Autoblog video: Audi V8 en V8 Lang

Auteur: , 41 Reacties

We vonden in Nederland een Audi V8 en V8 Lang in topconditie, genoeg reden voor een unieke video.

Audi kwam in 1988 met een concurrent voor de Mercedes S-klasse en de BMW 7-serie. Deze “Audi V8” was de start voor een meer premium automerk. Het was de voorbereiding voor de Audi A8 die in 1994 verscheen. Die was voorzien van een volledig aluminium carrosserie; een technisch hoogstandje waarmee Audi zich definitief in het topsegment vestigde.

Tussen 1988 en 1994 werden er 21.565 stuks van de Audi V8 geproduceerd, waarvan 272 verlengde units. Wouter reed beide versies in het Friese Sexbierum: VIDEO!41 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Nostalgie, de tijd dat een Audi nog ‘een zeldzame verschijning’ kon zijn. Geweldig ding die V8, ooit nog eens in gereden, dus ik herken het verhaal helemaal. Een erg leuke review!
Erg goed filmpje. Leuke en interessante anekdotes ook. Leuk filter ook over de film heen gegooid. Echt cool. Mis wel een bloksnor bij Wouter.
Altijd triest om te zien hoe bij audis zo’n (gigantisch) blok helemaal voor de voorophanging ligt, moet je eens vergelijken met een 7 of S uit dezelfde periode (hoewel het nog steeds geldt). Eigenlijk is een Audi een soort omgekeerde 911 (of kever zo je wil).

Voor de rest wel mooie auto, dashboard is wel erg 80’s met zo’n matrixje met lampjes.
@super: Haha topper! Voorwielaandrijving blijft wen goedkopere manier inderdaad om de kracht van de motor naar de weg te krijgen. Om dan wat meer premium te zijn(en omdat het niet anders kan met die power) bieden ze een quatro aan tegen een stevige meerprijs. X drive en 4 matic kost ook meer dan standaard maar bij benz en BMW word je standaard niet direct genaaid….
Nieuwe app? Netjes!
@autoblogger: je hebt de v8L maar gekocht? Groot en best zeldzaam dus wellicht bijschrijven ipv afschrijven?
@w0o0dy: Daar is het niet echt het type auto voor IMO…meer kans met iets sportiefs. Afschrijven daarentegen zal waarschijnlijk ook niet meer hoeven…mits de kosten gemaakt worden om ‘m rijdend en in goede staat te houden.
Het normaal redelijke pro-VAGiaanse A-M-und-S heeft er ook een stukje over geschreven: http://www.auto-motor-und-sport.de/news/auto-der-woche-audi-v8-erstaufschlag-in-der-oberklasse-7953217.html.

Het is echter niet zo’n positief verhaal; de auto moest zoals nu nog steeds de nodige VW techniek gebruiken waardoor het vanaf het begin af aan al niet de compromisloze über-auto kon zijn die het zou moeten zijn. Daarbij was de auto niet erg betrouwbaar en desondanks duurder dan een S500…Een jaar later kwam dan ook nog eens de Lexus LS400 wat een oneindig veel betere auto was en die in de VS goed scoorde.

Maar goed doordat het eigenlijk een flop was, is het nu cult. Dat dan weer wel…
@jaapiyo: Kan mij niet voorstellen dat deze duurder van de 500SE of 500SEL W140? Of bedoel je de W126?
@e550: Dat zal denk ik nog net de W126 geweest zijn.
Hoe zit dat eigenlijk altijd met dat “twee blokken gebruikt”?
Zelfde koppen en zelfde slag/boring technieken en dan een andere krukas onderblok?
Audi doet mij gewoon niet veel, toen niet nu niet.

In het hogere segment een oude Jag XJ bijvoorbeeld had ook problemen bij oudere modellen, maar dat neem je voor lief vind ik dan. Heerlijk zo’n luxe Jaguar, een mooie indrukwekkende verschijning.
Of een oudere S-Klasse een auto die elke keer weer de trend heeft gezet en de eerste was technische snufjes. Een S-Klasse heeft presence is betrouwbaar blijft tijdloos.

Ik snap gewoon niet dat als je je een youngtimer kunt veroorloven dat je dan gaat voor een Audi.
@jmcclane: de eerste was met technische snufjes.
@jmcclane: Even voor de duidelijkheid van mijn eerste zin. Audi doet mij niet veel als youngtimer !
@jmcclane: hmm… ik hen een Audi 100 Avant uit 1984 in m’n bezit. Precies om dezelfde reden als dat veel oldtimer- en youngtimer bezitters: het is een auto uit m’n jeugd, eentje waarvan ik destijds hoopte dat mijn vader er zo een zou kopen en die destijds een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Jammer alleen dat ook deze auto enorm te lijden heeft gehad van het “Mercedes 190D syndroom” mede waardoor Fransje Weekers z’n enige politieke succes wist te boeken.

Negatief neveneffect van het de nek omdraaien van de oude oldtimerregeling is, dat er -behoudens Terpstra in Sexbierum- geen enkele specialist meer is overgebleven in Nederland. Dat is een van de redenen dat ik de auto inmiddels op mobile.de heb geplaatst. Alle investeringen ten spijt.
@RRRobert: tuuuurlijk, álle Audi 100 specialisten zijn collectief op 1 januari j.l. failliet gegaan als gevolg van de nieuwe mrb regels.. En economische motieven speelden bij jou he-le-maal geen rol toen je je (diesel of LPG?) 100 kocht.. Pinokkio.
Wát een onzin. Ik kan je zo tien specialisten noemen waar je nog prima terecht kunt, maar: vooral lekker blijven huilen met de wolven in het bos.
@parker: Nee hoor, en ik heb het ook helemaal niet over faillissementen gehad. De specialisten van weleer hebben zich alleen wel gerealiseerd dat ‘de handel’ aanzienlijk zou opdrogen. en dus hebben ze -niet zelden met een flinke afschrijving op de voorraad- de handel aan het buitenland verkocht. Natuurlijk, als driekwart van de specialisten er mee stopt, dan hou je van de 35 Mercedes- en 25 Citroënspecialisten (getallen zijn aanname) er nog steeds een redelijk aantal over. en niet zelden worden de ‘restpartijen’ collectief door de clubs van liefhebbers wel opgekocht, als ze al niet bij de resterende handelaren terecht komen. Van dit soort praktijken hebben juist de merken die op oldtimergebied ‘klein’ zijn, en daar is Audi helaas ook toe te rekenen, het eerste en het meeste last van.

En nee, economische motieven hebben mij nooit geleid in het kiezen voor een oldtimer. Uit eigen ervaring kan ik melden dat ik de ‘besparing’ op MRB méér dan dubbel heb uitgegeven aan onderhoud en verbetering van mijn auto. Dat was een mooi excuus voor een hobby die geld kost. Dat geldt dan wellicht niet voor iedere ‘190D’ die hier tot voor kort hier rond reed, maar de mensen die dit serieus deden ontkwamen daar niet aan. Domweg omdat een oude auto gewoon sneller stuk gaat.
@RRRobert: Zonde dat je ‘m wegdoet. Straks worden ze schaars en de Audi’s uit de eighties zijn juist zo gaaf. Audi maakte toen een enorme ontwikkeling door, maar het waren nog steeds degelijke en lekker nuchtere auto’s. Vooral die bonkige massieve dashboards van de Audi’s uit die tijd vind ik erg cool.
@moveyourmind: Daarom doe ik hem nu pas weg. Ik loop al een half jaar te draaikonten… stiekem hoop ik hem over drie weken nog mee te kunnen nemen naar een Typ44 meeting. Misschien dat -ie daar een nieuw baasje vindt…

Ik vrees echter dat hij voor die tijd al naar Duitsland terug gaat. Dankzij de leeftijd en de lpg is -tie daar én belastingvrij én schoon genoeg voor een groene Umweltplakete.
@RRRobert: Wat? Geen specialisten meer in NL buiten Terpstra? Heb je zitten snuiven?
Als je in de Audi Scene nog nooit van Coen Donkers aka Audiparts in Veghel gehoord hebt, heb je echt onder een Steen geleefd. Is een van de beste in Europa for god sakes.
Geen specialisten meer… Dumbass.
@fijnkonijn: als jij even goed leest, geeft hij zelf ook een specialist aan in Sexbierem. Dat wekt de indruk dat hij ergens in Friesland woont. Dan ga je echt niet voor je lol naar Veghel rijden voor een onderhoudsbeurtje!
Wouter, je hebt een ander kapsel nodig. Je lijkt wel op Dries Roelvink.
Superauto’s. Begin jaren ’90 zag je ze extreem veel in Oostenrijk en Zwitserland. Veel koppel en Quattro werd in de bergen erg gewaardeerd. Misschien ietsjes te anoniem, maar de slag hadden ze duidelijk te pakken.
Tja opzich leuk hoor! Maar het “merk” audi slaat voor mij nergens op. Je blijft weten dat het het een verzinsel is van vw om premium bakken te verkopen. Oftewel het is een vw. Net als lexus en infinity niet-echt serieus te nemen als ander merk.
@series2: je hebt echt geen idee he?
@kor1: Hij snapt het juist prima…geen speld tussen te krijgen zelfs.

Infiniti en Lexus vind ik zelf dan zelfs nog wat verder afstaan van Nissan/Toyoda dan Audi van VW. Die beide merken gebruiken namelijk wel gewoon aparte RWD platforms voor vrijwel al hun modellen die niks delen met hun ‘mindere broeders’. Dat VW Audi denkt mee te kunnen blazen in het E en zelfs F segment met platforms die een FWD basis hebben die gedicteerd wordt door kostendeling met VW is eigenlijk van de zotte.

Ik bedoel wat hebben de QP, XJ, Siebener, S en LS gemeen dat de A8 niet heeft. Dus zijn Maserati, Jag, BMW, Mercedes en Toyota nou gek…of…?
@jaapiyo: helemaal gelijk. En inderdaad die platforms van lexus en infinity had ik nog niet eens aan gedacht!
@jaapiyo: wat heeft de A8 wat de rest niet heeft, zo zou je het ook kunnen zeggen… Juist ja een AWD basis…
@kor1:
Nope, in de basis is hij voorwielaangedreven, @jaapiyo heeft het dus bij het juiste eind.
@jrk68: er is geen enkele A8 te koop op dit moment met FWD, alle versies hebben standaard AWD…
@kor1: die is er echter wel geweest, de A8 hybride van deze generatie was (is?) FWD.
@jaapiyo: dat zou kunnen, maar als er 1 versie is geweest met FWD en de rest allemaal met Quattro wordt geleverd vind ik het in de basis een auto met AWD.
@kor1: excuses, ik zie nog wel een versie met FDW in de prijslijst staan, de 3.0 TDI is als zodanig te bestellen. De rest is echter met AWD.
@kor1:
Excuus aanvaard, i rest my case.
Altijd mooi een v8.
Alleen een auto zonder uitstraling
Altijd een zwak voor gehad – net als de Opel Senator. Mooi exemplaar van de V8 staat te koop voor 9.000 euro – goedkope voor 900 :-) http://lekkersturen.nl/te-koop-goedkoop-duurkoop-audi-v8/
@Novio: De Senator lijkt er inderdaad wel een beetje op. En een groot voordeel ervan is ook de aandrijving op alleen de juiste wielen met de resulterende minder grote overhang aan de voorzijde. Maar ja, wel geen V8 en geen baaaaaaaaaadge. Plus waar je deze Audi V8 inderdaad kan zien als het (ietwat mislukte, maar ok) eerste opstapje van VW Audi in de hogere klasse was de Senator van die dagen juist de zwanenzang van Opel op dat vlak. Helaas is ‘kleinere broer’ Omega inmiddels ook van het toneel verdwenen; waren best lekkere auto’s met veel ruimte, goede stoelen en dankzij de RWD een verassend goed weggedrag IMHO.
@jaapiyo: – Mijn vader had in de jaren ’90 een Omega – prachtige bak vond ik dat toen. Helaas was dat geen zescilinder maar een 2.0 liter. Ik ben een beetje blijven hangen in de jaren ’90 denk ik :-)
Altijd een super gave auto gevonden die V8. Ik ben al Audi fan sinds mijn opa een Audi 80 had, iets meer dan 30 jaar geleden. De vader van een vriend van mij had een Audi 100 Avant, in 1988 geloof ik. Dat was ook een grote coole bak, maar die V8 had iets magisch. Imposant maar toch nog sportief als je hem met de 7-Serie en S-Klasse vergeleek. Daarna ook altijd fan geweest van alle versies van de S8 waar dit een soort van voorloper van is. Een erg leuk filmpje met gave feitjes. De lange versie is van buiten zeker geen schoonheid. Maar wel een zeldzaamheid. Audi zelf zal hem wel gekocht hebben voor in het museum, als ik Wouter zo hoor.
@circlestorm69:
Zo had hij zeker iets magisch.
http://i150.photobucket.com/albums/s96/spikeg60/audi_v8_dtm_quattro.jpg
Toen was het ook nog een merk voor nuchtere mensen die niet maalden om aaibaar plastic.
Dus dit racete tegen de 4cilinders van Mercedes (190E evo) en BMW (E30 M3)? Voorsprong door techniek, jaja…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).