Bekoelt de liefde tussen Mercedes en Renault-Nissan?

Auteur: , 29 Reacties

Het lijkt er wel een beetje op.

QX30

Persbureau Reuters meldt namelijk dat de plannen om Infiniti’s te gaan bouwen op Mercedes’ MFA2-platform in oktober zijn afgeschoten. Dat terwijl deze plannen een belangrijk onderdeel vormden van de samenwerking tussen de twee merken. Het MFA2-platform is de beoogde opvolger van het MFA-platform dat momenteel als basis dient voor Mercedes’ A-, B-, CLA- en GLA-Klasse maar ook de Infiniti Q30 en QX30.

De beslissing zou onder andere genomen zijn omdat Infiniti als merk niet goed genoeg presteert. Infiniti verkocht afgelopen jaar wereldwijd zo’n 230.000 auto’s, waarvan slechts 16.000 in West-Europa. Volgens een man in regenjas die als een van de bronnen fungeert, ondervindt Infiniti Renault-Nissan dat het moelijk is om winstgevend zijn als je premium techniek gebruikt maar je vervolgens je auto’s niet voor premium prijzen kan verkopen.

“One of the lessons learned is that if you have the costs of a luxury vehicle but not the pricing, it’s hard to be profitable.”

De samenwerking van Renault-Nissan en Mercedes stamt uit 2010, toen eindbazen Carlos Ghosn en Dieter Zetsche een deal met elkaar sloten. De twee merken hebben samen flink geïnvesteerd in een fabriek in Mexico waar de nieuwe auto’s op het MFA2-platform gebouwd zouden gaan worden. Naar verluidt gaat het in totaal om zo’n één miljard Dollar. Bij het bekendmaken van het project in 2014 gaf Carlos Ghosn zelf nog aan dat het om een van de grootste gezamenlijke projecten van de twee partijen ging. Doordat de fabricage van nieuwe compacte Infiniti’s nu niet door gaat, zal de fabriek naar verwachting een stuk minder efficiënt kunnen werken.

Naast deze kostenpost heeft Renault-Nissan ook nog 250 miljoen Britse Ponden uitegegeven aan werktuig in hun fabriek in het Verenigd Koninkrijk dat geijkt is om met ‘Mercedes-techniek’ te werken. Het plan was dat die fabriek daarmee ook geschikt zou zijn voor de toekomstige modellen op Merc-basis. De toekomst van die modellen is nu echter onzeker. Beide fabrikanten reageren ontwijkend op de berichtgeving:

“Daimler and Nissan pursue joint programs only when ‘beneficial for both sides’. Projects are constantly reviewed against targets to account for ‘developments beyond the control of management’. Discussions about joint development of future premium compact cars are ongoing.”


Bedankt Sjoerd voor de tip!29 reacties

Vergelijkbaar met:”in goed overleg…”
“One of the lessons learned is that if you have the costs of a luxury vehicle but not the pricing, it’s hard to be profitable.”

O’Rly?!
Betekend dus nog minder infiniti’s op de Nederlandse wegen. Ben zelf behoorlijk fan van het merk! Tijdje in de US gewoond en zag ze overal rijden.
Wat mij dan ook volledig ontgaat is waarom je voor Infiniti zou kiezen? Als het nou mooie auto’s waren dan zou het nog tot daar aan toe zijn, maar laten we eerlijk wezen, het zijn niet moeders mooisten. Alleen dat Q30 model is aardig, maar ja, dan koop je toch uiteindelijk liever een A klasse, het origineel zeg maar. Daarnaast weet ik eigenlijk niet waar ik het merk moet plaatsen, welke leegte willen ze vullen? Zijn ze sportief, zijn ze comfortabel, zijn ze iets ertussenin? Het is gewoon een vaag en onduidelijk gepositioneerd merk.
@stationcar: ze hebben de marketing inderdaad niet op orde. Want dat is het probleem. Het zijn opvallende verschijningen die vaak wel wat uitstralen. En een hoop eigenaren worden oprecht fan van hun auto. Zegt in mijn ogen ook een hoop.
@lekbak: de marketing niet op orde is een understatement. De meeste mensen in mijn omgeving kennen het merk niet eens en associëren het met ‘meuk’ uit Azië. Ik zelf dacht altijd dat ze concurreerden met Lexus qua marktpositie
@Henk_he: klopt, het is ook een understatement. Bijna niemand kent het merk nog. Een flinke reclame campagne is wel nodig.
@stationcar: Ik vind het altijd wel leuke auto’s. En de Infiniti SUV’s vind ik eigenlijk de enige die nog behoorlijk mooi zijn voor zo’n lomp grote SUV’s. De concurrentie vind ik eigenlijk allemaal lelijk.

Maar men kent het merk niet. Marketing ontbreekt inderdaad, en ik denk ook budget ervoor.

Daarnaast zitten ze in het domein waar Lexus zit, en waar Lexus een stuk succesvoller is buiten Europa.
Binnen Europa hebben ze dezelfde issues als Lexus, namelijk dat de eigenwijze Europese consument ook in het hogere segment graag een diesel station wil, en ze dat niet hebben. Sluit niet heel lekker aan. En teveel concurrentie van wat mensen een veilige keuze achten (zoals die hatchback, dan gaan ze eerder voor een Mercedes)
En wel premiumprijs voor een A klasse rekenen met een Renault motor?
@dijan: De Renault motoren zitten daarom alleen in de instapmodellen ;-)
@dijan: dat is alleen met de instap diesels, neem een 220d, 200 of 250 en je heb gewoon een Mercedes motor. Overigens is de 180d best een redelijk blog en bovendien nog zuinig ook. Prima als instapper voor Nederland.
Heeft vlgs mij ook met Brexit en Trump te maken: die productielocaties zijn met de nieuwe politieke situatie toch een stuk minder aantrekkelijk geworden.
Goh, knuffelsessie met Mitsubishi was ook al van korte duur (Born project Smart Forfour/Mitsubishi Colt)
Ooit een nieuwe Mercedes A met Renault motor gereden, was niet vooruit te branden..
@pinut187: tja wat verwacht je dan van allergoedkoopste en kleinste diesel met handbak….. een AMG?
Hopelijk gaan we dan ook geen Mercedes-Benz pick-up krijgen…
@henkhupelschoten: jawel joh, dat is juist vet. Niet vergeten dat de G-klasse ook ooit zo is begonnen. En al die legendarische bedrijfswagens die mb heeft gemaakt zijn ook belangrijk voor het merk.
@lekbak: De planner waren er wel om dat hok op Nissan NP300 Navara basis te bouwen. Het zou dus kunnen dat dat hele feest wordt afgeblazen.
Een fabriek in Mexico net nu ene Trump giga import heffing in gedachte heeft voor de US. En een fabriek in een land dat uit de EU gaat, briljant!
@healey: inderdaad niet handig, maar ik vermoed dat ook Infinity dat niet heeft kunnen zien aankomen. Trump president en de brexit, 2016 was en raar jaar.
Waarom zou de liefde bekoelen, omdat Infiniti een mislukking is? Voor het premium deel van de markt heeft de samenwerking al Mercedes, Inifiniti is eigenlijk een overbodig merk. Net als Xedos dat was en vanaf 1 januari 2017 (hallo 22% bijtelling voor de CT200h) Lexus in Nederland dat ook is geworden.
De samenwerking moet op basis van techniek gaan, niet op het in de markt proberen te zetten van nog een premiummerk (met Mercedes, BMW, Audi, Jaguar, Landrover, Volvo, Lexus en Alfa Romeo probeert zo ongeveer de halve markt premium te zijn, die markt is nu wel verzadigd).
Haha, als je premium onderstel als niet premium wil verkopen dat je geen winst maakt
@mrrallycross: een premium onderstel is precies hetzelfde als een normaal onderstel, dat is heel de reden voor de samenwerking. Maar een platform is veel meer dan dat (motoren en heel veel elektronica). Het probleem hier is dat ze een auto hebben (die Infiniti 30 modellen) die vol met Mercedes onderdelen zitten en die ze niet voor de catalogusprijs kunnen verkopen. Er staat dus eigenlijk: hol naar de Infiniti dealer daar zijn goede deals te maken.
@mashell: infiniti’s zijn in Nederland ook geen prijsknallers hor. De basis is in mijn ogen dat infiniti een merk is waar weinig mensen wat in zien of überhaupt zien
Ik snap um nie … merc renault en nissan werken al zo lang samen dus ???? Niks nieuws
Zelfde als bmw mini met psa motoren rijden…
@mrwheely: Die 1.6T PSA motoren zijn dan ook best aardig; die muesli-machientjes van Renault passen niet bij het karakter van een MB A-klasse; beetje als een 1.2TSI in een Passat * gaap *
@dawwg: Die 1.6 THP blokken van PSA is de grootste zooi ooit gemaakt. Het is niet de vraag of ze stuk gaan maar wanneer.
Ik begrijp sowieso niet dat Carlos met Mercedes een deal heeft gesloten.
Een Mercedes dash in een Infiniti Q30 terwijl Renault/Nissan genoeg eigen kwaliteit in huis heeft.
Ook de Diesels van Renault/Nissan voor de A klasse.

Carlos kan dus ook fouten maken, en Mercedes mixt met niemand zie het Chrysler Mercedes debakel.

Uithuilen, de samenwerking verbreken en op naar goede premium Infiniti’s met een goede top ontwerper zoals ik.
A.S. Maandag stuur ik gelijk mijn sollicitatiebrief richting het hoofdkantoor van Nissan Renault. Mijn specialiteit, mooie stijlvolle sedans.
Mijn
ala Ian mc Cullum. (jaguar)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).