Autoblog advies: lease-cabrio voor de betere midlife crisis

Auteur: , 53 Reacties

Over luxe-problemen gesproken.

Audi A3 Cabriolet

Het is een punt waar we allemaal een keer zullen aankomen. De midlife crisis. Het is zo’n moment dat je besluit alles te gaan doen wat eigenlijk niet verstandig is. Het is de periode dat je ‘óp de helft zit’. Vanaf dat moment worden de dagen korter en komt het einde in zicht. Uw scribent weet zelf nog heel goed zijn eerste midlife crisis. Berlijn, jaren ’30. Bijzondere tijd.

Voor Vincent is het ook een bijzondere tijd. Op dit moment rijdt hij naar alle tevredenheid in een Volvo V60 D6. Deze loopt binnenkort uit de lease en hij zoekt een leuke auto om deze hybride Volvo mee te vervangen. Vincent wil graag een cabriolet. Hij maakt ongeveer 20.000 km per jaar en heeft een budget voor zo’n 700 euro per maand. Het moet een auto zijn die dagelijks inzetbaar is, maar wel wat fun mag bieden. Daar komen we tot de crux: beide is lastig.

Vincent heeft voor ons dit formulier ingevuld, waardoor wij op onderstaande tabel kunnen aanschouwen wat zijn eisen en wensen zijn:

Huidige /vorige auto's:Volvo V60 D6
Koop / lease:Lease
Zakelijk / privé:Beide
Budget:€ 700 p.m.
Jaarkilometrage:20.000 km
Brandstofvoorkeur:Benzine
Reden aanschaf andere auto:andere baan en midlifecrisis
Gezinssamenstelling:2 jonge kinderen en een nieuwe vriendin
Voorkeursmerken /modellen:Cabrio
No-go modellen / merken:Geen

Zoals aangegeven: fun én praktische bruikbaarheid laten zich lastig combineren. Het één gaat ten koste van het ander. Nog een dingetje is het aanbod. 10 jaar geleden was de markt voor cabrio’s enorm, maar tegenwoordig is er niet veel meer van van over. Dit zijn de auto’s die in het budget vallen:

Audi A3 Cabriolet 1.5 TFSI S Line Edition (8V)
€ 705 per maand
De A3 Cabriolet heeft net een facelift gehad. We zeggen het er maar even bij, want zelfs de meest Die-Hard Audi fans zullen moeite hebben om de modellen uit elkaar te halen. Wat wel nieuw is, is de motor. Een 150 pk sterke 1.5. @CasperH heeft deze motor gereden in de eveneens gefacelifte Golf en omschreef het als een prettige metgezel. Deze uitvoering zit 5 euro boven het budget, maar dan heb je een S-Line Edition waar de meeste goodies wel opzitten. Wees zorgvuldig met het aankruisen van opties: ze drijven de prijs nogal op.

Audi A3 Cabriolet

BMW 218i Cabriolet Steptronic Edition
€ 660 per maand
De grote concurrent van de A3 Cabriolet. In tegenstelling tot de Audi A3 heeft de BMW achterwielaandrijving. Dat heeft een paar praktische nadelen: de ruimte op de achterbank is bijna lachwekkend klein en de bagageruimte stelt ook niet veel voor. Het voordeel van de aandrijving op de achterwielen is dat het prettig rijdt: geen aandrijf-reacties in het stuurwiel en een magnifieke balans. De 218i past met gemak in het budget, maar een 220i is aan te raden, maar zet nét boven het budget. De motor van de 218i is namelijk een 1.5 liter grote driepitter. De prestaties zijn niet onaardig, maar het geluid en de laufkultur zijn anders dan je van een BMW zou verwachten.

BMW 218i Cabriolet

Opel Cascada 1.6 Turbo Innovation
€ 670 per maand
De Opel Cascada is het bewijs dat men liever in de Premium-marketing-val trapt dan dat we daadwerkelijk een goede auto hebben. De BMW 2 Serie en Audi A3 zijn niet zozeer slechte auto’s, integendeel. Ze bieden alleen vrij weinig voor heel veel geld. Bij de Opel Cascada is dat precies andersom, óók in de lease. Want met het gelijke budget krijg je gewoon veel meer auto. De standaarduitrusting is omvangrijker en de opties zijn betaalbaarder. Ook krijg je een dikke 200 pk onder de kap. De Cascada stamt alweer uit 2013, maar het ontwerp is nog altijd bij de tijd. Gewoon een bijzonder goede aanbieding zonder echt grote nadelen. Ok, hij is wat zwaar. That’s it.

Opel Cascada

Abarth 124 Spider
€ 710 per maand
Als je toe gaat geven aan je midlife crisis, kun je het dan niet beter gewoon goed doen? De Abarth 124 Spider is een van die weinige auto’s die zichzelf niet zo serieus neemt. Het uiterlijk is heerlijk over de top. Dat geldt ook voor de geluidsproductie, want ondanks dat het ‘maar’ een 1.4 is, maakt de auto een kabaal van jewelste. Rijden met de 124 Spider is altijd een plezier: ook bij lage snelheden voel je dat de auto licht is en een perfecte gewichtsverdeling heeft. Nadelen zijn er ook. Het grootste nadeel is het praktisch gemak, dat valt namelijk wat tegen. Maar ja: had je anders verwacht bij een tweezitter?

Abarth 124 Spider

Mercedes-Benz SLC 180
€ 630 per maand
Jazeker dames en heren, we leven in een tijd dat een Mercedes cabrio in de lease goedkoper is dan een Fiat cabrio. Maar dat is op zich wel te verklaren. De Abarth is het absolute topmodel, terwijl de SLC 180 de absolute instapper is. Toch valt de Benz niet tegen. Natuurlijk, met 156 pk is het geen strepentrekker, maar de prestaties zijn acceptabel en doen niet eens zo gek veel onder ten opzichte van de Abarth. De rijsensatie is wel compleet anders. De SLC is een veel comfortabelere auto, ondanks dat de S in SLC toch echt voor Sport staat.

Mercedes-Benz SLC180 (R172)

Mazda MX-5 2.0 SkyACTIV-G (ND)
€ 560 per maand
@CasperH kaartte het al aan: de Abarth Spider is niet goedkoop. Zeker niet als je bedenkt dat de auto grotendeels identiek is aan de Mazda MX-5. Als we de spec-sheets naast elkaar leggen is het lastig te zien waar je euro’s naartoe gaan. Want de voor 150 euro per maand minder heb je de topper uit de MX-5 range op de inrit staan. Compleet met zesbak, sperdifferentieel en grote lichtmetalen velgen. Twee andere grote verschillen met de 124 Spider is het uiterlijk en de motor. De MX-5 heeft een atmosferische 2.0 liter onder de kap, dus daardoor voor de ware purist. Zo’n toerenmaker past gevoelsmatig beter bij het karakter van zo’n sportwagen, alhoewel de 124 aanzienlijk sneller is in een rechte lijn. Alleen maakt de snelheid in een rechte lijn niet zoveel uit voor dit type auto.

Mazda MX-5 (ND)

Volkswagen Beetle Cabriolet 2.0 TSI Dune
€ 690 per maand
Gaan we nu daadwerkelijk deze rijdende badkuip adviseren? Jazeker! Ten eerste is de keuze niet enorm. De markt voor betaalbare cabriolets is enorm gekrompen de afgelopen paar jaar. En zo’n slechte propositie is de Beetle ook weer niet. Voor een cabrio is het een vrij praktische auto met vier zitplaatsen en redelijk wat afzetmogelijkheden. De motor is een dikke 2.0 TFSI met 220 pk en 350 Nm. En dankzij de toegenomen bodemhoogte is geen terrein onbegaanbaar. Het is geen bochtenridder, dat terzijde.

Volkswagen Beetle Dune 2.0 TSI

YOLO: Mercedes-Benz CLK63 AMG (A209)
2007
€ 41.500
50.000 km

De ultieme mobiel om een midlife crisis compleet te maken. De CLK63 AMG was de sportieve topper uit de range. Deze had de befaamde 6.2 liter V8 onder de motorkap, in dit geval goed voor 481 pk en nog leuker: 630 Nm! Ondanks dat alles ziet de auto er nog behoorlijk ingetogen uit. Natuurlijk, zet er een CLK200 naast en je ziet welke sneller is. Maar in vergelijking met de AMG-Line uitgevoerde C-klasses van tegenwoordig ga je redelijk anoniem door het leven. Tenzij je met het dak open volgas geeft. Prijstechnisch nog best interessant. Of dit gaat lukken voor 700 per maand is lastig te bepalen. In principe om je een heel eind: want je hebt niet te maken met afschrijving. Oh, en verreweg de ruimste auto in dit lijstje. Dus tegen je vrouw kun je zeggen dat je de verstandige keuze hebt gemaakt.

Mercedes-Benz CLK63 AMG

Wil jij ook advies over je volgende auto? Vul dan dit formulier in, waarbij je ons voorziet van alle relevante gegevens. Wie weet vinden wij jouw volgende droom-auto!53 reacties

“Betere” midlife crisis? Dat is op z’n minst een dikke speedboot. Geen lease cabriootje met FWD of 3 bierblikken motorinhoud. Laat staan een VW Kever!!! Dus Vincent, ik hoop dat je nieuwe vriendin een lekker jonge nymphomaan is want met deze treurige keuzes (yolo daargelaten) ga je er niet uitkomen!

*1MX-5 heb je geen midlife voor nodig, denk 1 van de leukste wagens die je kunt rijden, maar koop die gewoon lekker met de kop dr af
*2 Heerlijke referentie naar de jaren 30 mein Fuhrer!
via Android app
@cloverleaf: je verwoordt het bot maar je hebt ook volkomen gelijk. Midlifecrisis houdt in dat je een corvette, 911 of aston Martin koopt of zo.
@nvn1993: precies! Geen kapperscabrio.
@cloverleaf: Sie haben recht!
Is een (tweedehands) Mustang geen optie?
@Edge: wel een GT!! Want die is voor de echte midlifecrisis!!
1:MX-5
2:Casada
3:Abarth.
@toyotafortuner: is ook mijn top 3.
Een keer meegereden in zo’n Cascada. Een diesel, nota bene. Maakte een solide indruk. En ruim genoeg voor met z’n vieren, zeker als twee van die vier nog betrekkelijk klein zijn. Lijkt me de overweging waard.
Even een offtopic vraagje als het kan: ik ga hoogstwaarschijnlijk een tijdelijke Toyota Starlet kopen binnenkort. Eentje met een 1.3 motor, 75 pk en uit ’96 met energielabel D. Weet iemand ongeveer het verbruik hiervan? Op rdw staat het niet geregistreerd.. benzinemotor
@ariif:
Moet je je daar nog druk over maken, Serieus?
Is het niet belangrijker hoe de staat van dat ding is, of de koppeling goed werkt of de bandjes nog goed zijn?
Roest? Roest? Roest? Schokdempers? Uitlaat?
Dat soort reparaties zijn cruciaal voor loop of sloop met dit soort bouwjaren

Daar is benzine verbruik een relatief ‘probleem’ bij.
@phaeton: @ariif: O, ik ga te hard. Ik zie zelfs dat twee gebruikers een verbruik hebben bijgehouden. Niet heel betrouwbaar, maar het geeft een indicatie. Die twee reden gemiddeld 1:15,5.
@ariif: @MauritsH is het met je eens!

Dit soort vragen zijn uitermate geschikt voor de Autoblog Vraagbaak:

https://www.autoblog.nl/vraagbaak
@ariif: 1 op 12
1 op 15,5 tot 1 op 18 goed haalbaar. 1 op 20 als je Je best doet. 1996 is al de 16v? De 12v is iets zuiniger en vlotter.
@ariif: 1 op 16 is prima haalbaar, bij veel snelweggebruik is ze nog een stukkie zuiniger.
@ariif: 1 op 16.1

Dat betreft een praktijkverbruik gemeten over 40.790km en zuiniger dan de fabrieksopgave: 1 op 15.9.

@ariif: ‘een tijdelijke Toyota Starlet’.. Verandert de auto over een paar maanden in iets anders?
@ariif: gewoon kopen dat ding. Die auto overleeft jou nog als je m een beetje aandacht geeft.
Abarth of Cascada. De rest vind ik een beetje droevig of net niet. MX-5 is alleen leuk als je van zwaaien houdt.
Ik heb een weekje met een Cascada mogen sturen, hele fijne auto en een stuk ruimer dan de rest van het lijstje.

Afwerking is (nog) niet op het niveau van Audi en BMW maar wel gewoon goed.
@imarinos:
Hoe was-ie qua ‘wokkelen’ ? Ik kreeg de indruk, dat de carrosserie weinig last heeft van torderen. Klopt dat ?
Mini cooper S F56 Cabrio, rijd fantastisch en een heerlijk geluid icm genoeg vermogen!
Ik zou voor de Opel gaan. Gewoon meeste waar voor je geld.
via Android app
Gewoon een sl55 of m6 cabrio kopen. Ben je voor 30k klaar en heb je geen afschrijving. Kost alleen wat meer benzine dan bij de bovengenoemde koekblikjes.
@nvn1993: Wat dacht je van onderhoud?
Wat een droevige opties eigenlijk voor je € 700,- in de maand.
De Abarth 124!
Huur eens een cabrio voordat je hem koopt.
En rijd dan de rondweg van één van onze grote steden af, om de geur van terugschakelende Scania’s te mogen ruiken, de zwarte uitlaatwalmen over je heen brakend, de pleurisherrie op een snelweg het windgeruis en doe dan een paar tunnels om het nog eens dunnetjes over te doen.
Ga dan op een mooie zondag dijkjes rijden zodat je in de zondag file kunt genieten van alle andere cabrio, motor rijders en dwarsliggende fietsers die hetzelfde idee hebben
Dan twee jengelende jankende jong achterin aan het einde van de middag, doodmoe van het windgeruis in een cabrio levend verbrand door de zon en u zult ongetwijfeld voor de meest dikke SUV lease Volveau gaan die er is.

Ow ‘flaneren’ in Scheveningen of Zandvoort ook zo’n dooddoener,

Die Citroën Picasso reclame met die blauwe Picasso over die ‘vakantie’ van dat gezinnetje, daar zit een heleboel waarheid in !
@desjonnies: er moet nog even een amen-post onder je stukje, dus hierbij:

Amen
Een SLC 180…treuriger dat dit gaat het niet worden! Van dit lelijke kappersautootje raak je nou juist in een diepe crisis!
@cpp1:
Dat ik het zo nog uit mijn bek moet krijgen: vind ik die Opel nog het meest beschaafd en meest bruikbaar.
@desjonnies: alleen is een Opel vaak de keuze voor ná de mud-life crisis… 😉
@desjonnies:
En weer weten @desjonnies en Sabrerator elkaar volkomen te vinden. Ik had hetzelfde kunnen schrijven.
En een C70?
Met twee jonge kinderen wil je helemaal niets uit dit lijstje.

Lease gewoon iets praktisch en koop iets leuks voor erbij. (Mx5, barchetta, c70, 9-3. Die laatste twee kan je je kids ook nog meenemen…)
@ijoost: hear hear
2 serie.
Hoezo eigenlijk leasen ipv kopen? Toevallig in gemeenschap van goederen getrouwd?
@cloverleaf: Cash is king. Als je voor ongeveer het zelfde bedrag wat je betaald in 3-5 jaar lease de auto kan kopen, is het niet zo slim je cash daar aan uit te geven.
Als je een vw of audi koopt draag je walging, fraude en oplichting een warm hart toe, mij dus niet gezien!! Doe mij die 124 Spider maar!!!
Het komt her en der al naar voren in de reacties maar met de gegeven situatie een V60 inruilen voor zo’n kappersgebakje is echt een hele slechte ruil. Hiervan krijg je 10 dagen per jaar lol (ook maar relatief als je ziet wat je er voor krijgt) en 355 dagen spijt. Houd die v60 of iets vergelijkbaars in de lease en koop nu of een keer echt iets leuks. Dan hoeft ie ook niet praktisch te zijn, want daar worden ze nooit leuker van.
Top tip; neem weer een normale auto. Solide opvolger van je V60.

Kies daarnaast voor een hobby auto. Tweedehands cabrio ernaast (Tigra?). Zoals @desjonnies al aangeeft, je kan je lelijk verkijken op de charme van open rijden. Als het tegenvalt met een tweedehandsje zit je er niet meteen vier jaar aan vast.

Ben overigens wel blij met de veranderingen in het bijtellingsstelsel. Anders was je vraag wellicht niet opgekomen.

Veel succes!!
Ik heb op 5 jaar tijd 200.000 km gedaan in een Saab 9-3 Cabrio. Sinds een jaar is m’n daily een MX-5 ND 2.0 waarmee ik 40.000 per jaar afleg (waarvan pakweg driekwart van de tijd open). Met die ervaring achter de kiezen zou ik vandaag, als ik de noden van Vincent zou moeten invullen, kiezen voor twee aparte auto’s: een pure roadster (tweezitter, achterwielaandrijving, stoffen kap) en een familiebak. Afhankelijk van wat je het vaakst nodig hebt is of de ene, of de andere een tweedehands (prijs drukken).
Wat de Abarth betreft: als je een MX-5 ND onder handen laten nemen door BBR GTi overklas je de Abarth ruimschoots, voor een prijs die een eind lager ligt. Waarmee ik niets verkeerd over de Abarth wil zeggen, hun rally-versie van de Spider is indrukwekkend.
De Audi en VW zou ik proberen vermijden. Behalve ’t feit dat het open kan is er weinig fun aan. Gek genoeg is hetzelfde waar voor de BMW 2. Ja, hij heeft achterwielaandrijving. Maar toen ik de 228i testte, heb ik me slechts zelden zo weinig betrokken gevoeld bij het rijden dan in die bak. Aan het eind van dat uur dacht ik: ze hadden er beter een elektrische aandrijving in gestoken. Wat best vreemd was, want z’n voorganger, de BMW 1 cabrio, vond ik wél leuk om te rijden (dat was nog zonder turbo).
Wat ik nog wil toevoegen in verband met de Cascada: de cijfers vertellen niet alles. De 1.6 moet bijhoorlijk z’n best doen om dat gewicht te verslepen, en dat merk je onderin de toeren bijzonder goed. Bovendien zit je vrij hoog, een gek gevoel als je op zoek bent naar automotive fun.
Wat een armoede zeg, dit lijstje. Alleen de 124 en MX-5 zijn leuk maar ga je daar werkelijk je kinderen inproppen? Hou dus gewoon de V60 en tik een Z4 3.0 op de kop voor ongeveer € 10.000. Als je dan een keer met je nieuwe vriendin over een Alpenpas rijdt met het dakje open krijg je in ieder geval een glimlach op je gezicht van die mooie zescilinder!
@frederik: Dat staat vermeld in de tekst. Praktisch en fun laten zich lastig combineren. Het moest een cabrio worden voor 700 per maand. Dan zijn dit de enige auto’s. Wellicht nog een verdwaalde Smart Cabrio of MINI Cabrio. De vraag was niet of we een Roadster voor 10 mille konden vinden: hadden we uiteraard ook graag gedaan ;)
@willeme: Ik zie nu dat mijn reactie als kritiek op jouw advies klinkt, maar zo was het niet bedoeld! De opgave is gewoon heel lastig, vandaar mijn suggestie om er een funauto bij te zoeken. :)
De BMW 218i geweldige auto is dat rijd super fijn!
@arias12: .Rijdt
1. Abarth, voor een midlifecrisis en met de wens voor een cabrio voor dit budget zou ik voor een fun auto gaan. Lekker brullen en een stoer uiterlijk. Mx5 techniek is goed, en ziet er minder saai uit.
2. Cascada, iets groter en zwaarder maar voelt volwassener aan.
3. DS DS3 €580 p/maand 208pk thp performance black special met carbon pack goodies. Lekker hip en fris ding en vind je vriendin vast ook leuk.
https://www.leaseplandirect.nl/lease-auto/ds/ds-3-cabrio/thp-208-s%26s-performance-black-special-2d/270758/?brandstof=benzine&carrosserie=cabriolet&staat=new#tab=standaard-uitrusting

Midlifecrisis? Koop een motor… heb ik ook gedaan.
Geen seconde spijt van gehad.

Altijd open rijden
nooit in de file staan
acceleraties die je met weinig auto’s, en dan bedoel ik zeeeeeer weinig, kan evenaren
Goedkoop (7000 a 8000€ en je hebt iets dat 4seconden nodig heeft om de 100 aan te tikken)
En een nieuwe uitdaging, want autorijden kan je al.

Wel even een familiehok scoren om het gezin te vervoeren…
@tjorque: hij heeft jonge kinderen en een nieuwe vriendin (wat moeten we eigenlijk met die laatste info, moeten we nu ook een oude vriendin schrijven?, maar dat terzijde) motorrijden is ook mijn hobby geweest zo’n 20 jaar geleden, maar het is niet echt een sociale hobby met zo’n gezinssamenstelling…
@freezzr: naar je werk rijden is meestal ook geen sociale bezigheid… (btw, ik heb ook een dochter van drie, een vrouw met een baby in haar buik)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).