Bizarre Citroën DS21 Speedster te koop in eigen land

Auteur: , 35 Reacties

Een soort 356 Speedster, maar dan op basis van een Citroën DS. Heiligschennis of briljant idee?

Heel veel is er niet bekend over deze Citroën DS, anders dan dat het een uniek exemplaar is dat door Van Oord Specials is aangepast. Niet dat we daar veel verder mee komen, want anders dan een Suzuki/Citroën-dealer met die naam komen we in onze zoektocht niet. Dan doen we het maar even met de informatie die we wel hebben.

Het gaat om een DS21 uit 1974. Van origine geen cabrio, want zowel de Chaprons als de fabriekscabrio’s waren tweedeurs-uitvoeringen. Doordat het dak van een DS amper bijdraagt aan de stijfheid van de body, is het echter eenvoudig om een cabrio te maken van een berline, ook als het een vierdeurs is.

Een cabriokap heeft deze DS niet, in plaats daarvan zit er op de plek van de hoedenplank een Speedster-achtige afdekplaat. De standaard voorruit moest plaats maken voor een al even 356 Speedster-achtig voorruitje. Wanneer je alleen of met z’n tweeën op stap gaat, dan kun je zelfs een extra afdekkap over de achterste zetels leggen, waardoor de DS er helemaal bizar uit ziet.

Ondergetekende kan deze bizarre creatie absoluut waarderen, gewone DS’en zijn er immers nog in overvloed. Wel had ik het fraaier gevonden als de achterste portieren waren dicht gelast, de speedsterkap net iets vloeiender zouden overlopen in het kofferdeksel en de trekhaak achterwege was gelaten. Ook de stuurhoes en semi-moderne Recaro’s detoneren een beetje. De bizarre creatie staat te koop in Oldemarkt, Overijssel, voor 58.500 euro.35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik was hem al tegengekomen, ik dacht op Catawiki (waar sowieso pareltjes onder de hamer gaan) Bizar apparaat, denk alleen dat er meer in had gezeten zoals de schrijver al meldde.
Stuurhoes er uit en vorstelijke fauteuils er in.
“Bizar” is inderdaad de enige juiste omschrijving.

Ik heb nu een paar keer door de foto’s heen gescrold, maar ik ben er nog niet uit of ik dit nou wel of niet kan waarderen.
Wat een bizarre, doch gave ding zeg!
Pfieuw die is duur.
De basis heeft zeker potentie. Echter zou ik dat belachelijke voorruitje vervangen voor een cabrio exemplaar, ik zou dat stuk tupperware in de kliko gooien en er een echte vierdeurs cabrio van maken, inclusief praktisch stoffen dak. Want vierdeurs cabrio’s zijn cool!
Ls swap?
Detoneren “een beetje”
Heb net even op hun eigen website gekeken maar ze hebben nog wel meer mooi spul staan.
Je mag het niet zeggen.
‘T wordt nieg gewaardeerd.
Maarre ik heb de DS Cabrio altijd al een gedrocht gevonden, door de lange carrosserie vind ik de verhoudingen absoluut niet kloppen.
Nee, moest het Frans zijn en dakloos, liever een 504 cabriolet.
@desjonnies:
Eens. Het is een beetje een rijdende badkuip zo’n DS cabriolet….
@desjonnies: Sinds gister ben ik het volledig met je eens. Ik nam even voor het eerst een kijkje in het Louwman Museum en ik keek mijn ogen uit. Een van de eerste auto’s die ik in de prachtige hal tegenkwam was een DS 19 samen met een Toyota 2000GT. Toen dacht ik nog eventjes van poeh, het kan niet mooier beginnen. Naarmate je het museum doorloopt zie je pas echt geweldige machines staan. Wat een prachtige auto’s staan daar. En dat zette me even aan het denken. De DS was vooruitstrevend voor zijn tijd maar is hij écht zo mooi? Echt zo elegant? Is hij sexy? Nee, eigenlijk niet.

Waar ik eigenlijk meteen echt verliefd op werd was een auto die ook in de aankomsthal stond. Een Lancia Astura Coupe. Wat een ding. Zo elegant.
@desjonnies: Maar voor de duidelijkheid, dit is niet op basis van de echte cabrio. Die ik wél elegant vind zeker met tweede neus.
@frederik:
Dat weet ik, ik ben uit de tijd dat je ome Bob er eentje had, en dan weer een en weer een, simpelweg omdat er niets zo goed reed als de grote Citroëns………
Misschien beter geweest als deze op basis van een 2-deurs was gemaakt.
Op het eerste gezicht lijkt het nog wat…

Totdat je het interieur gaat bekijken: goedkoop naaldtapijt dat je nergens meer ziet, behalve bij Jetcars op kantoor. Stoelen die uit een willekeurig rek van de sloperij getrokken zijn en niets van doen hebben met de comfortabele plofbanken van de DS. En tot slot een stuurhoes van het type dat Halfords de laatste jaren in de winkel had hangen in de ijdele hoop een uniek product te hebben dat het concern van de ondergang moest redden…

Nou is dat nog niet het ergste, op de afdekplaat na kan iedereen die een slijptol vast kan houden een DS omtoveren tot zo’n cabriolet… Een weekendje werk… En bij lange na geen kleine 60 mille waard.

Doe mij voor dat geld deze maar:

https://www.classicdriver.com/sites/default/files/styles/article_full/public/import/articlesv2/images/_uk/15406/Citroen_DS_Decapotable_driven_01pop.jpg?itok=Wa6gj8O8
@moveyourmind: die stoelen inderdaad, dat was me in 1e instantie nog niet eens opgevallen. Nee dus, deze is af.
@moveyourmind: een middagje werk en duizend euro en je probleem is opgelost. Ik vind dat afzichtelijke voorruitje veel erger. Het is geen spider maar een grote full-size cabrio.
Details
Ik heb een lampen fetish, voornamelijk bij koplampen; een Ds cabrio heeft vaak vier ronde achterlichtjes. Dat klopt.
Achterlichtjes die op menig Citroën bedrijfswagen en op veel andere Fransozen te vinden zijn, ook de Ds break; waarom neem je de moeite niet om die te monteren ipv vier lullige lampjes van twijfelachtige Action kwaliteit.
Ziet er niet uit…
T’is jammer dat ie zo extreem duur is. Zou iets zijn waar je voor een wat zachter prijsje echt nog waarde kan toevoegen. Mooi origineel interieur er weer in. Zoals Dizono zegt, de achterportieren dicht lassen en netjes afwerken (deurklinken eruit en gaten dichtmaken etc). Wellicht op basis van de huidige cover een iets passender geheel maken. Vind de basis best cool zo! Paar details rechttrekken en dan vind ik de prijs al meer in de buurt komen. Zo is het net niks vind ik.
Doe die echte cabrio ernaast maar..
Uniek! Ik heb wel eens een ‘normale’ ds cabrio te koop zien staand voor 1,5 ton! Doe mij dan deze maar
Zet de komma twee plaatsen naar links, en ik kom hem morgen halen… (En start daarna een fundraiser om hem in ere te herstellen en te elektrificeren zoals ik onlangs in het topic daarover tegenkwam)
Beetje jammer dit.
Sjeetje, moest toch effe 2 keer lezen.. Toch wel heel grappig als je verkoper bent bij die desbetreffende Citroen/Suzuki dealer!
@jaguarjunk: ben je er werkzaam?
Whahaha die trek haak is wel heerlijk nederlands
Eerlijk gezegd vind ik die hele DS een gedrocht, altijd al gevonden en dat zal altijd ook wel blijven.
Bizar maar wel lekker, hoor! Alleen jammer dat er andere (niet DS) stoelen erin zijn.
Van Oord is een bekende DS cabrio bouwer. Het is echter wel “huisvlijt” met wisselende kwaliteit dat weinig te maken heeft met de echte cabrio’s van Chapron. Overigens zijn de originele mallen van Chapron in bezit van garage Blikwerk die wél kwaliteitswerk levert, tegen bijpassende prijzen.
@frederik: Blikwerk doet dat al jaren niet meer, het bedrijf is inmiddels drastisch gedownsized.
@pallas: Oh jammer.
Ze hadden de achterdeuren wel dicht mogen lassen.
Het staat wel apart. Toch liever de Cabriolet ernaast. Die kost je ver over een ton maar fijner kun je niet rijden in het zonnetje denk ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).