Bentley Continental GT W12: rijtest en video

Auteur: , 44 Reacties

Jummie. En dat met een meer dan 600 pk sterke twaalfcilinder. Deze auto schreeuwt om een consumententest en dat doen we graag voor jullie.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
De opvolger van de vreselijk succesvolle Continental GT. Ik weet niet of ze de spagaat zo ervaren, maar als een merk te veel verkoopt dan gaat het exclusieve er wel van af. Sinds Bentley onderdeel werd van het Volkswagen concern is het zeker hard gegaan met de verkopen. Sinds 2003 verkocht Bentley meer dan 60.000 exemplaren van de Continental GT, een ongelofelijke prestatie.

Bentley Continental GT W12

Onderhuids ging veel op de schop en dat is van buiten ook goed te zien. De Continental GT is een veel slankere en elegantere auto geworden, bij een eerste blik straalt de Conti al uit dat deze beter gaat rijden dan zijn voorganger.

Hoe rijdt het?
Onderhuids ging de Continental GT er flink op vooruit. Samen met Porsche ontwikkelde Bentley het nieuwe platform, dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de Panamera. Het feit dat beide merken commercieel succes hebben, heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat het financieel makkelijker was om de goede keuzes te maken. Voor Bentley betekende het dat ze niet hoefden te kiezen uit wat er beschikbaar was, maar dat ze juist keuzes konden maken wat ze wilden hebben.

Bentley Continental GT W12

Van buiten zijn sommige fundamentele wijzigingen al te zien: zo werd de vooras 135 mm naar voren verplaatst. Het ziet er beter uit en het zorgt ook voor een beter rijgedrag. Het motorblok schoof nog eens 150 mm naar achteren, zodat de gewichtsbalans veel beter is.

Bentley Continental GT W12

Qua onderstel zijn er ook stappen gemaakt: door het 48 volt boordsysteem werden actieve stabilisatoren mogelijk, de luchtvering heeft tegenwoordig drie kamers voor een nog grotere spreiding tussen comfort en sport.

Het resultaat is verbluffend: in comfort gaat veel van de kracht naar de voorwielen om een stabiel, zeker gevoel te geven. De luchtvering wordt lekker week en het geluid van de W12 is bijna niet te horen. Irritaties zoals andere weggebruikers zijn snel achter je te laten door een druk op het rechterpedaal, maar verder stimuleert de Continental GT vooral een relaxede rijstijl.

Bentley Continental GT W12

De Bentley stand is de stand die optimaal is voor de openbare weg, de reflexen zijn sneller, maar er is nog plenty comfort over. Het knappe is dat de Continental GT ook veel lichter aanvoelt dan volgens het gewicht zou moeten.

De sportstand gaat nog een tandje verder, alle systemen staan op scherp om de maximale snelheid eruit te kunnen halen. De W12 levert de beschikbare 635 pk en 900 Nm zoveel mogelijk aan de achterwielen af, slechts een fractie gaat naar voren. De Bentley is nog steeds een grand tourer, maar wel één die heel dicht tegen een echte sportauto aan kruipt. De W12 blaft meer van zich af en daagt meer uit om nog één klein sprintje te trekken. De 420 mm grote stalen remmen op de vooras schudden gelukkig ook makkelijk de snelheid er weer vanaf, want het gaat allemaal te makkelijk veel te hard.

Bentley Continental GT W12

Zijn er nog minpunten?
Gezien het formaat van de auto valt de binnenruimte simpelweg tegen. Waar een A5 of 4-serie Coupé nog een redelijke ruimte achterin biedt, lijkt de achterbank te krimpen naarmate de coupés uit een klasse hoger komen. Het GT karakter moet de Continental GT een lange afstandscruiser maken, maar dat gaan de achterpassagiers nooit zo ervaren. Je kunt er een plekje vinden, maar zelfs een driejarige moet zich schikken naar de voorpassagiers. De voorstoel drukt zich letterlijk in de zitting van de achterbank.

De achttraps bak met dubbele koppeling kan bij het manoeuvreren op lage snelheid wat onwillig zijn. Dat blijft een ouderwetse bak met koppelomvormer een stuk beter doen, maar gelukkig heeft de bak met dubbele koppeling ook zo zijn voordelen.

Bentley Continental GT W12

Killer features
De launch control bijvoorbeeld. De twaalfcilinder staat te hakken en te zagen in de begrenzer. Laat de rem los en de Conti GT wordt met een klap van de koppeling gelanceerd. Het is echt lekker agressief en daarmee dus ook snel. De sprinttijd van 3.7 seconden naar de 100 doet de Bentley wellicht nog niet eens recht, want ook met ruim het dubbele aan kilometers op de teller blijft de W12 gaan. De topsnelheid van 333 km/u is daarbij indicatief: de Continental GT loopt net zo hard van 200 naar 300 km/u als normaal sportief spul van 100 naar 200. Niet alleen qua formaat (en prijs) is de Continental GT een maatje groter, maar ook qua power en qua snelheid

Bentley Continental GT W12

Het interieur en materiaalgebruik zijn briljant en om het af te toppen bedacht Bentley het Rotating Display. Dankzij 40 bewegende delen, waaronder twee elektromotoren met ieder een eigen versnellingsbakje. Als de auto in rust is, is alleen de houten strip te zien. Start de motor en het paneel klapt om en onthult een groot touch scherm: episch! Voor wie dat te banaal is, kan met een druk op de knop nog een andere zijde van de driehoek worden getoond met drie fraaie analoge meters met onder andere een kompas. Het praktische nut ontgaat me volledig, maar het is fraai en perfect uitgevoerd. Nu ik er over nadenk is dat wellicht ook de beste samenvatting voor de hele auto….

Bentley Continental GT W12

Alternatieven
De Ferrari GTC4 Lusso (en de voorgangers) versloeg de Continental GT altijd op rijdynamiek, maar de Brit is er veel dichter op gekropen. Qua comfort en qua elektronica verslaat de nieuwe Continental GT de Italiaan overigens ruimschoots. Hetzelfde geldt voor de vierzitters van Aston Martin, terwijl de Wraith het op sportief vlak weer laat liggen. De enige die er in de buurt komt qua package is de Mercedes-AMG S63 Coupé, maar tja, dat is “slechts” een Mercedes.

Conclusie
Een fijne auto. Dat is het. Maar ook best duur. En niet zo praktisch. Wel weer heel erg snel, ook als het wat bochtiger wordt. Tja die prijs van een dik kwart miljoen is inderdaad heftig, de testauto kost zelfs één euro per kilometer topsnelheid. Dat driehonderd-drie-en-dertig euro bekt dan wel weer lekker, maar het is een ontzettende bak met geld. Het interessante is dat de auto, vergeleken met de voorganger, die euro’s viel meer waard lijkt te zijn. Zelden zat er tussen twee generaties auto’s zo’n grote stap vooruit. Filmpje!44 reacties

“de testauto kost zelfs één euro per kilometer topsnelheid. Dat driehonderd-drie-en-dertig euro bekt dan wel weer lekker, maar het is een ontzettende bak met geld.”

Nou, doe er dan maar 10 voor dat geld :P
Het is een machtig apparaat.
De vorige versie had volgens mij 2 updates nodig voordat ze het goed hadden: het werd opeens best mooi.
Deze auto is nog veel beter…. maar ik kan m maar niet mooi vinden. Voorkant, achterkant, zijkant: kan er gewoon niet warm van worden.
Gelukkig voor de eigenaar: van binnen is ie wel mooi.
Zo is het wel echt een schitterende auto. De S63 AMG is mooi maar voor mijn gevoel toch een segment lager en net wat ‘sportiever’. De Wraith is een keiharde in your face auto. Deze Continental zit daar heel erg mooi tussenin. In vergelijking met zijn voorganger vind ik het een absolute verbetering. Hij is net even wat eleganter vormgegeven en vooral het interieur is er flink op vooruit gegaan. In het donkerblauw is hij echt af wat mij betreft.
@viezefreddyw: Helemaal met je eens! Maar mag ik het op mijn manier zeggen?
Deze Bentley Continental GT W12 associeer ik nog altijd met de Bentley Blower 6½ Litre uit de late 20-er jaren en daarmee met de “Bentley boys”. Dat waren weliswaar cabrio’s , maar zij straalden ontegenzeggelijk de dynamiek uit, die de “Bentley boys” hun bekendheid brachten. Met die open auto’s werd bij storm en regen op ’t scherpst van de snede gereden! De “boys”, uitgerust met leren jassen en mutsen en afzichtelijke “race brillen”, maalden er niet om! En die Bentley’s waren toen de optimale speeltjes van de puissant rijken in het Verenigd Koninkrijk.
Maar tijden veranderen en zo ook de Bentley’s. Ik vind, dat deze Conti, aangepast aan de tijd van nu, nog steeds de uitstraling heeft van een enorme bullebak van ’n auto! Maar dan wel in een strakke en elegante vormgeving. Wat ik in hem bewonder is het design en ik wil VAG er zelfs een compliment voor geven, dat ze hem dit design hebben gegeven. Ik vind zo’n “eenvoudige” vormgeving zonder onnodige frutsels, vouwen en overdreven details stukken mooier dan de vorm van de zgn. hypercars. Maar, zoals Wouter in de video vertelt, heeft deze Conti het nog steeds in zich. Die enorme dynamiek! Maar nu gericht op geweldige prestaties en toch met het nodige comfort. En dan dat interieur! Wat een pracht! Ja! Had ik er het geld voor, dan werd dit mijn auto! Graag in kersenrood metallic met beige interieur! Ach! Wat kunnen dromen toch mooi zijn!
Die voorkant is echt lelijk (vind ik dan)

Is dit wederom hetzelfde blok als wat je in een opgeleukte Passat kunt krijgen? (De eerste Conti had hetzelfde blok als de phaeton wat niet meer was dan een fancy passat.)
@loserboi932: Deze W12 is volgens mij inderdaad een vernieuwde versie van het blok dat jij bedoelt. Andere optie is een VAG-V8. In mijn ogen eigenlijk niks mis mee. Het was inderdaad leuk geweest als Bentley helemaal zelf een blok had ontworpen, maar ik betwijfel of het dan ook zo’n goed blok was geweest.
@loserboi932: Wow, als je bij deze versie nog de Passat erbij moet halen, dan zit de VAG haat wel erg diep.
@loserboi932: je doet je naam eer aan, praat niet zo dom. Fancy Passat… Waarschijnlijk de best ontwikkelde en innovatieve auto van zijn tijd zul je bedoelen.
@tymo: Wat is er innovatief aan een Passat?
@karaya: de pheaton was behoorlijk innovatief .
@loserboi932: Een Phaeton een opgeleukte Passat.
Ben je nou helemaal…
Ik vind het echt een fantastische auto geworden. Van buiten is hij een stuk eleganter geworden dan de vorige en het interieur vind ik het allermooiste wat er nu op de markt is. Interieurs hebben ze sowieso goed voor elkaar bij Bentley. Eigenlijk heeft deze auto maar 1 nadeel en dat is dat deze waarschijnlijk ook weer de Golf onder rijken zal worden.
Ik vind driehonderd-drie-en-dertig euro voor een Bentley GT W12 anders niet zo heel erg veel geld hoor, redactie.
Waar kan ik pinnen?
@musje83: Bij de bakker.
Gewoon blubberdik. En zoals verwacht ook weer enorm duur, zowel in aanschaf als in onderhoud.
Geen wonder dat er zo weinig Bentleys verkocht worden.
Kan niet wennen aan die achterlichten maar dat komt denk ik vooral omdat de vorige zo perfect waren icm met de rest vd achterkant en ik zou me ook aan het kompas irriteren die steeds maar heen en weer gaat dus vooral niet omdraaien die navi aub.
@RobUSA: is gelukkig een optie
Tja, als je na een hele lange dag, heel hard werken naar huis wilt, dan is dit het beste vervoer.
Ideaal de roterende middenconsole. Zo blijft de auto tijdloos in het interieur. Als de schermen gedateerd zijn qua resolutie kan je terugvallen op de oude klokken wat altijd goed blijft. Enkel jammer dat de toerenteller en kilometerteller niet analoog zijn.
Benieuwd naar wat het verbruik nu is van het vernieuwde w12 in de cruise stand of heb ik dat stuk gemist? Wat een bak, ze me passagier verplichten om hun schoenen uit te doen voor ze instappen!
Ik vind het echt een plaatje geworden, al helpt deze kleur niet echt mee. BR-Green of een mooie Azure-Blue lijkt mij beter staan. Maar de lijnen kloppen veel beter dan de vorige versie.

Het interieur is ook prachtig, het blok is goed, het stuurt beter. Bij VAG zijn ze redelijk bekend met evolutie ipv revolutie. Maar hier is de evolutie echt goed gedaan zeg.

Klein kritiekpuntje op de review: Wat een rommelig begin van de video @Wouter , zijn we niet echt van je gewend ;p Ik denk hij knipt zo met z’n vingers en dan gaat het echte werk beginnen haha.
Mooi dat ie een stuk beter stuurt met de verbeterde gewichtsverdeling.
Nou is 48:52 (V:A) nog steeds verre van het ideale 42:58. Maar ja, het is al een hele prestatie met die zware W12 in de neus.
@janjansen:

Gewoon de tank volgooien. Kun je een half uurtje van een ideale gewichtsverdeling genieten.
@hubert: hoop dat dat voldoende is, je portemonnee wordt er ook een stuk lichter van.
@janjansen: Voor mensen die deze wagen kopen speelt dat niet.
Prachtige auto vind ik. Zowel van binnen als buiten. Echt heel gaaf!
Prachtige auto geworden. Nu de aantallen verkopen, siert de weg enorm.
Ik ben nog op zoek naar een rode bodywarmer.
.
@baseone: Zou kunnen …..
@baseone: daar heb je wel degelijk een punt ..
Echt een auto die ik eerst in het echt moet zien om goed te kunnen beoordelen. Ben niet direct enthousiast van de voorkant, heb het idee dat het mooier was geweest als de kleine lampen juist aan de binnenzijde waren geplaatst. En profil oogt hij zonder meer fraai, en Bentleywaardig.

Dat laatste is de afwerking van de stoelen dan weer niet, het leer aan de zijkant bij het voorste gedeelte van het zitvlak zit er gewoon niet mooi op, en bij de rugleuning zit aan de zijkant het leer er ook net niet onberispelijk op.
Persoonlijk ben ik geen Bentley liefhebber. Maar deze nieuwe continental vind ik echt schitterend. Vooral de achterzijde vooral dankzij de achterlichten is echt wonderschoon!
Ben toch wel benieuwd waar dit stukje weg ligt, kan ik er ook een keertje blazen met mijn auto …weet iemand waar dit is?
Ik heb ‘m al een paar keer zien rijden maar ben nog niet overtuigd. De voorkant vind ik nogal log ogen. Mijn keuze zou i.i.g. een S65 AMG Coupé zijn, zijn échte concurrent en niet de S63 AMG zoals vermeld in de tekst ;-)
Niet de mooiste auto ooit, maar wel de mooiste auto die momenteel gemaakt wordt. Zelfde geldt voor het interieur. Wauw!
@appeltaartislekker: ik houd nu eenmaal van rondingen. Ronde koplampen, ovale achterlichten. Ik vind het helemaal hartstikke mooi.
@appeltaartislekker: Appeltaart is ook lekker. En rond
Prachtige auto! Foto’s ook best mooi, op die na waar de velgen zichtbaar zijn… staat altijd beter als het logo goed uitgelijnd is ipv ondersteboven (da’s waarom Rolls Royces “spinners” hebben).
Wouter kan in een Bmw M of mercedes Amg mooi n praatjes hebben maar een Bentley isabsoluut niks voor Wouter dan is die Bentley in eens goedkoop in kombinatie met Wouter!
Belachelijk dat zo’n grote auto zo weinig ruimte op de achterbank heeft, dat je eigenlijk niemand daar kunt laten zitten, zeer onpraktisch. Bij de Ferrari GTC 4 lusso is dat wel mogelijk, maar de schitterende klinkende V12 versie daarvan is ook duurder en sterker. De mercedes AMG S63 zou ik niet willen hebben, waardeloos geluid en die daalt nog sneller in waarde.
Het design is wel een beetje over de top, het had een tikkie simpeler gemogen aan de buitenkant. Die dubbele koplampen blijf ik lelijk vinden en ik heb ook mijn twijfels over de achterlichten en de uitlaten. Het interieur daarentegen is werkelijk prachtig.
En het allermooiste is, dat je als gewone huisvader in haar zusje(de VW Arteon) naar de hockey kunt rijden.
Voor elke laag van het Volk z’n eigen -min of meer gelijk gestylde- Wagen!
@technofreak: die heeft inderdaad ook vier wielen, een stuur en een motor.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).