Belgen zijn grotere tellerfraudeurs dan Nederlanders

Auteur: , 30 Reacties

Maar het blijft een gezamenlijk probleem en daarom trekken beide nu landen gezamenlijk ten strijde tegen het terugdraaien.

Kilometerteller

Tellerfraude blijkt een groot probleem bij import en export van auto’s. Van alle auto’s die vanuit België in Nederland wordt ingevoerd, is bij zo’n vijf procent gerommeld met de tellerstand. Gemiddeld gaat het om een teruggebrachte stand met 45.000 kilometer. De boefjes. Maar andersom is het probleem nog veel groter. Van alle auto’s die vanuit het Noorden naar België worden verscheept, is met liefst 20 procent gesjoemeld. Ook de stand waarmee de teller gemiddeld wordt teruggebracht is hoger: 110.000 kilometer! Als we er vanuit gaan dat Belgen vooral auto’s naar België halen en Hollanders vooral auto’s van daar naar hier halen, kunnen we voorzichtigjes concluderen dat de Belgen beter bedreven zijn in het terugdraaien van tellers. Of dit minder goed kunnen verbloemen natuurlijk…

Op Europees niveau is de schade door tellerfraude jaarlijks ruim vijf miljard euro, aldus een studie uit 2010. Daarom heeft onze verkeersminister Melanie Schultz samen met haar Belgische collega een plan bedacht: het uitwisselen van informatie! In Nederland wordt informatie over (on)logische tellerstanden beheerd door de RDW, in België door Car-Pass. Dankzij het internet zijn we in 2016 al zo ver dat deze instanties onderling kunnen communiceren om zo de grensoverschrijdende tellerfraude een halt toe te roepen.

Foto: @raoulkroes op Autojunk30 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Logische verklaring: Belgen kopen hier jonge auto’s met hoge kilometerstanden waar nog veel BPM op zit voor een lage prijs. Dan importeren de Belgen de auto en draaien ze de stand terug. Een auto uit 2013 met 200000km zie je regelmatig langskomen maar met 90000km ook.
Belgen zijn sowieso grotere fraudeurs, het begint al bij limburg en hou zuidelijker je gaat hoe erger het word. Lekker generaliseren zo op de woensdagmiddag
@1audi1: Als Limburger kan ik dit alleen maar beamen
@1audi1: ik fraudeer niet! Ik ben alleen wel creatief.
Ze zitten hier wel bovenop ’t nieuws zeg bij AB. Dit artikel stond nog geen half uur geleden op NU.nl
Kan dit eigenlijk ook met digitale tellers of is het beperkt tot de analoge?
@dromedaris: ik denk vrijwel zeker dat het ook met digitale kan, als je zelfs auto helemaal kunt hacken lijkt me de tellerstand veranderen niet zo moeilijk
@dromedaris: beetje software schrijven en dan ook ja
@dromedaris: Beide, vroeger had je nog specifieke kennis en vaardigheden nodig voor km stand terugdraaien digitaal, maar tegenwoordig is dit helemaal niet meer zo moeilijk. Zo zijn er op het internet diverse handleidingen te vinden voor het terugdraaien van de tellerstand en zijn er zelfs filmpjes te zien op YouTube waarin uitgelegd wordt wat je moet doen voor kilometerteller aanpassen. Door deze handleidingen en filmpjes is het zelfs voor leken mogelijk om een tellerstand terug te draaien.
@dromedaris: digitaal natuurlijk analoge is doodpi
@dromedaris: analoog wordt niet meer gebruikt.digitaal is ook makkelijker als je weet hoe het moet.gaat via obd MB bewaart ook de kmstand in de sleutel.
Goe oppassen dus als ge een occaisjonneke aonschaft uit ons schone Belgenland.

Niet alleen kijkde ge of er genen gekkigheid in den Carpass stoat, moar der zijn nog drie dingekes woar ge goe acht op moe sloan:

1. Stoat er een plantenbak met bloemekes
voor den kilometerteller dan wit ge vrijwel
zeker dat der mee gesjoemeld zijt en den
verhandelaar u om den tuin probeert te
leiden.
2. Als den fles Maggi die in den wagen ligt
ledig is kunde ge der den donder op zeggen
dat de wagen al in den soep gerejen is.
3. En als den ruitenwisserkes oan den buiten-
ende binnenkant gans versleten zijn witte
ge ook dat ut enen ouwe kar is met veel
kilometerkes over onze bonkige Belgische
wegen.
@moveyourmind: briljant ?
@moveyourmind: Ik was het aan het lezen met een Belgisch accent erbij in gedachten. Maakt het helemaal af.
@moveyourmind: Amai ge vergeet 4. Ligt er ene mes in den wagen, heeft men de stand gans bedonderd door er bochten mee af te snijden
@moveyourmind:
Puntje 3 mag je wel nader verklaren aub? De rubbers kan je toch gewoon veranderen en dien je toch ook af en toe te doen om strepen te mijden?
@unknown32: Ik vermoed dat @moveyourmind zijn reactie in het “Belgisch” niet helemaal serieus is.
Iemand enig idee hoe het zit met duitse auto’s? Heb ooit eens vernomen dat de standen van duitse auto’s betrouwbaarder zijn daar een handelaar in duitsland het risico loopt z’n bedrijf te moeten opdoeken bij constatering van dit feit.
@jackass266: iemand een zinnig antwoord?
@jackass266: heb wel eens gelezen dat juist in Duitsland erg veel gesjoemeld wordt..
@jackass266: de schatting is dat in Duitsland 30% van auto’s een verlaagde km stand heeft. Duitsland heeft geen systeem om de stand te achterhalen als de nap
Bij een digitale teller zou er toch een digitale registratie moeten zijn dat er aan de stand is gerommeld.
Heb ook zo een melding, nier opzettelijk maar teller verandert omdat het een Japanse import is. 180km/h vervangen voor een full scale meter.
Ik weet nog goed, kijken naar m’n 2e auto. Prachtige E36 325i sedan gevonden. Felblauw met de goeie M3 wielen en een mooi interieur. Stond bij een correct bedrijf (aldus de recenties) dus eigenlijk was het voor mij al goed. Deal gemaakt maar met een clausule dat ik de auto zou laten checken door een bevriend autobedrijf, was allemaal geen probleem, was een eerlijke auto aldus de verkoper. NAP en schadecheck, beide jackpot…. Ik heb me een partij staan vloeken en tieren, want ik wou die auto zo graag. Maar ruim een ton teruggetikt en schadeverleden. Dus helaas. Kerel deed net of ie er geen weet van had maar na wat checken van andere advertenties bleek die BMW niet de enige te zijn….
@E34M5Touring: onderhoud en de behandeling die de auto heeft gekregen zegt veel meer dan een nummertje op de klok. De 406 die opa van de eerste eigenaar gekocht had zoop olie als een volkswagen omdat die nooit warm was gereden. De 307 die daarna kwam bleek 120.000 terug gedraaid te zijn en gaat opa waarschijnlijk overleven.
@lekbak: Dat zal in sommige gevallen best opgaan maar ik neem dat risico niet met een E36 325i. De auto had wel onderhoudshistorie maar niet sluitend. Dan wil ik niet weten wat er in dat gat wel of niet gebeurd is. Bovendien gaat het me ook om de ‘eerlijkheid’ van de auto. Doorverkopen met zo’n label is niet makkelijk en ik wil gewoon graag weten wat mijn auto gelopen heeft als ik daar een redelijke smak geld voor neertel.
@lekbak: Dat kan waar zijn. Echter wil ik dan wel weten dat deze auto 120000km meer gereden heeft dan geadverteerd wordt. De prijs is ook anders van een auto met 120000km of 240000km.
Wanneer er met de kilometerstand gesjoemeld is, waar dan nog meer mee?
Tja het terugdraaien van tellers op moderne auto’s is makkelijk en ook weer niet. Visueel (op het display) kan dat vrij makkelijk, echter de teller stand wordt in meerdere modules geregistreerd. Met de juiste diagnose apparatuur kan je dit dus ook herleiden. Wil je het echt goed doen dan moet je al die computer modules tegelijkertijd en vaak de sleutel mee programmeren. Ik heb de beschikking over zeer profesionele uitleesapparatuur en heb al bij zo veel auto’s een teruggedraaide klok geconstateerd. Ik denk dat die schatting vij conservatief is qua aantallen.

En jammer genoeg zijn er ook echt veel autobedrijven die klokjes terugdraaien….
Mijn VW T3 komt uit NL hij had 33.000 km en maar 5 cijfers op mijn Belgische Carpas hebben ze 133.000km opgegeven als gemiddelde. Ook al was 233k in feite ook mogelijk. (hij had nog zijn originele distributie riem dus die 133lijk wel realistisch). Ook heb ik een zomer inculsief reis naar Denemarken rond gereden zonder kilometers bij te doen, de kabel van mijn teller had het namelijk begeven.
Aangezien dat de km stand toch niet serieus te nemen valt heb ik na de revisie van mijn V8 en voor hij ingeschreven was mijn Mustang’s de teller door gedraaid naar 00.000miles. Alles is nu toch nieuw en hij stond toch al op 88K.
Ik ga geen van beide autos te koop aanbieden dus niemand zal hier ooit last door ondervinden. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat bij oldtimers de km stand niets zegt over de wagen.
Laten weer eerlijk zijn, de mensen zijn het ook zelf een beetje schuld.

De huidige auto’s zijn instaat om makkelijk 300.000km te rijden (VAG auto’s uitgesloten….) .
Toch staart de consument zich altijd blind op de km stand. Ik heb persoonlijk liever een auto die in 3 jaar 120.000km heeft gereden dan eentje die 30.000 heeft gereden (altijd korte stukken, veel koude starts (dus veel grenssmering), dynamo en start motor veel belast, veel stadsverkeer dus meer optrekken remmen en dempel gebruik, vaak meer instapschade in verhouding en zo kan ik de waslijst nog wel afmaken….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).