Bizarre video: Nederlandse bus crasht

Auteur: , 33 Reacties

Afgelopen zaterdag raakte een bus vol Nederlandse toeristen van de weg in Frankrijk. Één buspassagier filmde hoe het mis ging.

Nederlandse bus crasht

Op de Franse A1 van Lille naar Parijs is zaterdagochtend een Nederlandse touringcar van de weg geraakt. Bij het ongeval werden een vangrail en een verkeersbord geramd, en raakten twee van de 82 passagiers licht gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval gebeurde ter hoogte van Punchy.

Door het ongeluk moest de rechterrijstrook afgesloten worden om de bus weg te krijgen en de schade te kunnen herstellen. Als gevolg daarvan ontstond een flinke file. Het touringcarbedrijf (Labeto Reizen) heeft een andere bus gestuurd zodat de inzittenden hun reis konden vervolgen.

Op zich allemaal niet heel schokkend, hoewel het natuurlijk altijd heel vervelend is om zoiets mee te maken. Hoe heftig dat kan zijn, zien we in de video van Sander de Weert, die een filmpje van de crash online heeft gezet. Sander zat bovenin de bus en wilde filmen hoe gevaarlijk de chauffeur reed, zodat hij de chauffeur kon confronteren met zijn gevaarlijke gedrag. Op dat moment ging het echter al mis.

De Franse politie vermoedt dat de chauffeur in slaap is gevallen achter het stuur.

Fotocredit: Twitter33 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
(Bus)Rijbewijs voorgoed invorderen, zouden ze evt. ook moeten doen bij alle andere slingerende (vrachtwagen)chauffeurs….
@fred: vaak ‘moeten’ ze van de werkgever. Als dat hier ook het geval was moet deze ook niet ontzien worden.
@lekbak: Mee eens, het mes snijdt aan twee kanten.
Maar volgens oom agent ben je zelf altijd verantwoordelijk voor het (in ons geval) roze papiertje (pasje).
@lekbak: chauffeur draagt de volle verantwoordelijkheid.
@toniominestrone: klopt, als je strikt naar de wet kijkt, die chauffeur krijgt zijn deel wel (terecht). Echter zijn we allemaal mensen van vlees en bloed. Die kunnen onder druk worden gezet. Bij touringcars is dit niks nieuws en mogen de werkgevers ook wel eens aangepakt worden.
@lekbak: Bij dodelijke slachtoffers lijkt mee een gevalletje “doen plegen” met “voorwaardelijk opzet” wel mogelijk idd.
@lekbak:

Uiteindelijk zijn het de passagiers die verantwoordelijk zijn voor dit soort prakrijken. We willen allemaal zo goedkoop mogelijk op vakantie, uren zijn we bezig met het vergelijken van prijzen en een tweede chauffeur op zo’n bus past dan ineens niet meer in dat plaatje.
@rhellema: wij, consumenten, zijn op geen enkele manier vakbekwaam. Wij zullen er volledig op moeten vertrouwen dat we veilig vervoerd worden. Daarom zijn consumenten nooit ook maar een beetje verantwoordelijk.

Een werkgever in die business wordt wel geacht er verstand van te hebben dus die kan ergens een grens trekken. De chauffeur zelf overigens ook, maar ik denk dat dat wel duidelijk is.
@lekbak:

En als een werkgever in die branche een grens trekt dan prijst die zichzelf uit de markt.

Ik ben nog steeds van mening dat een consument ook zichzelf eens af moet gaan vragen “wil ik eigenlijk wel steeds goedkoper op reis”
@rhellema:
grappig
Ken een heleboel mensen die over de top verzekerd zijn, tot aan de goudvis toe, maar voor een vliegticket dat 3 tientjes goedkoper is, bereid zijn om met DIS-aster Air United te vliegen, met veertien tussenstops !
“Ik wil vooraan zitten!” zullen de mensen dat de volgende keer weer denken?

Maar goed het loopt uiteindelijk vrij goed af. Moeheid blijft toch iets verraderlijk en gevaarlijks in het verkeer. Iedereen (met veel km’s dan) heeft het vast al een keer gehad, je stapt in de auto en voelt je nog wel oke. Maar in je verwarmde en comfortabele auto merk je dat je toch wel moe bent, maar nu ben je al onderweg. Om dan vervolgens onderweg te stoppen zien veel mensen niet zitten.

Je zal niet zo snel in slaap vallen, maar als je moe bent merk je toch vaak dat je wat minder in het verkeer zit dan normaal. Ik heb zelf een keer naast iemand gezeten die in slaap viel, toen ik naar links stuurde omdat we op de vluchtstrook reden schrok ze weer wakker.

Daar komt bij dat moeheid onmeetbaar is. Zelfs bij drank kan je zeggen “ik heb twee biertjes op” maar je kan niet zeggen “phoeh ik ben twee moe zeg”. Bovendien is het niet strafbaar (in principe zou artikel 5 gebruikt kunnen worden maar dat heb ik nog nooit gehoord.)
@reistje: Achterin zitten werkt ook niet altijd.
Het busongeluk in Portugal van een maandje geleden zat mijn nicht achterin. Ze was 1 van de 4 of 5 die het niet meer na kan vertellen.
Die was zeker het laatste nieuws aan het checken op AB
Ik heb nooit begrepen waarom vrouwen altijd moeten schreeuwen als er iets onverwachts gebeurd. Wat verwachten ze nu daar mee te bereiken? Je ziet het echt vaak met die dashcam filmpjes tegenwoordig.. Gebeurd er een ongeval, blijven de mannen vrij rustig en grijpen gewoon in.. maar de vrouwen schreeuwen de hele boel bij elkaar en slaan hun handen voor de mond i.p.v gewoon in te grijpen (nou was dat hier iets lastiger als je boven in de bus zit.. ) maar toch.
Overigens de opmerking “Hij reed al zo raar he?” is er ook eentje van niveau.. Als je toch merkt dat de chauffeur zo vreemd rijdt, is het dan niet een optie om even te vragen of alles nog goed gaat. Sowieso uit sociaal uitpunt wel leuk voor de bestuurder maar ook voor je eigen veiligheid is het wel een goede keuze om te kijken of meneer niet toevallig in slaap is gevallen.
@ardonjr: ik was toevallig 3 weken terug bijna verstrikt in een enorme kettingbotsing. Ik zat naast de bestuurder en ik was ook aan het schreeuwen/schelden. denk een soort onmachts reactie?

Denk dat he voor jou ook wel erg makkelijk praten is vanaf je warme kamertje achter de pc
@trident: “Denk dat he voor jou ook wel erg makkelijk praten is vanaf je warme kamertje achter de pc”

Okee dit is dan weer jammer en onnodig. Natuurlijk is het makkelijk praten vanachter mijn pc, maar mag men dan helemaal geen reacties meer plaatsen. Ik vraag me soms gewoon dingen af of mag dat ook al niet meer?
@ardonjr: biologische geprogrammeerd. Als mannen het niet meer weten worden ze boos. Vrouwen gaan vaak huilen of handen voor de ogen houden of mannen vastpakken, dat soort dingen.
@ardonjr: “Overigens de opmerking “Hij reed al zo raar he?” is er ook eentje van niveau.. Als je toch merkt dat de chauffeur zo vreemd rijdt, is het dan niet een optie om even te vragen of alles nog goed gaat. Sowieso uit sociaal uitpunt wel leuk voor de bestuurder maar ook voor je eigen veiligheid is het wel een goede keuze om te kijken of meneer niet toevallig in slaap is gevallen.”

Daar heb je helemaal gelijk in. Waarom moet je op zo’n moment je telefoon uit je zak halen en de boel filmen? Als bewijs zegt men dan. En als de chauffeur met bus en al zich te pletter rijdt? Mooi bewijs heb je dan zonder dat je het kan navertellen.
@ardonjr: toppunt van dit verschijnsel was er laatst bij de omvallende kranen in Alphen aan de Rijn. Daar was een schreeuwwijf. Dat was histeria optima forma. Nutteloos en uitermate irritant.
@gezondverstand: en volledig natuurlijk. Instinct neemt het in zulke situaties nog altijd bij de meeste mensen over.
@gezondverstand: ik heb nog steeds een gehoorbeschadiging, het zal je vrouw maar zijn..
Ik mis schreeuwmevrouw..
Lane departure warning system met force feedback in het stuur? Kom op zeg, op een Smartje is dit al te bestellen.
@imaginenl: Vergeet niet dat dit soort bussen vaak al ouder zijn dan je denkt. Die dingen worden tot in den treure afgereden.
@imaginenl: Kost geld en komt er dus niet.
@imaginenl: in dit geval werkte lane departure anders prima
Als je constateert dat de chauffeur slecht rijdt en je eerste reactie is dit te filmen, ben je een ongelofelijke knuppel vind ik. Hoezo loop je niet naar die man toe en spreek je hem er direct op aan. Waarom ga je zitten filmen tot het echt fout gaat. Als zo’n man slingerend over de weg gaat moet je hem direct aanspreken. Je hoort ze nog zeggen: Hij reed al zo raar he…. Ga dan gvd naar die man toe. Maar nee, een youtube hitje is belangrijker….
@E34M5Touring: op zich helemaal met je eens, maar deze passagier zat wel voorraan op de bovenverdieping. Dit betekent dat je eerst je gordel moet losgooien, naar achteren moet lopen door een slingerende bus, het trappetje af, naar voren moet lopen en de buschauffeur vragen of het nog wel goed gaat. Voor hetzelfde geld is het dan al te laat en sta je hulpeloos in een crashende bus zonder gordel om je te beschermen.

Waarom de passagiers op de benedenverdieping niet hebben ingegrepen is dan wel weer de vraag, misschien lagen die (ook?) te slapen.
@erwh: Vroeger heb ik net als vele anderen leuke gesprekken gehad met chauffeurs om hem wakker te houden. Bestaat dat niet meer of zo?
@gallardogt: de chauffeur*
@erwh: Is wat voor te zeggen. Toch is de filmer’s eerste instinct, filmen. Dat begrijp ik gewoon niet. Zelfs als je niet naar beneden loopt. Maak geluid, waarschuw anderen om zich schrap te zetten etc. Nu zit ie gewoon te wachten tot het mis gaat. En aangezien iemand zegt dat ie al een tijdje ‘slordig’ rijdt had ie wellicht al veel eerder in kunnen (en moeten) grijpen.
Hoe ziek is dit. Als het zo gevaarlijk is dan loop je toch direct naar beneden?!!
Is het eigenlijke probleem misschien niet dat we verwachten dat we voor vier tientjes naar Barcelona kunnen rijden ?

Als je kijkt naar de winsten in de transport sector mens en goederen is het een wonder dat er niet veel meer misgaat.

Al jarenlang worden er trucs uitgehaald om nog iets van winst uit de marginale prijzen te halen door goedkopere arbeidskrachten en buitenlandse kentekens
Ik bedoel maar, als je op een rit naar Barcelona een lekke band krijgt die voor zo een voertuig duizend Euro kost en je draait gelijk verlies, dan is er iets structureel mis in de branche !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).