de iets minder hippe alternatieven gaan kijken die gebouwd zijn op een onderstel dat niet uit de budgetbak komt met aandrijving op de juiste wielen.
Vind vooral de voorkant erg strak en veel mooier dan de vorige edities. De achterkant vind ik wat anoniem. Zou zelf voor een Z4 gaan. Niet perse om de rwd maar de hele look vind ik mooier.
@E34M5Touring: van de Z4, SLK en deze, vind ik de Z4 nu eigenlijk het grootste (rijke) kappers-gehalte hebben en de TT t minste. Maar dat is misschien ook om dat ik 1 vrouw en 1 in-de-kast-zittende man ken die zo’n Z4 35i hebben.
@gregorius:
Ik ken een vrouw die een TVR Griffith rijdt, is dat dan ook gelijk een kappersauto.?
@gregorius: De huidige Z4 is ontworpen door vrouwen voor vrouwen (nou ja, het interieur in ieder geval, keer zo’n itempje over gelezen dat BMW daar trots op was en dergelijke). De eerste Z4 vond en vind ik zelf een stuk beter.

Maar dan nog steeds…de TT is gewoon de koning op dit vlak. Juist omdat het een open Golf is die zich alleen van die Golf onderscheid door hippe styling en de baaaaadge, waardoor dat dus de enige reden is er een te kopen en het de ultieme automotive handtas is. Die maat van je in de Z4 kan nog claimen dat het hem gaat om de rwd en de 6-in-lijn ;).
Ik vind de cabrio een omgekeerde badkuip op wielen van de zijkant. Voor- en achterkant is wel mooi, maar het zijaanzicht is niks
Daarnaast vind ik het opvallend dat het oordeel van Autoweek was dat de TT helemaal niet speels en erg afstandelijk was. Nu issie opeens wel speels en stuurt het lekker strak.

Maar Casper: goeie rijtest, kijk met plezier naar je rijtesten. Stuur Wouter maar met pensioen. Die is toch al grijs.
@berlinetta: Een omgekeerde badkuip… Jij gaat op de kop in bad?
Gooi er een paar opties tegenaan en je zit aan de prijs van een 4C, of hou een stapeltje ruggen in je zak en koop een Elise..
Beide auto’s voor de liefhebbers van autorijden, dat er geen mannen naar je zwaaien moet je dan wel voor lief nemen..
De eerste generatie is gek genoeg een tijdloze auto.Gek genoeg, omdat de auto bij zijn verschijnen toch best vooruitstrevend was.Daarna was het weer eens genoeg met al die frivoliteit bij Audi.Een instant klassieker, en inderdaad met name de Coupe is het zeker..
Ziet er wel beter uit dan de vorige generatie, waarvan ik toevallig zojuist nog een RS cabrio zag langskomen. Misschien met het machtige 5 cilinder blok leuk, maar zo in een schrale uitvoering zou ik veel liever voor die 50k een zo goed als nieuwe S2000 kopen.
Ik heb niet veel met cabrio’s dus deze zou ik overslaan. De eerste generatie TT in donkerrood vond ik altijd een leuk autootje.

Wil je een fun auto voor een mooie prijs; zou ik kiezen voor de Subaru BRZ. Leuker gaat het niet worden, zeker voor die prijs!
Heb je iets meer te besteden dan komt de Alfa 4c ook aan bod. Mooier kan ik het niet maken.
via Android app
Hij is heel erg mooi. Vooral de voorkant is erg agressief, al als dat op deze foto’s van een witte niet zo goed te zien. Zou ik ‘m kopen? Nee, een roadster moet meer fun bieden. De TT biedt daarin niet echt meerwaarde t.o.v. een A3 cabrio.
@knipperlichtje:
meerwaarde:
– t ziet er niet uit als een golf-cabrio
– interieur is cooler en moderner
– Virtual Cockpit
zit dat katje nu te sproeien tegen de voorbumper van de Audi? Doet mijn kat ook altijd in de tuin met staart omhoog en dan bibberen.
@Jantje_555: Heb jij een Audi in de tuin? Nee zonder gekheid, leuk verhaal…
@Jantje_555: hij piste inderdaad de voorbumper onder. De TT is geclaimd door de zwerfpoes.
@CasperH:
Ik mag die kat wel, zoekt die nog een goed thuis…?
Vorsprung durch Technik: het zit ‘em tegenwoordig zelfs in de vloermatten, die in de TT warempel “gewoven” zijn.
Wat is, of waar slaat ultra in de naam op? Is me volstrekt onduidelijk
@damrakker: De ultra staat voor ultramarketing.
@damrakker: Ultrazuinig op papier.
Haha die achterbak, wat een zooi. Zullen ze blij mee zijn geweest
Naar mijn mening zijn auto’s echt idioot duur vandaag de dag. Moet je die vanafprijs nou zien!!
Voorkant vind ik heel mooi, achterkant vind ik te anoniem. Interieur erg straks naar mijn mening, prachtig.

Jammer weer hier van de vooral denigrerende opmerking zoals skoda-cabrio en golf. Echt om moe van te worden. Als het van VAG is, is het allemaal golf, triest. Als het van bmw is, is het allemaal weer pracht en praal. En ik rij zelf nog wel een bmw 325i en een fordje fiesta st. Heb niet zoveel met VAG maar het gehaat is echt treurig…
@87sandyd: bmw word volgendsmij de laatste tijd ook flink afgebrand hier op autoblog hoor.
@bouwvakkert:
En dan beginnen we nog maar niet over alles dat uit Japan, Korea, Frankrijk, Amerika of Italië afkomstig is….
Maar O wee als je niet staat te soppen in je tuigje als het over 0000 gaat, dan ben je gelijk een notoire hater….

Eigenlijk best sneu als je daarover na denkt, met Apple heb je hetzelfde trouwens, zou hier een verband zijn…?
@jrk68: dat heet: puberale fanboys.
@jrk68: ik kan me anders niet herinneren dat jij standaard alle auto’s uit Japan, Korea, Frankrijk, Amerika of Italië afzeikt. Heel vreemd maar bij die auto’s hoor ik je nooit over onderstuur, terwijl het gros voorwielaandrijving heeft… Eigenlijk best sneu als je daarover nadenkt..
@87sandyd: je hebt 100% gelijk, maar hier op Autoblog ben je stoer als je standaard alle VAG producten afzeikt. Dan hoor je bij het stoere ‘ik heb zogenaamd zoveel verstand van auto’s’ clubje.. Maar oh wee als je daar wat van durft te zeggen, dan zijn de kinders op hun teentjes getrapt.
Niks speciaals voor zo veel geld. Misschien beter de nieuwe BMW 220d cabrio vermeld. Praktischer en diesel heeft nog 6 pk meer ook… en RWD! ;-)
vergeleken met de nieuwe SLK of een Z4 van bmw vind ik dit maar een saai ding om te zien
De grijsgedraaide plaat van bmw-pubers zoals vlaflop moet je verder gewoon negeren natuurlijk.

Dit is weer een heerlijke audi. Prachtig design, zowel exterieur als interieur. Schitterend dashboard, een echte vernieuwing. Dit gaat weer gevolgd worden door munchen en stuttgart.

Geen sportwagen, net zomin als een zetje4 en een slk. Zal prima sturen.

Als je van mooie dingen houdt, een aanrader.
@kempenaer:
Je weet toch wel dat je op AB ingelogd bent he….
Die Vlaflip zat volgens mij bij de concurrent….
@kempenaer: Ik hou van mooie dingen, maar vooral van goede en betrouwbare dingen. Laat nu net daar het schoentje wringen…
Voorkant vind ik wel strak, evenals het interieur. Verder word ik er ook niet echt warm van, zou voor dat geld ook iets anders/leukers kopen! Waar hebben jullie die kat trouwens weggeplukt?
@woot: gered uit de keuken van de lokale Chinees.
@CasperH:
Droog….
@jrk68: in tegenstelling tot de voorbumper van die TT! #badumtshh
Erg leuk die ‘standaard’ grapjes over Audi en Volkswagen maar ik vind dit toch echt een zeer geslaagde auto! En die bekleding vind ik zeker gaaf!
Mooie auto. Maar wat heeft Audi bezielt deze spuuglelijke wielen te monteren? Die 5 armige swastika was al fout bij de Golf GTI maar hier nog fouter.
@mashell: Doet mij ook altijd aan een hakenkruis denken.
Wat een mooie auto die nieuwe TT. Ik vind het erg knap dat de auto eigenlijk hele simpele en rustige lijnen heeft, maar toch erg krachtig, sportief en modern overkomt. Je moet in 1e instantie goed kijken om de uiterlijke verschillen met de voorganger te zien en er lijkt weinig veranderd, maar als je langer en vaker kijkt, dan kom je erachter dat deze nieuwe versie eigenlijk enorm verschilt van de vorige. Het interieur is bovendien een enorme stap voorwaarts, minder is meer is een uitdrukking die hier helemaal op z’n plaats is. Het grote 12,3 inch TFT-scherm is erg mooi en handig, al vraag ik me wel af of zo’n scherm voor je neus niet vermoeiend voor je ogen is in het donker. De afwerking van de TT is subliem en is niks op aan te merken. De kleurstelling van het testexemplaar is een kwestie van smaak en ik denk niet dat ik voor deze blauwe kleur zou gaan. Origineel is het echter wel en saai is het absoluut niet.

Als je de TT vergelijkt met de Boxster, dan zou ik altijd voor de Boxster gaan. Echter de Boxster rijd je niet al vanaf € 50.000,-. Voor de goedkoopste variant moet je € 20.000,- extra neerleggen. Niet helemaal een eerlijke vergelijking dus.

Al met al denk ik dat de nieuwe TT een erg mooie, goede en lekkere auto is waarmee je veel plezier kunt hebben tegen een redelijke prijs.
Mis toch wel wat info in zo een lang filmpje..volgens mij heeft deze die nieuwe besturing toch, elektrisch geval etc. Ook wat er zo anders is aan voorganger, meer specs enzo

Nu is het Ff stukje rijden beetje blablablabla enkel mooi opgenomen, maar thats all folks… Jammer..

Wel leuke auto, mooi interieur
De TT is voor mij een soort van mini R8 aan het worden, qua uiterlijk begint ie meer en meer op de R8 te lijken, maar op pure snelheid gaat de TT wel ferm op zen bek tegen de R8
Bovendien is de diesel lekker vlot: 7,3 seconden naar de 100 is misschien geen supercar-territory, maar zeker niet traag te noemen. 

Nee hé heeee, het is diesel for christ sake!!!!
Yapyum van Autoweek vind de TT erg saai kwa rijden. Of hij reed niet hard genoeg, of casper vind een auto al snel leuk rijden.
@sleepyj: roy heet hij, kon even niet op zijn naam komen
Leuke test en zeker een leuke auto, maar de Z4 blijft voor mij absoluut de dikste!
Al minder een kappersauto dan de mk1
Leuke auto. Even aan Autoblog jullie gaan met deze presentator steeds meer op autoweek lijken… En dat is jammer. Ik zie het zo Autoweek is het fluwelen zeg maar een Audi alles klopt maar het is niet spannend. autoblog was met Wouter wat heftiger bijvoorbeeld een ford mustang….nu met deze presentator worden jullie een slechte Audi oftewel een kia optima ofzo… Jammer…
Wat een superding! Ziet er erg strak uit en het interieur is geniaal! Haters gonna hate.
Weer lekker duur staan te wezen op de vluchtstrook, maar kan je wel bruin worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).