Belgische AB-lezer vertelt over rampzalige dag F1 in Spa

Auteur: , 147 Reacties

Ondanks de actie op de baan was het niet voor iedereen genieten, op het Ardenner circuit.

Belgische AB-lezer vertelt over rampzalige dag F1 in Spa

Schrijver dezes vertoefde afgelopen zondag eveneens op de tjokvolle Belgische omloop. Ik kan me dan ook aardig vinden in hetgeen onze lezer Wannes beschrijft. 15 jaar terug was de laatste keer dat ik naar de race in België ben gegaan en toen was het zicht overal prima, evenals de voorzieningen (natje, droogje, dixi, dat werk) langs het circuit. Het leek er een beetje op dat de organisatie gewoon teveel kaarten had verkocht. Zeg maar een stuk of 20.000.

Wannes laat het er niet bij zitten. Hij stuurde onderstaande brief naar de organisatie van de GP van België.

– – –

Beste,

Afgelopen zondag was ik ook aanwezig als toeschouwer van de hoogste Autosportklasse ter wereld, al heb ik er verdomd veel voor moeten doen om erbij te zijn.

Een tijdje geleden was ik in Francorchamps ook al naar de 24u gaan kijken, écht een fantastische ervaring, allemaal goed georganiseerd. Ik vertrok zondagochtend samen met mijn nonkel die ik voor zijn verjaardag een ticketje cadeau gedaan had dus met hoge verwachtingen naar het mooiste parcours ter wereld! Op naar een spannende race want alles lag open na de zomervakantie met onder andere Rosberg die op pole startte maar dan met slechts een minimaal verschil op Max die doorgaans zijn start nooit mist, Raikkonen die op dit parcours doorgaans goed uit de voeten kan en Lewis die achteraan moest starten, enz… Als Belg maar ook als liefhebber supporter ik uiteraard voor de Max (in afwachting van de intrede van Stoffel). Jammer genoeg lukte het Max niet maar het werd wel een onvergetelijke race! Ik had hier echt van moeten genieten maar dat is me niet gelukt. En dat is niet omdat Max niet kon winnen maar alles errond…

’s Morgens om 8u vertrokken bij mij thuis in de provincie Antwerpen. Ik rekende op een rit van 2u in de wagen en dan nog een 45-60 minuten aanschuiven aan de parking om dan tegen 11:30 aan te komen op het parcours, stel dat het nog zou tegen zitten, zouden we toch nog ruim op tijd zijn voor de race.

Viel me dat even tegen! Rond 10:30 begon de miserie, ik had groene parkingkaartjes dus voor de parking aan Les Combes in het Zuiden, in feite een schuin gelegen weiland dat klaarblijkelijk niet lang geleden nog bemest was geweest door de boer. Omwille van de wegenwerken aan de E42 net voor de afritten stuurde mijn GPS me via de E25 en dan langs Spa. Op 5km van het circuit begon het aanschuiven op de N62, na 25min aanschuiven was ik 2km verder geraakt en vertelde een vriendelijke agent me dat ik beter via de N640 de autostrade terug op ging om dan de afrit 11 te nemen.

Eenmaal op de autostrade kon het aanschuiven terug beginnen, na weer een half uur de afrit 11 bereikt om dan vervolgens weer aan te schuiven en stapvoets met een verplichte omweg een uur later aan te komen op de parking. Het is dan al 13u en we stappen uit, zijn blij dat we er eindelijk zijn (de koppeling van mijn automatische versnellingsbak is ook blij!) en we wandelen richting het circuit. Ik stelde mijn nonkel gerust dat het allemaal echt wel de moeite waard zou zijn, het is tenslotte dé F1 op hét mooiste parcours ter wereld, ‘je moet echt eens Eau Rouge en Raidillion gezien hebben’, zei ik.

Aan de ingang bij Les Combes ging het zowaar zeer vlot, ook de tassencontrole, maar daar moesten we ons letterlijk een weg banen (bijna zwemmen) tussen al het afval, écht tónnen afval. Aanvankelijk dacht ik dat F1-kijkers veruit de grootste viezeriken op aarde zijn maar als snel werd het me duidelijk: álle afvalbakken puilden uit en ik zag niemand van de organisatie die zich bezig hield met het ledigen ervan… Ik zal dan steeds mijn afval in mijn eigen rugzak bijhouden, maar ik kan begrijpen dat in een feeststemming niet iedereen daaraan denkt.

Vervolgens zouden we een plaatsje zoeken. Ik zei tegen mijn nonkel dat we eerst ergens op de Kemmel Straight zouden gaan zitten waar ook een scherm zou staan. Daar heb je immers meeste kans op inhalen. We waren blijkbaar niet alleen… Het was niet alleen onmogelijk om een goed plaatsje te vinden, je kon er ook gewoon niet geraken over het pad want dat zat nokvol met publiek en afval. Dan maar door het bos, zei ik.

Uiteindelijk na een bosavontuur een plaatsje in de schaduw gevonden aan de draad in het bos aan het begin van de Kemmel Straight, nog 15min en de race zou beginnen. Door de bladeren door konden we de bolides in een flits voorbij zien razen, mits we op onze tippen stonden. Een scherm konden we niet zien en de speaker was ook te veraf, gelukkig heb ik de F1 app op mijn gsm zodat ik toch nog kon volgen wat er gebeurde.

Na 9 ronden werd de race stilgelegd voor onbepaalde tijd. Dan toch maar eens iets te drinken gaan halen, eerst voor 20 euro zes bonnetjes gekocht en dan naar een drankenstand, bleek daar dat je cash moest betalen en dat er enkel nog maar cola zero en water te verkrijgen was, al de rest was op. Dan 7 euro betaald voor twee blikjes cola zero en ik zat dan nog met voor 20 euro aan bonnen voor eten.

Blikje dan maar opgedronken en vervolgens ergens een vuilbak gezocht. Dan werd de race hervat en na 2 rondjes besloten we om eens naar beneden te gaan waarbij we elk 3x bijna onderuit gingen op het steile ‘wandelpad’, onderweg langs een hamburgerkraam 4 bonnen (13 euro) afgedokt voor 2 hamburgers, zonder ajuin dan nog wel. Hop verder naar beneden.

Even proberen te kijken naar Eau Rouge en Raidillion maar als er geen tribunes voor stonden, was er wel een (bewust?) geplaatst bord dat het zicht belemmerde. Onder het tunneltje door konden we dan even op het scherm kijken en vervolgens nog 10 min wandelen naar Pouhon, daar zou het misschien minder druk zijn en het is daar als het ware een amfitheater dus het zicht zou daar wel beter zijn.

Eenmaal daar aangekomen, de zoveelste ontgoocheling, stonden we tussen een mensenzee van publiek waar pakweg Milow voor zou tekenen. We hebben daar op onze tippen nog een 10-tal rondjes gezien en ik hoopte dat Lewis nog dichterbij zou komen om te vechten voor plek 2, hij pushte nog wel, maar mocht niet baten. Dan was de race over en konden we naar huis. Al snel realiseerde ik me dat die hele mensenzee allemaal langs hetzelfde tunneltje onder het parcours van 3 meter breed moesten.

Dan maar weer door het bos net zoals vele anderen en na 30 min aan de auto geraakt en kon er weer een nieuwe miserie beginnen: van die parking af geraken. Wetende dat ’s morgens het publiek redelijk gespreid aankomt, is dat ’s avonds bij vertrek wel anders, de héle parking (ik had bijna het punt bereikt dat ik uit verveling alle wagens zou gaan tellen) moest dan via een ongeregelde trechter naar een Ardens baantje waar 100 meter aan andere parking op zou aansluiten en 100 meter verder nog één. Er stond werkelijk NIEMAND om dit in goede banen te leiden, met enkele blikschades en vooral veel frustratie tot resultaat.

Na 1 uur de parking af geraakt en wetende dat het dan zeker nog 1 uur tot de snelweg zou zijn, besloten we binnendoor naar Stavelot te rijden om daar in een restaurantje onze frustratie weg te eten. Toen we daar om 20u klaar waren, met goede moed vertrokken want dan zou het ergste toch al voorbij moeten zijn. En ja hoor, 4 uur na de race waren de files er nog maar het ging toch al vlotter. Een half uur later de snelweg op en na 5 min doorrijden uiteindelijk de laatste file bereikt waar we nog een 20 min verloren hebben. Ik was uiteindelijk om 23:15 terug thuis. In totaal dus 15u onderweg om uiteindelijk gedurende 1,5u in een paar flitsen wat van de race te zien.

Eenmaal thuis begon ik het te snappen: 75.000 toeschouwers (wellicht meer) waarvan er bv 1/3e al de zaterdag was aangekomen, geen enkel openbaar vervoer in de buurt, gemiddeld 3 man in 1 auto die 5m lang is met ervoor en erachter samen 3 meter ruimte geeft een rij van 400.000 meter oftewel 400 km op Ardenner baantjes. Een verkeersdeskundige zal me misschien we corrigeren maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is…

Stel je eens voor dat het zou geregend hebben! Dan waren er misschien 5.000 mensen thuis gebleven maar hoe had je het dan georganiseerd. Hoe ga je dan bv van een weiland in helling af geraken? Zeker 1/4e heeft achterwielaandrijving, dan had ik beter een slaapzak meegenomen en mijn afspraken op maandag afgezegd.

Bij het verlaten van het circuit hoorde ik een paar zielige landgenoten met enig leedvermaak zingen naar de Nederlandse fans ‘en we zwaaien met zen allen naar de Max…’. Ik was voor al die Nederlandse fans gewoon beschaamd Belg te zijn! We krijgen bijna 50.000 betalende Nederlandse fans over de vloer en verwelkomen hen met files van hier tot ginder en een slechte organisatie. Wij moeten toch beter kunnen organiseren!!

Het is een pijnlijke vaststelling dat dit prachtige parcours en de infrastructuur errond zonder forse investeringen gewoon niet voorzien is op een dergelijk evenement! Wetende dat de populariteit van de F1 fors stijgt en zeker bij onze noorderburen, Nederland nog steeds zelf geen race organiseert, verwacht ik volgend jaar makkelijk 10.000 toeschouwers extra.

Een dikke chapeau trouwens aan al die agenten die het verkeer in goed banen moesten leiden (of lijden) de godganse dag.

Wetende dat ik 125 euro p.p. betaald heb voor de toegang, 16 euro voor een parking, 3,5 euro voor een cola zero en bijna 7 euro voor een hamburger, heb ik het gevoel heb dit gewoon één groot geldcircus was waar men niet geeft om het wel-beleven van het publiek! Dit is op deze manier niet houdbaar op lange termijn. En dan zou de organisatie nog jaarlijks een verlies maken dat de Waalse Overheid zou bijpassen…?

Ja, misschien doe ik iets verkeerd en had ik ’s morgens om 6u al moeten vertrekken om vervolgens 3u in de volle zon op de Kemmel Straight een plaatsje te houden maar ik was echt niet de enige hoor, waarom anders stond ik 2u in de file…? Sorry, voor 125 euro verwacht ik beter.

Hier kunnen écht lessen uit getrokken worden! Ik schrijf deze brief als echte autoliefhebber in het belang van iedereen omdat ik weet dat wij beter moeten en kunnen!

– – –

UPDATE: de organisatie van Spa Grand Prix heeft een reactie gemailt, deze lees je HIER.147 reacties

F*ck wat een lang verhaal met zeer zeker een kern van waarheid
@rob5nismo: Inderdaad, en waarschijnlijk wel. Euh. Kan iemand het samenvatten?
@heidekonijn:

Yep ..
“Ik voel me genaait door de zigeuners van het rondreizende circus” ..
@lincoln: Ah. Maar. Dat is toch te verwachten?
@heidekonijn: Nu ik erover denk waren de leukste jaren toen ik als tiener nog gewoon snachts de betonplaten van de camping overkroop en gratis een weekendje f1 had.
@heidekonijn: vroeger was alles beter
@heidekonijn: toen de lucht nog schoon was en sex nog vies?
@wouterjeuring: en je poep met lange oe schreef
@heidekonijn: Ik vraag me af hoe jij je hypotheekcontract ondertekent ;)
@granlusso: konijnepootje in inkt, konijnepootje op papier. Klaar.
@heidekonijn: ”ik ben te goedkoop voor een normaal kaartje en doe huilie huilie omdat er te veel mensen waren bij de goedkope plekken”. Sorry hoor, maar je weet dat het duur is, en je moet niet bij F1 aan kloppen dat er te veel verkeer is. Als ik op circuit Zandvoort ben betaal ik me ook scheel (net zoveel) voor een koffie/hamburger/bier, en dat is niet tijdens een F1 event ofzo.

ik was zelf bij GP Spanje (woon hier), alles was goed geregeld, heel druk ook, 10 minuten langzaam verkeer gehad, en op Zondag duurde de terug rit misschien 15 minuten langer dan normaal. Grootste nadeel was toch echt dat ze alleen maar alcohol vrij bier verkochten (eerste keer dit jaar). Witte rum mee genomen en cola gekocht + wat biertjes en sushi in coolbox…niks aan de hand.
@basjaski: je zegt het zelf al. Alle reden om te zeiken want in Spanje kunnen ze het wel.
@basjaski: hoi, bedankt voor de tip, volgend jaar kom ik dan gezellig met jou naar Barcelona. Tenminste als je me geen huilebek vind. Valt best mee hoor.
Als je iets organiseert, doe het dan goed en anders laat je het, niet? Of het nu 50, 125 of 200 € kost, als niks ziet van de race, is het altijd te duur.
@basjaski: file heeft niks te maken met goedkope kaartjes. Ik moest helaas de laatste afslag hebben zaterdag (11). Ik heb 8 kokende auto’s gezien op de vluchtstrook en 1 uitgebrande auto. Daarnaast heb ik ook mijn auto op het grasveld gezet. Dit was idd net bemest.

De organisatie was zwaar kut werkelijk niks was goed geregeld en in de afval ken ik mezelf ook. Ik zeg niet graag als maar als het geregend had was het daar een grote baggerzooi geworden en was de helft nooit meer thuis gekomen.
@rob5nismo: Lang verhaal … Meneer is nooit verder gekomen dan de Donald Duck vroeger ? Als je dit al een lang verhaal vindt, ben je niet erg geletterd zullen we maar zeggen …

Prachtig verhaal; en omschrijft exact wat er mis mee is; grote commerciele festivals in Nederland (denk grote dans-feesten) lijden onder dezelfde geldgraaierij en gebrek aan respect voor de klant !
@dawwg: dank je
@dawwg: normaal zijn de artikelen hier op autoblog kort en bondig.
Dat vind ik wel fijn
@rob5nismo: de schrijver van dit artikel is uit Antwerpen, Vlaanderen. Waarom is hij zo verwonderd dat dit allemaal slecht geregeld en georganiseerd is…het zijn Walen…

ik ben in Bahrein naar de race gaan kijken, die waar Stoffel meereed, en dit koste me 141 euro voor het raceweekend, was prima georganiseerd, colaatje koste er iets van 2 euro 50 (omgerekend) maar hier in Belgie…verwacht je daar, als Belg zijnde, nu echt dat er iets niet vierkant loopt…vreemd
@Jantje_555: dag Jantje, bedankt voor de tip!
@rob5nismo: Wat een kneus! Om 8 uur vertrekken vanuit Antwerpen. Ik ben ook naar Spa geweest en vanaf mij is het ook 200 kilometer en men gaf flinke vertraging op. Ik ben in de ochtend om 5 uur vertrokken en was om kwart over 9 op het circuit. Geparkeerd bij een boer voor een tientje met rit naar het circuit. Bij de ingang was het even wachten maar wij waren er zo doorheen. Munten gekocht en naar Kemmel gelopen. GP2, GP3 en Porsche supercup ook nog gezien. Tip rijd op tijd weg.
@sergio72: dus jij hebt er dan even lang over gedaan als mij 4u15)…? Maakt dan blijkbaar niet uit hoe laat je vertrekt. En blijkbaar vind je het normaal dat je 2u staat aan te schuiven voor een parking. Sorry, ik niet.
@zwannes: 2 uur in de file vind ik ook erg lang. De aanvoer naar het circuit kan beter. Maar als je eerder vertrekt heb je een goed plek en kan je meer zien dan alleen de F1. In de ochtend rijden ook de GP2, GP3 en Porsche supercup.
@sergio72: een collega van me is ook om rond die tijd weggereden hij zei dat ze er 3.5uur over gedaan hebben vam thuis naar parkeerplaats circuit
@rob5nismo: Zaterdag gaf men al aan de het extreem druk zou worden en toen stond er ook 2 uur file. Bijtijds wegrijden is de tip.
@rob5nismo: Goed verhaal. Maar euh, Waar ligt thuis? Malmedy, Maldegem of Midsland?
@ramshoek: etten-leur vlakbij breda
@sergio72: ik moet je helaas gelijk geven ik kwam uit bonn en d8 het valt mee. Ik denk nooit meer en ga gewoon eerder weg.
Spa is een mooie baan, maar ruk voor publiek! Was vroeger (jaren 80) ook al zo..
@mars: Ik ben 6 jaar geleden gegaan. Het dieptepunt qua bezoekers voor Spa en toch hebben wij op de terugweg uren in de file gestaan.
@mars: ik ben geregeld naar de F1 gaan kijken maar kan me herinneren dat de meeste jaren een kriem waren. Zeker de jaren met regen, dan was het wachten op een tractor om het veld afgeholpen te worden. Ik begrijp niet waarom het zó duur moet zijn
@jochen: ja ik was blij dat het niet geregend had!
@jochen: dat dus!
Je kan beter naar het buitenland gaan voor de F1.
@ericc: want iedereen woont in België? :)
Brood en spelen volk moeten niet zeiken maar gewoon hun portemonnee leegschudden ..
En voor de rest hun bakkes houwe ..
Ja drama, ik hoorde van een collega van me dat mensen zo lang in de file hebben gestaan dat ze op een gegeven moment gingen aanbellen bij mensen om drinken te vragen. Niet dat het handig is om zonder drankjes op pad te gaan, maar toch..
@str8six: je zou toch eigenlijk wel mogen verwachten dat met een entreeprijs van meer dan 100 euro de flessen spa bronwater gratis worden uitgedeeld op dat circuit. Ik bedoel spa blauw wordt in La Source opgepomt en Spa rood wordt opgevangen in de goot van de pitstraat.
@mashell: en ik maar denken dat ze dat uit eau rouge pompen, blijkt het de pitstraat te zijn…
Wat is een nonkel?
@exotic: Belgisch voor aardpeer.
@exotic: een soort gereedschap dat je inbrengt in je anus ter bevordering van zit comfort in een bos.
@str8six: Of betekende het nou toch “oom”, haal het ook altijd door elkaar.
@reistje: in sommige families, zeker in België, is dat ook gewoon het zelfde.
@str8six: nonkel komt van rationeel een soort Anusbloem waar je op kunt zitten kortom bovenstaande verklaring is correct
@str8six: Ah!

tijd om er een aan te schaffen dus!
@str8six: ??? fantastisch geformuleerd ook..
@wif1: Die vraagtekens moeten smilies zijn..
@exotic: Tsjonge, zo ingewikkeld is dat toch niet?

https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=nonkel
@potver7: Meen je dit?
@exotic: Een klassiek woord dat je kan googlen, opzoeken in een woordenboek of misschien had kunnen kennen van vroegere scholing. Jij faalt echter in alle opzichten, stomweg handje ophouden en dom kijkend, bedel je naar een antwoord …. succes met de rest van je leven vriend, je zal het nodig hebben !
De eckte liefhebbers zitten op zulke dagen voor de buis en gaan alleen naar Spa op de dagen dat ze er zelf kunnen racen.
@alcantara: goed idee! Ga ik zeker een keertje doen!
Ik heb precíes die race op de laptop gevolgd. Het komt zo allemaal wel heel erg dichtbij.
@willeme: #jesuisspa?
@MauritsH: #jesuisblanchimont bekt ook wel lekker ;(
@willeme: super zeldzaam ook hè! Zijn maar 100 setjes van gemaakt.
@willeme: en ik heb het gewoon gratis op de Belg gezien.. Voel me bijna schuldig. Of moet ik zeggen bijkans
wat is een Nonkel?

-edit: zie hierboven-
Klopt helemaal. De organisatie kon de drukte echt niet aan. Is echt zonde, want de ervaring kan daardoor zoveel beter worden!
Was vorig jaar vrijwel hetzelfde alleen war minder wegwerken rondom het circuit… Wilde volgens jaar met m’n zwager gaan maar misschien dat kijken via de tv beter is voor m’n humeur
Als het gegaan is zoals hij zegt is het inderdaad vervelend. Ik moet zeggen dat vaak dergelijke evenementen slecht worden georganiseerd. Ik ben gestopt met naar Pinkpop te gaan toen de organisatie trots vertelde weer een bezoeker record te hebben gehaald. Omdat ik mij de, letterlijke, rivier van pis van het voorgaande jaar kon herinneren besloot ik daar niet meer aan mee te doen.
@pomoek: ik vind dat ie nog vrij mild is. Super om een keer mee te maken, maar allejezus wat slecht georganiseerd…. Je had de puinhoop moeten zien nadat iedereen zowat van t circuit vertrokken was
Een goedbedoeld advies aan Wannes, ga niet naar circuit park Zandvoort op een mooie zomerdag, dan heb je vergelijkbare ervaringen maar niet eens Formule 1.
Ik vond het circuit in Montreal, Canada juist heel prettig. Na de race stond je dankzij een super werkende metro binnen een uur in een cafe in de binnenstad.
Zoals ze me vroeger al vertelden in Belgie op een vraag van mij waarom iets zo beroerd geregeld was, awel zulle daar hebben wij genen middelen voor.
@kobus1967: te weinig genen dus
Ondanks dat het een lang verhaal was, is het wel vermakelijk om te lezen. Ook wel een eyeopener lijkt me, behoorlijk kloten als je vanuit nederland om 5 uur vertrokken bent en dan krijg je dit.
Ben er een paar jaar terug geweest en moet zeggen dat het toen prima was. Herken gelukkig niets van dit verhaal. Uiteraard is het alleen om het geld te doen, dat verbaast me niets en hoe meer kaarten hoe beter dan natuurlijk. Nou heb ik ook ruim 5 jaar in Belgie gewoond en dat ze niet goed kunnen plannen zou ook de beste man nu wel moeten weten.
Vind wel dat hij gewoon te laat vertrokken is, erg naïef ook. 125 euro valt goed mee, maar dan zit je idd bij de meute.
Wow, dat is klote zeg! Ik ben zelf naar Budapest geweest dit jaar. En daar was het allemaal tip top geregeld. We waren snel op het terrein en er snel weer af. Geen gezeur met hele lange file’s en tijdens de race een Prima plek boven op een heuvel gevonden. Geen uren wachten bij kraampjes ondanks dat het wel redelijk duur was, (Zeker voor Hongarije) mocht je eigen eten en drinken mee (max 1 biertje P/P) wat we dus ook hebben gedaan. 0 problemen echt.

Het spijt me dit te horen Wannes. Dit maakt een duur weekend niet bepaald leuk.
@kilum: hoi, het gaat me niet echt om het betalen van die 125 EUR maar eerder om het feit dat dat gewoon niet professioneler georganiseerd kan. Heb al veel slechte organisaties meegemaakt maar dit ging erover. We leven ook in tijden van ‘terreur’ waarbij je zou denken dat vanuit die invalshoek meer aandacht aan dergelijke manifestaties zou gegeven worden.
@zwannes:
1) Belgie
2) Wallonie
3) Overal waar meer dan 10 mensen samenkomen : 1 uur aankomen voor de poorten opengaan, 30 minuten vertrekken voor het gedaan is. Of file. Vind je dat ok? Stem Groen voor meer van dat.
@zwannes: Ja kan ik me goed voorstellen. Dat is ook waardeloos. Enige advies wat ik je kan geven, als je graag naar de F1 wilt. Ga naar Oostenrijk of Hongarije volgend jaar. Oostenrijk ben ik zelf niet geweest maar hoor ik wel vaak prima verhalen over. En Hongarije zoals je gelezen hebt was ik dit jaar. En dat was gewoon allemaal top!
Ik snap dat je liever naar je thuis race gaat. Maar de kans is groot dat je volgend jaar precies het zelfde gaat mee maken. Al helemaal na wat ik net las dat je als antwoord op je brief hebt gehad.
Ik was er ook. Kan veel beamen. Was echter iets beter voorbereid en had een huisje vrij dichtbij gehuurd. Faciliteiten op het circuit waren echt om te huilen. Schandalig. Nauwelijks auto’s voorbij kunnen zien komen. Veel te druk. Organisatie rondom parking was een giller. Ik werd op de terugweg naar de snelweg geleid, naar de files. Ik wilde daar niet zijn. Ik wilde naar ons huisje. Wegafzetting genegeerd met een schreeuwende agent die voor m’n auto sprong tot gevolg. Bleek later wel behulpzaam en verwijderde afzetting voor me.

Mooiste circuit ter wereld. Onbeschrijflijk slechte organisatie.
@camber24: Dit is peanuts. Probeer eens Spa Italia. Daar lopen mannetjes rond specifiek met de opdracht iedereen pissig te maken. Auto centimeter naar links meneer. Geen toegang meneer. Sjongejonge.
@heidekonijn: geen ervaring mee. Maar ik neem het graag van je aan. Zal ook ongetwijfeld enorm kut zijn.
@camber24: Italiaanse kennis van me was er ook afgezakt met wat exotica, zo pissig geworden dat ze gewoon de auto’s ingestapt zijn en naar de ring zijn vertrokken.
@heidekonijn: Bedoel je op de gewone parking of echt op het binnengebied van het circuit?
@reistje: Dat was binnen. Had me het geld kunnen besparen.
@camber24: lol ik heb een pion van een agent weg gezet. (stond midden op de weg) hij boos en zij dat hij terug moest. Ik d8 fuck off ik wil naar huis voor de file uit. Dat is gelukkig gelukt.
Herkenbaar verhaal, dit. Vrienden van me zijn er ook naar toe geweest, voor een heel weekend “om nooit te vergeten”. Die uitdrukking is, inderdaad, voor meerderlei uitleg vatbaar.
Heel herkenbaar dit. Ik heb me ook verbaasd over het feit dat gewoon geen enkele agent Engels sprak. Uiteindelijk de auto boven op een bult bij la source geparkeerd (waar de heli’s ook landden). Was wel 600 meter van het circuit af, maar was wel binnen no time weg. Toen ik om 8 uur in de auto naar de radio luisterde hoorde ik dat er mensen 2 uur bezig waren geweest om van de parkeerplek af te komen, dat is echt droevig. Wij vertrokken half 5 bij het circuit en ik was kwart voor 9 thuis (Enschede), dat viel me nog mee.

Het meest vervelende was het pad langs Kemmel straight. Die was overvol, als daar iets was gebeurd was echt de pleuris uitgebroken.
Ik was er ook afgelopen zondag, nog niet zo’n slecht geregeld evenement gezien. In Maastricht overnacht, half 7 vertrokken om daar, na file etc en door 3 dorpjes geleid te worden, om 9 uur aan te komen.

Relatief op tijd dus ook een relatief goeie plek. Amper dixis, vreten en drinken. Laat staan dat eerste hulp geregeld was en laten we maar niet beginnen over calamiteiten of iets dergelijks

Terugweg om 1615 aangekomen bij de auto, 19:55 waren we aan het rollen om heel langzaam de parkeerplaats af te rijden (P124). Uiteindelijk 2330 aangekomen in de Zaanstreek.

Eerste en de laatste keer voor mij.
@beertje: dan stonden wij op dezelfde K*parking.
Conclusie die ik trek: in België is het gewoon een teringzooi dus verplaats de race gewoon naar Zandvoort!
@raoufff: Ben in Zandvoort naar DTM geweest. Was daar best net te doen maar is ook maar een fractie van het publiek van een F1. NL kan beter organiseren, dat wel, maar infrastructuur rond Zandvoort heeft momenteel ook beperkingen, je kan sowieso maar 1 kant op want de andere kant is de Zee…
@raoufff: Zandvoort heeft een nog veel slechtere infrastructuur…
@raoufff: Ondanks dat het de infrastructuur niet heeft van laat ons zeggen Yas Marina of zo is Spa-Francorchamps wel nog steeds een van de mooiste circuits die er zijn. Zandvoort niet en Zandvoort heeft schijnbaar eveneens een bagger infrastructuur.
@tocae: niet eveneens, nog veel erger!
Massa evenementen, ik heb er een hekel aan….
Tenzij je een VIP arrangement hebt, en dingen zijn goed voor je georganiseerd, anders lekker thuis blijven
@slickrick: mijn manier, je denkt toch niet dat ik met mijn nonkel tussen al dat gepeupel ga staan… Glaasje champagne links, mooie vrouwen rechts… Lekker eten erbij… En parkeren op 3min lopen.
@slickrick: Jij snapt het.
Nou als dit bij de FIA door de beugel kan dan moet Zandvoort ook geen probleem meer zijn toch? Dan rij je met 30.000 man door twee woonwijken maar je komt er tenminste nog. Als ze nou ff wat aan die pitstraat vertimmeren kunnen we volgend seizoen nog van start. Die baan is prima, als Monaco veilig is dan is Zandvoort dat ook.
@gulli: Tuurlijk. De Micky Mouse baan van Zandvoort vergelijken met Spa! Spa is 1 van de mooiste circuits.
En over verkeer: Ooit op Italia a Zandvoort geweest. Toen kon het verkeer al niet weg! Ga dit dus niet met elkaar vergelijken, want klaarblijkelijk ben jij er nog nooit geweest!
@pa045: ik vergelijk de banen niet met elkaar, maar de/het (gebrek aan) organisatie. Bij Zandvoort zeggen ze al jaren dat de omgeving de toestroom van mensen niet aan kan maar blijkbaar is dat voor Spa geen probleem. Dan is het andere probleem nog de vorm van de baan (ze moeten niet zeuren, andere banen zijn ook niet veilig) en de pitsstraat. Alleen dat laatste kan ik bij inkomen, dat moet aangepakt worden.

En ja, ik ben op allebei de banen geweest, zowel als publiek (DTM, GT3 enz) als berijder.
@gulli: het lukt toch bij Spa! Beter als ooit zou lukken in Zandvoort. Want daar is het voor wat betreft verkeer echt niet mogelijk. Kom je dezelfde dag niet meer weg.
Voor wat betreft de organisatie: veel beter zou het niet gaan lukken. Zeker niet op de bronzen tribune. Zoals ik hieronder al gezegd heb: if you pay peanuts, you get monkeys. Koop een gouden ticket. Zit je goed.
groene parking valt nog wel mee… dat tunneltje is alleen een ramp. we zijn er vorig jaar ook geweest, maar we konden wel gewoon alles zien in de exit van pouhon. ook les combes viel wel mee.

het enigste wat echt erg was, is het rijden naar groene parking toe. over een bospad, helemaal uitgereden. wij gingen in een audi rs6, met 5 man erin en een achterbak vol vreten. dat ding hing maximaal 5 cm boven de grond. uiteindelijk heeft de eigenaar een nieuw uitlaat stukje moeten kopen, daar zat een gat in. ook hebben wij een halfuur lang naast de auto gezeten (niet gewandeld, echt op de grond gezeten met een colaatje en een zak chips) omdat er een of andere domme doos was die niet kon rijden. had dr auto tegen een boom geparkeerd op dat bospad, waar alle ongeveer 1000 auto’s overheen moeten.

maar verwacht nou niet dat dit beter geregeld is op hockenheim, en barcelona is nog erger. 2 uur in de file vanaf de parkeerplaats voor de vrije training(!!!) om weer naar het appartement in barca te komen.
@gwnbmw: meen je deze ? Wij waren in barcelona en de eerste 3 km wat langzaam gereden en daarna zo door kunnen knallen naar het hotel in barca zelf
Ik ben meerdere keren naar evenementen en festivals in Belgie geweest en het enige dat ik er over kan zeggen is dat het zonder uitzondering iedere keer een ongeorganiseerde puinhoop was. Overal afval, te weinig vervoer tussen parkeerplaats en evenement of station en evenement. Niet voldoende catering etc. Ik hoef daarom ook nooit meer naar een evenement in Belgie, want ze bakken er niets van.
Dit begrijp ik toch echt niet hoor. Je wist toch reeds eerder dat F1 een geldcircus is en dat het monsterlijk druk zou zijn? Hou hier simpelweg rekening mee en maak je er niet druk in zodat je iets aan je dag hebt… kan je dat niet, simpel, ga dan niet en kijk op tv!
Ik zou één dag vroeger die richting uitgaan, een leuke avond beleven, lekker uitslapen en bijgevolg niet gefrustreerd aan de rand van het circuit staan. Je weet ook dat je er met die 125 euro van je toegangskaart niet komt, je moet drinken/eten/parkeren/tanken/boete-betalen-omdat-je-denkt-F1-piloot-te-zijn-op-de-terugweg… en weet ik veel wat nog meer en dit kost allemaal geld, beetje naïef om je hierdoor te laten overvallen.
Ik geloof zeker dat er zaken zijn die beter kunnen maar dit lijkt me 80% een gevalletje gaan zwemmen en klagen dat het water nat is.
@tocae: dat ik er met die 125 € niet kom, weet ik ook wel en dat is echt geen probleem hoor. Ik schrijf dit niet om te lopen klagen en zagen maar in de hoop en de wil dat het in de toekomst beter gaat want dat kan echt wel! 2 jaar geleden Goodwood gedaan, een héél ander niveau van organisatie voor veel minder geld. Misschien ook een ander business model maar dat zou in Spa ook moeten kunnen met wat meer beleving rond het circuit.
@zwannes: goodwood veel minder populair, meer daags evenement, niet echt een race waarbij gestreden wordt om iets, engeland vs belgie…
Wij stonden op P121: we deden er ruim 3 uur over om van de parking af te komen, 2 uur om bij de snelweg te komen en vervolgens 3 uur om thuis te komen (apeldoorn) excl. 20 min pauze. Zoals de schrijver ook al zei was dit een onvergetelijke ervaring en we hopen het zeker nog een keer mee te maken op een ander circuit.
@rouly: Alle respect overigens voor de bezoekers die een poging ondernomen hebben om de boel in goede banen te laten leiden; de eerste officiële agent zagen wij pas na 4,5 uur en die was alles behalve aan het opletten…
Ben er ook geweest, bronze kaarten voor m’n verjaardag gehad en de volgende dag samen met pa op stap naar Spa Francorchamps. Dankzij het nieuws van zaterdag wisten wij dat het druk kon worden, daarom om 5 uur al vertrokken voor een rit van 2,5 uur, geplande aankomsttijd volgens de navigatie om 7:19. Wij dachten dus mooi op tijd te zijn en zo een mooi plaatsje te kunnen zoeken rondom het circuit. De reis ging voorspoedig, totdat wij nog 10 km moesten, jawel we sloten aan in de file. Vervolgens bleek dat de hoofdweg naar de parkeerplaatsen vanaf afrit 11 afgesloten was en dat iedereen via een landweg van 1,2 auto breed richting de parkeerplaats moest rijden. Uiteindelijk om 10:15 de hekken van het circuit door, nu op zoek naar een plaatsje. Dit plaatsje was al nergens meer te vinden, vervolgens teruggelopen naar Bruxelles om daar naast het scherm (wat veel verder naar achteren geplaatst had moeten worden) gewacht tot de race begon. We hebben vrijwel niets meegekregen van de race, aangezien er 6 rijen mensen met stoeltjes voor het hek zaten/stonden. Jammer dat ze het verkeer niet op een andere manier geregeld hadden, dat de speakers bij Bruxelles en Les Combes het niet deden en ook dat er veel te weinig schermen staan om alsnog iets te volgen van de race.
@daveyb078: bedankt voor je reactie! Vroeger vertrekken had dus ook niet veel verschil gemaakt…
@zwannes: Ik ben om 5.30 uit Utrecht vertrokken, alles ging voorspoedig tot 5 km voor afrit 11 van de E42. Over die 5 km een uurtje gedaan, daarna nog een klein uur richting de parkeerplaats en rond 10:30 stonden we op het circuit. Rondje gelopen, om een uur of 12:30 plekken gezocht bij Pouhon (ja, het is druk, maar wurm je er gewoon tussendoor en je vindt altijd nog wel een plek op die heuveltjes met uitzicht op een scherm). De race prima kunnen volgen, dus ik herken me niet helemaal in je verhaal.

De terugweg was wat erger ja, vooral die tunnel en de parkeerplaats afkomen. Maar het was lang niet zo erg als vorig jaar. Om 21:45 weer in Utrecht incl tanken en eten onderweg. Dus m.i. valt het allemaal best mee.
Tja ben nu naar een aantal motorsport evenementen geweest en moet zeggen: Ik kijk wedstrijden liever thuis op de bank met wat vrienden. Tickets zijn duur, en als je al het geluk hebt een parking te vinden moet je vaak nog drie dagen lopen. Het eten en drinken is niet te betalen, maar nog erger is dat je er vaak ook een uur voor in de rij staat. Begrijp mij niet verkeerd het zien en horen is een andere ervaring kijken op de tv. Maar goed op die 10 seconden na dat iedereen voorbij vliegt zit je ook gewoon naar een scherm te kijken.

Evenementen als Spa-Italia (wat simpelweg een bijeenkomst is van Italiaanse autoliefhebbers) vind ik dan een stuk leuker als dagje uit. Al laat de organisatie daar ook wel wat steken vallen….
@reistje: En dan ga ik er nog van uit dat je een plekje kan vinden waar je uitzicht hebt op een mooie stukje en een scherm.
Ja ik was er al bang voor. Maar ik stel je gerust, in Assen bij de Motogp is het niet anders. Sta je ook uren op een grasveld te wachten en kunnen ze het niet aan. Erger daar nog ze leren er niets van.
@robin121089: daar heb ik weer een hele andere ervaring… Lekker met de bus vanaf NS station Assen naar het circuit. Die vertrekken non-stop dus daar hoef je niet lang op te wachten. De bus rijdt vervolgens alle volle wegen met auto’s voorbij waardoor je binnen notime bij de poorten van het circuit staat. Daarnaast hebben wij altijd vaste plekken tijdens de TT. Dus haasten om een plek is d’r niet bij. Kost wat extra maar geeft zoveel meer rust! Het eten en drinken is wel prijzig, maar waar is dat tegenwoordig niet zo… Na de race langzaam lopend terug naar de bus die je via de speciale busbaan snel weer afzet bij het station. Al met al kunnen ze daar naar MIJN eigen ervaring goed om met zulke evenementen. Je weet dat het druk wordt. Dus daar kan je op anticiperen.
@robin121089: Die ervaring heb ik totaal niet bij Assen.
Komt waarschijnlijk ook omdat ik zorg dat ik ’s ochtends rond 8:00u-8:30u bij het circuit arriveer. Motor op de parkeerplaats achter de hoofdtribune (onder de zonnepanelen) en dan lekker een stukje lopen naar de Ramshoek. Pak je mooi de warm up van alle klassen mee en heb je alle ruimte en tijd om een mooi plekje voor het scherm te vinden. Aan het eind van de dag, na de RedBull Rookies, rustig weer naar de uitgang lopen en dan op de motor stappen en in de (kleine) stoet gestaag weer naar huis.
Eten en drinken op de baan is prijzig, maar de laatste paar jaar mag je zelf steeds meer meenemen. Broodjes en fris in plastic flessen zijn 9 van de 10 keer geen enkel probleem.

Kom je alleen voor de MotoGP en ga je direct daarna weer weg, tja, dan is het wat drukker. Maar waarom zou je dat doen? De andere klassen zijn minimaal net zo mooi om te volgen en je ziet er de MotoGP-sterren van de toekomst rijden.
Wat wel scheelt waarschijnlijk, is dat motoren toch iets soepeler doorstromen en minder ruimte innemen dan de gemiddelde (gezins)auto.

Dit geldt vast en zeker ook voor een F1 evenement. Zelf nog nooit geweest, maar als je zorgt dat je op tijd komt (en omdat F1 altijd in het buitenland is, is ‘op tijd’ voor mij 1 dag eerder in een hotel in de buurt oid) EN je er op instelt, dan zal het toch prima te doen zijn.
Deels waar maar pas om kwart over 11 in de avond thuis? Hoe dan? Ik was zelf om 10 uur thuis (in Alkmaar) na gegeten te hebben in Eindhoven. Parkeren 16 euro??? Alle parkeerplaatsen waren volgens mij 10 euro. En de drukte? Tja dat was al voorspeld. De overvolle afvalbakken die niet geleegd werden, de belachelijke prijzen voor eten en drinken en de looppaden die versperd werden door mensen in stoeltjes waren Idd een behoorlijk irritatiepunt. Verder heb ik gewoon super genoten (ondanks de teleurstellende race van Max).
Een keer bij de F1 geweest: op Monza, daar is zat ruimte en goed georganiseerd, maar ook daar was de afvoer van mensen na de race een ramp. De ene keer dat ik op Spa was (World Series Renault 2015) speelde dit ook al, maar wel in extreem mindere mate dan bovenstaand verhaal. Moet zeggen dat Spa als geheel toen ik er was sowieso een armoedige indruk maakte in vergelijking met bijv. Nurburgring, Hockenheim & Monza. Hoe dichtbij ook, zou mijn keuze niet zijn.
@tkoote: In Nurburgring en hockenheim hebben ze zich met de investeringen zo zwaar in de schulden gestopt dat ze failliet zijn gegaan. Lijkt me ook wanbeheer.
Ik was er 3 dagen lang en stond op de camping waar deze parking aan grenst. Als Mr eerder geweest zou zijn in spa dan had hij dit kunnen weten. De andere jaren was het niet anders behalve dan dat er nu 40.000 extra NL’s waren. Wij liepen dan ook al om 07:00 naar de poort en hadden gezamenlijk met duizenden andere mensen die ook weten hoe het werkt een top plek, op het ultra HD scherm en op de baan uitkijkend. Yep max was een deceptie maar kon hij niks aandoen. Na de race lekker op ons gemak weer naar de camping, nog paar uur heerlijk in t zonnetje gelegen met een drankje en hapje erbij. Na dat het parkeerterrein bijna leeg was gaan rijden en in2,45
@tvr1974: hoi, leuk om te lezen dat jullie wel een leuke tijd hadden! Ik heb doe ‘camping’ gezien, ook niet echt voorzien hé? Ik las ook een reactie van iemand die om 5u vertrokken was en dezelfde miserie heeft meegemaakt. Dat was dus ook geen oplossing. Zoals je het schrijft, is het blijkbaar al jaren een probleem, dat is het net… Ze leren er niet uit en blijven meer en meer kaartjes verkopen. Met de huidige infra gaat dat gewoon niet
Wat een geklaag! Ik ben er 3 dagen geweest. Waarvan de vrijdag op en neer gereden en zaterdag, zondag op de camping. Ja het was drukker dan andere jaren (was niet mijn eerste keer en vorig jaar ook daar) en ja er staan files. Maar wat verwacht je? Hoe krijg je zoveel mensen naar 1 plek? Belachelijk dit geklaag! Zeiken over een bronze kaart voor €125! You pay Peanuts, you get dunkeys! Ik heb hier ook gezeten en was al om 8 uur op terrein en had plek! Klaar! Wil je dat niet, koop dan tickets voor €500! Zit je in Eau Rouge op een tribune!
Ik heb een top weekend gehad, ondanks de 11e plaats van Max. Leuk feestje op de camping en lekker onder de mensen geweest. Zou jij ook vaker moeten doen!
En dat afval: Wat wil je, grotere containers? is er nog minder plek! Get a life!
Zag ook een bericht op RTL Grandprix over Nederlanders die zich slecht hadden gedragen, een rookbom gooien en overal afval neer gooiden. Ik heb er niks van meegekregen! Maar misschien was ik zelf die aso..
@pa045: Oh ja, bijna vergeten: koelbak met heerlijke, koude Heineken mee. Gewoon in de super gekocht. Bij de camping: de barbecue aan. Ook na de race de bbq aangemaakt. Konden om 20.00 uur gewoon wegrijden. Kwestie van plannen! Alhoewel, vergeet dit laatste! Dalijk doet iedereen dit!
@pa045: hoi, bedankt voor de tip, dan kom ik volgend jaar gezellig bij jullie op de camping zitten maar ik neem dan wel wijn mee, liever geen Heineken, haha!
Ik koop net die bronze kaarten omdat ik dan wat rond zou kunnen lopen en overal wat zien maar dat ging dus niet. Of het nu 50, 125 of 200 € is, het blijft gewoon teveel als je niks kan zien, mee eens? Ik ben echt niet te gierig hoor. En als je alleen monkeys kan verkopen, moet je het beter niet doen.
@zwannes: tja. Als je dacht dat je op zondag daar kon rondlopen, heb je niet goed je voorbereiding gedaan. Ging andere jaren al niet. Zeker langs Kemmel is het vroeg zijn voor een beetje plek. Zeker bij een scherm.
De enige verbetering op Kemmel die ik kan bedenken is om de berg trapsgewijs af te graven en hier bijvoorbeeld beton neer te leggen. Dan zouden veel meer mensen comfortabeler kunnen zitten. Maar voor de rest is het die €125 wat mij betreft waard. Koop voor €140 een weekendticket en je kan vrijdag overal rondlopen. Beter kan je t niet krijgen. Anders: gouden kaart. Zit je perfect.
@pa045: ok, afspraak volgend jaar op de camping dan?
Vervolg…Naar huis. Dus tja beetje slim omgaan met de tijd. Overigens waren de munten 3 euro per stuk en voor de race ook genoten van de gp3, gp2 en Porsche-cup. Verschil tussen een echte race fan en een “meeloper” zeg maar.. Nb kom er inmiddels dik 20 jaar. Hoorde overigens van inwoners van malmedy dat F1 nog maar 2 jaar daar gehouden gaat worden???.. Hoop niet dat dit klopt..
@tvr1974: “meeloper”? Dat lijkt me een ongecontroleerde vooronderstelling…
Ik ben er vrijdag en zaterdag geweest, maar in het bovenstaande verhaal kan ik me totaal niet vinden. Ik kom regelmatig op Spa, maar zo druk had ik het nog nooit gezien. Toch heb ik verschillende keren mijn verbazing laten blijken over hoe goed het allemaal geregeld was.

Het verkeer werd goed verdeeld over de verschillende (kleine) toegangswegen, we hebben enkel bij de afrit van de snelweg stil gestaan, daarna in vlot tempo door kunnen rijden naar de parkeerplaatsen. Vanuit daar naar een van de vele ingangen waar we in recordtempo door de tassencontrole konden. Nee, natuurlijk krijg je Eau Rouge amper te zien door de strategisch geplaatste borden en tribunes, maar dan had je maar meer moeten betalen, zo simpel is het. Als je het circuit een beetje kent kun je desondanks prima plaatsen vinden waar je (ook in de schaduw) voldoende kan zien.

Oh en trouwens, het geluid is fantastisch. Geen oordoppen nodig, dus je kon werkelijk alles horen. Het gerommel uit de uitlaat, het gebulder van de wind over de wagen, het opspoelen van de turbo. Ik heb me zitten verbazen, met name over die rare Honda…
@motoragent: zou jij me volgende keer dan mee op sleeptouw willen nemen?
Op zaterdag was ik er ook. Met parkeren en uitrijden helemaal geen last gehad. (geel7-8)
Maar: Na vorig jaar wouden we in plaats van brons, gold 3 kaarten. Om de eu rouge goed te kunnen zien! Wie wil dat nou niet. Nou ik doe het nooit weer. De tribune was niet stijl genoeg dus we hebben alleen maar achterhoofden gezien. Ook waren de rijen niet goed genummerd (de rechterkant 15 de linkerkant 16) dus aldoor een stoelendans en een gigantisch slechte sfeer. Het enige voordeel was dat het overdekt was en we geen last van de zon hadden.
Geen Spa weer voor mij.
En maar zeuren over alle gp’s in bananenrepublieken.
Jullie Belgen kunnen ook alles grappig laten lijken met jullie taal
Kan me er deels in vinden!
Afgelopen weekend het hele weekend vertoeft op- en rond het circuit.

Wij zijn zaterdag ochtend om 09:00 uur van huis vertrokken en om 11:15 stond de auto op de parking! (Rood)
Vandaar 20min gelopen en eenmaal aanbeland op het circuit inderdaad wel geschrokken van de prijzen van de consumpties. (€3,30 p/ticket)
Echter werd er wel weer gratis water uitgedeeld.

Na de kwalificatie nog langs alle merchandise gelopen en aansluitend de auto gepakt naar de camping in Stoutmont. Was druk, maar na een uur waren we op de camping.

Zondag ontbeten en om 10:30 uur richting circuit parking waar we om 11:30 de auto geparkeerd hadden en na 5min in een (gratis) pendelbus zaten die ons binnen 5min afleverde voor de deur.

Vanaf toen kunnen genieten van de Porsche Supercup en de algehele sfeer.
We hadden een perfecte plek bij Double Gauche op de tribune en een groot scherm voor onze neus!
Na de supercup wel een uur in de rij gestaan voor eten!

Al met al viel het mij / ons erg mee en hebben ons ontzettend vermaakt. Resultaat was minder maar het weekend super geslaagd.

Na de race naar de camping gegaan, daar gegeten, onze spullen gepakt en om 21:30 gaan rijden, met als resultaat; geen File
Het was ongeloofelijk slecht georganiseerd; geen goed woord voor over: entree, zitplekken, terug naar de parking door het tunneltje, vertrek naar snelweg en mega file op de snelweg – wat een ter***gzooitje.

Ga in ieder geval niet meer naar Spa, hier in Silverstone was het toch velen malen beter geregeld vorig jaar! Is de sfeer dan wat minder maar kan iig weer thuis zijn binnen 2 uur.
Mijn tip: ga volgend jaar naar de 24 uurs race van Le Mans. Kaartje kost je zo’n 80 Euro. Dan kan je je tentje opzetten en parkeren en voor de rest duurt de race lang zat om er van te genieten en dan kan je ook nog van andere dingen genieten zoals idiote (Engelse) fans met exotische auto’s die donutjes draaien, kermis etc. Gewoon 24 uur lang veel lol! En daarna zit je verrassend snel weer op de snelweg terug naar huis.
@jippie: bedankt voor je tip!
Ecclestone loopt met alle centjes weg, zodoende blijft er niet voldoende over voor organisatie zelf en moet de Waalse overheid telkens bijspringen, maar die zitten ook krap bij kas.

Iedereen heeft altijd lof over Francorchamps omdat het nog een echt ‘natuurcircuit’ is. Leef er dan ook mee dat er geen autosnelweg tot aan de parkeerterreinen aangelegd is en dat er ook geen vierkante kilometers aan ongebruikt parkingasfalt ligt die 350 dagen in het jaar niet gebruikt wordt.
@piston: klopt, het is een mooi circuit in de bossen! Des te jammer dat het vol ligt met afval. En het zou daarom misschien een goed idee zijn om te werken met shuttle bussen te werken.
Kortom, Ziggo sport aan, biertje, en een pizza dankzij dokter oetker zijn zo gek nog niet.
Je moet engelen geduld hebben, het niet erg vinden om ellenlang te wachten, van mensenmassa’s houden en goed tegen rotzooi kunnen. I see…
Daarom kijk ik F1 ook altijd op tv en ga naar andere evenementen op Spa/Zolder/Nurburgring. Al bijna 20 jaar niet meer naar de gp geweest. Wanneer je een F1 langs wilt horen komen, zijn er genoeg andere evenementen. Dan zijn het wel oude(re) F1’s, maar die klinken des te beter en dan kun je overal met je neus op staan.
Ook ik was het hele weekend voor het eerst aanwezig op Spa. Onwijs genoten van de vrije trainingen, de kwali, de race en alle andere klassen autosport die voorbij kwamen. Ik kan mij in deze brief erg goed vinden. Wij hadden gelukkig een plaats op de tribune in bocht 8 maar de drukte op het circuit was bizar. Zo bizar dat ik de indruk had dat het circuit dit eigenlijk niet aankon maar dit was niet het grootste probleem.

Wij stonden net als de schrijver van de brief ook op het groene parkeerterrein. Bij aankomst staan er genoeg mensen om je te begeleiden naar een parkeerplek maar bij vertrek werd iedereen aan zijn lot overgelaten. Het gevolg daarvan was dat wij er 2 uur over hebben gedaan uberhaupt het parkeerterrein (weiland) te verlaten, 2,5 uur om eindelijk op de snelweg te komen met als resultaat 5 uur te hebben gedaan over een ritje die een half uur naar ons verblijf had moeten duren. Er stond niks aan verkeersregelaars waardoor er uiteindelijk een aantal Nederlanders vrijwillig het verkeer zijn gaan regelen.

De ervaring was geweldig en dit was dan ook zeker niet de laatste keer dat ik aanwezig ben geweest bij de F1 maar wel degelijk de laatste keer dat ik op Spa ben geweest tenzij ze daar de infrastructuur verbeteren maar ik ben bang dat dat niet gebeurt gezien hoe lang de F1 daar al wordt georganiseerd.
In 2014 ben ik er geweest, had kaartjes gekregen. Geweldige race met Ricciardo, Lewis en Rosberg. Ricciardo won. Nog maar net, maar wel magistraal. Super spannend laatste kwartier. Ambiance: top. Voorzieningen: compleet ruk. Te weinig plekken om behoorlijk te zitten, te weinig bier- en friteskotten. Compleet niet ingesteld op calamiteiten. Aankomst ging nog wel, maar vertrek gewoon belachelijk slecht georganiseerd. En hoe oud is dit circuit nou? Bijna 100 jaar! En nog kunnen ze het verkeer er niet in goede banen leiden. Ongelooflijk wat een lompe gasten. Of nee, elke aanpassing die ze doen, elk beetje vorm van organiseren kost geld. En de mensen komen toch wel, dus waarom zouden ze? Enige remedie: boycotten die zooi. Mij zien ze er niet meer. Kijk wel naar tv met bak Jupiler naast me en een pan motorolie en een pan frituurvet op het vuur. Voor de sfeer.
Zwannes, je hebt gelijk. Goede brief pik.
@henkp1: hoi, bedankt! Het frustreert me gewoon dat je ziet dat het met realiseerbare ingrepen beter kan en zelfs ‘grootser’. Een heuse beleving! Met meer rond het circuit. Autosport staat voor een ongelooflijke opmars
Iets met Bernie en wurgcontracten…
België is een land vol van gebreken, leeft niet in de moderne tijd en kan dus ook geen F1 aan. Het gehele land is op z’n retour en dit is een voorbeeld hiervan. Jammer maar wel de realiteit.
Hulde!

Hier idem, auto in Malmedy achter gelaten om vervolgens 3,4km te lopen ri ingang Les Combes.

Eén voordeel, terugweg dus geen file (na wederom 3,4km lopen) want Malmedy was afgesloten voor doorgang. Mooie binnendoorweg gepakt richting Aachen en via daar de grens over gereden.
Ach vorig jaar nog 2,5 uur in de file naar de Indy Motor Speedway gestaan. Vervolgens is alle parking vol en scharrelt iedereen een plekje voor 20 dollar in de garagebox vn iemand in het aanpalende ghetto. Dan een uur lopen in de brandende zon om 4 uur lang zonder schaduw te zitten. En na de race ben je zo weer in het centrum, dat dan weer wel.
Wat een janker. Dat AB zo’n jankerg flutartikel plaats vind ik belachelijk.

De eerste fout is al dat hij zo laat vertrekt. Als ik toevallig even in België, ben ga ik ook altijd kijken. Als je te laat vertrekt loopt het verkeer in de soep das normaal. Vertrek op tijd…
En voor de rest niet huilen alles kost geld en als je niet op tijd vertrekt heb je een slechte plaats… Eigen schuld dikke bult.
@Hupke: dag Hupke, jij zou mijn favoriete klant zijn!
Wij zijn ook met een zestal vrienden naar Spa geweest.

Het ligt er maar net aan met welke mindset je ernaartoe gaat. Wij zijn ervanuit gegaan dat het belachelijk druk zou worden en stonden dan ook om 7 uur voor de poort met koelboxen parasols en al. Op de heenreis op zondag geen file, wij wonen in Vaals dus alles binnendoor gereden.

Van 7 tot 8 uur vooor de poort gewacht waar het idd mega druk werd op een gegeven moment. Na binnenkomst bij Pouhon voor het scherm nog een goede plek kunnen bemachtigen en hier zijn we niet meer weggegaan tot na afloop van de F1.
We hadden alles bij ons wat we nodig hadden alleen wc gebruik was een issue doordat je je en weg het talud op moest bannen maar oké.

Het verlaten van de parkeerplaats bij le Combes was inderdaad chaotisch, maar hey, tis zondag, de zon schijnt en we hebben net een superleuke dag gehad dus in plaats van gefrustreerd in de auto te gaan zitten, ga je naast de auto in het weiland zitten en wacht je daar.

Wij hebben een topdag gehad en ons goed geamuseerd ondanks de mega drukte.

Volgend jaar gaan we zeker weer…

Daarom kijk ik gewoon vanaf de bank.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).